"Ми маємо перемогти Путінів по всьому світу". Зеленський на Мюнхенській конференції 2023

"Ми маємо перемогти Путінів по всьому світу". Зеленський на Мюнхенській конференції 2023

Доповнено
"Ми маємо перемогти Путінів по всьому світу". Зеленський на Мюнхенській конференції 2023
. Президент Володимир Зеленський. Фото: Associated Press

Президент України Володимир Зеленський виступив на Мюнхенській безпековій конференції. Вона триватиме три дні — це головний західний форум із зовнішньої та безпекової політики. Участь візьмуть десятки лідерів країн, політиків, військових, дипломатів та експертів, зокрема президент Франції Макрон, канцлер Німеччини Шольц та британський прем’єр Сунак.

У своєму виступі Зеленський порівняв війну Росії проти України із історією про Давида і Голіафа і подякував усім партнерам, які надають Україні зброю та фінансову підтримку, порівнявши це із "пращею Давида".

"Дякую усім, хто дає пращу українському Давидові, завдяки якій російський Голіаф вже почав втрачати рівновагу".

"Тепер ми всі, цілий вільний світ не маємо альтернативи, крім перемоги на Голіафом, який прийшов знищити наші життя. Бути Давидом означає боротись. Ми не маємо ще Давидової пращі з Ізраїля, але сподіваюсь, що це лише тимчасово... Дякую усім, хто дає пращу українському Давидові, дякуючи якій російський Голіаф вже почав втрачати рівновагу. Ми бачили минулого року, що він впаде цього року однозначно. Ми можемо цього разом досягнути, як це зробив Давид. Ми можемо забезпечити, щоб альтернативи нашій перемозі не було, але й не має бути альтернативи нашій рішучості... у всіх частинах світу, де цінують свободу більше, ніж змилування тирана", — сказав Зеленський.

Минулого року я хотів чути від світу "Україно, ми з тобою"

"Минулого року, коли я виступав тут, я шукав цієї спільної рішучості. Україна відкрито говорила світу, ми будемо боротися за нас у випадку, якщо Росія почне повномасштабну війну. Я хотів чути від світу "Україно, ми будемо з тобою". На жаль я почув це лише після того, як російські ракети вдарили по нашій землі, як російські танки перейшли наші кордони, після того, коли Путін перейшов і знищив всі альтернативи, поставивши питання: ми чи він" — додав Зеленський у зверненні.

Президент України наголосив, що швидкість у прийнятті рішень відіграватиме найважливішу роль у перемозі над Росією.

"У назві цієї панелі "Голіаф шансу не має", але на жаль він має потенціал. Він намагається купити додатковий час, торгуючись із світом. Тому нам потрібно поспішити, швидкість наших домовленостей, наших рішень, наших поставок. Це швидкість, від якої залежить життя", — додав він. Зеленський додав, що Україна та світ мають перемогти "Путінів".

"Це не лише про Україну. Суть в тому, що Голіаф повинен програти і цьому немає альтернативи, тому що Кремль може знищити безпеку. І всі, хто тут, на конференції, якщо будуть відкладати рішення — це стане ресурсом путінської диктатури, на якому вона живе роками... Ми можемо бути переможцями не лише над Путіним, над Путінами. Не лише Путіном у Росії, а в цілому світі. Чи це не буде доказом сили ідеї свободи? Однозначно буде", — зазначив Зеленський, коментуючи вплив РФ на інші країни.

Він додав, що немає альтернативи перемоги України, України в ЄС та НАТО.

Щоб допомогти — не потрібно постійно говорити про дати вторгнення. Що сказав Зеленський в Мюнхені напередодні повномасштабного вторгнення РФ в Україну

Також Зеленський відповів на низку питань, зокрема про те, чи варто чекати загрози з Білорусі.

"Ми вважаємо, що на сьогодні імовірності і високого ризику немає, вони можуть піти з території Білорусі, але це складно… білоруси не хочуть воювати проти України. Їм буде складно їх затягнути, але вони намагатимуться це робити. Це буде велика історична помилка", — зазначив президент.

Також Зеленського запитали, чи готова Україна побороти корупцію.

"Глибинної корупції в Україні немає. Багато чого вимила ця війна, багато хто поїхав… Авжеж є ті чи інші моменти, на жаль, хтось воює, а хтось користується війною. Є реформи, є антикорупційна система – у нас вона одна з найпотужніших у Європі. У нас багато інституцій. Я впевнений, що ми це поборемо (корупцію — ред.), тому що цього залишається не так багато", — сказав Зеленський.

Читайте також

359 день війни. Онлайн

Сподіваюся, Білорусь не вступить у війну: Зеленський відреагував на слова Лукашенка

"Росія вдалася до кожного зі шляхів геноциду" — Тімоті Снайдер про російський фашизм, майбутнє України та Зеленського

На початок