Мюнхенська конференція, весняний наступ Росії, Франція поставить Україні БТР. 359 день війни. Онлайн

Мюнхенська конференція, весняний наступ Росії, Франція поставить Україні БТР. 359 день війни. Онлайн

Мюнхенська конференція, весняний наступ Росії, Франція поставить Україні БТР. 359 день війни. Онлайн
. Над Харковом чотири російські ракети, запущені проти України з Бєлгородської області Росії, Україна, четвер, 16 лютого 2023 року. AP Photo / Vadim Belikov

17 лютого — 359 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Стартувала Мюнхенська безпекова конференція, головна тема якої — війна в Україні. Вона триватиме до 19 лютого. На конференції вже виступив Зеленський.
  • Премʼєр-міністр Нідерландів Марк Рютте прибув до Києва з неанонсованим візитом. Він розповів про передачу Україні танків "Леопард" та відвідав Трипільську ТЕС.
  • США та G7 оприлюднять великий пакет санкцій проти РФ до річниці вторгнення 24 лютого. Про це повідомила на онлайн-брифінгу заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд.
  • Україна повернула з російського полону 100 військових та одного цивільного, повідомив голова ОП Єрмак. Серед звільнених — нацгвардійці, прикордонники та бійці ЗСУ. 94 з них — захисники Маріуполя, з яких 63 — оборонці "Азовсталі".
  • Європарламент ухвалив резолюцію до річниці повномасштабного вторгнення РФ: закликали країни "серйозно" розглянути питання про постачання Україні винищувачів і гелікоптерів, ракетних систем, а також збільшити постачання боєприпасів.
  • Зеленський заявив, що прогнозований раніше весняний наступ РФ вже розпочався. Російські атаки, сказав Зеленський, вже відбуваються з кількох напрямків. Президент додав, що здача окупованих територій Росії означатиме її подальше просування вглиб України.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 359 дня війни. Нову хроніку 18 лютого — читайте тут.

У штаб квартирі Ашан Рітейл у Франції заперечили звинувачення у фінансуванні російських військових

"Ознайомившись з розслідуванням, підготовленим виданням Le Monde, прес-групами BellingCat та The Insider, Ашан Рітейл хоче зробити наступні коментарі: Ашан Рітейл категорично заперечує твердження, викладені в цьому журналістському розслідуванні, та їхню інтерпретацію. Ашан Рітейл підтверджує, що ті з його магазинів, які відкриті в Росії не надають жодної добровільної чи активної допомоги у постачанні продуктів харчування іншим категоріям споживачів, окрім крім російського цивільного населення. Ашан Рітейл не проводить, не підтримує і не фінансує жодних "благодійних" зборів для російських збройних сил", — йдеться у заяві хед-офісу Ашан Рітейл, що знаходиться у місті Круа (Франція).

У чому звинуватили Ашан

У спільному журналістському розслідувані The Insider, Le Monde і Bellingcat йдеться, що з початку вторгнення РФ в Україну російський Ашан ймовірно безкоштовно постачав товари російським військовим на тимчасово окупованих українських територіях у вигляді "гуманітарної допомоги".

Українське представництво Ашану відреагувало на відповідну інформацію і заявило, що вимагає пояснень від французького офісу компанії.

"Ми шоковані інформацією, яка була опублікована в журналістському розслідуванні щодо допомоги армії країни-агресорки. Ми терміново звернулись до офісу у Франції. Вони цю інформацію спростовують. Ми очікуємо на офіційну комунікацію", — сказано у заяві.

Польща розгляне питання передачі Україні літаків МіГ-29

Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда, повідомляє "Укрінформ".

За словами Дуди, Польща розгляне питання передачі Україні літаків МіГ-29, які є на її озброєнні, а у випадку формування широкої авіаційної коаліції щодо надання Україні літаків F-16, Польща приєднається до неї.

“Підготовка українських пілотів вимагає довгих місяців навчання, щодо цього немає жодних сумнівів”, — підкреслив Дуда.

Він додав, що, якщо Києву надаватимуться літаки МіГ-29 чи літаки Су, то українські пілоти будуть готові літати на них одразу.

“Насправді вони могли би на них просто відразу полетіти додому. Тому, без сумніву, якщо буде передано літаки MіГ-29, то вони зможуть негайно посилити захист України, і це дуже важливо. Звичайно, дуже мало країн НАТО має літаки МіГ. У нас ще є кілька таких літаків, і ми розглядатимемо це питання”, — сказав Дуда.

На околицях Бахмута нацгвардійці ліквідували понад три сотні військових РФ

Про це повідомили у пресслужбі Національної гвардії України.

"В ході жорстоких вуличних боїв, які точились на околицях Бахмута з малими групами противника, підрозділами 3 бригади оперативного призначення імені полковника Петра Болбочана було знищено або знешкоджено близько 320 осіб ворога", — повідомив заступник директора Департаменту планування застосування Головного управління НГУ полковник Микола Уршалович.

За його словами, армія РФ не припиняє наступати та штурмувати позицій нацгвардійців, не зважаючи на численні втрати серед солдатів. "На окремих напрямках протягом доби наші підрозділи зазнають до 25-30 артилерійських обстрілів та відбивають до 20 штурмів на своїх позиціях", — зазначив полковник.

США привітають рішення членів НАТО надати Україні винищувачі F-16

Про це повідомив координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі.

"Ми перебуваємо у постійній комунікації з Україною щодо її потреб і ці потреби змінюються у ході війни. І ми побачимо, куди це приведе", — сказав Кірбі.

Він також прокоментував можливу передачу Польщею Україні літаків МІГ-29.

"Ми ніколи не вказували наши партнерам, що вони можуть, або не можуть давати, чи в який проміжок часу. Якщо хтось з наших партнерів хоче передати винищувачі президенту Зеленському, це тільки їхнє рішення, яке вони в праві ухвалювати і ми тільки привітаємо це", — сказав посадовець.

За словами Кірбі, США наразі не проводять ніяких тренувань українських пілотів, бо немає жодного рішення щодо передачі літаків.

Під час поїздки Байдена до Польщі зустрічі із Зеленським не заплановано

Про це на брифінгу повідомив координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі.

"На тепер під час подорожі у розкладі не заплановано зустрічі з президентом Зеленським", — заявив Кірбі.

Він також додав, що президент США під час візиту до Польщі відвідає лише Варшаву.

Байден відправиться до Польщі увечері 20 лютого. Про що говоритиме

"Президент (Джо Байден - ред.) прямує у Варшаву у понеділок ввечері, де він зустрінеться з президентом Дудою і лідерами східного флангу НАТО, щоб підтвердити непохитну підтримку США безпеки альянсу. Він також виступить із посланням з приводу річниці російського вторгнення в Україну", — заявила на брифінгу речниця Білого дому Карін Жан-П'єр.

Своєю чергою координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі заявив, що Байден зустрінеться з президентом Польщі Анджеєм Дудою, щоб обговорити двосторонню співпрацю та спільні зусилля з підтримки України.

"Як ви знаєте, Польща була прихильником України останній рік. Президент Байден подякує президентові Дуді та польському народу за 3,8 мільярди доларів військової та гуманітарної допомоги, яку надали Україні за останній рік. А також за всі зусилля, зроблені польським народом, щоб щиро зустріти більше 1,5 мільйона біженців з України", — зазначив Кірбі.

Російські окупанти продовжують демонтувати Маріупольський театр, на який торік скинули бомбу

Російські окупанти продовжують демонтувати будівлю драматичного театру у Маріуполі. Про це свідчить відео, яке оприлюднила Маріупольська міська рада

"Під завалами досі залишаються тіла десятків маріупольців, які загинули від російських бомб", — йдеться у повідомленні.

НАБУ і САП заочно повідомили про підозру Наталі Королевській

17 лютого 2023 року Національне антикорупційне бюро України і Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили народній депутатці України IX скликання про підозру у внесенні недостовірних відомостей до е-декларації за 2020 рік, інформує пресслужба НАБУ. Офіційно прізвище депутатки не називається. Джерела Суспільного у правоохоронних органах підтвердили, що йдеться про нардепку від забороненої ОПЗЖ Наталію Королевську.

“Слідство встановило, що народна обраниця не задекларувала дві земельні ділянки в Київській області сукупною площею понад 0,8 га. Крім того, вона “забула” про майно у Російській Федерації: житловий будинок площею 120,1 кв. м та земельну ділянку площею 1,13 га. Загальна вартість незадекларованого майна становить понад 4,315 млн грн”, — повідомили у НАБУ.

Розслідування цих фактів НАБУ і САП розпочали на підставі висновку НАЗК. Дії депутатки кваліфікували за ч.1 ст. 366-2 Кримінального кодексу України (в редакції Закону України № 1074-ІХ від 04.12.2020).

“Оскільки місцеперебування нардепа не встановлене, про підозру йому повідомили у порядку ст. 135, ст. 278 КПК України”, — повідомили у НАБУ.

Не варто очікувати, а треба бути в підвищеній боєготовності — речник ППО про можливі провокації РФ

Повітряні сили Збройних сил України готові до можливих провокацій 23-24 лютого з боку РФ. Про це в ефірі "Радіо Свобода" сказав речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. "23 число, ми знаємо, що "День защитника отечества" у них, а старе свято – "День Советской Армии и военно-морского флота". Воно для них є сакральним. Це перша дата, друга – річниця вторгнення (24 лютого – ред.). Це дві такі дати, на які, очевидно, варто очікувати. Не варто очікувати, а бути пильними та в підвищеній боєготовності. Зараз і так боєготовність вище вже не буває, 24/7 в посиленому ми бойовому чергуванні. Тому чекаємо на можливі провокації, будемо адекватно на них реагувати", – повідомив Ігнат.

Він також зазначив, що у росіян змінилась тактика в чому, що почали вночі завдавати ударів крилатими ракетами без попередніх атак "Шахедами".

У Гаазі створять реєстр збитків України від агресії РФ

Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

"Разом із Нідерландами ми працюємо над покаранням Росії за цю агресію й над компенсацією збитків, завданих війною. Є вже конкретне рішення – розмістити в Гаазі реєстр збитків. Це перший вагомий елемент майбутнього компенсаційного механізму. Впевнений, досягнемо й інших потрібних рішень. Росія буде притягнута до повної відповідальності за все, що вона зробила проти України та українців", — зазначив президент.

Вже знімається табу щодо постачання далекобійних ракет Україні — Зеленський

Про це президент України Володимир Зеленський розповів під час вечірнього звернення за підсумками 359 дня війни.

"Ми маємо зробити все, щоб уже цього року забезпечити крах російської агресії. Це можливо. Це потрібно. Але це можливо, якщо Україна отримає ту зброю, що необхідна для цього. Тому наш дипломатичний марафон триває без перерви – від мого візиту у Вашингтон у грудні. Вже створена танкова коаліція для України, вже знімається табу щодо постачання далекобійних ракет, вже є нові здобутки в посиленні нашої артилерії та вже світ почув, наскільки необхідним для загальносвітової безпеки є створення авіаційної коаліції для України", — наголосив Володимир Зеленський.

Втрати армії РФ суттєво зросли за останні два тижні — ЗМІ

На основі відкритих джерел вдалося встановити імена 14 709 російських військових, які загинули на війні Росії проти України. Упродовж останніх 14 днів кількість підтверджених втрат у п'ять разів перевищила звичайні щотижневі цифри. Це може бути наслідком наступу, який Росія розпочала на Донбасі, пише російська служба BBC.

"Підтверджені втрати почали суттєво зростати ще із середини грудня минулого року. Протягом усього 2022 року російські джерела щотижня зазвичай повідомляли про приблизно 250-300 загиблих. У січні ці цифри подвоїлися", — йдеться у статті.

Видання пише, що за два тижні лютого журналісти спільно з виданням "Медіазона" (визнано в Росії "іноагентом") та командою волонтерів вдалося підтвердити імена 1679 загиблих, що у п'ять разів більше за звичайні щотижневі цифри.

"Це найбільший приріст втрат російських військових за час повномасштабного вторгнення в Україну. І йдеться тільки про ті дані, які нам вдається знайти та перевірити за відкритими джерелами, тобто реальне число втрат, безумовно, ще більше", — пише видання.

Більшість загиблих за останні три місяці складають мобілізовані, добровольці та ув'язнені, які були завербовані до "ПВК Вагнер".

Столичний кінолог розповів, чим допомагають собаки під час воєнного стану

Від початку повномасштабного вторгнення багато спеціалістів почали працювати для розмінування деокупованих територій, виявлення вибухонебезпечних речовин та диверсантів. Але камуфляжну форму одягнули й чотирилапі друзі. Як розповів Суспільному інспектор-кінолог кінологічного центру ГУ Нацполіції Києва Євген Сорокун, з настанням війни для собак теж побільшало роботи.

Полісмен зі своїм чотирилапим побратимом працює в парі 3 роки. Він розповідає, що пес допомагає з пошуками вибухових речовин, пристроїв, зброї та боєприпасів. За словами кінолога, у собак й до повномасштабного вторгнення було багато роботи із обшуками та замінуваннями.

"Зараз, під час війни, приїжджає багато переселенців девергешників, колаборантів, які перевозять у автомобілях та поїздах вибухові речовини. Вони просто приїжджали в Київ, захоплювали авто швидкої, одягали форму поліції або в одяг переселенців і могли з собою щось перевозити. Через це — підвищена небезпека на вокзалах та працює більше собак. Робота стала більш насиченішою для них (собак — ред.)" — зазначає правоохоронець.

Наразі у кінологічному центрі проходять службу 46 собак, які допомагають із пошуком вибухових предметів, трупів людей та наркотиків. Євген розповідає, що від початку війни волонтери допомагали центру. Надавали корм для собак, амуніції на ошийники та спеціальні іграшки.

Біатлоніст Самуельссон відреагував на намір МОК повернути атлетів з РФ та Білорусі

Переможець Олімпіади в Пхьончхані у естафеті Себастьян Самуельссон висловився проти повернення російських та білоруських атлетів до міжнародних змагань. Про це шведський біатлоніст розповів у ексклюзивному інтерв'ю Суспільне Спорт.

Наприкінці січня 2023 року Міжнародний олімпійський комітет (МОК) сповістив про намір розглянути повернення до змагань атлетів з Росії та Білорусі у нейтральному статусі. Ця ініціатива МОК викликала реакцію у світовому спорті, а 35 країн домовилися вимагати від МОК відсторонення атлетів з РФ та Білорусі від Олімпіади.

Читайте також: "Історія покаже, хто зробив більше для миру". Інтерв'ю президента МОК про план повернути росіян й дискусії з українцями

Французький біатлоніст Сімон Фуркад заявив, що підтримує ініціативу Міжнародного олімпійського комітету. Натомість чинний лідер Кубка світу Йоганнес Бьо виступив проти повернення російських та білоруських спортсменів до міжнародного спорту.

Себастьян Самуельссон також проти повернення спортсменів з Росії та Білорусі. Швед зазначив, що світ повинен бути солідарним з Україною, враховуючи війну, яка все ще триває.

Зеленський: Ми представимо в ООН резолюцію щодо справедливого і сталого миру в Україні

Про це президент Володимир Зеленський заявив під час 44-го саміту лідерів країн Карибської співдружності.

"Агресор завжди має програвати. Право завжди має домінувати. Правда завжди має ширитись світом. І кожна держава у світі – велика вона чи мала – повинна мати право на свою незалежність і на повагу всіх інших до цієї незалежності. Такі – принципи України. Такі, я знаю, і ваші принципи. Я дякую вам за те, що ви – на стороні права. Але справжня стабільність можлива лише тоді, коли ми всі разом захищаємо світ від державного бандитизму", — наголосив Зеленський.

Він додав, що Україна представить на майданчику Генасамблеї ООН резолюцію щодо всеохоплюючого, справедливого і сталого миру й відновлення міжнародного порядку, заснованого на правилах.

"Імпортозаміщення йде повним ходом". Про що говорили Путін і Лукашенко під час зустрічі

Як передає російська державна агенція "ТАСС", Володимир Путін і Олександр Лукашенко провели "робочу зустріч у резиденції російського президента Ново-Огарьово під Москвою". За підсумками Лукашенко заявив, що російські фірми замовили послуг більш ніж на $300 млн в IT-компаній Білорусії.

"Заходу не вдалося позбавити Росію і Білорусію можливостей в IT-сфері, імпортозаміщення йде повним ходом", — наголосив Лукашенко.

Він додав, що Білорусь виробляє для літаків МС-21 і Sukhoi Superjet до 1 тис. комплектуючих та що Мінськ готовий вийти на виробництво штурмовиків "за невеликої технологічної підтримки РФ".

Польський волонтер вручив саперам ДСНС 6 сучасних міношукачів

Польський волонтер та координатор благодійного фонду Siepomaga.pl Єжи Юрчинський передав харківським саперам ДСНС 6 сучасних міношукачів.

Юрчинський, як волонтер пліч-о-пліч з рятувальниками допомагав розбирати завали та гасити пожежі, щоб показати полякам всі жахи російської агресії.

Копенгаген допомагатиме Києву з реабілітацією військових

Копенгаген має досвід реабілітації військових і готовий допомагати Україні, повідомляє КМДА.

Заступник мера Копенгагена Єнс-Крістіан Люткен запевнив, що столиця Данії невдовзі стане містом-побратимом із Києвом. Нині відповідний договір узгоджується в муніципалітеті Копенгагена.

За словами заступника голови КМДА Миколи Поворозника, Київ розраховує на допомогу партнерів у реабілітації ветеранів та дітей, які постраждали від війни. Зокрема, у відновленні важкопоранених військових.

"Вони пройшли лікування у госпіталях, але змушені заново вчитися ходити. Це і фізична, і психологічна реабілітація, адже нашим захисникам і захисницям треба буде повертатися до цивільного життя", – зазначив він.

На вихідних у Києві та області можливі стабілізаційні відключення світла

Про це повідомляє ДТЕК.

18-19 лютого в деяких районах столиці можуть бути стабілізаційні відключення за графіками у зв’язку з проведенням ремонтних робіт.

Коли можливі обмеження:

  • Субота: З 9:00 до 22:00 в частині Лівого берегу та в Голосіївському районі.
  • Неділя: З 8:00 до 13:00 в Голосіївському, Солом’янському, Дарницькому, Дніпровському районах.

️Через ремонти на Київщині відключення за графіками можливі в частині Бучанського району. На вихідних електропостачання буде обмежуватись з 6:00 до 22:00.

Сили оборони завдали 5 ударів по районах зосередження росіян

"Авіація Сил оборони України протягом доби завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а також 1 по позиції зенітно-ракетного комплексу", — йдеться у повідомленні Генштабу.

На Херсонщині окупанти облаштували районну лікарню під військовий шпиталь

"У населеному пункті Каланчак Херсонської області окупанти облаштували Центральну районну лікарню під військовий шпиталь та привезли 36 ліквідованих і 18 поранених військовослужбовців збройних сил російської федерації", — повідомили у Генеральному штабі ЗСУ.

За добу росіяни завдали 6 ракетних ударів по Харківщині — Генштаб

"Протягом доби противник завдав 6 ракетних ударів по цивільній інфраструктурі Куп’янська, що на Харківщині. Пошкоджено 3 приватні та один багатоповерховий будинки. Крім того, ворог загалом завдав 10 авіаційних ударів та здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню", — йдеться у вечірньому зведенні Генерального штабу.

Також у Генштабі зазначили, що основні зусилля росіяни зосереджують на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках та зазнають значних втрат у живій силі.

  • На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує утримувати визначені підрозділи у прикордонних з Україною районах, однак його наступальних угруповань не виявлено.
  • Протягом доби обстрілів РФ зазнали райони населених пунктів Колос Чернігівської області; Мефедівка, Бачівськ, Харківка, Заруцьке, Партизанське, Бояро-Лежачі, Атинське, Олексіївка та Грабовське Сумської області, а також Ветеринарне, Стрілеча, Веселе, Борисівка, Гатище, Вовчанськ, Тихе, Охрімівка, Нестерне та Обухівка на Харківщині.
  • На Куп’янському та Лиманському напрямках військові РФ обстріляли населені пункти Гряниківка, Кучерівка, Крохмальне і Берестове Харківської області; Новоселівське, Невське, Діброва і Білогорівка на Луганщині та Федорівка і Роздолівка Донецької області. Завдав авіаційних ударів біля Крохмального, Берестового, Стельмахівки, Діброви, Серебрянського лісництва, Білогорівки та Спірного.
  • На Бахмутському напрямку обстрілів зазнали понад 15 районів населених пунктів, зокрема, Веселе, Васюківка, Залізнянське, Добово-Василівка, Берхівка, Бахмут, Іванівське, Кліщіївка, Курдюмівка, Нью-Йорк Донецької області. Також ворог завдав авіаудару в районі Берхівки.
  • На Авдіївському та Шахтарському напрямках вогневого впливу зазнали 17 районів населених пунктів, серед них Авдіївка, Водяне, Веселе, Невельське, Георгіївка, Мар’їнка, Богоявленка, Велика Новосілка, Золота Нива, Вугледар та Нескучне на Донеячині.
  • На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони 20 населених пунктів, включаючи Малинівку, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Малу Токмачку, Новоданилівку, Оріхів, Новоандріївку, Малі Щербаки та Кам’янське Запорізької області. Під авіаційні удари РФ потрапили райони Малої Токмачки та Новоданилівки.
  • На Херсонському напрямку від артилерійського вогню росіян постраждали передмістя та місто Херсон, а також райони понад 25 населених пунктів, зокрема, Гаврилівка, Дудчани, Берислав, Веселе, Козацьке, Іванівка, Інженерне, Дніпровське, Берегове та Велетенське Херсонської області.

Російському пропагандисту Красовському в Україні присудили 5 років

В СБУ заявили, що пропагандиста з Russia Today Антона Красовського засудили до 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Український суд розглянув звернення СБУ і визнав Красовського винним за двома статтями: публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, вчинених з використанням ЗМІ та публічні заклики до геноциду.

"Таким чином зловмиснику призначено 5 років ув’язнення з конфіскацією майна. Це максимальний термін позбавлення волі, передбачений санкціями обох статей", — ідеться у повідомленні.

В СБУ заявили, що знають місцеперебування Красовського. "Наразі злочинець переховується від правосуддя за кордоном. Втім співробітники СБУ знають про його місцезнаходження і проводять комплексні заходи для притягнення винного до відповідальності", — додали в Службі.

Нагадаємо, Красовський під час інтервʼю з російським письменником-фантастом Сергієм Лук’яненком закликав убивати українських дітей.

США пропонують Індії свої літаки, аби вона перестала купувати зброю у РФ — Reuters

Вашингтон схиляє Індію до того, аби вона перестала купувати зброю у РФ. Як пише Reuters, Сполучені Штати доставили до Індії свій найпередовіший винищувач F-35 разом з F-16.

Росія — найбільший постачальник зброї для Індії з часів Радянського Союзу, але має "номінальну присутність", зазначає видання.

За словами Ангада Сінгха, незалежного аналітика з питань оборони, дії США — сигнал про важливість двосторонніх оборонних відносин в Індійсько-Тихоокеанському регіоні.

"Навіть якщо продаж зброї не є наріжним каменем відносин, між Індією та США існує співпраця та співпраця на військовому рівні", — додав він.

Пів року жили в підвалі. Волонтери привезли в Миколаїв сімох жінок з Очакова

В евакуаційному центрі Червоного Хреста в Миколаєві мешкають семеро жінок з Очакова. Там вони отримують медичну та психологічну допомогу. Більше ніж пів року жінки прожили в підвалі через постійні обстріли міста російськими військами. Про це кореспондентам Суспільного розповів заступник начальника Миколаївського Товариства Червоного Хреста (ТЧХ) Аркадій Дабагян.

З березня 2022 року у підвалі жила мешканка Очакова Тетяна. Через масовані обстріли міста російськими військами жінка боялася виходити на вулицю. Говорить, що лише зрідка бігала додому.

Більше читайте тут.

Прикордонникам збільшили виплати

Військовослужбовцям ДПСУ збільшили щомісячне грошове забезпечення на 30-55%. Мінімальний його рівень тепер становить 20 100 грн, повідомили в ДПСУ.

Водночас згідно з новим порядком виплат, додаткові 100 тис грн надаватимуть лише військовослужбовцям, які знаходяться на передовій. Також ці кошти зберігатимуться для сімей полонених та зниклих безвісти.

Читайте також: Грошові винагороди військовим: що змінилось

Шольц: Війну продовжує не західна зброя, а Путін

Затягує російську війну не озброєння, яке передають Україні партнери, а президент Росії Володимир Путін, який не бажає завершувати її. Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц на Мюнхенській безпековій конференції.

"Не наша зброя подовжує війну, а навпаки. Чим раніше Путін побачить, що його імперіалістичні цілі не реалізуються, тим більше шансів на завершення цієї війни", — сказав Шольц.

Читайте також: "Ми маємо перемогти Путінів по всьому світу". Зеленський на Мюнхенській конференції 2023

Франція передала Україні ПТРК AKERON

Франція постачала Україні протитанкові ракетні комплекси 5-го покоління Missile Moyenne Portеe, також відомі як MMP або Akeron MP. Про це повідомив віцепрезидент Комісії з національної оборони та збройних сил Франції Жан-Луї Тьєріо.

Франція не афішувала цього.

Як пише Мілітарний, Akeron MP — це легка багатоцільова ракета, яка важить приблизно 15 кг і має дальність ураження понад 4000 метрів. Комплекс має відносно легку вагу та компактні розміри, тому із Akeron MP може працювати розрахунок із кількох піхотинців. Також ракету можна запускати із транспортних засобів.

На Харківщнині унаслідок російських обстрілів загинув 68-річний чоловік

Під час обстрілу Дворічної 17 лютого загинув 68-річний чоловік: один зі снарядів РФ влучив у його будинок.

Нідерланди спільно з Німеччиною і Данією поставлять Україні близько 100 танків Leopard

Нідерланди разом з Німеччиною та Данією планують поставити Україні близько 100 танків Leopard. Про це повідомив президент Володимир Зеленський під час спільної пресконференції з премʼєр-міністром Нідерландів Марком Рютте у Києві 17 лютого.

Танки для України надійдуть, щойно матимуть бойову готовність, зазначив Рютте.

"Звичайно, одним із аспектів є воєнна допомога, як ми вже анонсували, і ви, Володимире, згадали, разом з Німеччиною і Данією ми надамо сотню танків Leopard-1, а також разом зі США і Німеччиною ми надамо Україні системи ППО Patriot", — сказав він.

Рютте додав, що Нідерланди роблять відчутний внесок у постачання танків Leopard-2, забезпечують необхідне комплектування та тренування екіпажів.

"Усе можливе буде зроблено, щоб переконатися, що Україна здатна захиститися від брутальної жорстокості Росії", — підкреслив премʼєр-міністр. Голова уряду Нідерландів відмовився називати точні дати постачання танків, підкресливши: треба упевнитись, що екіпажі мають бойову готовність, але, за його словами, щойно перші танки будуть готові, вони будуть передані Україні.

"Ми хочемо це зробити якомога швидше", — наголосив Рютте.

Київ та низка областей — повітряна тривога.

Кулеба зустрінеться зі Столтенбергом та Боррелем

21 лютого Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зустрінеться з Міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою та Верховним представником Європейського Союзу Жозепом Боррелем у штаб-квартирі НАТО. Про це ідеться у пресрелізі НАТО.

Це буде перша тристороння зустріч між Україною НАТО та ЄС, зазачив Кулеба.

"Я з нетерпінням чекаю зустрічі з Єнсом Столтенбергом та Жозепом Боррелем для зміцнення нашого партнерства та співпраці у захисті України та Європи", – додав Кулеба у Twitter.

Зеленський виступає на Мюнхенській безпековій конференції

Президент Зеленський виступає на Мюнхенській безпековій конференції. Вона триватиме три дні — це головний західний форум із зовнішньої та безпекової політики. Участь візьмуть десятки лідерів країн, політиків, військових, дипломатів та експертів, зокрема президент Франції Макрон, канцлер Німеччини Шольц та британський прем’єр Сунак.

Транслюємо виступ Зеленського наживо з перекладом українською

Ми на кращому рівні захисту, ніж будь-коли — Зеленський

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи імовірність масованих ударів з боку Росії в роковини повномасштабного вторгнення, зазначив, що

"Вона (Росія) атакує нас і використовує будь-які варіанти авіації і на полі бою, і використовує ракетні удари. Ви про це знаєте не менше за мене. І найважливіше те, що ми сьогодні з точки зору захисту, напевно, на найкращому рівні, ніж будь-коли за всі часи нашої незалежності. І тут можна подякувати нашим партнерам, це дуже важливий аспект. Ви бачите відсоток кожної атаки, який ми збиваємо. Ми приблизно розуміємо, що десь іноді це гірше — 50-60%, іноді краще і доходимо до 80-85% збиття всіх ракетних ударів, будь-чого з неба", — сказав президент під час пресконференції з премʼєром Нідерландів Марком Рютте в Києві.

Зеленський додав, що залякування РФ ні до чого не призведуть, а боятися "немає сенсу".

"Я не знаю, що може бути більше, ніж був блекаут, коли вони випустили по нас понад сто ракет і дронів тощо. Боятися — немає сенсу, очікувати від них квітів — немає бажання. І також немає сенсу вірити в те, що вони говорять. І відноситися до цих заяв, як до ще одної психологічної атаки з боку РФ. Вірте в наші сили".

Зеленський додав, що "найскладніший етап в нашому з вами житті, я впевнений, ми змогли пройти, тоді, коли не так багато у нас було партнерів".

"Не вірте пропагандистам, вірте в те, що на полі бою", — додав Зеленський.

Правоохоронці розслідують 67 тис. російських воєнних злочинів, загалом є 25 вироків щодо воєнних злочинців із РФ — Костін

Правоохоронці розслідують 67 тис. російських воєнних злочинів, загалом є 25 вироків щодо воєнних злочинців із РФ, заявив генеральний прокурор України Андрій Костін.

"Я також хотів відзначити не лише політичну сферу підтримки від Єврокомісії, а й практичні кроки у тому, щоб зробити можливим для наших слідчих та прокурорів розслідувати 67 000 епізодів воєнних злочинів", — заявив Костін на брифінгу з комісаром з питань юстиції Дідьє Рейндерсом у Брюсселі в п'ятницю, передає "Інтерфакс-Україна".

Він також повідомив, що сьогодні в Україні є 25 вироків щодо воєнних злочинців із РФ. За словами Костіна, важливо, що "99+ воєнних злочинів мають бути розслідувані в Україні".

Генпрокурор додав, що щодня правоохоронці повідомляють про нові підозри, але повної відповідальності за злочини можна досягти лише за допомогою цілісних механізмів.

"Міжнародний кримінальний суд є найважливішим елементом для розслідування та переслідування злочинів геноциду, воєнних злочинів, злочинів агресії. І спецтрибунал – для злочину агресії, який має бути створений, щоб покарати найвище військове керівництво країни-агресора", — зазначив Костін.

Костін наголосив, що всі зазначені воєнні злочини не були б скоєні, якби не було вчинено акт агресії.

"Україна бореться насамперед на полі бою, за свій суверенітет і цінності свободи, і також бореться за справедливість – бо кожного злочинця має бути притягнуто до відповідальності. Ми розпочали цю роботу з перших днів повномасштабного вторгнення, але також ми працюємо над цим іще з початку російської агресії - 2014 року", — сказав Костін.

Повітряна тривога по всій Україні.

Брижинського начальником Чернігівської міської військової адміністрації

Військового Дмитра Брижинського призначили начальником Чернігівської міської військової адміністрації, повідомляє Суспільне Чернігів.

Раніше у Чернігові утворили міську військову адміністрацію.

Брижинський — командир 93-ї ОМБ «Холодний Яр», начальник відділу оперативного управління штабу командування Сухопутних військ з вересня 2022 року.

Чехія виготовлятиме для України системи ППО

У Чеській Республіці будуть випускатися системи протиповітряної оборони (ППО) для України. Про це повідомив заступник міністра оборони Чехії Даніель Блажковець, передає Radio Prague International.

Складання сотень особливо модифікованих всюдиходів Toyota, оснащених двома скорострільними кулеметами, здатними вражати в тому числі дрони, оплатять Нідерланди. Чеські фірми купуватимуть також необхідні боєприпаси, повідомив директор Агентства з міжурядової співпраці Алеш Вітечка. Посередником під час реалізації цього проєкту виступає Міноборони Чехії.

Цей проєкт має той самий принцип, що і модернізація 90 танків T-72, яка вже здійснюється.

Необхідна робота проводиться чеською фірмою, а оплату замовлення спільно здійснюють США та Нідерланди.

Прем'єр Нідерландів прибув до Києва

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте сьогодні, 17 лютого, приїхав в Київ. Зранку він відвідав Стіну пам'яті і вшанував українських військових, які загинули на війні з Росією. На порядку денному запланована зустріч з Президентом України Володимиром Зеленським.

Разом з ним прибула й міністерка внутрішньої торгівлі Ліше Шрайнемахер.

Після зустрічі з Зеленським іноземні гості також поспілкуються з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем. Також запланована поїздка на пошкоджений внаслідок обстрілів енергетичний об’єкт.

Раніше цього місяця Нідерланди разом з Німеччиною та Данією оголосили, що передадуть Україні близько сотні танків Leopard 1. Цей тип танка датується 1960-ми роками, частина його ще потребує ремонту.

Востаннє Марк Рютте відвідував Україну в липні 2022 року.

У Лондоні охоронця посольства засудили до 13 років за шпіонаж для Росії

17 лютого лондонський засудив до 13 років і двох місяців позбавлення волі ексохоронця британського посольства у Берліні Девіда Сміта за шпіонаж на користь російської сторони, повідомляє BBC.

Як пише Deutsche Welle, уродженець Шотландії Девід Сміт працював охоронцем у британському посольстві в Берліні з червня 2016 року. Ймовірно з травня 2018 року Сміт почав збирати секретні матеріали для Росії з метою отримання грошової винагороди.

Чотири населені пункти на Херсонщині без газопостачання через замінування

Станом на сьогодні з 26 населених пунктів Херсонського району, чотири залишаються без газопостачання. Через тотальне замінування території, фахівці Херсонгазу не можуть оглянути та визначити обсяги пошкодження підземного газопроводу.

Ашан у Росії постачає товари військовим. Український Ашан вимагає пояснень

Російський "Ашан" від початку повномасштабного вторгнення постачав товари для російських військових на окупованих територіях України, ідеться у розслідуванні The Insider спільно із Le Monde та Bellingcat. Постачання військовим позиціонувалося як "гуманітарна допомога".

The Insider зв’язався з керівниками цих компаній, на які було оформлено гуманітарну допомогу, і деякі з них нічого не приховували. Так, наприклад, директор МТК Сергій Пома та директор Енергія-3000 Галина Баранова визнали, що «допомога постачалася саме російським військовим, але подробиці повідомити відмовилися».

Згідно з міжнародним правом, гуманітарною допомогою під час міжнародних конфліктів вважається лише допомога мирному населенню. Підтримка однієї з воюючих сторін може підвести Ашан під санкції.

Auchan Україна вимагає пояснень від головного офісу у Франції.

Росія збільшила кількість носіїв "Калібрів" у Чорному морі

У Чорному морі перебувають три носії ракет "Калібр" із загальним залпом близько 24 ракет. Загалом у Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають 11 російських кораблів.

Під час нічної атаки 16 лютого російська армія випустила з ракетоносія у Чорному морі вісім "Калібрів". ППО збила ці ракети: шість над Миколаївщиною та дві над Херсонщиною.

РФ випустила по Харкову близько п'яти ракет С-300

Близько п'яти ракет С-300 випустила російська армія під час обстрілу Харкова 16 лютого, сказав речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат. Ракети в небі над містом вночі зафіксував фотограф Вадим Беліков.

Одна з ракет, якими окупанти вдарили по Харкову вночі 16 лютого, не розірвалася, повідомив голова обладміністрації Синєгубов.

У "Дію" українці подали понад 325 000 повідомлень про знищення чи пошкодження житла — Шмигаль

Станом на 17 лютого 2023 через "Дію" українці подали понад 325 тисяч повідомлень про знищення або пошкодження житла.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час нарази з представниками Мінінфраструктури, Мін’юсту, Мінцифри, Агентства відновлення та розвитку інфраструктури.

"Наразі через Дію українці подали понад 325 тис. повідомлень про знищення або пошкодження житла. Проаналізували їх у розрізі регіонів, обговорили механізм роботи реєстру, де фіксуються руйнування внаслідок війни, визначили три напрямки відшкодування: на поточний ремонт, на капітальні ремонтні роботи та на повну відбудову зруйнованого житла", — повідомив премʼєр.

За словами голови уряду, відновлення житла українців – пріоритетний напрямок швидкої відбудови і на це мають бути спрямовані кошти від конфіскованих російських активів. "Розраховуємо на якнайшвидше ухвалення законопроєкту 7198 про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об'єктів нерухомого майна внаслідок терористичних дій РФ", — додав він.

Потреби в мобілізаційному ресурсі в Україні ще є — Гуменюк

В Україні триває мобілізація, потреба у військових є.

Про це заявила "Радіо Свобода" керівниця пресцентру сил охорони та оборони Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

"Давайте чесно, не всі усвідомлювали, що війна повномасштабна може тривати так довго. На той момент всі очікували, що за кілька місяців ми переламаємо хребет цьому ворогу і все буде Україна. Воно так і буде. Але потреби в мобілізаційному ресурсі ще є", — повідомила Гуменюк.

У Дніпрі після пожежі відкрили прихисток для переселенців

У Дніпрі відкрився відремонтований після пожежі шелтер для переселенців. Два місяці тому тут сталася пожежа. На той час у прихистку проживали 17 людей, ніхто з них не постраждав. Відновлювати житло взялись і волонтери, і сами мешканці шелтера. Ремонт переселенці робили власноруч. Наразі у шелтер вже заселяються люди.

Зеленський: Сподіваюсь, Білорусь не вступить у війну, якщо так — боротимемось і виживемо

Президент Зеленський прокоментував погрози Олександра Лукашенка щодо участі Білорусі у війні Росії проти України.

"Сподіваюся, [Білорусь] не вступить [у війну]", — сказав він ВВС.

"Якщо так, ми будемо боротися і виживемо", — додав Зеленський. Він додав, що дозволити Росії знову використовувати Білорусь як плацдарм для нападу було б "великою помилкою".

Напередодні Лукашенко заявив, що готовий воювати разом із росіянами, якщо хтось вчинить агресію проти Білорусі.

Дефіциту в енергосистемі немає вже протягом тижня — Укренерго

Дефіцит потужності в енергосистемі відсутній упродовж всього робочого тижня і наразі не прогнозується. Електростанції виробляють достатньо електроенергії для покриття наявного споживання, повідомляє НЕК Укренерго.

"Працюють всі види електростанцій в енергосистемі. Переважно у денні години активно працюють електростанції з відновлюваних джерел енергії. Імпорт електроенергії незначний в результаті стабілізації електропостачання в країні", — ідеться в матеріалі.

Через відсутність дефіциту потужності ліміти споживання до областей на сьогодні не доводились. Але при зростанні споживання можливе застосування відключень.

В Одесі через пошкоджену інфраструктуру все ще є мережеві обмеження.

США підтримують удари України по військових об’єктах у Криму – Нуланд

США вважають Крим територією України, перетворену Росією на величезну військову базу, і не стануть суперечити рішенням української сторони атакувати російські військові об’єкти на півострові. Про це сказала в четвер під час онлайн-дискусії, організованої Фондом Карнегі, заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд, передає Укрінформ.

"Я не оцінюватиму наперед, де українці вирішать воювати або яке рішення приймуть щодо Криму в короткостроковій, середньостроковій чи довгостроковій перспективах, але ми визнаємо Крим – це Україна", — зауважила заступниця держсекретаря.

Вона нагадала, що російська окупаційна влада, як тільки захопила Крим, одразу вдалася до масових порушень прав людини, переслідування кримських татар та інших, хто не погоджувався з окупацією. Крім того, Росія перетворила півострів на велику військову базу, яка була використана для масштабного наступу на решту територію України.

Тож, за її словами, військові бази РФ у Криму слід вважати легітимними цілями для ЗСУ.

При цьому, Нуланд зауважила, що Україна не доб’ється безпеки, якщо Крим як мінімум, не буде демілітаризованим.

Крім того, заступниця держсекретаря повідомила, що в Вашингтоні розглядають можливості для поставок в Україну не лише зброї, необхідної зараз на полі бою для перемоги, але й для подальшого стримування РФ після завершення війни.

На вулиці Києва повернувся весь електротранспорт. Його не було майже 2 місяці

Як повідомив начальник КМВА Сергій Попк, протягом останніх днів, по черзі запускалися окремі лінії трамваїв та тролейбусів.

"А сьогодні весь електротранспорт столиці повернувся на свої маршрути. Зараз на 46 тролейбусних маршрутах працює 286 одиниць транспорту, а на 32 трамвайних – 195. Ми подолали важку транспортну кризу", — зазначив він.

Загалом столиця жила без електротранспорту 56 днів. 23 грудня 2022 року через дефіцит електроенергії робота трамваїв та тролейбусів була зупинена. На маршрутах наземного електротранспорту працювали автобуси.

Ракетний удар по Харкову 16 лютого: стало відомо, куди влучили війська РФ

Російська армія вдарила ракетами по двох районах Харкова ввечері 16 лютого. Йдеться про Київський та Основ'янський райони. Про це повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов.

Інформації щодо поранених чи загиблих нині немає.

"За даними ДСНС, пошкоджено дві нежитлові будівлі", — написав мер.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов уточнив, що вибухова хвиля пошкодила цехи одного з підприємств міста.

"Пошкоджено виробничі приміщення підприємства та транспортні засоби. Також є пошкодження залізничної колії. У Київському районі м. Харкова виявлена частина збитої ракети", — повідомили у прокуратурі.

За попередніми даними, місто обстріляли ракетами типу С-300 з території Бєлгородської області РФ.

Повітряна тривога у Херсонській та Миколаївській областях

У деокупованих громадах Миколаївщини на 85% відновили критичну інфраструктуру

Про це в етері телемарафону розповів начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім.

До звільнених населених пунктів масово повертаються місцеві жителі.

"Два села залишилися, які запитуються від сусідньої області, але загалом забезпечена вся критична інфраструктура, що необхідна людям. Ми видаємо будівельні матеріали й люди власноруч відновлюють будинки, які можливо", — розповів Віталій Кім.

Зі слів очільника ОВА, жителі масово повертаються до населених пунктів, попри загрозу замінування території.

"Людей мотивує повертатися любов до рідної землі. Дуже важко жити не в себе вдома. Зупинити людей дуже важко. Навіть до сіл, які зруйновані на 90 відсотків, є люди, які повертаються й живуть умовно в сараях та інших приміщеннях", — каже Віталій Кім.

Віталій Кім розповів, що станом на лютий 2023 року, спільно з іноземними партнерами обласна влада планує розгортати модульні будинки. Їх передадуть громадам для розселення людей, які повертаються.

Росіяни обстріляли Чернігівщину з мінометів

16 лютого росіяни обстріляли прикордоння Сновської громади з міномета. Про це Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

Прикордонники зафіксували шість прильотів з мінометів 120 мм калібру.

Ворог вів вогонь з російського села Хоромне.

Втрати РФ у війні значно зросли після проведення мобілізації — британська розвідка

Втрати російської армії та "приватних військових компаній" за рік війни проти України сягають 200 тисяч і вони значно зросли після проведення мобілізації у Росії. Про це повідомляє Міноборони Великої Британії.

"Міністерство оборони Росії та сили приватних військових підрядників (ПВК), ймовірно, зазнали 175-200 тисяч втрат з початку вторгнення в Україну. Ймовірно, це приблизно 40-60 тисяч убитих", — йдеться у повідомленні.

За інформацією британської розвідки, з вересня 2022 року, коли було введено "часткову мобілізацію", кількість втрат у Росії значно зросла.

"За сучасними стандартами ці цифри представляють високе співвідношення загиблих особового складу та поранених. Майже напевно це пов’язано з надзвичайно примітивним медичним забезпеченням більшості сил", — йдеться у звіті.

У розвідці зазначили, що більшість втрат Росії завдала артилерія.

"Сили ПВК "Вагнера" розгорнули велику кількість засуджених-рекрутів. Ймовірно, у них кількість втрат досягає 50%", — додали у Міноборони Британії.

Сили оборони зламають плани Путіна про захоплення Бахмута до 24 лютого — ISW

Сили оборони України зламають плани президента РФ Володимира Путіна щодо захоплення Бахмута до 24 лютого 2023 року. Про це йдеться у звіті американського інституту вивчення війни.

Секретар РНБО Олексій Данілов 16 лютого заявив, що російські війська мають намір захопити Бахмут до 24 лютого до першої річниці вторгнення в Україну та планують провести масовану серію ракетних ударів з нагоди цієї дати.

Аналітики інститут нагадали, що засновник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин нещодавно заявив, що очікує оточення Бахмута до березня або квітня.

"Прагматичні оцінки Пригожина щодо просування Росії в районі Бахмута загалом були ближчими до тактичних реалій, ніж оцінки, що передбачають швидке просування РФ. Схоже, що російські війська не прискорюють темпи просування навколо Бахмута і навряд чи досягнуть поставленої 24 лютого цілі", — зазначили в Інституті.

За словами аналітиків, українські сили завжди можуть вирішити, що витрати, пов’язані з утриманням Бахмута, є надто високими, і добровільно вийти з міста, хоча українські сили та лідери продовжують вказувати, що вони мають намір утримувати місто.

"Українська оборона Бахмута завадить Путіну стверджувати, що російські війська взяли під контроль місто до 24 лютого 2023 року та, відповідно, не дозволить відновити надії Росії на перемогу у війні проти України", — йдеться у звіті.

В ISW припускають, що Кремль може завдати ще одну серію ракетних ударів по цивільних цілях по всій Україні, щоб "відзначити символічну річницю, оскільки реальні військові успіхи продовжують вислизати від російських військових".

За минулу добу військові РФ обстріляли 18 населених пунктів на Запоріжжі

Про це повідомляє Запорізька ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Армія РФ обстріляла цивільну інфраструктуру у районі населених пунктів: Мала Токмачка, Новоданилівка, Лук'янівське, Гуляйполе, Червоне, Оріхів, Залізничне, Ольгівське, Чарівне, Білогір'я, Новоандріївка, Новопавлівка, Малинівка, Полтавка, Кам'янське, Степове, Малі Щербаки, Павлівка.

Надійшло 5 повідомлень про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Як зазначають у ЗОВА на Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів.

У ранкових зведеннях Генштабу ЗСУ повідомляється, що у тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області виявлено роботу додаткової вежі мобільного зв’язку, встановленої противником. За допомогою неї російські спецслужби мають можливість прослуховувати телефонні розмови абонентів GSM операторів.

Військові РФ завдали ударів по акваторії Очаківської громади на Миколаївщині

Російська армія увечері 16 лютого обстріляла акваторію Очаківської громади. Загиблих внаслідок ударів немає.

Про це повідомили у пресслужбі Миколаївської обласної військової адміністрації.

Як зазначили в ОВА, війська Росії по акваторії били з мінометів.

Вибухи в Очаківській громаді лунали 16 лютого о 15:00 та о 18:40.

У Миколаєві, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах, за інформацією ОВА, обстрілів не зафіксували.

Повітряна тривога в Дніпропетровській, Донецькій та Харківській областях

Ізраїль "розширить рівень допомоги", що надається Україні, і допоможе країні в "розробці розумної системи раннього попередження". Про це під час візиту до Києва заявив міністр закордонних справ Ізраїлю Елі Коен, передає CNN.

Коен провів брифінг із міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, на якому сказав: "Я був радий повідомити, що ми допоможемо розробити інтелектуальну систему раннього попередження для України".

Після Зустрічі з президентом Володимиром Зеленським Коен зазначив, що Ізраїль рішуче підтримує суверенітет і територіальну цілісність України і пообіцяв вивести допомогу Україні на новий рівень.

“Я запевнив, що Ізраїль підвищить рівень допомоги, яку ми надаємо, і що ми будемо партнерами у відбудові України після війни”, — написав міністр у Twitter.

На Донеччині від обстрілів загинули п'ятеро людей, ще десятеро жителів отримали поранення

Протягом 16 лютого на Донеччині від обстрілів російської армії загинули п'ятеро мирних жителів — у Бахмуті та ще десятеро людей отримали поранення.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

За його даними, поранені дев'ятеро жителів у Бахмуті та один в Авдіївці.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1372 людини, поранення отримали 3062 людини. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

З російського полону повернулися 46 миколаївських морпіхів

У результаті обміну з російського полону 16 лютого вдалося звільнити 100 українських військових і одного цивільного. Серед визволених 46 військовослужбовців 36-ї бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського.

Про це повідомила пресслужба 36-ї ОБМП імені контрадмірала Михайла Білинського.

Як повідомили в бригаді, морпіхи захищали Маріуполь, завод Ілліча та Азовсталь. На звільнених військових у лютому чекає лікування та реабілітація.

За добу армія РФ втратила 800 військових — Генштаб

Станом на ранок 17 лютого загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 141 260 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 800 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

  • танків ‒ 3298 (+2) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 6520 (+3) од,
  • артилерійських систем / artillery systems – 2322 (+16) од,
  • РСЗВ – 467 (+1) од,
  • засоби ППО ‒ 241 (+2) од,
  • літаків – 298 (+0) од,
  • гелікоптерів – 287 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2013 (+1),
  • крилаті ракети ‒ 871 (+14),
  • кораблі /катери ‒ 18 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 5187 (+20) од,
  • спеціальна техніка ‒ 221 (+2).

Дані уточнюються.

Сили оборони відбили 16 атак військ РФ у трьох областях

Основні зусилля війська РФ зосереджують на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Минулої доби підрозділи Сил оборони відбили атаки росіян у районах населених пунктів Гряниківка і Синьківка Харківської області; Стельмахівка, Кремінна, Діброва і Білогорівка - Луганської та Роздолівка, Федорівка, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське, Сєвєрне, Водяне, Мар’їнка, Новомихайлівка і Вугледар га Донеччині.

Ситуація на фронті

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках війська РФ продовжують утримувати визначені підрозділи у прикордонних з Україною районах, однак наступальних угруповань не виявлено.

На полігонах Білорусі триває підготовка підрозділів російських військ. Противник не припиняє мінометних та артилерійських обстрілів позицій підрозділів Сил оборони, а також населених пунктів вздовж державного кордону України. Протягом минулої доби ворожих обстрілів зазнали райони населених пунктів Попівка, Бачівськ та Партизанське Сумської області, а також Ветеринарне, Гранів, Світличне, Стрілеча і Вовчанськ на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках росіяни обстріляли населені пункти Новомлинськ, Дворічна, Гряниківка і Кучерівка Харківської області; Стельмахівка, Невське і Червонопопівка на Луганщині та Берестове Донецької області.

На Бахмутському напрямку вогневого впливу зазнали Спірне, Виїмка, Білогорівка, Веселе, Роздолівка, Федорівка, Васюківка, Парасковіївка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Предтечине, Олександро-Шультине, Курдюмівка та Озарянівка.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках російські війська з артилерії обстріляли населені пункти Веселе, Авдіївка, Водяне, Первомайське, Невельське, Красногорівка, Георгіївка, Мар’їнка, Побєда, Новомихайлівка, Вугледар, Богоявленка, Пречистівка, Велика Новосілка, Времівка та Нескучне Донецької області.

На Запорізькому напрямку вогневого ураження зазнали райони населених пунктів Зелене Поле і Новопіль Донецької області та Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Білогір’я, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів, Новоандріївка і Кам’янське на Запоріжжі.

На Херсонському напрямку від російського артилерійського вогню потерпали Зміївка, Токарівка, Антонівка та Херсон. Постраждали мирні люди.

За даними Генштабу, у тимчасово захопленому Мелітополі Запорізької області виявлено роботу додаткової вежі мобільного зв’язку, встановленої росіянами. За допомогою неї російські спецслужби мають можливість прослуховувати телефонні розмови абонентів GSM операторів.

"До тимчасово окупованого Луганська нещодавно прибула чергова команда інструкторів з Ірану для навчання російських військових застосуванню ударних безпілотних літальних комплексів", — йдеться у повідомленні.

Щоб заповнювати втрати в живій силі, Росія різними способами заманює до армії різні категорії суспільства, зокрема "гастарбайтерів". Так, нещодавно, українським військовим, які тримають оборону у Волноваському районі Донецької області, здався у полон один із таких заробітчан.

Авіація Сил оборони України протягом минулої доби завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки росіян, а також один — по позиції зенітно-ракетного комплексу.

Підрозділи ракетних військ і артилерії в той самий час уразили 4 райони зосередження особового складу, артилерійський підрозділ на вогневій позиції, 2 позиції зенітно-ракетних комплексів, склад боєприпасів, а також ще 2 інші важливі об'єкти військ РФ.

Канада виділила понад понад 16 млн доларів на реалізацію шести проєктів в Україні

Про це повідомляє Міністерство закордонних справ Канади.

Зазначається, що більшу частину коштів — 7,5 млн доларів отримає компанія Tetra Tech. Вони підуть на навчання та забезпечення обладнанням українських саперів, а також підвищення поінформованості населення про мінну небезпеку.

Офіс спеціального представника Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства під час конфлікту отримає близько 5 млн доларів, які будуть використані на підтримку жертв сексуального насильства та допомогу правоохоронним органам у документуванні цих злочинів.

Організація Alinea International, яка залучена до реформування Нацполіції у воєнному контексті, отримає 4,8 млн доларів.

Також 3 млн доларів буде перераховано Німецькому фонду Маршалла США, щоб підтримати українські медіа та громадянське суспільство на звільнених територіях.

Решту коштів розподілять між програмою підтримки України ОБСЄ та організацією Жіночі ініціативи за гендерну справедливість.

Армія РФ завдала 65 ракетних та авіаудірів по території України

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, протягом минулої доби росіяни випустили 41 ракету різних типів по території нашої країни, 5 з них, перероблені ЗКР С-300, по Харкову. 16 ракет збили українські захисники.

Крім того, російські війська завдали 24 авіаційних удари та здійснили понад 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Є поранені та загиблі серед цивільного населення.

Загроза завдання ударів залишається високою по всій території України.

Канада виділила понад 5,5 млн доларів на розмінування України

Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль після зустрічі з головою МЗС Канади Мелані Жолі.

"Від початку повномасштабного вторгнення РФ уряд Канади здійснив низку прогресивних кроків на підтримку України, які стали взірцем для інших країн. Подякував міністерці закордонних справ Мелані Жолі особисто під час зустрічі в Києві. Обговорили широкий спектр питань нашої співпраці: економіка, відновлення, санкції", — повідомив Шмигаль.

Він додав, що Жолі анонсувала додаткові 7,5 млн канадських доларів (5,6 млн доларів США) на розмінування українських територій, а загальна допомога Канади на розмінування сягне 22,5 млн канадських доларів.

У Харкові пролунали вибухи

Чотири вибухи було чутно у Харкові від початку оголошення повітряної тривоги — близько 22:52 16 лютого.

Залишатися в укриттях містян закликав голова обладміністрації Олег Синєгубов.

"За попередньою інформацією, по Харкову було завдано ударів ворожими ракетами С-300. Під прицілом окупантів вкотре об’єкти інфраструктури", — написав Синєгубов у Telegram.

На початок