Британія не надсилатиме винищувачі в Україну, якщо існує ризик для її безпеки

Британія не надсилатиме винищувачі в Україну, якщо існує ризик для її безпеки

Британія не надсилатиме винищувачі в Україну, якщо існує ризик для її безпеки
. Резиденція прем'єр-міністра Великої Британії на Даунінґ-стріт, 10 у Лондоні. Фото: Getty Images

Уряд Великої Британії ухвалюватиме рішення про винищувачі для України обережно і обдумано, і не надсилатиме літаки, якщо існує ризик для безпеки самої Британії. Сполучене Королівство зважає на "потенційні ризики ескалації розглядаючи можливість відправлення військових літаків в Україну.

Про це сказав речник британського прем'єр-міністра, передає The Guardian.

Відповідаючи на запитання про занепокоєння деяких західних союзників щодо того, що постачання літаків може загрожувати втягуванням НАТО в конфлікт, речник прем'єр-міністра сказав, що рішення ще не ухвалене.

"Ми ще не прийняли рішення щодо надання Британією літаків, ми зараз проводимо навчання. Сполучене Королівство перебуває в процесі постачань танків Challenger, і ми також надали засоби більшого радіуса дії. Ми обережно приймаємо ці рішення і робимо це обдумано. Ми усвідомлюємо потенційні ризики ескалації", — сказав речник британського прем'єра.

За його словами, Британія переконана у тому, що її підхід до допомоги Україні є найкращим та найшвидшим способом завершити війну.

"Саме Росія продовжує вживати ескалаційних дій, бомбардуючи мирне населення та продовжуючи незаконну війну в Україні", — сказав прессекретар Ріші Сунака.

У британському уряді зазначили, що не відправлятимуть винищувачі в Україну, якщо це поставить під загрозу безпеку Великої Британії.

"Велика Британія має значну кількість Typhoon і F-35. Звичайно, ми ніколи не зробимо нічого, що поставило б під загрозу безпеку Великої Британії", — сказав речник прем'єра.

Він додав, що Сполучене Королівство працюватиме з міжнародними партнерами, щоб "опрацювати, як ми могли б забезпечити (Україну) можливостями, що відповідають стандартам НАТО".

За словами посадовця, відправлення літаків Typhoon потребує дозволу Італії, Іспанії та Німеччини, тоді як F-35 потребують згоди США.

Чи отримає Україна західні винищувачі

У червні 2022 року конгресмен-ветеран ВПС США, республіканець від штату Іллінойс Адам Кінзінгер запропонував навчати українських пілотів-винищувачів та екіпажів на американських бойових літаках F-16 та F-16.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що союзники України почали працювати над питанням постачання Силам оборони винищувачів F-16 Fighting Falcon.

При цьому 21 січня посол США при ОБСЄ Майкл Карпентер заявив, що очікує на широку підтримку у Сполучених Штатах можливого рішення союзників про передачу Україні винищувачів F-16.

25 січня міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що Україна висловлює бажання отримувати західні винищувачі.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що Німеччина не передасть Україні свою бойову авіацію.

26 січня голова Комітету національної оборони і Збройних сил Національної асамблеї Франції Томас Гасіллуд заявив, що його країна не виключає відправки винищувачів в Україну, але за умови, що це не призведе до ескалації у війні, не підриватиме національної чи європейської безпеки, а відповідна зброя буде корисною для українців.

За словами речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, для безпеки повітряного простору Україні, крім систем ППО, потрібно щонайменше п'ять бригад, а в кожній бригаді по три ескадрильї винищувачів. Одна ескадрилья — це 12 літаків.

30 січня президент Франції Еммануель Макрон заявив, що не виключає постачання військових літаків в Україну, однак зазначив, що це не має призвести до ескалації або послабити французьку армію.

Читайте також

Винищувачі для України: Польща хоче одноголосного рішення західних партнерів на Мюнхенській конференції

Кулеба назвав пріоритети України на Мюнхенській безпековій конференції

Сунак доручив перевірити, які бойові літаки Британія може передати Україні

"Це процес, що розвивається": Блінкен відповів на питання про винищувачі для України

На початок