Байден не планує зустрічатися із Зеленським у Польщі — Кірбі

Байден не планує зустрічатися із Зеленським у Польщі — Кірбі

Президент України Зеленський з президентом США Байденом у США 21 грудня 2022 р.
. Президент України Володимир Зеленський зустрівся з президентом США Джо Байденом у США 21 грудня 2022 р. Фото: Associated Press

Під час поїздки президента США Джо Байдена до Польщі зустрічі із українським президентом Володимиром Зеленським не заплановано. Про це на брифінгу повідомив координатор стратегічної комунікації Ради з нацбезпеки США Джон Кірбі.

"На тепер під час подорожі у розкладі не заплановано зустрічі з президентом Зеленським", — заявив Кірбі.

Він також додав, що президент США під час візиту до Польщі відвідає лише Варшаву.

Як повідомили у Білому Домі, Байден відправиться до Польщі увечері 20 лютого.

"Президент (Джо Байден — ред.) прямує у Варшаву у понеділок ввечері, де він зустрінеться з президентом Дудою і лідерами східного флангу НАТО, щоб підтвердити непохитну підтримку США безпеки альянсу. Він також виступить із посланням з приводу річниці російського вторгнення в Україну", — заявила на брифінгу речниця Білого дому Карін Жан-П'єр.

За словами Кірбі, Байден зустрінеться з президентом Польщі Анджеєм Дудою, щоб обговорити двосторонню співпрацю та спільні зусилля з підтримки України.

"Як ви знаєте, Польща була прихильником України останній рік. Президент Байден подякує президентові Дуді та польському народу за 3,8 мільярди доларів військової та гуманітарної допомоги, яку надали Україні за останній рік. А також за всі зусилля, зроблені польським народом, щоб щиро зустріти більше 1,5 мільйона біженців з України", — зазначив Кірбі.

Що відомо про візит Байдена до Польщі

Раніше стало відомо, що Джо Байден розглядає можливість поїздки до Європи, зокрема до Польщі, у лютому 2023 року: на річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

У Білому домі зазначили, що метою візиту може бути привернення уваги "до стійкості України проти жорстокої військової кампанії Росії "та підтвердження "солідарності США з українським народом у міру вступу конфлікту в нову фазу".

10 лютого речниця Білого дому Карін Жан-П'єр підтвердила, що Джо Байден вирушить до Польщі на зустріч з президентом Анджеєм Дудою. Президент США також зустрінеться з представниками Бухарестської дев'ятки — союзниками зі Східного флангу НАТО, щоб "підтримати безпеку Альянсу". Крім того, Байден виступить зі словами, щодо річниці початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Востаннє Джо Байден приїздив до Європи у березні 2022 року, через місяць після початку війни в Україні: тоді президент США зупинявся у Брюсселі, де зустрівся з союзниками по НАТО, лідерами G7 та ЄС, а також здійснив візит до Польщі, де зустрівся з президентом Анджеєм Дудою.

Читайте також

США привітають рішення членів НАТО надати Україні винищувачі — Кірбі

На початок