Китай анонсував свій мирний план до 24 лютого

Китай анонсував свій мирний план до 24 лютого

Китайський дипломат Ван І
. AP Photo/Petr David Josek

Китай представить своє бачення політичного врегулювання війни Росії проти України.

Про це під час Мюнхенської конференції з безпеки заявив Ван Ї, голова комісії з закордонних справ Китаю.

"На річницю (повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого — ред. ) ми опублікуємо документ з нашою позицією, політичне рішення, щодо української кризи... Щодо проблеми України у нас позиція одна — ми підтримуємо розмови про мир. Ми на стороні миру і діалогу", — сказав він.

За словами Ї, Китай схвильований "розмахом кризи в Україні" і китайська сторона намагалась врегулювати ситуацію після повномасштабного вторгнення Росії в Україну рік тому.

Читайте також: Що передбачає "формула миру" Зеленського

"З другого дня кризи, 25 лютого, президент Сі Цзіньпінь запропонував Росії та Україні разом сісти і поговорити одне з одним, щоб знайти політичне вирішення кризи. Такі раунди розмов були у Білорусі і Туреччині. Але вони зупинилися. І ми не знаємо чому. Протягом зустрічі з європейськими лідерами, президент Сі Цзіньпінь чітко сказав, що конфлікти та війни не створюють переможців. Разом з європейськими партнерами ми маємо знайти рішення, як забезпечити довготривалий мир. Ми не можемо полишити наші зусилля для досягнення миру", — додав він.

Ї не розкривав суть документу, який представить Китай, але зазначив, що "суверенність має поважатися".

"Не може бути ядерної війни. Ми будемо протистояти використанню ядерних технологій не в мирних цілях. Також разом ми маємо протистояти використанню хімічної та біологічної зброї у будь-яких ситуаціях", — додав він.

Згодом очільник МЗС Кулеба заявив, що попри будь-який запропонований план з припинення війни в Україні, "завжди має бути фокус на продовженні боротьби за свободу".

Війна. Усі останні новини

Китай і війна Росії проти України

Китай не засудив Росію за повномасштабне вторгнення в Україну.

Китайська влада обережно коментує війну: з одного боку, вони не підтримали Росію, коли ООН голосувала за резолюцію із засудженням вторгнення РФ в Україну, але з іншого — не стали виступати проти вторгнення. Також Китай неодноразово закликав влади України і РФ до мирного врегулювання конфлікту.

На початок