Вторгнення Росії в Україну, день 135. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 135. Текстовий онлайн

Оновлюється
Вторгнення Росії в Україну, день 135. Текстовий онлайн
. Краматорськ, Донецька область, 7 липня 2022 року. Фото: АР

8 липня — 135 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. ЗСУ відбили спроби росіян просунутись в напрямку Соснівки на Харківщині, а на Донеччині зупинили штурм Богородичного (Слов’янський напрямок), Григорівки й Верхньокамʼянського (Краматорський напрямок), та відбили атаки армії РФ в районах Берестового й Вершини — це Бахмутський напрямок. За тиждень Нацгвардійці знищили 21 вертоліт військ РФ.

Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Нові HIMARS, Маріуполь без води, євро майже зрівнявся з доларом. Війна. Головне за 8 липня

Головне на цей час

  • Президент США Джо Байден у п’ятницю підписав новий пакет оборонної допомоги Україні на суму близько $400 мільйонів, яка включає, в тому числі, нові системи залпового вогню HIMARS, а також високоточні боєприпаси.
  • Президент Росії Володимир Путін вдався до погроз і заявив, що РФ поки що не робила жодних серйозних дій у ході "спецоперації" в Україні. В Інституті вивчення війни кажуть, російські військові взяли "операційну паузу" та готуються до нових масованих атак на Донбасі, а Путін готується до затяжної війни.
  • Росія завдала авіаракетний удар по Краматорську Донецької області, є жертви. Загиблі є і після чергового обстріли Харкова.
  • Туреччина відпустила російське судно "Жібек Жоли", яке раніше затримали за запитом України — МЗС стверджує, що на ньому перевозили викрадене зерно з окупованого Бердянська до турецького порту Карасу. МЗС України викликало посла Туреччини в Києві та просить провести розслідування.
  • З 24 лютого російські війська здійснили 6 443 вильоти оперативно-тактичної авіації та завдали 626 ударів крилатими ракетами типу "Іскандер" та "Калібр". Але понад 70% цих ударів не досягають цілі, кажуть у Генштабі.
  • Виконавчий орган Європейського Союзу блокує позику в 1,5 мільярда євро для України, оскільки, за словами чиновників, обережність переважає над терміновими потребами країни. Як пише Bloomberg, бюджетний відділ Європейської комісії заблокував кредит через побоювання щодо його фінансової надійності.

Понад 1 млн людей забезпечують діяльність сектору безпеки й оборони — Резніков

Про це міністр оборони Олексій Резніков заявив на конференції Forbes.

"Мобілізовані до ЗСУ – до 700 000 осіб, прикордонники – до 60 000, Нацгвардія – до 90 000, Національна поліція – до 100 000. У нас сьогодні понад 1 млн людей у формі забезпечують діяльність сектору безпеки й оборони", – повідомив Резніков.

Він зауважив, що така чисельність збройних сил також створює можливості для бізнесу.

Внаслідок удару по Одещині кількість жертв зросла до 22 осіб

Внаслідок російського ракетного удару 1 липня у селищі Сергіївка Білгород-Дністровського району на Одещині кількість жертв зросла до 22 осіб. Як повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук, 7 липня у лікарні померла 53-річна співробітниця бази відпочинку, яка отримала поранення під час ракетної атаки РФ на Сергіївку.

Бахмут і Соледар — найбільш імовірні напрямки російського наступу — голова Донецької ОВА

Голова Донецької ОВА Павло Кириленко повідомив, що обстрілюється вся лінія фронту у Донецькій області. Він додав, що Бахмут найбільш наближений до лінії фронту близько 8 кілометрів.

Розвідка показала документальний фільм про те, як возили допомогу захисникам Маріуполя

Головне управління розвідки Міноборони показало документальний фільм про те, як під час блокади Маріуполя в місто доставляли допомогу за допомогою гелікоптерів. У фільмі бійці ГУР і полку "Азов" розповідають про те, як поставлялися до міста боєприпаси, медикаменти, їжа, а також навіть кілька десятків військових. Водночас звідти гелікоптери могли забирати поранених.

США виявили в Росії 18 фільтраційних таборів для українців

Заступниця голови місії США при ОБСЄ Кортні Остріан заявила, що Росі, схоже, готувалася до так званих фільтраційних таборів ще до того, як її війська вторглися в Україну. Остріан розповіла, що вздовж українсько-російського кордону визначено щонайменше 18 місць фільтрації.

"Російські чиновники, ймовірно, створили списки українських цивільних, які вважалися тими, що загрожують контролю Росії над Україною, для затримання та фільтрації. Включаючи будь-кого проукраїнських поглядів, наприклад, політичних діячів та активістів, а також співробітників служби безпеки", – сказала вона.

Остріан наголосила, що усіх відповідальних за примусову депортацію українців до Росії виявлять та притягнуть до відповідальності за порушення міжнародного права.

Журналісти New York Times та багатьох інших ЗМІ мають численні свідчення депортованих про допити, побиття, тортури та зникнення людей. Після фільтраційних таборів українців відправляли у міста по всій росії — часто у віддалені регіони поблизу Китаю чи Японії.

Папа Римський може приїхати в Україну влітку

Секретар Ватикану з міжнародних відносин із державами Річард Пол Галлахер не виключив, що Папа Римський Франциск у серпні може приїхати в Україну, але це залежатиме передусім від стану здоров’я понтифіка.

"Папа Римський вкрай переконаний, що, якби він зміг поїхати, то досяг би позитивних результатів. Він сказав, що поїде в Україну і що завжди прагнув відвідати Москву і зустрітися з російською владою", – сказав представник Ватикану.

Дипломат Ватикану не виключив, що Папа Римський може здійснити візит до Києва вже у серпні, але "багато залежить від результатів поїздки до Канади.

Литовський Bayraktar прибув в Україну

"Литовський Bayraktar "Vanagas" вже в Україні! Це неабиякий прояв дружби та єдності, що вкотре доводить - не лише Україна бореться з агресором.  Вдячний особисто Халуку Байрактару та Андрюсу Тапінасу за непохитну підтримку на шляху до перемоги! Слава Україні!", — написав заступник глави Офісу президента, дипломатичний радник президента України Андрій Сибіга.

Один з перших генералів, який навчався військової справи не в СРСР — Залужному сьогодні 49 років

Головнокомандувачу Збройних сил України Валерію Залужному 8-го липня виповнилось 49 років. Він – один з перших генералів, який не навчався військової справи в СРСР.

Через війну в Україні за кордон виїхали не більше 1% медиків

Від початку повномасштабного вторгнення Росії до України за межі нашої держави виїхали не більше 1% медичних працівників. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в ефірі телемарафону.

“З початку війни медичних працівників виїхало за територію України у відсотках - 0,5% від усіх медичних працівників, які працюють в лікарнях за програмою “Медичних гарантій”. Це офіційна статистика. Навіть якщо не всі потрапили до офіційної статистики, то ми вважаємо, що не більше 1% медичних працівників залишили межі країни”, — повідомив Ляшко.

Водночас він зазначив, що МОЗ фіксує внутрішньо переміщених медичних працівників, число яких складає понад 3,5 тисячі.

Дивіться та читайте спецпроєкт Суспільного Лікарі на війні — історії українських медиків, які під обстрілами продовжують рятувати життя.

У Харкові лунають вибухи, чутно й в області, повідомляють місцеві.

У місті та області — повітряна тривога.

Війна Росії проти України поставила під загрозу голоду 323 млн людей — Боррель

Агресія Росії проти України спричинила глобальну продовольчу кризу, в результаті якої понад 323 млн людей по всьому світу опинилися перед реальною продовольчою небезпекою, ще близько 1,2 млрд відчувають скруту через високі ціни на продовольство, енергію та зниження доходів. Про це на зустрічі міністрів закордонних справ G20 у Балі, Індонезія, сказав високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляється на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

"Агресивна війна проти України драматично посилила продовольчу кризу. Усього за два роки кількість людей, які перебувають під серйозною продовольчою небезпекою, подвоїлася - зі 135 мільйонів до пандемії COVID-19 до 276 мільйонів на початку 2022 року і до 323 мільйонів зараз. Зараз, з цією війною, 1,2 мільярда людей – кожна шоста людина у світі - знаходяться у важких обставинах, пов’язаних із підвищенням цін на продовольство, енергію та із більш жорсткими фінансовими умовами", — зауважив високий представник ЄС.

Він додав, що ситуація може погіршуватися, адже Росія блокує українське зерно.

Українці мають якнайшвидше евакуюватися з Херсонської та Запорізької областей — Верещук

Мешканці тимчасово окупованих південних областей України, особливо Херсонської та Запорізької, повинні максимально швидко евакуюватись всіма можливими способами, аби Збройні сили могли звільняти ці території, не наражаючи на небезпеку цивільне населення. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону повідомила віцепрем'єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, відповідаючи на запитання, чи є можливість евакуації з тимчасово окупованих територій півдня України.

"Евакуація є, і люди про неї знають. Горизонтальна система комунікації дуже добре діє. Ті, хто виїхали, мають і знають шляхи, волонтери, ми долучаємось. Я не буду зараз публічно про це говорити, тому що це безпека людей", — зазначила Верещук.

За її словами, Росія хоче, аби цивільне населення залишалось якнайдовше на окупованих територіях, та робить все, аби закрити можливість для людей офіційно евакуюватись. Водночас люди, особливо жінки, у яких є діти, повинні мати життєву мудрість і розуміти: перебування на території Херсонської і Запорізької області в рази гірше і небезпечніше, ніж перебування на підконтрольній Україні території.

У Канаді підтвердили передачу Україні 39 новітніх БТР Super Bison

Канада відправить в Україну 39 одиниць бронетехніки для Сил оборони. Про це заявила міністр національної оборони Канади Аніта Ананд, пише Reuters. Колісні машини є частиною військової підтримки України в розмірі 500 мільйонів канадських доларів, що передбачена бюджетом Канади.

Бронемашини LAV II ACSV Super Bison призначалися для канадської армії та були в процесі доставки, але замість цього будуть передані Збройним Силам України.

США оголосять про новий пакет військової допомоги Україні на 400 млн

Адміністрація Байдена направить Україні 15-й пакет допомоги в області безпеки на понад на 400 мільйонів доларів Про це повідомив високопоставлений представник Міністерства оборони США на умовах анонімності.

Пакет озброєнь на 400 мільйонів доларів був узгоджений з українськими офіційними особами, у ньому врахована ймовірна активізація наступу Росії на сході України. Він, зокрема, міститиме ще чотири реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) HIMARS, а також одну тисячу додаткових 155-міліметрових артилерійських боєприпасів.

Голова Сенату Франції відвідав Бучу та Бородянку

Голова Сенату Франції Жерар Ларше відвідав звільнену Бучу та Бородянку у Київській області. Голова Сенату приїхав до України з робочим візитом, повідомляють у Верховній раді.

Французький політик впевнений, що військово-політичне керівництво Росії має відповісти за військові злочини в Україні.

"Я особисто і сенатори вже не поїдемо звідси такими, якими приїхали, бо це надзвичайно глибоко вразило нас. Неможливо бути постійним членом Ради Безпеки ООН, але водночас робити так, що жодна з тих цінностей, на якій ґрунтується сучасний військовий порядок, не була дотримана. Ми вважаємо за необхідне, щоб відбувся судовий розгляд на міжнародному рівні", – заявив Ларше.

Напередодні, до Бучі приїздили два американські сенатори.

У війні Росії проти України починається певний переломний момент — Подоляк

Як завив в ефірі 24 каналу радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, лише за останній тиждень вдалося знищити 16 позицій з російськими казармами і складами боєприпасів. Крім того, противник змушений брати оперативні паузи через втрати.

"Певний перелом війни вже починається. Все тому, що ми доводимо, що будемо атакувати саме складські місця і центри оперативного управління армійськими структурами", — зазначив Подоляк.

Перші 48 днів провів у СІЗО. Що розповів Влад Буряк про перебування в полоні окупантів

16-річного Владислава, сина голови Запорізької районної адміністрації Олега Буряка, звільнили з російського полону. Про це повідомив його батько 7 липня. Про те, де тримали та про ставлення Влад Буряк розповів журналістам телеканалу ТВ-5.

Перші 48 днів полону хлопець провів у СІЗО у Василівці в окремій камері. На вулицю дозволяли виходити лише раз на день хвилин на 10-15, розповідає Владислав. Хлопець чотири дні не їв та не пив, адже перебував у стресі.

"Я помився тільки через два тижні. Речі перші поправ тільки через три тижні. Санвузол у мене також не працював. У мене питали чи маю я відношення до війни, до зброї, брав зброю, стріляв. Але я одразу відповідав, що я нейтральна людина".

Вторгнення Росії в Україну, день 135. Текстовий онлайн
Влад Буряк з батьком. Фото: ТВ-5

"Найбільший страх був, коли ти сидиш у камері, чуєш, як допитують інших людей, всі ці крики. В мої обов'язки входило, скажімо, прибирати “кімнату тортур”, і я добре запам'ятав момент, коли я входжу у цю кімнату, людина просто висить на стелі підвішена дротами, крапає кров, все на підлозі у крові".

Батько хлопця Олег Буряк розповідає, що 90 днів працював з однією метою — врятувати та витягти сина:

"Була головна умова тієї сторони — дати конкретну людину, який проживав і проживає в Україні. Я шукав цю людину, щоб отримати якусь від нього додаткову інформацію, в першу чергу — чи хоче він йти туди, чи готовий він піти й обмінятися. За 48 днів, поки він (син — ред.) сидів у тюрмі, я зміг з ним поговорити лише шість разів".

Українці в Польщі мають право на безоплатну медичну допомогу

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

"Українці, які прибули у Польщу після 24 лютого 2022 року, мають право на безоплатну медичну допомогу на рівні з громадянами країни. Це право надається всім громадянам України, від неповнолітніх до людей похилого віку", — йдеться у повідомленні.

Для того, щоб отримати медичну допомогу, потрібно мати закордонний паспорт громадянина України, в якому є позначка про перетин кордону не раніше 24 лютого 2022 року.

Ткаченко пояснив, хто має формувати "чорні списки" російських артистів

Складати списки заборонених в Україні російських діячів культури повинна Служба безпеки України і вони мають стосуватися всіх сфер: кіно, музики, книговидання. Про це на брифінгу заявив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Вторгнення Росії в Україну, день 135. Текстовий онлайн
Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. Фото: Facebook/Олександр Ткаченко

За його словами, МКІП підтримує заборону ввезення будь-якої друкованої продукції з РФ, однак питання щодо друку російських авторів належить до прав і свобод, гарантованих Конституцією.

"Тому, це питання має бути врегульовано і унормовано. Складанням "чорних списків" має займатися СБУ і воно має стосуватися всіх сфер культурного життя, щоб не було різночитань і всі дотримувались закону", — зазначив Ткаченко.

Понад 1 млн людей забезпечують діяльність сектору безпеки й оборони — Резніков

Про це міністр оборони Олексій Резніков заявив на конференції Forbes.

"Мобілізовані до ЗСУ – до 700 000 осіб, прикордонники – до 60 000, Нацгвардія – до 90 000, Національна поліція – до 100 000. У нас сьогодні понад 1 млн людей у формі забезпечують діяльність сектору безпеки й оборони", – повідомив Резніков.

Він зауважив, що така чисельність збройних сил також створює можливості для бізнесу.

На Херсонському напрямку ЗСУ знищили два командні пункти військ РФ

На Херсонському напрямку, влучанням ракети ракетно-артилерійських підрозділів Збройних сил України знищено два командні пункти військ РФ. Результати влучання розвідуються.

Про це повідомила начальниця об'єднаного координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк в ефірі загальнонаціонального марафону "Єдині новини".

"Лінія зіткнення гнучка. Миколаївсько-Херсонський напрямок постійно знаходиться в русі. Українські війська просуваються, російські — відступають, але намагаються тримати позиції та повертатися для їх відновлення. Успіхи ЗСУ є", — сказала Гуменюк.

Дипломати під час саміту G-20 не змогли домовитися з приводу України

Як пише Associated Press з посиланням на джерела, не було зроблено ні групового фото, ні підсумкового комюніке, як було в попередні роки.

Держсекретар США Ентоні Блінкен і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров демонстративно ігнорували один одного, хоча перебували в одній кімнаті. Крім того, Лавров пішов із засідання щонайменше двічі: один раз, коли його німецька колега Анналена Бербок виступала на відкритті засідання, і ще раз безпосередньо перед тим, як міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повинен був виступити по відеозв'язку.

Росіяни не зможуть розпочати опалювальний сезон у Маріуполі

Як повідомляє Маріупольська міська рада, майже всі котельні у місті мають ушкодження. Деякі знищені повністю. Лише ремонт однієї котельні займає близько одного року, а для заміни труб лише великого діаметру необхідно понад $1 млрд.

Зруйновано також 50-70% газових магістралей.

У Києві правоохоронці викрили продаж гуманітарки

У столиці правоохоронці затримали зловмисників, які вигадали схему продажу безкоштовних продуктів. На склад із сумнівними товарами поскаржились жителі Оболонського району, зазначають у поліції Києва.

Під час обшуків виявили іноземні товари без належних документів, зокрема, консерви, сіль, цукор, соки та води. Товари продавалися без маркування та відповідних штрих-кодів, хоча їх збирали волонтери для постраждалих у війні українців.

"На складі були цехи з виробництва товарів. Вони розпаковували іноземні продукти харчування та фасували в упаковки українських виробників. Загалом вилучено понад 10 тисяч одиниць продукції", – розповідає речниця поліції Юлія Гірдвіліс.

ЗСУ відігнали противника на Бахмутському та Миколаївському напрямках — Генштаб

Як повідомляється у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ, українські бійці завдали потужного вогневого ураження по позиціях противника в районі Верхньокам’янського (Бахмутський район, Донецька область) та змусили росіян відійти від населеного пункту. Крім того, ЗСУ контратакували на Південнобузькому напрямку у Миколаївській області в районі населеного пункту Велике Артакове.

На Харківському напрямку війська РФ ведуть оборонні дії, обстрілюють із ствольної та реактивної артилерії околиці та місто Харків, а також райони населених пунктів Уди, Дементіївка, Леб’яже, Піщане, Замулівка, Петрівка, Питомник, Мосьпанове, Коробочкине, Слатине, Світличне, Шевелівка, Перемога, Верхній Салтів, Нове та Байрак. Неподалік Дементіївки українські захисники двічі відбили штурмові дії росіян.

На Слов’янському напрямку армія РФ намагається покращити тактичне положення своїх підрозділів. Обстріляв із мінометів, ствольної та реактивної артилерії райони Долини, Мазанівки, Краснопілля, Гусарівки, Новопавлівки, Червоного, Вірнопілля та Хрестища. Наступальні дії ворога в районі населеного пункту Богородичне, в результаті вогневого ураження, захлинулися. Окупанти, з втратами, відійшли.

На Краматорському напрямку військові РФ вели обстріли в районах населених пунктів Сіверськ, Серебрянка, Карпівка, Слов’янськ та Крива Лука. Авіаудар зафіксовано поблизу Тетянівки. На Бахмутському напрямку противник обстрілював позиції ЗСУ поблизу Спірного, Івано-Дар’ївки, Нью-Йорка та в районі Вуглегірської ТЕС. Здійснив авіаудари неподалік Берестового і Покровського.

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках продовжуються обстріли із мінометів, ствольної та реактивної артилерії по лінії зіткнення. Росіяни завдали авіаційних ударів неподалік Новоандріївки.

Корабельне угруповання противника продовжує виконувати завдання в акваторії Чорного та Азовського морів, триває блокування цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря.

ДПСУ показала, як відтісняли підрозділи армії РФ від Харкова

"Крок за кроком ми повертаємо український кордон під наш контроль. Тоді частину окупантів ліквідували, частину – взяли в полон", — зазначили у Державна прикордонна служба України.

В окупованому Донецьку обстріляно завод "Топаз"

Про це повідомила окупаційна "адміністрація" міста.

"Минулого тижня під час обстрілу було знищено сам завод практично вщент", — йдеться у повідомленні.

Вторгнення Росії в Україну, день 135. Текстовий онлайн
Фото: окупаційної адміністрації Донецька

Російські окупанти повідомляють, що біля заводу видно дим. У Куйбишевському районі сталося потрапляння до приватного будинку на вул. Гаджибекова, 2, з наступним займанням.

На Одещині знешкодили протикорабельну міну

Про це повідомляють ВМС України.

“В Чорному морі, поблизу узбережжя Одещини силами оборони було виявлено чергову дрейфуючу протикорабельну міну. Небезпечну знахідку було оперативно знешкоджено підрозділом Військово-морських сил Збройних сил України”, — ідеться в повідомленні.

На Донеччині півтора місяці немає газу: перебиті основна й альтернативна магістралі

У Краматорську, як і на більшій частині Донеччини, вже півтора місяця немає газу — російські військові перебили основну магістраль, спеціалісти не мають змоги навіть оцінити об'єми ремонтів. Альтернативний спосіб газопостачання з Ізюмського напрямку теж заблокований, адже там теж ведуться бойові дії. Про це у коментарі Суспільному повідомив міський голова Краматорська Олександр Гончаренко.

"Електропостачанням місто забезпечене, але це теж вже резервні канали. Водопостачання у самому місті є, а от в деяких старостинських округах із цим проблеми, адже так само воду подавали туди з фільтрувальної станції КП "Вода Донбасу". На їхню фільтрувальну станцію зараз не подають електроенергію, вона під Лиманом, і обстріли росіян знов таки не дають змогу дістатись туди ремонтникам", — розповів Гончаренко.

Він додав, що селища дійсно лишаються без централізованого водопостачання, але є підвіз води. Це тимчасово рятує ситуацію.

NASA звинуватило російський екіпаж МКС в пропаганді

NASA заявила, що Росія використовує Міжнародну космічну станцію для пропаганди війни. У організації засудили дії трьох російських космонавтів, які 4 липня позували з прапорами ЛНР та ДНР на борту МКС, повідомляє The Washington Post.

Вторгнення Росії в Україну, день 135. Текстовий онлайн
Фото: Роскосмос/Telegram

"NASA рішуче засуджує Росію за використання Міжнародної космічної станції в політичних цілях для підтримки війни проти України, що принципово суперечить основній функції станції серед 15 міжнародних країн-учасниць — просувати науку та розвивати технології в мирних цілях", — зазначила прессекретарка NASA Джекі МакГіннес.

"Роскосмос" опублікував в Telegram-каналі фото космонавтів з прапором ЛНР, а також з прапором ДНР. "Ми святкуємо і на Землі, і в космосі", — йшлося у підписі до фото, що з’явилося після окупації РФ Лисичанська 3 липня.

Окупанти "полюють" за шкарпетками, які видають бійцям ЗСУ

Про це в одному з останніх перехоплень СБУ зізнався контрактник з РФ, який розмовляв зі своєю дружиною.

"У меня дох#рища украинских носков, и я понимаю …какие они пиз#атые. Наши уставные носки… ими я не знаю че… полы мыть. Понимаешь: мы с тобой покупали трекинговые носки по 400 рублей, по 600 рублей… вот у них такие выдают", — каже окупант.

Він вихваляється американським камуфляжем, який теж поцупив в українців, хоча запевняє, що справа не у виробнику: "Да даже не брать то, что им поставляют, взять то, что их промышленность шьет. Взять их рюкзаки, шлема их. Ну это реально уровень. Просто я не знаю, почему именно так".

Окупаційна "влада" Каховки запровадила перепустки для бюджетників

Призначений військовими РФ "голова Каховського адміністративного району" Володимир Леонтьєв видав "розпорядження" про запровадження тимчасового контрольно-пропускного режиму на підприємствах житлово-комунальної системи, у школах і дитячих садках. Причиною такого рішення колаборанта є, за документом, "самоусунення керівництва від управління, запобігання диверсійних дій та відновлення функціонування установ".

Вторгнення Росії в Україну, день 135. Текстовий онлайн
"Перепустка" від окупантів. Фото: Оперативний ЗСУ

Відтепер людям без "перепусток" від фейкової влади вхід до цих організацій заборонений.

Рада попередньо спростила правила виїзду дітей за кордон

Верховна рада 8 липня у першому читанні ухвалила законопроєкт №6146, який спрощує правила виїзду неповнолітніх українців за межі держави з одним із батьків. Згідно з документом надати згоду на тимчасовий виїзд дитини віком до 16 років за кордон кожен з батьків може в електронній формі. Цю інформацію вноситимуть до держреєстру актів цивільного стану через портал "Дія".

Також дозвіл до реєстру, як і раніше, може вносити нотаріус на підставі згоди другого з батьків. Термін дії відповідної згоди — до трьох років.

Резніков озвучив три можливих сценарії війни

Про це міністр оборони Олексій Резніков заявив під час виступу на конференції Forbes "Будуємо разом".

Говорячи про перший сценарій, Резніков згадав, як росіяни тікали з Київщини, Чернігівщини, Сумщини та острову Зміїний. За такого розвитку подій, за його словами, Україна спочатку вийде на кордони 24 лютого, далі, ймовірно, почнуться переговори про статус окупованих районів Донбасу та Криму за сприяння партнерів України.

Вторгнення Росії в Україну, день 135. Текстовий онлайн
Міністр оборони Олексій Резніков. Міністр оборони України Олексій Резніков

"Другий варіант – поступова боротьба та удари по найболючіших місцях російської армії за допомогою сучасної зброї. Ми не можемо воювати з ними за принципом «мʼясорубка на мʼясорубку. До того ж наші партнери не змогли б нас підтримати за таких обставин", – зазначив Резніков.

Міністр також назвав третій можливий сценарій розвитку війни, це так званий "парад суверенітетів" у Росії та розпад країни. "Це найдовший сценарій, але ми точно побачимо його за нашого життя", – вважає міністр.

Командир медичного батальйону “Госпітальєри” звернулась по допомогу

З 2014 року та початку бойових дій в Україні діє медичний добровольчий батальйон “Госпітальєри”, що займається наданням першої медичної допомоги та евакуацією поранених воїнів з фронту. За 8 років війни на Донбасі парамедиками батальйону на передовій було врятовано понад 3000 поранених, а з моменту повномасштабного вторгнення до початку липня, екіпажі врятували ще понад 2200 життів.

“Госпітальєри” добровольча організація парамедиків, члени якої це волонтери, які не отримують грошового забезпечення. У день восьмиріччя організації Яна Зінкевич – командир Медичного добровольчого батальйону “Госпітальєри” на своїй сторінці у Facebook звернулась до українців по допомогу.

“Сьогодні нашому Медичний Добровольчий Батальйон Госпітальєри • Hospitallers Paramedics виповнилось 8 років. Багаторічна робота наших добровольців, надання допомоги понад 5 тис. поранених, це заслуга кожного з нашої команди. Пишаюсь бути командиром кожного. І вже будую плани, що ми будем робити після перемоги, – пише Яна Зінкевич. – Заодно прошу приєднатись до збору 15 млн гривень для нашого батальйону та забезпечення його діяльності. Завдяки пожертвам навіть 5, 10 гривень нам вдається рятувати життя щодня вже стільки років”.

Через агресію Росії до 13 мільйонів людей залишили свої домівки — ООН

Про це в інтерв'ю інформаційному агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді.

"Російське вторгнення в Україну спричинило найбільшу ситуацію переміщення, яку ми бачили, ймовірно, з часів Другої світової війни: біженці, внутрішньо переміщені особи в Україні. За нашими оцінками, війна виштовхала зі своїх домівок 12-13, можливо, 14 млн людей".

Міноборони ухвалило договорів майже з 300 виробниками одягу

Як повідомив міністр оборони Олексій Резніков на конференції Forbes "Будуємо разом", мова йде як про державних, так і про приватних виробників. Загалом укладено 292 договори із 84 українськими виробниками одягу на 17,9 млрд грн, щоб забезпечити Збройні Сили літньою й зимово-осінньою формою

"Базова модель ВПК – це все ж державні підприємства. Але починаючи з 2014 року почав розвиватися приватний бізнес. Частка приватних підприємств в оборонних замовленнях серйозно зростала з кожним роком. Це стосується бронетанкових, стрілкової зброї, забезпечення радіоелектронних засобів, БПЛА", – наголосив міністр.

Французький ФК "Лілль" передав гуманітарну допомогу на 25 тисяч українців

Про це повідомила пресслужба клубу.

Вторгнення Росії в Україну, день 135. Текстовий онлайн
ФК "Лілль". AP

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну низка спортивних організацій та окремих спортсменів почали активно допомагати країні. У липні очільник Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах розповів про збільшення фінансової допомоги українським атлетам — з 2.5 млн євро до 7.5 млн.

Читайте також: "Жорсткий удар по спорту". Зеленський назвав кількість загиблих спортсменів і тренерів через війну в Україні

Футбольні клуби також беруть участь у допомозі України. "Лілль" з початку повномасштабного вторгнення передав країні гуманітарної допомоги на суму у 205 тисяч євро. Участь у зборі гуманітарного вантажу для України взяли як співробітники клубу, так і його фани. Дві тонни вантажу, зібрані клубом, доправили до Харківської області, за підрахунками, гуманітарної допомоги вистачить на 25 тисяч осіб.

В Україні арештували активи "Газпрома", "Роснефти" та "Росатома"

За поданням СБУ, суд наклав арешт на корпоративні права та нерухоме майно 11 підприємств, кінцевими бенефіціарами яких є російські державні корпорації "Нефтяная компания "Роснефть", "Росатом" та "ПАО "Газпром".

За даними слідства частина прибутку цих підприємств йшла на підготовку та ведення війни Росії проти України, а також на фінансування діяльності диверсійно-розвідувальних груп.

Орієнтовна сукупна вартість арештованих судом корпоративних прав перевищує 2,1 млрд гривень. Також накладено арешт на 46 об’єктів нерухомого майна, яке перебуває у власності цих компаній. Арештовані активи конфіскують на користь України.

З початку вторгнення РФ на територію України в Миколаєві загинула 121 людина

Про це повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич. Він також додав, що російські окупанти завдали Миколаєву збитків на понад 633 млн гривень.

Зокрема, обстрілами з РСЗВ та ракетними ударами частково пошкоджено або повністю зруйновано:

  • 48 закладів освіти,
  • 42 об’єкти комунального господарства,
  • 15 закладів культури,
  • 12 закладів охорони здоров'я,
  • 9 закладів фізичної культури і спорту,
  • 3 заклади соціального захисту,
  • 28 інших цивільних об'єктів (заклади торгівлі, аптеки, приватні підприємства тощо).

Під Вишгородом почали відновлювати міст який зруйнувала блискавка

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

"Розпочалися роботи над відновлення зруйнованого мосту в селі Демидів у Вишгородському районі. Два тижні тому в міст влучила блискавка, через це здетонував вибуховий пристрій. Роботи планують завершити через 2 тижні", — повідомив Тимошенко.

Зараз рух транспорту проходить в об’їзд дорогою М-07 Київ-Ковель-Ягодин.

Канада запровадила нові антиросійські санкції

Уряд Канади розширив чинні санкції проти Росії, запровадивши обмеження щодо низки російських ЗМІ, імпорту золота, а також особисто проти патріарха Московського та всієї Русі Кирила.

Зокрема, окрім Кирила обмеження запроваджуються щодо керівного директора "Яндексу", підприємця Тиграна Худаверяна; керівника "Роскомнадзора" Андрія Липова; його заступників Володимира Логунова, Олега Терлякова, Вадима Субботіна, Мілоша Вагнера, оглядача "РИА Новости" Петра Акопова та телеведучої "Першого каналу" Катерини Андрєєвої.

До санкційного списку, зокрема увійшли, "Роскомнадзор", "Перший канал", ВДТРК, Russia Today, Sputnik, інформаційне агентство "Regnum" та інші російські ЗМІ. Також Канада запроваджує заборону на імпорт з Росії золота.

Бізнес не штрафуватимуть за прострочення звітності під час війни — Шуляк

Бізнес не штрафуватимуть за прострочення звітності під час війни. Про це повідомила голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк. Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7378, пояснила народна депутатка. Документ звільняє бізнес від відповідальності за порушення строків оприлюднення фінансової звітності у період дії воєнного стану та протягом 3 місяців після його припинення чи скасування.

“Відтепер оприлюднити фінансову звітність разом із відповідними звітами за весь період можна на своїй вебсторінці або своєму вебсайті протягом 3 місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період неоприлюднення”, — зазначила Шуляк.

Також юридичні особи не будуть нести відповідальність за порушення строків оприлюднення:

  • річної консолідованої фінансової звітності;
  • аудиторськими звітами;
  • звітом про управління;
  • консолідованим звітом про управління;
  • звітом про платежі на користь держави;
  • консолідованим звітом про платежі на користь держави.

Бойовики "ДНР" заявили про скасування мораторію на смертну кару

Парламент так званої "Донецької народної республіки" скасував мораторій на смертну кару. Про це повідомляють російські ЗМІ.

"Враховуючи, що винятковий захід покарання може бути встановлений лише за особливо тяжкі злочини, які посягають на життя, а також за окремі злочини, скоєні у воєнний час або в бойовій обстановці, через необхідність захисту суверенітету, територіальної цілісності та інтересів "ДНР" у наявний на сьогоднішні обстановці, проєктом закону пропонується визнати такою, що втратила чинність, частину 9 статті 202 "Кримінально-виконавчого кодексу", — йдеться у повідомленні.

9 червня "суд" так званої "ДНР" засудив до страти трьох іноземців, які служили в лавах Збройних силу України та від початку війни з Росією захищали Маріуполь від окупантів. Вирок винесли двом громадянам Великої Британії Ейдену Есліну та Шону Піннеру, а також підданому Королівства Марокко Брагіму Саадуну.

Захист від вогнепальної зброї, аптечки та страховка — Рада унормувала роботу журналістів в районах воєнних дій

Верховна Рада зобовязала ЗМІ забезпечувати журналістів, які працюють в районі бойових дій, засобами для захисту від вогнепальної зброї та аптечками. Також журналісти повинні бути обов’язково застраховані за рахунок роботодавця або будь-яких інших не заборонених законом джерел на випадок заподіяння шкоди їхньому життю та здоров'ю під час виконання професійних обов'язків.

Про ухвалення в цілому відповідного законопроєкту 7367 про обов’язкове забезпечення журналістів в райони ведення воєнних (бойових) дій засобами, призначеними для захисту від уражень вогнепальної зброї, а також обов’язкове страхування повідомив нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк.

За його словами, за проголосував 271 нардеп.

Верховна рада припинила повноваження нардепа Новинського

Верховна рада припинила повноваження нардепа Вадима Новинського — за проголосували 295 депутатів. Про це повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк.

У Києві пропонують вдосконалити навички української мови

У столичній книгарні "Сяйво книги" організують клуб українського мовлення. Про це повідомили у Київській міськраді. Як зазначили у КП "Міський Магазин", якому підпорядковується книгарня, під час війни "десятки тисяч українців свідомо відмовляються від російської мови".

"У процесі тренувань учасники будуть розвивати навички спілкування для того, щоб побороти мовленнєвий бар’єр та страх. Ми маємо підтримувати людей, які виявили бажання спілкуватись українською та допомагати їм поступово вивчати мову", – розповіли у комунальному підприємстві.

Перша зустріч відбудеться 14 липня о 18 годині. Її проводитиме кандидатка філологічних наук Світлана Лукач. Участь безкоштовна, а надалі в україномовному клубі збиратимуться щотижня.

Президент Володимир Зеленський нагородив військових на передових позиціях Дніпропетровщини

Президент України Володимир Зеленський 8 липня побував на передових позиціях Збройних сил України на Дніпропетровщині, поспілкувався із бійцями та вручив їм нагороди. Про це йдеться в офіційному телеграм-каналі президента.

ОБСЄ намагатиметься поновити місію в Україні — нардеп

Організація з безпеки та співробітництва в Європі шукатиме шляхи поновлення роботи Спеціальної моніторингової місії в Україні попри спротив РФ. Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна заявив народний депутат та керівник Постійної делегації Верховної ради України в Парламентській Асамблеї ОБСЄ Микита Потураєв.

"Наші стосунки з ОБСЄ мають дуже високий характер. Меморандум про співпрацю України з ОБСЄ був ратифікований ще в 90-ті роки, він має статус міжнародного договору. Не кожна країна таке зробила. І через це, зокрема, і через жорсткість ситуації, і через позицію непохитну нашої держави: організація знайде можливість поновити роботу Місії в Україні", — зазначив нардеп.

За його словами, нині робота Місії в Україні заблокована через Росію, яка, зокрема, перешкоджає її фінансуванню.

Раніше чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау та генеральний секретар ОБСЄ Хельга Марія Шмід заявили, що Організація з безпеки і співробітництва в Європі ініціювала закриття офісу Координатора проєктів в Україні.

ГУР Міноборони перехопило чергову телефонну розмову військового РФ, який дислокується на Херсонщині

Головне управління розвідки Міністерства оборони України оприлюднило в Телеграм-каналі чергову перехоплену телефонну розмову військового РФ, який дислокується на Херсонщині. Чоловік розповідає дружині про те, які порядки в російській армії.

Російський військовий розповідає дружині про наслідки їхнього відеозвернення до командування, в якому розповідали про порушення в армії.

"Хлопець, який собі вистрілив у ногу, ти його на відео бачила. Це той, що говорив "я суїцидник, перебуваю на психіатричному обліку". Його назад повернули. Ваня вчора ходив у штаб, щоб його відпустили. Сказали, а, це ті, які на відео були? В останню чергу! Це та рота, що бунтувала? В останню чергу поїдете", - каже російський військовий.

Також дружина розповідає, що в мережу виклали звернення 109 полку, 4 батальйону. І це вже п’яте відео військових РФ, які не хочуть воювати.

БЕБ пропонує заборонити компаніям з РФ та Білорусі брати участь у закупівлях за державні кошти, а укладені договори анулювати

Бюро економічної безпеки (БЕБ) пропонує заборонити компаніям з Росії та Білорусі брати участь у закупівлях за державні кошти, а укладені договори анулювати. Про це інформує пресслужба БЕБ.

“Бюро економічної безпеки звернулося до уряду з ініціативою щодо заборони компаніям, власники чи керівники яких пов’язані з РФ та Республікою Білорусь, брати участь та постачати послуги або товари для державних установ. Також Бюро ініціює анулювання укладених договорів за вже проведеними процедурами закупівель”, — йдеться у повідомленні.

Аналітики БЕБ встановили, що 83 підприємства, бенефіціари яких пов’язані з РФ та Білоруссю, брали участь у закупівлях за державні кошти навіть під час війни. З цими підприємствами уклали понад 400 угод на загальну суму близько 65 мільйонів гривень. Зокрема, одна з таких компаній уклала угоду на постачання електророзподільних кабелів, запасних частин до генераторів, двигунів, залізничного транспорту на суму понад 27,8 мільйонів гривень, інша — щодо надання послуг з доступу та підтримки хмарного середовища вартістю 7,7 мільйона гривень.

“У зв'язку із відкритою збройною агресією РФ проти України актуальним є створення законодавчих заборон щодо участі російського бізнесу у національній економіці. Їх діяльність в Україні потенційно несе загрози економічній безпеці держави”, — сказав директор БЕБ Вадим Мельник.

Миколаїв обстріляли реактивною системою залпового вогню "Смерч" — ОК "Південь"

Вранці 8 липня реактивною системою залпового вогню "Смерч" російські війська вдарили по виробничій інфраструктурі Миколаєва. Попередньо, поранених та загиблих немає. Масштаби руйнувань уточнюються. Про це повідомляє оперативне командування "Південь".

Під час обстрілу російські військові використали понад десять заборонених касетних та фугасних снарядів.

Станом на 12:00 восьмого липня, війська РФ намагаються посилити артилерійський тиск на позиції ЗСУ: збільшують кількість обстрілів, але інших активних дій не ведуть. Продовжують атакувати тилові райони.

У Києві заарештували майно російських і білоруських компаній на майже 8 мільярдів гривень — прокуратура

Від початку широкомасштабного вторгнення РФ в Україну у Києві заарештували майно російських і білоруських компаній на майже 8 мільярдів гривень. По це керівник Київської міської прокуратури Олег Кіпер розповів в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Йдеться про 808 залізничних вагонів, 79 річкових суден, 4 асфальтобетонні заводи, 53 транспортні засоби, 61 одиницю будівельної та 26 – сільськогосподарської техніки. Також заарештовані корпоративні права 8 суб'єктів господарювання, 250 банківських рахунків 23 суб'єктів господарювання, 8 земельних ділянок, 36 об'єктів нерухомості, 9,4 тисячі тонн газового конденсату, 94 мільйонів кубометрів природного газу, 1,1 тисячу тонн нафти.

"За ці чотири місяці повномасштабної війни накладено арешти на майно та активи компаній на суму понад 7,9 млрд грн. Кінцевими бенефіціарами цих компаній є представники держави-агресора, тому, вважаємо, є значний ризик прийняття керівниками цих підприємств рішень на шкоду інтересам України", — сказав Кіпер.

За його словами, суди вже винесли ухвали про передачу майна в управління АРМА (Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів) на суму понад 3,5 мільярда гривень. Щодо решти майна на суму 4,2 мільярда гривень розглядаються клопотання, рішення про передачу ще не прийняті.

Очільник столичної прокуратури сказав, що прокурори у своєму клопотанні до суду прописали, що українська залізниця має право використовувати вагони, доки АРМА не знайде управителя на конкурсі.

Так само щодо арештованої техніки та автомобілів прокуратура просить суди до реалізації АРМА своїх повноважень надати можливість ЗСУ використовувати це майно.

"Держави регіону — наші друзі": Кулеба виступив онлайн на Форумі тихоокеанських островів

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вперше в українській історії виступив на Форумі тихоокеанських островів, що відбувається у Республіці Фіджі. Про це посадовець написав у своєму Twitter.

"О 7:30 ранку за Києвом я онлайн побував у Суві, столиці Республіки Фіджі у Тихому океані, де на цей момент на годиннику було 16:30", — написав він.

За словами Кулеби, форум являє собою найбільшу в Океанії міжурядову організацію.

"До неї входять 18 членів: Австралія, Вануаті, Кірибаті, Маршаллові Острови, Федеративні Штати Мікронезії, Науру, Нова Зеландія, Острови Кука, Ніуе (самоврядування в асоціації з Новою Зеландією), Палау, Папуа Нова Гвінея, Самоа, Тонга, Тувалу, Фіджі, Соломонові Острови, Нова Каледонія та Французька Полінезія (залежні від Франції)", — зауважив міністр.

Урядовець зазначив, що попри віддаленість регіону, держави підтримують Україну у протистоянні з Росією.

"Нас розділяють два океани та десятки тисяч кілометрів, але держави регіону — наші друзі та стоять на нашому боці у протидії російській агресії. 14 держав Океанії проголосували за резолюцію Генасамблеї ООН 2 березня, яка засудила російську агресію та наказала Росії припинити бойові дії та вивести війська", — наголосив він.

Кулеба закликав держави Океанії продовжувати підтримку України в ООН та голосування за резолюції, пов’язані з Україною, приєднатися до міжнародних санкцій проти Росії, обмежити морську активність Росії у своїх територіальних водах й запобігти використанню Росією їхніх юрисдикцій для порятунку від санкцій.

"Україна не ваша країна, її зерно теж не ваше" — Блінкен звернувся до РФ на G20

Державний секретар США Ентоні Блінкен під час засідання глав МЗС країн G20 на острові Балі в Індонезії закликав Росію припинити блокування експорту українського зерна та нагадав, що Україна є суверенною державою.

Про це повідомляє The Washington Post з посиланням на дипломата, який процитував Блінкена.

"Нашим російським колегам: Україна – не ваша країна. Її зерно – не ваше зерно. Чому ви блокуєте порти? Ви повинні дозволити вивіз зерна" , – сказав Блінкен.

Держсекретар зазначив, що внески Москви у Всесвітню продовольчу програму ООН склали лише п’яту частину від 1% пожертвувань організації. Міністра закордонних справ Сергія Лаврова не було в залі під час виступу Блінкена, він пішов з обох пленарних засідань, щойно представники інших країн почали виступи.

По Одещині знову випустили ракету — ОК "Південь"

8 липня близько десятої ранку, з російського літака Су-30, з боку Чорного моря, по Одещині випущено крилату ракету типу Х-31, яка розірвалась над морем, прямуючи до узбережжя. Про це повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

Також там зазначили, що це може вказувати на зміну тактики російської армії на нанесення масових осколкових уражень у місцях великих скупчень людей у прибережній зоні. Наразі обійшлося без поранених.

Не ракета, а паливний бак літака — ОВА про знахідку у Дністровському водосховищі

Предмет, який дайвери виявили на дні Дністровського водосховища, виявився не ракетою, а паливним баком літака. Про це повідомили в ОВА, передають кореспонденти Суспільного.

Посольство Бельгії в Києві на чолі з новим послом Петером Ван де Вельде відновить роботу 11 липня

Посольство Бельгії в Києві на чолі з новим послом Петером Ван де Вельде відновить роботу наступного понеділка, 11 липня. Про це повідомляє The Brussels Times з посиланням на офіс прем’єр-міністра Бельгії Александра Де Кроо.

Повторне відкриття стало можливим завдяки спільному аналізу безпеки, проведеному останніми тижнями міністерствами закордонних справ і оборони, зазначили в офісі прем’єр-міністра.

“Відкриття нашого посольства повинно дозволити встановити тісніші контакти з українською владою, особливо в контексті безпекової ситуації та заявки України на членство в ЄС. Це важливий сигнал стійкості та підтримки для українців”, – сказав Де Кроо.

Лавров залишає саміт G20

Керівник Міністерства закордонних справ Росії Сергій Лавров проведе кілька зустрічей на полях саміту Великої двадцятки (G20) в Індонезії, звернеться до преси та повернеться в Москву.

Про це повідомляє німецьке видання Der Spiegel, посилаючись на речницю МЗС Росії Марію Захарову. Він не братиме участь в офіційній трапезі та у робочій сесії у другій половині дня, зазначають у виданні.

Відомо, що Лавров покинув зал засідань одразу після виступу. Перед цим міністр ухилився від відповіді на питання міністра закордонних справ Німеччини Анналени Бербок. Вона мала бути наступною спікеркою після Лаврова. За даними ЗМІ, міністерка планувала оголосити про "неприйняття порушення міжнародного права" у контексті агресії РФ проти України.

Зеленський сподівається, що політика Британії щодо України після відставки Джонсона не зміниться

Велика Британія підтримує Україну і ця політика не зміниться після відставки Бориса Джонсона з посади прем’єр-міністра. Про це президент Володимир Зеленський сказав в інтерв'ю американському телеканалу СNN.

“Те, що Джонсон робив для України, – це нам дуже допомагало. Я вважаю його другом України. Але вважаю, що і суспільство максимально підтримувало Україну тут, в Європі. Тому мені здається, що Сполучене Королівство в цілому на стороні добра, а це — на стороні України. Мені здається, що політика Сполученого Королівства не зміниться через відставку Бориса Джонсона”, — сказав Зеленський.

За його словами, багато бюрократичних речей проходили швидко завдяки особистим стосункам Джонсона і Зеленського, а також завдяки глибокому розумінню Джонсоном процесу. І допомога надходила швидко, додав президент.

“Чи це вплине на цю швидкість, я не знаю. Буду молити Бога, що це ніяк не вплине на допомогу, перш за все, військову допомогу в цей період”, — сказав Зеленський CNN.

Президент дав інтерв’ю CNN за 40 хв до розмови з Джонсоном, що відбулась після того, як британський прем’єр оголосив про свою відставку у четвер, 7 липня.

Як ракета з'явилася у Дністровському водосховищі, розуміння немає — голова Дністровської райадміністрації

Ракету у Дністровському водосховищі на Буковині виявили 7 липня під час глибоководного професійного тренування дайверів. Її мають оглянути спеціалісти з Хмельницького. Вони нададуть висновки. Як ракета там з'явилась, наразі розуміння немає, розповів Суспільному голова Дністровської райадміністрації Олег Мельничук.

Ракету виявили неподалік від берега, всіх евакуювали, територію охороняє Нацгвардія.

В лікарні померла жінка, поранена під час ракетного удару в Сергіївці. Кількість загиблих внаслідок ракетного обстрілу зросла до 22

В Білгород-Дністровській районній лікарні померла поранена внаслідок ракетного удару по Сергіївці 1 липня Гулія Бородіна. Про це Суспільному повідомив міський голова Білгород-Дністровського, Віталій Граждан.

Протягом тижня жінка перебувала в реанімації на апараті життєзабезпечення, але через отримані поранення лікарям не вдалося стабілізувати її стан. Гулія Бородіна працювала прибиральницею на зруйнованій базі відпочинку в Сергіївці. В ніч, коли стався вибух, вона спала в одній з кімнат.

Лавров уникнув виступу Кулеби на G20 — ЗМІ

Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров не був присутній на виступі керівника МЗС України Дмитра Кулеби під час його виступу на форумі G20 на Балі в Індонезії. Про це повідомляє AFP із посиланням на власні джерела у дипломатичних колах.

"Глава МЗС Росії Лавров відсутній під час виступу міністра закордонних справ України на переговорах G20", — йдеться у повідомленні.

Будемо триматись до останнього — начальник міської військової адміністрації Слов'янська

Не першу добу Слов'янськ, що на Донеччині, стабільно обстрілюють з реактивної артилерії, реактивними і касетними снарядами. Військо РФ перебуває на відстані до 10 км в напрямку Ізюму, Долини 30 км, кількість обстрілів збільшується щодня. Про це Суспільному розповів начальник міської військової адміністрації Слов'янська Вадим Лях.

За його словами, зараз можна безпечно евакуюватися

“Я кажу, що нічого нового не буде, буде як в Сєвєродонецьку, Лимані, інших містах. Але та частина населення, яка не хоче виїжджати, коли прилітає і руйнує їхні домівки, їм приходиться це робити. Залишилось до 23 тисяч людей, моніторимо цю ситуацію, на жаль до 4 тисяч дітей. До початку агресії було 100 тисяч”, — сказав Лях.

Продукти у місті є, магазини працюють, поставки здійснюються через Дніпро, завозиться гумдопомога, розповів Лях. За його словами, працюють банкомати, люди можуть зняти готівку, використати її на ринках, вони працюють.

Відповідаючи на запитання, чи є робота у місті, Лях розповів, що підприємства виїхали, евакуювались, працюють комунальні заклади критичної інфраструктури.

“Іноді даємо запрошення на роботу, невелика кількість людей яким даємо роботу”, — сказав він.

Лях зазначив, що місто почали укріплювати з перших днів російського вторгнення.

“Процес безкінечний, починали укріплювати з перших днів і до сьогодні. РФ накопичила техніку, БТГ. Я думаю наш Генштаб розуміє ситуацію”, — сказав Лях.

Він також прокоментував настрої людей у місті.

“Є різні думки, я впевнений, ті, хто за “руський мір”, є. Я чую деякі спроби пояснити мешканцям, що ці прильоти робить українська армія, але я навіть не хочу це коментувати, там вже клініка, на жаль”, — сказав начальник міської військової адміністрації Слов'янська.

Відповідаючи на запитання про план на випадок окупації, Лях сказав, що місто триматиметься до останнього.

“Ніяких планів немає, я впевнений, що місто буде Україною, його захищати будуть, як ніколи. Це принципово для наших військових. Цей напрямок готувався, щоб дати відпір з 2014, він захищений. Фортеця Краматорськ і Словянськ, будемо триматись до останнього”, — сказав Лях.

Фірташ, Злочевський, Ахметов: хто з українських підприємців зазнав найбільших втрат на Луганщині

Видання Forbes проаналізувало, які підприємства залишились на території окупованої Росією Луганської області та хто з українських бізнесменів зазнав найбільших втрат.

За даними видання, найбільше активів втратили керівник "Group DF" Дмитро Фірташ, президент газовидобувної компанії "Burisma Holdings" Микола Злочевський, засновник інвестиційної групи "System Capital Management" Рінат Ахметов та кілька регіональних бізнесменів. Загальна сума втрат після 24 лютого оцінюється експертами орієнтовно у більш як 300 мільйонів доларів.

Зокрема, Дмитро Фірташ втратив контроль над підприємством "Азот" у Сєвєродонецьку, вартість якого оцінюється у 55 мільйонів доларів.

"Під час боїв за Сєвєродонецьк російські війська на 70% зруйнували "Сєвєродонецьке об’єднання Азот" — один із найбільших в Європі виробників аміаку та міндобрив. У 2020 році виторг "Азоту", що входить до холдингу Ostchem Фірташа, склав $77 млн", — пише видання.

Микола Злочевський залишився без підприємства "Куб-газ" вартістю 45 мільйонів доларів.

"Газовидобувна компанія "Куб-Газ" – друга за розмірами компанія групи Burisma, видобувала газ в Луганській області. Burisma раніше належала ексміністру екології та природних ресурсів Миколі Злочевському, але у 2021 році він переписав 13 своїх компаній на дочок — Анну та Каріну", — зазначають журналісти.

Рінат Ахметов втратив Луганську ТЕС у місті Щастя, вартість якої оцінюється у 34 мільйони доларів.

Можна говорити лише про переселення без погіршення умов — Верещук про виселення переселенців

Віцепрем'єрка, міністерка із питань реінтеграції окупованих територій Ірина Верещук закликала місцеву владу не виселяти переселенців. Про це вона написала у Telegram. За її словами, можна говорити лише про переселення без погіршення умов.

Наразі багато ВПО тимчасово проживають у школах, лікарнях, санаторіях та інших місцях компактного проживання, які прихистили людей в перші дні та тижні повномасштабної війни, нагадала Верещук.

“Останнім часом надходять скарги на те, що деякі установи почали виселяти переселенців. Розумію, що можуть бути різні обставини та причини. Але, це неприпустимо, щоб людей виставляли просто на вулицю. Хочу, щоб мене зараз добре почули власники та керівники таких установ”, — написала міністерка.

Можна говорити лише про переселення без погіршення умов, жодним чином не про виселення, додала Верещук. Особливо напередодні осінньо-зимового періоду. За її словами, на місці внутрішніх переселенців без житла міг опинитись кожен.

Верещук запропонувала переселенцям, яких виселяють з місць компактного проживання, дзвонити на гарячу лінію міністерства 1548. Або писати їй у коментарях.

NASA засудила антиукраїнську пропаганду російських космонавтів у космосі

NASA засудила антиукраїнську пропаганду російських космонавтів у космосі. Про це пише The Verge з посиланням на речницю NASA Джекі МакГіннес. Вона прокоментувала розгортання російськими космонавтами прапорів так званих ”Л/ДНР” на Міжнародній космічній станції.

“NASA рішуче засуджує Росію за використання Міжнародної космічної станції в політичних цілях для підтримки її війни проти України, що принципово суперечить основній функції станції серед 15 міжнародних країн-учасниць щодо просування науки та розвитку технологій у мирних цілях”, — йдеться у заяві МакГіннес.

Як пише видання, це рідкісний докір NASA у бік Росії, яка є основним партнером космічного агентства на Міжнародній космічній станції. Незважаючи на напруженість між Сполученими Штатами та Росією через широкомасштабне вторгнення РФ в Україну, NASA та Роскосмос продовжують працювати разом, щоб підтримувати безперервну роботу на борту МКС. Там постійно працюють як американські астронавти, так і російські космонавти.

Раніше російські космонавти на МКС розгорнули прапори так званих “Л/ДНР” після того, як міністр оборони РФ Сергій Шойгу відзвітував Путіну про захоплення Луганщини.

На Буковині у Дністровському водосховищі знайшли російську ракету — ОВА

На території Чернівецької області у Дністровському водосховищі на глибині 20 метрів дайвери знайшли російську ракету, повідомили у обласній військовій адміністрації.

Війська РФ продовжують обстрілювати Миколаївщину

Війська РФ продовжують обстрілювати Миколаївщину.

Саміт G20: представники країн не зробили спільне фото через присутність Лаврова

Міністри закордонних справ країн "Великої двадцятки" на саміті в Індонезії не зробили традиційне спільне фото через відмову низки дипломатів фотографуватися разом із очільником МЗС РФ Сергієм Лавровим. Про це повідомляє Kyodo.

"За словами джерел, обізнаних у цьому питанні, як жест, що відбиває ворожість до Росії, традиційне групове фото міністрів зроблено не було", — йдеться у повідомленні.

За даними видання, зокрема, про відмову спілкуватись із Лавровим заявив державний секретар США Ентоні Блінкен. Російська сторона не прокоментувала цю інформацію.

Міністр закордонних справ Індонезії Ретно Марсуді також повідомила, що 7 липня представники країн G7 відмовилися взяти участь у вітальній вечері через присутність Сергія Лаврова. Офіційна представниця МЗС РФ Марія Захарова сказала, що Лавров "відсутності бойкотувальників не помітив".

Водночас, за даними Reuters, коли Лавров фотографувався разом із Марсуді, у залі пролунали крики "Коли ви зупините війну?!" і "Чому ви не зупините війну?!". При цьому посадовиця також закликала РФ припинити агресію проти України.

"Наш обов'язок — закінчити війну якомога раніше і врегулювати наші розбіжності за столом переговорів, а не на полі бою", — заявила вона в на відкритті переговорів 8 липня.

Російські війська обстріляли Циркуни під Харковом: загинула жінка, двоє людей поранені

У селі Циркуни під Харковом від російського обстрілу загинула літня жінка, ще двоє людей поранені. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

За його даними, загиблій у Циркунах був 71 рік.

Ще двоє людей дістали поранення в Чугуївському районі.

Загалом у Харківській області протягом 7 липня загинули четверо людей, дев’ятеро дістали поранень.

Синєгубов додав, що в ніч з 7 на 8 липня вперше за останні тижні не фіксували нічних обстрілів Харкова.

Харківськи угоди, справи Майдану: ДБР спростовує знищення правоохоронцями резонансних справ

​​Інформація щодо знищення ДБР матеріалів резонансних кримінальних проваджень не відповідає дійсності, заявляють у Державному бюро розслідувань.

"Вчора, 7 липня, деякі ЗМІ поширили «інсайди» про, нібито, знищення ДБР на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну матеріалів низки резонансних кримінальних проваджень. Серед таких справи щодо підписання «Харківських угод», розгону Майдану, «вугільної справи» та інших. Такі звинувачення не відповідають дійсності та носять відверто маніпулятивний характер", — заявили в ДБР.

Там запевняють, що "жодна із зазначених справ не знищена". А усі матеріали збережено, провадження розслідуються відповідно до раніше затверджених планів і будуть передані до суду у визначені терміни.

"Навіть більше: деякі «знищені», на думку журналістів провадження, вже завершені та передані в суд за останніх три місяці", — додали в Бюро.

Напередодні журналісти та громадські діячі з посиланнями на власні джерела повідомляли, що кримінальні провадження щодо Харківських угод, масових розкрадань в армії, розгону Майдану, справи Медведчука за вказівкою керівництва ДБР 24 лютого 2022-го року були звезені у Хмельницький та знищені.

ЗСУ знищили близько 36,9 тисяч російських військових — Генштаб

Збройні сили України з 24 лютого по 8 липня знищили близько 36,9 тисяч російських військових. Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

"Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 08.07 орієнтовно склали близько 36900 (+250) осіб ліквідовано", — йдеться у повідомленні.

Також ЗСУ знищили: російських танків 1637 (+35) одиниць, бойових броньованих машин 3811 (+14) од, артилерійських систем 828 (+13) од, РСЗВ - 247 од, засоби ППО - 107 од, літаків – 217 од, гелікоптерів – 187 од, БПЛА оперативно-тактичного рівня — 669 (+2).

А також було знищено 155 крилатих ракет, кораблі — 15 од, автомобільної техніки та автоцистерн — 2685 (+20) од, спеціальна техніка — 66.

За даними Генштабу, найбільших втрат російські війська зазнали на Краматорському напрямку.

За добу росіяни вбили на Донеччині 6 цивільних, поранили 21 людину — ОВА

За минулу добу, 7 липня, російські загарбники вбили на Донеччині 6 мирних жителів та поранили 21 цивільну особу. Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"7 липня росіяни вбили 6 мирних жителів Донеччини: у Краматорську, Слов'янську, Авдіївці, Сіверську, Покровському та Орлівці. Ще 21 людина отримала поранення", — написав очільник ОВА.

На Донеччині від початку повномасштабної війни росіяни убили 583, а поранили 1517 мирних жителів. Кириленко уточнив, що наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі. Агресор постійно обстрілює Донеччину, вбиваючи та травмуючи громадян, знищуючи цивільну інфраструктуру населених пунктів області.

Канада відправила до України вантаж гумдопомоги

Із Канади до України вирушив літак із вантажем гуманітарної допомоги. Про це повідомила посол України в Канаді Юлія Ковалів.

"Сьогодні літак з важливою гуманітарною місією для України: їжею, медикаментами, спальними мішками, спорядженням для вогнеборців та іншим вантажем вартістю близько 200 тис кан дол. - вилетів з Регіни (столиця провінції Саскачеван - ред.)", — повідомила Ковалів.

Вона подякувала прем’єр-міністру Саскачевана Скотту Мо, а також “волонтерам, які долучились до збору допомоги, та власнику, який надав борт безкоштовно для потреб України”.

Раніше у столиці канадської провінції Саскачеван, місті Реджайна приземлився чартерний рейс з 230 українськими біженцями.

20 гектарів пшениці згоріли через російські обстріли

Про це повідомив голова Великомихайлівської облради Микола Лукашук. Росіяни 7 липня обстрілювали Запорізьку область, внаслідок чого там зайнялися поля.

Вогонь перекинувся на землі Великомихайлівської громади Дніпропетровської області. Пожежа самоліквідувалась.

Сенатори США заявили про необхідність надання Україні далекобійних ракет HIMARS

Двоє сенаторів США – Ліндсі Гремі і Ричард Блюменталь, які зустрілися з президентом Зеленським, висловили відкриту підтримку надання Україні ракет більшої дальності для систем HIMARS, а також іншого далекобійного озброєння. Про це вони розповіли в четвер в інтерв’ю агентству Reuters у Києві.

"Блюменталь заявив, що підтримує подальші поставки зброї в Україну, включно із ракетними системами для HIMARS "з більшою дальністю", протикорабельні ракети Harpoon та системи протиповітряної оборони за умови, якщо Україна не використовуватиме їх для атак по території РФ",- зазначається в повідомленні.

Сенатор Грем також наголосив на необхідності негайних поставок зброї: "У нас тут є шанс впродовж наступних 60 днів… рішення, які ми ухвалимо, можуть переломити хід цієї війни на користь України", — зауважив Грем.

Грем та Блюменталь є співавторами резолюції, яка закликає Держсекретаря США Ентоні Блінкена визнати Росію державою-спонсором тероризму. Відповідний документ сенатори внесли на розгляд 10-го травня 2022 р. А вже 23-го червня, комітет Сенату із міжнародних відносин проголосував за цю резолюцію, що дозволяє в майбутньому винести документ на голосування у Сенаті.

За словами обох сенаторів, по завершенню свого візиту до Києва вони закликатимуть Сенат підтримати резолюцію про визнання РФ державою, яка спонсорує тероризм.

"Коли ми повернемося до США, то постараємось, щоб Сенат ухвалив цю резолюцію в цілому. Сподіваємося, це підштовхне адміністрацію до визначення Росії, як держави-спонсора тероризму — на рівні з Іраном, Сирією та Північною Кореєю", — заявив Грем.

Британська розвідка: Україна продовжує наступ у районі Херсона, Росія готується до атак на Донбасі

Росія, ймовірно, збирає військову техніку на передовій лінії у напрямку Сіверська, приблизно за 8 км на захід від нинішніх передових позицій на Луганщині, пише розвідка британського міністерства оборони.

За даними британської розвідки, російські сили, імовірно, призупинили наступ для поповнення запасів перед початком нових атак у Донецькій області. Тим часом ЗСУ продовжують поступовий наступ на південно-західному напрямку в районі Херсона.

"Можливо, безпосередньою тактичною метою для російських сил буде Сіверськ, оскільки Росія намагається просунутися до найімовірнішої проміжної мети – району міст Слов'янськ та Краматорськ", — ідеться у повідомленні.

347 дітей загинули внаслідок збройної агресії РФ в Україні — ОГПУ

Більше ніж 993 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Станом на ранок 8 липня 2022 року офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося — 347. Не зазнали змін і дані щодо поранених — 646, повідомляє Офіс генпрокурора.

"Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях. Найбільше постраждало дітей у Донецькій області - 347, Харківській - 186, Київській - 116, Чернігівській - 68, Луганській - 61, Миколаївській - 53, Херсонській - 52, Запорізькій - 31. Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2116 закладів освіти. З них 216 зруйновано повністю", — додали там.

До Києва прибув командувач британської армії — Єрмак

До Києва завітав командувач британської армії Ентоні Радакін, повідомив глава Офісу президента України Андрій Єрмак вранці 8 липня.

"На зустрічі з ним ми обговорили стратегічні питання щодо подальшого співробітництва та матеріально технічної допомоги. Я зробив акцент на важливості важкого озброєння у цій війні. Нам його потрібно більше і якомога швидше. Ефективність західної зброї вже видно на полі бою", — написав він.

Ентоні Радакін подякував за наші зусилля щодо організації взаємодії з боку Офісу Президента, ефективну координацію, прозорість і щирість у відносинах з Великою Британією.

"Продуктивна зустріч, будемо нарощувати потужність для перемоги над російським ворогом", — додав Єрмак.

Раніше до Великої Британії прибула перша ротація українських військових на навчання, повідомив міністр оборони країни Бен Воллес. Українці пройдуть курси, засновані на базовому військовому вишколі Британії. Йдеться, зокрема, про навчання володінню зброєю, надання першої медичної допомоги на полі бою, тактику патрулювання. Кожен курс триватиме кілька тижнів.

Відставка Джонсона не вплине на політику Британії щодо України — Кулеба

"Безумовно, Борис Джонсон за час цієї війни проявив себе як людина смілива, і людина, яка не боїться брати на себе ризики. Згадати хоча б його візит до Києва в квітні. Він така персона, яку замінити дуже складно, ніколи не буде людини, схожої на нього. Але, я переконаний, що хто б не був прем’єр-міністром Великої Британії, політика і підтримка Британії щодо України залишиться незмінною. І ми будемо співпрацювати з ними і вони будуть надавати нам допомогу", – сказав глава МЗС України Дмитро Кулеба.

Аби вийти на адмінмежу Луганщини росіяни артилерією знищують навколишні села — Гайдай

Аби вийти на адмінмежу Луганщини росіяни артилерією знищують навколишні села. Як повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай, війська РФ "не зупиняє навіть те, що там залишаються мирні жителі, які гинуть в будинках та на подвір’ях".

"Зі всіх видів важкого озброєння вони не припиняють вогневий вплив по Білогорівці та Золотарівці. Застосовують ствольну та реактивну артилерію. Б’ють по домівках, по кожній будівлі, яка здається їм можливим укріпленням. Аби просунутись, не рахують особистих втрат і не жаліють жителів області", — зазначив він.

За словами Гайдая, схожа ситуація і в населених пунктах Донецької області, які розташовані поблизу межі з Луганщиною.

"Але наші збройні сили тримають оборону. Багато було слів, мовляв росіяни оточили нас в Лисичанську, пропагандистські рупори казали навіть про декілька «котлів». Наголошу, що із Лисичанська наші війська відійшли централізовано. Навіть ті бійці, які прикривали відхід, нанесли росіянам значних втрат", — додав він.

На Харківщині через обстріли РФ спалахнули 16 пожеж

У Харківській області 7 липня від російських обстрілів сталися 16 пожеж. Найбільша кількість загорянь — у Немишлянському районі Харкова, повідомило управління ДСНС Харківщини.

За даними рятувальників, у Немишлянському районі міста сталися шість пожеж, у Харківському районі області — п’ять, в Ізюмському — три, у Богодухівському та Чугуївському — по одній. Горіли житлові будинки та прибудови, легкові та вантажні автомобілі, гаражі, трава.

Російські війська знову обстріляли Криворізький район

На Дніпропетровщині росіяни обстріляли Криворізький район — удари прийшлися по двох громадах — Апостолівській та Зеленодольській, повідомив глава Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

"У Апостолівській громаді ворог поцілив по селу Новосеменівка. Вибухова хвиля вибила шибки у будинку. У Зеленодольську вгатили по дачному масиву та парковій зоні. Попередньо, без постраждалих. У інших районах області на цю хвилину спокійно", — розповів він.

В Україні під контролем РФ 13 нацпарків та десять заповідників

В Україні перебувають під контролем російських військ 13 національних парків, 8 природних заповідників і 2 біосферні заповідники.

Про це повідомляє Українська природоохоронна група.

"Цього року заповідні території України переживають найважчі часи за всю добу незалежності України. 13 національних парків, 8 природних заповідників і 2 біосферні заповідники - окуповані російськими загарбниками. 4 нацпарки, три природні заповідники і один біосферний заповідник - на звільненій від окупантів території", — йдеться у повідомленні.

Чимало працівників нацпарків зараз захищають Україну у лавах ЗСУ, не обійшлось і без трагічних втрат. Багато національних парків на "благополучній території України" приймають велику кількість біженців зі сходу України, зазначають екологи.

РФ веде наступ в напрямку Верхньокам’янського

"На Краматорському напрямку окупанти обстрілювали із ствольної та реактивної артилерії райони Сіверська, Григорівки, Білогорівки, Золотарівки, Серебрянки, Верхньокам’янського, Званівки та Роздолівки. Ворог вів наступ в напрямку Верхньокам’янського, має частковий успіх", — повідомили в Генштабі ЗСУ. Також окупанти РФ наступають в напрямку Веселої Долини та в районі населеного пункту Спірне, бойові дії тривають.

Водночас Збройні сили України завдали РФ втрат під час спроби росіян наступу в районі Богородичного на Слов’янському.

В ОП відреагували на нові погрози Путіна

Заява президента РФ Володимира Путіна про "війну до останнього українця" є ще одним доказом продуманого російського геноциду – про це заявив радник голови Офісу президента України Михайло Подоляк.

"Немає жодного плану "колективного Заходу". Лише конкретна z-армія увійшла в суверенну Україну, обстрілює міста і вбиває мирних громадян. Усе інше – примітивна пропаганда. Тому мантра пана Путіна про "війну до останнього українця" – іще один доказ продуманого російського геноциду", — зазначив він.

7 липня Путін вдався до погроз і заявив, що РФ поки що не робила жодних серйозних дій у ході "спецоперації" в Україні.

У Миколаєві чутно звуки вибухів

У Миколаєві чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

В місті та області оголошена повітряна тривога.

Фінляндія може встановити бар'єри на кордоні із Росією

Як пише The Guardian, парламент Фінляндії ухвалив закон про будівництво міцнішого паркану на 1300 км кордоні з Росією, оскільки країна прагне приєднатися до НАТО на тлі вторгнення РФ в Україну.

Старша радниця міністерства внутрішніх справ Енн Іханус сказала, що метою закону є "підвищення оперативної спроможності прикордонної служби реагувати на гібридні загрози". Наразі кордони Фінляндії захищені здебільшого легкими дерев’яними парканами, призначеними в основному для того, щоб не дати худобі блукати через них.

"Те, що ми зараз прагнемо побудувати, — це міцний паркан зі справжнім бар’єрним ефектом. Цілком імовірно, паркан не охоплюватиме весь східний кордон, а буде націлений на місця, які вважаються найважливішими", — сказала директорка юридичного відділу прикордонної служби Фінляндії Санна Пало.

Румунія запустила залізницю до порту, щоб швидше доставляти українські вантажі

Міністр транспорту Румунії Сорін Гріндяну повідомив, що ширококолійну залізницю до дунайського порту Галац запустили на місяць раніше.

"Відтепер потяги, що йдуть з України через Молдову, можуть розвантажувати зерно безпосередньо в порту Галац без потреби перевантаження на кордоні", – написав Гріндяну і додав, що зерно можна буде  передавати на баржі або зберігати в силосі в порту потужністю 25 тисяч тонн.

Жоден росіянин не подав документи на отримання візи в Україну — МЗС

За сім днів функціонування візового режиму з РФ жоден росіянин не подав документів на отримання української візи. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі національного телемарафону розповів, що водночас за цей час було більше сотні дзвінків до МЗС, у посольства України в різних країнах від громадян Росії з проханням роз’яснити правила в’їзду, як отримати візу, що для цього потрібно.

За словами Кулеби, це насправді історичний момент, який демонструє, до якого рівня агресія Путіна довела відносини не лише між державами, а й між народами.

Колись український прапор буде і на півострові, і в усіх наших окупованих містах і селах — Зеленський

Президент Володимир Зеленський записав коротке відеозвернення опівночі.

На Харківщині 19-річну дівчину підозрюють в підтримці армії РФ

19-річну Єлизавету Третяк підозрюють в підтримці повномасштабного вторгнення РФ в Україну. В інтерв’ю пропагандистському Telegram-каналу вона висловила бажання "служити Росії". Третяк заочно оголосили про підозру. Повідомлення опублікував Офіс генпрокурора. За даними слідства, Третяк на початку травня 2022 року перебувала в тимчасово окупованому Куп’янську. В інтерв’ю пропагандистському Telegram-каналу вона сказала, що добровільно допомагає окупантам.

"Сюди наприкінці квітня заїхав госпіталь і я вирішила, що мені треба піти допомагати російським солдатам. Я маю освіту фельдшера. Чому б і ні? Якщо я можу допомогти — допомагатиму. Я хочу служити Росії", — сказала дівчина.

Її підозрюють за ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України. Третяк загрожує до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна або без.

На Львівщини чотири тисячі переселенців отримали допомогу від криптобіржі

У Львівській області чотири тисячі вимушених переселенців протягом трьох місяців отримують 75 доларів допомоги від криптобіржі Binance. Вже виділено 900 тис. доларів.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА.

"Львівщина стала першою в Україні, де реалізовують такий проєкт, тому це водночас надзвичайно велика відповідальність для подальшого обміну досвідом з іншими областями. 4 тисячі внутрішньо переміщених осіб, які проживають у Львівській області отримають підтримку від Binance на загальну суму 900 000$ в грошовому еквіваленті. Це є не лише черговою можливістю для таких осіб покращити своє матеріальне становище, але й допомогти економіці області шляхом оплати товарів та послуг на виручену суму", — зазначив заступник начальника Львівської ОВА Олександр Кулепін.

Виплати надають у межах Binance Refugee Card. Це ініціатива криптобіржі Binance на підтримку найбільш чутливих категорій людей, які постраждали від повномасштабної війни Росії проти України.

Допомога у розмірі 75 доларів на місяць, яка нараховуватиметься впродовж трьох місяців, передбачена для найбільш вразливих категорій з-поміж ВПО. Насамперед для матерів неповнолітніх дітей та багатодітних, людей з інвалідністю і похилого віку.

На початок