Лавров залишає саміт G20

Лавров залишає саміт G20

Лавров залишає саміт G20
. Глава МЗС Росії Сергій Лавров, саміт G20, Індонезія, 8 липня 2022 року. Фото: АР

Керівник Міністерства закордонних справ Росії Сергій Лавров проведе кілька зустрічей на полях саміту Великої двадцятки (G20) в Індонезії, звернеться до преси та повернеться в Москву.

Про це повідомляє німецьке видання Der Spiegel, посилаючись на речницю МЗС Росії Марію Захарову. Він не братиме участь в офіційній трапезі та у робочій сесії у другій половині дня, зазначають у виданні.

Відомо, що Лавров покинув зал засідань одразу після виступу. Перед цим міністр ухилився від відповіді на питання міністра закордонних справ Німеччини Анналени Бербок. Вона мала бути наступною спікеркою після Лаврова. За даними ЗМІ, міністерка планувала оголосити про "неприйняття порушення міжнародного права" у контексті агресії РФ проти України.

Під час участі у саміті Сергій Лавров звинуватив США у зриві мирних переговорів Росії з Україною.

"Ви знаєте, це не ми припинили будь-які контакти. Це були Сполучені Штати. Це все, що я можу сказати. І ми не бігаємо ні за ким, пропонуючи зустрічі. Якщо вони не хочуть говорити, це їхній вибір", — сказав міністр.

Після того, як міністр залишив зустріч, Бербок звинуватила його у відмові від переговорів.

"Той факт, що міністр закордонних справ Росії провив значну частину переговорів не в залі, а поза ним, підкреслює, що російський уряд наразі не бажає розмовляти", — сказала міністерка.

До цього міністри закордонних справ країн "Великої двадцятки" не зробили традиційне спільне фото через відмову низки дипломатів із країн G7 фотографуватися разом із Лавровим.

Що відомо

  • 7 липня на острові Балі в Індонезії розпочалася дводенна зустріч міністрів закордонних справ "Групи двадцяти". Росія також бере участь у зустрічі, але деякі світові лідери, зокрема країн Великої сімки, заявили, що збираються ігнорувати представника РФ.
  • 29 червня президент Індонезії та очільник G20 Джоко Відодо прибув до Києва особисто передав Зеленському запрошення на саміт G20.
  • Зеленський заявив, що участь України та багатьох інших держав на саміті G20, запланованому на листопад, залежатиме від присутності там Російської Федерації.
  • Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі заявив за підсумками саміту G7 28 червня, що російський президент РФ Володимир Путін не приїде на саміт "Групи двадцяти".

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 135. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок