"Жорсткий удар по спорту". Зеленський назвав кількість загиблих спортсменів і тренерів через війну в Україні

"Жорсткий удар по спорту". Зеленський назвав кількість загиблих спортсменів і тренерів через війну в Україні

"Жорсткий удар по спорту". Зеленський назвав кількість загиблих спортсменів і тренерів через війну в Україні
. AP

Крім загиблих, російська армія захопила деяких зі спортсменів у полон.

Президент України Володимир Зеленський назвав втрати країни серед спортсменів та тренерів, спричинених повномасштабним вторгненням РФ. Про це він розповів під час зустрічі з президентом Міжнародного олімпійського комітету Томасом Бахом. З початком повномасштабної війни в Україні частина спортсменів та тренерів вступили у лави української армії. Інша частина застала вторгнення Росії під час наступу РФ та бойових дій на територіях України.

Під час зустрічі з Томасом Бахом президент України наголосив, що за більш, ніж чотири місяці війни загинули 89 спортсменів та тренерів. А також зазначив, що частина з них перебуває у полоні.

"Багато українських спортсменів пішли до лав Збройних сил України захищати нашу державу, захищати її на полі бою. 89 спортсменів і тренерів загинули внаслідок бойових дій. 13 були захоплені і знаходяться у російському полоні", - сказав Зеленський.

Також президент України звернув увагу і на матеріальні збитки, яких завдала Росія Україні у спорті. За словами Зеленського, наразі понад 100 тисяч спортсменів не можуть тренуватися через воєнні дії.

"Російське вторгнення стало жорстоким ударом по українському спорту. Більше 100 тисяч українських спортсменів не мають можливості сьогодні тренуватися".

Зеленський також розповів, що у розмові з Бахом очільник МОК повідомив йому про виділення фінансового пакету підтримки спортсменів. Завдяки фонду будуть профінансовані підготовка та виступи більш, ніж 3 тисяч спортсменів.

"Сьогодні пан Президент повідомив про виділення нового пакету підтримки для наших олімпійців. Ми дуже цінуємо це, вдячний за проведення спеціальної донорської конференції під егідою МОК заради відновлення спортивної інфраструктури в Україні. Обговорили необхідність продовжувати міжнародні зусилля для того, щоб представники держави-терориста не могли брати участь в міжнародних спортивних змаганнях", - наголосив Зеленський.

Томас Бах також доповнив, що Фонд солідарності олімпійської спільноти та українського спорту, який було створено від початку повномасштабного вторгнення, було розширено - з 2.5 до 7.5 млн доларів. Координувати фонд буде очільник Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка.

Що відомо

  • Через загибель атлетів та тренерів Спортивний комітет України вирішив створити портал "Янголи спорту", де повідомляє хто із спортсменів та за яких обставин загинув під час війни, яку розв'язала Росія.
  • МОК на чолі з Томасом Бахом відреагував на повномасштабне вторгнення Росії в Україну у перші ж дні, порекомендувавши міжнародним федераціям спорту не допускати атлетів з РФ і Білорусі до змагань. Разом із тим, у червні Міжнародна федерація дзюдо вирішила послабити покарання і заборонила атлетам з цих країн змагатися під нейтральним прапором, дозволивши брати участь на турнірах.
Читайте також: Україна бойкотуватиме усі міжнародні турніри з дзюдо до повного усунення Росії і Білорусі

Як Україна реагує на повномасштабне вторгнення Росії

На початок