Вторгнення Росії в Україну, день 113. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 113. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 113. Текстовий онлайн
. Солдат підрозділу спеціальних операцій України та його собака перевіряють лісову дорогу, щоб встановити протитанкові міни на шляху військ РФ, 14 червня 2022 року, фото: AP / Єфрем Лукацький

16 червня — 113 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Підрозділи армії РФ ведуть штурмові дії з метою встановлення повного контролю над Сєвєродонецьком, бойові дії тривають. У Тошківці на Луганщині українські військові відбили черговий штурм військових РФ.

ЗСУ контратакують по всіх напрямках та знищили понад 32 тисячі військових особового складу противника. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Обстріл Лисичанська, Макрон, Шольц і Драгі в Ірпені, заборона партії Шарія. Війна. Головне за 16 червня

Головне на цей час

  • Макрон, Драгі, Шольц і президент Румунії Йоганніс виступили зі спільною заявою за підсумками візиту до Києва та переговорів з Зеленським. Світові лідери заявили, що підтримують європейську інтеграцію України та продовжать надавати країні військову підтримку.
  • Восьмий апеляційний адміністративний суд Львова заборонив діяльність партії Шарія. За рішенням суду майно, кошти та інші активи партії та її структурних утворень передаються у власність держави.
  • Щонайменше троє людей загинули, семеро отримали поранення унаслідок авіаудару військами РФ по Лисичанську, Луганської області.
  • Велика Британія запровадила персональні санкції проти низки росіян: до списку потрапив і голова РПЦ патріарх Кирил
  • Британія та Данія оголосили про проведення у серпні донорської конференції за участі 14 країн. Захід заплановано у Копенгагені.
  • Президент США Джо Байден заявив про виділення Україні нового пакету військової допомоги на мільярд доларів. Він включатиме дрони, реактивні системи залпового вогню, протикорабельні ракети та боєприпаси. Також США нададуть 225 мільйонів доларів для задоволення таких потреб ЗСУ, як безпечна питна вода, медикаменти, продукти харчування.

Суспільне завершує текстовий онлайн 113-го дня війни. Хроніку подій 17 червня читайте тут.

Єврокомісія планує рекомендувати дати Україні та Молдові статус кандидатів на вступ до ЄС

Як повідомляє Bloomberg з посиланням на джерела, 17 червня Європейська комісія висуне умови, які ці країни повинні будуть виконати в майбутньому. Вони стосуються принципу верховенства закону, системи юстиції, боротьби проти корупції.

"Рекомендація Єврокомісії "стане символічним кроком вперед у тривалому процесі вступу до Європейського Союзу", — пише видання.

Одночасно з цим Єврокомісія оголосить, що рекомендує надати Грузії статус кандидата в ЄС, але тільки після того, як країна виконає певні умови.

Київ захищає ППО зі штучним інтелектом

Радник міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського Ростислав Смірнов в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявив, що на бойовому чергуванні у Києві перебувають системи протиповітряної оборони зі штучним інтелектом.

За словами Смірнова, штучний інтелект у них визначає траєкторії польотів об’єктів, що дозволяє за потреби спрацювати на випередження.

"Маємо розуміти, що є дуже багато моментів, де залучаються передові технології, у тому числі аеродрони, які можуть підійматися на певну висоту, сканувати певний об’єкт. І ці процеси є автоматичними — система сама сканує і передає дані. Якщо вона знаходить певну міну – одразу повідомляє. І умовний сапер бачить вже, де знаходиться, що це може бути", — пояснив посадовець.

У Києві оголошена повітряна тривога! Тривога лунає майже по всій території України.

Черкаси та область — повітряна тривога!

В Одесі чутно вибухи.

Кореспонденти Суспільного повідомляють про вибухи у Харкові!

Вінницька, Запорізька, Харківська, Одеська, Миколаївська області — повітряна тривога.

Польща збудувала загорожу на кордоні з Білоруссю довжиною майже 150 км

Як повідомила Прикордонна служба Польщі, чергові ділянки загородження віддано до експлуатації.

"Прольоти вже розташовані на ділянці завдовжки 150 км. Технічне загородження завершене на відстані 185 км", — йдеться у повідомленні польських прикордонників.

Крім цього, незабаром розпочнеться встановлення електронного обладнання на загородженні, що для прикордонників є “найголовнішим елементом”.

На хімічному заводі "Коагулянт" у Запорізькій області виникла пожежа

Про це повідомили у Запорізькій обласній військовій адміністрації. На місці події працюють відповідні служби. Рятувальники локалізують займання складських приміщень площею 600 квадратних метрів.

"Газпром" смикає за газовий ланцюг, у який дуже довго намагалися закувати Європу — Зеленський

Як заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні за підсумками 113 дня війни, ціна на газ в Європі не випадково стрибнула одночасно з візитом до Києва Емманюеля Макрона, Олафа Шольца, Маріо Драгі та президента Румунії Клауса Йоганніса.

"Зовсім не випадково саме сьогодні відбулося загострення ситуації з газом у Європі – ціна знову стрибнула. Росія спеціально це зробила, спеціально обмежила постачання, щоб нашкодити Європі, щоб ударити по європейцях. "Газпром" просто смикає за газовий ланцюг, у який дуже довго намагалися закувати Європу. І це ще один аргумент на користь того, що Європа вже зараз має переходити до життя без російського газу. Не повинно бути цієї залежності", — зауважив Зеленський.

16 червня за даними лондонської біржі ICE, ціна на газ в Європі перевищила позначку $ 1500 за тисячу кубометрів.

Зеленський зібрав засідання силовиків щодо можливого нападу з боку Білорусі

Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі програми "Говорить великий Львів".

За словами Данілова, Зеленський зібрав засідання ставки головнокомандувача щодо можливої загрози нового вторгнення з боку Білорусі, на якому доручив провести перевірку готовності у чотирьох областях.

"Вчора президент зібрав ставку, і проговорювалося саме це питання – питання Білорусі. Давали оцінку всі наші органи, які до цього дотичні – що там відбувається, в якому стані знаходиться сьогодні військо Білорусі, скільки там військових РФ, які плани. Все це перебуває на контролі нашого президента..Зараз буде відбуватися перевірка в чотирьох областях стану підготовки у разі, якщо будуть відбуватися повторні такі виклики для нашої країни", — зазначив Данілов.

Кличко зустрівся с Шольцом у Києві

Про це мер української столиці повідомив у Telegram.

"Зустрівся с канцлером Німеччини Олафом Шольцем. Говорили про підтримку України європейськими партнерами та необхідну допомогу. - Зброєю, економічну, фінансову допомогу та більш потужні й ефективніші санкції проти російського агресора. А також - підтримку європейським співтовариством кандидатства України в члени ЄС", — зазначив Віталій Кличко.

Сотні українських сімей не змогли отримати доступ до прийомних сімей в Англії

Як пише The Guardian, з кінця лютого щонайменше 480 українських сімей з дітьми та 180 дорослих звернулися до консульств, які надають допомогу безпритульним.

Так, 3 червня за програмою "Дім для України" зірвалося 145 домовленостей, 55 з яких через те, що житло було недоступне.

Виконавча директорка Refugees at Home Лорен Скотт сказала: "Ми розчаровані та засмучені, але не здивовані, коли бачимо, що місця розміщення починають псуватися. Очікувати, що вразливі, травмовані біженці будуть покладатися на доброзичливість незнайомців, яких вони зустріли у Facebook, завжди було ризиком".

ЮНІСЕФ розширив критерії отримання грошової допомоги для сімей українців

В Україні стартував другий етап програми грошової допомоги "Спільно", яку надає Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). Відтепер участь у програмі зможуть взяти всі родини, які виховують трьох і більше дітей до 18 років, а також ті, хто має принаймні одну дитину з інвалідністю до 18 років.

Раніше ЮНІСЕФ надавав допомогу багатодітним родинам, які мають принаймні одну дитину до двох років, а тако ж тим, хто виховує двох і більше дітей, серед яких принаймні одна дитина з інвалідністю.Подати заявку на програму грошової допомоги можна самостійно на сайті register.unicef.org. Крім того, у Житомирській, Київській та Кіровоградській областях можна звернутися до соціальних працівників, які у громадах персонально реєструють родини, відповідні критеріям програми.

Глобальна продовольча криза є прямим наслідком війни, яку веде Росія — Макрон

"Глобальна продовольча криза, яку ми переживаємо, є прямим наслідком війни, яку веде Росія. Ми закликаємо Росію визнати, що Організація Об’єднаних Націй організує експорт зернових, знявши блокаду українських портів", — написав у Twitter президент Франції Емманюель Макрон після перемовин в Києві.

Британія передасть Україні понад 20 САУ M109

Про це заявив міністр оборони королівства Бен Уоллес за результатами зустрічі міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі, інформує Sky News. За словами посадовця, 155-міліметрові САУ, які були придбані в Бельгії, доправлять в Україну після ремонту.

Уоллес також зауважив, що невдовзі Україна зможе досягти "значного прогресу на сході України". Міністр підкреслив, що навчання українських військовослужбовців застосуванню нових озброєнь було ключовим елементом цих зусиль. Він також зазначив, що на деяких ділянках фронту Росія зосередила артилерію, яка кількісно переважає українські сили в десятки разів.

"У деяких районах вони (росіяни — ред.) безумовно перевершують чисельністю артилерії — 20:1 у деяких районах. Це сила, яку Росія прикладає до них", — наголосив він.

Унаслідок двох авіаударів РФ по Лисичанську загинули щонайменше четверо людей

Під завалами ще можуть перебувати люди, триває пошукова операція, повідомив голова Луганської ОВА Гайдай.

Кулеба назвав 5 підсумків переговорів Зеленського з лідерами ЄС

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав п'ять результатів перемовин президента Володимира Зеленського з федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом, прем‘єр-міністром Італії Маріо Драгі, президентом Румунії Клаусом Йоганнісом та президентом Франції Емманюелем Макроном.

1. Санкції.

"Гості отримали повні пакети напрацювань групи Андрій Єрмак — Майкл Макфол щодо подальших санкцій. Гості визнали, що деякі лідери в Європі відчувають "втому від санкцій", але особисто вони готові рухатися далі. Нові санкції будуть", — пише Кулеба.

2. Зброя.

"Були деякі нові корисні оголошення. Президент подякував і на цифрах пояснив, чому треба більше і частіше. Гості почули", — прокоментував очільник МЗС.

3. Кандидатство.

"У порівнянні навіть з початком тижня ми сьогодні стали ближче до отримання статусу кандидата на членство в ЄС. Гостям подяка. Але ще не всі перешкоди подолано, не всі пастки обійдено. Рішення ухвалюється консенсусом, тому усі командно продовжуємо спокійно, зосереджено працювати на результат", — наголосив Кулеба.

4. Зерно.

"Всі погоджуються, що довіряти Росії не можна, треба працювати через ООН і мати чіткі гарантії. Паралельно будемо суттєво розвивати наземні коридори. Тема зерна безпосередньо пов’язана з темою сприйняття нашої війни в Африці, Азії та Латинській Америці. На цю тему теж дії скоординували", — зазначив міністр закордонних справ.

5. Переговори.

"Гості не примушували, не схиляли, не тиснули, не ув’язували.«Україна повинна виграти цю війну» - показові слова Макрона", — додав Дмитро Кулеба.

Coca-Cola припиняє випуску і продаж своїх напоїв у Росії

Про це заявив дистриб'ютор Coca-Cola Hellenic Bottling Company.

Вторгнення Росії в Україну, день 113. Текстовий онлайн
Фото: Associated Press

Наразі в Росії розпродають наявні запаси. Як тільки вони закінчаться, Coca-Cola HBC більше не буде виробляти і продавати Coca-Cola або інші бренди Coca-Cola Company в Росії, йдеться в заяві компанії.

Компанії Coca-Cola, що базується в Атланті, належить близько 23% швейцарської Coca-Cola HBC. Coca-Cola HBC розливає та продає напої Coca-Cola виключно на своїх 29 ринках, включаючи Грецію, Італію та країни Східної Європи.

"Харківводоканал" спростував фейки про можливий спалах холери в місті

"Ця інформація, швидше за все, спрямована на дестабілізацію ситуації та нагнітання паніки серед населення. У Харкові якість питної води щодня контролюється показниками епідемічної безпеки та санітарно-хімічними показниками безпеки. Відхилень від вимог Державних санітарних правил та норм... немає, водопровідна вода цілком безпечна", — запевнили у пресслужбі "Харківводоканалу".

Нідерландська розвідка запобігла проникненню шпигуна в Міжнародний кримінальний суд

Агенція розвідки та безпеки Нідерландів (AIVD) заявила, що викрила російського військового агента. За даними розвідки, чоловік намагався використовувати фальшиве посвідчення особи, щоб проникнути в Міжнародний кримінальний суд (МКС), який розслідує звинувачення у військових злочинах на Україні.

"Це була довгострокова, багаторічна операція ГРУ, яка коштувала багато часу, енергії і грошей", — розповів Reuters глава AIVD Ерік Акербум.

Чоловік створив складну багаторічну історію прикриття, щоб спробувати в'їхати в Нідерланди за документами громадянина Бразилії начебто для проходження стажування в Гаазькому Міжнародному кримінальному суді. Агента під псевдонімом Віктор Мюллер Феррейра, затримали в голландському аеропорту. Він був оголошений персоною нон грата і відправлений наступним рейсом назад до Бразилії, де йому загрожує судовий розгляд.

Війська РФ намагаються стримати ЗСУ від контрнаступу на п'ятьох напрямках

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні, на Слобожанському напрямку війська РФ веде бойові дії з метою стримування ЗСУ від подальшого просування в бік державного кордону.

"На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник намагався вести штурмові дії з метою недопущення перекидання наших військ на інші напрямки. Здійснив обстріли із мінометів, ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах населених пунктів Мар’їнка, Новомихайлівка, Залізничне, Гуляйполе та Чарівне", — йдеться у повідомленні Генштабу.

На Сіверському напрямку ворог обстріляв з артилерії райони населених пунктів Леонівка Чернігівської області та Уланове, Сопич і Баранівка Сумської області. Завдав авіаудару парою вертольотів Ка-52 неподалік міста Глухова, що на Сумщині.

На Харківському напрямку ворог застосовував ствольну артилерію та реактивні системи залпового вогню в районах населених пунктів Золочів, Уди, Байрак, Перемога, Рубіжне, Верхній Салтів, Печеніги та Леб’яже.

На Слов’янському напрямку зафіксовано артилерійські обстріли поблизу Мазанівки, Краснопілля та Дібровного. Українські воїни відбили ворожий штурм в напрямку населеного пункту Долина. Противник відійшов.

На Донецькому напрямку ворог не припиняє вогневе ураження позицій наших військ вздовж лінії зіткнення із зосередженням основних зусиль на Сєверодонецькому та Бахмутському напрямках. На Сєвєродонецькому напрямку ворог застосовував артилерію та реактивні системи залпового вогню в районах населених пунктів Сєверодонецьк, Лисичанськ, Устинівка, Лоскутівка, Метьолкіне та Борівське. Завдав авіаційного удару по Лоскутівці.

На Бахмутському напрямку російські окупанти обстріляли з артилерії райони населених пунктів Нью-Йорк, Зайцеве, Покровське, Нова Кам’янка, Яковлівка, Берестове, Миколаївка та Новоіванівка. Завдали авіаудару парою вертольотів Ка-52 по мирному населеному пункту Яковлівка. Наші воїни знову успішно відбили штурмові дії противника в напрямку Берестового.

Ворог продовжує зосереджувати зусилля на утриманні займаних рубежів та вдосконаленні інженерного обладнання позицій. Застосував ствольної та реактивну артилерію в районах населених пунктів Осокорівка, Добрянка, Тополине, Князівка, Мурахівка, Червона Долина, Зоря, Котляреве, Новомиколаївка, Степова Долина, Таврійське, Лимани та Олександрівка.

Головне управління розвідки Міноборони оприлюднило документи щодо Керченського мосту

"Важко серйозно ставитися до заяв щодо повної безпеки від людей, які не здатні забезпечити збереження технічної документації стратегічного об'єкта. Зокрема, мова про технічну документацію "Будівництво транспортного переходу через Керченську протоку". Окрім іншого, вона має докладну інформацію про рельєф місцевості, дорожнє покриття, опори мосту, протизсувні конструкції, заїзди-з’їзди та всю інфраструктуру комплексу", — заявили у ГУР Міноборони.

У Латвії до 15 листопада демонтують пам'ятники тоталітарних режимів

Сейм Латвії затвердив в остаточному читанні закон "Про заборону експонування об'єктів, що прославляють радянський і нацистський режими на території Латвійської Республіки". У законі сказано, що пам'ятники, що прославляють тоталітарні режими — в тому числі монумент в парку Перемоги в Ризі — повинні бути знесені до 15 листопада. Як виняток до процесу демонтажу пам'ятника в Пардаугаві буде застосовуватися особлива прискорена процедура прийняття рішень.

За закон проголосував 61 депутат, проти були 19 парламентаріїв.

Одеський міжнародний кінофестиваль-2022 відбудеться в Чехії, Косово та Польщі

Одеський міжнародний кінофестиваль цьогоріч в іншому форматі й одразу на кількох локаціях. Про це в ефірі Радіо "Промінь" розповіла генеральна директорка ОМКФ Анна Мачух.

Партнери з кількох країн запросили до себе ОМКФ, щойно Росія вторглася в Україну з повномасштабною війною.

Програми Одеського міжнародного кінофестивалю покажуть в рамках інших кінофестів у кількох країнах світу.

Кіномарафон стартував 8 червня з норвезького містечка Грімстад. Там на фестивалі короткого метру презентували серію короткометражок від ОМКФ. Наступну зупинку ОМКФ зробить в Чехії. Там із 1 до 9 липня кіноманів збере Міжнародний кінофестиваль у Карлових Варах – один із найбільших кінофестів Центральної та Східної Європи. Покази будуть також у Німеччині, онлайн у Канаді, а наприкінці липня – з 26-го до 31-го – в Приштині (Косово) на Міжнародному кінофестивалі PriFest.

Після війни потрібно буде сідати за стіл переговорів з РФ — Макрон

Про це президент Франції Емманюель Макрон заявив під час спільної пресконференції з Володимиром Зеленським, федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом, прем‘єр-міністром Італії Маріо Драгі та президентом Румунії Клаусом Йоганнісом.

"Війна не закінчена. Україна повинна виграти цю війну, щоб зберегти територіальну цілісність і суверенітет. Але потім потрібно буде сідати за стіл переговорів (з РФ - ред.) — зазначив Макрон.

Він додав, що "з певних питань потрібно мати канал зв’язку з Росією, хоча б для питань з продовольчою кризою": "Щоразу я говорив з Путіним лише зі згоди президента Зеленського. Можливо, настане день, коли цей канал (зв'язку - ред.) стане корисним".

Участь у голосуванні за дерусифікацію вулиць Києва взяли вже 100 тисяч українців

Як повідомив керівник цифрової трансформації Києва та заступник голови КМДА Петро Оленич, у застосунку "Київ Цифровий" віддано майже 2 мільйони голосів.

15 червня у додатку "Київ Цифровий" стартувало голосування щодо перейменувань об’єктів, назви яких пов’язані з Росією та її сателітами. Голосування триватиме до 19 червня включно у додатку "Київ Цифровий".

Маріо Драгі: Італія Хоче бачити Україну в складі ЄС

Про це заявив прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі на спільній пресконференції з лідерами Німеччини, Румунії, Франції та України у Києві 16 червня. Він додав, що Європейський союз підтверджує готовність подальшої допомоги Україні разом із союзниками.

"Італія хоче бачити Україну в складі ЄС, однозначно підтримаємо Україну в статусі кандидата і подальше включення її в ЄС. Будемо сприяти розслідуванню, щоб документувати військові злочини. Ми нічого не робитимемо не врахувавши думку України. Мир має бути таким, яким його бачить Україна. Ми маємо не гальмувати і не робити кроків назад у цьому процесі. Цей проєкт (вступ України до ЄС - ред.) є для нас суттєвим і ми зробимо все можливе, щоб реалізувати його на практиці", — наголосив Драгі.

Очільник Ради міністрів Італії додав, що його країна буде сприяти міжнародному розслідуванню злочинів РФ. Драгі зазначив, що Україна має оборонятися для того, щоб досягти тривалого миру.

Шольц : Німеччина прихистила 800 тис українських біженців

Про це федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив після зустрічі в Києві з Володимиром Зеленським, президентом Франції Еммануелем Макрном, прем‘єр-міністром Італії Маріо Драгі та президентом Румунії Клаусом Йоганнісом.

Вторгнення Росії в Україну, день 113. Текстовий онлайн
Фото: Associated Press

Він додав, що 135 тисяч українських дітей пішли в школи Німеччини.

"Ми пообіцяли поставити Україні установки ІРІС. Також спільно зі США та Британією домовилися про постачання Україні ракетних установок залпового вогню", — зазначив Шольц.

За його словами, важливим моментом для підтримки України стане термінове надання їй статусу кандидата в ЄС: "На європейській раді я буду однозначно виступати за позитивне рішення".

Франція, Німеччина, Італія і Румунія виступають за негайне надання Україні статусу кандидата в члени ЄС для України

Про це заявив президент Франції Емманюель Макрон за підсумками зустрічі в Києві з Володимиром Зеленським, канцлером Німеччини Олафом Шольцом, прем‘єр-міністром Італії Маріо Драгі та президентом Румунії Клаусом Йоганнісом.

Вторгнення Росії в Україну, день 113. Текстовий онлайн
Володимир Зеленський та Емманюель Макрон. Фото: Associated Press

"Франція виділила 2 млрд доларів на підтримку України. Ми будемо продовжувати надавати Україні підтримку. Найближчими тижнями я готовий прийняти рішення на надання додаткових САУ Ceasar", — наголосив Макрон.

САУ Ceasar — 155-мм самохідна артилерійська установка, розроблена і вироблена французькою фірмою Nexter.

Макрон також додав, що Франція надасть Україні мобільні лабораторії для визначення ДНК для ідентифікації тіл загиблих.

Росія залучила до агресії проти України близько 330 тис. осіб

Про це повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов.

"До широкомасштабної збройної агресії проти України Росією залучено близько 330 тис. осіб, із них чисельність угруповань збройних сил РФ на напрямках налічує до 150 тис. військовослужбовців, які сформовані з батальйонно-тактичних груп та інших формувань, при цьому з урахуванням повітряного та морського компонента угруповання військ агресора налічує до 220 тис. військовослужбовців", — розповів сказав Громов на брифінгу.

Він також додав, що крім цього, РФ залучила військові частини та підрозділи мобілізаційного резерву чисельністю понад 80 тис. осіб, бойові армійські системи — до 7 тис. осіб, федеральну службу військ національної гвардії — до 18 тис. осіб, а також приватні військові компанії — до 8 тис. осіб.

Львівський суд заборонив діяльність партії Шарія

Як повідомляє пресслужба Міністерства юстиції, рішення виніс Восьмий апеляційний адміністративний суд Львова.

Позивачем у справі виступило Міністерство юстиції України (за участі третьої сторони СБУ). Представника відповідача не було на засіданні, хоча очікувалось його включення онлайн. Майно та активи партії постановили передати державі.

Це вже дев’ята заборонена проросійська партія. Раніше під заборону потрапили: "Опозиційний блок", "Соціалісти", "Справедливість та розвиток", "Наші", "Держава" та "Блок Володимира Сальдо", Соціалістична партія України, Ліва опозиція.

Росії запровадила санкції проти 121 громадянина Австралії

Як повідомляє преслужба МЗС РФ, персональні санкції запровадили у відповідь на розширення санкцій з боку уряду Австралії щодо громадян Росії – як офіційних осіб і членів їх сімей, так і представників ділових кіл і засобів масової інформації.

"У російський "стоп-лист" додатково вноситься 121 австралієць з-поміж керівників силових структур, бізнесменів, експертів і журналістів, які формують в цій країні русофобський порядок денний", — йдеться у повідомленні МЗС країни-агресорки.

До списку, зокрема, потрапили журналісти Sky News Australia, АВС, Sydney Morning Herald, Daily Telegraph, The Australian. Крім того, під обмеження потрапили професори вишів, командування Міноборони країни, представники бізнесу.

У Протасовому Яру попрощались із загиблим активістом Романом Ратушним

Протасовим Яром, у Солом'янському районі Києва, проїхав траурний кортеж, в якому везли тіло загиблого на війні активіста Романа Ратушного. Про це повідомляє громадська організація "Захистимо Протасів Яр".

Люди прийшли попрощатися з Романом Ратушним зі свічками та прапорами.

Вторгнення Росії в Україну, день 113. Текстовий онлайн
Прощання з загиблим Романом Ратушним. Прощання з Романом Ратушним. Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

На місці намалювали мурал "Роман Ратушний Герої не вмирають". Коли приїхала машина з тілом, встали на коліно та запалили фаєри.

Вторгнення Росії в Україну, день 113. Текстовий онлайн
Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Вторгнення Росії в Україну, день 113. Текстовий онлайн
Фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Зустріч Зеленського з Макроном, Шольцем, Драгі та Клаусом Йоганнісом завершилася

Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

"Зустріч Володимира Зеленського з президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцом, прем‘єр-міністром Італії Маріо Драгі та президентом Румунії Клаусом Йоганнісом завершилася. Україна має стійку підтримку міжнародної коаліції. Ми передали лідерам держав повний пакет санкційних пропозицій проти Росії, які підготувала міжнародна група Макфола-Єрмака", — написав Єрмак у Telegram.

Вторгнення Росії в Україну, день 113. Текстовий онлайн
Зліва направо: прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі, канцлер Німеччини Олаф Шольц, президент України Володимир Зеленський, президентом Франції Еммануель Макрон і президент Румунії Клаус Йоганніс. Фото: Офіс президента

Київ, Київська, Чернігівська, Полтавська, Житомирська, Черкаська, Полтавська області — повітряна тривога.

Міжнародні експерти зібрали великий обсяг інформації про злочини рф в Україні — Карім Хан

Міжнародні експерти зібрали великий обсяг інформації про злочини російської федерації в Україні, висновки буде зроблено на основі зібраних доказів. Про це прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан сказав в ефірі телемарафону.

"На сьогодні ми вже багато інцидентів зафіксували, визначили, які злочини було скоєно і хто може бути відповідальним за це. Вже під час другого візиту в Україну, коли я побував у Бучі, Бородянці, побачив, що Україна – це місце злочину. Ми маємо справу із великим обсягом інформації, яку отримуємо. Це все документується", — сказав Хан.

Він уточнив, що йдеться про руйнування цивільної інфраструктури, сексуальні злочини, злочини проти дітей, тортури, неналежне поводження з полоненими.

"Наше завдання – використати вимоги та можливості законодавства та, власне, перевірити достовірність інформації, автентичність інформації, яку ми отримали з різних джерел, включно із супутниковою та радарною. Після того як ми визначимо правдиву ситуацію, ми зможемо використати статут і залучати міжнародних суддів, щоб у належний спосіб дійти висновків", — додав прокурор МКС.

Вторгнення Росії в Україну, день 113. Текстовий онлайн
Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан (по центру) і ексгенпрокурорка України Ірина Венедіктова (справа) у Бучі, Київська область, 14 квітня 2022 року. Фото: Тарас Ібрагімов / Суспільне

Водночас він наголосив, що під час будь-якого конфлікту завжди є диспропорційні наслідки для дітей, жінок, людей похилого віку, тому треба максимально мобілізувати закон на їх захист.

"Хочу запевнити в нашій абсолютній підтримці та бажанні домогтися справедливості... Ми знаємо, що багато з вас переживають за те, що чекає у майбутньому. Ми натомість хочемо створити спільний фронт законності. І йдеться не тільки про Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду — це й Офіс Генпрокурора України, і міжнародна спільнота. Ми не можемо терпіти такого знущання із закону, ми маємо зробити так, щоб увесь світ побачив, що закон працює", — заявив прокурор МКС.

Відповідаючи на запитання про те, коли будуть проміжні висновки міжнародних експертів, Хан сказав, що нині триває дуже активна робота. "Ми робитимемо висновки на основі доказової інформації, а не тверджень", — наголосив він.

В Україні працюють 42 слідчі Міжнародного кримінального суду.

У Дніпрі перейменують ще 22 вулиці, назви яких пов`язані з РФ

У Дніпрі перейменують ще 22 вулиці, назви яких пов`язані з РФ. Зокрема, з`являться вулиці Азовсталі, Морської піхоти та Волновахи. Також визначилися, що у Героїв Рятувальників перейменують вулицю Володі Дубініна.

У Миколаєві облаштовують прихисток для людей, які втратили домівки через війну

У Миколаєві облаштовують прихисток для людей, які втратили домівки через війну. Станом на 16 червня у прихистку триває ремонт кімнат та приміщень загального користування. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич. За словами Сєнкевича, у прихистку буде десять кімнат, у яких зможуть жити люди. Кухня, вбиральня та душова будуть загальними.

Проєкт реалізовує Агенція розвитку Миколаєва за позабюджетні гроші.

Читайте також: "У Миколаєві продовжується добровільна евакуація людей з міста"

Російські війська обстріляли Сумщину з реактивної артилерії — ДПСУ

Російські війська сьогодні пообіді здійснили черговий обстріл Сумської області з реактивних систем залпового вогню. Про це повідомила Державна прикордонна служба України.

"Сьогодні, близько 13 години, з боку села городище курської області ворог відкрив вогонь з реактивних систем залпового вогню. Внаслідок обстрілу пошкоджено сільгостпоб’єкт", – ідеться в повідомленні.

Детальніша інформація про жертви й руйнування з’ясовується.

Минулої доби в Сумській області росіяни обстрілювали прикордонні громади з мінометів та артилерії. Увечері завдали ракетного удару по околицях Глухова, випустивши 5 ракет — одна людина загинула, шестеро осіб дістали поранення.

У ніч з 15 на 16 червня росіяни завдали ракетного удару по Садівській громаді, унаслідок чого загинули четверо людей, ще шестеро отримали поранення. Уранці 16 червня російські війська завдали ракетного авіаудару по Краснопільській громаді, протягом години обстрілювали з мінометів. Зруйновані будівлі, тривають пожежі.

З 24 лютого на Луганщині обстрілами окупантів зруйновані майже 11 300 житлових будинків

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Луганщині обстрілами окупантів зруйновані майже 11 300 житлових будинків, 3 188 з них — багатоповерхівки, повідомив глава Луганської ОВА Сергій Гайдай.

За його словами, фактично зруйновані Попасна та Рубіжне. Окупанти продовжують обстрілювати Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Гірське, Золоте та менші населені пункти.

Мати загиблого активіста Ратушного передасть 50 тисяч грн франківському проєкту "Твоя підпільна гуманітарка

Мати загиблого воїна Романа Ратушного, письменниця Світлана Поваляєва передасть 50 000 тис. грн франківському проєкту "Твоя підпільна гуманітарка". Вона виконала прохання сина підтримувати незалежні й правдиві медіаресурси.

Про це повідомив засновник освітнього проєкту Остап Українець.

"Ми витратимо гроші на друк антології "Культурна експансія" — збірки розповідей про те, як Росія намагалась підпорядкувати й асимілювати українську культуру на різних рівнях — і як за всі століття, всупереч усьому, цього не сталося завдяки таким людям як Роман", — повідомив він.

ОБСЄ у співпраці з Мінекології створює цифрову платформу для оцінки шкоди довкіллю через війну

ОБСЄ у співпраці з Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів створюють інформаційну цифрову платформу «Екодозор» для фіксації екологічних небезпек в Україні через війну. Її презентували 16 червня координатор проєктів ОБСЄ в Україні посол Генрік Вілладсен разом із колегами.

"Наразі ситуація в Україні є найкращим прикладом, чому ОБСЄ варто і далі перейматися питаннями довкілля. Вже декілька років екологічна ситуація в Україні є дуже важливим питанням, а з початком широкомасштабної війни ця проблема дуже поширилася. Тож було прийняте рішення, що довкілля має стати одним із пріоритетів майбутньої роботи ОБСЄ в Україні", — сказав Вілладсен.

За його словами, для платформи зібрано дані щодо випадків загрози для довкілля.

"Таку роботу треба продовжувати та збирати інформацію про нову шкоду, яку заподіяла війна... З огляду на інформацію, яку ми вже маємо, складається похмура картина, а коли відбувається повномасштабна війна, можна говорити про зовсім інший вимір проблеми", – зазначив координатор проєктів ОБСЄ в Україні.

Мова вебресурсів та користувацьких інтерфейсів з 16 липня має бути українською — мовний омбудсмен

Від 16 липня набирають чинності статті мовного закону, які регламентують використання державної мови в інтернеті та мови інтерфейсів комп'ютерних програм, встановлених на товарах. Про це повідомляє пресслужба уповноваженого із захисту державної мови.

"З 16 липня 2022 року будь-який товар, на якому встановлено комп’ютерну програму - від автомобіля до пральної машини чи електрокавоварки, - повинен бути “локалізований” для реалізації в Україні. На товарі має бути українськомовний інтерфейс незалежно від того, чи цей інтерфейс використовує електронний екран, чи має вигляд панелі керування зі звичайними кнопками; усі інтернет-ресурси (вебсайти, сторінки в соцмережах, ютюб-, вайбер-, телеграм-канали, мобільні застосунки тощо), які використовуються в якості інтернет-представництв суб’єктів господарювання, зареєстрованих в Україні, у тому числі інформаційні інтернет-ресурси, повинні мати основну версію українською мовою, яка має завантажуватися для користувачів в Україні за замовчуванням", — йдеться у повідомленні.

Українськомовна версія інтернет-представництва іноземного суб’єкта господарювання, який реалізує продукцію в Україні, може мати менший обсяг інформації, ніж основна версія, але достатній для того, аби користувач з України міг розуміти мету діяльності суб’єкта.

Розмір штрафу становитиме від 3400 до 8500 грн, якщо порушення вчинено вперше. За повторне порушення накладатиметься штраф від 8500 до 11 900 грн.

Облаштування тимчасових сховищ для українського зерна у Польщі може зайняти до 4 місяців

Облаштування на території Польщі тимчасових сховищ для українського зерна може зайняти три-чотири місяці. Про це у Фейсбуці написав віцепрем’єр, міністр сільського господарства Польщі Генрик Ковальчик.

"Гадаю, зерносховища мають бути там, де закінчуються широкі колії з України. Тоді буде легше перевантажувати зерно і тим самим збільшити можливості завантаження", – заявив Ковальчик. За його словами, за наразі максимальна кількість зерна, яку можна перевантажити в Польщі, становить близько 1,5 млн тонн, тоді як потреби України становлять близько 5 млн тонн на місяць.

Через блокування росіянами морських шляхів, Україна організувала два шляхи експорту зерна — через Румунію та Польщу, повідомив заступник міністра закордонних справ Дмитро Сенік. За його словами, Україна веде переговори з країнами Балтії про створення третього коридору для експорту продовольства. До війни Україна експортувала 5–7 млн тонн зерна на місяць, а зараз, всіма видами транспорту – 1,2 млн тонн.

Російські військові здійснили авіаудар по Лисичанську

Влучили в будівлю, в якій ховалися люди, повідомив керівник Луганської ОВА Гайдай.

За його словами, щонайменше три людини загинули, ще семеро — отримали поранення. Триває розбір завалів.

Сейм Литви визнав депортацією українського народу вивезення українців в Росію

Сейм Литви визнав вивезення українців до Росії депортацією українського народу та закликав міжнародне співтовариство домагатися відповідальності за ці злочини. Про це повідомляє портал Delfi.

"Від агресивної Росії, чи це було 80 років тому, чи сьогодні, ми, на жаль, не можемо очікувати нічого нового — здійснюються ті самі злочини проти людяності", — зазначила одна з ініціаторів проєкту Радвілле Моркунайте-Мікуленене з Консервативної партії Литви.

У резолюції засуджується, що понад мільйон цивільних осіб було вигнано зі своїх будинків і примусово депортовано до Росії або на підконтрольні їй території, щоб "знищити українську ідентичність".

Також наголошується, що серед цих цивільних осіб було депортовано 200 000 дітей.

Читайте також: МінТОТ: Вимушений виїзд з окупованих територій до Росії під час війни — не злочин

На Рівненщині поліцейського затримали на хабарі за відстрочку від мобілізації

​​На Рівненщині поліцейського затримали на хабарі за відстрочку від мобілізації. Наразі він в ізоляторі тимчасового тримання, його відсторонили від служби. Ідеться про дільничного інспектора одного із районних відділів поліції. За даними слідства, правоохоронець вимагав 500 доларів, аби "вирішити питання" про відтермінування мобілізації до Збройних сил України. Доказом у справі будуть мічені купюри, їх правоохоронці вилучили. Досудове розслідування буде здійснювати ДБР.

Словаччина передала Україні вертольоти й боєприпаси для "Градів"

Влада Словаччини передала Україні п'ять вертольотів типу Мі, а також тисячі боєприпасів для реактивної системи залпового вогню "Град".

Про це повідомив міністр оборони Словаччини Ярослав Надь.

"Радий підтвердити, що тисячі 122-мм словацьких ракет для «Градів» і п'ять гелікоптерів серії Mi були безпечно передані збройним силам України", — написав він.

За словами Надя, нині весь демократичний світ допомагає Україні захищатися від російської агресії.

Читайте також: Якщо Україна програє, Словаччина буде наступною

Зеленський зустрівся з європейськими лідерами

Президент Зеленський зустрівся з Макроном, Шольцом, Драґі та Йоганнісом.

Велика Британія оновила свій санкційний список щодо РФ, під санкції потрапив патріарх Кирил

Велика Британія оновила свій санкційний список щодо РФ. 16 червня у нього додали ще 12 нових найменувань, повідомляється на сайті британського уряду. Під санкції, зокрема, потрапив патріарх РПЦ Кирил, йдеться в релізі британського уряду.

Американські MLRS можуть прибути на фронт вже наступного тижня — The Washington Post

Навчання першої української команди, що використовуватиме артилерійські системи HIMARS M142, завершилося, і наступного тижня MLRS мають надійти безпосередньо на фронт. Про це повідомляє колумніст The Washington Post Девід Ігнатіус із посиланням на джерела серед американських посадовців, поінформованих Пентагоном.

Зазначається, що друга українська команда має приступити до засвоєння HIMARS одразу після завершення навчання першої групи військових.

Також The Washington Post пише, що Сполучені Штати продовжать надавати боєприпаси для гаубиць M777 і в майбутньому забезпечать Україні "стабільний запас".

"Ми отримали перші сліди того, що є воєнними злочинами" — Макрон в Ірпені

“Були скоєні масові вбивства, і ми отримали перші сліди того, що є воєнними злочинами. Ми також дуже тісно співпрацюємо щодо розслідування. Я хотів би подякувати всім французьким жандармам, експертам і магістратам, які були залучені з перших днів разом з експертами”, — сказав Макрон, перебуваючи у зруйнованому Ірпені, передають кореспонденти Суспільного.

Від самого початку Франція та Європа стояли поряд з Україною та населенням, надаючи військову допомогу, наступальну та оборонну техніку, заявив Макрон.

“Останніми днями українська армія показує це французькими CESARS. Потім, як ви бачили, ми як європейці почали фінансувати відновлення цих міст, які постраждали”, — розповів Макрон журналістам.

Керченський міст є ціллю номер один для українських військових — Марченко

Як розповів в інтерв’ю проєкту Радіо Свобода Крим.Реалії генерал-майор ЗСУ Дмитро Марченко, Керченський міст є ціллю номер один для українських військових.

“Так, це сто відсотків. Це не є секретом ні для їхніх військових, ні для наших військових. Ні для їхніх цивільних, ні для наших цивільних. Це буде ціль номер один для ураження. Це ми ніби основну кишку підтягування резервів просто повинні обрізати. Як тільки обріжеться ця кишка, у них розпочнеться паніка. І повірте: ті, хто бігав у Сімферополі та Криму з російськими прапорами, вони швидко дістануть українські та бігатимуть з українськими”, — сказав Марченко у відповідь на запитання, чи буде Керченський міст однією з цілей після того, як українські військові отримають обіцяну зброю.

Ми збираємось звільняти всі території, включно з Кримом — Резніков

Американська зброя допоможе Україні повернути окуповані Росією території, включаючи Крим і Донбас. Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков в ексклюзивному інтерв'ю CNN в Брюсселі.

“Ми збираємося звільняти всі наші території, все це, включно з Кримом”, — сказав міністр.

За словами Резнікова, Крим є стратегічною метою для України, тому що це українська територія. “Але ми будемо рухатися крок за кроком", — додав Резніков.

Міністр оборони заявив, що першим кроком стане стабілізація ситуації на місцях, щоб запобігти подальшим втратам. Другим етапом, за його словами, стане видворення російських військ на позиції перед вторгненням 24 лютого. Лише на 3-му етапі, сказав він CNN, будуть обговорення з партнерами України про те, "як звільнити території, зокрема Крим", пояснив Резніков.

Українські чиновники заявляють, що не будуть використовувати зброю для нападу на Російську Федерацію, проте Україна не вважає Крим територією Росії, пише CNN.

Резніков провів зустрічі з колегами з Норвегії, ФРН та Нідерландів

Міністр оборони України Олексій Резніков розповів про проведені у четвер, 16 червня, зустрічі зі своїми колегами з Норвегії, Німеччини й Нідерландів.

"Зустрівся з моїм норвезьким колегою Бйорном Арілдом Грамом. Ми говорили про ситуацію на полях боїв в Україні та двостороннє військове співробітництво. Дякую Норвегії за підтримку української армії", — написав Резніков.

Пізніше міністр також повідомив про зустріч із колегами по обороні з Німеччини та Нідерландів.

"Робочий сніданок з моїми хорошими друзями Крістін Ламбрехт та Кайсою Оллонгрен. Я високо ціную участь ФРН та Нідерландів у Рамштайні. Я бачу реальний прогрес у нашій співпраці і вірю, що незабаром вона принесе свої плоди. Україна отримає те, що потрібно для перемоги", — зазначив Резніков.

Держдепартамент США вивчає повідомлення про можливе захоплення Росією у полон двох американців

У Держдепартаменті США вивчають повідомлення про можливе захоплення у полон російськими силами двох американських громадян на території України. Про це повідомляє "Голос Америки".

"Ми уважно стежимо за ситуацією і перебуваємо у контакті з українською владою", — йдеться у заяві Держдепартаменту США.

Водночас представник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив у середу, що адміністрація не може підтвердити повідомлення про зниклих безвісти американців.

"Ми зробимо все можливе, щоб стежити за цим і подивитися, що ми можемо про це дізнатися", — сказав він.

Член палати представників Адам Кінзінгер написав у соцмережах, що американці були зараховані до української армії, і "ми очікуємо, що з [ними]... поводитимуться відповідно до Женевської конвенції".

Раніше члени делегації штату Алабама, які виступили в Конгресі, заявили, що два ветерани армії США, 39-річний Александр Друке і 27-річний Енді Тай Нгок Хюїнь, які перебували в Україні та допомагали ЗСУ боротися з росією, зникли безвісти кілька днів тому, і про їхню долю нічого не відомо.

Оперативна група Baguette повідомила у Твітері, що двох американців, які воювали разом з українськими військовими, було взято в полон тиждень тому. Як повідомлялося, на початку війни Україна створила Інтернаціональний легіон для іноземних громадян, які хотіли допомогти захистити країну від російського вторгнення.

Макрон, Шольц і Драґі прибули в Ірпінь

Президент Франції Макрон, канцлер Німеччини Шольц та прем'єр Італії Драґі приїхали в Ірпінь Київської області.

Це їхній перший візит в Україну з початку повномасштабного вторгнення.

Колаборанти забороняють українську в школах Маріуполя, навіть на перервах — Андрющенко

"Керівництво шкіл забороняє підліткам, що навчались в україномовних школах використовувати українську навіть на перервах", — повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Він зазначив, що колабораційний директорат шкіл відкрито погрожує «наслідками для дітей та батьків», якщо буде чути в спілкуванні українську.

"ДенаZіфікація не всіх рівнях за кращими прикладами срср", – наголосив радник мера.

На Запоріжжі росіяни знищили фермерський ангар

У селі Лук'янівське Василівського району російські військові прицільним вогнем розтрощили адміністративні та складські приміщення, ангар фермерського господарства. Постраждала також сільськогосподарська техніка, що знаходилася на території підприємства, повідомили у Запорізькій ОВА.

У тимчасово окупованій Алушті поширюють листівки "Крим — це Україна"

​​У тимчасово окупованій Алушті невідомі поширюють листівки з лозунгом "Крим — це Україна" та цитатою Зеленського. На листівках зображено Крим у кольорах українського прапора, а у верхній частині розміщено цитату Зеленського: "Ми повернемо Крим і кожен шматочок нашої землі".

Україна очікує, що лідери Франції, Німеччини та Італії підтримають українську заявку про статус кандидата на вступ до ЄС — Єрмак

Україна очікує, що лідери Франції, Німеччини та Італії підтримають українську заявку про статус кандидата на вступ до ЄС, повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

На Київщині знешкодили понад 42,6 тис. вибухонебезпечних предметів — ОВА

У Київській області із початку робіт із розмінування було знешкоджено 42 тис. 646 вибухонебезпечних предметів. Про повідомляє це Київська обласна військова адміністрація.

"Розмінування в Київській області триває. Всього з початку робіт виявлено та знешкоджено 42 646 ВНП", — ідеться в повідомленні.

15 червня проведено обстеження та знешкодження ВНП у Бучанському районі у місті Буча, селищах міського типу Ворзель, Гостомель, Бородянка, Немішаєве та селах Красний Ріг, Андріївка, Мироцьке, Михайлівка-Рубежівка Козинці, Діброва, Фасова-Фасівочка.

У Броварському районі проведено обстеження та знешкодження ВНП у селах Михайлівка, Плоське, Гоголів, Мокрець та Бервиця.

У Вишгородському — у селах Кухарі, Олізарівка, Лютіж, Романівка, Феневичі, Стещина та Олива. У Фастівському — в селі Ясногородка.

Станом на 14 червня у Київській області знешкодили 80% вибухонебезпечних предметів і обстежили землі шести агропідприємств.

Канада передасть Україні запасні стволи для гаубиць М777

Україна отримає від Канади запасні стволи для забезпечення артилерійських систем M777. Про виділення нової військової допомоги оголосила міністр оборони Канади Аніта Ананд. Вона заявила, що Україні нададуть 10 замінних стволів, призначених для причіпних гаубиць М777, які раніше передали західні партнери ЗСУ для оборони від агресії Росії.

Вартість чергового пакету військової допомоги оцінюється приблизно в 9 мільйонів канадських доларів і доповнює попередню пожертву Канадою гаубиць M777, понад 20 000 артилерійських боєприпасів і навчання українських військових Збройними силами Канади використовувати це обладнання.

Ця військова допомога — частина допомоги, яку Канада надала Україні з лютого 2022 року, яка включає передачу причіпних гаубиць M777 із запасів канадських збройних сил та зобов’язання про закупівлю понад 20 000 155-мм артилерійських боєприпасів зі Сполучених Штатів.

Twitter застосував санкції до облікового запису очільника "Роскосмосу" за розпалювання ненависті до України

Адміністрація соціальної мережі Twitter обмежила можливості облікового запису очільника "Роскосмосу" Дмитра Рогозіна, і вимагає видалити ворожий допис про Україну. Про це сам Рогозін повідомив в телеграмі.

У тому твіті Рогозін стверджував, що Україна "є екзистенційною загрозою російському народу, російській історії, російській мові та російській цивілізації". "Якщо не покінчимо з ними (українцями – ред.), як, на жаль, не покінчили з ними наші діди, доведеться гинути, але закінчувати ще більшою ціною нашим онукам", – сказав Рогозін.

Адміністрація Twitter пояснила обмеження тим, що допис Рогозіна порушує правила соціальної мережі, а саме заборону на розпалювання ненависті і ворожнечі, загрози та образи людей за расовими, національними та етнічними ознаками. При цьому Рогозін відмовився видаляти допис. Він додав: "Я не вважаю моє повідомлення помилковим. Я вважаю його абсолютно доречним".

Російському військовому повідомили про підозру за вбивство двох жителів Чернігівщини

Російського військового підозрюють у вбивстві двох людей у селі Гайворон на Чернігівщині. Один з вбитих – учасник АТО, інший – місцевий мисливець.

Президент Румунії Йоганніс також прибув до Києва

Президент Румунії Клаус Йоганніс прибув до Києва: "Сьогодні у Києві з моїми європейськими колегами канцлером Німеччини Олафом Шольцом, президентом Франції Еммануелем Макроном і прем’єр-міністром Італії Маріо Драгі, щоб продемонструвати нашу рішучу підтримку та повну солідарність з Президентом Зеленським та українським народом. Цю незаконну російську агресію треба припинити", – написав президент Румунії у Twitter.

Столтенберг: Союзники НАТО готові до довготривалої підтримки України

Єнс Столтенберг, генсек НАТО, заявив, що союзники НАТО готові до довготривалої підтримки України. Про це він сказав перед засіданням НАТО: "Після зустрічі міністрів оборони всіх союзників і партнерів по НАТО було чітке твердження про те, що ми готові до довготривалого шляху, союзники по НАТО готові й надалі надавати істотну та безпрецедентну підтримку Україні".

Резніков про "Рамштайн-3": НАТО має найбільшу єдність у своїй історії

Міністр оборони України Олексій Резніков підбив підсумки зустрічі "Контактної групи з питань оборони України" у форматі "Рамштайн", яка відбулася 15 червня 2022 року в Брюсселі, Бельгія. Про це інформує пресслужба ОК "Південь".

Як повідомив міністр оборони України, за підсумками зустрічі буде поставлено більше озброєння Україні: це 155-мм гармати, HIMARS, Harpoons та інші, вертольоти зі Словаччини, артилерія з Канади, Польщі та Нідерландів, РСЗВ від Німеччини.

"Україна продовжить боротьбу за свободу і незалежність. Наші партнери продовжать підтримувати Україну. НАТО має найбільшу єдність у своїй історії. Україна переможе", — наголосив Резніков.

У командуванні також відзначили, що третя зустріч у форматі "Рамштайн" показала готовність НАТО надавати більше зброї для боротьби за свободу і незалежність.

Зустріч проводилася з ініціативи міністра оборони США Ллойда Дж. Остіна III та за участі голови об’єднаного комітету начальників штабів США генерала Марка Міллі з метою зміцнення обороноздатності України. У ній взяли участь очільники оборонних відомств близько 50 держав світу. Україну представили глава оборонного відомства Олексій Резніков та заступник Головнокомандувача ЗС України генерал-лейтенант Євген Мойсюк.

Формат Контактної групи з питань оборони України був ініційований у квітні Сполученими Штатами. Перша зустріч відбулася в німецькому Рамштайні наприкінці квітня. Друга зустріч, відома як "Рамштайн-2" відбулася у віртуальному форматі 23 травня та, за словами міністра оборони Олексія Резнікова, перетворилася на цілу коаліцію держав на підтримку України.

Київ та область, Дніпропетровська, Харківська, Запорізька, Донецька, Полтавська, Сумська, Черкаська, Чернігівська, Житомирська, Вінницька, Кіровоградська, Хмельницька, Львівська, Тернопільська, Волинська, Рівненська області — повітряна тривога.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки запустив бот, який перевіряє телеграм-канали.

"Ворог може створювати псевдоботів та ботів-двійників, через які може поширювати дезінформацію або збирати ваші дані. Щоб цьому завадити, ми запустили інструмент для перевірки чат-ботів на сайті https://dovidka.info/. Якщо ви виявили бота, якого у базі немає, допоможіть нам! Повідомте про нього до Кіберполіції (https://t.me/stopdrugsbot)", — ідеться у повідомленні.

На Миколаївщині за добу 11 людей зазнали поранень унаслідок обстрілів

На Миколаївщині за останню добу поранень унаслідок обстрілів зазнали 11 людей. Про це повідомила голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва. Під обстрілами опинилися громади Баштанського і Миколаївського районів.

"Зокрема, під обстріли потрапили Широківська, Березнегуватська, Первомайська, Куцурубська та Галицинівська громади. Обстрілювали окупанти і житлові квартали міста Миколаєва", — повідомила вона.

Голова облради зазначила, що всі потерпілі доправлені у медичні заклади. Загалом станом на сьогодні в миколаївських лікарнях перебуває 287 громадян, які постраждали внаслідок російської агресії. Ще 26 потерпілих отримали допомогу амбулаторно, зауважила Замазєєва.

Російську пропаганду вже блокують більше 30 країн Європи — Герасим'юк

У Європі вже понад 30 країн блокують російську пропаганду, зокрема мовлення телеканалів РФ. Про це в інтерв'ю Укрінформу розповіла голова Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк.

"Більше ніж 30 країн Європи вже так чи інакше блокують російську пропаганду. Прекрасний приклад є в Латвії. Там з 9 червня заборонили мовити 80-ти російським каналам", — сказала вона.

За словами Герасим'юк, Національна рада відразу після початку повномасштабного вторгнення Росії звернулася до відповідних інституцій в ЄС, європейських медіарегуляторів, провайдерів та мовників з пропозицією виступити єдиним фронтом проти російської пропаганди і заблокувати всі російські пропагандистські канали.

"Ми постійно над цим працюємо, наголошуємо європейським регуляторам на загрозі російської пропаганди і необхідності блокування цього рупору Кремля. Бо рашистська пропаганда буквально вбиває", — зауважила голова Нацради.

За її словами, більш як 30 країн Європи з лютого заблокували мовлення каналів RT і Sputnik, утім, інші російські канали до початку червня не потрапляли до європейських санкцій.

"Під час численних багатосторонніх і двосторонніх міжнародних зустрічей український медіарегулятор неодноразово надавав європейським партнерам приклади руйнівної російської пропаганди та постійно наполягав на необхідності розширення санкцій у медіасфері. Врешті-решт наші європейські партнери ухвалили рішення внести до шостого пакету економічних та індивідуальних санкцій ЄС низку обмежень, що блокують розповсюдження ще трьох російських пропагандистських медіа", — додала вона.

Харківська область — повітряна тривога.

Макрон у Києві: “Ми несемо меседж підтримки та єдності ЄС”

"Це важливий момент, Зеленський отримає послання європейської єдності, підтримки, адресоване всім українцям". Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон, звертаючись до французьких журналістів після прибуття на вокзал у Києві. Про це інформує італійський телеканал RaiNews.

У столиці України Макрон з прем’єр-міністром Маріо Драгі та канцлером Німеччини Олафом Шольцом зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським.

Харківська, Донецька області — відбій тривоги.

У Києві Протасовим Яром проїде траурний кортеж із загиблим активістом Романом Ратушним

16 червня пообіді у Києві Протасовим Яром, що у Солом'янському районі, проїде траурний кортеж, в якому везтимуть тіло загиблого на війні активіста Романа Ратушного. Про це повідомляє громадська організація "Захистимо Протасів Яр".

Усіх, хто хоче попрощатися з Романом Ратушним, просять прийти зі свічками та прапорами.

Зазначається, що точний час, коли проїде траурний кортеж, поки не відомий. Інформацію оновлять за годину-півтори до прибуття у Київ.

Макрон, Драгі і Шольц вже прибули до Києва

Макрон, Драгі і Шольц щойно прибули до Києва. Про це повідомляє кореспондент Суспільного.

Росія втратила у війні з Україною близько 32 950 військових — Генштаб

Станом на ранок 16 червня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 32 950 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України. За добу росіяни втратили біля 200 військовослужбовців.

Також росіяни втратили:

  • танків — 1449 (+9) од,
  • бойових броньованих машин — 3545 (+17) од,
  • артилерійських систем — 729 (+7) од,
  • систем ракетно-залпового вогню — 233 (+3) од,
  • засоби ППО — 97 (+0) од,
  • літаків — 213 (+0) од,
  • гелікоптерів — 179 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 591 (+0),
  • крилаті ракети — 129 (+0),
  • кораблі /катери — 13 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 2494 (+9) од,
  • спеціальна техніка — 55 (+0).

Найбільших втрат армія РФ зазнала на Бахмутському напрямку, повідомили у Генштабі. Дані уточнюються.

Запорізька область — відбій тривоги.

Харківська, Запорізька, Донецька області — повітряна тривога!

Ракетний удар по Сумщині, бої на Донбасі. Як минула ніч у регіонах

По Сумщині вночі росіяни завдали ракетного удару, четверо людей загинули. На Донбасі тривають активні бойові дії. На Херсонщині критична ситуація в області із забезпеченням медикаментами та гуманітарною допомогою. Про це станом на 8 ранку повідомили Суспільному у зведенні військово-цивільних адміністрацій.

Сумщина: 15 червня росіяни обстрілювали прикордонні громади з мінометів та артилерії. Вдень, на російській міні неподалік кордону підірвався автомобіль. Троє загиблих, один поранений.

Ввечері був ракетний удар по околицях Глухова. П'ять ракет. Один загиблий, шестеро поранених.

Вночі — ракетний авіаудар по Садівській громаді. Четверо загиблих, шестеро поранених.

Також 16 червня вранці був ракетний авіаудар по Краснопільській громаді і година мінометного вогню.

Зруйновані будівлі, пожежі тривають. Наслідки та постраждалі — інформація уточнюється.

Харків: ніч минула з тривогами та поодинокими обстрілами. Постраждалих по місту немає.

По області внаслідок обстрілів Лозівського району одну людину поранено, в Ізюмському районі поранено 4 людей.

В Ізюмському напрямку тривають бойові дії.

Луганщина: військо РФ намагається наступати в Сєвєродонецьку та Тошківці, спалює села Гірської та Попаснянської громад. 15 червня відбили черговий штурм Тошківки, де руйнувань більшає щодня. Як і в Вікторівці, Новоіванівці, Вовчоярівці, Нирковому та інших населених пунктах. Тільки у Гірському за день пошкоджено 12 будинків. Один поранений цивільний.

Донеччина: активні бойові дії вздовж всієї лінії фронту, 15 червня ввечері — ракетні удари по віддалених населених пунктах Покровськ, Гришине. По Костянтинівці вдарили з РСЗО “Ураган”.

Пошкоджені та зруйновані житлові будинки, метеостанція, промислове підприємство, свиноферма.

За добу одна людина загинула, 13 поранені.

Продовжується евакуація населення.

Миколаївщина: 15 червня вдень російські окупанти обстріляли житловий квартал Миколаєва з реактивних систем залпового вогню, попередньо, системи “Ураган”, поцілили у чотириповерховий житловий будинок. Також 15 червня було обстріляно Широківську громаду. За попередньою інформацією, загиблих немає, зруйновані фермерські склади. Тривають обстріли у Березнегуватській громаді. Інформація щодо потерпілих і пошкоджень уточнюється.

Миколаївський район: 15 червня потягом дня обстрілювалося с. Лимани Галицинівської громади, внаслідок чого два будинки згоріли, в інших – вибиті вікна, двері. Потерпілих немає.

Після російських обстрілів ввечері у с. Лимани зайнялася пожежа пшениці на корені.

В результаті російських обстрілів 15 червня у с. Засілля Первомайської громади згорів житловий будинок. Потерпілих немає. Також обстрілу зазнало смт Первомайське, внаслідок чого сталася пожежа житлового будинку.

Херсонщина: бойові дії тривають на території області. Зокрема, кризове становище у населених пунктах Бериславського і Каховського районів: знищені будинки, вбиті та поранені люди, замінована інфраструктура та берег річки, мародерства, викрадення місцевих жителів. Перевіряється інформація щодо мінування берегів Молодіжного пляжу у Херсоні.

Критична ситуація в області із забезпеченням медикаментами та гуманітарною допомогою.

Відносно спокійно ніч минула на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській, Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Тернопільській, Хмельницькій областях, на Кіровоградщині, Черкащині, Чернігівщині, Полтавщині, Київщині та Житомирщині.

Донецька область — відбій тривоги.

Ювенальні прокурори: 318 дітей загинули внаслідок збройної агресії РФ в Україні

Станом на ранок 16 червня майже 900 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 318 дітей загинули та щонайменше 581 дитина поранена. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

Ці цифри не остаточні, зазначили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 297, Харківській — 170, Київській — 116, Чернігівській — 68, Луганській — 54, Херсонській — 52, Миколаївській — 48, Запорізькій — 30, Сумській — 17.

На Сумщині через авіаобстріл у Сумському районі загинули чотири людини

У ніч на 16 червня по території Садівської громади Сумського району армія РФ здійснила ракетний авіаудар. Загинули чотири людини, щонайменше шестеро поранені, повідомив Дмитро Живицький, голова Сумської ОВА.

Інформація про руйнування і пошкодження внаслідок обстрілу Садівської громади уточнюється.

Також 16 червня близько 5.00 по Краснопільській громаді нанесено один ракетний авіаудар. Потім з території РФ відкрили мінометний вогонь. За інформацією Дмитра Живицького, зафіксовано 26 влучань. Загорілися господарча споруда та автомобіль.

Дані щодо постраждалих та додаткові пошкодження інфраструктури уточнюються.

Донецька область — повітряна тривога!

В "Укрзалізниці" підтвердили поїздку Макрона, Шольца і Драгі до Києва

Про візит європейських лідерів Макрона, Драгі і Шольца до Києва повідомив і голова правління "Укрзалізниці" Олександр Камишін.

Сьогодні вранці в Києві очікують лідерів Німеччини, Франції та Італії — RaiNews

Сьогодні вранці в Києві очікують лідерів трьох найбільших країн Європейського Союзу – Німеччини, Франції та Італії. Про це повідомляє італійський телеканал RaiNews. Поїздку не було анонсовано з міркувань безпеки.

РФ може атакувати під фальшивим прапором біля Донецька — ISW

Російські війська, можливо, влаштовують атаки під фальшивим прапором навколо Донецька, щоб стримати проукраїнські настрої. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Місцеві жителі Донецька та Макіївки повідомили про сильні обстріли інфраструктури в обох містах, зазначають аналітики. Влада так званої самопроголошеної “ДНР” звинуватила українські війська у нанесенні артилерійських ударів, але користувачі соцмереж і Український центр протидії дезінформації спростували ці заяви та заявили, що вони, ймовірно, були вчинені російськими військами з метою підсилення антиукраїнських настроїв або заохочення мобілізації. Ці можливі атаки під фальшивим прапором можуть бути відповіддю на заяви західних чиновників 15 червня про збільшення військової допомоги Україні, йдеться в аналітичному матеріалі.

Також аналітики повідомили, що російська влада продовжує стикатися з труднощами в реалізації своїх окупаційних планів через проукраїнський спротив на окупованих територіях. Проукраїнська позиція громадян ймовірно зриває зусилля Росії щодо консолідації повномасштабного адміністративного контролю над окупованими територіями та планів російської анексії.

Ключові висновки ISW станом на 15 червня:

  • Російські війська почали наземний штурм Сєвєродонецька та населених пунктів поблизу, але станом на 15 червня не взяли під повний контроль місто. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW ).
  • Російські війська розпочали здебільшого невдалі наступальні операції навколо траси Т1302 Бахмут-Лисичанськ, намагаючись перерізати українські наземні лінії зв’язку до Лисичанська.
  • Російські війська продовжили просування по трасі Е40 до Слов’янська та на південний схід від Ізюма.
  • Російські та українські війська продовжували бої в північно-східних населених пунктах навколо Харкова.
  • Російські війська продовжували зміцнювати резервні позиції в Запорізькій та Херсонській областях, одночасно вживаючи оборонних заходів для посилення російської присутності в Чорному морі.
  • Кремль і так звані “республіки” продовжують проводити спеціальну політику анексії на окупованих територіях.

РФ штурмує на Слов'янському напрямку, намагається встановити повний контроль над Сєвєродонецьком — Генштаб

На Волинському та Поліському напрямках в рамках перевірки бойової готовності в одній з механізованих бригад Республіки Білорусь відпрацювали розгортання пунктів прийому мобілізаційних ресурсів із практичним прийомом військовозобов’язаних. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 16 червня.

На Сіверському напрямку РФ продовжує утримувати підрозділи збройних сил зі складу Західного військового округу в прикордонних районах Брянської та Курської областей.

Російські військові з артилерії обстріляли позиції українських військ у районах населених пунктів Леонівка та Бачівськ Чернігівської та Сумської областей.

На Слобожанському напрямку РФ перегруповує війська для нарощування наступальних спроможностей.

На Харківському напрямку основні зусилля російське військо зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Щоб скувати українські підрозділи та не дати перейти у наступ, російські військові інтенсивно обстрілювали з артилерії, зокрема, і з реактивних систем залпового вогню, в районах населених пунктів Базаліївка, Уди та Верхній Салтів.

На Слов’янському напрямку армія РФ штурмує, шукає слабкі місця в українській обороні. Обстрілювала з артилерії різного калібру цивільну інфраструктуру неподалік Пришиба, Долини, Карнаухівки та Вірнопілля.

На Донецькому напрямку військо РФ веде бойові дії уздовж лінії зіткнення. Основні зусилля зосереджує на Бахмутському напрямку.

На Лиманському напрямку армія РФ активних дій не вела, обстріляла українські підрозділи із ствольної артилерії в районі Пискунівки.

На Сєвєродонецькому напрямку російські окупанти продовжують крити вогнем підрозділи українських військ із усіх наявних вогневих засобів в районах населених пунктів Білогорівка, Лисичанськ, Сєвєродонецьк.

Військо РФ не припиняє спроб встановити повний контроль над Сєвєродонецьком. Веде штурм, бої тривають.

На Бахмутському напрямку армія РФ штурмує для покращення тактичного положення. Зафіксовано артилерійські обстріли в районах населених пунктів Веселе, Соледар, Берестове та Вовчоярівка.

На Лиманському, Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках російські військові ведуть систематичні обстріли, щоб скувати дії підрозділів українських військ в районах населених пунктів Новобахмутівка, Водяне, Первомайське, Микільське, Антонівка, Гуляйполе, Новопіль та Оріхів.

На напрямку Єгорівка – Шевченко українські воїни виявили та знищили диверсійно-розвідувальну групу РФ.

На Південнобузькому та Таврійському напрямках російське військо намагається утримати зайняті рубежі та не допустити наступ українських військ. Криє вогнем підрозділи Сил оборони. Продовжує удосконалення інженерного обладнання позицій в районах населених пунктів Безводне та Іщенка.

В акваторії Чорного моря російське військо утримує в готовності три носії високоточної зброї — Генштаб

В Чорноморській та Азовській морських операційних зонах основні зусилля РФ зосереджує на блокуванні цивільного судноплавства. В акваторії Чорного моря російське військо утримує в готовності до застосування три носії високоточної зброї. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 16 червня.

"Укрзалізниця" призначила на 16 червня один евакуаційний рейс — з Покровська до Львова

"Укрзалізниця" призначила на 16 червня один евакуаційний рейс — з Покровська до Львова. Про це йдеться на сайті перевізника.

  • 16:30 - 234/233 Покровськ — Дніпро — Львів

Білий дім закликав американців не їздити в Україну після інформації, що двох американців захопили російські війська — ЗМІ

Білий дім у середу, 15 червня, закликав американців не їздити в Україну після того, як з'явилися повідомлення про те, що двох американців захопили російські війська. Про це сказав речник Ради національної безпеки Джон Кірбі, повідомляє Reuters.

Кірбі заявив журналістам, що якщо повідомлення правдиві, Сполучені Штати "зроблять все можливе", щоб повернути їх.

У протистоянні з РФ Україні допомагають США та ще понад 40 країн — Блінкен

У протистоянні з РФ Україні допомагають США та ще понад 40 країн. Про це йдеться у заяві держсекретаря США Ентоні Блінкена, оприлюденній на сайті Держдепу.

“Допомога США у сфері безпеки та понад 40 союзників і партнерів продовжують зміцнювати позиції України, щоб захистити її незалежність, суверенітет і територіальну цілісність, забезпечити перемоги на полі бою та зрештою зміцнити позиції України за столом переговорів. Ми ввели потужні санкції проти Росії, посилили стримування та оборону НАТО на східному фланзі та надали історичний рівень військової та іншої допомоги Україні, оскільки вона мужньо захищала свою територію та свободу”, — йдеться у заяві.

За словами Блінкена, коли Путін вирішив розпочати вторгнення в Україну, він мав намір розділити Сполучені Штати, їхніх союзників і партнерів.

“Тим не менш, ми сильніші та згуртовані, ніж будь-коли. Кремль думав, що це підірве або навіть повалить український уряд, але президент Зеленський і демократично обраний уряд України міцні. Російські війська програли битву за Київ і продовжують повільний і напружений наступ на сході та півдні України, який стримують рішучі й доблесні захисники України”, — заявив Блінкен.

Блінкен також нагадав про виділення мільярда доларів додаткової військової допомоги Україні у новому пакеті допомоги США.

Кореспонденти Суспільного повідомляють про вибухи в Сумах.

На Харківщині російські окупанти захопили двох добровольців зі США — The Telegraph

Під час битви за село Ізбицьке на Харківщині 9 червня росіяни полонили 39-річного Александера Дрюке та 27-річного Енді Г'юна. Вони вважаються першими американцями, що потрапили до полону під час повномасштабної війни Росії проти України, повідомляє The Telegraph із посиланням на джерело.

Побратим чоловіків на умовах анонімності розповів виданню, що під час бою росіян було вдесятеро більше, зв'язок з Александром та Енді був втрачений: "Це все було дуже хаотично, але ми підозрюємо, що вони втратили свідомість або від вибуху танка, який по них стріляв, або від вибуху протитанкової міни, тому що пізніше під час пошукових дій їхніх слідів не виявили".

Підозри про полон зросли у побратима американців тоді, коли в одному з російських Telegram-каналів з'явилося повідомлення про те, що двох американських військовослужбовців взяли у полон під Харковом.

"Ми не найманці і не частина якоїсь міліції. Ми служимо під командуванням Збройних сил України. Я кажу від імені своїх зниклих безвісти товаришів, тому що хочу, щоб інформація про їхнє зникнення була публічною, щоб вище російське командування також знало про це", — сказав побратим американців.

Росія намагається наступати на Луганщині на дев’ятьох напрямках — Залужний

Російські збройні формування намагаються проводити у Луганській області наступ на українські позиції одразу на дев'ятьох напрямках, повідомив головнокомандувач Збройних сил України, генерал Валерій Залужний

"Противник зосередив на півночі області свої основні ударні сили і намагається атакувати одночасно на девʼяти напрямках. Наступ ведеться з півдня на північ на напрямках Попасна-Комишуваха і далі на Лисичанськ, Попасна-Миколаївка, Попасна-Берестове, з півночі на південь на напрямках Богородичне-Словʼянськ, Ізюм-Словʼянськ, нижче - Попасна-Світлодарськ, зі сходу на захід у напрямку Сєвєродонецьк-Лисичанськ, а також на напрямках Сєвєродонецьк-Метьолкіне, Тошківка-Комишуваха", — зазначив він.

При цьому з метою витіснення українських військ Росія застосовує авіацію, реактивні системи залпового вогню та артилерію.

Канада передасть Україні стволи для гаубиць M777

Уряд Канади передасть Україні військову допомогу на 9 мільйонів канадських доларів, яка включатиме стволи для гаубиць М777. Про це повідомила міністерка оборони країни Аніта Ананд під час участі в засіданні контактної групи з питань оборони України, інформує пресслужба канадського уряду.

"Аніта Ананд, міністерка національної оборони, оголосила, що Канада надасть Україні 10 змінних стволів для гаубиць M777. Ця військова допомога оцінюється приблизно в 9 мільйонів доларів та доповнює попередню пожертву Канадою гаубиць M777, понад 20 000 снарядів сумісних артилерійських боєприпасів, а також навчання Збройних сил Канади українських сил використанню цього обладнання", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що військова допомога доповнює допомогу, яку Канада пообіцяла Україні з лютого 2022 року та яка передбачає постачання M777 із запасів канадських Збройних сил, а також зобов'язання із забезпечення понад 20 000 снарядів калібру 155 міліметрів.

Президент розповів про наступні політичні кроки, до яких готується Україна

Україна продовжить курс на зближення із Північноатлантичним альянсом та Європейським Союзом, для чого планує взяти участь у низці заходів, розповів у відеозверненні 15 червня розповів президент Володимир Зеленський.

За його словами, зокрема, він обговорив воєнну ситуацію із президентом США Джозефом Байденом, який пообіцяв Україні політичну, економічну та військову підтримку.

"Обговорили з президентом Байденом і тактичну ситуацію на полі бою, і те, як прискорити нашу перемогу. Санкції, політика, економічна взаємодія – готуємося до нових кроків", — зазначив політик.

При цьому Володимир Зеленський планує виступити на саміті НАТО та долучитись до зустрічі "Великої сімки".

"Запрошений до виступів на саміті НАТО в Мадриді, а також на зустрічі "Групи семи", — розповів президент.

Британія та Данія організовують донорську конференцію для України — Зеленський

Британія та Данія оголосили про проведення у серпні донорської конференції за участі 14 країн. Як розповів у відеозверненні 15 червня президент Володимир Зеленський, про це стало відомо за результатами чергової зустрічі у форматі "Рамштайн".

"Сьогодні багато новин про третю зустріч у форматі "Рамштайн". Це формат для роботи міністрів оборони країн-партнерів, які визначаються з пакетами підтримки для нашої держави. І новини справді хороші. Очікуємо збільшення цієї підтримки", — зазначив він.

За його словами, під час зустрічі партнери надіслали Україні черговий сигнал, що оборонна підтримка України буде сталою.

"У межах "Рамштайну" Британія й Данія оголосили про проведення в серпні спеціальної донорської конференції в Копенгагені. Попередньо, залучені 14 держав", — розповів президент.

ЗСУ "підрізають Ізюм з заходу" — Арестович

Збройні сили України "підрізають Ізюм з заходу", щоб послабити наступ російських окупантів на Слов'янському напрямку, повідомив радник керівника Офісу президента Олексій Арестович.

Вторгнення Росії в Україну, день 113. Текстовий онлайн
Радник голови Офісу президента Олексій Арестович. Фото: Суспільне Чернігів

"В районі Ізюма — цікаві зміни. Наші війська підрізають Ізюм з заходу, рухаються до Ізюма — створити загрозу, як мінімум змусити перекинути сили, дістати артилерією постачання, угруповання російської артилерії, яка стоїть північніше, у районі Кам’янки, періодично рухаючись і працюючи по наших військах, нав’язати їм контрбатарейну боротьбу, таким чином послабити тиск від Ізюма на Слов’янськ. Такі дії ми можемо собі дозволити. Ми не можемо собі ще дозволити поки перерізати, але відволікати, змушувати розвертатися, вводити резерви раніше, ніж планувалося — можемо. Це дуже сильно", — сказав Арестович.

Він також повідомив, що армія РФ продовжує тиснути на ЗСУ на півночі Харківщини: "Як і раніше, тиснуть з півночі Харківської області, намагаються відтискати нас у бік Харкова".

Як розпізнати контузію та надати першу допомогу

В Міністерство охорони здоров'я розповіли про симптоматику під час контузії та розробили рекомендації щодо того, як надати першу допомогу постраждалим.

"Окупанти РФ систематично обстрілюють мирні міста та селища. Кожен вибух несе суттєву загрозу кожному/кожній, хто перебуває в радіусі ударної хвилі від розриву/потрапляння ракети чи снаряду", — зазначили в міністерстві.

В МОЗ наголосили, що навіть якщо у людини немає зовнішніх ушкоджень, це ще не означає, що вона не отримала травму. Одним із наслідків потрапляння під вибухову хвилю є контузія. Також її може спричинити падіння з висоти чи потрапляння під обвал.

Симптоми контузії:

  • дезорієнтованість;
  • втрата свідомості;
  • нудота і блювання;
  • сильний головний біль;
  • проблеми зі слухом та зором;
  • погіршення пам'яті чи амнезія;
  • зміна психоемоційного стану.
На початок