Вторгнення Росії в Україну, день 120. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 120. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 120. Текстовий онлайн
. Фото: Getty Images

23 червня — 120 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Війська РФ продовжують ракетні обстріли, ідуть бої на Луганщині та Донеччині, Харків російські війська безперервно обстрілюють вже понад два тижні. Водночас ЗСУ просуваються в бік Херсонщини.

Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Україна — кандидат в ЄС, HIMARS на фронті, ЗСУ відбили атаку на Лисичанськ. Війна. Головне за 23 червня

Головне на цей час

  • Європейська Рада на саміті у Брюсселі 23 червня надала Україні статус кандидата в Європейський Союз. Але Україна має провести декілька важливих реформ, пов’язаних, зокрема, з верховенством права, олігархами та корупцією.
  • "Євробачення-2023" не проводитимуть в Україні через війну. Європейська мовна спілка повідомляє, що "з жалем" ухвалила рішення перенести проведення "Євробачення-2023" в іншу країну, а також продовжить дискусії щодо пошуку відповідного місця для проведення конкурсу наступного року.
  • Європарламент ухвалив резолюцію, яка підтримує надання Україні та Молдові статусу кандидатів на вступ до Європейського союзу. Остаточне рішення про кандидатство має ухвалити Європейська Рада.
  • У Києві заборонили на час війни продаж та запуск феєрверків, а також пересування містом автомобілів без глушника.
  • Керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов підтвердив підрив машини нардепа Ковальова. Раніше з'явилось повідомлення про замах на народного депутата Олексія Ковальова від фракції партії "Слуга народу", який перейшов на бік окупаційної влади.
  • У полоні росіян перебуває понад 1500 цивільних. Серед них, зокрема, журналісти, представники місцевої влади та волонтери. Кількість військовополонених сягає близько двох тисяч, повідомила віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук.

У Молдови та України хороші шанси на отримання кандидатства в члени ЄС — Шарль Мішель

Президент Європейської ради Шарль Мішель на початку саміту ЄС заявив, що у Молдови та України "хороші шанси" на отримання кандидатства в члени ЄС. Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

"Це геополітичний вибір. Я впевнений, що ми надамо статус кандидата Україні та Молдові, а також чітку європейську перспективу Україні, Грузії та Молдові", — сказав Мішель.

Вторгнення Росії в Україну, день 120. Текстовий онлайн
Глава Євроради Шарль Мішель перед самітом ЄС. Фото: Суспільне
Читайте також: У Брюсселі розпочинається саміт ЄС, на якому розглянуть надання Україні статусу кандидата

"Це визнання за всі жертви, які українці принесли з часів Майдану" — посол України в ЄС про статус кандидата

Голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас переконаний, що надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу є "визнанням за всі жертви, які українці принесли з часів Майдану".

Про це він заявив у відеозверненні до українців.

"Я надзвичайно радий цьому визнанню приналежності України до європейської родини. Це визнання за всі жертви, які українці принесли з часів Майдану і зараз, коли гинуть на полях битв у протистоянні невиправданій, неспровокованій агресії Російської Федерації", — сказав Маасікас.

Він переконаний, що тепер "європейський шлях України зрозумілий, і завтра розпочнеться робота над усіма реформами ЄС".

У Запоріжжі було чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Суспільне завершує текстовий онлайн 120-го дня повномасштабної війни. Хроніку 24 червня — читайте тут.

Вторгнення Росії в Україну, день 120. Текстовий онлайн
Учасниця мітингу в Брюсселі перед самітом ЄС, 23 червня 2022 року. Фото: АР

У результаті вибухів у Скадовську на Херсонщині загинув місцевий житель

Один місцевий житель загинув в результаті вибухів у Скадовську 22 червня. Про це повідомив Скадовський міський голова Олександр Яковлєв.

За словами Олександра Яковлєва, потрапляння було в районі причалу. Після цього виникла невелика пожежа їх загасили.

"Внаслідок вибуху зруйновані вагончики поблизу причалу. За медичною допомогою ніхто не звертався", - говорить Олександр Яковлєв.

Про вибухи говорять і нечисленні відпочивальники у Скадовську.

"Ми зараз перебуваємо у місті Скадовськ. Намагаємося відпочити. Буває дуже гучно. Ми так розуміємо спрацювала ППО. Дуже неприємні відчуття. У будівлі, де ми оселились, зі стелі посипалася штукатурка", - каже херсонка.

Про вибухи у Скадовську, які сталися близько 20-ї години та руйнування цивільної інфраструктури розповів житель міста.

"Кажуть, що було дві ракети, одна прилетіла до причалу, а іншу збили росіяни. Також кілька днів тому прилетіло до підприємства хлібоприйомного пункту. Були пошкоджені будинки біля цього підприємства, дахи пошкоджені уламками", - розповів чоловік.

Також вчора на території підприємства розірвався снаряд, який не вибухнув раніше, - розказав скадовчанин.

Дніпропетровська, Запорізька області — повітряна тривога.

Харківські Telegram-канали зібрали понад 1,5 млн гривень на автівки для ЗСУ

23 червня Telegram-канали Харкова оголосили черговий збір коштів на потреби ЗСУ. Суму у понад 1,5 млн гривень вдалося зібрати за майже 4 години.

Про це повідомили організатори збору, зокрема Telegram-канал "ХХ".

"Ми замахнулися на придбання 10 машин, для цього нам потрібно зібрати півтора мільйона гривень! Минулого разу ми зібрали понад 600 тисяч за пів години. Частина машин вже "заброньована" і чекає оплати, решту ми шукаємо прямо зараз", — повідомили організатори перед збором коштів.

У Дергачах внаслідок російських обстрілів немає електрики й газу

Російська армія 23 червня обстріляла територію Дергачівської громади — пошкоджені електрична та газова мережі.

Про це повідомляє Дергачівська міська рада.

"Російські окупанти продовжують інтенсивно обстрілювати житлові квартали міста. Внаслідок обстрілів знову серйозно пошкоджено електричну і газову мережі. На більшій частині території Дергачів припинено електро- і газопостачання", — йдеться у повідомленні.

Розпочалася нова епоха "Україна — це Європа" — Кулеба

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба переконаний, що з наданням Україні статусу кандидата в Європейський Союз розпочалася нова епоха "Україна – це Європа".

Про це він сказав в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

За його словами, ще чотири місяці тому в України не було навіть європейської перспективи.

"І якби хтось сказав "а давайте станемо одразу кандидатом в ЄС", то відповідь була б: "ти божевільний, цього не буде, там є процедура, плани, немає концепції.

Шлях був дуже довгий: майдан перший, другий, кров, сльози, біль, війна, нескінченні години переговорів. Але результат є", — заявив очільник МЗС.

Він додав, що ще тиждень тому щодо кандидатства України "все було доволі хитко".

"Але дотиснули, докрутили, переконали і сьогодні розпочалася нова епоха і вона називається дуже коротко: "Україна — це Європа", — наголосив міністр.

США нададуть Україні додатковий пакет допомоги на 450 млн доларів

Адміністрація президента США Джо Байдена планує надати Україні додатковий пакет військової допомоги в розмірі 450 мільйонів доларів.

Про це на брифінгу заявив спікер Міноборони США Джон Кірбі.

"США анонсують додаткові 450 мільйонів доларів військової допомоги як частину нашого зобов'язання у допомозі Україні захистити свою демократію перед неспровокованою агресією Росії", — сказав Кірбі.

Він уточнив, що додатковий пакет допомоги передбачає надання Україні озброєння, зокрема високомобільні артилерійські ракетні системи HIMARS, боєприпаси для артилерії, патрульні кораблі тощо.

У Миколаєві планують створити єдину систему обліку та видачі гуманітарної допомоги населенню

У Миколаєві кілька волонтерських організацій виступили з ініціативою створити єдину систему обліку та видачі гуманітарної допомоги населенню. Створеним реєстром зможуть користуватися і територіальні центри соціального захисту населення.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла представниця громадської організації "Ресурсний центр громадських ініціатив" Анна Ганжул.

"Ініціатива виникла в нашої команди — "Ресурсного центру громадських ініціатив", спільно з волонтерськими штабами, які є зараз у місті. Це важливий крок, щоб у нас була єдина база, щоб ми бачили, кому надана підтримка, щоб ми могли більш прозоро це робити. Ініціативу будемо реалізовувати спільно з Миколаївською міською радою, адже у них вже є певна база, яку ми спільними зусиллями вдосконалимо та розширимо", — пояснила Анна Ганжул.

Станом на 23 червня 21 волонтерський пункт Миколаєва погодився долучитися до єдиної системи обліку та видачі гуманітарної допомоги населенню.

"Я думаю, що їхня кількість буде збільшуватися. Електронна система, яку ми плануємо створити, буде виконувати дві функції. По-перше, це облік гуманітарної допомоги, який є на складах. По-друге, контроль видачі, щоб гуманітарну допомогу не отримували одні і ті ж люди по кілька разів. Це створює соціальну напругу та непорозуміння між жителями міста. Після перевірки даних у єдиній системі, людина щоразу зможе отримувати пакунок на себе або на всю сім'ю", — розповіла Анна Ганжул.

За словами Анна Ганжул, єдина база допоможе уникнути "зловживань" та надати допомогу більшій кількості людей.

"У базі буде ІПН-код людини, дата отримання допомоги, який волонтерський пункт видав допомогу і що саме. Можна буде формувати індивідуальний запит, доставку маломобільним особам, спільні продуктові набори з різних волонтерських складів. Це значно розширить можливості надання допомоги, посилить координацію між різними організаціями", — розповіла Анна Ганжул.

Система в розробці, над нею працюють програмісти. Запустити в тестовому режимі єдину електронну систему планують у середині липня.

Очільниця Єврокомісії очікує від України та Молдови швидшого виконання домашнього завдання

Україна та Молдова повинні виконати домашнє завдання, перш ніж перейти до наступного етапу процесу вступу до Європейського союзу.

Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на саміті у Брюсселі 23 червня.

"Усі країни повинні зробити домашнє завдання, перш ніж перейти до наступного етапу процесу вступу", — сказала фон дер Ляєн.

Вона переконана, що після надання Україні та Молдові статусу кандидатів в ЄС вони швидше і наполегливіше працюватимуть над впровадження необхідних реформ, оскільки вони "корисні для демократії, зміцнюють конкурентоспроможність усіх трьох країн (України, Молдови, Грузії – ред.) і, зрештою, корисні для громадян".

"Я глибоко переконана, що наше рішення, яке ми ухвалили сьогодні, зміцнює нас усіх. Воно зміцнює Україну, Молдову та Грузію перед лицем російської агресії, і зміцнює Європейський союз, тому що воно ще раз показує, що ЄС єдиний і сильний перед обличчям загроз", — заявила очільниця Єврокомісії.

Російські окупанти вигадали новий метод трудової мобілізації маріупольців

У Маріуполі російські окупанти вигадали новий метод трудової мобілізації – примусові роботи в якості штрафу.

Про це повідомив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

"Попри відсутність суттєвого прогресу в прибиранні сміття з вулиць та дворів, за викид сміття на імпровізоване сміттєзвалище — виховні роботи від 14 до 30 днів. Навіть не треба встановлювати факт "проступку". Буквально загрібають працездатних по дворах, де є груди мусору", — розповів радник мера.

Він додав, що за вирубку дерев на дрова для приготування їжі — виховні роботи. Якщо побачили людину з сокирою, пилою або просто в’язанкою дров відправляють на трудову мобілізацію.

На Херсонщині через окупацію військовими РФ залишається критичною ситуація з ліками

Жителі Херсонщини не можуть купити важливі для життя медикаменти. Голова обласної ради Олександр Самойленко говорить, що критичною ситуація із ліками стала з перших днів окупації області.

За словами Самойленка, у лікарень є норматив, згідно з яким є кількість ліків на збереженні.

"Але є хворі, які потребують особливого догляду. Такі як хворі на ниркову недостатність. Вони потребують гемодіалізу. Таких людей в області зараз більше ста. Ліків не вистачає, їх доводиться завозити різними шляхами", - каже голова облради.

Така ж ситуація і з ліками для хворих на цукровий діабет та гормональні порушення.

Нестача медикаментів є і в обласному онкологічному диспансері, розповіла директорка закладу Ірина Сокур.

"В лікарні відсутні препарати, українські постачальники не мають можливості через блокаду Херсона завезти препарати українських або іноземних виробників. Пацієнти закуповують їх за власні кошти в тих аптеках, які вже зараз торгують препаратами російського та білорусього виробництва", - розказує Ірина Сокур.

В онкодиспансері зараз ще проводять хіміотерапію, променеву терапію та хірургічні втручання. Потреби людей медикаменти не задовольняють. Крім того, в аптеках запроваджують обіг рублів.

Херсонці вимушено шукають ліки по соцмережах або купують їх у так званих "торговців ліками" просто на вулицях. Це небезпечно, говорить координаторка волонтерської ініціативи "Котики-патріотики".

"Ліки продають з багажників автомобілів. Але вони не дотримуються умов зберігання. Тому дуже багато отруєнь, люди потрапляють до лікарень після прийому цих медикаментамів, а їх немає чим лікувати", - каже жінка.

Те, що волонтерам вдається провозити в Херсон, не достатньо. Ці ліки не закривають потреби області.

"Зараз провозимо потрошечку. Останні тижні три це було взагалі нереально. Зараз машини попроходили навіть ті, які місяць тому виїхали. Уже на місці волонтери щось віддають до лікарень, щось розподіляють по наших заявочках, які ми отримуємо в волонтерський штаб", - говорить координаторка волонтерського центру.

За словами волонтерки, херсонці просять різні групи ліків - як від тиску чи епілепсії, так і українські знеболювальні.

За добу внаслідок обстрілів Харківщини загинули двоє людей, 10 поранені

23 червня Росія обстріляла Чугуївський, Богодухівський та Ізюмський райони Харківщини: 10 людей отримали поранення, двоє людей загинули.

Про це ввечері 23 червня повідомили в Харківській обладміністрації.

Серед поранених — двоє дітей, 6 та 9 років. Діти були поранені у Чугуєві під час обстрілу, також поранення там дістали ще четверо дорослих.

За даними ОВА, ще одна людина була поранена в селі Велика Бабка Чугуївського району. Також в обладміністрації повідомили про поранення цивільного у Золочеві, однак за даними Золочівського голови Віктора Коваленко, внаслідок обстрілу поранено жителя села Одноробівка Золочівської громади — 70-річний чоловік дістав осколкове поранення стегна.

"Внаслідок обстрілів окупантів постраждали двоє жителів с. Андріївка Ізюмського району. Дві людини загинули в м. Балаклія Ізюмського району", — сказано у повідомленні.

Унаслідок обстрілу Сумщини фосфорними снарядами постраждала дитина

Внаслідок обстрілу Юнаківської громади військовими РФ травмувалася дитина — її доставили до лікарні. Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Обстріл вівся з “Градів”, зафіксовано 30 влучань. Російська армія використовувала фосфорні снаряди.

Вторгнення Росії в Україну, день 120. Текстовий онлайн
Фото: Держприкордонслужба

У Держприкордонслужбі повідомили, що в обід військові РФ використали запалювальні боєприпаси 9М22С з реактивних систем залпового вогню. Обстріл вівся з російського населеного пункту Гордєєвка. Всього нараховано 30 пострілів, з яких 25 розірвалися в повітрі над одним з населених пунктів Юнаківської громади, решта 5 – на його околицях.

Вторгнення Росії в Україну, день 120. Текстовий онлайн
Фото: Держприкордонслужба

Внаслідок завданого удару зазнала ушкоджень цивільна інфраструктура.

Зеленський прокоментував надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС

Президент Володимир Зеленський записав відеозвернення з приводу надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу.

"Тільки що отримали кандидатство. Це прямо... Чекали 120 днів і 30 років А потім переможемо ворога, і будемо відпочивати. А може, спочатку відбудуємо Україну, потім вже відпочинемо. Може, навіть, переможемо, відбудуємо, вступимо в ЄС, і потім будем відпочивати. А може й не будемо відпочивати. Хоча ні, діти образяться. Але точно переможемо", — зазначив президент.

На Харківщині за час повномасштабного вторгнення РФ загинули 45 дітей — прокуратура

З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну на Харківщині загинули 45 дітей, ще 137 отримали поранення. Дані на 23 червня оприлюднили в Харківській обласній прокуратурі.

Внаслідок бомбардувань та обстрілів у Харкові пошкоджено 224 заклади освіти, повністю знищений 21, на території області руйнувань зазнали 166 закладів освіти.

Британія готова допомогти розмінувати узбережжя України

Велика Британія готова долучитися до розмінування південного узбережжя Україні для розблокування експорту зерна, повідомив прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон на Commonwealth Business Forum 2022 у Руанді, передає Reuters.

За його словами, питання розблокування експорту зернових вирішуються на міжнародному рівні, зокрема з турецькою стороною.

"Я не хочу вдаватися до технічних чи військових деталей, але ви можете зрозуміти це з того, що ми вже зробили у постачанні обладнання для українців, щоб допомогти їм захистити себе. Ми, безумовно, говоримо з ними на технічному рівні, щоб допомогти розмінувати Одесу", — сказав Джонсон.

Він також додав, що Британія розглядає можливість надати суверенні гарантії для страхування суден, які вивозитимуть українське зерно.

ЄС остаточно надав Україні статус кандидата

Європейська Рада на саміті у Брюсселі 23 червня ухвалила рішення про надання Україні статусу кандидата в Європейський Союз, повідомив президент Європейської ради Шарль Мішель.

Європейська рада щойно ухвалила рішення про надання статусу кандидата до ЄС Україні та Молдові. Історичний момент! Сьогодні – віховий крок на вашому шляху до ЄС", — написав він.

РФ розпочала "фільтрацію" на нещодавно окупованих територіях

На нещодавно окупованих територіях російські окупанти вже розпочали так звану "фільтрацію". Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Полюють за діячами різних сфер, людьми причетними до військової справи, в полі зору також родичі таких категорій людей", — розповів Гайдай.

Він додав, що чоловіків змушують йти воювати проти України

У Росії до шкільних підручників можуть включити війну проти України

Міністерство освіти РФ підготувало поправки, які передбачають включення у шкільну програму з історії "спеціальну військову операцію" РФ проти України. Як повідомляє РБК, це випливає з документа, розміщеного на федеральному порталі проєктів нормативних правових актів.

"Міносвіти підготувало поправки до федерального державного освітнього стандарту середньої загальної освіти, згідно з яким школярі в програмі з історії вивчатимуть спеціальну військову операцію в Україні", — йдеться у повідомленні.

На Донеччині внаслідок через обстрци РФ 23 червня загинуло шестеро людей

23 червня внаслідок обстрілів армії Росії загинуло шестеро жителів Донеччини: 3 у Пришибі, 2 в Авдіївці та 1 у Часовому Ярі. Про це у своєму телеграм-каналі повідомив голова Донецької ОДА Павло Кириленко.

"П'ять людей дістали поранення", — йдеться у повідомленні.

Він додав, що наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Перемовини про статус України як кандидата на вступ у ЄС йдуть тяжче, ніж очікувалось — журналіст

Перемовини щодо надання Україні та Молдові статусу кандидата на вступ до ЄС йдуть тяжче, ніж очікувалось, через позицію деяких країн щодо надання такого ж статусу Боснії і Герцеговині. Про це у своєму Twitter повідомив журналіст Рікард Йозвяк.

"Переговори про надання статусу кандидата Україні і Молдові виявляються дещо складнішими в Європейській Раді, оскільки деякі країни хочуть, щоб статус кандидата отримала й Боснія", — написав він.

Microsoft скорочуватиме присутність у Росії

Корпорація Microsoft скорочуватиме присутність у Росії, допоки від її бізнесу в РФ нічого не залишиться, однак робитиме це поступово. Про це в інтерв'ю Washington Post повідомив президент компанії Бред Сміт.

"Що стосується Росії, то ми робимо свій бізнес все вужчим й доти, доки врешті-решт не залишиться майже нічого або взагалі нічого", — зазначив Сміт.

При цьому він запевнив, що компанія підтримуватиме своїх співробітників у РФ.

Українські військові можуть вийти зі Сєвєродонецька — Гайдай

Українські військові не виключають, що їм доведеться залишити Сєвєродонецьк і відійти на більш укріплені позиції, оскільки у промзоні міста, яку вони контролюють, зруйновані багато захисних споруд. Про це повідомив керівник Луганської ОВА Гайдай.

За його словами, якщо російські військові візьмуть Сєвєродонецьк під контроль, то люди, які переховуються в укриттях заводу "Азот", зможуть вийти лише на окуповану частину Луганщини.

Україна подала ще один позов проти Росії в ЄСПЛ — Малюська

Міністерство юстиції подало новий позов проти Росії до Європейського суду з прав людини щодо злочинів та порушень, здійснених російськими військовими на початковому етапі війни, заявив міністр юстиції України Денис Малюська.

Зокрема, у позові містяться обвинувачення в бік російської влади у порушеннях Європейської конвенції з прав людини у зв’язку із незаконним вторгненням на суверенну територію України. Зокрема, Україна звинувачує Росію у порушенні права на життя (стаття 2 конвенції), заборони катувань (стаття 3), права на свободу і недоторканність (стаття 5), права на повагу до приватного та сімейного життя (стаття 8), права на свободу думки і вираження (статті 9 і 10), свободу зібрань та асоціацій (стаття 11) та право на захист власності (ст. 1 Протоколу 1).

"Продовжуючи розпочату у 2014 році агресію на півдні та сході України, Російська Федерація 24 лютого 2022 року здійснила повномасштабне вторгнення в Україну з єдиною метою — повалення демократично обраного уряду України та подальше знищення суверенітету України. Заява України спрямована на якнайшвидше припинення жахливих та масових порушень прав людини, яке здійснює Росія, та подана в інтересах як фізичних, так і юридичних осіб, які постраждали внаслідок загарбницьких дій Росії в Україні", — зауважив Малюська.

Міністр додав, що кожного дня по всій території України Росія проводить невибіркове і непропорційне застосування військових сил та засобів проти цивільного населення та майна громадян, порушуючи всі відповідні норми міжнародного права.

Львівський десантник збив російський вертоліт Ка-52 із ПЗРК "Ігла"

Воїн 80 окремої десантно-штурмової бригади, стрілець-зенітник Назар, збив російський бойовий вертоліт Ка-52 за допомогою переносного зенітно-ракетного комплексу "Ігла". Як повідомили у Службі зв‘язків з громадськістю Командування Десантно-штурмових військ Збройних сил України, подія сталась 22 червня.

"Я помітив на горизонті гелікоптер. Я порадився з напарником, він підказав: "Почекай, не стріляй". Пізніше ми прийняли командне рішення, і я зробив випуск. Потім побачили згусток диму, хлопці на сусідній позиції побачили, що ракета влучила", — розповів десантник.

У пресслужбі 80-ї бригади додали, що воїн влучив у ціль з першого пуску ракети. За словами бійця, знищення бойового вертольоту загарбників він присвятив своїй дитині, якій нещодавно виповнився місяць з дня її народження.

ЗСУ придушили спробу російського наступу на Мар’їнку

Українські військові відбили спробу наступу РФ на Мар’їнку Донецької області, повідомляє Генштаб.

"З метою недопущення перекидання резервів на інші напрямки ворог обстрілював позиції наших військ з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах Авдіївки, Пісків, Опитного, Мар’їнки, Грушового та Новополя. Спробу наступу ворога в напрямку Мар’їнки наші воїни жорстко придушили", — наголосили військові.

Чеський суд відмовив у видачі Україні росіянина Франчетті

Верховний суд Чехії відмовився видати Україні росіянина Олександра Франчетті, якого підозрюють в участі в окупації Криму навесні 2014 року та у війні проти українських військових на Донбасі. Про це повідомив журналістам прессекретар міського суду Праги Адам Веніг, інформує České noviny.

"Подальший розгляд справи Франчетті вестиме судові органи Чехії", — зазначив він.

За словами прессекретаря, підставою для рішення стала війна в Україні та "особисті обставини" підозрюваного.

"Існує реальна загроза порушення його прав, гарантованих міжнародними угодами з прав людини, та основних свобод, яка поки що не може бути зменшена або усунена запевненнями української сторони", — заувжив Веніг.

Технологічна компанія Cisco припиняє роботу в РФ та Білорусі

Одна з найбільших у світі компаній у галузі високих технологій Cisco, що займається виробництвом телекомунікаційного обладнання, припиняє роботу у Росії та Білорусі, повідомляє Reuters із посиланням на власні джерела.

"Cisco приєдналася до американського виробника спортивного одягу Nike, який також заявив у четвер, що повністю йде з Росії, як і інші компанії, які раніше оголосили про плани піти, від американської мережі McDonald's до французького автовиробника Renault", — йдеться у повідомленні.

У Чернігівській, Київській, Кіровоградській області та У Києві повітряна тривога.

ЗСУ зупинили російський наступ на Лисичанськ — Генштаб

Українські військові змогли відбити наступ збройних угруповань РФ на Лисичанськ, змусивши росіян відступити, повідомляє у вечірньому зведенні Генеральний штаб Збройних сил України.

"Наші воїни зупинили наступ у напрямку південної околиці Лисичанська завдали ворогу втрат та змусили відступити. Для поновлення наступу окупанти висувають резерви. Наступальні дії ворога поблизу Борівського українські захисники також зупинили", — йдеться у повідомленні.

Туреччина у захваті від бажання українців власними силами закуповувати "Байрактари"

Як заявив посол України в Туреччині Василь Боднар, Туреччина "захоплюється" бажанням українців власними силами закуповувати "Байрактари" для Збройних сил України, і стежить за процесом збору від "першого поста" у соцмережах.

За його словами, питання, пов’язані із національною безпекою, чи виробництва "Байрактарів" ретельно відстежуються у Туреччині.

Посол зазначив, що хоча процес придбання "Байрактарів" має відбуватись через Міністерство оборони, оскільки воно є замовником, та співпрацює із компанією Baykar Makina, те, що громадяни зокрема збирають кошти на нього є "потужним сигналом свідомості українців".

Блінкен вилетів до Європи говорити про продовольчу безпеку та агресію РФ

Про це держсекретар США написав у Twitter.

"Вирушаю до Німеччини, щоби взяти участь у міністерському засіданні з питань продовольчої безпеки, а також приєднатися до президента США під час зустрічей у форматі G7 цього тижня. Звідти я вирушу до Іспанії на саміт НАТО в Мадриді", — заявив Блінкен.

У Держдепі повідомили, що 25 червня, після візиту до Німеччини, Ентоні Блінкен відправиться в замок Ельмау, щоб приєднатися до Джо Байдена на саміті лідерів G7.

"Лідери G7 обговорять ряд актуальних глобальних проблем, включаючи нашу незмінну підтримку демократичної, суверенної України, економічну і демократичну стійкість, подолання кліматичної кризи, розвиток інфраструктури, глобальну безпеку охорони здоров'я, а також продовольчу та енергетичну кризу, викликану війною Росії проти України", — йдеться у повідомленні Держдепу.

Російський телеведучий Невзоров показав два українських паспорти

Це він зробив наприкінці свого останнього ефіру під час YouTube проєкту "Маленькие невзоровские среды". Невзоров сказав, "ось, до речі, щось надзвичайно важливе". Ніяких інших подробиць він не повідомив.

Вторгнення Росії в Україну, день 120. Текстовий онлайн
Олександр Невзоров. Скріншот, Суспільне

Олександр Невзоров — 63-річний російський блогер та журналіст, який від початку нападу Росії на країну виступив проти війни та підтримував Збройні Сили.

У 1993—2007 роках він був депутатом російської держдуми. Працював на телеканалі ГРТ, який у 1990-ті роки був під контролем олігарха Бориса Березовського. У 2012 році на виборах президента Росії Невзоров був довіреною особою Путіна

У 2015 році після анексії Криму та бойових дій на Донбасі Невзоров заявляв:, що "у нього немає національності". В останні роки здебільшого був відомий як блогер та запрошений спікер російських опозиційних ЗМІ. Також він веде свій YouTube канал, де різко критикує російську владу та армію, а більшість своїх випусків закінчує словами "Слава Україні".

Ще у квітні Міністерство юстиції Росії включило його до реєстру ЗМІ — "іноземних агентів". Приводом стало те, що у своїх соцмережах Невзоров опублікував інформацію про обстріл Росією пологового будинку в Маріуполі. МВС Росії згодом оголосило публіциста у розшук під час його перебування в Ізраїлі.

Крім цього, журналіст зазначав, що в лавах полку "Азов" служать "чудові люди, які не мають стосунку до нацизму".

Ми не думали, що це можливо ще п'ять місяців тому — голова ЄП про "кандидатство" України

"Сьогодні історичний день і я щойно вийшла з зустрічі з главами урядів, які з найбільшим оптимізмом дають крок, про який ми ніколи не думали, що можливий п'ять місяців тому або навіть 5 тижнів тому", — заявила Суспільному голова Європейського парламенту Роберта Мецола.

За її словами, позиція Європейського парламенту був однозначна: "Ми відразу сказали, що Україна має перейти до статусу кандидата, і сьогодні ми тут не лише на папері, а й на практиці. Послання надії, рішучості та сили з Україною, яка так хоробро й стійко боролася за цінності, які ми всі маємо, сьогодні було винагороджено цим історичним рішенням".

Мецола додала, що подальші кроки залежатимуть від усіх партнерів.

ЗСУ зупинили наступ в районі Лисичанська, Мар'їнки та на Слов'янському напрямку

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

"На Слов’янському напрямку ворог обстрілює цивільну інфраструктуру із ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню в районах Богородичного, Адамівки, Дібрівного, Курульки, Петрівського, Вірнопілля та Мазанівки. Наші воїни відбили ворожий штурм поблизу Долини та Богородичного та змусили окупантів відійти", — йдеться у повідомленні Генштабу.

На Харківському напрямку війська РФ обстрілювали з артилерії населені пункти Харків, Руська Лозова, Печеніги, Хрестище, Мосьпанове, Старий Салтів, Руські Тишки та Пришиб.

На Донецькому напрямку основні зусилля війська РФ зосередили на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках з метою встановлення контролю над населеними пунктами Сєвєродонецьк, Миколаївка. Закріплюються на раніше захоплених позиціях в районах Лоскутівки та Рай-Олександрівки.

На Сєвєродонецькому напрямку противник здійснював обстріли із танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Сиротине, Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Воронове та Мирна Долина. Підрозділами зі складу 2-го армійського корпусу, за підтримки загонів Росгвардії, веде штурмові дії з метою встановлення повного контролю над Сєвєродонецьком. Бойові дії тривають.

ЗСУ зупинили наступ у напрямку південної околиці Лисичанська завдали ворогу втрат та змусили відступити. Для поновлення наступу окупанти висувають резерви. Наступальні дії ворога поблизу Борівського українські захисники також зупинили.

На Бахмутському напрямку армія РФ обстріляла з артилерії різних калібрів позиції ЗСУ в районах населених пунктів Миколаївка, Берестове, Клинове, Торецьк, Новолуганське, Покровське, Луганське та Кодема. Армійська авіація загарбників завдала удару поблизу Клинового.

Окупанти намагаються встановити контроль над населеним пунктом Гірське. Силами штурмових груп зі складу 1-го армійського корпусу оволоділи Миколаївкою. Провалом для бійців армії РФ завершилась розвідка боєм в районі населеного пункту Вершина.

На Новопавлівському напрямку ворог обстрілював позиції наших військ із танків та артилерії поблизу Павлівки, Вугледара і Пречистівки. Завдав авіаударів в районах населених пунктів Павлівка, Вугледар та Шевченко. Поблизу останнього наші воїни дали окупантам жорсткий бій та змусили відійти.

На Авдіївському, Курахівському та Запорізькому напрямках війська РФ обстрілювали позиції ЗСУ з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах Авдіївки, Пісків, Опитного, Мар’їнки, Грушового та Новополя. Спробу наступу ворога в напрямку Мар’їнки бійці ЗСУ жорстко придушили.

На Південнобузькому напрямку противник активних дій не вів. Обстрілював цивільну інфраструктуру із ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Добрянка, Миколаївка і Трудолюбівка. Завдав авіаудару по позиціях наших військ неподалік Князівки. З метою виявлення змін в положенні наших підрозділів та корегування вогню вів повітряну розвідку БпЛА.

В акваторії Чорного та Азовського морів корабельне угруповання ворога намагається підтримувати сприятливий оперативний режим. У готовності до завдання ракетних ударів по об’єктах на території України утримуються п’ять носіїв високоточної зброї.

США оголосять про військову допомогу Україні на 500 млн доларів

Як пише CNN, черговий пакет військової допомоги буде оголошений 23 червня. Він міститиме нову партію високомобільних артилерійських систем (HIMARS), а також артилерійські боєприпаси. Очікується, що загальна сума допомоги складе 500 млн доларів.

Британське видавництво опублікує щоденник 12-річної українки з Харкова

Видавництво Bloomsbury повідомило, що опублікує щоденник 12-річної української дівчинки Єви Скалецької, який розповідає про її подорож із бабусею з охопленого війною Харкова до Дубліна.

Вторгнення Росії в Україну, день 120. Текстовий онлайн
Щоденник буде опубліковано з ілюстраціями на обкладинці. Фото: Bloomsbury

24 лютого Єву розбудили звуки вибухів. Вона виросла та жила з бабусею у Харкові. Далі йдуть 12 днів в Україні, які назавжди змінюють її життя. Єва з бабусею спершу намагалися знайти безпечніше місце у рідному Харкові (їхню оселю пошкодило бомбардуванням), переховувалися у підвалі, а потім перебралися до Західної України. Звідти їх чекав нелегкий шлях через угорський кордон до центру біженців і зрештою — ірландський Дублін.

Книга "Ви не знаєте, що таке війна: Щоденник дівчинки з України" (You Don’t Know What War Is: The Diary of a Young Girl From Ukraine) вийде 25 жовтня 2022 у США (видавництво Union Square) та Британії (Bloomsbury). Частину коштів від продажу книги видавництва передадуть організаціям, які допомагають українським біженцям.

Окупанти у Маріуполі штрафують мешканців примусовими роботами

Про це повідомив радник мера міста Петро Андрющенко.

"Попри відсутність суттєвого прогресу в прибиранні сміття з вулиць та дворів, за викидання сміття на імпровізоване сміттєзвалище — виховні роботи від 14 до 30 днів. Навіть не треба встановлювати факт “проступку”. Буквально загрібають працездатних по дворах, де є гори сміття. Тобто скрізь", — каже Андрющенко.

За його словами, такий же штраф за вирубування дерев на дрова для приготування їжі.

"Євробачення-2023" не проводитимуть в Україні через війну

З такою заявою виступила 23 червня Європейська мовна спілка (ЄМС).

ЄМС повідомляє, що "з жалем" ухвалила рішення перенести проведення "Євробачення-2023" в іншу країну, а також продовжить дискусії щодо пошуку відповідного місця для проведення конкурсу наступного року.

"Для роботи на конкурсі "Євробачення" зазвичай акредитовано не менше 10 000 осіб, включаючи знімальну групу, персонал і журналістів. Очікується, що на захід приїдуть ще 30 000 уболівальників з усього світу. Їх безпека — наша головна турбота. Тому вкрай важливо, щоб рішення, прийняті щодо такої складної телевізійної події в прямому ефірі, приймалися професіоналами і не політизувалися. У правилах конкурсу "Євробачення" чітко зазначено, що захід може бути перенесено в разі форс-мажорних обставин, таких як тривала війна", — йдеться у заяві спілки.

Єврокомісія проголосувала за план швидшого поповнення стратегічних запасів газу ЄС

ЄК підтримала терміновий регламент щодо зберігання газу, щоб протистояти ризикам переривання постачання газу з Росії. Парламент і Рада обговорили цей регламент за прискореною процедурою, з попередньою домовленістю, досягнутою 19 травня 2022 року.

Депутат Європейського парламенту Єжи Бузек заявив, що регуляція — це відповідь на ситуацію, яка склалася.

"Російський "Газпром" використовує енергопостачання як зброю, власне, і політичний тиск на країни-члени. Тому ми маємо свій захисний щит — це наше регулювання. По-перше, до наступної зими ми матимемо повністю заповнені сховища в ЄС. Гарні новини для наших громадян, малого та середнього бізнесу, для нашої промисловості. По-друге, ніхто, хто використовує енергію як зброю, тобто спекулятивні ціни, всю кризу паливної енергії, не відповідатиме за наші сховища в ЄС", — наголосив Бузек.

Голова комітету Європейського парламенту з питань промисловості, досліджень та енергетики Крістіан-Сільвіу Бушой закликав країни ЄС наповнити сховище газу "щонайменше 80% цього року та 90% починаючи з наступного року до 1 листопада кожного року".

Росія зосередила в Чорному морі п’ять носіїв крилатих ракет — ОК "Південь"

Про це повідомляє Оперативне командування "Південь".

"Корабельне угруповання ворожих сил в північно-західній частині Чорного моря на 5 ракетних кораблях має 40 крилатих ракет. Небезпека ракетних ударів по південних регіонах зберігається", — йдеться у повідомленні.

У командуванні зазначили, що Миколаїв був атакований трьома крилатими ракетами наземного базування з окупованої території Херсонщини.

"Влучання відбулося у виробничу та соціальну інфраструктуру міста, поранено одну цивільну особу", — розповіли військові.

З Лисичанська 23 червня евакуювали ще 22 людини

З Лисичанська 23 червня евакуювали ще 22 людини, в тому числі трьох людей з інвалідністю. До міста доставили 4,5 тонни гуманітарної допомоги. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

"Рятувальники доставили з Бахмута для жителів Лисичанська 4,5 тонни продуктових наборів та питної води від обласної військової адміністрації та Червоного Хреста", — розповів Гайдай.

Німеччина передасть Україні найновішу систему ППО — Мельник

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив посол України в Німеччині Андрій Мельник.

"Я пишаюся тим, що мені і нашій команді вдалося подолати шалений політичний опір і в тісній закулісній взаємодії з виробником – компанією Diehl Defence – домогтися укладення контракту на закупівлю першої такої системи вартістю 178 мільйонів євро, причому коштом німецького уряду", — зазначив він.

Дипломат додав, що Україна також чекає на схвалення щодо закупівлі САУ Panzerhaubitze.

Холери немає: якість води у Харкові після вторгнення РФ не змінилася

Про це Суспільному розповів начальник санітарно-екологічної служби "Харківводоканалу" Владислав Бучнєв.

Фахівці перевіряють воду з мережі та насосних станцій по всьому Харкову. Вивчають ступінь каламутності, жорсткості, вміст хлору, водню та заліза. Повний аналіз зразків води займає не менш як добу.

Раніше харківські комунальники спростували інформацію про наявність холерної палички у воді, яку жителі міста отримують з-під кранів.

Видавати українські візи в РФ буде міжнародна компанія-посередник VFS Global

Про це в інтерв'ю DW повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко.

"Оскільки українські консульства наразі не працюють в Росії від моменту повномасштабного російського вторгнення в Україну, то видачею українських віз займатиметься незалежна міжнародна компанія-посередник VFS Global через візові центри. "Можна буде скористатися візовими центрами у восьми російських містах: Москві, Санкт-Петербурзі, Єкатеринбурзі, Калінінграді, Казані, Новосибірську, Ростові-на-Дону та Самарі. А громадяни Росії, які знаходяться в третіх країнах, можуть звертатися за візою до українських дипустанов у цих країнах", — сказав Ніколенко.

Пес-сапер Патрон здобув нагороду "Золота лапа"

Про це повідомляє пресслужба ДСНС.

"Щойно хвостатий наш піротехнік був нагороджений відзнакою "Золота лапа" кінологічного клубу Ірландії. “Золоту лапу” присуджують собакам за вчинок, котрий приніс користь людській спільноті або хоча б одній людині", — йдеться у повідомленні.

Головний аукціонний дім Центральної Європи "Доротеум" проводить торги на підтримку України

У провідному аукціонному домі Центральної Європи "Доротеум" (Dorotheum) з 20 до 30 червня відбудеться благодійний аукціон робіт українських митців і мисткинь. Кошти від продажів підуть на проєкти гуманітарної та медичної допомоги в найбільш постраждалих регіонах України. Про це розповіли в анонсі на сайті "Доротеум".

Кошти від аукціону Ukrainian Artists Help (Українські митці допомагають) отримає зареєстрована у Відні організація "Центр українських ініціатив у сфері культури, політики та економіки". Вони будуть спрямовані на закупівлю гуманітарних товарів (переважно продуктів харчування та ліків) в Україні.

Вторгнення Росії в Україну, день 120. Текстовий онлайн
Лоти аукціону – роботи українських митців і мисткинь. Скріншот із сайту Dorotheum. Khrystyna Khmil

В Укренерго заявили про десятикратне зростання кібератак на енергосистему

Про це розповів начальник відділу управління подіями та інцидентами інформаційної безпеки Укренерго Георгій Карасюк, повідомляє пресслужба компанії.

За його словами, за сто днів війни відбулося 50 DDos-атак проти п'яти кібератак за останні три роки.

Білорусь може передати РФ озброєння і техніку для війни проти України

Про це 23 червня під час брифінгу в медіацентрі "Україна" заявив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України Олексій Громов.

"За наявними даними, під приводом проведення занять, тренувань, зборових заходів на базах зберігання озброєння та військової техніки наразі проводить обслуговування і зняття цієї техніки зі зберігання. Враховуючи великі втрати агресора в озброєнні та військовій техніці, а також дещо кращий стан та умови зберігання цієї техніки на складах Збройних сил Білорусі, не виключено, що наш сусід надасть зазначене озброєння та військову техніку для російського агресора", — зазначив він.

Санкційна група Макфола-Єрмака представила Дорожню карту фінансових санкцій проти Росії

Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Зокрема пропонується, накласти повні блокувальні санкції на 30 найбільших російських банків з державним капіталом, Московську біржу, Національний розрахунковий депозитарій, Національний кліринговий центр. Крім того, експерти наполягають, що РФ має бути визнана державою – спонсором тероризму і включена до чорного списку Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей (FATF).

Також вказано, що РФ мають виключити із західних фондів і компаній. Підприємства та окремі особи мають втратити доступ до послуг з інвестиційного та іншого консалтингу, управління активами, роботи на крипторинках.

План дій буде передано інституціям, які відповідають за реалізацію санкційної політики.

McDonald’s планує відновити роботу в Україні

Про це CEO компанії в Україні Юлії Бадрітдінової заявила в інтерв'ю виданню Forbes.

Утім менеджерка не назвала дат, коли саме компанія планує відновити роботу мережі.

"Коли спрацьовує повітряна тривога, ресторани терміново мають зачинятися, що само по собі є досить непростим процесом, оскільки ресторан – це мінізавод зі складним обладнанням і великою кількістю відвідувачів. Ми не можемо просто так відкритися, поки не переконаємось, що все відповідає нашим вимогам", — заявила СЕО компанії.

Водночас керівник одного з київських ресторанів McDonald’s заявив, що мережа розраховує відновити роботу в Україні вже з серпня, якщо будуть дотримані усі правила безпеки.

Повертатися до Харкова ще зарано, дуже небезпечно — прокурор

Про це розповів перший заступник керівника Київської окружної прокуратури Харкова Сергій Шевцов. Він зазначив, що посилення обстрілів Харкова з боку російської армії пов’язане з контрнаступом Збройних сил України.

"Я вважаю, що це, скоріше за все, помста ворожих військ — обстріл мирних об’єктів, мирного населення нашого міста", — сказав прокурор.

У Києві перевірили всі пляжі на замінування

Про це повідомляє Київська міська державна адміністрація.

Заборонено купатися у зоні відпочинку "Совська балка" у Солом'янському районі, на пляжі "Озеро голубе" у Подільському районі, а також у зонах відпочинку "Осокорки" та озеро "Сонячне" у Дарницькому районі. Загалом від початку проведення нетехнічного обстеження місць відпочинку біля води на території Києва перевірили 32 парки та сквери площею 253 га, йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що цьогоріч пляжний сезон у столиці офіційно не відкриватимуть.

Одеському ексдепутату Ігорю Маркову оголосили підозру в колабораціонізмі

Про це повідомили у Службі безпеки України.

За даними СБУ, колишній депутат працював на російську пропаганду, зокрема, записував відеоролики, в яких заперечував військову агресію Росії. Пізніше ці ролики публікували пропагандистські російські ЗМІ.

Також у березні 2022 року він, разом з російськими військами, перебував на тимчасово окупованій території Київської області.

У РФ оформили шрифтом київських дизайнерів площу в Москві, названу на честь так званої "ДНР"

Автори шрифту — Олесь Гергун і Євген Анфалов. Про крадіжку заявив Гергун у своїх сторіз в Instagram, де написав: "РoZZійські фашисти використали KTF Jermilov (назва шрифта, — ред.) для своєї тупої пропаганди, не маючи на це ні морального, ні юридичного права".

Вторгнення Росії в Україну, день 120. Текстовий онлайн
Це той самий шрифт, який створили для всесвітньої кампанії на підтримку України "Be brave like Ukraine".

Про перейменування площі в Москві на честь однієї з окупованих Росією територій стало відомо нещодавно, 22 червня. За інформацією російського видання "Медиазона", працівників бюджетних організацій у сфері ЖКГ зобов'язали голосувати саме за варіант "Площа Донецької Народної Республіки".

Війська РФ обстріляли Пологівський район на Запоріжжі

Російські збройні сили обстрілювали Пологівський район Запорізької області. Протягом доби 22 червня місцеві мешканці подали до поліції шість звернень щодо наслідків збройної атаки, повідомили в Запорізькій обласній військовій адміністрації.

Війська РФ обстріляли місто Гуляйполе та села Новомиколаївку й Успенівку. У двох останніх населених пунктах потрощені дахи та вікна приватних будинків, посічені стіни, пошкоджені парканні огорожі та двори.

Вторгнення Росії в Україну, день 120. Текстовий онлайн
Наслідки обстрілів. Фото: ЗОВА

Зеленський звернувся до 20 тисяч студентів та викладачів Ізраїлю

Президент Володимир Зеленський поспілкувався зі студентами та професорами провідних освітніх і дослідницьких закладів Ізраїлю. До відеозустрічі долучилися близько 20 тисяч учасників.

"Я вдячний ізраїльському народу. Але нам хотілось би більше підтримки від вашої влади. На жаль, Ізраїль поки що не долучився до санкцій. Утім, дякую за медикаменти, які ви відправили нашій країні. Шкода, але за більшістю пунктів необхідної допомоги я не знаю, що сказати про Ізраїль. Водночас згадайте, як ми пов'язані! Які ми близькі. Як ми маємо розуміти одне одного. І як відчувається, що ваше суспільство таки розуміє українські потреби. Що ж тоді з владою?", — наголосив президент.

Nike залишає російський ринок

Про це йдеться у офіційній заяві компанії, яку отримали дистриб'ютори електронною поштою. Рішення було ухвалене за три місяці після того, як Nike повідомила про призупинення своєї діяльності у РФ.

"Nike прийняла рішення покинути російський ринок. Наш пріоритет — забезпечити повну підтримку наших співробітників, в той час, як ми скорочуємо наші операції в найближчі місяці", — йдеться в заяві.

Вторгнення Росії в Україну, день 120. Текстовий онлайн
Логотип Nike. Фото: Associated Press

На російській сторінці сайту компанія розмістила повідомлення російською: "Компания Nike приняла решение уйти с российского рынка. В связи с этим сайт nike.com и мобильное приложение больше не будут доступны в этом регионе. Магазины Nike недавно временно закрылись и больше не откроются."

Лідери ЄС на саміті "Євросоюз - Західні Балкани" зробили "сімейне" фото

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного Олена Куренкова.

22 червня у Брюсселі відбувається саміт керівництва Євросоюзу з лідерами країн Західних Балкан. Головна тема обговорення — прогрес євроінтеграції держав регіону.

Вторгнення Росії в Україну, день 120. Текстовий онлайн
Учасники саміту "ЄС - Західні Балкани" у Брюсселі. Фото: Суспільне/Олена Куренкова

Російські війська найближчим часом намагатимуться захопити Сєвєродонецьк і Лисичанськ

Про це на брифінгу в медіацентрі "Україна" заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"Російські війська найближчим часом намагатимуться захопити Сєвєродонецьк і Лисичанськ. Надалі ворог спробує захопити Краматорськ і Слов’янськ. ЗСУ готові до будь-якого розвитку подій", — сказала Маляр.

Вона також повідомила, що Росія розгортає пункти видачі паспортів на окупованих територіях і тисне на громадян, щоб вони отримували паспорти: "РФ особливо тисне на людей, які працюють на захоплених підприємствах. Росія змушує наших українців на окупованих територіях до співпраці, особливо працівників сфери освіти. Росія намагається організувати пасажирські перевезення до окупованого Криму із Херсону".

Американські РСЗО HIMARS прибули в Україну

Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

"Системи HIMARS прибули в Україну. Дякую моєму колезі й другу міністру оборони США Ллойду Остіну за ці потужні інструменти! Літо буде спекотним для російських окупантів. І останнім для деяких з них", — написав Резніков.

Віцепрем'єрка Стефанішина назвала умови вступу України до Євросоюзу

"Попередньо це рішення (про надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейського союзу - ред.) суто політичне, але до нього має бути пройдено певний шлях. Ми маємо стати сильним і конкурентоспроможним членом ЄС, посилити українську та європейську економіку, маємо відновити країну, відновити інфраструктуру, визначити нові економічні пріоритети, нові сектори економіки, тобто ми маємо відновити всю країну і від того моменту вже робити відлік до того, коли Україна стане членом ЄС", — розповіла віцепрем'єрка з питань європейського та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина в ефірі єдиного національного телемарафону.

Вона також додала, що це рішення є "не відворотним": "Не треба хвилюватися, що у майбутньому нові політики в Україні чи ЄС завадять цьому рішенню, бо воно вже не відворотне".

Суд заборонив діяльність "Прогресивної соціалістичної партії України"

Як повідомляє Міністерство юстиції, відповідний позов задовольнив Восьмий апеляційний адміністративний суд.

Згідно з рішенням суду, все майно, кошти та інші активи цієї партії буде передано у власність держави. Це стосується й обласних, міських і районних організацій вказаної політичної партії, а також первинних осередків та інших структурних утворень.

У Верховині демонтували останню пам'ятку епохи Радянського Союзу

У Верховині, що на Івано-Франківщині, демонтували останню пам'ятку епохи Радянського Союзу. Загалом впродовж місяця на території громади знесли п'ять таких пам'ятників.

Росіяни атакували Миколаїв 3 крилатими ракетами

Миколаїв знов атаковано 3 крилатими ракетами наземного базування з окупованої території Херсонщини.

Влучання відбулося у виробничу та соціальну інфраструктуру міста, одна людина поранена, повідомляє ОК "Південь".

ДПСУ попереджають про провокації: Білорусь запрошує українців збирати дикороси, домовленостей немає

На кордоні з Білоруссю суттєвих змін не відбувається. Підрозділи ЗС Білорусі тримають на кордоні приблизно сім батальйонів та окремі підрозділи МВС. У прикордонних районах проводяться заходи з інженерного облаштування і фіксується застосування засобів РЕБ.

"Кілька днів тому прикордонний комітет Білорусі дозволив українцям з прикордонних районів Рівненської області відвідувати ліси для збору дикоросів. Таке рішення прийнято в односторонньому порядку, це провокація. Ніяких переговорів з цього приводу не проводилась. Безпека наших громадян на території цієї країни залишається під питанням", — сказав Андрій Демченко, речник ДПСУ. Пункти пропуску не функціонуватимуть в цьому напрямку і пропуск громадян не здійснюватиметься

Над Одещиною збили дві російські крилаті ракети, повідомили в ОК "Південь"

На Київщині зведуть 560 будинків для тих, хто втратив житло через війну — рішення облради

У Київській області побудують 560 будинків та викуплять 2000 квартир для людей, які втратили житло через війни. Про це повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба. За його словами, сьогодні на сесії Київської обласної ради депутати прийняли дві програми, що допоможуть швидше отримати житло людям, які залишилися без домівок внаслідок війни.

"Завдяки цим програмам в найближчий час зможемо почати будівництво 560 будинків та викуп 2000 квартир. Це тільки початок нашого відновлення, нашої відбудови", — зазначив Кулеба.

Станом на 18 червня у Київській області внаслідок російської військової агресії пошкоджені понад 25 тисяч об’єктів.

У Києві заборонили фейєрверки і авто без глушника

У Києві заборонили на час війни продаж та запуск феєрверків, а також пересування містом автомобілів без глушника.

Про це повідомив мер столиці Віталій Кличко.

"Кілька років тому було вже рішення про заборону феєрверків, але бачимо, що не всі поводяться адекватно. В Україні війна, тривають артобстріли наших міст, а деякі громадяни влаштовують салюти! Або ганяють вулицями на авто, як на реактивному літаку! За це має бути відповідальність", — написав він.

Казахстан не дистанціювався від Росії попри заяви Токаєва — Центр досліджень армії

Касим Токаєв зробив низку заяв, які сприймались досить позитивно для України, а також звучали думки, що Казахстан дистанціюється від Росії. Є не лише цей вузький контекст, але й ширший – геополітичний та геоекономічний. Однак, українські експерти переконані, це маніпуляція, Казахстан занадто залежний від Росії за цілим рядом напрямів. Про це на брифінгу заявив Юрій Пойта, керівник секції Азійсько-Тихоокеанського регіону Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння.

"Необхідно зазначити, що у Казахстані закритий політичний режим. Тобто, вся інформація, яка знаходиться у відкритому доступі дуже обмежена та вивірена. Аналізувати цю країну не так просто. Також ми маємо розуміти, що Казахстан досить залежний від Росії за низкою напрямків – економічному, а Росія займає 23% у щорічній торгівлі, понад 30% казахстанського транзиту здійснюється саме через Росію. В будь-який момент кремль може відключити цю країну від спільних транзитів. Тому, Росія дуже важлива для Казахстану. За наявними цифрами, Україна у 30 разів менше вагома для Казахстану, ніж Росія. Ми не бачимо жодних ознак, щоб Казахстан якимось чином дистанціювався від Росії, навпаки – відбувається поглиблення партнерства", — наголосив він.

Черкаська, Кіровоградська, Донецька області — повітряна тривога. Харків'яни повідомляють про вибухи у місті.

Європарламент підтримав надання Україні статусу кандидата в ЄС. Рішення має ще підтримати Єврорада

Європарламент підтримав надання Україні та Молдові статусу кандидатів у ЄС та прийняв відповідну резолюцію.

Рішення про кандидатство сьогодні має ухвалити Європейська Рада.

Померла 47-річна вчителька з Золочева, яки отримала поранення внаслідок обстрілів РФ

Померла 47-річна вчителька з Золочева Лілія Борох, яка отримала тяжкі поранення внаслідок обстрілу селища 9 червня, повідомив її син Євгеній. У розмові з Суспільним тиждень тому він звернувся до жителів селища — закликав людей евакуюватися, щоб вберегти життя.

Британія запроваджує нові обмеження щодо Росії

Уряд Великої Британії запровадила нові санкції щодо РФ — нові валютні обмеження передбачають заборону на експорт до Росії або для використання в Росії банкнот фунтів стерлінгів або валют ЄС, а також заборону надання, постачання або доставку таких банкнот особам, пов'язаним з Росією.

Також Британія забороняє імпорт, придбання або доставку окремих товарів, "які приносять прибуток", що походять із Росії або відправляються з Росії. РФ також буде заборонено надавати технічну допомогу, фінансові та брокерські послуги, пов'язані з імпортом чавуну та сталі.

Окремі обмеження поширюються також і на непідконтрольні уряду України території.

Українці за добу назбирали гроші на два "Байрактари" для ЗСУ

За добу українці назбирали гроші 366 мільйонів гривень, яких вистачить на купівлю двох "Байрактарів" для Збройних сил України. Про це повідомив телеведучий і волонтер Сергій Притула, який разом з блогером Ігорем Лаченим, 22 червня оголосив про збір коштів на три ударні безпілотники "Байрактар" для українських військових.

Для цього потрібно зібрати понад 500 мільйонів гривень. Організатори збору планували зібрати кошти за тиждень. Однак вже за добу вдалося зібрати гроші на два безпілотники.

На Дніпропетровщині через касетні боєприпаси загинули семеро людей

З початку повномасштабної війни на Дніпропетровщині через касетні боєприпаси від реактивних систем залпового вогню військ РФ загинули семеро людей, ще двоє — дістали поранення. Протягом ведення активних бойових дій піротехніки знищили 3 174 одиниці вибухонебезпечних предметів.

Опалювальний сезон попри війну в Україні розпочнуть вчасно — Чернишов

Опалювальний сезон в Україні розпочнуть вчасно, заявив міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов. За його словами, для цього є всі передумови. Водночас тарифи на тепло обіцяють не змінювати. У Мінрегіоні вважають, що оптимальна температура в оселі має коливатися в межах 18-20° C, але не нижче за 16° C, "як в ощадливих країнах розвинутої Європи".

"Ми маємо відвикнути жити взимку з відкритими вікнами та обігрівати вулицю. Головне завдання – забезпечити безперервність тепла", – зазначив Чернишов.

Одеська, Запорізька, Дніпропетровська, Полтавська, Донецька, Харківська області — повітряна тривога.

В Одесі пролунав вибух.

Українські військові власноруч модернізували пікап, встановивши на нього трофейну ракетницю

Українські військові власноруч модернізували пікап Mitsubishi, поставивши на нього ракетницю зі збитого вертольота окупантів РФ Ка-52.

"Що ж, тепер російська зброя у дійсно хороших руках", – зазначають воїни ЗСУ.

Криптовалютні біржі заблокували облікові записи росіян, які обходили санкції

Працівники Державного бюро провели розслідування і встановили, що росіяни використовували криптовалютні біржі для обходу санкцій, застосованих щодо Росії міжнародною спільнотою.

Як повідомляє пресслужба ДБР, слідчі виявили, що окремі представники криптоіндустрії дозволяли користувачам з Росії та Білорусі здійснювати анонімні транскордонні валютообмінні та криптовалютні операції всупереч вимогам FATF, в обхід санкцій. У відомстві додали, що це відбувалось і через певні українські вебсайти.

Криптовалютні біржі вже заблокували облікові записи, на які вказала українська сторона.

Засуджений в "ДНР" британець повідомив рідним, що його скоро стратять — BBC

Засуджений до страти в так званій "ДНР" британець Ейден Еслін зміг поговорити зі своїми рідними. Він сказав, що на нього чекає виконання вироку. Як пише BBC, сім'я Есліна повідомила, що у розмові з рідними британець розповів, що на нього чекає виконання вироку. Він також передав, що, за словами окупантів, британські чиновники не намагалися вести переговори від його імені.

"Немає слів, просто немає слів, мабуть, це найгірший кошмар для кожного, коли члену вашої сім'ї погрожують таким чином. Ейден був дуже засмучений, коли сьогодні вранці подзвонив своїй матері. Суть в тому, що Ейден сказав, що "ДНР" повідомила йому, що ніхто з Великої Британії не вступав в контакт, і що він буде страчений. Я маю вірити тому, що сказав нам Ейден, що якщо "ДНР" не отримає жодної відповіді, вони стратять його. Очевидно, я сподіваюся, що це неправда", — сказала бабуся Есліна Памела Холл.

У Брюсселі біля будівлі Ради ЄС зібралися люди на підтримку України

У Брюсселі біля будівлі Ради ЄС зібралися люди на підтримку надання статусу кандидата для України. Сьогодні там розпочався саміт, на якому розглянуть це питання.

Вторгнення Росії в Україну, день 120. Текстовий онлайн
Акція в Брюсселі на підтримку України, 23 червня 2022 року. Фото: Суспільне

У Львові розпочинають розгляд обвинувачень проти Віктора Медведчука

​​У Львові розпочинають розгляд обвинувачень проти Віктора Медведчука у державній зраді та розграбуванні національних цінностей. Йому загрожує до 15 років тюрми.

На усіх стадіях засідання будуть проводити у закритому режимі.

У Миколаєві лунають вибухи

У Миколаєві лунають потужні вибухи. Про це повідомляє Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, передає Укрінформ.

"У Миколаєві лунають потужні вибухи. Пройдіть в укриття. Будьте максимально обережними!", — застерігає Сєнкевич.

Він також додав, що у місті оголошена загроза артилерійського обстрілу.

Як повідомлялося, через обстріли російськими військовими Миколаїв зазнав збитків від руйнування комунальної інфраструктури на понад 450 млн грн.

Вихід турецького судна з Маріуполя не має нічого спільного з вивозом українського зерна — посол

Турецький корабель, який вийшов з порту тимчасово окупованого Маріуполя, не вивозив українське зерно і, відповідно, не отримував такої згоди від влади України.

Про це 23 червня повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар.

"Це (вихід корабля) зовсім не має нічого спільного з виходом нашого зерна з наших портів. Насправді відбуваються переговори для переконання російської сторони приєднатись до чотирьохсторонніх переговорів і обговорення планів ООН щодо розблокування українських портів", — зазначив він.

Своєю чергою, міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Анкара дуже серйозно сприймає повідомлення про те, що Росія викрадає зерно з України та проводить розслідування з цього приводу. На спільній пресконференції з главою МЗС Британії Ліз Трасс міністр запевнив, що Туреччина не дозволить доставляти в країну зерно, викрадене Росією чи будь-якою іншою країною.

Інформація про вибухи в Хмельницькому не підтверджується

Інформація по вибухах у Хмельницькому не підтверджена, повідомив Суспільному начальник ОВА. Раніше низка телеграм-каналів повідомили про ракетні удари у Хмельницькому.

Харківська область — повітряна тривога.

Військово-Морські Сили Збройних Сил України створюють річкову флотилію

Військово-Морські Сили Збройних Сил України створюють річкову флотилію на Дніпрі, розповів командувач ВМС віцеадмірал Олексій Неїжпапа, пише АрміяInform.

Перший дивізіон майбутньої річкової флотилії вже сформували на півночі України. Дивізіон річкових катерів створили у березні за ініціативи та підтримки командування Сухопутних військ. Неїжпапа повідомив, що сформований дивізіон знаходиться у підпорядкуванні Сил оборони Києва для забезпечення підтримки сил у прирічкових операційних районах, які діють біля Дніпра.

У Молдови та України хороші шанси на отримання кандидатства в члени ЄС — Шарль Мішель

Президент Європейської ради Шарль Мішель на початку саміту ЄС заявив, що у Молдови та України "хороші шанси" на отримання кандидатства в члени ЄС. Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

"Це геополітичний вибір. Я впевнений, що ми надамо статус кандидата Україні та Молдові, а також чітку європейську перспективу Україні, Грузії та Молдові", — сказав Мішель.

Вторгнення Росії в Україну, день 120. Текстовий онлайн
Глава Євроради Шарль Мішель перед самітом ЄС. Фото: Суспільне
Читайте також: У Брюсселі розпочинається саміт ЄС, на якому розглянуть надання Україні статусу кандидата

Росіяни за добу обстріляли 14 населених пунктів Донеччини, є загиблі мирні жителі — поліція

Російські війська за минулу добу обстріляли 14 населених пунктів Донецької області, повідомляє Національна поліція. Під вогнем ворога Торецьк, Слов’янськ, Бахмут, Часів Яр, Авдіївка, Курахове, Іллінівка, Бересток, Очеретине, Георгіївка, Щербинівка, Іванівка, Пришиб, Зайцеве. Росіяни вдарили по Донеччині ракетами ЗРС "С-300", стріляли з реактивних систем "Смерч", "Град", "Ураган", артилерії, танків.

Є вбиті та поранені мирні жителі.

Зруйновано та пошкоджено 25 цивільних об’єктів – 18 житлових будинків, з них два багатоквартирні, сільськогосподарський склад, комунальне підприємство, станція мобільного оператора тощо.

Відкрито кримінальні провадження за ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Військові РФ обстрілювали Харківщину: діти отримали поранення

Військові РФ обстрілювали Харківщину вночі та вранці: семеро людей, зокрема двоє дітей, отримали поранення, повідомив керівник ОВА Синєгубов. Також зруйновані приватні будинки та горіло місцеве підприємство.

У Маріуполі окупанти створюють "юну армію" "ДНР"

У Маріуполі напередодні прийняли перших дев’ять підлітків до так званого військово-патріотичного руху "Молода гвардія – Юнармія" "ЛНР". Про це повідомляє радник міського голови Петро Андрющенко.

"Вчора показово прийняли першу дев’ятку в путлерюгенс. Поки одні юнаки чинять спротив, інші разом з батьками та «освітянами» прагнуть вислужитись. Огидно. Однак, бажаючих виявилось небагато. Пасивний спротив у Маріуполі не меншає", — написав Андрющенко.

"Молода гвардія – Юнармія" в "ДНР" приймає дітей від восьми років, вона з'явилася 5 квітня 2019 року. Її очолив заступник голови департаменту патріотичного виховання так званого Міністерства молоді, спорту і туризму Віктор Пудак. Її метою нібито є "військово-патріотичне виховання" і створення "правильних поглядів".

Швейцарія дозволила обміняти готівкову гривню на швейцарські франки.

З 27 червня українці, які виїхали через війну до Швейцарії, зможуть обміняти готівкову гривню на швейцарські франки в окремих відділеннях банків UBS Switzerland AG та Credit Suisse.

Обміняти гроші в межах ліміту до 10 000 на одну особу зможуть повнолітні громадяни України, які отримали дозвіл на тимчасове перебування у Швейцарії. Курс встановлюється щотижня й публікується на сайтах UBS Switzerland AG та Credit Suisse.

За минулу добу в Україну прибули 37 тисяч українців — ДПСУ

За 22 червня до України прибули понад 40 тисяч осіб, 37 тисяч з них – українці. Виїхали за минулу добу 45 тисяч осіб. 25 тисяч з них перетнули кордон з Польщею, решта прослідували до Словаччини, Угорщини, Румунії та Молдови.

Загалом, за даними ДПСУ, за добу 22 червня західні кордони України з ЄС та Молдовою перетнули понад 85 тисяч осіб та 20 тисяч транспортних засобів. Було оформлено 103 вантажівки з гуманітарною допомогою.

На Сумщині водолази витягли з річки переносний зенітно-ракетний комплекс "Ігла"

Переносний зенітно-ракетний комплекс "Ігла", призначений для ураження низько летючих вертольотів і літаків, виявили водолази у річці Сейм на Сумщині. Вибухонебезпечний предмет разом з артилерійським снарядом 125 мм та картузним зарядом були вилучені з водоймища у с. Корольки у Конотопському районі. Переносний зенітно-ракетний комплекс "Ігла" вивезли за межі населеного пункту та знищили шляхом підриву.

У Брюсселі розпочинається саміт ЄС, на якому розглянуть надання Україні статусу кандидата

23 червня у Брюсселі розпочинається дводенний саміт глав держав та урядів країн Євросоюзу, на якому обговорять російську агресію, а також розглянуть питання надання Україні, Молдові та Грузії статусу кандидатів в ЄС.

Лідери ЄС обговорять останні події, пов’язані з війною Росії проти України, включаючи її вплив на глобальну кризу продовольчої безпеки. Вони також обговорять продовження підтримки ЄС Україні, яка включає економічну, військову, політичну та гуманітарну підтримку.

В Україні 23 чеврня курсуватиме єдиний евакуаційний потяг

Евакуаційний поїзд із Покровська (234/233 Покровськ — Дніпро — Львів) призначений на 23 червня. Проїзд безкоштовний.

В компанії додали, що для евакуації жителів Луганщини і Донеччини о 16:30 на станцію у Покровську буде подано поїзд з кінцевою точкою у Львові.

За минулу доби українська армія ліквідувала близько 200 окупантів

Загальні бойові втрати військових РФ від початку війни становлять 34 430 осіб. Також російська армія втратила: танків — 1504 (+8) од; бойових броньованих машин ‒ 3632 (+18) од; артилерійських систем – 756 (+4) од; РСЗВ — 240 (+1) од; гелікоптерів – 183 (+1) од; БПЛА оперативно-тактичного рівня — 620 (+6); автомобільної техніки та автоцистерн — 2548 (+5) од.

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському напрямку.

Внаслідок збройної агресії РФ в Україні загинули 324 дитини

В Офісі генпрокурора повідомили, що понад 917 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Станом на ранок 23 червня 2022 року офіційне число дітей-жертв за добу не змінилося 3324. Зросла кількість поранених — 593.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 308, Харківській — 175, Київській — 116, Чернігівській — 68, Луганській — 54, Херсонській — 52, Миколаївській — 48, Запорізькій — 31, Сумській — 17.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2056 закладів освіти. З них 212 зруйновано повністю.

Окупанти обстріляли Чугуїв

Вранці 23 червня російські окупанти обстріляли місто Чугуїв. Попередньо відомо про одного травмованого.

"Обстріл приватних будинків. Є поранені, інформація уточнюється. Зараз є інформація, що одна людина поранена. Прилетіло недалеко від нашого комунального підприємства, там будинок горить, по тому будинку ще немає інформації", — розповіла Суспільному міська голова Галина Мінаєва.

Військові РФ підступають до Лисичанська, втім не мають успіху на Донеччині — британська розвідка

Російські військові знаходяться на підступі до Лисичанська, втім, як вважає британська розвідка, їх зусилля щодо захоплення західної частини Донецької області залишаються безуспішними.

З 19 червня російські війська, ймовірно, просунулися на 5 км до міста Лисичанськ.

У розвідці зазначають, що деякі українські військові частини були вимушені відійти, щоб не потрапити в оточення, а окупанти змогли просунутися в цьому напрямку, ймовірно, через нещодавнє посилення підрозділів і велику концентрацію обстрілів.

Російські війська також чинять дедалі більший тиск на Лисичансько-Сєвєродонецький напрям "своїм повзучим просуванням по околицях забудованих територій". Однак, вважають у розвідці, їх зусилля щодо глибшого оточення для захоплення західної частини Донецької області залишаються безуспішними.

Київ та область, Сумська, Чернігівська, Кіровоградська, Черкаська, Харківська, Донецька, Запорізька, Дніпропетровська, Полтавська області — повітряна тривога.

Окупанти знищують промисловість у Сєвєродонецьку — Гайдай

Як повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай, у Лисичанську одну людину вбито та трьох поранено.

Він розповів, що окупанти нищать промисловість у Сєвєродонецьку. Вогнем уразили території цегляного заводу, "Склопластику", а також заводу хімічного не стандартизованого обладнання. Пошкоджено будівлю ІІ прохідної "Азоту".

Декілька разів упродовж 22 червня обстріляний Лисичанськ. Зафіксовані руйнування в одній зі шкіл міста.

За день маємо трьох поранених, яких госпіталізували до лікарень Краматорська та Павлограда. Також було знайдено тіло чоловіка без ознак життя з ураженнями, отриманими під час обстрілів.

У Новоіванівці було зруйновано вісім будинків, Гірському — вісім, Золотому — дев’ять.

Водночас українська армія стримує росіян у Сєвєродонецьку та Сиротиному, відбиває атаки від Золотого та Вовчоярівки

Вторгнення Росії в Україну, день 120. Текстовий онлайн
Зруйнована будівля у Лисичанську, 22 червня 2022. Фото: голова Луганської ОДА Сергій Гайдай

Російські війська шість разів ударили по Криворізькому району Дніпропетровщини

В місті Апостоловому поранено двоє людей, вони в лікарні. Зруйновані будинки. У деяких районах міста немає електрики та води. Після обстрілів на вулицях залишилися касетні боєприпаси. Піротехніки вже виявили 16 із них. Роботи тривають.

Голова облради Микола Лукашук зазначив, що жителі Апостолового були поранені через детонування касетних боєприпасів. Двоє — у важкому стані.

Військові РФ можуть досягти Лисичанська найближчими днями — ISW

Інститут вивчення війни (ISW) припускає, що армія РФ найближчими днями може захопити місто Лисичанськ в Луганській області.

Також військові експерти пишуть, що окупанти продовжували наступальні дії на Слов’янськ і досягли незначного просування. Військові РФ досягли незначних успіхів і в межах Миколаївської області.

Активність партизанів на Херсонщині ускладнює встановлення окупаційного режиму — ISW

Військові експерти Інституту вивчення війни констатують, що активність українських партизанів ускладнює зусилля російських військових у встановленні окупаційного режиму.

Також ISW цитує прессекретаря Міноборони Олександра Мотузяника, який повідомив про невстановлені підрозділи військ РФ, які діють на межах двох областей і намагаються запобігти подальшим контратакам Збройних Сил України в бік Херсона.

Військові РФ відпустили з полону проректора ХДУ

Російські військові відпустили з полону проректора Херсонського державного університету Максима Вінника. Як повідомив ректор вишу Олександр Співаковський, Вінник вже перебуває на підконтрольній території України.

"Максим зателефонував і сповістив, що з ним нарешті все добре і він у безпеці! Його звільнили з утримання днями. Ті, хто знає, яке воно життя в окупації, розуміють, чому ми відразу не оприлюднили цю інформацію. Бо ніхто не міг гарантувати безпеку Максима у Херсоні", — повідомив Співаковський.

Окупанти тимчасово захопили два населені пункти на Луганщині

Російські військові тимчасово захопили населені пункти Лоскутівка та Рай-Олександрівка на Луганщині. Крім цього, в акваторії Чорного моря перебуває п’ять носіїв крилатих ракет морського базування типу “Калібр” із сумарним залпом до 40 ракет.

У Гомельській області триває мобілізаційне навчання збройних сил Білорусі. Під час нього білоруських військових навчають військові інструктори РФ, зокрема веденню диверсійно-розвідувальної діяльності.

На Слов’янському напрямку окупанти намагаються створити умови для відновлення наступу в напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ. Вони планують застосувати важкі вогнеметні системи на Слов’янському напрямку.

На Донецькому напрямку окупанти намагаються встановити контроль Сєвєродонецьком, ведуться наступальних дій з метою ЗСУ в районі міста Лисичанськ.

На Сєверодонецькому напрямку противник тимчасово захопив населені пункти Лоскутівка, Рай-Олександрівка. Веде штурмові дії з метою встановлення контролю над населеним пунктом Сиротине. Здійснює підготовчі заходи до форсування річки Сіверський Донець.

На Бахмутському напрямку окупанти ведуть наступальні дії у напрямках населених пунктів Золоте та Вовчоярівка.

На Південнобузькому напрямку окупанти основні зусилля зосереджують на недопущенні проведення нашими військами контрнаступальних дій у Херсонській та Миколаївській областях.

З початку війни Росія здійснила кібератаки проти 42 країн

У звіті Microsoft зазначено, що від початку війни атаки російських хакерів були успішні у 29% випадків. Вони скоювали кібератаки на 128 організацій у 42 країнах за межами України.

Сполучені Штати були основною метою Росії, втім постраждала також і Польща, де координується значна частина матеріально-технічного забезпечення військової та гуманітарної допомоги.

Атаки також були спрямована на країни Балтії, і впродовж останніх двох місяців зросла кількість кібератак на комп’ютерні мережі в Данії, Норвегії, Фінляндії, Швеції та Туреччини. Також збільшилась активність, спрямована на міністерства закордонних справ країн НАТО. Винятком є Естонія, де Microsoft з 24 лютого не виявила жодної російської кібератаки.

Один з найбільших у світі виробників фарб йде з Росії

Фінський виробник лакофарбової продукції Tikkurila після 27 років співробітництва вийде з російського ринку. У пресслужбі компанії повідомили, що компанія планує продати свої фабрики для збереження робочих місць співробітникам.

У Tikkurila наголошують, що компанія раніше припинили продажі своєї продукції підприємствам держсектора, нафтогазової та авіаційної промисловості.

Довідка. Tikkurila — це фінський виробник лакофарбової продукції, один з найбільших в Північній і Східній Європі. Перший завод бренду в Росії був побудований в 1995 році.

ЗСУ вразили на Зміїному ще один ЗРК "Панцир-С1"

В Оперативному командуванні "Південь" повідомили у підсумку за 22 червня., наразі триває військова операція з ураження сил та засобів противника на острові Зміїному.

За минулу добу окупанти двічі атакували Одещину. Обидві ракети знищили над морем підрозділами протиповітряної оборони. Також в ОК "Південь" попередили про підвищену вірогідність безконтрольного руху морських мін, зокрема, у напрямку узбережжя.

Довідка. Панцир-С1 — російський самохідний зенітний ракетно-гарматний комплекс наземного базування. Розроблено тульським ГУП «Конструкторське бюро приладобудування». Призначений для ближнього прикриття цивільних і військових об'єктів від усіх сучасних і перспективних засобів повітряного нападу

Засуджені в так званій "ДНР" іноземці готують апеляцію — адвокат

Троє іноземців, британці Шон Піннер та Ейден Еслін, а також марокканець Садун Брагім, яких засудили до страти в так званій Донецькій народній республіці 9 червня, мають намір подати апеляцію на рішення суду.

Адвокатка Шона Піннера Юлія Церковнікова заявила у коментарі одному з російських видань, що вони готують апеляційну скаргу, а якщо в ній буде відмовлено — прохання про помилування.

Зеленський заявив про підтримку Литви у блокуванні транзиту у Калінінградську область РФ

Президент Володимир Зеленський висловив підтримку свому литовському колезі Гітанасу Науседі у зв’язку з напруженою ситуацією, пов’язаною із блокуванням транзиту підсанкційних товарів у Калінінградську область Росії, заявив під час відеозвернення 22 червня.

"Сьогодні знову говорив з президентом Литви Науседою. Висловив йому повну підтримку у звʼязку з ситуацією навколо Калінінградської області Росії", — зазначив Зеленський.

США передадуть Україні робота Spot від Boston Dynamics для розмінування — ЗМІ

Армія США передасть Україні робота Spot від Boston Dynamics для розмінування територій навколо Києва, повідомляє Foreign Policy із посиланням на власні джерела.

"Армія США погодилася надати одного зі двох своїх собак-роботів, щоб допомогти американській некомерційній організації розмінувати міни та інші боєприпаси в Україні", — йдеться у повідомленні.

Як зазначає видання, HALO Trust, підприємство з розмінування, яке має кілька контрактів з урядом США на роботу в Україні, використовуватиме робота-собаку Spot виробництва Boston Dynamics, для знешкодження мінометних снарядів та касетних боєприпасів у районах, що раніше контролювалися Росією, поблизу Києва. Під час випробувань минулого року Spot добре продемонстрував себе при роботі з боєприпасами, подібними до тих, якими нині всіяна територія України.

Росіяни на Київщині викрали неповнолітнього та його брата — поліція

Російські окупанти катували, а потім примусово вивезли до Білорусії неповнолітнього жителя Київщини та його брата, повідомила пресслужба поліції Київської області.

За даними правоохоронців, 26 березня 17 та 29-річний брати їхали на велосипедах додому у село Оране Вишгородського району. На самовільно встановленому блок-посту братів зупинили солдати РФ.

"Під час перевірки документів окупанти силоміць посадили місцевих жителів до БТРа та вивезли в Чорнобильську зону. Хлопцям наділи на голови мішки та зв’язали. В зоні відчуження агресори жорстоко побили молодиків гумовими кийками, прикладом від зброї та застосовували електрошокер", — розповіли в поліції.

Молодший з братів зазначив, що росіяни вирішили, що хлопці є диверсантами. Після цього 17-річного Славу російські військові передали прикордонникам Білорусі, які доправили хлопця до дитячого будинку.

"Лише завдяки надзвичайним зусиллям міжнародної організації Червоного Хреста та небайдужим громадянам хлопця вдалося повернутись додому", — підкреслили у поліції..

При цьому доля старшого брата і досі невідома.

Київ та Київська область — повітряна тривога.

Зеленський переконаний, що Україна отримає статус кандидата в ЄС

Країни — члени Європейського Союзу підтримають надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС, що стане історичною подією та великою мотивацією для української армії та суспільства в боротьбі за незалежність і територіальну цілісність держави. Про це заявив президент Володимир Зеленський під час спілкування зі студентською спільнотою ключових університетів Канади.

"Я дуже вірю, що в ці вирішальні дні Україна отримає статус кандидата в члени Європейського Союзу. Ми до цього дуже довго йшли. Наш народ, наші революції, наша війна… І цей статус – це такий важливий момент", — зазначив він.

Президент переконаний, що цей момент стане переходом на іншу сторінку української історії.

"Дуже позитивний перехід. Я вірю, що всі ці 27 країн Європи підтримають такий статус для нас", — підкреслив політик.

Київ, Київська, Харківська, Чернігівська, Полтавська, Сумська, Черкаська, Житомирська, Кіровоградська області — повітряна тривога.

На початок