Від двох доларів за дозу. Як світ домовлявся про закупівлю вакцин від COVID-19

Від двох доларів за дозу. Як світ домовлявся про закупівлю вакцин від COVID-19

Ексклюзивно
Від двох доларів за дозу. Як світ домовлявся про закупівлю вакцин від COVID-19
. AP

Україна планує розпочати вакцинацію від COVID-19 у середині лютого. Уряд неодноразово заявляв, що для закупівлі препаратів користуватиметься послугами CovaxCovax — це світова ініціатива, яку створено на платформі Глобального альянсу із вакцин та імунізації, із метою прискорення розробки, виробництва та забезпечення рівного доступу до тестів, лікування та вакцин проти COVID-19. Близько 150 країн є учасниками цієї ініціативи, зокрема Україна., потім звернувся до міжнародної компанії-посередника, уклав договір на купівлю китайської вакцини і попросив Китай посприяти її експорту.

Європейський Союз домовлявся про закупівлю вакцин від COVID-19 ще з літа 2020 року, уряд США співпрацював з приватними фірмами та інвестував у створення препаратів, а Канада залучила військових до організації вакцинації. Експерти розповіли Суспільному, що зробили країни, аби отримати препарати для профілактики коронавірусу якнайшвидше та ефективно вакцинувати своїх громадян.

Як домовлявся ЄС

За словами колишнього в.о. керівника ДП "Медичні закупівлі України" та регіонального менеджера Open Contracting Partnership Віктора Нестулі, Євросоюз ще на початку пандемії створив "механізм групового контрактування".

"Вони підписували закупівлі не лише на вакцини, а, наприклад на маски, на костюми, на ШВЛ та іншого для ЄС. Вони намагалися вести групові переговори з виробниками. Відповідним груповим підходом скористалися при закупівлі вакцини", — пояснив Нестуля.

Читайте також: Оксфордські вчені готуються розробляти вакцину проти нових штамів COVID-19

За його словами, на рівні ЄС велися перемовини з багатьма виробниками і з ними контрактувалися закупівлі вакцин. Цей механізм не зобов'язує країни купувати конкретні вакцини, але дає їм таку можливість. ЄС займався його створенням ще з літа 2020 року, тож ціни, які він нині отримує, одні з найнижчих у світі.

"Мінімальна ціна, про яку відомо в країнах ЄС — це вакцина AstraZeneca, яка трошки дорожча, ніж два долари. Різні виробники пропонують різні ціни. Сьогодні у світі ми бачимо ціни на вакцини від 2 до 44 доларів за дозу", — сказав експерт.

AstraZeneca
AstraZeneca. AP

"Надшвидкість" від США

Нестуля розповів також про програму США під назвою "Warp speed" ("надшвидкість" — ред.), яка передбачала надзвичайну швидкість розробки та державно-приватне партнерство. Таким чином уряд себе забезпечував певною кількістю доз вакцини і були компанії, які не входили у цю програму. З ними уряд США підписував звичайні закупівельні угоди.

Вакцинація у США, Каліфорнія
Вакцинація у США, Каліфорнія. AP

Що зробила Канада

Посол України в Канаді Андрій Шевченко розповів Суспільному, що в Канаді, яка приблизно однакова за кількістю населення з Україною, до розподілу вакцин й організації вакцинації залучили військових.

"Мабуть, це означає, що Канада розуміє, що в таких питаннях потрібен військовий порядок, залізна дисципліна і дуже чіткий план", — сказав він.

Шевченко додав, що МОЗ Канади і спеціалісти у сфері охорони здоров’я визначили, що саме потрібно закупити, в яких кількостях, а Міністерство, яке займається державними закупівлями, реалізувало цю функцію. При цьому канадці не можуть купити вакцину на комерційному ринку.

Читайте також: Вакциновані. Як у світі проходить щеплення від COVID-19 та як почуваються люди, які його вже зробили

Інші шляхи від світу

Віктор Нестуля зазначив, що зазвичай операції із закупівель запроваджуються на рівні уряду, оскільки це високорівневі перемовини і тут треба давати гарантії. На рівні закупівельників можуть підписуватися контракти, але до перемовин долучаються уряди або МОЗ. При цьому звернення до закупівельників також є поширеною у країнах практикою і навіть "глобальним трендом", оскільки у таких питаннях потрібна максимальна ефективність і ринкова професіоналізація, а не децентралізовані закупівлі та ускладнення на ринку.

Вакцинація у США, Каліфорнія
Вакцинація у США, Каліфорнія. AP

Експерт розповів, що практика закупівель через міжнародні компанії поширена у деяких країнах латинської Америки, африканських країнах, і така співпраця є ефективною завдяки міжнародному рівню і "доволі сильній переговорній позиції". Крім того, Австралія забезпечує собі певні закупівлі через Covax.

Нестуля додав, що про закупівлю вакцин змогли домовитися "абсолютно різні уряди" — від надзвичайно прогресивних США та Канади до Еквадору, Коста-Рики чи Албанії. При цьому Мексика змогла закупити 77 мільйонів доз вакцини AstraZeneca по 4 долари.

Що відомо

  • У світі вже розповсюджено понад 39 мільйонів доз вакцин проти коронавірусу у щонайменше 49 країнах з високим рівнем доходу. При цьому найбідніша держава отримала тільки 25 доз.
  • Кампанія з вакцинації від коронавірусу розпочалася вже у 46 країнах, 38 з яких належать до країн із високим рівнем доходу.
  • Європейська комісія закликала держави-члени ЄС встановити ціль прищепити щонайменше 70% населення спільности до літа 2021 року.
  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що вакцинація від COVID-19 в Україні на комерційній основі буде проходити паралельно з державною вакцинацією.
  • Міністерство охорони здоров'я планує розпочати кампанію з вакцинації населення від коронавірусу орієнтовно в середині лютого. Для щеплення використовуватимуть препарати китайського розробника Sinovac та американського Pfizer.
  • Закупівлю вакцини від COVID-19 для України буде здійснювати міжнародна компанія Crown Agents.
  • Оперативний штаб МОЗ з вакцинокерованих інфекцій затвердив план вакцинації населення від COVID-19, за яким вона відбудеться у чотири етапи та має охопити половину населення України за понад рік.
На початок