Вакциновані. Як у світі проходить щеплення від COVID-19 та як почуваються люди, які його вже зробили

Вакциновані. Як у світі проходить щеплення від COVID-19 та як почуваються люди, які його вже зробили

Ексклюзивно
Вакциновані. Як у світі проходить щеплення від COVID-19 та як почуваються люди, які його вже зробили
. Колаж, Суспільне

Українська влада планує розпочати вакцинацію від COVID-19 у середині лютого. Національний план передбачає, що половину населення буде прищеплено за понад рік. Вакцину для України закуповуватиме міжнародна компанія Crown Agents, також влада підписала контракт на закупівлю китайського препарату, СБУ розслідує дострокову підпільну вакцинацію в Києві, а Ізраїль - контрабанду вакцини до України.

Тим часом у багатьох країнах світу вакцинація вже розпочалася і станом на середину січня триває повним ходом. У першу чергу, уряди вирішили вакцинувати медиків, особливо тих, які працюють із хворими на коронавірус, та громадян з груп ризику, які мають хронічні захворювання. У переважній більшості країн розповсюджується вакцина Pfizer, яка вже затверджена Євросоюзом, та препарат Moderna, який знаходиться у процесі реєстрації.

Громадяни України та місцеві мешканці, які живуть і працюють в європейських країнах і в Ізраїлі, розповіли Суспільному, як проходить перше з двох необхідних щеплень та чи є побічні ефекти від цієї процедури. Усі вони вакцинувалися препаратом компаній Pfizer / BioNTech.

Мирослава Мицик, хірургиня, Швейцарія (Люцерн)

Хірургиня Мирослава вакцинувалися у швейцарському Люцерні.

"Ми повинні були отримати цю вакцину, бо ми працюємо з COVID-позитивними пацієнтами. І тому нас по списку почали щепити. Після того, як я отримала щеплення, нас попередили, що можуть виникати больові відчуття в м'язі, де зробили укол. Наступного дня я почувалася трохи слабкою. Трохи очі текли", — розповіла жінка.

За її словами, вона також прокинулася з набряком на обличчі, але вже упродовж дня все минуло і нічого більше не було, схожі відчуття були й у вакцинованих колег Мирослави.

"У моїх колег такі ж відчуття як і у мене були, хтось не міг спати, але це дуже швидко минуло. Ми вже не помічаємо, що нас щепили і чекаємо на наступне щеплення", — сказала хірургиня.

Читайте також: Скільки доз вакцини від COVID-19 вже розповсюджено у країнах світу. Відповідає голова ВООЗ

Жінка розповіла, що отримала вакцину позачергово, а взагалі у її лікарні є перелік людей, які мають отримати вакцину, і список співробітників з хронічними захворюваннями.

"Зі мною вийшло трохи не так, бо вони витягнули на одну більше вакцину і у них залишилося, тож я отримала позачергово", — пояснила Мирослава.

Мирослава Мицик
Мирослава Мицик. Facebook

Також хірургиня розповіла про процедуру вакцинації. За її словами, вагітним і людям з температурою щеплення не роблять. Перед тим, як його робити, Мирослава заповнила бланк, де було запитання про захворювання, алергію, температуру та вагітність. Потім відбувається, безпосередньо, щеплення, після якого потрібно 15 хвилин зачекати на реакції. Загалом у кімнаті є чотири пункти: реєстратура, місце щеплення, кімната невідкладної допомоги (де чергують лікарі з інтенсивної терапії), а також зона очікування після щеплення.

Мирослава додала, що 29 січня очікує отримати другу вакцини, необхідну для завершення процедури.

Читайте також: Вакцинація від COVID-19 стартувала у 46 країнах – ВООЗ

Шломо-Зеліг Аврасин, Ізраїль

Шломо-Зеліг Аврасин є громадянином України та Ізраїлю, і вакцинувався в Ізраїлі в рамках страхового медичного договору, як людина з групи ризику з хронічним захворюванням.

"Я зробив щеплення минулого тижня (на початку січня — ред.). Мене провакцинували, бо я маю діабет. Прищепитися мені запропонували в рамках договору зі страховою медициною. Вона співпрацює із фірмою Pfizer", — розповів чоловік.

Шломо-Зеліг розповів, що добре почувається й у нього не було жодних побічних ефектів.

Шломо-Зеліг Аврасин
Шломо-Зеліг Аврасин. Facebook
Читайте також: Підпільна вакцинація: Ізраїль розслідує контрабанду вакцини від COVID-19 до України

Тетяна Скрипець, онкологиня-гематологиня, Італія (Барі)

Онкологиня Тетяна працює лікаркою в онкологічному інституті в італійському Барі, тому потрапила у першу хвилю вакцинації.

"Нині всією Італією у першу чергу лікарям проводять цю вакцинацію. Якщо чесно, емоцій не дуже багато, тому що ми очікували, ми вже знали, що, коли і як це буде проходити. У нас по відділеннях був графік вакцинування", — ділиться лікарка.

Тетяна зазначила, що в Італії вакцинація розпочалася 27 грудня і вона хотіла вакцинуватися, бо не хворіла на COVID-19. Жінка вважає, що їй пощастило, бо Італія одна з перших зіткнулася із сильною хвилею коронавірусу, а вона працює у лікарні.

"У мене немає протипоказань до вакцинації, до жодних вакцинацій. Я проходжу по календарю щеплень усі вакцини, які необхідно проходити. Єдина побічна дія, яка була, це такий дискомфорт у місці проведення вакцинації, у мене це було ліве плече. День-півтора дня, не більше", — розповіла лікарка.

Тетяна додала, що тепер очікує на другу дозу вакцини, яка буде 29 січня.

Тетяна Скрипець
Тетяна Скрипець. Instagram
Читайте також: Розробник української вакцини від COVID-19 прищепився Modernа у США

Меір Павловські, працівник швидкої, Ізраїль

Співробітник швидкої Меір зазначив, що в Ізраїлі вакцинують лише препаратом Pfizer / BioNTech і після вакцинації він почувався чудово. За його словами, на щеплення направили усіх працівників швидкої допомоги, зокрема і його.

"Я зробив лише одне щеплення з двох. Спочатку роблять одне, і через три тижні — інше, повторне. Я зробив лише перше. Після першого було кілька годин слабкості, можливо, я сам собі навіяв таке, що має бути слабкість. Але нічого надзвичайного не було. А на наступний день взагалі забув про це", — розповів він.

Чоловік зазначив, що жодного остраху не було і він хотів зробити це щеплення.

"Нам на роботі надіслали посилання, ми зареєструвалися. Наступного дня нам зателефонували, призначили час. Запитали, коли зручніше підійти. Мені було зручно зранку. Я прийшов о 08:15. Не було жодної черги. За кілька хвилин я зробив щеплення", — розповів Меір.

Меір Павловський
Меір Павловський. Facebook
Читайте також: Яким може бути процес вакцинації в Україні. Розповідає експерт

Він зазначив, що щеплення робили двоє людей.

"Одна дівчинка набирала шприц, показувала іншій. Друга говорила, скільки треба ще, знаєте, набирають у шприц, а потім трохи так випускають, щоб бризнуло трохи, то вона казала “ще трішки, ще трішки", — розповів чоловік.

Після щеплення чоловіка попросили 15 хвилин посидіти у спеціальній кімнаті, щоб проконтролювати відсутність якихось реакцій організму. Коли він вийшов, то вже побачив 20-метрову чергу з людей, які також хотіли прищепитися.

Меір зазначив, що днями його дружина зробила друге щеплення від COVID-19. Вона працює у відділені з хворими на коронавірус, де налаштовує апарати штучного дихання.

На початок