Вакцину від COVID-19 для України закуповуватиме міжнародний посередник. Хто він

Вакцину від COVID-19 для України закуповуватиме міжнародний посередник. Хто він

Оновлено
Вакцину від COVID-19 для України закуповуватиме міжнародний посередник. Хто він
. AP

Закупівлю вакцини від COVID-19 для України буде здійснювати міжнародна компанія Crown Agents.

Про це під час брифінгу 15 січня повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"Хочу повідомити, що на позачерговому засіданні Кабінет міністрів установив, що закупівлю вакцин від COVID-19 буде здійснювати міжнародна організація Crown Agents. Вона матиме повноваження на укладання контрактів відповідно до проведених попередньо Міністерством охорони здоров'я, керівництвом держави, перемовин, а також логістичний супровід вантажів", — сказав він.

Як повідомила Суспільному голова представництва Crown Agents в Україні Тетяна Коротченко, оплату за виконання своїх послуг компанія отримає лише після виконання усіх умов контракту та у розмірі, необхідному для покриття операційних витрат. Водночас у Crown Agents не змогли назвати суму, яку отримують за свої послуги, оскільки "вартість операційних витрат ще не відома".

У компанії пообіцяли "якнайшвидше забезпечити потребу населення якісними препаратами у необхідній кількості". При цьому Crown Agents поки не можуть сказати, коли й яка вакцина буде в Україні.

Нині Crown Agents здійснюють закупівлі вакцин для МОЗ за програмою "Імунобіологічні препарати для проведення імунопрофілактики населення та вироби для забезпечення умов температурного контролю імунобіологічних препаратів та медичні вироби".

За словами Степанова, Crown Agents була заснована у Великій Британії та має гарну міжнародну репутацію.

"Ця компанія на цей час вже безпосередньо займається закупівлею вакцин від COVID-19 для різних країн, зокрема вона законтрактована і урядом Великої Британії", — додав міністр.

За його словами, МОЗ співпрацює з агентством з 2015 року. Організація займається закупівлею медичних виробів та лікарських засобів, зокрема і вакцин.

"Щодо вакцин від COVID-19, то тут компанія спиратиметься на критерії термінів постачання, якості та рівня ефективності", — сказав Степанов.

За його словами, закупівлю проводитиме британська компанія, а не державне підприємство "Медичні закупівлі України" через те, що за результатами роботи 2020 року робота ДП є "вкрай неефективною".

Хто такі Crown Agents

Як зазначено на офіційному сайті компанії, Crown Agents — це неприбуткова міжнародна компанія-розробник, яка співпрацює з міністерствами, урядами, установами, донорами, фондами, благодійниками та приватним сектором для вирішення складних викликів.

"Ми працюємо у трьох галузях: поставки; зміцнення державної системи; управління проєктами та фондами. На практиці послуги, які ми надаємо нашим клієнтам, часто передбачають роботу у цих трьох напрямах залежно від конкретних викликів, які потрібно вирішити, зокрема у питанні реакції на COVID-19", — зазначають в організації.

Компанія співпрацює з клієнтами з понад 100 країн світу й міжнародними організаціями та донорами, серед яких ООН, Світовий банк, Європейська комісія, а також з урядами Японії, Данії, США та Великої Британії.

В Україні вона організовувала закупівлі для проєктів Міністерства фінансів, економічного розвитку та торгівлі, охорони навколишнього середовища і природних ресурсів України Антимонопольного комітету.

Окрім засобів для запобігання поширенню коронавірусу, у 2020 році на замовлення МОЗ компанія закуповувала медикаменти та медичні вироби для дитячого діалізу, лікарські засоби для дітей, хворих на розлади психіки та поведінки із спектра аутизму, з шизофренією, афективними розладами, гіперкінетичними розладами, медикаменти для дорослих, хворих на первинні (вроджені) імунодефіцити, тест-системи для діагностики ВІЛ-інфекції, тести, витратні матеріали для діагностики туберкульозу.

Що відомо

  • Станом на ранок 15 січня в Україні зареєстровано 8199 нових випадків захворювання на COVID-19, одужало 10 328 осіб, померли — 166.
  • Україна підписала контракт на постачання 1,8 мільйона доз вакцини проти коронавірусу виробництва китайської компанії Sinovac Biotech.
  • Група компаній "Лекхім" отримала державне замовлення на закупівлю китайської вакцини CoronaVac без проведення тендерних торгів. У системі публічних закупівель ProZorro запевняють – так і має бути.
  • Науковці з бразильського інституту "Бутантан" заявили, що ефективність вакцини від COVID-19 виробництва китайської компанії Sinovac, договір на купівлю якої уклала Україна, становить лише 50,38%. Раніше ефективність китайської вакцини оцінювали у 78%. Як відзначає наукове видання Science, це сталося після того, як учені посилили критерії випробувань.
На початок