Залужного призначили послом у Великій Британії, удари СБУ по російських нафтобазах. 806 день війни. Онлайн

Залужного призначили послом у Великій Британії, удари СБУ по російських нафтобазах. 806 день війни. Онлайн

Удар РФ по Красилівці
Чоловік оглядає пошкодження будинку, який постраждав під час російського ракетного удару в Красилівці, Київська область. REUTERS/Thomas Peter

9 травня — 806 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 806 дня війни. Нову хроніку 10 травня — читайте тут.

Участь у Глобальному саміті миру підтвердили лідери Ірландії, Молдови, Чехії, президенти Єврокомісії та Євроради

Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

"Сьогодні я особисто у розмовах запросив на Саміт президентів Молдови, Чехії та Гани, Прем’єр-міністра Ірландії. Звичайно, ми з ними обговорили й двосторонній наш порядок денний. Молдова – маємо очевидні спільні виклики і допомагаємо одне одному. Чехія – я подякував за ініціативу щодо артилерії, і головне зараз – повна й невідкладна реалізація ініціативи. Гана – світ залежить від стабільності й розвитку Африки. Разом можемо додати більше сили нашим частинам світу. Ірландія – я подякував за підтримку нашої держави та людей, подякував за те, що Ірландія справді старається допомогти нам і політично, і також у захисті життя – у розмінуванні нашої землі. І така підтримка буде ще збільшуватися", — наголосив президент.

У Держдепі проанонсували постачання Україні нових пакетів озброєння

Про це на брифінгу повідомив речник Державного департаменту США Меттью Міллер.

Він зазначив, що питання збільшення кількості особового складу армії Україна ухвалює на власний розсуд. Але США продовжуватимуть підтримувати її у військовому плані та продовжуватимуть підтримувати економіку.

"Ви бачили, як ми реалізуємо низку речей у цьому відношенні. Ми почали бачити гроші, які були передані в додатковий пакет. Можу запевнити вас, що анонсів буде більше, вони з'являться у додатковому пакеті", — наголосив Міллер.

За його словами, що найближчими тижнями буде більше оголошень щодо постачання Україні озброєнь.

Представники Пентагону запобігли використанню військовими РФ терміналів Starlink на полі бою

Представники Пентагону, які співпрацюють із SpaceX Ілона Маска, запобігли несанкціонованому використанню російськими військовими інтернет-терміналів Starlink на полі бою під час війни з Україною, пише Bloomberg.

"США були активно залучені до співпраці з урядом України та SpaceX для протидії незаконному використанню Росією терміналів Starlink", — сказав Джон Пламб, помічник міністра космічної політики.

Він також висловив впевненість, що Росія "продовжить спроби знайти способи використання Starlink та інших комерційних систем зв’язку": "Хоча це й надалі залишатиметься проблемою, я думаю, що ми подумали про це та знайшли хороші рішення як зі Starlink, так і з Україною".

Туск: В Україні присутні військові фахівці НАТО

Про це премʼєр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, відповідаючи на запитання про допомогу Києву з боку НАТО.

"НАТО сьогодні допомагає настільки, наскільки це можливо. Україна не зможе впоратися без допомоги альянсу. Там уже є спостерігачі та інженери (НАТО-ред.). Подивимося, як піде, але ви знаєте, що ніхто не хоче прямого конфлікту", – зазначив Туск.

Німеччина купить у США три HIMARS для України

Про це заявив міністр оборони ФРН Борис Пісторіус у коментарі журналістам, перебуваючи з робочим візитом у Вашингтоні, передає німецьке видання t-online.

Три установки реактивної системи залпового вогню HIMARS куплять у Збройних сил США.

Міністр оборони Німеччини Пісторіус відвідав США та Канаду у межах військово-політичної поїздки. Він закликав країни до подальшої спільної підтримки України.

Активно готуємо на червень наступний етап зближення із Євросоюзом, — Зеленський

Про це президент Володимир Зеленський повідомив у вечірньому зверненні.

"Щойно я також говорив із Президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн. Активно готуємо на червень наступний етап зближення із Євросоюзом – очікуємо затвердження переговорної рамки і фактичного початку перемовин про вступ України. Наша держава, наші люди заслуговують на це, і Євросоюзу потрібен цей крок – не просто політично потрібен. Це життєва сила Євросоюзу – бути таким європейським проєктом, який не залишає нікого поза межами Євросоюзу. Нікого, хто справді сповідує європейські цінності. І також мені було приємно сьогодні почути повну підтримку нашими європейськими друзями Саміту миру – я вдячний кожному лідеру, які вже підтверджують свою участь у Саміті та готові дієво нам допомагати в залученні лідерів", — зазначив президент.

Зеленський звільнив Рудя з посади начальника Управління державної охорони

Про це ідеться в указі №317/2024 від 9 травня, опублікованому на сайті президента.

"Звільнити Рудя Сергія Леонідовича з посади начальника Управління державної охорони України",— ідеться в документі.

Рудь був призначений на посаду начальника УДО в жовтні 2019 року.

76 бойових зіткнень відбулося на фронті протягом доби

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

"Загалом, ворог завдав 5 ракетних та 72 авіаційних удари, здійснив 74 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні будинки, а також інші об’єкти інфраструктури", — доповіли в Генштабі.

  • На Сіверському та Слобожанському напрямках противник завдав авіаційний удар в районі населеного пункту Костянтинівка Сумської області. Артилерійських та мінометних обстрілів РФ зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Хрінівка Чернігівської області; Миропілля Сумської області.
  • На Куп’янському напрямку відбито 7 атак РФ в районах населених пунктів Синьківка, Петропавлівка, Берестове Харківської області; Стельмахівка Луганської області, де росіяни намагалися покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Петропавлівка, Степова Новоселівка, Берестове Харківської області.
  • На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 3 атаки в районах населених пунктів Новосадове, Торське Донецької області та в районі Серебрянського лісництва на Луганщині. Противник завдав авіаудару в районі населеного пункту Лиман Донецької області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Невське Луганської області; Терни, Ямполівка, Торське Донецької області.
  • На Бахмутському напрямку відбито 16 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Новий, Іванівське, Ступочки та Кліщіївка Донецької області. Також противник завдав авіаційних ударів у районах населених пунктів Дружба, Спірне Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Григорівка, Часів Яр Донецької області.
  • На Авдіївському напрямку відбито 20 атак в районах населених пунктів Калинове, Новоолександрівка, Новоселівка Перша, Уманське, Яснобродівка, Нетайлове Донецької області, де противник, за підтримки авіації, намагався витіснити українські підрозділи із займаних рубежів. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Новоолександрівка, Сокіл, Новопокровське та Уманське Донецької області.
  • На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Костянтинівка, Водяне та Урожайне Донецької області, де ворог 6 разів намагався прорвати оборону наших військ. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Богоявленка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем окупантів опинились понад 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Максимільянівка, Георгіївка Донецької області.
  • На Оріхівському напрямку росіяни 16 разів атакували позиції ЗСУ в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Білогір’я, Роботине, Кам’янське Запорізької області.
  • На Херсонському напрямку противник здійснив 2 безуспішні атаки на позиції наших військ районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Кринки, Тягинка, Качкарівка, Кізомис, Станіслав Херсонської області.

El Mundo: В Україні після початку повномасштабного вторгнення зʼявилися приховані заводи з виробництва зброї

Про це пише видання El Mundo з посиланням на джерело в українській збройній промисловості. За даними журналістів, керує прихованою мережею оборонного виробництва Олександр Камишин, який одночасно є міністром стратегічної промисловості України.

Камишін, начебто, побудував мережу прихованих заводів, "деякі з яких знаходяться під землею, а деякі знаходяться під землею, а деякі навіть замасковані під величезні декорації". Місце цих фабрик, пише El Mundo, є цілком таємним.

Зеленський обговорив з президентом Чехії продовження оборонної співпраці

Про це президент Володимир Зеленський написав у соцмережі Х.

"Провів телефонну розмову з президентом Чехії Петром Павелом. Подякував за чеську ініціативу із придбання снарядів для України. Невідкладна реалізація цієї ініціативи матиме суттєве значення на полі бою. Обговорили продовження оборонної співпраці та нагальні потреби українських воїнів. Президент Павел підтвердив свою участь у Саміті миру", — йдеться у дописі.

У Словаччині заявили про зростання кількості українських чоловіків, які незаконно перетинають кордон

У Словаччині прикордонна служба повідомила що від початку року більш ніж удвічі зросла кількість українських чоловіків призовного віку, які незаконно перетинають кордон. Про це пише видання Barron's з посиланням на AFP.

Так, у прикордонній службі повідомили, що за перші чотири місяці року затримали та згодом відпустили 338 українців проти 166 за аналогічний період 2023 року.

"У перший тиждень травня ми затримали 45 чоловіків на зеленому кордоні. У той самий період минулого року ця кількість становила 4", — сказала речниця прикордонної поліції Словаччини Агнеса Коперніцька AFP.

За словами Коперніцької, українців, які перетинають кордон, затримують, видають дозвіл на перебування в Словаччині та відпускають. Вона додала, що з початку війни реадмісії іммігрантів зі Словаччини в Україну не було

Військові РФ понад 20 разів били по Нікопольщині: двоє людей загинули, восьмеро – поранені

9 травня, російська армія більше ніж 20 разів била по Нікопольському району Дніпропетровської області Застосовували артилерію, реактивні системи залпового вогню "Град" та дрони-камікадзе. Про це повідомив начальник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

Під ударами були Нікополь, Марганецька, Покровська, Червоногригорівська та Мирівська громади.

У Нікополі – двоє загиблих. Також восьмеро людей поранені. Серед них – дівчата 15 та 16 років. Вони в стані середньої тяжкості. Пошкоджені вісім багатоповерхівок й 25 приватних будинків. Зайнялися дахи двох осель. Пожежі загасили.

Зачепило й 16 господарських споруд, теплиці, майже 30 сонячних панелей, лінії електропередач, газогони, садочок, пожежна частина, будівля благодійної організації, банк, магазини. Потрощені також з десяток авто. Зокрема, службовий транспорт рятувальників і "швидка".

Німеччина надасть Україні грант на 45 млн євро для відновлення енергетики

Відповідний документ підписав голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький та керівництво Німецького банку розвитку KfW. Грант на суму 45 мільйонів євро буде спрямовано на відновлення після атак РФ.

Швеція виділить 28 мільйонів євро на підтримку обороноздатності України

Як передає "Радіо Свобода", уряд Швеції доручив Збройним силам здійснити виплати на загальну суму 28 мільйонів євро на підтримку обороноздатності України, 18 мільйонів євро будуть передані коаліціям в рамках Контактної групи з питань оборони України, а 10 мільйонів євро – до фонду НАТО для України.

"Ми продовжуємо підтримувати Україну і будемо робити це стільки, скільки буде потрібно. Шведська підтримка поступово розвиватиметься в напрямку придбання нового обладнання у промисловості для передачі Україні. Завдяки цим внескам до фондів ми можемо посилити обороноздатність України у сфері безпілотників, розмінування та посилення спроможностей українського флоту", – заявив міністр оборони Пол Йонсон.

У Києві зменшать вечірнє освітлення вулиць заради економії електроенергії

Про це повідомляє Київська міська військова адміністрація у Telegram.

За даними КМВА, влада столиці шукає шляхи економії, щоб послабити вплив дефіциту електрики на життєдіяльність міста. Зокрема, вирішили мінімізувати вечірнє освітлення вулиць. Повністю вимикати всі ліхтарі не будуть, знизять лише яскравість освітлювальних приладів. У КМВА сподіваються, що це дозволить заощадити близько 20% електроенергії.

"Постачання електроенергії в квартири киян відбуватиметься без обмежень", — запевняє начальник КМВА Сергій Попко.

Водночас він закликає жителів столиці ощадливо користуватись електроприладами, особливо у години "пікових" навантажень: з 18:00 до 23:00.

Через атаку РФ по Одещині 22 квітня до повітря потрапило 49 тонн діоксиду вуглецю — Держекоінспекція

Екологи підрахували суму збитків атмосферному повітрю внаслідок російської атаки по агропідприємству на Одещині 22 квітня. Про це 9 травня повідомили у Державній екологічні інспекції Південно-Західного округу.

У цей день армія РФ атакувала агропідприємство на території Білгород-Дністровського району, через влучання БпЛА сталось загоряння будівель, споруд та сільськогосподарської техніки на загальній площі 270 квадратних метрів. Під час цього до атмосферного повітря потрапила 21 тонна діоксиду вуглецю, що завдало збитків на 65 тисяч гривень.

Також через загоряння будинків та господарських споруд на загальній площі 364 квадратних метри до повітря потрапило 28 тонн діоксиду вуглецю. Загальний розмір збитків склав майже 88 тисяч гривень.

Наслідки про атаку передали до оперативного штабу при держекоінспекції для формування переліку порушень у сфері охорони навколишнього природного середовища, що завдані довкіллю під час війни.

Правоохоронці ідентифікували російського снайпера, причетного до розстрілу цивільних авто в Гостомелі

Слідчі встановили особу військового РФ, причетного до розстрілу цивільних автомобілів у Гостомелі. Йому заочно оголосили підозру у воєнних злочинах. Про це інформує Київська обласна прокуратура, а також поліція Київщини в Telegram.

Як з'ясувало слідство, 25 лютого 2022 року російські військові в Гостомелі розстрілювали цивільні авто, які проїжджали повз бойові позиції по вул. Шевченка та вул. Свято-Покровській. Один із водіїв, який їхав у той день до Бучі, отримав численні вогнепальні поранення, але вижив.

Правоохоронці встановили особу 30-річного бійця-снайпера загону особливого призначення "Заслон" управління Росгвардії по Красноярському краю, який разом з іншими військовими брав участь у розстрілі транспортних засобів у Гостомелі. Його звинувачують у злочинах за (ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 КК України).

Зеленський підписав закони про продовження в Україні воєнного стану та мобілізації

Президент України Володимир Зеленський підписав закони про продовження в Україні воєнного стану та загальної мобілізації ще на 90 днів. Про це йдеться на сайті Верховної ради у картках до законопроєкти №11234 та №11235.

В Одесі пролунал вибух: що відомо

В Одесі пролунав вибух під час повітряної тривоги вдень 9 травня. Про це повідомив міський голова Геннадій Труханов у телеграм-каналі.

Вибух у місті пролунав приблизно о 17:13. Повітряну тривогу в регіону оголосили о 17:10. Водночас у Повітряних силах повідомили про рух швидкісної цілі у напрямку Одещини

Агітував за приєднання Херсонщини до Росії. Служба безпеки повідомила про підозру клірику УПЦ (МП)

СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ (МП) Назару Шкілю, який агітував за приєднання Херсонщини до Росії та розфарбував в’їзну стелу до Херсона у кольори російського прапора. Про це у Telegram повідомила Служба безпеки України.

Повідомляється, що іподиякон так званої "Херсонської єпархії РПЦ" на тимчасово захопленій частині області під час окупації тимчасового захоплення обласного центру одним з перших підтримав армію РФ та пішов з ними на співпрацю як клірик місцевої громади УПЦ (МП). Згодом окупаційний очільник Сальдо погодив його "кандидатуру" на посаду керівника місцевого "громадського об’єднання молоді".

"Перебуваючи на цій "посаді"підозрюваний зібрав людей для розфарбування стели на в’їзді в окупований Херсон у кольори російського прапора. Про це він розповів під час прямих трансляцій в ефірах центральних телеканалів РФ

Також клірик агітував вірян підтримати псевдореферендум щодо приєднання Херсонщини до складу Російської Федерації. Під час звільнення правобережжя він разом з батьком – настоятелем місцевого храму УПЦ (МП) втік до Ставрополя.

Слідчі Служби безпеки заочно повідомили іподиякону про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України — колабораційна діяльність, заперечення збройної агресії РФ проти України, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України. Йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

Тривають заходи для притягнення його до відповідальності, вирішується питання щодо кваліфікації дій його батька.

Вночі на узбережжя Одещини винесло морську міну

Вночі 9 травня на узбережжя Одещини винесло морську міну. Про це повідомили на сторінці Військово-морських сил в телеграмі.

Боєприпас знищили, контрольовано підірвавши, уточнили в ВМС.

"Сьогодні вночі силами та засобами ВМС ЗС України було знищено чергову морську міну, яку винесло на узбережжя Одещини. Виявлений боєприпас було знешкоджено шляхом контрольованого підриву", — зазначено у повідомленні.

Мецола про легітимність Путіна: "ЄС не визнає російські вибори"

Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола у відповідь на запитання Суспільного про легітимність керівника Росії Володимира Путіна нагадала, що Європарламент засудив нелегітимні президентські вибори в Росії та на окупованих Росією територіях України.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного за підсумками спільної пресконференції президента України Володимира Зеленського з главою Європейського парламенту Робертою Мецолою у Києві 9 травня.

“Повторю позицію Європарламенту: вибори в РФ не були сюрпризом ні для кого, тому ЄП відразу відреагував таким чином, що ЄС не визнає російські вибори, особливо вибори проведені незаконно проведені на окупованих територіях України”, — сказала Мецола.

За її словами, станом на зараз Європарламент перебуває у фазі виборів, коли очікується на новий склад, який буде затверджений 16-17 липня цього року.

“І тоді ми очікуватимемо сильну позицію від нового парламенту”, — сказала Мецола.

Зеленський відповів, за яких умов Україна зможе зупинити ініціативу росіян на сході

Сили оборони зупинять ініціативу росіян на сході після надходження в Україну нових партій озброєння, зокрема, із ухваленого США пакету військової допомоги Україні, заявив президент України Володимир Зеленський.

Про це президент сказав під час спільної пресконференції з главою Європейського парламенту Робертою Мецолою у Києві, відповідаючи на запитання Суспільного.

“Як тільки вони (військова допомога — ред.) дійдуть — ми зупинимо їх ініціативу на сході держави. Безумовно, користуючись цим моментом, вони (росіяни — ред.) збільшили свої війська на півночі, сході нашої держави і всюди, не тільки Донбас. Харківський регіон, Сумський — вони всюди щось збільшують, а десь навіть показують, що там не дуже велика кількість, а глибше ми бачимо ще війська, які можуть бути на тому чи іншому напрямку”, — сказав президент.

Він додав, що якщо говорити без деталей, головне, що відома ця кількість, а також що у росіян “не так все дуже добре, як вони вважали”.

“При збільшенні постачання зброї ми зможемо зупинити їх на сході, там зараз у них ініціатива, це не секрет, нам потрібно їх зупинити, забрати ініціативу в свої руки, це можна тільки, коли в руках є щось міцне”, — наголосив президент.

Він пояснив, що наразі зрозуміло що саме і скільки всього потрібно на фронті, відома кількість бригад, яку треба вивести для того, щоб люди відпочили, ідуть ротації.

“Є план цих ротацій, слава Богу, що все це є, але крім цих сильних, які виводяться повинні заходити укомплектовані бригади, не просто сильні хлопці, а хлопці сильні і не з голими руками”, — сказав Зеленський.

Зеленський також додав, що не хоче цим “підіймати настрій”, а хоче поділитися “реаліями, в яких ми живемо всі”.

За його словами, важливо, що в цих реаліях живуть і партнери України, з якими діляться інформацією розвідок.

“Приділяємо увагу укріпленню наших кордонів або рубежів, там де є бої, жива контактна лінія, яка постійно змінюється. Тому тільки посилення нашої армії на полі бою дасть нам можливість переваги. Вона потрібна, треба щоб усе надходило швидше”, — сказав Зеленський.

Він додав, що збільшення виробництва вітчизняної артилерії, артилерійських снарядів і дронів (Стугни, Корсара) дає можливість Україні протистояти війську РФ.

“Думаю, нам це дало подих”, — сказав президент.

Розстріляли собаку та катували цивільних: трьох військових РФ судитимуть за злочини на Київщині

Трьох російських військових судитимуть через незаконне ув'язнення та катування цивільних під час окупації села Здвижівка на Київщині. Про це повідомляє прокуратура АР Крим та міста Севастополя.

Встановили, що обвинувачені обіймали посади командира, заступника командира та військового спецзагону Федеральної служби військ нацгвардії РФ по Красноярському краю.

У лютому-березні 2022 року вони знаходились в селі Здвижівка Бучанського району, де позбавляли волі та катували цивільне населення.

Зокрема, 19 березня 2022 року біля приватного будинку бійці під керівництвом командира загону затримали чотирьох цивільних, змусивши лягти на землю. Також для залякування вони розстріляли собаку одного із них.

Після цього потерпілих вивезли на околицю села, де зв'язали їм руки, закрили очі й обмотали голови клейкою стрічкою та утримували в нелюдських умовах.

"Ймовірність наступу РФ на Полтавщину є, але маленька": голова Опішнянської громади

Голова Опішнянської громади на Полтавщині Микола Різник записав відеозвернення до жителів. Він закликав не панікувати та розповів чи можлива окупація селища.

РФ концентрує нові військові угруповування вздовж кордону з Харківською та Сумською областями, за даними командувача Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенанта Олександра Павлюка. Від селища Опішня на Полтавщині до кордону з РФ близько 85 кілометрів. Голова громади Микола Різник звернувся до громади аби пояснити, які має очікування.

Київ та низка областей — відбій тривоги.

Дрони СБУ вразили один з найбільших нафтопереробних заводів Росії — джерела

Українські дрони вразили один з найбільших нафтопереробних заводів Росії, повідомили джерела Суспільного.

За даними джерел, це був дрон Служби безпеки, який встановив рекорд, подолавши відстань у 1500 кілометрів. Під атакою опинився "Газпром нафтохім Салават", безпілотник влучив в установку каталітичного крекінгу нафти. Завод спеціалізується на виробництві бензину, дизпалива та інших видів нафтопродуктів.

У Прилуках Чернігівської області пролунав вибух, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Президент призначив нового командувача Сил підтримки ЗСУ

Президент Володимир Зеленський призначив командувачем Сил підтримки ЗСУ Дмитра Герегу. Про це йдеться в указі № 315/2024 від 9 травня 2024 року.

“Призначити Герегу Дмитра Михайловича командувачем Сил підтримки Збройних Сил України”, – йдеться в документі.

Київ та низка областей — повітряна тривога.

Зеленський змінив командувача ССО ЗСУ

Президент Володимир Зеленський звільнив Сергія Лупанчука з посади командувача Сил спеціальних операцій Збройних Сил України і призначив на цю посаду Олександра Трепака.

Про це йдеться в указах №313/2024 і №314/2024.

"Звільнити Лупанчука Сергія Костянтиновича з посади командувача Сил спеціальних операцій Збройних Сил України", — йдеться у документі.

Іншим указом президент призначив Олександра Трепака командувачем ССО.

"Призначити Трепака Олександра Сергійовича командувачем Сил спеціальних операцій Збройних Сил України", — йдеться в указі.

Вихваляння Путіна і заклики до відновлення СРСР. У кількох областях України затримано проросійських агітаторів — СБУ

Служба безпеки України (СБУ) затримала проросійських агітаторів, які вихваляли очільника Кремля Володимира Путіна та закликали до відновлення Радянського Союзу (СРСР).

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Зазначається, що прокремлівські пропагандисти діяли у низці регіонів та столиці України.

"Зловмисники публічно виправдовували збройну агресію РФ та закликали до захоплення всієї території нашої держави. Для проведення інформаційних диверсій фігуранти створили десятки спеціалізованих профілів у відеохостингу YouTube та популярних соцмережах", — йдеться у повідомленні.

У Києві: викрито місцеву жительку, яка вихваляла Путіна та війну Росії проти України.

Для поширення пропаганди вона зареєструвала анонімну сторінку в TikTok, де публікувала свої антиукраїнські дописи. За даними слідства, переважну більшість аудиторії інтернет-ресурсу становили росіяни.

На Миколаївщині: затримано голову підпільної організації "Молода гвардія більшовиків-ленінців", діяльність якої дистанційно координувала російська розвідка.

"За вказівкою окупантів їхні поплічники готували замовні публікації для підконтрольних кремлю міжнародних інформагентств. У цих статтях автори популяризували колишній СРСР та закликали до його відновлення", — розповіли в СБУ.

При цьому для конспірації учасники підпілля діяли порізно та підписували свої "твори" різними псевдонімами.

На Дніпропетровщині: затримано YouTube-блогера, який співпрацював з командуванням Південного військового округу РФ.

Від окупантів чоловік дистанційно отримував завдання на поширення провокаційних відеосюжетів про війну в Україні. У замовних роликах їхній автор намагався дискредитувати Сили оборони та поширював фейки про ситуацію на фронті.

У Харкові: затримано прихильника Росії, який на власному YouTube-каналі вихваляв радянський режим та пропагував комуністичну символіку. В СБУ додали, що за викритими фактами тривають розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Залужного звільнили з військової служби

Колишнього головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного звільнили з військової служби за станом здоровʼя. Відповідний указ опублікований на сайті президента України.

Через обстріли з боку РФ дві українські гідроелектростанції наразі не працюють — "Укргідроенерго"

8 травня, під час російських масованих обстрілів критичної інфраструктури України, значних уражень було завдано й обʼєктам гідроенергетики. Про це повідомляє пресслужба "Укргідроенерго".

Зазначається, що внаслідок обстрілів дві українські гідроелектростанції виведено з експлуатації.

"Станом на сьогодні вся гідрогенерація зазнала нищівних пошкоджень. Знищене обладнання потребує чималих зусиль для ремонту, відновлення і значних фінансових коштів", — йдеться у повідомленні.

Безпілотники СБУ вразили дві нафтобази у Краснодарському краї РФ — джерела

Вночі 9 травня група безпілотників завдала удару по російській нафтобазі поблизу населеного пункту Юрівка біля Анапи у Краснодарському краї.

Джерела Суспільного повідомили, що ударні безпілотники СБУ вразили дві перевалкові нафтобази у Краснодарському краї РФ.

Ці нафтобази є перевалковими для постачання пального російським військам у Криму, оскільки розташовані неподалік півострова.

За словами співрозмовника, російські пабліки показують відео пожеж, які виникли внаслідок прильотів. Місцева влада каже, що їх ліквідовують 62 людини і понад 100 одиниць техніки, а це значить, що палає потужно.

"Сезон "бавовни" на російських НПЗ та нафтобазах в розпалі. СБУ й надалі зменшуватиме економічний та логістичний потенціал Росії для ведення війни", — зазначило поінформоване джерело.

Телеграм канал База опублікував кадри пожежі на нафтобазах.

У Харкові затримали 24-річного безробітного "блогера", який вихваляв комуністичний режим СРСР — СБУ

24-річний житель Харкова в соцмережах, за даними слідства, вихваляв тоталітарний режим Радянського союзу та закликав українців відмовитися від захисту держави, бо "вона того не варта".

Про це повідомив речник облуправління СБУ Владислав Абдула.

"Житель Харкова популяризував комуністичну символіку колишнього СРСР, вихваляв тоталітарний режим та розповсюджував наративи сучасної кремлівської пропаганди на кшталт, "братські народи", "три країни — три сестри" тощо. Для цього він створив на відеохостингу YouTube власний анонімний канал, підписниками якого здебільшого були боти, а також використовував сторінки у мережі Instagram та у забороненій в Україні російській соцмережі "ВКонтакте", — йдеться у повідомленні.

У публікаціях підозрюваний заявляв, що українці є "дешевим інструментом США", закликав громадян України відмовитися від захисту нашої держави, бо вона, "того не варта". Також харків'янин регулярно демонстрував своє зневажливе ставлення до державних символів України.

Під час обшуку правоохоронці вилучили виготовлену підозрюваний комуністичну символіку, яку він використовував під час знімань відеороликів.

Через російські обстріли на Херсонщині горіли будинки — ДСНС

Внаслідок російських обстрілів в ніч проти 9 травня зайнялись три пожежі у населених пунктах Білозерської громади Херсонської області. Про це на сторінці у Facebook інформує пресслужба ГУ ДСНС України в Херсонській області.

Через влучання російських снарядів горіли будинок та господарча споруда у Станіславі. Згодом, з тієї ж причини, зайнявся будинок у Кізомисі, йдеться в повідомленні.

Рятувальникам вдалось ліквідувати пожежі до ранку, попри постійну активність у небі російських безпілотників, повідомили у пресслужбі відомства.

На Одещині прикордонники збили п'ять "шахедів"

У ніч на 9 травня в Одеській області військовим Державної прикордонної служби України вдалося збити п'ять дронів РФ типу "Shahed-131/136". Про таке 9 травня повідомили в пресслужбі ДПСУ.

Там розповіли, що прикордонники Одеського загону збили три безпілотники, які наближались до узбережжя. Ще два "шахеди" знищила мобільно-вогнева група бійців Білгород-Дністровського прикордонного загону.

Удар по Салтівському району Харкова 8 травня: в якому стані поранені діти

Троє з чотирьох дітей, які зазнали поранень внаслідок атаки на Салтівський район 8 травня, перебувають у реанімації. Про це повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов.

У лікарні, за даними Синєгубова, залишили трьох хлопців:

  • 15-річний пацієнт в реанімації, стабільно тяжкий, виконана хірургічна обробка ран;
  • 14-річний хлопець — тяжкий, стабільний, переведений з операційної в реанімацію:
  • 14-річний пацієнт — в реанімації, видалено уламки, проведена операція, лікарі намагаються зберегти кінцівку.

8-річна дівчина зазнала поверхневої травми, її стан — середньої важкості, зазначив начальник обладміністрації. Дитину лікуватимуть амбулаторно.

У Криму зламали одну з платформ для телетрансляцій

В окупованому Криму 9 травня зламали одну з платформ для трансляції телевізійних каналів. Про це повідомив окупаційний радник "глави" Криму Олег Крючков на своєму каналі у Telegram.

"Технічні служби ведуть роботи. Найближчим часом проблему буде вирішено", — зазначив він.

За словами Крючкова, ефірне мовлення ТБ і радіо на півострові здійснюється у звичайному режимі.

Військові РФ двічі масовано атакувала Станіслав на Херсонщині

Російські військові з різних видів озброєння двічі масовано обстріляли Станіслав Херсонської області. Про це в Telegram 9 травня інформувала обласна військова адміністрація.

По селу били вночі та зранку. Внаслідок російської збройної агресії пошкоджені 20 будинків.В них потрощені стіни, дахи, вибиті двері та шибки. Загиблих та поранених серед місцевих жителів немає, йдеться в повідомленні.

До Києва прибула президентка Європарламенту

До Києва у День Європи прибула президентка Європарламенту Роберта Мецола, — повідомив голова Верховної ради Руслан Стефанчук

Армія РФ керованими авіабомбами вдарила по школі у Бериславі: що відомо

Російська авіація вкотре атакувала Берислав Херсонської області. В ніч проти 9 травня скинула на місто дві керовані авіабомби. Про це в Telegram повідомив керівник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Військові РФ поцілили у подвір'я місцевої школи. Внаслідок удару зруйновані освітні приміщення, а також котельня. Загиблих та поранених немає, йдеться в повідомленні.

До Києва прибула міністерка економічного співробітництва та розвитку Німеччини Шульце

Міністерка економічного співробітництва та розвитку Німеччини Свенья Шульце сьогодні, 9 травня, прибула до Києва. При цьому раніше її візит в Україну не анонсувався. Про це Свенья Шульце повідомила у соцмережі X.

Зазначається, що Шульце прибула до України у межах підготовки до конференції з питань відновлення, яка відбудеться у Берліні 11-12 червня та має зібрати понад 1500 учасників.

Також під час перебування в Києві міністерка зустрінеться з українськими високопосадовцями, де обговорить актуальні питання, які насамперед стосуються відновлення України.

Нардепи підтримали законопроєкт про відповідальність за порушення мобілізації

Парламент проголосував в цілому законопроєкт №10379 про внесення змін в Кримінальний кодекс та кодекс про адміністративне правопорушення за порушення мобілізації, повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк.

Зруйнували 5 будинків: вночі війська РФ обстріляли Лиман на Донеччині

В ніч з 8 на 9 травня російські війська обстріляли місто Лиман Донецької області. Про це Суспільному розповів начальник міської військової адміністрації Олександр Журавльов.

Росіяни влучили у північну частину міста близько першої години ночі 9 травня керованими авіабомбами. Зруйновані приватні будинки.

"6 обстрілів, КАБи, зруйновано 5 будівель, пожежу локалізували. Поранених чи загиблих, на щастя, немає," — розповів Олександр Журавльов.

Також внаслідок обстрілу постраждало комунальне приміщення Управління соціального захисту населення — вибуховою хвилею вибило вікна й пошкодило дах.

Україна шукає кошти в ЄС для розвитку власної оборонної промисловості — Камишін

Міністр із питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін заявив, що наразі Україна шукає кошти в ЄС, щоб збільшити підтримку власної збройової промисловості та задіяти додаткові потужності, не пов'язані з контрактами. Про це Олександр Камишін розповів в інтерв'ю Euractiv.

"Наша мета — знайти більше коштів для закупівель в українських виробників зброї. Ми знайшли кілька ініціатив, які, можливо, будуть реалізовані. З погляду на масштаби і вартості ми ефективні й здатні виробляти достатньо, єдине, чого не вистачає — це фінансування", — сказав міністр.

За словами Камишіна, однією з ініціатив ЄС у цьому напрямку може стати розширення Європейського фонду миру для відшкодування витрат держав-членів, які закуповують обладнання безпосередньо в України й залишають його в Україні.

"Також це використання відсоткового прибутку від заморожених російських активів і включення закупівель в Україні в цю програму. Якщо подивитися на українську оборонну промисловість, то ми створили хорошу машину, яка може швидко працювати. Все, що нам потрібно зараз, це залити в неї стійке паливо, яке може бути отримано тільки коштом прибутку від заморожених російських активів — без цього ми не зможемо продовжувати працювати", — сказав він.

Третьою ініціативою, за словами міністра, стане включення закупівель в українських виробників до Європейської програми оборонної промисловості (EDIP).

"Ми не хочемо конкурувати, ми робимо прості речі, які працюють просто і дешево, і ми будемо доповнювати європейську промисловість, і спільний потенціал буде достатнім для стримування будь-якого агресора", — додав Камишін.

У Чорному та Азовському морях 9 травня відсутні російські кораблі — ВМС ЗСУ

Станом на ранок 9 травня, Росія не виводила у Чорне море та Азовське море на бойове чергування свої кораблі. Про це повідомляє пресслужба Військово-морських сил ЗС України у Telegram.

"В Чорному та Азовському морі ворожі кораблі відсутні", — зазначили у повідомленні.

Крім того, минулої доби, в інтересах Росії, прохід Керченською протокою здійснили:

  • до Азовського моря — шість суден, з яких два рухались з протоки Босфор;
  • до Чорного моря — 11 суден, з яких чотири продовжили рух до Босфору.

"РФ продовжує порушувати Міжнародну конвенцію з охорони людського життя на морі 1974 р. (SOLAS), вимикаючи системи автоматичної ідентифікації (AIS)", — додали у ВМС ЗСУ.

У Чорному та Азовському морях 9 травня відсутні російські кораблі — ВМС ЗСУ

Станом на ранок 9 травня, Росія не виводила у Чорне море та Азовське море на бойове чергування свої кораблі.

Про це повідомляє пресслужба Військово-морських сил ЗС України у Telegram.

"В Чорному та Азовському морі ворожі кораблі відсутні", — зазначили у повідомленні.

Крім того, минулої доби, в інтересах Росії, прохід Керченською протокою здійснили:

  • до Азовського моря — шість суден, з яких два рухались з протоки Босфор;
  • до Чорного моря — 11 суден, з яких чотири продовжили рух до Босфору.

"РФ продовжує порушувати Міжнародну конвенцію з охорони людського життя на морі 1974 р. (SOLAS), вимикаючи системи автоматичної ідентифікації (AIS)", — додали у ВМС ЗСУ.

Російські війська вдарили по Олександрівці на Херсонщині: поранений чоловік

Російська армія обстріляла Олександрівку Станіславської громади Херсонської області. Поранений 74-річний місцевий житель.

Про це в Telegram 9 травня повідомила обласна військова адміністрація.

Військові РФ влучили у будинок чоловіка. Він отримав контузію, вибухову та черепно-мозкову травму, уламкові поранення ніг та голови. Наразі поранений перебуває у лікарні у середньому стані тяжкості, йдеться в повідомленні.

У Раді зареєстрували постанову про звільнення з посади Кубракова

У Верховній Раді зареєстрували проєкт Постанови про звільнення Олександра Кубракова з посади віцепрем’єр-міністра з відновлення України — міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України. У парламенті планують розділити питання інфраструктури та регіональної політики, якими зараз займається Кубраков, на два міністерства. Про звільнення Кубракова з Кабміну не йдеться, його можуть понизити у посаді.

У пояснювальній записці депутати пояснили ініціативу провалом регіональної політики, яка входить у його зону відповідальності.

Зазначається, що з початком повномасштабної війни, окремим викликом стала необхідність здійснення якісної регіональної політики, зокрема взаємодії з органами місцевого самоврядування та місцевими органами державної виконавчої влади, військово-цивільними адміністраціями.

"Нові виклики зумовлені повномасштабним вторгненням вимагають здійснення системної, передбачуваної та спрямованої на результат регіональної політики. Проте політика, яка здійснюється сьогодні міністерством в частині регіональної політики перебуває в критичному стані", — йдеться у пояснювальній записці.

Нардепи наголосили, що "є гостра потреба в утворенні окремого міністерства, яке б займалося регіональною політикою".

Нардеп Віталій Безгін пояснив ініціативу щодо звільнення Кубракова тим, що, що фракція "Слуги народу" підтримала "цілком обґрунтовану позицію", що паралельно керувати і питаннями інфраструктури, і питаннями регіональної політики/децентралізації є майже неможливим.

"Річний досвід показав, що регіональна політика опинилась не в пріоритеті, а це напряму шкодить європейській інтеграції України. Фракція визнала, що трохи понад рік тому здійснила помилку. Цю позицію однозначно розподіляє більшість членів профільного комітету та все експертне середовище. Не може одне управління закривати весь спектр завдань, які раніше покривало ціле міністерство. Нам потрібен виконавчий орган, який надасть децентралізації нове дихання", — написав він у Фейсбуці.

Як повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк, сьогодні парламент розгляне заяву про відставку міністра агрополітики Миколи Сольського, а також звільнення з посади віцепрем’єра з відновлення України — міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова.

"Тут цікава деталь, зазвичай по практиці міністри самі пишуть заяву про власну відставку, а тут збирають підписи від депутатів на відповідну постанову. Тобто це буде як ініціатива депутатів понизити у статусі міністра", — написав він у Телеграм.

Росіяни обстріляли три прикордонні громади на Чернігівщині

Російські війська за добу 8 травня обстріляли три прикордонні громади Чернігівщини. Вели вогонь з мінометів та ствольної артилерії.

Про це Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

Новгород-Сіверська громада:

  • два вибухи (приходи, ймовірно, з міномета калібру 120 мм) в напрямку села Михальчина Слобода.

Семенівська громада:

  • три вибухи (приходи, ймовірно, з міномета калібру 120 мм) в напрямку села Леонівка,
  • чотири вибухи (приходи, ймовірно, з міномета калібру 120 мм) в напрямку села Блешня,
  • чотири вибухи (приходи, ймовірно, з міномета калібру 120 мм) в напрямку села Леонівка,
  • чотири вибухи (приходи, ймовірно, зі ствольної артилерії) в напрямку села Заріччя,
  • десять вибухів (приходи, ймовірно, з міномета калібру 120 мм) в напрямку села Архипівка,
  • 15 вибухів (приходи, ймовірно, з міномета калібру 120 мм) в напрямку села Баранівка.

Сновська громада:

  • 14 вибухів (приходів, ймовірно, зі ствольної артилерії) в напрямку села Гірськ,
  • два вибухи (приходи, ймовірно, зі ствольної артилерії) в напрямку села Містки,
  • вісім вибухів (приходів, ймовірно, з міномета калібру 120 мм) в напрямку села Клюси,
  • 17 вибухів (приходів, ймовірно, з міномета калібру 120 мм) в напрямку села Хрінівка,
  • шість вибухів (приходів, ймовірно, з міномета калібру 120 мм) в напрямку села Гірськ.

У Нікополі внаслідок обстрілу 9 травня загинули двоє людей, ще двоє – поранені

У Нікополі на Дніпропетровщині внаслідок обстрілу вранці 9 травня загинули двоє людей, ще двоє – поранені.

Про це повідомив очільник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

Війська РФ з артилерії вдарили по місту. Загинули 62-річний чоловік та жінка 65 років. З пораненнями чоловіки – 39 та 67 років.

Там зайнявся приватний будинок. Ще 2 – понівечені. Зачепило й 5 багатоквартирних будинків. Побило магазин, 2 торговельні павільйони, господарські споруди та газогін.

Російська армія протягом доби обстріляла три громади Миколаївщин

У ніч проти дев'ятого травня БпЛА типу "Shahed 136/131" влучив у будівлю колишнього будинку культури у селищі Первомайське Миколаївського району. Будівля зазнала пошкоджень, люди не травмувались. Також протягом доби армія РФ атакувала прибережні громади області.

Про це повідомили у ранковому зведенні Миколаївської обласної військової адміністрації.

"Унаслідок влучання БпЛА типу "Shahed 136/131" частково зруйновано будівлю колишнього будинку культури в населеному пункті Первомайське Первомайської громади. Внаслідок влучання почалася пожежа, яка охопила 200 квадратних метрів. На зараз займання ліквідовано. Постраждалих немає", — йдеться у повідомленні.

Також 8 травня о 09:47 та 11:01 росіяни ударили з артилерії по акваторії Очаківської громади. Поранених немає, зазначили у військовій адміністрації.

Того ж дня о 23:20 російські військові здійснили артилерійський обстріл по території Куцурубської громади. Травмованих людей немає, повідомили в ОВА.

Армія РФ обстріляла п'ять громад Сумщини

9 травня російські солдати обстріляли п'ять громад Сумщини. Зафіксовано 46 вибухів.

Про це повідомили в Сумській ОВА.

По Краснопільській громаді російські солдати били з артилерії (7 вибухів).

Мінометами військові РФ обстріляли Есманьську громаду. Було 4 вибухи.

Білопільську громаду обстріляли гранатометом (15 вибухів).

На територію️ Середино-Будської громади скинули 7 мін.

Юнаківська громада — здійснено мінометні обстріли (13 вибухів).

Війська РФ вдарили по Нікопольщині дронами та з РЗСВ

Ввечері 8 травня російська армія тричі вдарила по Нікополю на Дніпропетровщині. Спершу – FPV-дронами, далі застосувала РСЗВ "Град".

Про це повідомив очільник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За його словами, внаслідок атак РФ пошкоджений приватний будинок. Загиблих та поранених немає.

Вночі на Нікопольщині та по області обстрілів не зафіксовано.

Також за уточненою інформацією, через атаки на райцентр вдень 8 травня у місті понівечені ще дві оселі і три господарські споруди.

Армія РФ за минулу добу завдала 360 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області: є поранена

Протягом минулої доби, 8 травня, російські військові атакували 11 населених пунктів Запорізької області. Одна людина дістала поранення.

Про це сьогодні, 9 травня, повідомив у своєму каналі Telegram голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Поранення дістала жінка під час авіаційного удару по селу Веселянка Запорізького району.

Загалом армія РФ завдала 360 ударів по містах та селах Запорізької області:

  • вісім авіаційних — по Веселянці, Оріхову та Роботиному;
  • чотири рази застосувала РСЗВ по Левадному та Роботиному;
  • 125 безпілотниками різної модифікації атакувала Гуляйполе, Левадне, Роботине, Малу Токмачку, Малинівку, Новоандріївку;
  • 223 рази з артилерії обстріляла території Гуляйполя, Новоандріївки, Малої Токмачки, Роботиного, Левадного, Верхньої Терси, Копанів та Малинівки.

"Надійшло 50 повідомлень про руйнування житла", — йдеться у повідомленні.

Сили ППО вночі знищили 17 з 20 дронів-камікадзе

У ніч на 9 травня 2024 року війська РФ атакували 20 ударними безпілотниками типу Shahed-131/136 із мису Чауда – Крим. Сили ППО знищили 17 "шахедів".

Про це повідомили у Повітряних силах ЗСУ.

В результаті бойової роботи зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил та мобільні вогневі групи Сил оборони України знищили 17 ударних БпЛА на Одещині.

Станом на ранок 93 травня 2024 року загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 478 730 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 1300 солдатів.

З техніки росіяни втратили:

танків ‒ 7429 (+11) од,

бойових броньованих машин ‒ 14281 (+35) од,

артилерійських систем – 12340 (+23) од,

РСЗВ – 1058 (+1) од,

засоби ППО ‒ 793 (+1) од,

літаків – 349 (+0) од,

гелікоптерів – 325 (+0) од,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 9775 (+47),

крилаті ракети ‒ 2192 (+41),

кораблі /катери ‒ 26 (+0) од,

підводні човни — 1 (+0) од,

автомобільної техніки та автоцистерн – 16618 (+69) од,

спеціальна техніка ‒ 2027 (+8).

Дані уточнюються.

На фронті за добу відбулося 146 бойових зіткнень

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках армія РФ зберігає присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання ЗСУ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку українські війська відбили 16 атак в районах населених пунктів Петропавлівка, Синьківка, Іванівка, Берестове Харківської області; Стельмахівка Луганської області.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 11 атак в районах Макіївки, Невського, Новолюбівки, Твердохлібового та Серебрянського лісництва на Луганщині.

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 26 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Андріївка, Верхньокам’янське, Новий, Виїмка, Іванівське та Кліщіївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку ЗСУ відбили 45 атак в районах населених пунктів Новоолександрівка, Євгенівка, Сокіл, Новоселівка Перша, Калинове, Новопокровське, Семенівка, Уманське, Нетайлове та Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати росіян в районах населених пунктів Красногорівка, Костянтинівка, Парасковіївка, Водяне та Урожайне Донецької області, де окупанти, за підтримки авіації, 11 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Оріхівському напрямку війська РФ 19 разів атакували позиції українських захисників в районі Старомайорського Донецької області.

На Херсонському напрямку армія РФ не відмовляється від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби, росіяни 4 рази безуспішно атакували позиції Сил оборони.

Водночас українські воїни продовжують завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують їх вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Протягом доби авіація Сил оборони та підрозділи ракетних військ завдали ударів по 3 засобах протиповітряної оборони, 2 артилерійських засобах, 10 районах зосередження особового складу та 1 іншому важливому об’єкту військ РФ.

Війська РФ завдали по Україні 60 ракетних та 90 авіаційних ударів

Як повідомили у Генштабі ЗСу, росіяни також здійснили 107 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях Сил оборони та населених пунктах.

Вночі, російські окупанти атакували Україну, застосувавши 20 БпЛА типу Shahed-136/131. Силами та засобами протиповітряної оборони України було знищено 17 ударних дронів.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Шалигине, Юнаківка Сумської області; Білий Колодязь, Старий Салтів та Лук’янці Харківської області; Лиман, Часів Яр, Дружба, Північне, Олександропіль, Стара Миколаївка, Новоселівка Перша, Карлівка, Московське, Новоолександрівка, Сокіл, Новопокровське, Уманське, Нетайлове, Урожайне, Костянтинівка та Старомайорське Донецької області; Веселянка, Оріхів, Роботине Запорізької області; Ольгівка, Берислав, Кізомис Херсонської області.

Під артилерійським вогнем були понад 110 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

Повітряні Сили знищили 17 БПЛА

Повітряні Сили ЗСУ у ніч на 9 травня знищили 17 російських безпілотників на Одещині.

Про це повідомив командувач Повітряних Сил Микола Олещук.

За інформацією, вночі росіяни атакували 20-ма ударними дронами типу Shahed-131/136 із мису Чауда, що у тимчасово окупованому Криму.

У результаті бойової роботи зенітними ракетними підрозділами Повітряних Сил та мобільними вогневими групами Сил оборони України знищено 17 ударних БпЛА на Одещині.

У Краснодарському краї РФ безпілотники атакували нафтобазу

Оперативний штаб Краснодарського краю Росії повідомив про атаку безпілотників на територію нафтобази у селі Юрівка під Анапою. Внаслідок атаки на нафтобазі почалася пожежа, пошкоджено кілька резервуарів. Постраждалих немає.

Про це йдеться у Telegram-каналі штабу.

За його даними, над регіоном було придушено 6 дронів, кілька з них впали на територію нафтобази. На місці пожежі працюють 62 особи та 20 одиниць техніки. До місця події прибув мер Анапи Василь Швець, він займається ліквідацією наслідків від атаки особисто.

Столтенберг: Україна не просить про війська НАТО на своїй території

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в Італії заявив, що Альянс, як і раніше, не має наміру використовувати війська на території України.

За його словами, які цитує італійське медіа ANSA, під час візиту до Києва Столтенберг не почув закликів до надсилання військових країн НАТО.

Натомість йшлося про те, щоб Альянс збільшив підтримку України, постачаючи більше зброї.

Генсек переконаний, що Путін досі вірить у воєнну перемогу, тому "єдиний спосіб переконати Росію сісти за перемовини — це довести на полі бою, що вона не переможе", а для цього потрібно надавати Україні зброю.

Естонія через збої в роботі GPS викликала тимчасового повіреного у справах Росії

Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна заявив, що втручання Росії у супутникову навігацію стало активнішим і збиває систему GPS, завдаючи серйозного впливу на цивільну авіацію. Також він додав, що це порушує правила Міжнародного союзу електрозв'язку, що забороняють створення таких перешкод.

Про це пише ERR.

Цахкна зазначив, що придушення сигналу GPS є частиною гібридної діяльності Росії, яка порушує нормальне життя та становить загрозу безпеці союзників. Він також згадав про інші прояви гібридної загрози, такі як кібератаки та дезінформація.

На початок