Закупівля боєприпасів і можлива передача ракет. Які рішення ухвалив саміт ЄС

Закупівля боєприпасів і можлива передача ракет. Які рішення ухвалив саміт ЄС

Важливо
Закупівля боєприпасів і можлива передача ракет. Які рішення ухвалив саміт ЄС
. Президент Євроради Шарль Мішель, і Генсек ООН Антоніу Гутерреш на саміті ЄС у Брюсселі 23 березня 2023 р. Фото: Associated Press

Лідери країн Європейського союзу схвалили спільну закупівлю боєприпасів для України, а також домовилися про постачання ракет, якщо буде потрібно. Про це повідомляє пресслужба Європейської Ради.

В ЄС наголосили, що повністю підтримують Україну і продовжуватимуть надавати політичну, економічну, військову, фінансову та гуманітарну підтримку, скільки буде потрібно.

Учасники саміту наголосили, що ЄС та країни-члени посилюють зусилля, щоб допомогти задовольнити нагальні військові та оборонні потреби України.

"Беручи до уваги інтереси безпеки та оборони всіх держав-членів, Єврорада вітає досягнуту домовленість про термінове постачання Україні боєприпасів класу "земля-земля" та артилерійських боєприпасів, а також, якщо буде потрібно, ракет у тому числі шляхом спільних закупівель та мобілізації належного фінансування, для надання 1 мільйона артилерійських боєприпасів протягом наступних 12 місяців", — йдеться у висновках саміту ЄС щодо України.

Єврорада також засудила вторгнення Росії в Україну і нагадало про непохитну підтримку незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і невіднятного права на самооборону від російської агресії.

Лідери ЄС привітали резолюцію Генсамблеї ООН і заявили про підтримку "формули миру" президента України Володимира Зеленського.

Читайте також: Як Генасамблея ООН ухвалювала "українську формулу миру": головні заяви політиків.

ЄС закликав Росіяю вивести війська з усієї території України, повернути депортованих українців, включаючи вивезених дітей, припинить створювати небезпеку на ЗАЕС.

Саміт ЄС 23 березня 2023 року
Зліва направо: президент Кіпру Нікос Хрістодулідес, президентка ЄК Урсула фон дер Ляєн, генсек ООН Антоніу Гутерреш, прем’єр Словенії Роберт Голоб і президент Євроради Шарль Мішель на саміті ЄС у Брюсселі 23 березня 2023 р. Фото: Associated Press

"Європейська Рада вітає угоду про створення нового Міжнародного центру з переслідування злочинів агресії проти України (ICPA) у Гаазі, який буде пов’язаний з чинною Спільною слідчою групою, яку підтримує Євроюст. Він знову заявляє про свою підтримку розслідувань прокурора Міжнародного кримінального суду", — йдеться у висновках.

Учасники саміту зазначили, що разом з партнерами продовжать і посилять колективний тиск на Росію, у тому числі шляхом запровадження нових санкцій, і подальшого обмеження ціни на нафту. Єврорада також налаштована на ефективне запобігання та протидію обходу санкцій у третіх країнах та з боку третіх країн.

Європейський Союз активізує свою роботу з партнерами, щоб протидіяти неправдивим російським наративам і дезінформації про війну.

Лідери ЄС зазначили, що продовжують підтримувати відновлення та реконструкцію України.

Читайте також: Світовий банк назвав суму, потрібну на відновлення України

"У цьому контексті Єврорада знову заявляє про повну підтримку ЄС створення міжнародного механізму для реєстрації збитків, завданих Росією. Разом із партнерами ЄС активізує роботу щодо використання заморожених активів Росії для відновлення України та з метою відшкодування відповідно до законодавства ЄС та міжнародного права", — йдеться у документі.

Європейська Рада привітала зусилля України веденні реформ і підкреслила важливість процесу вступу України до ЄС.

В ЄС також висловили підтримку "Чорноморської зернової ініціативи" і наголосили на необхідності забезпечення постійної наявності та доступності сільськогосподарської продукції для країн, які її найбільше потребують.

Крім того, учасники саміту пообіцяли надавати всю необхідну підтримку Молдові, засудили військову підтримку Росії, яку надають Іран і Білорусь.

Що відомо про постачання Україні боєприпасів

8 березня, під час зустрічі міністрів оборони ЄС у Стокгольмі Боррель представив три пропозиції щодо постачання боєприпасів Україні. На цій же неформальній зустрічі міністрів оборони ЄС, глава Міноборони України Олексій Резніков заявив, що Україні потрібен мільйон артилерійських снарядів, на закупівлю яких знадобиться чотири мільярди євро.

14 березня Рада ЄС збільшила фінансову стелю для Європейського фонду миру, з якого виділяються кошти для закупівлі зброї Україні. Йдеться 7,979 млрд євро до 2027 року, що має забезпечити покриття додаткових фінансових потреб. 15 лютого уряд США уклав оборонний контракт на суму понад 500 млн доларів на виробництво артилерійських боєприпасів для української армії. Канцлер ФРН Олаф Шольц також повідомив, що Німеччина збільшить виробництво боєприпасів для підтримки України.

20 березня міністри оборони та закордонних справ Євросоюзу погодили план спільної закупівлі боєприпасів, який передбачає постачання Україні мільйона снарядів.

Читайте також

Нестача вибухівки ускладнює можливості Європи озброїти Україну — FT

ЄС нарощує імпорт зброї на тлі російсько-української війни — Ігор Козій

Зброя для України: Рада ЄС збільшила фінансову стелю Європейського фонду миру

На початок