Зброя для України: Рада ЄС збільшила фінансову стелю Європейського фонду миру

Зброя для України: Рада ЄС збільшила фінансову стелю Європейського фонду миру

Важливо
олова дипломатії ЄС Жозеп Боррель
. Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель. Фото: Getty Images

Рада Європейського Союзу збільшила фінансову стелю для Європейського фонду миру, з якого виділяються кошти для купівлі зброї Україні. Йдеться 7,979 млрд євро до 2027 року, що має забезпечити покриття додаткових фінансових потреб. Про це йдеться у повідомленні на сайті Ради ЄС.

“Це рішення реалізує політичну домовленість, досягнуту 12 грудня 2022 року, коли Рада вирішила збільшити загальну фінансову стелю ЄФПС на 2 млрд євро (у цінах 2018 року) у 2023 році та передбачити можливість подальшого збільшення на більш пізньому етапі (до 5,5 млрд євро у цінах 2018 року до 2027 року)”, — йдеться у повідомленні.

Рада також вирішила встановити базову фінансову суму для загальних витрат на військові навчання ЄС з кризового менеджменту 2023 року на рівні 5 млн євро і запровадити більшу гнучкість у зборі та використанні фінансових внесків держав-членів і їхньому використанні фондом.

У своїх висновках від 15 грудня 2022 року Європейська Рада підтвердила глобальний вимір Фонду і привітала домовленість, досягнуту в Раді 12 грудня 2022 року, щодо забезпечення його фінансової стійкості, зазначається у релізі на сайті організації.

За словами Верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля, Європейський фонд миру став невід'ємною частиною підтримки ЄС, спрямованої на зміцнення миру та безпеки в усьому світі.

“Сьогоднішнє рішення збільшує фінансову стелю Європейського фонду миру до понад 7,9 мільярдів євро. Забезпечення фінансової стійкості цього інструменту має вирішальне значення для нашої підтримки не лише України, але й наших партнерів в інших частинах Європи, Африки та Близького Сходу, оскільки їхні потреби продовжують зростати”, — заявив Боррель.

Що відомо про рішення Ради ЄС про фінансову стелю для Європейського фонду миру

Рада ЄС 12 грудня 2022 року узгодила збільшення фінансової стелі Європейського фонду миру на 2 мільярди євро у 2023 році з можливістю подальшого збільшення на більш пізньому етапі. Про це повідомляється на сайті Ради. Йдеться про фонд, з якого ЄС відшкодовує державам-членам поставки озброєння Україні.

Загальне збільшення загальної фінансової стелі фонду до 2027 року становитиме до 5,5 мільярдів євро (у цінах 2018 року). Угоду мали офіційно оформити на початку 2023 року.

Що таке Європейський фонд миру

Європейський фонд миру був створений у березні 2021 року для фінансування всіх заходів спільної зовнішньої політики та політики безпеки, пов’язаних із військовими та оборонними питаннями. Щоб запобігати конфліктам, задля збереження миру та зміцнення міжнародної безпеки та стабільності. Зокрема, Європейський фонд миру дозволяє ЄС фінансувати дії, спрямовані на зміцнення потенціалу країн, що не входять до ЄС, а також регіональних і міжнародних організацій у військових і оборонних питаннях.

Фонд є позабюджетним інструментом і мав загальну фінансову межу в 5 мільярдів євро в цінах 2018 року на період 2021-2027 років. Існують річні межі, які коливаються від 420 мільйонів євро в 2021 році до 1,132 мільярда євро в 2027 році. Внески держав-членів визначаються на основі ключа розподілу валового національного доходу.

Завдяки фонду ЄС підтримує Збройні Сили України через шість послідовних пакетів підтримки, а також багато інших країн, таких як: Мозамбік, Грузія, Республіка Молдова, Республіка Малі, Сомалі, Нігер, Боснія і Герцеговина, Ліван та Мавританія, а також військових компонентів операцій з підтримки миру під проводом Африки та багатонаціональних підрозділів, таких як Балканська медична оперативна група.

86% загальної фінансової стелі на 2021-2027 роки вже було виділено в 2022 році. Це зробило необхідним її перше збільшення.

Що відомо про військову допомогу ЄС Україні

Загальна вартість військової допомоги ЄС для України восени 2022 року оцінювалася у 8 мільярдів євро. Про це заявив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель на зустрічі глав МЗС у Брюсселі 14 листопада. "Я запросив своїх військових співробітників найбільш точно оцінити загальну суму військової підтримки України з боку ЄС. Я можу сказати, що щонайменше було передано озброєнь на 8 млрд євро як з боку ЄС, так і з боку держав-членів на двосторонній основі", — зазначив Боррель". За його словами, це 45% від зусиль США.

Представниця МЗС РФ Марія Захарова раніше заявляла, що сумарна західна військова допомога Україні становить начебто 42,3 млрд доларів, з них 28,3 млрд нібито припадають на США. Звідки у росіян ці цифри — невідомо.

Росія розв'язала повномасштабну війну в Україні 24 лютого. Її метою президент Росії Володимир Путін назвав нібито захист жителів Донбасу, а також так звані "демілітаризацію" і "денацифікацію" України. Згодом Путін калька разів змінював свою думку щодо мети війни.

У відповідь на необгрунтоване вторгнення Росії в Україну, Західні країни запровадили масштабні санкції проти Росії (10 пакетів — ред.) та продовжують тиск на РФ, для повного вичерпання її ресурсів та припинення війни в Україні.

Війна. Усі останні новини

На початок