Боррель представив три пропозиції забезпечення України боєприпасами

Боррель представив три пропозиції забезпечення України боєприпасами

Жозеп Боррель
. Високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. Фото: AP

Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що Україна для оборони потребує більше боєприпасів і представив пропозиції ЄС щодо забезпечення ЗСУ снарядами.

Про це він сказав на неформальній зустрічі міністрів оборони ЄС у Стокгольмі, передає кореспондентка Суспільного.

"По-перше, нам потрібен новий пакет підтримки через Європейський фонд миру. Я пропоную міністрам 1 млрд євро з фонду. По-друге, нам потрібна скоординована заявка, щоб закупити 155 мм боєприпаси. І третє. Потрібно збільшити потенціал європейської оборонної промисловості, щоб задовольнити величезний попит наших армій не лише на зброю для України", — сказав Боррель.

Головний дипломат ЄС зазначив, що армії Євросоюзу надають свої запаси Україні, тому що вони очікують, що зможуть поповнити запаси завдяки більшій, сильнішій потужності європейської оборонної промисловості.

"І я пропоную мобілізувати ще один мільярд євро на цей другий і третій пункти. За підтримки шведського головування ми продовжимо досягати домовленостей щодо пакетної угоди на наступній зустрічі Foreign Affairs Council, яка відбудеться 20 березня", — сказав він.

Боррель сподівається, що на цій зустрічі глави МЗС та Міноборони країн ЄС приймуть конкретне офіційне рішення щодо цього.

"Підсумовуючи, три напрямки – 2 мільярди євро, щоб швидше забезпечити Україну більшою кількістю боєприпасів, щоб підтримати її армію, яка протистоїть російському вторгненню", — сказав голова дипломатії ЄС.

Боррель також зазначив, що до кінця 2023 року ЄС очікує навчити 30 тисяч українських військових.

"Всі країни-члени висловили своє задоволення результатами, досягнутими цією навчальною місією, і зобов’язалися зробити більше, особливо коли бойові танки прибудуть в Україну. І екіпажі цих бойових танків мають бути великими. Не тільки окремо для кожного танка, але для того, щоб усі вони могли воювати разом", — сказав він.

Міністр оборони Швеції Пол Йонсон наголосив, що підтримка України є пріоритетом для шведського уряду, як на національному рівні, так і на міжнародному рівні.

"Головування Швеції працюватиме над тим, щоб ЄС продовжував задовольняти потреби Збройних сил України, особливо радий, що міністр Резніков був сьогодні з нами", — сказав він.

Міністр оборони України Олексій Резніков на зустрічі своїх колег з ЄС у Стокгольмі заявив, що Україні потрібні системи ППО, мільйон боєприпасів, а також бронетехніка і танки.

Що відомо про постачання Україні боєприпасів

Уряд США уклав оборонний контракт на суму понад 500 млн доларів на виробництво артилерійських боєприпасів для української армії.

Канцлер ФРН Олаф Шольц також повідомив, що Німеччина збільшить виробництво боєприпасів для підтримки України.

Читайте також

Естонія хоче надати Україні касетні боєприпаси, але потрібна згода Німеччини

Болгарія таємно постачала Україні боєприпаси на початку вторгнення РФ — Welt

У ЄС не домовилися про спільні закупівлі боєприпасів для України — Моравецький

Болгарія через посередників передала Україні зброї на $1 млрд — Euractiv

На початок