"Історичне рішення". Міністри ЄС погодили план спільної закупівлі снарядів для України

"Історичне рішення". Міністри ЄС погодили план спільної закупівлі снарядів для України

Важливо
Високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель
. Високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. Фото: AP

Міністри оборони та закордонних справ Євросоюзу 20 березня погодили план спільної закупівлі боєприпасів, який передбачає постачання Україні 1 мільйона снарядів.

Про це повідомив високий представник ЄС з питань закордонних справ Жозеп Боррель, а також прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас.

"Історичне рішення. Після моєї пропозиції країни-члени погодилися доставити 1 мільйон артилерійських боєприпасів протягом наступних 12 місяців. У нас є тристоронній підхід: 1 мільярд євро для негайної доставки, 1 мільярд євро на спільні закупівлі, комісія з нарощування виробничих потужностей", — повідомив Боррель.

Каллас додала, що таке рішення допоможе нарощувати європейську оборонну промисловість.

"Рада, що міністри закордонних справ і оборони блоку схвалили цю ініціативу", — йдеться в дописі прем'єрки Естонії.

Ідеться про 155-мм снаряди, повідомив раніше Боррель.

Що відомо про постачання Україні боєприпасів

8 березня, під час зустрічі міністрів оборони ЄС у Стокгольмі Боррель представив три пропозиції щодо постачання боєприпасів Україні. На цій же неформальній зустрічі міністрів оборони ЄС, глава Міноборони України Олексій Резніков заявив, що Україні потрібен мільйон артилерійських снарядів, на закупівлю яких знадобиться чотири мільярди євро.

14 березня Рада ЄС збільшила фінансову стелю для Європейського фонду миру, з якого виділяються кошти для закупівлі зброї Україні. Йдеться 7,979 млрд євро до 2027 року, що має забезпечити покриття додаткових фінансових потреб. 15 лютого уряд США уклав оборонний контракт на суму понад 500 млн доларів на виробництво артилерійських боєприпасів для української армії. Канцлер ФРН Олаф Шольц також повідомив, що Німеччина збільшить виробництво боєприпасів для підтримки України.

Читайте також

Нестача вибухівки ускладнює можливості Європи озброїти Україну — FT

ЄС нарощує імпорт зброї на тлі російсько-української війни — Ігор Козій

Зброя для України: Рада ЄС збільшила фінансову стелю Європейського фонду миру

На початок