Вторгнення Росії в Україну, день 57. Текстовий онлайн

Вторгнення Росії в Україну, день 57. Текстовий онлайн

Оновлено
Вторгнення Росії в Україну, день 57. Текстовий онлайн
. Українські військові ідуть зруйнованим мостом в Ірпені, 20 квітня 2022 року. Фото: АР

21 квітня — 57-ма доба повномасштабного російського вторгнення. Російські окупанти почали активну фазу наступу на Донбасі. Ситуація в Маріуполі погіршується, Зеленський назвав два шляхи для деблокади міста.

Суспільне продовжує текстовий онлайн усіх подій цієї війни. Попередні головні новини читайте тут. Текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

“Азовсталь”, ЗСУ збивають російські бомбардувальники, Європа дає зброю. Війна. Головне за 21 квітня

Суспільне завершує текстовий онлайн 21 квітня. Хроніку 58-го дня війни — читайте тут.

Вторгнення Росії в Україну, день 57. Текстовий онлайн
Люди з Маріуполя та прилеглих міст прибувають до центру переселенців, у Запоріжжі, 21 квітня 2022 року. Фото: АР

Україна розраховує стати членом ЄС у 2024 році

Влада України розраховує на отримання членства в Європейському Союзі у 2024 році. Про це в колонці для видання "Українська правда" написала віцепрем’єр-міністерка України Юлія Свириденко.

Урядовиця нагадала, що у квітні Україна передала ЄС першу частину опитувальника з відповідями (це обов’язкова процедура перед набуттям статусу кандидата на членство) і наразі активно працює над другим.

"Ми розраховуємо отримати статус кандидата на вступ до ЄС уже влітку цього року. Перша частина нашої заявки вже подана. Такими ж стрімкими темпами ми виконаємо всі вимоги до України як майбутнього члена ЄС. Це наш шлях справжньої демократії та свободи", — наголосила вона.

"Укрзалізниця" призначила сім евакуаційних рейсів на 22 квітня

На 22 квітня "Укрзалізниця" анонсувала сім додаткових евакуаційних рейсів. Йдеться про такі напрямки:

  • 11:30 - 219/220 Запоріжжя-1 - Львів;
  • 14:30 - 220/219 Львів - Запоріжжя-1;
  • 16:30 - 234/233 Покровськ - Чоп;
  • 23:30 - 234/233 Чоп - Дніпро;
  • 4:00 - 229/230 Ужгород - Харків-Пас.;
  • 11:30 - 229/230 Харків-Пас. - Ужгород;
  • 22:32 - 238/237 Одеса-Головна - Ужгород.

Перевізник зазначає, що час відправлення і прибуття поїздів може змінюватися, тому радить стежити за актуальною інформацією.

До посольства РФ в Ефіопії щодня приходять сотні чоловіків. Начебто хочуть поїхати воювати в Україну

Протягом останніх днів біля посольства Росії в Ефіопії щоранку з’являються черги в кілька сотень чоловік, які реєструються в охоронців дипустанови. Ймовірно, вони записуються для участі у війні проти України.

Черги біля російського посольства з’явилися нібито після публікації оголошення про те, що чоловіки, які приєднаються до російських окупантів в Україні, отримають 2000 доларів винагороди. Reuters зауважує, що ефіопці, які прибувають до дипустанови, надавали охоронцям свої імена й вказувати досвід військової служби.

Посольство РФ в Ефіопії ще 19 квітня опублікувало заяву, в якій заперечило причетність до вербування найманців для війни в Україні. А "візити" жителів країни назвало "черговим виявом незламних уз братерньої дружби і взаємної підтримки між двома народами".

За 21 квітня ЗСУ збили 15 повітряних цілей ворога

Протягом доби 21 квітня Збройні Сили України уразили 15 повітряних цілей ворога: три літаки, три вертольоти й дев’ять безпілотників. Про це повідомило Командування Повітряних сил ЗСУ у вечірньому зведенні.

Зенітні ракетні війська Сухопутних військ знищили шість безпілотників "Орлан-10", ще два ліквідували десантно-штурмові війська, а один – Повітряні Сили.

Два літаки – Су-34 і Су-35 – Повітряні Сили збили в районі Ізюма. Штурмовик Су-25 і вертоліт Мі-8 уразив десант, ще один гвинтокрил Мі-8 – морська піхота. А вертоліт Ка-52 знищили підрозділи Національної гвардії.

МЗС доручив безкоштовно оформлювати посвідку на повернення українцям, які виїхали без документів

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 21 квітня доручив скасувати оплату за оформлення посвідчення особи на повернення до України для тих, хто виїхав за кордон без документів.

"Сьогодні доручив зробити безкоштовним оформлення посвідчень особи на повернення до України. Працюємо з Мінцифрою, щоб з часом документ генерувався і в "Дії". Інші рішення теж готуємо", — зазначив міністр, не уточнивши, про що йдеться.

Посвідчення особи на повернення в Україну — це документ, який посвідчує особу, підтверджує громадянство України і дає право на в’їзд в Україну. Він оформлюється і видається посольствами й консульствами України.

Таку посвідку можуть оформити українці, які втратили документ, що посвідчує особу, за кордоном або якщо цей документ із певних причин став недійсним. Вартість оформлення посвідки становить 30 доларів або 28 євро.

Світовий банк попередньо оцінив збитки України внаслідок війни: це 40% ВВП

На сесії 21 квітня президент Групи Світового банку Девід Малпасс заявив, що попередня загальна сума збитків, завданих Україні Росією внаслідок широкомасштабного вторгнення, становить приблизно 60 мільярдів доларів, або 40% валового внутрішнього продукту.

Він уточнив, що попередня оцінка стосується лише збитків, завданих фізичним руйнуванням будівель та інфраструктури, і не охоплює втрати української економіки. "Звісно, війна ще триває, і збитки зростають", — додав Малпасс.

Він зазначив, що завдяки зусиллям міжнародних фінансових інституцій уже вдалося зібрати понад 3 мільярди доларів фінансової допомоги Україні, яка забезпечує роботу державних служб в умовах війни.

Данілов прокоментував можливе відновлення ядерного статусу України

На сьогодні відновлення Україною ядерного статусу неможливе, але після війни проти Росії можливі зміни у світі, й Київ повинен брати в них активну участь. Про це в інтерв’ю Суспільному заявив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов.

"Це (відновлення ядерного статусу — ред.) вкрай складно і в сучасних умовах це майже неможливо. Ми можемо мріяти при це, можемо говорити, але є технологічні процеси. Це неможливо на сьогоднішній день, як буде завтра, треба буде дивитися. Треба дивитися, як буде розвиватися світ", — підкреслив він.

На думку Данілова, після українсько-російської війни світ "буде по-іншому розвиватися", і Україні важливо брати участь у створенні нової системи безпеки.

"Чомусь усі мають бажання, щоб ми були без зброї, без захисту, були в якомусь статусі. А далі що? У нас же були зобов’язання 94-го року, 97-го року, інші зобов’язання були, зобов’язання по ООН, ніхто ці резолюції не виконує, ніхто ці правила не виконує, ніхто устав ООН не виконує. Сьогодні країна, яка є членом Ради Безпеки ООН, здійснює військову агресію проти країни, яка є засновником ООН. І де та ООН? Не кажучи вже про інші інституції", — зазначив секретар РНБО.

Росія відкинула пропозицію встановити Великоднє перемир'я — Зеленський

"Росія відкинула пропозицію встановити Великоднє перемир'я. Це дуже добре демонструє, як насправді керівники цієї держави ставляться до християнської віри, до одного з найбільш радісних і важливих свят. Але зберігаємо надію. Надію на мир, надію на те, що життя переможе смерть", — сказав Зеленський у вечірньому зверненні до українців.

Зеленський виступив на сесії Світового банку

Президент Зеленський під час історичної сесії Світового банку розповів про п’ять кроків, необхідних зараз.

"Перший – це негайна підтримка для України, щоб у керівництві Росії знали, що війна не дасть їм реалізувати жодної з їхніх загарбницьких цілей. Другий – негайне виключення Росії з усіх міжнародних фінансових інституцій. Третій – спеціальний податок за війну. Росія, а після неї й будь-який інший агресор, повинна платити за те, що порушує глобальну стабільність. Четвертий – кожній державі світу потрібно вже зараз підготуватися до можливого повного розриву будь-яких відносин із Росією. І п'ятий – потрібно продовжувати блокувати активи російської держави та представників російської еліти", — зазначив президент.

Українські військові знищили два російських транспортно-бойових вертольота Мі-8

Українські військові знищили два російських транспортно-бойових вертольота Мі-8, повідомляє пресцентр командування Десантно-штурмових військ.

"В одному з районів виконання завдань, підрозділом протиповітряної оборони 81 окрема аеромобільна бригада ДШВ ЗС України був знищений російський транспортно-бойовий вертоліт Мі-8 з ПЗРК “Stinger”, — ідеться у повідомленні.

Удень російські військові понад 50 разів обстріляли Харків

Вдень 21 квітня російські військові понад 50 разів обстріляли Харків із реактивних систем залпового вогню та артилерії. Дві людини загинули.

Що відбувається на "Азовсталі" — Суспільне зв'язалось із прикордонником, який перебуває там

Виконуючий обов'язки командира 23-го загону морської охорони прикордонної служби у Маріуполі, капітан 2-го рангу Петро Мельник, розповів Суспільному про те, як українські військові в оточенні на "Азовсталі" тримають оборону позицій і в яких умовах живуть.

  • Росія застосовує все своє наявне озброєння
  • Ситуація з наданням медичної допомоги критична
  • Доводиться пити технічну воду, їжа раз на добу
  • Необхідна евакуація, але під гарантії світових лідерів

Більше читайте тут.

У Запоріжжі крилаті ракети РФ вдарили по острову Хортиця, є постраждалі

У Запоріжжі крилаті ракети, випущені вдень 21 квітня армією РФ, вдарили по острову Хортиця.

Про це повідомляє пресслужба Запорізької ОВА: "Сьогодні, 21 квітня 2022 року, о 12.45 російська армія запустила крилату ракету по Запоріжжю. Вона впала на острів Хортиця в районі мосту Преображенського. У той час залізничним полотном мосту рухався евакуаційний потяг Запоріжжя-Львів, в якому вибуховою хвилею вибило вікна чотирьох вагонів. Також вилетіли вікна автівок, які рухалися мостом", — йдеться у повідомленні.

В ОВА зазначають, що о 13.30 росіяни завдали другий удар ракетою — яка також влучила в острів Хортиця. Внаслідок нього пошкоджена будівля санаторію-профілакторію одного з підприємств. Постраждало 8 людей.

"Ворог цілився в саме серце України — святу Хортицю, яка була свідком багатьох воєн, чиї тисячолітні скелі можуть розповісти про міць і звитягу, непереможну силу наших воїнів. Хортиця споконвіку боронила Запорожжя, а ми - боронитимемо Хортицю!", — наголосили в обладміністрації.

У Литві продовжили надзвичайний стан через агресію РФ до кінця червня

Сейм Литви продовжив надзвичайний стан до 29 червня. "За" проголосували 124 парламентарії, шестеро утрималися. Про це повідомляє національний мовник LRT.

Спікер Сейму Вікторія Чміліте-Нільсен наголосила, що режим необхідний, оскільки за два місяці після запровадження НС "жорстока російська військова агресія" в Україні триває і загроза не знижується.

"Державний тероризм Росії та постійні порушення міжнародного гуманітарного права призвели до наростання гуманітарної та міграційної кризи в Україні. Через агресивну політику, яку проводить Росія та Білорусь щодо населення своєї країни, імовірнішою стає загроза для населення цих країн", — сказала Чміліте-Нільсен.

За її словами, також спостерігається активізація діяльності, зокрема з метою можливого збору інформації, поблизу литовських об'єктів, важливих для забезпечення національної безпеки.

У Литві надзвичайний стан (НС) було запроваджено з 10 березня "через дії Росії, які становлять загрозу для першочергових інтересів національної безпеки Литви".

Верещук попросила вибачення у маріупольців, які сьогодні не дочекалися евакуації

Глава МінТОТ Ірина Верещук повідомила, що належної евакуації з Маріуполя не відбулось. За її словами, з боку росіян все відбувається "дуже складно, хаотично, повільно та, звісно ж, нечесно".

"Дає надію той факт, що вчора люди вперше поїхали з Маріуполя до Запоріжжя напряму (йдеться про ті чотири автобуси, які вчора виїхали з Маріуполя). Просимо вибачення у маріупольців, які сьогодні не дочекалися евакуації. Біля точки збору почався обстріл, через що коридор довелося закрити. Дорогі маріупольці, знайте: поки в нас будуть хоч якісь можливості, ми не полишимо спроб витягнути вас звідти! Тримайтеся", — додала вона.

Зараз відомо про 1126 загиблих від рук росіян на Київщині — Зеленський

Станом на 21 квітня відомо про 1126 українців, у тому числі 40 дітей, убитих російськими військами у Київській області. Про це заявив президент Володимир Зеленський у відезверненні до парламенту Португалії.

"Тільки в одній лише Київській області, і це станом на сьогодні, бо ще не всі поховання знайдені, було вбито окупантами 1126 українців, із них 40 дітей", — сказав глава держави.

Водночас він наголосив, що в Чернігівській, Сумській, Харківській та інших областях України, куди зайшли російські війська, вони влаштували "таке ж пекло, як і в Бородянці чи Бучі".

На Дніпропетровщині внаслідок ракетних ударів по залізниці постраждали п'ятеро людей

Унаслідок трьох ракетних ударів, яких російські загарбники завдали по залізниці на Дніпропетровщині, постраждало п'ятеро людей. Про це повідомляє пресслужба Дніпропетровської обласної військової адміністрації.

"Через ракетні удари по залізниці постраждали п’ятеро людей — двоє чоловіків та троє жінок", — йдеться у повідомленні. Усіх постраждалих госпіталізовано.

В Україні через війну пошкоджено 347 медзакладів — Ляшко

Внаслідок російської агресії в Україні на сьогодні пошкоджено 347 закладів охорони здоров’я, з них 36 – зруйновано. 78 автомобілів швидкої допомоги виведено із ладу. Про це в ефірі українських телеканалів повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

"Маємо сьогодні 347 пошкоджених закладів охорони здоров’я, 36 зруйнованих, і навіть сьогодні, за попередніми підрахунками, на цих 36 закладів потрібно 13 млрд грн, щоб повністю відновити роботу разом з обладнанням. Також 78 "швидких" обстріляно і виведено з ладу, вони сьогодні не можуть перебувати на маршрутах, і медичні бригади не можуть доїхати до пацієнтів", — зазначив він.

Зеленський закликав парламент Португалії підтримати повноправне членство для України

Президент України Володимир Зеленський звернувся до парламенту Португалії.

"Сподіваємося, що найближчим часом зможемо отримати статус кандидата в члени ЄС. І коли рішення буде розглядатися, я прошу вас підтримати повноправне членство для України. Бо ви на західному краю Європи і ми на східному краю Європи маємо однакові цінності й однаковий погляд на те, яким має бути життя на нашому континенті", — зазначив він.

Також Зеленський у зверненні попросив надати Україні танки "Леопард", бронетранспортери та протикорабельні ракети "Гарпун".

Журналісти оприлюднили супутникові знімки ймовірного місця масового захоронення поблизу Маріуполя

Журналісти "Схем" оприлюднили супутникові знімки ймовірного місця масового захоронення у селі Мангуш поблизу Маріуполя.

Раніше в міській раді заявили, що російські військові облаштували там братські могили, в яких ховають загиблих маріупольців. Згідно зі знімками, траншея з’явилась орієнтовно в кінці березня, її довжина — понад 300 метрів.

Через російську агресію загинули щонайменше 2345 мирних мешканців — ООН

Унаслідок російського вторгнення в Україну загинуло щонайменше 2345 цивільних, ще майже 3 тисячі дістали поранення. При цьому дані щодо жертв серед мирних громадян не є остаточними. Це дані ООН станом на 20 квітня.

До Запоріжжя прибули три з чотирьох автобусів з людьми з Маріуполя

До Запоріжжя прибули три з чотирьох автобусів гуманітарної колони з цивільними, яким 20 квітня вдалося виїхати з Маріуполя. В автобусах було 79 людей.

Київ, Вінничина, Рівненська, Івано-Франківська області — повітряна тривога. Також знову повітряна тривога на Дніпропетровщині.

На Дніпропетровщині були три ракетні удари

На Дніпропетровщині були три ракетні удари по залізничній інфраструктурі у Новомосковському районі. Загиблих та поранених немає. Знищено залізничне полотно і контактна мережа, зазначає голова ОВА Валентин Резніченко. Поки невідомо, чи вдасться відновити рух залізницею.

У Краматорську лишається близько 40 тисяч людей — Кириленко

Більшість людей з Краматорська на Донеччині виїхали, але в місті лишається близько 40 тисяч людей. Про це повідомив в ефірі Суспільного глава Донецької ОВА Павло Кириленко. За його словами, це багато, з огляду небезпеку через активні бойові дії.

"Якщо не рахувати Маріуполь, по всій території області до 24-го лютого постійно проживаючого населення на підконтрольній території було 1 млн 670 тисяч осіб. Зараз 430 тисяч населення лишилося. Краматорськ — з 200 тисяч трохи більше 40 тисяч лишилося в місті. Але це все одно багато для тієї активності бойових дій противника. Не вихід — виїхати з міста і залишатися в сільській місцевості, в населених пунктах, в селищах поблизу міста. Тому, що цинізм ворога... вони криють буквально всю територію, розуміючи, що їм необхідно знищувати і сіяти паніку серед місцевого населення", — сказав Кириленко.

У Харкові снаряд влучив у машину, загинули двоє людей

У Харкові в результаті влучання російського снаряду в машину загинули двоє людей. За інформацією журналістів Суспільного, снаряд влучив у моторний відсік легковика "Лада" в Київському районі міста, автомобіль з людьми вигорів вщент.

Британія запровадила нові санкції проти РФ

Велика Британія запровадила черговий пакет економічних санкцій проти Росії, заборонивши імпорт деревини, срібла, предметів розкоші, а також підвищивши мито на торгівлю з РФ.

РФ ввела санкції щодо 29 громадян США, а також щодо 61 громадянина Канади

У переліку, зокрема, Марк Цукерберг та директор LinkedIn Раян Росланскі. Тим, хто потрапив до санкційного списку, забороняється в'їзд до Росії на безстроковій основі.

Росіяни оголосили мобілізацію чоловіків на Херсонщині — Генштаб ЗСУ

На тимчасово захопленій території Херсонської області самопроголошена влада оголосила мобілізацію чоловіків. А 1 травня там планують провести так званий "референдум", а в період 2-10 травня – "перепис населення", повідомили у Генштабі ЗСУ.

Шмигаль зустрівся з Байденом

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль 21 квітня зустрівся з президентом США Джо Байденом. Зустріч не була анонсована. Фото опублікував Байден.

Сам Шмигаль повідомив, що під час зустрічі наголосив, що для перемоги України потрібне "подальше лідерство США у питаннях постачання зброї, розширення фінансової допомоги й посилення санкцій проти Росії. Тільки так можна примусити кремль до закінчення війни".

Дніпропетровська, Полтавська, Черкаська, Кіровоградська області — повітряна тривога.

Зеленський: Важкої зброї недостатньо

Зеленський заявив, що Україні недостатньо наявної важкої техніки у протидії Росії. Про це він сказав під час брифінгу з прем'єрами Франції та Данії у Києві. Зеленський подякував за фінансову і гуманітарну підтримку, але наголосив, що без важкої зброї в Україні нема буде кого підтримувати.

"Там тисячі танків, броньованої артилерії, про ракети нема що говорити. Я думаю ви все це бачите. Зараз ми стоїмо, зараз живий паркан. А ми дуже хочемо, щоб був не живий паркан з наших воїнів, яких у нас не так багато, але вони всі герої, ми хочемо, щоб була важка зброю. Важкої зброї недостатньо", — наголосив президент.

Данія хоче інвестувати у відбудову України – премʼєр

Данія має намір інвестувати у її відбудову після війни, заявила прем'єр-міністром Данії Метте Фредеріксен на спільному зі своїм іспанським колегою та президентом України Володимиром Зеленським брифінгу у Києві.

"Я абсолютно чітко сказала президенту Зеленському, що ми залишимося багаторічним другом і партнером та що ми хочемо інвестувати у довготривалу відбудову України", — сказала вона.

Фредеріксен також оголила про позитивну відповідь на запит президента України про те, щоб Данія стала на чолі відбудови Маріуполя: "Ми з нетерпінням чекаємо на цю співпрацю з вами і також з іншими міжнародними партнерами". Крім того, голова уряду відзначила підтримку Копенгагеном роботи Міжнародного кримінального суду, який розслідує воєнні злочини Росії в Україні.

Прем'єр-міністри Іспанії і Данії Педро Санчес та Метте Фредеріксен, які прибули у четвер в Україну, відвідали зруйновану росіянами Бородянку.

Гуманітарний коридор з Херсонщини на Дніпропетровщину не спрацював

Гуманітарний коридор з Херсонщини на Дніпропетровщину не спрацював. Автівки зупинили на блокпості, також російські військові затримали голову Нововоронцовської ОТГ Херсонщини Володимира Марчука. Наразі ведуться перемовини щодо його звільнення, повідомив начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

250 тисяч користувачів надали інформацію через чат-бот "єВорог" — Федоров

Від початку війни чат-ботом "єВорог", за допомогою якого можна повідомити про пересування російської техніки та військ, скористалися понад 250 тисяч українців. Про це в інтерв’ю Суспільному повідомив віцепрем’єр з питань цифрової трансформації Михайло Федоров.

Читайте також: Цифрова блокада Росії та Starlink в Україні — інтерв’ю з міністром Федоровим

Повітряна тривога майже по всій Україні

У Києві та більшості областей країни повітряна тривога, пройдіть в укриття.

США виділять ще 800 млн доларів на озброєння Україні — Байден

Президент США Джо Байден 21 квітня заявив, що США виділять ще 800 млн доларів на озброєння Україні. Також США надають 500 млн економічної допомоги. Байден також повідомив, що російські кораблі не зможуть зайти в американські порти.

У Новоолексіївці після затримання російськими військовими зник кримський татарин

У Новоолексіївці на блокпості військові РФ затримали кримського татарина Сервера Байрамова. Його місцезнаходження невідоме.

У селі Мангуш, поблизу Маріуполя, російські військові облаштували братські могили

У селі Мангуш, поблизу Маріуполя, російські військові облаштували братські могили, в яких ховають загиблих маріупольців, заявив радник міського голови Андрющенко.

За його словами, війська РФ вивозять тіла загиблих з міста та скидають їх у братські могили, які облаштували в районі об'їзної дороги. Маріупольська міська рада наводить дані місця масового поховання.

У Дніпрі перейменували частину вулиць

У Дніпрі перейменували частину вулиць, назви яких пов'язані з РФ. Зокрема, замість Псковської буде вулиця Авдіївська, а провулок Московський став провулком Азовсталі. Також з'явились Ірпінська і Вишгородська вулиці. Більше читайте тут.

Російський літак на Ізюмському напрямку збили

Російський літак на Ізюмському напрямку збили бійці 93-ї бригади "Холодний Яр". За інформацією бригади, винищувач-бомбардувальник вразили радянським ПЗРК "Ігла". Літак впав на окуповану росіянами територію.

"Чи вижили пілоти окупаційних військ, наразі невідомо", — йдеться у повідомленні.

Мер Маріуполя розповів про роботу фільтраційних таборів облаштованих РФ

Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко на брифінгу розповів про фільтраційну процедуру, яку влаштовують окупаційні війська у Маріуполі.

"Якщо ти так, чи інакше був пов’язаний з держслужбою, чи муніципальною службою — ти одразу потрапляєш за ґрати і там тримають когось 2 тижні, когось 2 місяці. Ми маємо чітку ознаку, що там застосовуються тортури. На жаль, вже багато мешканців нашого міста піддали цим тортурам, цим варварським знущанням. Вони застосовувалися не тільки до чоловіків, а й до дівчат. І хто вже пройшов цю злочинну фільтрацію — вже дають свідчення і це жах. Навколо міста вони облаштували 4 таких центрів. Наприклад, мій сусід, який записався до цієї фільтрації, має талончик, він 3620 у черзі і він каже, що так, як пропускають через ці тортури, то він приблизно у грудні 2024 року потрапить до цієї фільтрації і матиме змогу виїхати до України", — повідомив Бойченко.

Кулеба звернувся до уряду Болгарії з проханням надати військову допомогу

Попри те, що Болгарія засудила вторгнення в Україну та проголосувала за підтримку санкцій Європейського Союзу проти Росії, чотири партійна правляча коаліція залишається розділеною щодо того, чи надсилати зброю та боєприпаси до Києва, пише Reuters.

"Найкращий спосіб наблизити мир сьогодні – це стояти на боці України, а не нейтрально", – сказав Кулеба в болгарському парламенті на відкритті фотовиставки, яка зображує війну в Україні. — Іноді ви повинні зробити вибір, ви не можете бути посередині, ви не можете придумати нескінченні суперечки. Ви повинні стати на сторону і ви повинні стати на сторону істини. Тому все, що я можу сказати, це час зробити вибір".

Українська армія знищила російський бомбардувальник Су-34 на Харківщині

Про це 21 квітня повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"Сьогодні наші захисники знищили ще один ворожий літак Су-34. Російський винищувач ліквідували на Ізюмщині, де зараз тривають бої з окупантами", — повідомив він.

Рада спростила отримання допомоги по безробіттю під час війни

Парламент 21 квітня ухвалив в цілому законопроєкт №7275. "За" проголосували 296 нардепів. Документ спрощує процедуру надання статусу безробітного, а також дозволяє надавати його внутрішньо переміщеним особам, у яких відсутні документи.

Максимальний розмір допомоги по безробіттю встановлюється на рівні не більше 1,5 мінімальної заробітної плати. Розмір допомоги по безробіттю для внутрішньо переміщених осіб, які не мають необхідних документів, встановлюється відповідно до інформації в реєстрах та базах даних.

Виплачувати допомогу по безробіттю дозволяється без особистого відвідування безробітними центрів зайнятості (за умови підтвердження наміру перебування у статусі безробітного).

Рада продовжила термін дії воєнного стану до 25 травня

Парламент ухвалив президентський законопроєкт №7300.

"Цей закон негайно оголошується через засоби масової інформації та набирає чинності з дня опублікування", — йдеться в документі.

Мер Маріуполя: евакуація знову зривається, автобусів нема

Як повідомив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко, ситуація з евакуацією залишається дуже складною.

"Ми також оголосили точку збору для евакуації біля Порт-City, люди зібралися, більше ніж 200 маріупольців чекають на евакуацію. До них хтось підійшов і сказав, що буде, так би мовити, особистий підхід, хто має евакуйовуватися. Спочатку жінки з дітьми, потім жінки без дітей і загалом літні люди. Люди вишикувалися в такій послідовності, але станом на 15:05 автобусів так і немає. Також ми домовилися, що по маршруту ми зможемо дозагрузити автобуси у Мангуші та на Луначарському колі біля Бердянська і потім вже їхати до Запоріжжя. Ми запросили 22 автобуси, які мали б приїхати о 14, але й досі їх немає", — розповів міський голова.

Він також розповів, як відбувалася евакуація напередодні.

"Вчора було оголошено, що буде дуже багато автобусів, а приїхало лише 7, а ми очікували, що звісно приїде більше. І до цього ще додалося те, що вони мали чітко вказати нам маршрут, щоб ми змогли по цьому маршруту дозаповнювати ці автобуси. Але вони не мали такого наміру і ці автобуси з локації, це лівобережжя нашого міста, яке відрізано від іншої частини нашого міста, і туди дуже складно було потрапити, щоб розпочати цю евакуацію, але люди прийшли. І в цей час розпочався бій. Лунали залпи, танки вривалися до оборонців нашого міста і тому налякані люди приймали рішення їхати чи не їхати. На жаль, більшість ухвалила рішення залишитися в місті", — розповів Бойченко.

Бойченко зазначив, що вчора 4 автобуси вирушили з Маріуполя, ночували в Бердянську і сьогодні доїхали до Василівки: "Там їх передали до влади України і зараз вони рухаються до Запоріжжя.У цих 4 автобусах вивезли 80 маріупольців. Разом за весь час, у цих складних умовах, з 13-го березня нам вдалося вивезти понад 100 тисяч осіб потрапили на підконтрольну територію України. Ще понад 100 тисяч населення залишається в полоні окупантів".

Обмін полоненими: 19 українців повернулися додому

Про це повідомила віцепрем'єрка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

"Відбувся черговий обмін полоненими. Сьогодні ми повертаємо додому 19 людей, з яких 10 військових (включаючи 2 офіцерів) та 9 цивільних. Цього разу серед звільнених є поранені, і це дуже важливо. Адже тепер вони зможуть отримати повноцінне лікування та пройти курс реабілітації", — розповіла Верещук.

Marvel Comics перестане продавати та випускати комікси російською мовою

20 квітня представники Marvel розіслали російським партнерам листа з повідомленням про те, що з літа призупиняють співпрацю на "невизначений термін". Про це у своєму Telegram-каналі повідомив власник магазину коміксів Іван Чернявський.

За його словами, в середині літа 2022 року Marvel перестане продавати та продовжувати ліцензії на випуск своїх коміксів російською мовою. Все, що куплено зараз, потрібно встигнути випустити в найближчі два-три місяці, після чого новинки та доповнені тиражі на вимогу Marvel будуть неможливі.

Війська РФ можуть планувати обстріл залізничної інфраструктури західних регіонів України

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО України.

"У кількох проросійських Telegram-каналах, що здійснюють медіасупровід війни РФ проти України, з’явилася інформація щодо отримання росіянами "повного і точного списку координат залізничних мостів Західної України". Водночас зазначається, що "мостоповалу быть", — йдеться у повідомленні ЦПД.

Також зазначається, що відомості щодо місць розташування об’єктів залізничної інфраструктури України, зокрема щодо віадуків та мостів, не були державною таємницею та перебувають у вільному доступі.

Бійців тероборони у звільнених регіонах зобов’яжуть здати зброю у місця зберігання

Про це заявив командувач Сил ТрО Юрій Галушкін.

"Частина наших регіонів звільнена від окупантів і там не ведуться бойові дії. На цих територіях потрібно виконувати завдання, пов'язані з відновленням міст та сіл, відновлювати економіку, повертатись до роботи. Саме тому в цих регіонах настав час зосередити зброю у певних місцях зберігання", — зазначив він.

Зеленський повідомив, що зустрічається з прем'єрами Іспанії та Данії

Про це голова держави написав в Telegram-каналі.

У Бучі розпочали встановлення вікон в будинках

Про це повідомляє заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

Латвія визнала дії Росії в Україні геноцидом

Про це йдеться в повідомленні Сейму Латвійської Республіки.

“Латвія визнає, що Російська Федерація здійснює геноцид проти українського народу”, — йдеться у заяві латвійських парламентарів.

Латвія засудила зусилля влади Російської Федерації із заперечення злочинів, скоєних російськими збройними силами в Україні. Йдеться про спроби неправдиво представити ці злочини як провокацію або інсценування радикальних сил в Україні, зазначено у заяві.

“Тактика Російської Федерації в Україні, за якої військовослужбовці збройних сил РФ бомбардують міські території, громадські центри, пасажирські вокзали та цивільну інфраструктуру, а також вбивають мирне населення, має ознаки військових злочинів і навіть злочинів проти людства”, — йдеться у заяві Сейму.

Вибуховою хвилею вибито вікна у вагонах поїзда "Запоріжжя-Львів"

Як повідомляє "Укрзалізниця", постраждалих немає, поїзд прямує далі

"Вікна ми терпляче поміняємо по Кривому Рогу", — повідомляє перевізник.

Великобританія внесла до список санкцій 26 фізичних та юридичних осіб з Росії

Великобританія розширила список санкцій і внесла до нього ще 26 фізичних та юридичних осіб з Росії.

Серед них гендиректор "Російської залізниці" Олег Білозеров, колишній міністр оборони Анатолій Сердюков, офіційний представник Міноборони Ігор Конашенков, головний редактор журналу "Національна оборона" Ігор Коротченко, а також РКЦ "Прогрес" концерн "Калашников" та інші.

Близько 13:00 армія РФ завдала ракетних ударів по Запоріжжю

Про це повідомляє обласна військова адміністрація.

"Зафіксовано 2 "прильота" в Запоріжжі приблизно 30 хвилин тому. Постраждалих немає. Згодом будуть подробиці", — йдеться в повідомленні.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Вашингтоні зустрінеться з представниками МВФ та СБ

Про це повідомляє пресслужба голови уряду.

"Сьогодні та завтра працюємо у Вашингтоні. Беремо участь у засіданні міністерського рівня в рамках The 2022 Spring Meetings Міжнародного валютного фонду та Світового банку. Також заплановані зустрічі з представниками Конгресу й міністрами США, керівниками міжнародних фінансових і гуманітарних організацій", — йдеться у повідомленні.

Естонія визнала дії РФ в Україні геноцидом

На позачерговому засіданні парламент Естонії заслухав виступ глави делегації українського парламенту Олени Шуляк і одноголосно ухвалив заяву про військові злочини і геноцид Росії в Україні, повідомляється на сайті парламенту.

"На тимчасово окупованих територіях, зокрема в містах Буча, Бородянка, Гостомель, Ірпінь і Маріуполь, а також у багатьох інших населених пунктах України, Російська Федерація зробила акти геноциду в масових масштабах проти цивільного населення. Вони включають вбивства, викрадення людей, депортації, тюремне ув'язнення, тортури, зґвалтування, а також осквернення трупів“, — йдеться в заяві парламенту.

Таким чином парламент Естонії визнав дії російських збройних сил і військово-політичного керівництва геноцидом проти українського народу і закликав парламенти інших країн і міжнародні організації зробити те ж саме.

Українці, які до 31 березня подали заявку на 6,5 тисяч гривень, гарантовано отримають виплати — Мінсоцполітики

Як повідомляє Міністерство економіки, громадяни, які у період з 23 по 31 березня подали заявку щодо отримання 6,5 тисяч гривень в рамках програми "єПідтримка" та були внесені до відповідного реєстру гарантовано отримають виплати.

"Особи, які досі не отримали виплату, можуть перевірити, чи внесені їх дані до Реєстру отримувачів допомоги. Це можна зробити, звернувшись до Міністерства цифрової трансформації. Заявнику слід зазначити прізвище, ім’я, по батькові та реєстраційний номер облікової картки платника податків. З додатковими питаннями щодо програми також можна звернутися до Міністерства економіки України, написавши на електронну адресу: [email protected]", — зазначили у Мінекономіки.

Окупанти ізолюють захоплені населені пункти та розстрілюють волонтерів — ГУР

"Росіяни повністю ізолюють від України окуповані населені пункти, забороняють евакуацію та не допускають волонтерів. Зокрема, на сьогодні заблоковано всі окуповані населені пункти Великобурлуцького району, Харківської області. Виїзд можливий виключно на територію РФ", — повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони.

️Діє абсолютна заборона на доставлення гуманітарних вантажів з контрольованої Україною території. Місцевих жителів попереджено про те, що волонтери, які намагаються доставити допомогу – розстрілюються.

У КМДА відкрили європейський центр під назвою We Europe

Як повідомляє кореспондентка Суспільного з місця події, на вході до центру розмістили артефакти трипільської культури. У КМДА кажуть, так хочуть показати, що Україна — це серце Європи і культурне життя на цих землях триває тисячоліттями.

Вторгнення Росії в Україну, день 57. Текстовий онлайн
Європейський центр We Europe у КМДА. Фото: Суспільне

Новий центр — це місце, де європейські парламентарі з різних країн, які приїжджатимуть в Україну, зможуть працювати й проводити зустрічі. До цього у Києві не було локації, яка могла б виконувати такі функції для європарламентарів.

Вторгнення Росії в Україну, день 57. Текстовий онлайн
Мер Києва Віталій Кличко на відкритті європейського центру We Europe у КМДА. Фото: Суспільне

У Лісабоні близько 300 людей зібралися на акцію #SaveMariupol

Як повідомляє співорганізаторка заходу Христина Кулаковська, близько 300 людей зібралося перед Національним театром королеви Марії II в Лісабоні, щоб привернути увагу до ситуації в Маріуполі та провести акцію солідарності #SaveMariupol.

Учасники акції, організованої волонтерками Ольгою Єременко, Ольгою Кузьменко, Яною Доброхліб – в партнерстві з Асоціацією українців Португалії, запалили понад сотню свічок на честь жертв російського вторгнення та заспівали гімн України.

Президент Асоціації українців Португалії Павло Садоха сказав, що багато молодих людей, які брали участь у сьогоднішній демонстрації, є біженцями з війни в Україні, і наполягав, що те, що відбувається в його країні, є "геноцидом" з боку росіян, які вбивають жінок і дітей у Маріуполі.

Вторгнення Росії в Україну, день 57. Текстовий онлайн
У Лісабоні провели акцію солідарності #SaveMariupol. Фото: Христина Кулаковська

У Латвії позбавлятимуть громадянства людей, які підтримують російську війну в Україні

Парламент Латвії у другому та остаточному читанні ухвалив поправки до закону про громадянство. Вони передбачають позбавлення громадянства осіб, які підтримують російську військову спецоперацію в Україні.

"Громадянство Латвії буде скасовано, якщо особа надала значну фінансову, матеріальну, пропагандистську, технологічну чи іншу підтримку державам або особам, які вчинили діяльність, включаючи геноцид, злочини проти миру, злочини проти людства, військові злочини, які підривають або загрожують територіальну цілісність, суверенітет і незалежність демократичних держав або конституційного механізму. Це також можна буде зробити у випадках, коли сама особа брала участь у зазначених вище заходах", — йдеться у повідомленні парламенту.

Закон набуде чинності на наступний день після його оголошення.

Минулої доби з України виїхали 36 тисяч людей — ДПСУ

"З України минулої доби вибули більше ніж 36 тисяч осіб. 22 тисячі з них перетнули кордон з Польщею, решта прослідували до інших країн-членів ЄС та Молдови", — повідомляє Державна прикордонна служба України.

За добу 20 квітня західні кордони України з ЄС та Молдовою перетнули понад 71 тисяча осіб та майже 18 тисяч транспортних засобів. Пасажиропотік протягом двох попередніх діб мав тенденцію до збільшення.

Водночас до України за минулу добу прибули майже 35 тисяч осіб, з них близько 31 тисячі – українці. Оформлено понад 350 вантажівок з гуманітарною допомогою.

Шольцу загрожує відставка через відмову у тяжкому озброєнні для України — ЗМІ

Як повідомляє німецьке видання Spiegel, канцлеру Німеччини Олафу Шольцу може загрожувати відставка через відмову постачати Україні важке озброєння.

Невдоволення рішенням канцлера наростає всередині коаліції, але опозиція вже наступного тижня може фактично запустити процедуру оголошення недовіри Шольцу. Саме нерішучість Шольца у військовій допомозі для України може призвести до його відставки. Наступного тижня лідери опозиційного блоку Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів (ХДС/ХСС) мають намір внести проєкт резолюції щодо постачання важкого озброєння Україні, якщо цього не зробить канцлер.

У Києві відновили рух "червоною" гілкою метро

Про це повідомляє пресслужба КМДА.

Поїзди слідують без зупинки на станціях "Майдан Незалежності", "Хрещатик", "Дніпро", "Гідропарк", "Кловська". Пересадочний вузол "Хрещатик"-"Майдан Незалежності" залишається зачиненим.

На всіх лініях буде скорочено інтервал руху між поїздами до 10-15 хвилин. Підземні станції продовжують цілодобово приймати людей як укриття. Звертаємо увагу, що графік роботи метро може оперативно змінюватися.

Армія Росії готується застосовувати застарілу радянську військову техніку

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

Йдеться про техніку, яка довгий час — з 1970-х років — була на базах зберігання. За даними розвідників, значна увага приділяється збільшенню можливостей артилерійських та ракетних підрозділів для безперервних обстрілів українських міст.

Зокрема, протягом квітня:

  • з арсеналу ракетно-артилерійського озброєння (Уссурійськ, Приморський край) Східного військового округу знято 18 самохідних артилерійських установок “Мста-С”;
  • з 94 арсеналу Головного ракетно-артилерійського управління Міноборони РФ (Омськ) – 28 самохідних артилерійських установок “Акація”;
  • з арсеналу комплексного зберігання ракетно-артилерійського озброєння (Гагаринський, Свердловська обл.) центру матеріально-технічного забезпечення Центрального військового округу здійснюється переміщення до бази зберігання ракетно-артилерійського озброєння (Новочеркаськ) 15 самохідних артилерійських установок “Мста-С”, 5 установок “Акація”, 20 установок “Гвоздика”;
  • з 109 арсеналу Головного ракетно-артилерійського управління (Батарейна, Іркутська обл.) – 15 реактивних систем залпового вогню “Ураган” та 11 тактичних ракетних комплексів “Точка-У”.

Florence + The Machine присвятили українцям кліп, знятий у Києві

Британський гурт Florence + The Machine представив кліп на трек FREE, до зйомок якого долучились також актор Білл Наї й танцюрист Раян Геффінгтон. Про це гурт повідомив у Twitter.

Кліп був знятий у Києві ще 18 листопада за участі українських фільммейкерів та митців. На відео можна впізнати Київський крематорій та корпус Київського національного університету. Режисеркою відео стала Отем де Уайлд, яка знімала попередні два кліпи гурту на композиції з альбому Dance Fever, і всі в Україні. Зйомками займалася київська студія Radioaktive Film.

Три релігійні громади на Київщині перейшли з московського патріархату до ПЦУ

Про це повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олександр Павлюк.

"Сьогодні підписав розпорядження про перехід трьох релігійних громад Київщини з УПЦ московського патріархату до Православної Церкви України. Роками питання переходу релігійних організацій до Православної Церкви України штучно гальмувалося. Ставлю крапку на цьому", — написав Павлюк.

Україна вимагає термінового гуманітарного коридору з "Азовсталі"

Про це повідомила віцепрем'єрка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

"Вимагаємо від росіян терміновий гуманітарний коридор з маріупольського комбінату "Азовсталь". Там зараз знаходяться близько 1000 цивільних та 500 поранених військових. Їх усіх треба витягнути з Азовсталі сьогодні. Закликаю світових лідерів і міжнародну спільноту сфокусувати зараз свої зусилля саме на Азовсталі. Зараз це ключова точка та ключовий момент для гуманітарних зусиль", — написала Верещук.

Втрати російської армії сягнули 21000 осіб — Генштаб

Як повідомляє Генеральний штаб ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 21.04 орієнтовно склали особового складу — близько 21000 осіб,

танків ‒ 829 од,

бойових броньованих машин ‒ 2118 од,

артилерійських систем ‒ 393 од,

РСЗВ ‒ 136 од,

засоби ППО ‒ 67 од,

літаків ‒ 172 од,

гелікоптерів ‒ 151 од,

автомобільної техніки ‒ 1508 од,

кораблі /катери ‒ 8 од,

цистерн з ПММ ‒ 76,

БПЛА оперативно-тактичного рівня ‒ 166,

Спеціальна техніка ‒ 27,

Пускові установки ОТРК/ТРК ‒ 4.

На Луганщині частково зник мобільний зв'язок

Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

"На такий випадок в Україні запустили національний роумінг — Держспецзв’язку. Всі пункти обов'язкові: відключити автовибір мережі. на Android: налаштування – мобільна мережа (чи підключення) – оператор на iOS: параметри – стільникові дані – вибір мережі. Знайти й вибрати доступну мережу: Vodafone UA, UA-KYIVSTAR чи LIFECELL. Якщо зареєструватися не вдалось, спробувати ще раз або вибрати іншу мережу перевірити можливість вихідного дзвінка, SMS. Раз на день намагайтеся повернутись (підключитись) до мережі свого оператора", — йдеться у повідомленні.

Харків та область – повітряна тривога!

У Бородянці знайшли ще дві братських могили — Нєбитов

Дев’ятеро загиблих, серед яких 15-річна дівчина виявлені на місці масового поховання вбитих окупантами мирних жителів Бородянки, повідомив голова ГУ Нацполіції Київської області Андрій Нєбитов.

"20 квітня на території селища Бородянка виявили два місця поховання мирних громадян, вбитих російськими окупантами. В одній могилі знаходилися двоє товаришів 35-ти років, а поряд дівчина-підліток 15 років. В другому місці поховання правоохоронці виявили тіла шести людей – 4 чоловіка та 2 жінки. Особи чотирьох вдалося ідентифікувати – це також місцеві мешканці, імена двох загиблих людей поки залишаються невстановленими", — написав Нєбитов.

Німеччина виключила зі списку військової допомоги Україні все тяжке озброєння — Bild

Німеччина за вказівкою канцлера Олафа Шольца виключила зі списку військової допомоги Україні все тяжке озброєння, список скоротився з 48 до 24 сторінок, про це пише Bild.

Повідомляється, що це було зроблено попри те, що німецька промисловість готова поставити багато зі скасованих озброєнь у короткостроковій та середньостроковій перспективі.

До Києва з візитом прибули прем’єр-міністри Данії та Іспанії

Фото з Києва запостив у Twitter іспанський прем'єр-міністр Педро Санчес.

Очільниця уряду Данії Метте Фредеріксен опублікувала заяву щодо візиту в Україну.

У документі вказано, що вони з прем'єром Санчесом зустрінуться із президентом Володимиром Зеленський, щоб обговорити поточну ситуацію в Україні.

"Я захоплююся президентом Зеленським і українським народом за їх мужність, і як вони продовжують захищати свою країну від незаконної війни Путіна. Данія продовжує допомагати Україні. Захід стоїть разом, щоб підтримати український народ", — йдеться в заяві.

Путін наказав припинити штурм "Азовсталі"

Президент країни-агресорки Володимир Путін наказав скасувати штурм території заводу "Азовсталь". Він пояснив, що не вважає штурм промзони доцільним. Натомість Путін заявив, що "Азовсталь" треба блокувати "так, щоб муха не пролетіла".

Перед цим міністр оборони Сергій Шойгу доповів, що на завершення операції по "Азовсталі" військам РФ потрібно від трьох до чотирьох днів. Він також додав, що начебто увесь Маріуполь контролює РФ.

Суспільне звернулося за коментарем до Генштабу ЗСУ з цього приводу.

Криптобіржа Binance обмежить доступ користувачів з Росії

Криптобіржа Binance обмежить доступ до своїх сервісів тих користувачів, які живуть у Росії та мають активи загальною вартістю понад €10 тис. Такі клієнти майданчика зможуть використовувати лише функцію виведення коштів. Повідомлення про це з'явилося у чаті підтримки біржі.

Облікові записи російських користувачів, сума активів на яких перевищує 10 тис. євро, буде переведено в режим "тільки для виведення коштів". З цього моменту такі клієнти на біржі не зможуть торгувати на ній або вносити додаткові кошти на свої рахунки.

У Binance зазначили, що поки що не планують припиняти роботу в Росії, але підтримають санкції, якщо цього вимагатиме міжнародна спільнота.

Як минула ніч у регіонах. Ранкове зведення від ОП

"Відносно спокійно ніч минула у багатьох областях України: на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, Кіровоградщині, в Івано-Франківській, Хмельницькій, Чернівецькій, Львівській областях, Одеській, Запорізькій, Вінницькій, Тернопільській областях, на Київщині, Полтавщині, Житомирщині, Черкащині, Сумщині та Чернігівщині", — повідомляє Офіс президента у ранковому зведені за підсумками звітів обласних адміністрацій.

На Дніпропетровщині ніч пройшла під сигнали повітряної тривоги. Ворог обстріляв з "Ураганів" передмістя Зеленодольська. Люди не постраждали.

Харківщина: цієї доби інтенсивність обстрілів зменшилась, ніч була значно спокійнішою. По області ведуться активні бої в Ізюмському напрямку.

Луганщина: ситуація складна — постійні обстріли, та жорстокі позиційні бої у Попасній та Рубіжному. Значні руйнування в Рубіжному та Новодружеську.

Донеччина: обстріли вздовж всієї лінії розмежування. Під ранок — активізація ворога поблизу Мар'їнки та Новомихайлівки. Ситуація контролюється ЗСУ.

Херсонщина: через окупацію ситуація в області стає критичнішою. Вибухи та обстріли чутно у всіх районах. Знищена інфраструктура. Інформація щодо поранених та постраждалих цивільних осіб наразі недоступна.

Миколаївська: ввечері Миколаїв зазнав ракетних ударів. Вибухи лунали у центрі міста, де знаходяться виключно приватні будинки. За попередньою інформацією жертв немає. На інших територіях області ситуація стабільна та контрольована.

Литва передала Україні партію важких мінометів

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас заявив, що країна передала партію важких мінометів Україні. Їх кількість він не уточнив, але сказав, що вартість військової підтримки становить десятки мільйонів євро.

"Ми передали Україні важкі міномети на підтримку, я не буду називати цифри, але ми передали багато. Важко все навіть назвати. Близько місяця тому я нарахував близько 35 позицій. Передано не лише ракетні системи Stinger, а й іншу протиповітряну, протитанкову зброю, гранати, кулемети, автомати, засоби зв'язку", — розповів Анушаускас.

За його словами, вартість наданої підтримки Києву становить кілька десятків мільйонів євро, а загальна може бути в 5-10 разів вищою.

Щоранку о 9:00 хвилиною мовчання вшановуємо пам'ять загиблих!

Одна людина загинула внаслідок нічних обстрілів Миколаєва

Про це повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Російські сили просуваються з плацдармів на Донбасі у бік Краматорська — британська розвідка

"Росія, ймовірно, бажає продемонструвати значні успіхи перед щорічними святкуваннями Дня Перемоги 9 травня. Це може вплинути на те, наскільки швидко та рішуче вони намагатимуться провести операції напередодні цієї дати", — йдеться у щоденному звіті військової розвідки Міноборони Великої Британії.

У звіті також вказано, на даний час російські сили просуваються з плацдармів на Донбасі у бік Краматорська, який продовжує зазнавати постійних ракетних обстрілів

"Росія продовжуватиме завдавати повітряних ударів та використовувати авіацію, оскільки Росія прагне забезпечити авіаційну підтримку свого наступу на сході України, придушити та знищити українські засоби ППО", — зазначили у розвідці.

Кадиров заявив, що металургійний комбінат "Азовсталь" буде взято армією РФ 21 квітня

Глава Чечні Рамзан Кадиров заявив, що в четвер, 21 квітня, російські війська захоплять останній головний оплот опору в Маріуполі — "Азовсталь". Про це повідомляє Reuters.

"До обіду або після обіду "Азовсталь" буде повністю перебувати під контролем сил Російської Федерації", — наголосив Кадиров.

21 квітня евакуація з Маріуполя продовжиться — Верещук

Про це повідомила віцепрем'єрка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

"По вчорашньому гуманітарному коридору з міста вдалося виїхати чотирьом евакуаційним автобусам. Вони заночували в Бердянську і зараз прямують на Василівку. Скоро чекаємо їх у Запоріжжі. Сьогодні продовжуємо евакуацію жінок, дітей та осіб похилого віку. Посадка в автобуси на бульварі Шевченка на кільці біля торговельного центру "Порт-Сіті" о 14.00", — заявила Верещук.

Вона додала, що безпекова ситуація складна і у розкладі евакуації можуть бути зміни.

Світовий банк попередив про "людську катастрофу" через вторгнення Росії в Україну

Президент Світового банку Девід Малпасс заявив, що вторгнення Росії в Україну спричинить "людську катастрофу" і "кризу всередині кризи" через різке зростання цін на продовольство. За його словами, як і пандемія COVID-19, продовольча криза вдарить по найбідніших людях у світі, тому що вони “будуть менше їсти й мати менше грошей на інші потреби, наприклад на шкільну освіту".

В інтерв'ю BBC economics Малпасс сказав, що світові запаси продовольства залишаються досить великими, і у світі достатньо харчів, щоб нагодувати всіх, але повинен бути запущений процес доставки продовольства тим, хто найбільше його потребує.

Глава Світового банку також висловив стурбованість з приводу "кризи всередині кризи", викликаної нездатністю країн, що не в змозі обслуговувати свої великі борги у зв'язку з пандемією на тлі зростання цін на продовольство і енергоносії.

"60% найбідніших країн прямо зараз або перебувають у важкому борговому становищі, або ризикують потрапити до нього", — наголосив Малпасс.

208 дітей загинули в Україні через збройну агресію РФ

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Більше ніж 584 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. При цьому 208 дітей загинуло. Та 376 отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Згідно з даними ювенальних прокурорів, найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 119, Київській — 113, Харківській — 91, Чернігівській — 57, Херсонській — 44, Миколаївській — 41, Луганській — 36, Запорізькій — 25, столиці — 16, Сумській — 16, Житомирській — 15.

Розвідувальний альянс "П'ять очей" попереджає про нові російські кібератаки

Росія готує серію масових кібератак проти країн, які підтримують і фінансують Україну, а також постачають їй озброєння, боєприпаси та обладнання. Про це заявили у пресслужбі агентства з кібербезпеки США

Члени мережі обміну розвідувальними даними "П'ять очей"Розвідувальний альянс, до якого входить Австралія, Канада, Нова Зеландія, Великобританія та США. Ці країни є учасниками договору про співробітництво в області радіоелектронної розвідки. заявили, що Москва також може залучити існуючі кіберзлочинні групи до атак на уряди, установи та підприємства.

У повідомленні сказано, що російські державні кібер-злочинці планують скомпрометувати ІТ-мережі, викрадати з них великі обсяги даних, залишаючись прихованими, розгортати руйнівне шкідливе програмне забезпечення та блокувати об'єкти критичної інфраструктури.

Дніпропетровську область війська РФ вночі обстріляли з "Ураганів"

Про це повідомив голова обласної адміністрації Валентин Резніченко.

"Ніч пройшла під сигнали повітряної тривоги. Окупанти обстріляли з "Ураганів" Зеленодольськ. Людей та будинки не зачепило. Влучили по комунікаціях і залишили місто без світла та води. На цю годину фахівці все поновили - вода та електрика є", — написав Резніченко у Facebook.

На Луганщині значна частина руйнувань внаслідок російського вторгнення за останню добу виникла в Рубіжному та Новодружеську — Гайдай

На Луганщині значна частина руйнувань внаслідок російського вторгнення за останню добу виникла в Рубіжному та Новодружеську. У Сєвєродонецьку окупанти не залишили жодного вцілілого продовольчого складу. Про це повідомив начальник обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

“Непридатні для життя в цих двох ще п’ять будинків, не кажучи вже про інфраструктуру. До прикладу, у Сєвєродонецьку не залишилось жодного вцілілого продовольчого складу. Росіяни їх знищили. Продукти харчування люди отримують виключно із гуманітарних вантажів. Я вже не говорю про господарчі споруди чи автомобілі, займання яких відбувається по декілька разів на день”, — розповів Гайдай.

З його словами, у житловому фонді області виникли шість пожеж, всі вони ліквідовані. Врятовані від небезпеки п’ять людей.

Харків та область — повітряна тривога.

"Псевдомиротворчий заклик". РФ відповіла на пропозицію Гутерреша про гуманітарну тишу на Великдень в Україні

Тактичним “псевдо миротворчим закликом” назвав на Радбезі ООН представник Росії пропозицію генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреша про введення в Україні гуманітарної “тиші” на Великдень. Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця оприлюднив відповідне відео з Радбезу у Twitter.

“Антоніу Гутерреш закликав встановити з 21 квітня “великоденну гуманітарну паузу” для організації гуманітарних коридорів і евакуації цивільних. Позиція московського фюрера була озвучена вже за декілька годин на Радбезі Послухайте і ви! Не мені ж одному це трійло регулярно терпіти”, — написав Кислиця.

“Не буду приховувати, що дуже брехливо і нещиро звучать у цих умовах заклики до миру і припинення вогню, які на практиці означають лише прагнення дати київським націоналістам і радикалам перепочинок для того, щоб вони могли перегрупуватися, отримати нови партії дронів…, влаштувати нові нелюдські провокації і запустити нові фейки про дії російських солдатів", — сказав представник РФ.

Військові РФ перенесли дату фейкового референдуму на Херсонщині на 27 квітня

На Херсонщині російські військові почали активніше готуватися до фейкового референдуму щодо створення ХНР і призначили нову дату його проведення — 27 квітня. Про це повідомляє оперативне командування "Південь" на сторінці у Facebook.

"Намагаючись прискорити узаконення окупаційної влади, як завжди, нехтують всіма законами і нормами. Те, що референдум призначено серед тижня, у робочий день, додатково підкреслює, що волевиявлення місцевого населення загарбників не цікавить, а в заготовленому сценарії відомий результат", — йдеться у повідомленні.

Також ОК "Південь" говорить, про постійні обстріли російськими військами населених пунктів Херсонської області. Навколо Олександрівки Станіславської ТГ військові РФ намагаються продовжити штурм, але без успіху. Розвідпідрозділ ЗСУ виявив та знищив два прихованих пости спостереження військ РФ.

Армія РФ продовжує наступ на сході — Генштаб

Російські війська намагаються продовжувати наступ у Східній операційній зоні, щоб встановити повний контроль над територією Донецької і Луганської областей. Про це повідомляє Генштаб Збройних Сил України у ранковому зведенні. Російські військові продовжують завдавати ракетно-бомбових ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури по всій території України.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках армія РФ активних дій не проводила, змін у положенні угруповань військ РФ не було.

На Слобожанському напрямку армія РФ продовжує нарощувати системи технічного забезпечення.

У Балаклеї поранених російських військовослужбовців почали розміщувати у міській поліклініці, незважаючи на те, що шпиталь для російських військових обладнано у будівлі місцевої музичної школи.

Армія РФ продовжує часткове блокування та обстріли міста Харкова.

На Донецькому і Таврійському напрямках російські військові й надалі обстрілюють із артилерії артилерійські обстріли всю лінію зіткнення.

На Херсонщині РФ планує організувати примусову мобілізацію населення на війну з Україною. “Одночасно, окупанти поставили за мету повністю припинити гуманітарну підтримку області з боку української влади. Продовжується терор населення”, — інформують у Генштабі.

Так, у селі Золота Балка Херсонської області представники російських окупаційних військ провели збори з місцевим населенням. Окупанти заявили, що “зелених коридорів” більше не буде. Людям заборонили залишати населений пункт. Крім того, попередили, що у разі обстрілу їхніх позицій підрозділами Збройних Сил України, російські війська почнуть обстріл населеного пункту. Окупанти продовжують обхід помешкань, проводять обшуки.

На Південнобузькому напрямку армія РФ веде обстріли позицій українських військ.

Повітряні Сили ЗСУ за добу вразили 4 повітряні цілі — Генштаб

Угрупованням Повітряних Сил Збройних Сил України за попередню добу були уражені чотири повітряні цілі: три безпілотних літальних апарати та одна крилата ракета. Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні.

На Донбасі за добу відбили 9 атак війська РФ — Генштаб

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито дев’ять атак російського війська, повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні. Знищено один російський танк, десять одиниць броньованої та дві одиниці автомобільної техніки, одну артилерійську систему, дві одиниці спеціальної інженерної техніки, зенітно-ракетний комплекс і склад з боєприпасами.

Вже релоковано близько 400 підприємств — Фонд держмайна

Кількість релокованих підприємств нині доходить до 400, і вже десь половина з них працює. Про це в ефірі єдиного телемарафону повідомила виконувачка обов'язків голови Фонду держмайна Ольга Батова. За її словами, загалом Мінекономіки разом з ВЦА опрацювали 1,5 тисячі заявок.

“Найперше обрали ті регіони, які на сьогодні є найбезпечнішими — захід України. Але те підприємство, яке хоче релокуватися, має право вказати ту область, куди воно хотіло, і вже кожна ВЦА і Мінекономіки дивиться на те, чи можливо цю заявку виконати саме за бажанням цього підприємства, яке релокується”, — сказала посадовиця.

Вона пояснила, що є Гугл-форма, яку підприємство може заповнити. Ця інформація спочатку потрапляє до Мінекономіки, яке опрацьовує цю заявку і передає до тих регіонів, які вказані цим підприємством. Потім долучаються ВЦА, які вже на місці співпрацюють із бізнесом. Шукають локації згідно із цими заявками.

У Нью-Йорку будівлю резиденції постійного представники РФ при ООН Василя Небензі підсвітили у синьо-жовті кольори

У Нью-Йорку більше десяти учасників акції протесту “Разом за Україну” за допомогою ручного відеопроєктора підсвітили будівлю резиденції постійного представника РФ при ООН Василя Небензі у синьо-жовті кольори. Також на стіну будівлі вивели написи “Путін — воєнний злочинець, Зеленський — герой". Про це повідомляє телеканал Fox News.

"Меседж полягає в тому, щоб показати, що українці не бояться і знайдуть будь-якого російського чиновника, навіть якщо він намагається сховатися", — сказав учасник акції Артур Згуров Fox News.

"Укрзалізниця" запустила додатковий поїзд із до Польщі

Увечері 21 квітня "Укрзалізниця" запустила новий рейс Інтерсіті+ сполученням Київ — Перемишль. Як повідомила пресслужба перевізника у своєму Telegram-каналі, заповнюваність рейсу була стовідсотковою.

Таким чином, тепер уже два рейси сполучають українську столицю і польське місто — ранковий і вечірній. Останній відбуває о 17:00 і прибуває о 05:00. З Перемишля українці можуть вирушити до Кракова, Берліна чи Праги.

В "Укрзалізниці" нагадують, що квитки 2-го класу на поїзди TLK та IC безкоштовні для українців, які перетнули кордон між Україною та Польщею з 24 лютого та належать до таких груп:

  • діти до 18 років;
  • жінки;
  • чоловіки старше 60 років;
  • чоловіки від 18 до 60 років з інвалідністю.

Без лез Gillette і порошку Tide. Procter & Gamble може піти з Росії через санкції

Один із найбільших у світі виробників побутової хімії, американська компанія Procter& Gamble (P&G) 20 квітня оголосила інвесторам, що може бути змушена піти з ринку Росії через санкції, обмеження, накладені на фінансові установи, а також проблеми з логістикою.

У зверненні до інвесторів P&G наголошує на "високому рівні невизначеності щодо того, як розгортатиметься війна (Росії в Україні — ред.), якою буде її тривалість і остаточне вирішення". Крім того, компанія побоюється, що її дві фабрики в Україні можуть бути знищені в ході бойових дій.

До вторгнення Росії в Україну на обидві держави припадало близько 1,5-2% від усього обсягу продажів Procter & Gamble. В Україні компанія має близько 500 працівників, тоді як в РФ — десь 2500.

Ще в березні у зв’язку зі здорожчанням логістики й матеріалів та девальвацією рубля P&G оголосила про збільшення цін на свої товари в Росії. Крім того, компанія припинила всі капітальні інвестиції в РФ та звузила тамтешній асортимент товарів.

P&G — лідер світового ринку з виробництва побутової хімії та товарів для гігієни. Компанія заснована у 1837 році миловаром Джеймсом Гемблом та свічником Вільямом Проктером. Серед брендів, які належать P&G: Ariel, Tide, Venus, Gillette, Pampers, Pantene, Gala тощо.

Дніпропетровська, Запорізька, Донецька, Луганська області — повітряна тривога!

"Велика сімка" пообіцяла Україні $24 млрд, а Росії — подальшу ізоляцію

Країни "Великої сімки" (G7) висловили підтримку Україні в її збройному протистоянні з Росією та пообіцяли надати фінансову допомогу. Натомість на Москву чекають подальші обмеження з метою її ізоляції від глобальної фінансової системи.

"Ми рішуче засуджуємо неспровоковану й нічим не виправдану агресивну війну Росії проти України, що є грубим порушенням основоположних принципів суверенітету, територіальної цілісності та міжнародного миру й безпеки", — йдеться у заяві.

"Сімка" закликає Росію негайно зупинити агресивні дії проти України відповідно до припису Міжнародного суду ООН і повністю відвести всі війська до міжнародно визнаних українських кордонів.

Вона також констатує, що міжнародні організації "вже не можуть співпрацювати з Росією у форматі "бізнес як зазвичай", а санкції проти РФ, спрямовані на її ізоляцію від глобальної економіки, будуть посилюватися, якщо вона не припинить агресію проти України.

Що стосується України, то присутньому на засіданні G7 міністру фінансів Сергію Марченку пообіцяли надання фінансової допомоги в розмірі 24 мільярди доларів на період з 2022 року з можливістю збільшення суми, якщо в цьому виникне потреба.

Майже 42% японців вважають, що санкції проти РФ і Білорусі потрібно посилювати — МЗС країни

41,6% громадян Японії підтримують посилення санкцій проти Росії та Білорусі у зв’язку з вторгненням РФ в Україну. Про це свідчать дані опитування міністерства закордонних справ Японії, оприлюднені 21 березня.

Відповідаючи на питання про заходи, які Японія повинна вживати через події в Україні, більшість респондентів (64,6%) обрали покращення взаємодії з міжнародною спільнотою, зокрема "Великою сімкою".

На другому і третьому місцях опинилися такі кроки, як сприяння біженцям з України в Японії та посилення підтримки Україні (58%). Посилення санкцій виявилося на четвертому місці.

З відповідей на інші питання випливає, що громадяни Японії звертають усе більшу увагу на безпекові виклики. Так, саме співпраця у сфері безпеки й контртероризму, на думку японців, має стати пріоритетом у відносинах зі США (70,3%); крім того, майже 90% вважають ситуацію в Південно-Східній Азії гіршою, ніж у попередні роки.

Раніше ми повідомляли, що, за даними опитування японського інформаційного агентства Kyodo News, 73,7% японців вважають за необхідне підтримувати санкції проти Росії, запроваджені через її вторгнення в Україну, проти виступають 22,1%.

Італія домовилася з Анголою про постачання природного газу

Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо 20 квітня підписав декларацію намірів із владою Анголи про збільшення й розширення експорту природного газу. Так Рим прагне якнайшвидше зменшити свою залежність від російського газу.

"Ми не хочемо більше залежати від російського газу, оскільки економічна залежність не повинна ставати політичним підкоренням. Диверсифікація можлива і може бути впроваджена порівняно швидко — швидше, ніж ми вважали місяць тому", — заявив Ді Майо.

21 квітня делегація Італії має намір укласти аналогічний документ у Республіці Конго.

Італія є однією з найбільш залежних від газу країн Європейського Союзу: він становить 42% її енергоспоживання, причому 95% газу держава імпортує. Найбільшим постачальником газу до Італії є Росія (близько 45%).

У межах програми зі зниження залежності від російського газу Італія почала укладати угоди з альтернативними постачальниками. Це зокрема Алжир (другий після Росії імпортер газу) та Єгипет.

Крім того, італійський уряд вирішив розвивати альтернативні джерела енергії, лібералізувати їхній ринок, а також скоротити енергоспоживання в громадських установах (що, за оцінками, може зекономити десь 14% усього газу, що його Італія імпортує з РФ).

Омбудсменка заявила про жорстоке поводження військ РФ із громадянином Азербайджану

Російські війська в Маріуполі затримали й майже місяць катували студента третього курсу Маріупольського державного університету, громадянина Азербайджану Гусейна Абдуллаєва, заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

За її словами, Абдуллаєв потрапив у полон 17 березня, коли намагався виїхати з міста. На блокпості його затримали російські військові, після чого відвезли в кайданках до слідчого ізолятора.

"Абдуллаєв неодноразово наголошував, що він азербайджанець і показував документи, але окупанти за допомогою еклектичного струму намагалися вибити зізнання у тому, що він військовий батальйону "Азов". Катування електричним струмом призупинили лише за 5—6 днів до того, як було досягнуто домовленості про його звільнення, проте продовжували жорстокі побиття", — говорить омбудсменка.

Вона нагадала, що таке поводження з цивільним населенням є воєнним злочином і порушенням норм Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

Для функціонування в наступні три місяці економіка України потребує $15 млрд — МВФ

Україна запросила в Міжнародного валютного фонду п’ять мільярдів доларів щомісячної допомоги протягом наступних трьох місяців для підтримання функціонування власної економіки. Про це 20 квітня повідомила директорка-розпорядниця Фонду Кристаліна Георгієва.

"Ми досить тісно спілкувалися з міністерством фінансів (України — ред.) щодо наданої ними оцінки (допомоги — ред.), яка буде необхідна для підтримання функціонування економіки на наступні три місяці. І вони запропонували число 5 мільярдів доларів на місяць. Це число не є чітко визначеним, але ми не вважаємо, що воно виходить за ймовірні потреби країни", — зазначила вона.

Георгієва зазначила, що наразі спільно з партнерами намагається залучити необхідні кошти через різні канали — зокрема шляхом створення спеціального фонду допомоги Україні. Вона додала, що вже веде перемовини з урядом України щодо програми подальшого співробітництва.

"Дозвольте наголосити, що п’ять мільярдів доларів — це лише підтримання функціонування економіки. Тут не йдеться про відбудову України, де розмір (фінансування — ред.) буде величезним", — сказала директорка МВФ і нагадала, що, ща оцінкою Фонду, ВВП України у 2022 році може впасти на 35%.

Запорізька, Дніпропетровська, Донецька, Луганська області — повітряна тривога!

Підсанкційні банки РФ не можуть випускати карти UnionPay, щоб росіяни могли платити за кордон — ЗМІ

Китайська міжнародна платіжна система UnionPay відмовляється співпрацювати з підсанкційними банками в Росії, побоюючись обмежень через порушення санкційного режиму. Про це повідомляє російське видання РБК із посиланням на п’ятьох співрозмовників у галузі.

Про відмову в співпраці UnionPay вже повідомила таким крупним російським банкам, як "Сбербанк", ВТБ, "Альфа-банк", "Совкомбанк", "Промсвязьбанк" і банк "Открытие". Вони перебувають під найбільш суворими санкціями США, які передбачають блокування їхніх та пов’язаних активів у цій країні.

За даними одних джерел РБК, UnionPay ще на початку березня відмовилася співпрацювати з підсанкційними банками Росії. Інші ж кажуть, що платіжна система перервала переговори про випуск карт без пояснення причин. При цьому UnionPay продовжує співпрацювати з установами, яких обмеження не торкнулись: це, приміром, "Газпромбанк".

На тлі вторгнення Росії в Україну з 10 березня Visa та MasterCard припинили обслуговувати російські картки за кордоном та в іноземних інтернет-магазинах. А всі карти цих платіжних систем, які були випущені в іноземних країнах, не працюватимуть всередині країни-агресора.

Як наслідок, російські користувачі фактично втратили можливість здійснювати транскордонні розрахунки. І китайська UnionPay вважалася засобом обходження цих санкцій.

Як санкції вплинуть на військову промисловість Росії?

Обмеження, запроваджені проти Росії внаслідок її повномасштабного вторгнення в Україну, вплинуть на російський військово-промисловий комплекс. Йому знадобиться щонайменше до двох років для перебудови ракетного виробництва. Про це в етері Суспільного розповів керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Експерт нагадав, що Росія вкладала вагомі ресурси у військові розробки, але в останні роки Захід запроваджував проти оборонної промисловості РФ санкції. Після вторгнення в Україну Москва втратила доступ до високих технологій, зокрема чипів та мікросхем.

"І процесори їм теж заборонили постачати. Російські програми щодо виробництва таких процесорів, яких вони мали — Байкал, наприклад, — вони зараз зупинені зараз. Тайвань приєднався до санкцій, які запроваджує зараз Захід", — констатує Мусієнко.

Він також звернув увагу на те, що Захід почав впроваджувати так звані вторинні санкції, покликані блокувати шляхи обходу обмежень. "Це означає, що для проєктів, пов‘язаних із космічною галуззю, Росія переходить, для неї це буде означати кризу. І це визнавав навіть (очільник Роскосмосу Дмитро — ред.) Рогозін, він про це говорив. І Росія відкладає свої пуски (ракет — ред.)", — каже Мусієнко.

На думку директора Центру військово-правових досліджень, через санкції Росія буде змушена призупинити використання гіперзвукової зброї, а також балістичних ракет (оскільки там наразі використовуються не останні розробки).

"Уже навіть Росія визнає, що для того, щоб розвивати в подальшому ракетну галузь, зокрема високоточну ракетну зброю, їм потрібно в майбутньому 1,5-2 роки, щоб переносити виробництво кудись — можливо, в Китай, або домовлятися з Китаєм, щоб продовжувати таку співпрацю і використовувати в їх виробництві в подальшому ракет і іншої зброї.

Хоча Китай теж треба зрозуміти: він співпрацює зі США у сфері мікропроцесів, чипів, тощо, і навряд чи буде поспішати до співпраці з Росією", — зазначає він.

"Укрзалізниця" призначила шість евакуаційних рейсів на 21 квітня. Перелік

На 21 квітня "Укрзалізниця" анонсувала шість додаткових евакуаційних рейсів. Йдеться про такі напрямки:

  • 11:30 - 219/220 Запоріжжя-1 - Львів;
  • 14:30 - 220/219 Львів - Запоріжжя-1;
  • 16:30 - 234/233 Покровськ - Чоп;
  • 23:30 - 234/233 Чоп - Дніпро;
  • 06:00 - 209/210 Івано-Франківськ - Харків-Пас;
  • 11:30 - 209/210 Харків-Пас. - Івано-Франківськ.

Перевізник зазначає, що час відправлення і прибуття поїздів може змінюватися, тому радить стежити за актуальною інформацією.

Ле Пен підтримала дії Макрона з протидії російській агресії, але проти ембарго на енергоресурси РФ

Кандидатка в президенти Франції, лідерка партії "Національне об’єднання" Марін Ле Пен заявила про підтримку політики чинного президента Емманюеля Макрона щодо Росії. Водночас політикиня проти заборони імпорту російських нафти й газу. Про це Ле Пен заявила на передвиборчих дебатах із Макроном 20 квітня.

Кандидатка сказала, що вважає правильними санкції проти олігархів і фінансової системи Росії у відповідь на російську агресію в Україні. "З чим я не погоджуюсь, то це із забороною імпорту російських газу та нафти. Це неправильний крок", — зазначила вона.

Натомість Макрон заявив, що Ле Пен виступала в парламенті проти рішень на підтримку України, а також пригадав її зв’язки з президентом Росії Путіним (які лідерка "Національного об’єднання" під час передвиборчої кампанії відкрито не оголошувала).

"Чому ви не підтримали фінансову допомогу Україні. Сьогодні я кажу це із серйозністю, оскільки для нашої країни це погана звістка: бо ви залежні від Росії і від Путіна", — заявив чинний президент Франції.

За підсумками дебатів 59% глядачів телеканалу BFM TV заявили, що їм більш переконливим був Макрон, тоді як 39% віддали перевагу Ле Пен.

Завдяки наданим запчастинам Україна полагодила 20 літаків — Пентагон

Військові України змогли полагодити 20 літаків за рахунок запчастин, наданих їм західним союзникам. Про це CNN повідомив високопосадовець міністерства оборони США на умовах анонімності.

За словами співрозмовника телеканалу, комплектуючі та запчастини надала одна з країн (яка саме, він уточнити відмовився). Посадовець підкреслив, що США спільно із союзниками працювали над тим, щоб "забезпечити їх (українців — ред.) запчастинами, необхідними для ремонту (літаків — ред.)".

Напередодні, 19 квітня, речник Пентагону Джон Кірбі повідомив, що Україна отримала не тільки обладнання для ремонту авіафлоту, а й літаки. Однак він не надав більше подробиць та не назвав кількість отриманої техніки.

Після того Командування Повітряних сил Збройних сил України заявило, що не отримувало літаків від західних союзників. Зрештою Кірбі пізніше уточнив, що оголосив про передання Києву літаків помилково.

Окупанти хочуть провести "референдум" на Херсонщині вже 27 квітня

Російські окупанти вирішили провести так званий референдум у Херсонській області вже 27 квітня, тобто раніше запланованого, повідомило оперативне командування "Південь" у вечірньому зведенні.

"Намагаючись прискорити узаконення окупаційної влади, як завжди, нехтують всіма законами і нормами. Те, що референдум призначено серед тижня, у робочий день додатково підкреслює, що волевиявлення місцевого населення загарбників не цікавить, а в заготовленому сценарії відомий результат", — вважають військові.

Раніше омбудсменка Людмила Денісова заявила, що військові РФ на Херсонщині планують провести псевдореферендум протягом 1-10 травня за зразком "референдумів", які проводили в 2014 році в Луганську та Донецьку.

"За інформацією свідків, у типографії міста Нова Каховка друкують "бюлетені" для проведення "референдуму". Вочевидь, усі протоколи про результати "голосування" будуть підготовлені заздалегідь та завезені до обласного центру. Проведення псевдореферендуму планується у період з 1 травня по 10 травня 2022 року. У цей період мають намір закрити Херсон на в’їзд та виїзд та відключити весь зв'язок", — зазначала вона.

В ООН розглянуть резолюцію про обмеження права вето для постійних членів Ради Безпеки

58 країн світу розробили проєкт резолюції про обмеження використання постійним членом Ради Безпеки ООН права вето. У разі ухвалення документ зобов’язуватиме державу обґрунтовувати такий крок перед Генеральною Асамблеєю.

Ініціатором резолюції виступив Ліхтенштейн, серед її співавторів — США й Туреччина. За даними Anadolu, голосування за документ у Генеральній Асамблеї має відбутися вже 26 квітня. Наразі не зрозуміло, скільки голосів потрібні для його ухвалення — проста більшість чи дві третини.

Резолюція передбачає, що Генеральна Асамблея матиме право протягом 10 днів після використання права вето винести це питання на обговорення і зобов’язати державу, яка заблокувала рішення в Радбезі, пояснити причини такого кроку.

Зловживання правом вето в Раді Безпеки ООН обговорювалося й раніше, але після вторгнення Росії в Україну набуло нової актуальності: адже Москва здатна блокувати будь-які ініціативи, які зобов’язують її припинити агресію на українській території.

Як нагадує Anadolu, РФ — лідер за кількістю вето в Раді Безпеки ООН. Ще СРСР першим у 1946 році скористався цим правом, і відтоді Москва заветувала 120 резолюцій. На другому місці — США (82 вето, передусім на резолюції щодо Ізраїлю). Велика Британія і Франція з 1989 року жодного разу не скористались правом вето.

Туреччина пояснила, чому не накладатиме санкції проти РФ

Туреччина підтримує відносини між Україною та Росією й грає роль посередника між ними, тому не хоче вдаватися до санкцій проти РФ через розв’язане нею повномасштабне вторгнення. Про це 20 квітня заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.

"Ми не погоджуємось із санкціями. Тут нам важливо продовжувати наші дипломатичні контакти з обома сторонами. Туреччина тут потрібна. Ми — та країна, якій обидві сторони довіряють", — заявив він.

За словами Чавушоглу, Туреччина запропонувала організувати зустріч президентів України та Росії. Він стверджує, що Володимир Зеленський і Путін можуть зустрітися в Стамбулі чи Анкарі "в будь-який час".

Водночас глава турецького МЗС заявив, що деякі країни-члени Північноатлантичного Альянсу нібито хочуть затягнути війну Росії проти України: "Для них продовження війни — це послаблення Росії. Їм байдуже до України". Про яких членів НАТО йдеться, Чавушоглу не уточнив.

Данілов: на Донбасі ще не почалась "велика битва"

На думку секретаря Ради національної безпеки та оборони України Олексія Данілова, загострення на лінії фронту на Сході ще не вказує на початок "останнього та рішучого бою" за Донбас. Про це він заявив в етері "Радіо НВ" 20 квітня.

"Учора зранку (19 квітня — ред.) почалися бої на всій лінії фронту на території Донецької, Луганської та Харківської областей. Але це була їх спроба перевірити на міцність наші Збройні сили. Спроба була невдала. Тому на сьогоднішній день вони будуть продовжувати ці спроби. Коли почнеться так званий великий наступ — це питання тільки часу.

Єдине, я хотів би зауважити: коли хтось каже, що це остання й вирішальна битва, я б не був таким оптимістичним, попереду може бути ще багато різних речей, і це не є, умовно кажучи, останній та рішучий бій. Це один із боїв, який є на території нашої країни", — зауважив Данілов.

США вже направили Україні п’ять літаків із військовою допомогою, і це не кінець — Білий дім

Україна вже почала отримувати складові пакету американської військової допомоги в розмірі 800 мільйонів гривень. Про це на брифінгу 20 квітня повідомила речниця Білого дому Джен Псакі.

За її словами, протягом "останніх кількох днів" в Україну прибули літаки з військовою допомогою США. А найближчим часом заплановане відправлення додаткових партій американського військового обладнання.

"Ми працюємо з українцями та українськими військовими, щоб точно визначити, яка безпекова допомога їм потрібна на цьому етапі війни. Тут ідеться про збільшення кількості артилерії та боєприпасів", — зазначила Псакі.

Вона підкреслила, що президент США Джо Байден, як і решта американців "емоційно реагує" на свідчення воєнних злочинів російських військових в Україні. "Ми бачимо людей, які страждають від рук диктатора, який жорстоко розправляється з мирними жителями", — зазначила речниця.

"Намагаємося домовитися з тваринами": співкомандир полку "Азов" про ситуацію в Маріуполі

У Маріуполі на Донеччині, який перебуває в облозі з початку березня 2022 року, залишаються близько 100 тисяч цивільних. Російська сторона натомість постійно обстрілює гуманітарні коридори. Про це в етері Суспільного повідомив співкомандир полку "Азов" Максим Жорін.

"Росіяни абсолютно свідомо сьогодні не зупиняли обстріли у той час, коли йшли перемовини щодо зелених коридорів. Ті можливі цивільні, яких можна було б вивезти, то це тільки окремі райони, які допустили росіяни, це зовсім невелика кількість", — каже він.

За словами Жоріна, частина з-поміж 100 тисяч цивільного населення в Маріуполі перебуває під завалами, в підвалах, а також на території "Азовсталі" — зокрема багато дітей, жінок і літніх людей. "І сьогодні (20 квітня — ред.), поки всі домовлялися про зелений коридор, росіяни цинічно стріляли по укріпленнях, по сховищах, де саме перебували цивільні", — додає співкомандир "Азову".

На думку Жоріна, єдиним способом гарантування евакуації мирного населення з Маріуполя є залученість третіх країн. Водночас він скептично ставиться до пропозиції українських перемовників Михайла Подоляка і Давида Арахамії зустрітися з російськими візаві в місті.

"Ми намагаємося домовлятися просто з тваринами, які не мають нічого спільного з якимось людськими поняттями або розумінням. Сьогодні якусь кількість людей все ж таки в автобуси змогли знайти та посадити, але вони досі знаходяться на непідконтрольній території, і ми можемо в принципі вважати успішною евакуацію, коли українські цивільні люди вже перебувають на підконтрольній Україні території. На даний момент цього не відбулося, тому не можна вважати, що ця евакуація була здійснена", — констатував він.

"Приказано убить". Розвідка оприлюднила плани Росії щодо полонених у Попасній

Російські війська отримали наказ убити всіх військовополонених Збройних Сил України в районі міста Попасна Луганської області. Це випливає з перехопленої розмови, оприлюдненої Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України.

У перехопленні окупанти говорять: "Що я тобі можу сказати, для Чандера (ймовірно, позивний — ред.), старшого серед них залишити, інших відпустити назавжди. Назавжди відпустити". — "Щоб їх ніхто ніколи більше не бачив включно з рідними".

У ГУР Міноборони наголошують, що такі заяви є "відвертим воєнним злочином, порушенням міжнародного законодавства та ще одним яскравим прикладом, що армія Росії — це вбивці, ґвалтівники та мародери й ніяким чином не військові".

Ситуація на півдні України 20 квітня

За добу на Південному напрямку російська армія втратила 34 військових та 7 одиниць техніки, повідомив офіцер ОК "Південь" Владислав Назаров.

Серед ураженої техніки РФ танк, самохідна гаубиця "Мста-С", реактивна система залпового вогню, інша броньована, автомобільна, інженерна техніка. Корабельне угруповання ворогів в Чорному морі ані в кількості, ані в тактиці змін не зазнало.

За добу на Донбасі знищено 17 одиниць техніки РФ — штаб ООС

У Донецькій та Луганській областях тривають важкі бої на усіх напрямках. Українські військовослужбовці відбивають атаки російської армії, знищують техніку та російських військовослужбовців.

"Протягом 20 квітня було успішно відбито 9 атак ворога. Наші воїни завдали втрат російським окупантам. Українські захисники знищили: один зенітний ракетний комплекс, один танк, одну артилерійську систему, 10 одиниць броньованої, 2 одиниці спеціальної інженерної, 2 одиниці автомобільної техніки та ворожий склад з боєприпасами.", — йдеться у повідомленні штабу операції Об'єднаних сил.

Також підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили одну крилату ракету та 3 безпілотні літальні апарати типу "Орлан-10".

За 20 квітня ЗСУ збили три безпілотники й крилату ракету

Протягом доби 20 квітня протиповітряна оборона Сухопутних військ та Повітряних Сил Збройних Сил України уразила чотири повітряні цілі російських окупантів. Про це повідомляє Командування Повітряних Сил на своїй Facebook-сторінці.

Йдеться про три безпілотники "Орлан-10" і одну крилату ракету. "Через несприятливі погодні умови 20 квітня бойова авіація російських окупантів майже не застосовувалась", – пояснюють військові.

Наслідки обстрілів Харкова 20 квітня

Після обстрілів Харкова ввечері 20 квітня на Салтівці спалахнули пожежі щонайменше у двох багатоповерхівках, також горять припарковані машини у дворах, повідомляє Суспільне.Харків.

Польща відкрито виступила проти позиції Угорщини щодо України

Голова Бюро міжнародної політики президента Польщі Якуб Кумох відкрито розкритикував позицію Угорщини щодо російсько-української війни — зокрема відмову допомагати Києву зброєю і накласти санкції проти нафти й газу з Росії.

Спікери сенатів Чехії та Польщі закликали світ допомогти Україні зі зброєю

Голови верхніх палат парламентів Чехії та Польщі Томаш Гродський та Мілош Вистрчіл звернулися до законодавчих органів "країн демократичного світу", закликавши невідкладно надати Україні зброю. Гродський і Вистрчіл згадують про відвідування Ірпеня, Бучі та Києва 14 квітня і кажуть, що "змогли на власні очі переконатися в неймовірних масштабах руйнувань, здійснених російським агресором", а також свідчень убивств військами РФ цивільного населення.

На Донеччині за добу внаслідок обстрілів поранені п’ятеро людей — ОВА

20 квітня, на Донеччині внаслідок обстрілів російських загарбників п’ять людей зазнали поранень. Про це повідомив керівник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"За 20 квітня росіяни поранили 5 мирних мешканців Донеччини: 3 у Мар’їнці і 2 у Вугледарі", — зазначив керівник ОВА.

За його словами, крім того, у Бахмуті медичну допомогу отримала одна людина, поранена на Луганщині. Згідно з інфографікою, яку опублікував голова ОВА, загалом на 20 квітня (на 20.00), починаючи з 24 лютого, на Донеччині від дій російських військ загинули 254 та були поранені 812 мирних жителів регіону. Встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі наразі неможливо.

На початок