"Велика сімка" пообіцяла Україні $24 млрд, а Росії — подальшу ізоляцію

"Велика сімка" пообіцяла Україні $24 млрд, а Росії — подальшу ізоляцію

Країни "Великої сімки" (G7) висловили підтримку Україні в її збройному протистоянні з Росією та пообіцяли надати фінансову допомогу. Натомість на Москву чекають подальші обмеження з метою її ізоляції від глобальної фінансової системи.

Про це йдеться в заяві глав центральних банків і міністерств фінансів "Великої сімки" за підсумками засідання 20 квітня у Вашингтоні.

"Ми рішуче засуджуємо неспровоковану й нічим не виправдану агресивну війну Росії проти України, що є грубим порушенням основоположних принципів суверенітету, територіальної цілісності та міжнародного миру й безпеки", — йдеться у заяві.

Читайте також: Країни "Великої сімки" відмовились платити Росії за газ у рублях

"Сімка" закликає Росію негайно зупинити агресивні дії проти України відповідно до припису Міжнародного суду ООН і повністю відвести всі війська до міжнародно визнаних українських кордонів.

Вона також констатує, що міжнародні організації "вже не можуть співпрацювати з Росією у форматі "бізнес як зазвичай", а санкції проти РФ, спрямовані на її ізоляцію від глобальної економіки, будуть посилюватися, якщо вона не припинить агресію проти України.

Що стосується України, то присутньому на засіданні G7 міністру фінансів Сергію Марченку пообіцяли надання фінансової допомоги в розмірі 24 мільярди доларів на період з 2022 року з можливістю збільшення суми, якщо в цьому виникне потреба.

Читайте також: Росію бойкотували на засіданні країн G20 у Вашингтоні

Що відомо

  • Україна запросила в Міжнародного валютного фонду п’ять мільярдів доларів щомісячної допомоги протягом наступних трьох місяців для підтримання функціонування власної економіки, повідомила директорка-розпорядниця МВФ Кристаліна Георгієва.
  • Через повномасштабну війну Росії в Україні Міжнародний валютний фонд погіршив прогноз зростання світової економіки. МВФ очікує, що 2022 та 2023 роки світова економіка зросте на 3,6%. Це різке уповільнення порівняно із зростанням на 6,1% у 2021 році. Крім того, у 2022 році ВВП України може скоротитися на 35%.

Читайте також

Вторгнення Росії в Україну, день 57. Текстовий онлайн

Війна на околицях Києва та життя в столиці. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок