"Крім героїзації нас, чекаємо, що будуть прийняті якісь рішення" — прикордонник про ситуацію на "Азовсталі"

"Крім героїзації нас, чекаємо, що будуть прийняті якісь рішення" — прикордонник про ситуацію на "Азовсталі"

Важливо
"Крім героїзації нас, чекаємо, що будуть прийняті якісь рішення" — прикордонник про ситуацію на "Азовсталі"
. Комбінат "Азовсталь", Маріуполь, 7 березня 2021 року. Фото: АР

У районі металургійного комбінату "Азовсталь" в Маріуполі тривають бої. Уранці 21 квітня президент Росії Володимир Путін наказав російському міністрові оборони Сергію Шойгу заблокувати "Азовсталь" так, "щоб муха не пролетіла". Саме там зараз перебувають українські військові, зокрема бійці "Азову" та прикордонники. Виконуючий обов'язки командира 23-го загону морської охорони Державної прикордонної служби у Маріуполі, капітан 2-го рангу Петро Мельник, розповів Суспільному про те, як українські військові в оточенні тримають оборону позицій і в яких умовах живуть.

Ситуація із водою, провізією та медичною допомогою пораненим критична, військові готові до евакуації під гарантії третіх осіб. Наводимо пряму мову.

Росія застосовує все своє наявне озброєння

У районі "Азовсталі", по периметру, де зосереджені сили оборони Маріуполя тривають жорстокі бої. Скидаються надпотужні авіабомби, сам завод потерпів дуже великої руйнації. РФ застосовує все своє наявне озброєння – корабельне, артилерійське, сухопутне, танкові удари, стрілецька зброя, авіабомби.

Ситуація з наданням медичної допомоги критична

Військові медики працюють з пораненими військовослужбовцями, яких є велика кількість. Існує проблема з наявністю медикаментів, а саме перев'язочних матеріалів. Ситуація з медициною – критична. Без поповнення вона буде надкритичною. У багатьох загострюються хронічні хвороби, є проблеми з хворобами дихальних шляхів. Самі розумієте, вже 50-якийсь там день війни, ситуація з провізією теж скоро буде критичною.

"Кип'ятимо технічну воду, їжа раз на добу"

Продукти використовуються в економному режимі. Така сама ситуація з водою. Тут є крупи, консервація, овочі – запаси, які були зроблені досить давно. Склади не поповнюються, усе закінчується. По суті харчування здійснюється раз на добу.

"Ситуація насправді критична"

Навіть цивільному населенню ми нічим допомогти не можемо тою мірою, в якій би хотілося. Аналогічна ситуація і по воді. Ми вже кип'ятимо технічну воду і використовуємо її в приготуванні їжі.

Ситуація насправді критична і я підтримую думки інших військовослужбовців щодо шляхів вирішення.

Необхідна евакуація, але під гарантії світових лідерів

Є два варіанти – або це деблокада військовим шляхом, яку треба робити вже, в інакшому випадку ми втрачаємо час. Або за гарантій іноземних світових лідерів, держав, — політичним шляхом. Тобто, евакуація поранених, загиблих, цивільних, військовослужбовців, які знаходяться з особистою зброєю, під гарантіями серйозних світових лідерів.

Настрій військовослужбовців бойовий. Ніхто не хоче зраджувати присязі, ніхто не хоче втратити своєї честі. Будемо стояти до кінця, який би розвиток подій не був.

Хочемо і чекаємо, що крім героїзації нас, будуть прийняті якісь рішення.

Читайте також

"Азов" назвав умову виходу з Маріуполя. Арахамія та Подоляк готові до переговорів у місті

"Ми розуміємо, що буде м'ясорубка" — начальник патрульної поліції Маріуполя про "Азовсталь"

"Все хаотично": росіяни зривають евакуацію з Маріуполя — Верещук

Зеленський назвав два шляхи для деблокади Маріуполя

Війна. Усі останні новини

На початок