Цифрова блокада Росії та Starlink в Україні — інтерв’ю з міністром Федоровим

Цифрова блокада Росії та Starlink в Україні — інтерв’ю з міністром Федоровим

Цифрова блокада Росії та Starlink в Україні — інтерв’ю з міністром Федоровим
. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, фото: пресслужба Мінцифри

З початку повномасштабного вторгнення Росії Мінцифри захищає український кіберфронт. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів Суспільному про сервіси, які допомагають позначати пересування російської техніки, про те, як вдається досягти цифрової блокади Росії, як міністерство фіксує зруйноване майно українців і про те, якою буде Україна після перемоги.

До 24 лютого ми обговорювали з вами діджиталізацію на тлі кібератак. Як вона розвивається зараз в умовах повномасштабної війни?

У перші дні ми більше часу приділяли безпеці даних. Потім відновили роботу над послугами. Запустили багато нових. Наприклад, "єДокумент", послугу щодо пошкодження майна. І можливість отримати "єПідтримку" — 6500 гривень для людей, які проживають там, де ведуться бойові дії.

Зараз нічого в кіберпросторі не залишилось від Росії. Зламані багато інформаційних ресурсів, десятки російських баз даних зламані

Загалом план запуску послуг змінився. Але зараз повертаємось до роботи щодо реалізації наших попередніх планів.

Наскільки ваша команда була готова до вторгнення? Хто евакуювався і яка зараз ситуація в команді?

У нас є певні дії по лінії Кабміну, які ми повинні виконати при різних ситуаціях. Тому організаційно ми були готові. Але, звичайно, емоційно було нелегко. Ми швидко мобілізувалися — буквально в перший день відновили роботу нашого Міністерства.

За два дні в "єВорог" користувачі надіслали 33 геолокації радіолокаційної станції окупанта Редут-2УС

По суті ми воюємо на кіберфронті і допомагаємо ЗСУ інформацією щодо пересування ворожої техніки. Працюємо з супутниковими технологіями, продовжуємо відновлювати інтернет разом з операторами та провайдерами і розвивати мережу. Є напрямки, які переформатували роботу під час війни, де наша команда може принести користь.

Вас називали амбасадором усіх можливих топових іноземних компаній, які припинили роботу у Росії. Ви особисто повідомляли про кожну. Це була заздалегідь продумана стратегія чи імпровізація?

Ми планували, щоб всі ці компанії активно розвивалися в Україні, відкривали тут офіси, інвестували. За тиждень до війни ми запустили проєкт "Дія.City". Це одна з найкращих податкових систем у світі для технологічних компаній. Ми заздалегідь вели комунікацію з багатьма компаніями, щоб вони стали резидентами "Дія.City" і зайшли в Україну.

Ми одна із країн, де найбільше Starlink у світі. Вони допомагають відновлювати інфраструктуру

Коли почалась війна, ми розуміли, що це може бути сильним ударом, якщо вони перестануть працювати на території Російської Федерації. І ми активували всі наші контакти з технологічними компаніями.

Як ви оцінюєте рівень цифрової блокади в Росії?

Там ситуація складна, тому що і Visa, і Mastercard, і інші фінтех-проєкти перестали працювати. Це сповільнює рух коштів і всередині, і за межами Росії. Уже почалась велика міграція спеціалістів. Багато айтішників виїжджають з території РФ. Також пішло багато бірж фрілансу, де заробляли сотні тисяч ІТ-спеціалістів і креативна індустрія Росії. Йдеться про десятки тисяч робочих місць, які перестали існувати.

До того ж, Роскомнадзор сам заблокував Instagram, Facebook, Twitter. Усе це сильно впливає на емоційний стан людей, які створюють цифрову економіку. Потрібно розуміти, що майбутнє за технологічними компаніями — навіть у промисловості, в агросфері.

Ситуація в Росії може стати ще гіршою?

Звичайно. Ще є компанії, які не пішли з РФ. Наприклад, компанія SAP, яка розробляє рішення зокрема і для банківської сфери. Є ще деякі продукти Microsoft. Ми комунікуємо з компаніями, робимо все, щоб вони взагалі припинили діяльність в Росії. За нашими прогнозами, ситуація там точно буде погіршуватися. IT-компаній буде менше, стартапів буде менше, всі "таланти" будуть переїжджати в інші країни. У довгостроковій перспективі це призведе до падіння ВВП, тому що навіть для видобування газу потрібні технології. Це все буде впливати в геометричній прогресії на рівень життя і розвитку росіян. Немає майбутнього у подібних країнах.

Читайте також: Дорожче тисячі доларів. Де та як у світі торгують маркою з російським кораблем

Чи здійснюються зараз кібератаки на Міністерство або інші українські ресурси?

Постійно, як і було два роки до цього. Але весь час ми просто захищалися і створювали продукти. Але, коли російські танки зайшли на територію України, ми почали атакувати — обʼєдналась наша кіберспільнота, хакерські групи, організації з усього світу. Зараз нічого в кіберпросторі не залишилось від Росії. Зламані багато інформаційних ресурсів, десятки російських баз даних зламані. Відбулися різні вектори атак. Про деякі ми навіть не можемо говорити публічно, але їхні інформаційні системи сильно постраждали.

Чи підраховували ви збитки Міністерства внаслідок збройної агресії?

Ми в процесі. Є збитки в інтернет-інфраструктурі — деякі магістральні мережі розірвані. Зламано багато мобільних веж. Також є певні збитки через те, що імігрували деякі IT-компанії. Розробка деяких продуктів відбувалася повільніше. Але зараз 80-90% всіх потужностей в розробці були відновлені.

Скільки вже заявок у "Дії" на компенсацію зруйнуваного майна?

Вже приблизно 78 тисяч заявок (станом на 19 квітня, – прим.). Це більше мільйона людей, які проживають у цих будівлях. Зараз на законодавчому рівні розробляється процедура відновлення цього житла. Цим займається Міністерство інфраструктури, Міністерство регіонального розвитку — вони окремо презентують концепцію. Наше завдання — зробити зручну можливість для українців подати інформацію через "Дію".

Читайте також: "Відновлення України буде коштувати сотні мільярдів доларів" — інтерв’ю з міністром фінансів

Які складнощі є з фіксуванням такого руйнування? І чи були випадки шахрайства?

Коли буде прийнятий відповідний закон, буде процедура, як оцінювати подану українцями інформацію. Можливо, створять спеціальну комісію.

Але вже зараз наша команда робить різні вибірки даних по містах. Поки що можемо сказати, що якість даних висока. Але питання, звичайно, що там, де відбуваються бойові дії, і люди покинули житло, не можна зрозуміти, що відбувається. Тобто великий масив інформації можна буде отримати після того, як ми переможемо.

"єВорог". Скільки українців вже користується цією функцією та наскільки це допомагає?

Уже більше ніж 250 тисяч користувачів надали інформацію через чат-бот "єВорог". Його відмінність від інших схожих сервісів у тому, що авторизація проходить через "Дію". А це вже певне свідчення, що інформація буде якісною та без шкідливого спаму.

Читайте також: "Ми ще тут, і будемо, сподіваюся. Вистоїмо". Історія херсонця, який залишився в окупованому місті

У нас є кілька цікавих кейсів з чат-ботом "єВорог". Наприклад, коли рух однієї колони російської техніки з двох вулиць знімали майже з кожного будинку. Так ЗСУ побачили проєкцію цього руху. Також за два дні в "єВорог" користувачі надіслали 33 геолокації радіолокаційної станції окупанта Редут-2УС. Завдяки ним координувались російські війська.

Чи потрібні нам ще більше Starlink та яка вірогідність їх отримати?

Потрібні. У нас їх вже більше 10 000. Напевно, ми одна із країн, де найбільше Starlink у світі. Вони допомагають відновлювати інфраструктуру. У багатьох населених пунктах, де відбувались бойові дії, зв'язок з'явився завдяки Starlink.

Цифрова блокада Росії та Starlink в Україні — інтерв’ю з міністром Федоровим
Перші Starlink, які прибули в Україну, 28 лютого 2022, фото: FEDOROV

Це надважлива функція — бути на зв'язку під час війни. До речі, про це не згадують, але багато станцій "старлінків" нам допомогли отримати міністри цифрової трансформації різних країн ЄС. У нас з ними було декілька зустрічей. Вони у своїх країнах зібрали Starlink і передали нам. Тому можна сказати, що в напрямку цифрової трансформації ми вже члени ЄС. І отримуємо високий рівень допомоги від наших партнерів.

Анонсуйте, що найближчим часом буде в Міністерстві?

Ми запустимо можливість отримати статус ВПО через "Дію". Працюємо над новими фінансовими сервісами в "Дії", над покращенням інтернет-мережі по всій країні, незважаючи на те, що йде війна. Готуємо оновлену концепцію розвитку Міністерства — зрозуміли вектор, у якому потрібно трансформувати державу і на чому потрібно концентруватись в економіці, у військових технологіях, в інших сферах.

Чия була ідея гри "Байрактар" в "Дії"?

Сотні людей щодня тегали мене у соцмережах з питанням, коли можна буде керувати "Байрактаром" через "Дію"? Ми зібрались командою і говоримо: "Є компанії, які хочуть це зробити, чому б ні?". Тобто ми не витрачаємо на це час. І нам це зробили.

Читайте також: Робота. Коти. Волонтерство. Як українці долають стрес під час війни

Більше мільйона українців зіграли у цю гру. Це такого собі роду заспокійливе, коли ти збиваєш російські танки зі смартфону. Будемо перемагати на всіх фронтах.

Якою буде Україна після перемоги?

Буде ще швидше розвиватися в напрямку цифрової економіки. Відбудеться цифровізація всіх сфер життя — промисловості, агросфери, послуг бізнесу. Ми вже працюємо над планом відновлення і розвитку країни. Але важливо, що ми не просто хочемо відновити те, що було. Ми хочемо побудувати взагалі щось нове, набагато краще. ЗСУ роблять все для того, щоб у нас така можливість з'явилася. А ми обіцяємо реалізувати її максимально швидко та якісно.

Читайте також

“Ми доводимо, головне не стіни, а люди” — Маріупольський державний університет переїхав у Київ

“Не можна змушувати народ жити так, як хочеться Путіну. Це війна проти Бога” — рабин Мейр Стамблер

"Я вдома" — історії мешканців Ірпеня, які повертаються в місто

У Бучі охопило відчуття безпорадності — фотографка Суспільного про війну, знімок "шафки" та убитих

На початок