"Залізна завіса вже опустилася". Які компанії йдуть з Росії через її напад на Україну

"Залізна завіса вже опустилася". Які компанії йдуть з Росії через її напад на Україну

Оновлюється
"Залізна завіса вже опустилася". Які компанії йдуть з Росії через її напад на Україну
. Москва, 11 березня 2022 року. Люди стоять в черзі після анонсованого McDonald's закриття 850 ресторанів за напад РФ на Україну. Фото: Getty Images

Понад 220 компаній припинили роботу в РФ, повідомили 18 березня у МЗС. Раніше Центр протидії дезінформації наводив дані про 330 іноземних компаній, які частково або повністю відмовились від бізнесу в Росії. Повідомлення керівників бізнесів про закриття магазинів чи виробництва з’являються кожен день. Лише 17 березня стало відомо, що від інвестицій, поставок або співробітництва з Росією відмовились американський виробник ботоксу, німецький виробник запчастин для вантажівок та Європейське космічне агентство. Автомобільні та алкогольні бренди, енергетичні концерни та американські банки-гіганти, спортивні асоціації та платіжні сервіси, виробники одягу та комп’ютерних ігор — Суспільне веде перелік найбільш вагомих брендів й організацій, які через війну в Україні пішли з російського ринку.

Ще у "першу хвилю" відмов російський мільярдер Олег Дерипаска порівняв ситуацію з часами "Залізної завіси" и прогнозував Росії три роки найжорстокішої кризи. "Ми з такими викликами ще не стикалися. “Залізна завіса” вже опустилася. Мене дуже просять цього не говорити, але я за мир. Подивимося, хто залишиться з наших партнерів. Їх можна буде перерахувати на пальцях руки", — заявляв Дерипаска 3 березня.

Трохи згодом німецької компанія Statista research опублікувала дослідження, в якому йшлося: рішення лише десяти компаній країн Заходу припинити свій бізнес на території Росії може загрожувати втратою робочих місць більш як 120 тисячам громадян РФ. Один McDonald's забезпечував роботою 62 тисячі мешканців РФ. Ще одна мережа ресторанів швидкого харчування – Burger King скаржиться, що не може припинити роботу своїх ресторанів на території РФ, оскільки російський партнер компанії відмовляється це зробити. Компанія припинила корпоративну підтримку російського ринку, почала процес продажу своєї частки у бізнесі, а свій прибуток від російського бізнесу перераховує на гуманітарні потреби українських біженців.

Окрім того, інформаційну "залізну завісу" створює створює російський уряд. Facebook і Twitter були заблоковані Роскомнаглядом. Згідно з офіційним повідомленням, Twitter – у зв’язку з розповсюдженням майданчиком недостовірної інформації про вторгнення Росії в України. Роскомнадзор називає це "тематикою спеціальної військової операції в Україні". Facebook за дискримінацію російських ЗМІ.

Телерадіокомпанія Ехо Москви закрилась, відмовляючись цензурувати повідомлення про війну Росії проти України, а телеканал Дождь призупинив роботу.

Які найбільш вагомі іноземні бренди й організації через вторгнення РФ до України частково або цілком пішли з російського ринку на 18 березня:

Товари, магазини, рерсторани та послуги

AbbVie - найбільший виробник ботоксу США оголосив про припинення постачання ботоксу та філерів для контурної пластики. Також AbbVie пожертвувала мільйон доларів некомерційним організаціям на допомогу українцям, які постраждали через війну. Виробництва у РФ компанія не має.

Adidas - німецька компанія з виробництва спортивних товарів тимчасово вийшла з російського ринку у зв'язку з військовою агресією РФ проти України.

Apple Store — зупинила онлайн-продажі до Росії.

ASOS — не обробляють замовлення.

Avon - косметична компанія заявила, що скасовує всі інвестиції в Росію і зупиняє експорт продукції з російського заводу на всі інші ринки. Всі минулі спільні бізнес-процеси Avon Україна з Avon Росія припинені. Компанія передала 200 тисяч доларів на Червоному Хресту в Україні. Споріднені бренди Avon, що також входять до Natura &Co, The Body Shop і Aesop, повністю припиняють діяльність франшиз в Росії та пожертвують по 100 000 $ на допомогу Україні.

Baker McKenzie – одна з найбільших юридичних компаній світу зі США пішла з російського ринку.

Bayer - німецька транснаціональна фармацевтична компанія повідомила, що призупиняє рекламу та інвестиції в Росії, однак поки що продовжує постачати у РФ ліки та дитячу продукцію.

Coca-Cola та Pepsi – корпорації заявили, що призупиняють роботу в Росії на тлі російської агресії проти України.

Colgate-Palmolive – компанія заявила, що призупиняє імпорт в Росію усіх товарів, окрім засобів гігієни.

Dell — припинила продажі.

Diageo plc (Johnnie Walker, Guinness, Smirnoff) — призупиняє постачання продукції в Росію.

Endeavour Group — видалить з асортименту магазинів Австралії весь алкоголь російського походження.

EPAM – ІТ-компанія припинить надання послуг клієнтам у Росії.

Ericsson призупинила свої поставки в Росію.

IKEA — зупиняє роботу.

Inditex – іспанська група, до якої входить Zara - припиняє торгівлю в Росії: закриє офлайн-магазини та повністю зупинить онлайн-торгівлю.

Grupo Cortefiel (fashion-бренди Cortefiel, Tendam, Pedro del Hierro, Springfield, Women'secret, Hoss Intropia, High Spirits, Slowlove, Fifty) – йде з російського ринку.

Heineken – призупинить постачання своєї продукції в Росію.

Hewlett-Packard — призупинили продаж пристроїв.

H&M — призупинила продажі.

KFC – Yum! Brands компанія-власник KFC заявила, що призупиняє інвестиції і розвиток в Росії. Про це йдеться у заяві компанії.

L'Oreal - найбільший виробник косметики тимчасово закрила магазини та онлайн-магазини РФ через вторгнення Росії в Україну. Також компанія призупинить інвестиції у виробництво та рекламу в Росії.

LEGO — припинила поставки.

McDonald's тимчасово закриває ресторани та призупиняє роботу в Росії. Всього у Росії в McDonald’s працюють 62 тисячі людей, повідомили у компанії.

Marks&Spencer – припиняє постачання товарів до Росії.

Nike — зачинила онлайн-магазин.

Panasonic – провідний японський концерн заявив про призупинив операції з РФ через економічні, логістичні та інші практичні проблеми.

PepsiCo – компанія заявила, що припиняє рекламну діяльність та продаж своїх напоїв на території Росії через її агресію проти України.

Sotheby’s і Christie’s — аукціонні доми скасували аукціони російського мистецтва у відповідь на війну в Україні.

Starbucks – відома мережа кав'ярень зупинила діяльність у Росії через її військову агресію проти України.

Xerox – американська компанія заявила, що зупинила поставки на тлі війни РФ проти України.

Доставка

eBay – американська компанія не проводитиме транзакції з російськими продавцями через припинення роботи платіжних провайдерів та основних служб доставки.

DHL — призупинила доставку вантажів та документів.

FedEx — припинив відправлення.

Maersk — призупинила роботу з усіма російськими портами, доставлятиме лише продукти, ліки, гуманітарні вантажі.

Mediterranean Shipping Company — призупинила приймати та доставляти замовлення.

Hapag Lloyd — призупинила роботу з Росією.

Розваги, ігри та кіно

MEGOGO — припинив діяльність у Росії.

Netflix — припинив роботу над російськими проектами.

Nintendo – японська компанія заявила, що припинила постачання в Росію.

Paramount – американська кінокомпанія, яка спочатку зупинила прем’єри в Росіїї, а потім повідомила, що призупиняє операції в РФ і жертвує мільйон доларів на гуманітарну допомогу Україні. Щоб призупинити ліцензування та інші види діяльності, пояснили в компанії, потрібно більше часу через контрактні, технічні та партнерські складнощі.

PlayStation Store – компанія Sony Interactive Entertainment заявила, що призупиняє роботу PlayStation Store в Росії. Також призупиняє поставки програмного та апаратного забезпечення до РФ.

Sony — скасувала прокат фільмів в Росії.

Spotify — зачинила офіс в Росії.

S.T.A.L.K.E.R. - студія GSC Game World, яка розробляла серію комп’ютерних ігор S.T.A.L.K.E.R., припиняє продавати свій продукт росіянам. Раніше компания заборонила росіянам купувати свої ігри в Steam.

WarnerMedia – телевізійна компанія, до якої входять Warner Bros та HBO, припинить телевізійне мовлення в Росії, угоди про ліцензування нового контенту та заплановані покази в кінотеатрах.

Walt Disney Company — скасувала прокат фільмів в Росії.

Берлінський кінофестиваль усуває російські відомства, делегації та "осіб, які підтримують Кремль", від участі у зв'язку з повномасштабною війною, яку Росія веде проти України. Натомість автори заявили, що не мають наміру бойкотувати російських кінорежисерів та працівників культури, бо "в їхніх роботах виражається критика відповідних режимів".

IT-компанії та сервіси

Airbnb – американський сервіс оренди житла зупинив роботу у Росії та Білорусі.

Coursera – освітня платформа зупиняє діяльність у Росії та видаляє ввесь контент, створений громадянами РФ.

Citrix – американський виробник програмних рішень призупинив продажі та підтримку російських та білоруських організацій і засудив руйнування та насильство, які відбуваються в Україні.

Indeed – всесвітній американський веб-сайт вакансій скасував всі робочі місця на російських військових/державних підприємствах, зупинив свій російський сайт та замінив всі оголошення про пошук роботи на повідомлення про вторгнення в Україну.

GeoTrust, Sectigo, DigiCert, Thawte, Rapid – основні компанії, які видають сертифікати безпеки SSL та TLS для вебсайтів припинили працювати в Росії та Білорусі. "Компанії більше не будуть випускати сертифікати для російських та білоруських сайтів та оновлювати наявні. Тому вони автоматично стануть небезпечні для всіх користувачів, а браузери по всьому світу їх будуть блокувати", — повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Slack – корпоративний месенджер почав видаляти робочі чати російських користувачів без попередження. Наприклад, це сталось із командою Сбербанку. Але поки що компанія не повідомляла про це офіційно.

Автомобілі та літаки

Airbus — призупинила продажі та технічне обслуговування.

Air Astana – казахстанська авіакомпанія скасовує всі рейси у міста Російської Федерації.

BMW — скасувала поставки та планує закриття заводів.

Boeing — припинила продажі та технічне обслуговування.

Daimler Truck Holding AG – припиняє поставки запчастин.

Ford — зупинив весь бізнес в Росії.

General Motors (Chevrolet, Nexia, Cadillac, Escalade) — припинили експорт.

Harley Davidson — призупинив поставки мотоциклів.

Honda — припинила поставки автомобілів та мотоциклів.

Jaguar Land Rover — припиняють поставки автомобілів.

Mazda — припиняє поставки запчастин на завод у Росії.

Mercedes-Benz — зупиняє бізнес у Росії.

Michelin Group – провідний французький виробник шин повідомив, що призупиняє промислову діяльність на території РФ та експорт до держави-агресора.

SAF-Holland - німецький виробник складових для вантажного транспорту відмовився від інвестування в новий виробничий майданчик у Росії, бо через війну та накладені на РФ санкції, існують ризики.

Toyota — закриває завод та призупинила поставки.

Volkswagen (Audi, Bentley, Ducati, Lamborghini, Skoda, Volkswagen, Porsche) – зупинила виробництва та поставки.

Volvo Cars — припиняє роботу.

Медіа та соцмережі

BBC – оголосила, що тимчасово призупиняє роботу всіх своїх журналістів в Росії у відповідь на новий закон, який загрожує ув’язненню всіх, за кого Росія поширить «фейкові» новини про збройні сили.

Bloomberg News – інформаційна агенція призупиняє роботу журналістів у Росії після підписання президентом Путіним закону, який криміналізує інформацію про військових, якщо її російська влада визнає фейком.

CNN – припиняє мовлення в Росії.

Instagram та Youtube – підпадають під російську заборону Роскомнадзору через "пропаганду насильства" відносно російських солдатів.

Google – припиняє продаж реклами в Росії через зростання вимог цензури. Заборона також поширюється на пошук, Youtube та зовнішніх видавців-партнерів. Раніше Google заборонив російським державним ЗМІ купувати або продавати рекламу за допомогою своїх технологій.

Meta Platforms – компанія тимчасово дозволяє користувачам Facebook і Instagram з Росії, України та Польщі дописи, що закликають до смерті президента Росії Володимира Путіна або президента Білорусі Олександра Лукашенка. Заклики до смерті не будуть дозволені, якщо вони містять інші цілі або мають два індикатори достовірних загроз, такі як місце розташування або спосіб.

Twitter - соцмережа видалила або позначила як недостовірні понад 50 тисяч дописів, що містили оманливу або неточну інформацію щодо війни РФ проти України. Також Twitter видалив понад 75 тисяч профілів, що містили спам та маніпуляції. Водночас соцмережа почала додавати позначки для урядових профілів, в том числі українських. Окрім того, "Роскомнадзор" закриває доступ в країні до роботи Twitter.

Німецьки телеканали ARD та ZDF припинили мовлення студій в Росії, але продовжать інформувати глядачів про події у РФ.

У Євросоюзі заборонили мовлення російських ЗМІ RT/Russia Today та Sputnik. Це триватиме, поки ЗМІ не припинять дії з дезінформації та інформаційних маніпуляцій проти ЄС та його держав-членів.

Платіжні системи та фінансові установи

American Express — зупинила роботу.

Apple Pay — заблоковано у банках, які під санкціями.

Goldman Sachs Group (SPB: GS) Inc. – банк-гігант з Волл-Стріт оголосив про припинення операційної діяльності в Росії.

Google Pay — заблоковано у банках, що під санкціями.

JPMorgan – американський інвестиційний банк, найбільший за розміром активів у США, вирішив згорнути свою діяльність в Росії через вторгнення в Україну.

KPMG – велика аудиторська компанія залишаює ринок Росії. KPMG повідомила, що її російські та білоруські підрозділи вийдуть зі складу глобальної мережі.

MasterCard — заборона на випуск нових карток банкам, що під санкціями. А пізніше призупинка всіх операцій в РФ.

Згідно з розслідуванням "Схем", через один з інтернет-банків Швейцарії, який став популярним серед громадян Росії, можна розплачуватися карткою, яку випустили у РФ. Таким чином фактично банк дає змогу обходити санкції ЄС та США.

PayPal — заборона на реєстрацію нових користувачів, призупинила надання послуг у Росії.

Paysera — обмежить фінансові операції російських резидентів.

PWC – інвестиційний та аудиторський гігант відмовився від присутності в Росії і відокремився, і виключив PwC в Росії зі своєї мережі.

Samsung pay — заблоковано в банках, що під санкціями.

SWIFT — відключить банки, що потрапили під європейські санкції.

Visa — заборона на випуск нових карток банкам, які потрапили під санкції. А пізніше призупинка всіх операцій в РФ.

Dmarket (торгівля NFT) — заморозив усі рахунки користувачів із Росії та Білорусі.

Читайте також: Росію відключають від SWIFT: чому це важливо і наскільки серйозно для її економіки

Енергетика

British Petroleum — виходить зі складу акціонерів «Роснефті».

EnerSys – американський концерн, що виробляє та поставляє енергетичні системи та батареї, зупинив операції в Росії.

Eni – найбільша італійська нафтогазова компанія, що має 50% акцій у спільному проекті з "Газпромом" "Блакитний потік" (поєднує Росію та Туреччину), має намір виходити проекту.

Exxon Mobil — оголосила про зупинку видобутку нафти та газу на території Росії.

Equinor - норвезька енергетична компанія вирішила повністю відмовитися від торгівлі російською нафтою. Раніше Equinor ASA повідомила, що виходить з ринку інвестицій.

Shell PLC — відмова від спільних проектів, припинення фінансування «Південного потіку-2». ‘

Wintershall Dea — списує 1 млрд. євро фінансування «Північного потоку-2», не вкладатиметься у нові проекти.

Космос

ESA - Європейське космічне агентство зупинило співпрацю з російською державною корпорацією «Роскосмос» по місії ExoMars з досліджень на поверхні Марса. Агентство засудило трагічні наслідки агресії РФ проти України.

Політичні інституції

Рада Європи виключила Російську Федерацію зі складу органу після 26 років членства.

Всесвітній економічний форум у Давосі виступив на боці України і заморозив відносини із Росією, включаючи стратегічне партнерство з конгломератами, якими керують російські олігархи.

Спорт

Футбол: ФІФА та УЄФА відсторонили Росію від усіх міжнародних змагань, заборонена участь і клубів, і збірних.

Хокей: Міжнародна федерація хокею (IIHF) відсторонила клуби та збірні Росії і Білорусі від всіх змагань, забрала у Росії право на проведення чемпіонату світу 2023 року серед юніорів.

Біатлон: Міжнародний союз біатлоністів (IBU) дозволив спортсменам Росії та Білорусі виступати лише під нейтральним прапором.

Гандбол: Європейська федерація гандболу заборонила участь в своїх змаганнях збірним Росії та Білорусі.

Ковзанярський спорт, фігурне катання, шорт-трек: Міжнародний союз ковзанярів (ISU) відсторонив збірні Росії та Білорусі і спортсменів з цих країн  від змагань.

Лижний спорт: Федерація лижного спорту скасувала всі змагання у Росії.

Гімнастика: Міжнародна федерація гімнастики скасувала всі змагання у Росії та Білорусі.

Дзюдо: Міжнародна федерація дзюдо скасувала етап гран-прі у Казані та позбавила Володимира Путіна звання амбасадора та почесного президента організації.

Бокс: Міжнародні асоціації WBA, WBO, WBC та IBF скасували усі бої у Росії, російські та білоруські боксери виключені з рейтингових списків.

Волейбол: Міжнародна федерація волейболу FIVB забрала право у Росії на проведення ЧМ-2022.

Баскетбол: Міжнародна федерація баскетболу відсторонила Росію від виступів на міжнародних змаганнях під її егідою та анулювала заявку Росії на Євробаскет-2025.

Плавання: Міжнародна федерація плавання перенесела турніри з Росії. Російські плавці можуть виступати лише під нейтральним прапором.

Регбі: Міжнародна федерація регбі відсторонила команди Росії та Білорусі від участі у змаганнях.

Теніс: Міжнародні тенісні організації WTA, ATP та ITF заборонили Росії та Білорусі брати участь у міжнародних командних змаганнях у 2022 році, скасували проведення турніру Кубок Кремля-2022, і скасували право на голос російської та білоруської тенісних федерацій. Спортсмени цих країн можуть виступати лише під нейтральним прапором.

EA Sports — видалила всі російські команди з популярних ігор FIFA 22 та NHL 22.

Персональні відмови

Макс Барських – український співак, який раніше гастролював Росією, скасував усі виступи у країні-агресорці, і заявив, що не повертатиме кошти росіянам, які вже встигли купити квитки на його концерти й повідомив, що з 11-го березня 2022 року він офіційно забороняє використання своєї музики на території РФ.

Стінг – британський співак та композитор заявив, що більше ніколи не даватиме концерти та не виступатиме на корпоративах російських олігархів, а також тих, хто хоч якось причетний до російської агресії щодо України.

Pink Floyd та особисто вокаліст всесвітньо відомого британського рок-гурту Девід Гілмор засудили вторгнення Росії до України та видаляють всі пісні, починаючи з 1987 року, з усіх цифрових майданчиків РФ та Білорусі.

Скотт Келлі - американський астронавтзаявив, що повертає російську медаль "За заслуги в освоєнні космосу", яку йому вручив у 2011 році тодішній президент Дмитро Медведєв. Келлі 4 рази літав у космос, двічі на російських кораблях "Союз" і був командиром російсько-американського екіпажу на МКС, провівши на її борту майже рік, 340 днів разом із російським космонавтом Михайлом Корнієнком.

Deep Purple – усі п'ятеро учасників гурту підтримали українців, а також написали, що повертають автограф колишнього прем'єр-міністра та президента РФ Дмитра Медведєва, який вони отримали в 2011 році.

Twenty One Pilots - американський музичний гурт заявив про підтримку України й скасував концерт у Москві 10 липня.

Стівен Кінг - американський письменник, автор десятків бестселерів не продовжуватиме договори з російськими видавництвами на видання його книжок.

Які українські компанії «банять» Росію

Український бізнес також демонструє свій осуд РФ відмовляючись від будь-яких зв’язків з російським ринком. Мережі магазинів NOVUS, VARUS і Сільпо заявили, що більше не співпрацюють з Coca-Cola через те, що компанія продовжує роботу на російському ринку. Інші українські компанії масово відмовляються працювати на території РФ через війну з Україною.

Ось перелік бізнесів, які припинили спiвпрацю з росіянами. Більшість цих компаній розмістили на своїх сайтах антивоєнні банери та заклики виходити на масові протести проти війни.

Онлайн-сервіси

Jooble — міжнародний сайт з пошуку роботи, яким щодня користуються мільйони людей в 71 країні світу. Засуджуючи військову агресію Російської Федерації, Jooble припинив роботу служб компанії в доменах зон “ru” та “by”. Відсьогодні користувачі з цих країн бачитимуть антивоєнний банер.

Djinni — сайт пошуку вакансій для IT-сфери. Більше не працює з бізнесом та користувачами з РФ та Білорусі. Компанія засудила війну та підтримали ЗСУ.

Freelancehunt — одна з найпопулярніших фріланс-бірж для пошуку замовлень. Заблокувала російських користувачів з можливістю виведення коштів.

Tiu.ru — один з найбільших маркетплейсів на російському ринку, заснований українськими розробниками. Щомісяця платформу відвідувало понад 20 млн користувачів, а обіг перевищував 100 млн доларів. Tiu.ru, який був зроблений як аналог китайської Alibaba.com, відтепер став недоступний у Росії. Повідомивши про це в соцмережах, маркетплейс доклав до своєї заяви список російських міст та майбутніх антивоєнних мітингів.

MEGOGO — провайдер цифрового та розважального контенту. Онлайн-кінотеатр Megogo, який був заснований у 2011 році і став одним з найбільших на ринку Росії, більше не транслюватиме там фільми та серіали: після початку бойових дій він вiдкликав франшизу, пообіцявши користувачам повернути гроші за підписки. Крім того, сервіс видалив зі своєї бібліотеки усі російські фільми та відкрив безкоштовний доступ для всіх українських користувачів. Parimatch — український сервіс онлайн-ставок та букмекерської діяльності. Залишає російський ринок та скасовує франшизу з Росії.

Виробники програмного забезпечення

Readdle — українська продуктова IT-компанія, яка займається розробкою популярних додатків: Documents, Scanner Pro, PDF Expert, Calendars, поштового клієнта Spark і B2B-продукту Fluix. Видалила свій софт з російського App Store та Google Play.

Виробники продукції

Nemiroff — один з найпопулярніших виробників алкогольних напоїв. Український бренд, виробничі потужності якого розташовані в Немирові Вінницької області, скасував ліцензію на виробництво своєї продукції в Росії.

Sister’s Aroma — компанія-виробник парфумерії. Закриває франшизу для всіх партнерів із Росії та Білорусі.

Рішення для бізнесу та фінансів

Poster POS — програмне забезпечення для рестораторів та система клієнтського обліку. Відключили 10 000 російських кафе та ресторанів від своєї системи. Poster не буде надавати послуги для територій Білорусі та Росії. Компанія закликала росіян виходити на антивоєнні мітинги.

Serpstat — онлайн-сервіс для маркетологів та SMM-спеціалістів, заснований в Одесі у 2013 році. Сервіс Serpstat заблокував користувачів із РФ без повернення грошей за тарифи до завершення війни.

KUNA.io — сервіс обміну криптовалют, криптобіржа. Повністю виключила рубль з торгів та заснувала благодійний криптофонд.

Letyshops — кешбек-сервіс, який повертає частину коштів з покупок в інтернет-магазинах України та світу. Компанія зупинила роботу сервісу у Росії. На сайті відображається повідомлення «На даний момент сервіс недоступний у цьому регіоні».

Бітрікс24 (Україна) – система корпоративного управління для бізнесу, що допомагає автоматизувати процеси. Український офіс більше не співпрацює з компанією-розробником у Росії. В компанії зазначили, що всі свої проекти почали згортати ще до початку війни. inCust – платформа для взаємодії з покупцями, партнерами та робітниками. Закрили доступ клієнтам з Росії та Білорусі. Засудили війну та закликали вийти на вулиці на антивоєнні мітинги.

Pics.io — система, що змінює способи пошуку, повторного використання, оновлення та обміну цифровим контентом. Компанія вирішила припинити будь-які ділові відносини з існуючими та потенційними клієнтами з Російської Федерації. Надалі компанія блокуватиме доступ з Росії до будь-якого сервісу.

eSputnik — одна з провідних компаній у сфері direct-маркетингу. Створює сервіси для оптимізації каналів комунікації B2C: email, SMS, Viber, App Inbox, web та мобільні push-сповіщення. Припиняють працювати з клієнтами з Росії та Білорусі. Для компанії російський та білоруський ринки складали суттєву клієнтську базу. Засновники компанії рішуче засудили російський військовий наступ на Україну та звернулися до росіян з вимогою вийти на антивоєнний мітинг.

Список постiйно оновлюється.

Читайте також

Що робити цивільним під час обстрілів — поради Міноборони, СБУ, ДСНС

Перелік офіційних державних каналів для отримання оперативної інформації

Укриття в Україні: де шукати. Інтерактивні карти та пункти надання допомоги

На початок