Ліна Костенко відповідає Дуді, Нобелівська премія та Netflix, що скасував серіали: історії, які читали найбільше у 2023

Ліна Костенко відповідає Дуді, Нобелівська премія та Netflix, що скасував серіали: історії, які читали найбільше у 2023

Ліна Костенко відповідає Дуді, Нобелівська премія та Netflix, що скасував серіали: історії, які читали найбільше у 2023
. Колаж Вікторія Желєзна/Суспільне Культура

Рік наближається до свого завершення і багато хто починає підбивати підсумки. Редакція Суспільне Культура вирішила розказати про те, що цікавило наших читачів найбільше — ось ті історії та тексти, які викликали найбільший резонанс і обговорення.

Ліни Костенко та її погляд на відносини між Україною й Польщею

На початку жовтня відбувся поетичний вечір Ліни Костенко в межах фестивалю Warszawa wierszy ("Варшава віршів"). Там презентували переклади авторки польською, а також зачитали лист від самої письменниці. Поміж іншого Костенко згадує, що працює над новим романом — у цьому історичному творі показано Польщу ХІХ століття та польське повстання. Але резонанс викликало не це. У своєму листі Костенко не змогла не відреагувати на слова президента Польщі Анджея Дуди про Україну. Той прирівняв Україну з "людиною, що тоне, і може потопити рятівника".

Ліна Костенко відповідає Дуді, Нобелівська премія та Netflix, що скасував серіали: історії, які читали найбільше у 2023
Колаж: Вікторія Желєзна / Суспільне Культура

"Були часи, коли це психологічне повернення до Польщі було складним. Тоді, коли мені було боляче думати, що Польща вирвалася з пекла імперських, тоталітарних і посттоталітарних режимів у простір свободи, а Україна залишалася в лещатах цих режимів, втрачаючи волю до майбутнього", — зазначила Костенко у листі, який повністю надрукувала команда сервісу літературних подкастів LitCom.

"Тепер вже Україна, — пише Костенко, — опинилася на першій лінії фронту боротьби за свободу". А відтак — і боронить свободу Польщі, яка для неї лишається дорогою та важливою країною.

Історію творчості та непросту біографію Ліни Костенко Суспільне Культура опублікувало до її 93-го дня народження.

Радіодиктант

З кожним роком Радіодиктант національної єдності стає все більш важливою подією для українців. Автори проєкту від початку його існування прагнули, щоб захід не просто пропагував українську мову, а і головне створював простір для єднання. Цьогоріч радіодиктант писали у школах, потягах, барах, кав'ярнях, книгарнях, у бліндажах, а також слухали на тимчасово окупованих територіях.

Авторкою тексту 2023 року стала Шевченківська лауреатка, письменниця та поетка Катерина Калитко, а читав радіодиктант актор Олексій Гнатковський. Він зізнається, що намагався читати так, щоб допомогти українцям.

Цьогоріч у радіодиктанті взяли участь близько 20 тисяч людей із 39 країн світу— саме стільки листів із диктантами надіслали Українському Радіо, близько 3 тисяч із них — це паперові листи. А проте фактична кількість учасників більша, адже не всі надсилали свої диктанти на перевірку.

Без жодної помилки радіодиктант написали вчителька української мови та літератури з Волинської області Галина Шура і львів'янка Христина Гоянюк, яка є постійною учасницею радіодиктанту від самого його початку і кожен раз її тексти надходять без помилок або з мінімальною кількістю.

Темою тексту стали дороги України — часом заплутані, часом розбиті ракетами, але такі, що ведуть додому.

"Дороги України — переплутані нитки любові: подекуди перерубані, але знову зв'язані у вузол, аби бути ще міцнішими. Немає нічого красивішого, ніж їхати крізь усю країну і вбирати її поглядом. Немає нічого щемкішого, ніж летіти трасою в пітьмі, аби встигнути до комендантської, і знати: наприкінці шляху чекає безсонне вікно із жовтим світлом і рідним теплом", — пише Катерина Калитко.

Netflix скасував продовження п'яти популярних серіалів — це стало результатом найбільшого в історії Голлівуду страйку акторів

Страйк сценаристів та акторів, безперечно, став темою номер один у світі, але і в Україні за перебігом цих подій стежили уважно.

Ліна Костенко відповідає Дуді, Нобелівська премія та Netflix, що скасував серіали: історії, які читали найбільше у 2023
Члени Гільдії сценаристів Америки (WGA) йдуть пікетом перед офісами Netflix. Фото: Reuters

Першими про страйк оголосили сценаристи, вони вийшли на вулиці 2 травня, вимагаючи збільшення зарплат працівникам та обмеження використання програм ШІ для написання сценаріїв. На пікети вийшло близько 11 500 членів Гільдії сценаристів Америки.

Профспілка акторів (SAG-AFTRA) приєдналася до страйку в липні — близько 65 тисяч працівників, серед яких і артисти рангу А. Так страйк став першим спільним протестом цих двох груп із 1960 року. У ньому взяли участь знамениті актори та автори, які виходили на вулиці міст, щоб вимагати кращих умов праці.

Внаслідок страйку великі компанії почали відчувати ризики та економічні втрати. Наприклад, на початку травня зупинили виробництво вечірніх токшоу, під загрозою опинилося виробництво десятків фільмів, включно з майбутніми сезонами "Дивних див" на Netflix, "Останніх з нас" на HBO і "Початкової школи Ебботт" на ABC, а також фільмів на кшталт "Дедпула 3" і "Супермена: Спадщина". Церемонію нагородження "Еммі" через протест перенесли на січень.

Окрім того, Netflix оголосив, що не буде продовжувати зйомки наступних сезонів серіалів "Тінь і кістка" (Shadow and Bone), "Агент Елвіс" (Agent Elvis), "Капітан Фолл" (Captain Fall), "Фарзар" (Farzar), та "Гламур" (Glamorous) із Кім Кетролл у головній ролі. Зупинили також зйомки римейку фільму Фріца Ланга 1927 року "Метрополіс" для Apple TV+.

Але це ще не все. Щоб підтримати страйк акторів, Кілліан Мерфі, Метт Деймон та Емілі Блант пішли з прем'єри "Оппенгеймера". Ситуація була настільки критичною, що під час Гелловіну зірки не мали права вдягатися, як їхні герої — адже це теж могло зашкодити перемовинам. Так, зокрема, актори не могли вдягатися у костюми з фільму "Барбі".

Зрештою страйк сценаристів завершився у жовтні, коли сторони підписали новий трирічний контракт із найбільшими розважальними студіями. Страйк акторів офіційно завершився у грудні — новою угодою профспілки з кіностудіями.

"Разом ми змогли зробити те, що ще пів року тому багато хто вважав неможливим", — зазначила Мередіт Штім, президентка західного відділення Гільдії сценаристів.

Наслідки зруйнування Каховської ГЕС: що сталося з природою після підриву

Зранку 6 червня російські війська підірали Каховську дамбу, внаслідок чого найбільше постраждала Херсонщина, зокрема й культурні об'єкти: місця археологічних розкопок та будинок-музей Поліни Райко.

Суспільне писало про складнощі евакуації людей та про наслідки трагедії для суспільства, економіки й культури.

У червні Каховське водосховище перетворювалося на пустелю, а рівень води впав у річці Дніпро в Запоріжжі, тож через підрив постраждали національні парки та заповідники. 30 червня Суспільне Культура зібрало фотографії того, як підрив дамби вплинув на природу.

Ліна Костенко відповідає Дуді, Нобелівська премія та Netflix, що скасував серіали: історії, які читали найбільше у 2023
Фото: Getty images

Через підрив деякі особисті речі людей та навіть культурні артефакти знайшли поблизу Одеси. Поміж іншого на дні колишнього Каховського водосховища знайшли човен, якому, ймовірно, 500 років, а також гарматні ядра та козацький хрест.

Сама тема підриву Каховської ГЕС відобразилась і на мистецтві. Зокрема, 5 жовтня в "Довженко-центрі" у межах 5-ї Київської бієнале відкрилася виставка "Ріка кричала, вила, як поранений звір", що досліджує кінематографічну репрезентацію підкорення Дніпра і безпосередньо пов'язана з трагічними подіями 6 червня 2023 року, коли російські війська підірвали греблю Каховського водосховища, здійснивши черговий воєнний злочин під час повномасштабного вторгнення в Україну. Про концепцію виставки читайте в інтерв'ю з її кураторами, а також дивіться репортаж із відкриття.

Ліна Костенко відповідає Дуді, Нобелівська премія та Netflix, що скасував серіали: історії, які читали найбільше у 2023
Фото: Тетяна Джафарова/Суспільне

Нобелівська премія з літератури: нагорода, яку майже завжди дають одній людині й ніколи не давали українцям

Жвавий інтерес викликали тексти про Нобелівську премію 2023 року, зокрема історія літературної премії та її лауреатів стала одним із найпопулярніших текстів на Суспільне Культура. Ця історія розкриває багато критичних питань: наприклад, проблему перекладів світової літератури, панівний відсоток лауреатів, які живуть у західних країнах.

Цьогоріч премію отримав норвезький автор Йон Фоссе, який майже не дає інтерв'ю. Голова Нобелівського комітету Андерс Олссон заявив, що Фоссе "поєднує вкоріненість у мові та природі свого норвезького походження" і його цінують за те, що він "викриває людську тривогу та амбівалентність в її основі" у своїх творах.

Більше про Фоссе ми розказали в окремому матеріалі, присвяченому його творчості.

Ліна Костенко відповідає Дуді, Нобелівська премія та Netflix, що скасував серіали: історії, які читали найбільше у 2023
Колаж Вікторії Желєзної для Суспільне Культура

А у грудні Норвегія заявила про створення міжнародної стипендії імені Йона Фоссе. Вона підтримуватиме перекладачів, письменників, драматургів, дослідників літератури, які працюють із норвезькою літературою. Стипендіатів визначатиме асоціація письменників NORLA та Національна бібліотека Норвегії, а також погоджуватимуть із самим Йоном Фоссе.

Нобелівська церемонія нагородження відбулася 10 грудня у Швеції. Її не змогла відвідати одна з лауреаток — Наргес Мохаммаді — іранська борчиня за права жінок, яка перебуває у в'язниці та яка стала цьогорічною лауреаткою Нобелівської премії миру. Наргес Мохаммаді вдруге оголосила про голодування. Премію вручили її дітям.

Під час нагородження згадали й про Україну. Під час урочистої події Королівський філармонічний оркестр Швеції виконав твір "Вечірня серенада" з циклу "Тиха музика", створений українським композитором Валентином Сильвестровим.

Вірш Тараса Шевченка опублікували у The New Yorker: Аскольд Мельничук про роботу над перекладом

Наприкінці жовтня в американському щотижневому журналі The New Yorker опублікували вірш Тараса Шевченка "І небо не вмите, і заспані хвилі" (And The Sky) — його переклав американський письменник українського походження Аскольд Мельничук.

Мельничук у коментарі Суспільне Культура розповів, що надіслав цей вірш у The New Yorker, бо саме це видання пропонує поезію найбільшій аудиторії серед усіх журналів у США: "Декілька місяців тому я публікував інший переклад Шевченка у журналі The Progressive — вірш «Гоголю» вийшов у друкованій версії, але досі не з'явився онлайн. Я переклав низку віршів Шевченка — намагаюся перетворити їх у переконливу американську поезію, яка доступна сучасній аудиторії. Саме тому можу нехтувати збереженням рими чи навіть формою строфи". Аскольд Мельничук є засновником видавництва Arrowsmith Press та одним із популяризаторів української літератури у США. У його видавництві незабаром вийде антологія, присвячена загиблій українській письменниці Вікторії Амеліній. У цьому видавництві також виходила книжка поетки Галини Крук A Crash Course in Molotov Cocktails ("Прискорений курс з «коктейлів Молотова»").

Кожна згадка української поезії, рекомендації від популярних видань, як-от The New Yorker і The New York Times, є дуже важливими для розвитку української перекладацької літератури та промоції літератури загалом.

Алевтина Кахідзе: "Було 9 років на діалог з росіянами, і аргументи вичерпались"

Протягом багатьох років художниця Алевтина Кахідзе створює критичні роботи, які розповідають про російську війну в Україні через дуже особисті історії, торкаючись тем невидимості та впливу насильства на повсякдення.

У межах "Єврофестивалю", який передував цьогорічному пісенному конкурсу "Євробачення-2023", спільно з британською мисткинею Еллі Госкінс художниця представила свій проєкт "Діалоги" .

Народна артистка України Ніна Матвієнко: творчий шлях співачки та акторки у фото

Цього року серед вагомих культурних втрат — смерть співачки Ніни Матвієнко. Видатна артистка перебувала у лікарні два місяці, останні чотири роки вона хворіла.

"Вона — легенда народної пісні й українського голосу. І те, що мама зробила для України — неоціненне. За радянських часів знищувалося все українське, зокрема й українська пісня. А вона її витягла та врятувала: сама їздила, шукала, касети записувала, оцифровувала й виспівувала по-своєму. Мама присвятила своє життя Україні. Вона вважала себе частиною України, яку любила всім серцем", — говорить про неї її донька Тоня Матвієнко.

Ліна Костенко відповідає Дуді, Нобелівська премія та Netflix, що скасував серіали: історії, які читали найбільше у 2023
Фото Олександр Синиця / УНІАН

"Гаррі Поттер" без Джоан Ролінґ: у США з виставки про фентезі прибрали всі згадки про письменницю

На початку серпня з'явилася інформація про те, що Музей попкультури в Сіетлі (MoPOP) прибрав усі згадки про авторку "Гаррі Поттера" Джоан Ролінґ зі своєї виставки "Фентезі: світи міфу та магії", а також видалив її зображення із Зали слави наукової фантастики та фентезі.

Ця історія стала реакцією на скандал навколо Джоан Ролінґ, яка влітку 2020 року в своєму X-акаунті (Twitter) процитувала статтю про "людей, які менструюють", зауваживши: "Раніше існувало слово на позначення цих людей. Нагадайте, жунка? жинка?" Тоді твіт викликав різку критику письменниці не лише з боку трансгендерної спільноти. Публічно висловились і актори Деніел Редкліфф, Емма Вотсон і Руперт Грінт, які зіграли головні ролі в екранізації "Гаррі Поттера".

Перед тим Музей попкультури в Сіетлі (MoPOP) опублікував колонку керівника експозиції Кріса Мура, який є трансгендерною людиною. У своєму тексті Мур заявили, що "у світі Гаррі Поттера є певна холодна, безсердечна істота, яка висмоктує радощі, і цього разу це не дементор".

Бій під Крутами: героїчний вчинок чи трагедія

Один з архівних текстів Суспільне Культура, що говорить про одну з важливих сторінок історії України за незалежність.

29 січня 1918 року на залізничній платформі в Крутах до 520 українських вояків і курсантів із 16 кулеметами та однією гарматою дали бій росіянам, які мали десятикратну перевагу в живій силі, бронепотягах та артилерії. Бій під Крутами тривав близько шести годин, у ньому загинули від 70 до 100 бійців з українського боку. Втрати більшовицьких військ тоді сягнули 300 людей. Українці затримали росіян на чотири дні, що дало змогу укласти Берестейський мирний договір (Брест-Литовський мирний договір).

З початком повномасштабного вторгення інтерес українців до історичної тематики значно посилився.

Ліна Костенко відповідає Дуді, Нобелівська премія та Netflix, що скасував серіали: історії, які читали найбільше у 2023
Бій під Крутами. Ілюстрація: kruty.org.ua

Помер Ілля Кабаков — художник, що вилетів зі своєї квартири у космос

27 травня помер художник Ілля Кабаков. Він народився 30 вересня 1933-го у місті Дніпро, однак більшу частину життя прожив у Москві (до 1988 року) та Нью-Йорку (з 1988-го до смерті). Активний учасник художнього процесу з початку 1960-х років. Кабаков вважається одним із найвпливовіших авторів неофіційного радянського мистецтва, зокрема він відомий своїми тотальними інсталяціями.

Ліна Костенко відповідає Дуді, Нобелівська премія та Netflix, що скасував серіали: історії, які читали найбільше у 2023
Ілля Кабаков. Людина, що вилетіла у космос зі своєї квартири. Джерело: Вікіпедія

Кабакова часто атрибутують як російського автора, це пов'язано ще й з тим, що значна частина його робіт перебуває у російських музеях. Проте його ідентичність є дискусійним питанням. Сам автор маркував себе українцем — про це йдеться у каталогах мистецьких виставок перших років незалежності. У пізніших каталогах його позначено також як радянського, американського чи радянського українського художника.

"Хрущовки" і "панельки" планують знести, а людей – відселити: що відомо про відповідний законопроєкт

У квітні резонанс викликала новина про законопроєкт № 6458 "Про здійснення комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду", який готується до другого читання. Він передбачає знесення застарілих "хрущовок" і "панельок" та переміщення жителів цих будинків до тимчасових прихистків і квартир в інших будинках.

У ньому зазначено: "Дія закону не поширюється на пам'ятки культурної спадщини, індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі та споруди, прибудови до них".

Наразі законопроєкт уже ухвалили за основу (перше читання), готується його розгляд у другому читанні.

Від 10 до 30 років: провідні лейбли подовжили заборону для співаків перезаписувати пісні після успіху Тейлор Свіфт

Після неймовірного успіху Тейлор Свіфт найбільші компанії звукозапису — Universal Music Group, Sony Music Entertainment і Warner Music Entertainment — переглянули контракти з новими музикантами та збільшили час, після якого артистам можна перезаписувати свою музику.

Ліна Костенко відповідає Дуді, Нобелівська премія та Netflix, що скасував серіали: історії, які читали найбільше у 2023
Фото: taylorswift/Instagram

Відтепер, щоб перезаписати сингл чи альбом, артист або артистка мають чекати подекуди до 30 років. Раніше цей термін був не більш ніж 7 років.

Компанії створеджують, що причиною такого рішення став розвиток стримінгів. Але також вагомою лишається проблема авторського права. Зокрема, Тейлор Свіфт перезаписала чотири студійні альбоми з 2019 року, щоб мати права на власну музику (ще залишилося перезаписати два альбоми). Лейбл Big Machine Records, який мав права на майстер-записиЦе офіційний оригінальний запис пісні, джерело, з якого роблять всі наступні копії шести альбомів, продали Скутеру Брауну — музичному менеджеру, серед клієнтів якого був Каньє Вест, з яким Свіфт мала конфлікти. Співачка казала, що роками намагалася викупити свої майстер-записи, але лейбл відмовлявся.

"Євробачення-2023"

Цього року від імені України "Євробачення 2023" приймало британське місто Ліверпуль, де, окрім самого свята популярної європейської музики, відбувався великий мистецький фестиваль — "Єврофестиваль", про який докладніше Суспільне Культура розповідало у документальному проєкті.

Місто повністю змінило свій вигляд: у галереях та музеях були представлені українські митці, пам'ятники на площах та скверах "закрили мішками — так само, як і в містах України. А на вулиці співали соловейки — одна з інтерактивних інсталяцій, що були розташовані у публічному просторі.

У межах культурної програми відбувся виступ Джамали — переможниці "Євробачення-2014": вона презентувала нову програму кримськотатарської музики. Із цією програмою можна ознайомитися на YouTube-каналі Суспільне Культура.

Церемонію півфіналів та фіналу вели Юлія Саніна, Аліша Діксон, Ганна Веддінгем та Грем Нортон, вбрані в українські бренди. А в одному з номерів взяла участь Кейт Мідлтон.

Ліна Костенко відповідає Дуді, Нобелівська премія та Netflix, що скасував серіали: історії, які читали найбільше у 2023
Ведучі "Євробачення-2023". Джерело: Getty

Ліна Костенко відповідає Дуді, Нобелівська премія та Netflix, що скасував серіали: історії, які читали найбільше у 2023
Співачка Джамала, фан-зона "Євробачення-2023". Фото: Олександр Брамський/Суспільне

Під час виступу українського гурту TVORCHI на "Євробаченні-2023" російські війська обстріляли рідне місто артистів — Тернопіль. І хоча конкурс забороняє відверті політичні висловлення, артисти тримали плакат на підтримку рідного міста.

На "Євробаченні-2023" перемогу вже вдруге здобула шведська співачка Loreen. У коментарі вона зазначила: "Я люблю Україну. Я багато разів була в Україні, у мене було багато шоу, я люблю людей там. І мені боляче дивитися на те, що зараз відбувається, мені дуже шкода".

Тодішній міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявляв, що цьогорічне "Євробачення" було одним із найкращих за всю історію конкурсу.

У жовтні підбила підсумки "Євробачення" і міська влада Ліверпуля, зазначивши, що результат перевищив їхні очікування: проведення пісенного конкурсу "Євробачення" у 2023 році принесло місцевій економіці майже 55 мільйонів фунтів стерлінгів, а саму подію відвідало понад 300 тисяч людей.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок