Материнство, божественність і фемінізм: Діва Марія як образ у мистецтві й попкультурі

Материнство, божественність і фемінізм: Діва Марія як образ у мистецтві й попкультурі

Діва Марія як образ у попкультурі
Діва Марія як образ у попкультурі. Суспільне Культура/Вікторія Желєзна

Діва Марія, Свята Марія, мати Ісуса або Матір Божа — що робить її популярною упродовж 2000 років? Художники й артисти осмислюють релігійні фігури, виносячи їх за межі контексту Святого письма — і деконструкція образу Діви Марії є яскравим прикладом цьому.

Починаючи від згадки у пісні The Beatles Mother Mary Comes To Me і закінчуючи візуальними відсилками у фотосесіях голлівудських зірок при надії — чому персона Богоматері повертається як ікона для попзірок і борців за справедливість?

В українському сегменті соцмереж інтерес до постатей Діви Марії та матері Терези зріс після виступів alyona alyona та Jerry Heil на "Євробаченні-2024" з піснею Teresa & Maria. Хоча багатьом пісня сподобалася й одразу увійшла до топу прослуховувань, її критикують за згадки матері Терези, оскільки не всі дослідники вважають її благочинницею.

Суспільне Культура писало розгорнутий матеріал про історію критики навколо матері Терези, а в цьому тексті досліджує згадки й відсилки у мистецтві та попкультурі до постаті біблійної Діви Марії.

Мадонна у традиційному мистецтві

"Культ Мадонни і культ дами серця злились в одно", — писала Леся Українка, і ця фраза найкраще описує сприйняття Діви Марії у сучасному світі. Але почнімо з традиційного мистецтва, адже упродовж тисячі років Богоматір зображали різні митці.

Чимало найвідоміших художників і скульпторів в історії мистецтва надихалися образом Богородиці. Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Рафаель, Джованні Белліні, Караваджо, Рубенс, Сальвадор Далі, Генрі Мур та багато інших мають у своєму доробку власне прочитання її образу.

Католики називають матір Ісуса Христа Мадонною — це середньовічне італійське слово, що означало шляхетних жінок, синонім до "міледі". Але нині слово "Мадонна" найчастіше використовується як посилання на Діву Марію. У традиційній культурі образ Мадонни означав жінку, матір, з біблійними рисами обличчя, чисту помислами, ту, яка є об'єктом поклоніння, кохання.

Але в сучасному світі Діву Марію дедалі частіше наділяють зовсім іншими конотаціями, аніж пасивність, покірність і підкорення сильнішим чоловічим фігурам.

Діва Марія у мистецтві й поп-культурі: "Мадонна Літта" Леонардо да Вінчі, "Сікстинська Мадонна" Рафаеля Санті і Діва Марія Пітера Пауля Рубенса
"Мадонна Літта" Леонардо да Вінчі, "Сікстинська Мадонна" Рафаеля Санті і Діва Марія Пітера Пауля Рубенса. Суспільне надбання

Співачка Мадонна

Мадонна — найуспішніша артистка в історії музики, чиє ім'я відсилає до Діви Марії. Не всі знають, що це її справжнє ім'я, а не псевдонім, як багато хто вважає. Повне ім'я співачки — Мадонна Луїза Вероніка Чикконе.

Мадонна розповідала, що в дитинстві отримала суворе католицьке виховання. У своїй творчості вона відома використанням політичних, сексуальних і релігійних образів, через що часто зазнавала різкої критики.

До прикладу, під час світового туру The Confessions Tour у 2006 році Мадонна виконувала пісню Live To Tell на хресті. Номер із хрестом супроводжувався відеорядом, де йшлося, що 12 мільйонів дітей хворіють на СНІД і без допомоги суспільства ці діти помруть, не досягнувши 2-річного віку. Також фігурували цитати з Євангелія від Матвія та адреси сайтів для перерахунку грошей на допомогу дітям з африканського континенту.

За словами Мадонни, сенс її перформансу був у тому, щоб нагадати глядачам про жертовність Ісуса Христа й попросити в них допомоги заради інших. Одначе це турне запам'яталося протестами релігійних громад.

Обкладинка журналу з Мадонною в образі Діви Марії та Мадонна, що виконує пісню на хресті під час The Confessions Tour, 2006
Обкладинка журналу з Мадонною в образі Діви Марії та Мадонна, що виконує пісню на хресті під час The Confessions Tour, 2006. Vanity Fair/Oscar Rohena/Patheos

Hello Kitty Virgin Mary

Пошкоджені статуетки Діви Марії перетворює на персонажів попкультури французька художниця Соасіг Шамайлард (Soasig Chamaillard). У її доробку — Супермен Діва Марія, Сейлор Мун Діва Марія, Барбі Діва Марія, Діва Марія Зоряні війни, Діва Марія і Могутні рейнджери, Hello Kitty і My Little Pony Діва Марія.

Очікувано, її твори були сприйняті неоднозначно й викликали осуд серед деяких членів католицької церкви. Сама Шамайлард розповідала, що виросла в тому, що вона називає "християнським західним суспільством", і саме ці символи складають її бачення людства, зокрема жінки. За словами художниці, наскільки Діва Марія є релігійною іконою — настільки ж вона є символом жінки.

Шамайлард висловила жаль з приводу того, що своїм мистецтвом могла завдати болю деяким людям, але вона додає, що "віра не в статуях, і, можливо, їм варто це пам’ятати".

Образ Діви Марії у мистецтві й попкультурі: Соасіг Шамайлард (Soasig Chamaillard)
Діва Марія в різних образах попкультури у виконанні художниці Соасіг Шамайлард. Фото: Soasig Chamaillard

Ікона фемінізму, божественне начало жінки та материнство

Поширеним є використання образу Діви Марії як феміністичного маніфесту — її образ може з'являтися поряд із Фрідою Кало або Жанною д'Арк. За допомогою історії Марії митці та артисти шукають власну образну мову та пропонують її глядачам для роздумів про роль жінки у світі.

Для інших митців Богоматір є символом жіночого божественного начала або способом кинути виклик консервативним уявленням про жіночу чистоту. Цікаво, що серед представників мексикансько-американської культури Діва Марія часто має асоціацію з домом.

Безперечно, Марія є символом материнства — чимало зірок створюють фотосесії при надії з алюзіями на Богоматір.

Образ Діви Марії у мистецтві й поп-культурі
Зірки при надії в образі Діви Марії — Бейонсе і Нікі Мінаж. Instagram/Beyoncе/David LaChapelle

І Діву Марію, і Єву з Едемського саду одночасно грає співачка Лана Дель Рей у своєму короткометражному музичному фільмі "Тропіко", який зняв режисер Ентоні Мендлер у 2013 році.

Його сюжет заснований на біблійній історії гріха й відкуплення — Адам та Єва-Марія куштують заборонений плід і опиняються у Лос-Анджелесі, де Лана Дель Рей працює стриптизеркою, а її напарник Шон Росс, який грає Адама, стає членом злочинної банди. Критики назвали стрічку "затишним артхаусним фільмом", а також відзначили, що робота є "даниною уявному минулому та критикою сучасної попкультури".

Але деякі зірки стикаються з критикою своїх експериментів з образом Марії: наприклад, плакати іспанської співачки Захари заборонили у місті Толедо у 2021 році. Міська рада відкликала афішу її концерту через тиск іспанської національно-консервативної політичної партії Vox, плакат зазнав цензури через "надзвичайну образу для Богородиці".

На постері Захара зображена в образі святої Марії зі стрічкою на грудях, на якій можна прочитати слово Рuta, що означає "с*ка" — це назва її альбому. Концерт співачки не скасували, але знімки заборонили.

Образ Діви Марії у мистецтві й поп-культурі: Афіша іспанської співачки Захари, яку заборонили через образу Богородиці
Афіша іспанської співачки Захари, яку заборонили через "образу Богородиці". GOZZ

Людське в божественному

Що робить Марію привабливою фігурою сьогодні й упродовж сотень років? Незважаючи на зв'язки з божественною силою, вона має багато спільного з людьми — стверджують дослідники феномену.

Католицька письменниця та викладачка Каліфорнійського університету в Берклі Кая Оукс не дивується широкій популярності Діви Марії і зауважує, що її привабливість зростає у важкі часи.

"Марія представляє ту сторону Бога, яка залишається з вами, коли вам боляче. Людям були потрібні образи Бога, які б були більше співзвучні зі співчутливою, а не засуджувальною стороною божественного", — говорить вона.

Кожен відчитує в історії Діви Марії власні сенси — так вона перестає бути символом патріархальної культури і стає для сучасного покоління незалежно від віросповідання символом надії, сподівань на кращий світ та справедливість.

Меми про Діву Марію: Фемінізм, материнство, божественність: образ Діви Марії у мистецтві й поп-культурі
Діва Марія у мемах — "Не драматизуй, лишайся з мамою — вона знає краще" та "Шукаю хороші шпалери на телефон з Марією — але вони всі чудові". Epic Pew/The Simple Catholic blog

Про що пісня Teresa & Maria

Текст пісні цьогорічних учасниць "Євробачення" alyona alyona та Jerry Heil має відсилку до образів матері Терези та Діви Марії, які є символами об'єднання заради перемоги. В Instagram співачки розповідали, що пісня спрямована на те, щоб українці були почутими у світі, а дві дівчини на сцені символізують Україну, яка стала "єдиним механізмом", щоб дати відсіч ворогові.

Діва Марія — як образ у мистецтві й поп-культурі: Виступ alyona alyona та Jerry Heil на Євробаченні-2024 в Мальме
Виступ alyona alyona та Jerry Heil на Євробаченні-2024 в Мальме. Скриншот Eurovision Song Contest

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок