Масована атака ракетами і дронами по Україні, в усіх регіонах можливі відключення світла. 805 день війни. Онлайн

Масована атака ракетами і дронами по Україні, в усіх регіонах можливі відключення світла. 805 день війни. Онлайн

Київ, атака Росії на місто
Українські військові за допомогою прожектора шукають безпілотники в небі над Києвом під час атаки російських безпілотників і ракет, 8 травня 2024. REUTERS/Gleb Garanich

"Укренерго" обмежить електропостачання для промисловості та бізнесу по всій країні

"Диспетчерський центр "Укренерго" вимушений обмежити енергопостачання промисловості та бізнесу з 18:00 до 23:00. Обсяг обмежень буде розподілений рівномірно між всіма регіонами. Причина обмежень – дефіцит електроенергії, викликаний масованою ракетно-дроновою атакою росіян на енергетичні об’єкти", — йдеться в повідомленні.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 805 дня війни. Нову хроніку 9 травня — читайте тут.

В Індії затримали чотирьох людей за вербування громадян до російської армії

Поліція Індії заарештувала чотирьох людей, які ймовірно вербували місцевих чоловіків до армії РФ для бойових дій проти України. Про це повідомляє Центральне бюро розслідувань (CBI) Індії.

Зазначається, що двох людей на ім’я затримали 7 травня у місті Тіруванантхапурам. Раніше, 24 квітня, заарештували ще двох людей в Мумбаї.

Індійські правоохоронці викрили мережу торгівлі людьми, яка заманювала молодих чоловіків з Індії до Росії, де їм нібито мали надати високооплачувану роботу. Однак насправді вони потрапляли на передову в Україну, де, за даними СВІ, деякі з них зазнавали серйозних поранень.

Сіярто назвав "божевільним планом" ідею фонду НАТО для України на 100 млрд євро

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, повідомляє Reuters. Він підтвердив, що Будапешт раніше виступав проти плану.

"Угорщина залишатиметься осторонь божевільної місії НАТО, попри весь тиск", — сказав міністр.

Раніше речник уряду Золтан Ковач, відповідаючи на ініціативу НАТО, заявив, що Угорщина не підтримуватиме жодних пропозицій НАТО, які "можуть наблизити альянс до війни або перевести його з оборонної коаліції на наступальну".

3 квітня Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запропонував п'ятирічний пакет військової допомоги Україні в розмірі 100 мільярдів євро

Зеленський: Обговорили з Нідерландами пошук додаткових Patriot, а з Німеччиною — конференцію в Берліні щодо реконструкції

Про це президент Володимир Зеленський повідомив у вечірньому зверненні.

"Я дякую кожному лідеру, кожній державі, які вже підтвердили свою участь у Саміті миру. Ми працюємо над тим, щоб зрозуміли нас та приєдналися й усі інші. Кожен, хто допомагає, відчує вдячність історії. Звичайно, обговорили й нашу двосторонню співпрацю сьогодні. Данія – ми обговорили посилення нашої ППО, виконання оборонних домовленостей. Нідерланди – обговорили з Марком, паном Прем’єр-міністром, пошук додаткових систем «Петріот». Угорщина – хороша розмова, тривала, дуже багато деталей… Двостороння співпраця, ситуація в регіоні. Ми домовилися працювати разом далі, на основі роботи наших команд. Німеччина – обговорили відновлення й захист нашої енергетики, підготовку конференції в Берліні щодо реконструкції", — зазначив президент України.

Глава Пентагону: Ще рано говорити про ефект від наданого Україні фінансування від США на полі бою

Про це заявив під час слухань в Сенаті міністр оборони США Ллойд Остін.

"Ще дуже рано (говорити про ефект - ред.), оскільки, як ви знаєте, потрібен час, щоб реалізувати деякі з цих можливостей, але ми очікуємо, що потенціал цього доповнення буде підтверджено. Ми розмістили на передових позиціях деякі критичні речі, такі як засоби ППО і артилерійські боєприпаси. Тож, якщо це буде схвалено, ми зможемо швидко перемістити ці речі на підтримку України, і ми це робимо. Я спілкуюсь зі своїм колегою в Україні щотижня, я говорив з ним вчора, ми перевіряємо, як йдуть справи, якими є найкритичніші потреби".

Зеленський подякував Саудівській Аравії за допомогу Україні

"Провів телефонну розмову зі Спадкоємним принцом, прем’єр-міністром Саудівської Аравії Мухаммадом бін Салманом аль Саудом. Подякував Його Королівській Високості за незмінну підтримку Формули миру й особисте прагнення допомогти у відновленні справедливого миру для України", — повідомив президент Володимир Зеленський.

Президент Словаччини пропонує Братиславу для мирних переговорів між Україною та РФ

Президент Словаччини Петер Пеллегріні заявив про необхідність "активізувати дипломатію" для досягнення миру в Україні і готовий запропонувати Братиславу як майданчик для "мирних переговорів" між Україною та РФ.

Про це він заявив під час урочистостей з нагоди 79-ї річниці закінчення Другої світової війни в Європі, передає Aktuality.

За його словами, перед європейськими, в тому числі словацькими політиками, стоїть фундаментальний виклик – забезпечити мир в Україні, а відтак і в Європі, щоб не допустити реалізації трагічних сценаріїв. Пеллегріні заявив, що 79 років без війни призвели до певної девальвації самого миру, і ми сприймаємо це, як належне.

Він наголосив, що за потреби запропонує Братиславу, яка має досвід проведення подібних самітів, для мирних переговорів.

Окупанти почали звозити у Крим додаткові загони ФСБ — Центр національного спротиву

Окупанти почали звозити додаткові загони ФСБ в окупований Крим, щоб виявляти інформаторів сил оборони України після останніх обстрілів з боку ЗСУ по російських об'єктах на півострові. Про це повідомляє Центр національного спротиву (ЦНС).

За інформацією ЦНС, окупанти почали завозити в окупований Крим додаткові загони ФСБ з метою зменшення кількості витоку даних. Вони планують ловити інформаторів сил оборони.

Наразі, як наголосили у центрі спротиву, на окупованому росіянами півострові посилені перевірки телефонів, також почастішали випадки допитів місцевих жителів.

"Проте сподівання росіян марні, адже місцеві не сприймають їх й очікують звільнення рідного краю. Тому успішні удари по військових об’єктах ЗС РФ будуть продовжуватись й ATACMS не завершаться ніколи", — додали у ЦНС.

На фронті протягом доби відбулось 121 бойове зіткнення — Генштаб

Протягом доби 8 травня на передовій в Україні відбулось 121 бойове зіткнення, Сили оборони відбили 35 російських атак на Авдіївському напрямку на Донеччині. Про це повідомляється у вечірньому зведенні Генерального штабу Збройних сил України.

"Загалом, ворог завдав 59 ракетних та 55 авіаційних ударів, здійснив 84 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення", — йдеться у повідомленні.

Зеленський провів розмову з Орбаном: про що говорили

Президент України Володимир Зеленський сьогодні 8 травня провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном та запросив його на Глобальний саміт миру, який відбудеться у Швейцарії. Про це Зеленський повідомив у мережі X.

"Нам важлива позиція Угорщини, коли йдеться про наближення миру та про спільну регіональну безпеку. Підкреслив зацікавленість України в добросусідських відносинах і розвитку співпраці в торгівлі, енергетиці та логістиці", — написав Зеленський.

Лідери Німеччини, Данії та Нідерландів підтвердили участь у Глобальному саміті миру — ОПУ

За підсумками телефонних розмов із президентом Володимиром Зеленським канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем’єр-міністри Данії та Нідерландів Метте Фредеріксен і Марк Рютте, а також генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич підтвердили свою участь у Глобальному саміті миру, який відбудеться у Швейцарії.

Про це повідомляє Офіс президента України.

Зазначається, що у ході розмов Зеленський розповів співрозмовникам про комбінований удар, якого Росія завдала по цивільних об’єктах України цієї ночі, та ситуацію на передовій.

Британія вишле військового аташе РФ через "зловмисну діяльність"

Велика Британія вишле військового аташе Росії, позбавить деяких об’єктів дипломатичного статусу та обмежить тривалість російських дипломатичних віз у відповідь на те, що міністр внутрішніх справ Джеймс Клеверлі назвав "зловмисною діяльністю" Москви.

Про це повідомляє Reuters.

"Ми вишлемо російського аташе з питань оборони, який є неоголошеним офіцером військової розвідки. Ми запроваджуємо нові обмеження на російські дипломатичні візи, включаючи обмеження тривалості часу, який російські дипломати можуть проводити у Великій Британії", — сказав міністр внутрішніх справ Британії Джеймс Клеверлі у парламенті.

За його словами, що кілька об'єктів нерухомості у Британії, пов'язаних з Росією, позбавлять дипломатичного статусу.

Клеверлі сказав, що Британія вже є "надзвичайно складним середовищем для російських спецслужб", але ці заходи будуть "лише посилювати нашу стійкість до російської загрози".

Глава МВС додав, що у відповідь на заходи Великої Британії очікує, що з боку уряду Росії звучатимуть "звинувачення у русофобії, теорії змови та істерія", але британський уряд "не дасть себе обдурити".

"Наша відповідь буде рішучою і твердою. Ми маємо чітке послання Росії: припиніть цю незаконну війну, виведіть свої війська з України, припиніть цю шкідливу діяльність", – сказав міністр.

Речниця російського МЗС Марія Захарова заявила, що Росія дасть "належну відповідь" на крок Лондона.

Вона також звинуватила Німеччину у використанні безпідставних міфів про російських хакерів для ескалації напруженості та сказала, що рішення Берліна в понеділок відкликати свого посла для консультацій призведе до подальшого погіршення відносин.

Спалили декілька Т-90: пресофіцерка 47-ї бригади про ситуацію на Авдіївському напрямку

Українські військові на Авдіївському напрямку знищили декілька сучасних російських танків Т-90. Також в прямому бою бронемашина "Bradley" спалила російський танк Т-80.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомила пресофіцерка 47-ї бригади Анастасія Блищик.

"Сьогодні за ранок російські окупанти наступали одночасно на двох напрямках в смузі відповідальності нашої бригади. На першому напрямку було задіяно дві БМП разом з десантом, на другому напрямку було два БТР, одна БМП-2 й один ворожий танк Т-72. Техніка ця була ліквідована. Окупанти також були ліквідовані і один окупант, якому пощастило вижити, він все-таки обрав смерть і підірвав себе гранатою", — повідомила Анастасія Блищик.

Речниця зазначила, що сьогодні, 8 травня екіпаж “Bradley” на позивний "Діскавері" з 2 механізованого батальйону, знищив російський танк.

Нікопольський район Дніпропетровщини пережив понад півтора десятка атак за день: які наслідки

8 травня Нікопольський район Дніпропетровщини пережив понад півтора десятка атак з артилерії та дронами-камікадзе. Про це повідомив очільник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За його даними, пошкоджено 12 хат і шість господарських споруд, інфраструктурний об’єкт, горіла споруда приватного підприємства. Зачепило авто, лінії електропередач та газогін.  Загиблих і поранених немає.

Пожежі, які виникли у Дніпровському районі області через падіння уламків ракети, вже загасили, повідомив Лисак.

У ЄС погодили використання прибутків від заморожених активів РФ на користь України

Посли країн Європейського Союзу погодили принципові заходи щодо використання надприбутків від заморожених російських активів на відновлення та озброєння України. Про це повідомило головування Бельгії в Раді ЄС.

"Посли ЄС погодили принципові заходи щодо надприбутків від заморожених активів Росії. Гроші скерують на підтримку відновлення та військової оборони України в умовах російської агресії", — йдеться у повідомленні.

На підконтрольну Україні територію з ТОТ Херсонщини вивезли ще 11 дітей

З тимчасово окупованої частини Херсонської області вдалося вивезти на підконтрольну Україні територію ще 11 дітей. Про це у Telegram повідомив керівник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

У дописі йдеться, що повернули зокрема дві дівчинки-сироти 10 та 13 років. А також п'ятьох дівчат і чотирьох хлопчиків віком від одного до шістнадцяти років, які мають батьків або одного з них. Наразі діти знаходяться у безпеці, їм надають медичну та психологічну допомогу.

"Це стало можливим завдяки благодійній організації "Save Ukraine", органам опіки та піклування, а також службі у справах дітей області та батьків дітей," — написав Прокудін. Також керівник Херсонської ОВА додав, що із початку 2024 року на підконтрольну Україні територію з окупації вдалося повернути 78 дітей.

"Укренерго" обмежить електропостачання для промисловості та бізнесу по всій країні

"Диспетчерський центр "Укренерго" вимушений обмежити енергопостачання промисловості та бізнесу з 18:00 до 23:00. Обсяг обмежень буде розподілений рівномірно між всіма регіонами. Причина обмежень – дефіцит електроенергії, викликаний масованою ракетно-дроновою атакою росіян на енергетичні об’єкти", — йдеться в повідомленні.

Петиція про розблокування передачі американської зброї "Азову" за день набрала більше ніж половину голосів

Петиція щодо сприяння з боку українського уряду скасуванню заборони передачі 12-й бригаді спеціального призначення "Азов" сучасного озброєння від США за день набрала більше ніж половину необхідних для розгляду голосів.

Звернення, опубліковане на сайті президента, станом на 17:22 8 травня набрало 14 899 голосів з необхідних 25 тисяч.

Автор петиції Микола Марченков зазначає, що 12-а бригада спецпризначення "Азов" Національної гвардії України є важливою складовою Збройних сил України.

"За час свого існування бригада неодноразово демонструвала свою бойову готовність, беручи участь у найбільш запеклих боях, включно з обороною Маріуполя у 2022 році. Бійці "Азову" підтвердили свій високий професіоналізм і мотивацію. Основною місією батальйону завжди був захист Вітчизни та боротьба з агресорами", — йдеться у документі.

У петиції зазначається, що наразі, закон США про консолідовані асигнування містить положення, яке блокує можливість використання американських коштів на забезпечення батальйону "Азов" зброєю, навчаннями та іншою допомогою.

"Закликаємо Президента України доручити Прем'єр-міністру та Міністерству закордонних справ терміново провести переговори з урядом Сполучених Штатів Америки щодо скасування цих обмежень, аби забезпечити 12-ій бригаді спеціального призначення "Азов" необхідну підтримку", — йдеться у петиції.

У Запоріжжі внаслідок російського обстрілу пошкоджений палац культури енергетиків

У Запоріжжі внаслідок російського обстрілу 8 травня зазнав пошкоджень палац культури енергетиків. Про це Суспільному повідомила речниця ПАТ "Запоріжжяобленерго" Зореслава Цупренко. За її словами, зокрема понівечений фасад будівлі, вибиті вікна. Наразі ще триває обстеження:

"Частково пошкоджені труби опалення, повністю пошкодженні труби водостоку, місцями є руйнування стін, тріщини пішли. У середині приміщення побитий кахель, є пошкодження підлоги. Пошкоджена концертна зала, частина даху пошкоджена, вона обстежується ще, але не виключено, що під час дощу, може призвести до протікання".

Пісторіус попросив Швейцарію передати Україні системи ППО — NZZ

Як пише швейцарське видання Neue Zürcher Zeitung (NZZ), Німеччина зверталася до Швейцарії у рамках своєї нової ініціативи з посилення протиповітряної оборони України.

У квітні 2024 року Міністерство закордонних справ ФРН заявляло, що з відповідним проханням Німеччина зверталася до країн — членів НАТО та ЄС, а також до третіх країн. Серед адресатів цієї ініціативи була і Швейцарія.

Видання зазначає, що міністр оборони Німеччини Пісторіус нещодавно мав розмову з президенткою Швейцарії Віолою Амгерд. Речник Міноборони ФРН повідомив NZZ, що під час цієї розмови дійсно йшлося про підтримку України. Водночас він заявив, що не може надати жодної інформації про деталі цих переговорів. Видання також не називає систему ППО про яку говорили Пісторіус та Амгерд.

NZZ зазначає, що "розмова явно не дала результату", бо як нейтральна держава Швейцарія не передає військову техніку воюючим сторонам – навіть Україні. Берлін вже кілька разів намагався добитися від Берна згоди на передачу Україні боєприпасів для зенітних танків Gepard, однак швейцарський уряд заборонив реекспорт цих боєприпасів швейцарського виробництва.

Як нагадує видання, компромісним варіантом стала ситуація з бойовими танками Leopard 2: торік Швейцарія погодилася продати їх Німеччині за умови, що вони не потраплять в Україну. Утім, фактично сталася взаємозаміна: цими танками зрештою було покрито передачу аналогічних машин Україні від кількох країн НАТО та ЄС.

Водночас NZZ зазначає, що Швейцарії навряд чи є від чого відмовитися, коли йдеться про ППО.

Замовлені швейцарським урядом системи Patriot будуть готові не раніше 2026 року, тоді як системи ППО потрібні Україні зараз. Крім того, швейцарська армія і сама потребує зенітних ракет Stinger та добре оснащених підрозділів ППО середньої дальності на додаток до винищувачів F/A-18.

Зазначається також, що у червні на Бюргенштоку відбудеться ініційований Україною Глобальний саміт миру, в якому візьмуть участь високопоставлені політики з усього світу. Тому захист повітряного простору стає складним завданням.

NZZ також зазначає, що передача Україні старих ЗРК Rapier — теж не варіант. Наразі Швейцарія утилізує 60 таких систем. Деякі експерти висловлювали думку, що вони б все ще могли згодитися в Україні. Однак, за словами виробника Armasuisse, "це застаріла система, яка втратила свою ефективність проти сучасних загроз". Швейцарія придбала цю систему керованих ракет у 1980-х роках.

"Системи Rapier будуть виведені з експлуатації", — заявив представник Armasuisse. Тож навряд чи вони могли бути предметом розмови між Амгерд і Пісторіусом.

У Херсоні відновили пошкоджену російськими обстрілами залізничну колію

Працівники залізниці завершили ремонтні роботи по відновленню колії на станції вокзалу у Херсоні, яка була пошкоджена російськими обстрілами. Про це у Telegram інформувала Херсонська обласна військова адміністрація.

У повідомленні йдеться, що з 9 травня 2024 року всі рейси виконуватимуться за розкладом.

Синєгубов: "Казати про евакуацію Харкова жодних підстав, навіть теоретичних, немає"

Інформації про те, що РФ буде наступати на Харківщину з півночі та відкривати нову лінію фронту, поки що немає. Підстав для евакуації немає.

Про це 8 травня сказав очільник обладміністрації Олег Синєгубов в розмові з журналістами та у нацмарафоні.

"Ми чітко спостерігаємо за північними кордонами, оскільки по східному напрямку ворог відновив активні штурмові дії після того, як провів заміну своїх військових підрозділів, провів там злагодження. Проте по тому напрямку він досі успіхів не має. По півночі – дійсно, ворог створює певне угрупування військ. Будемо аналізувати для ймовірного удару з півночі або інших територій, як це вже було неодноразово. Однак все одно ми вживаємо всіх необхідних заходів для того, щоб бути готовими й протидіяти тим викликам, які можуть бути", — сказав Синєгубов у нацмарафоні.

Плани евакуації у нас розроблені вже дуже давно, вони актуалізуються щомісяця, щоб знати, де перебувають водії і транспортні засоби. Волонтерські організації постійно звіряються. Ми маємо розуміти, що у нас є чіткі критерії для того, щоб була оголошена евакуація з того чи іншого населеного пункту. Тому зараз казати про евакуацію міста Харкова жодних підстав, навіть теоретичних, немає. Більше того, ми продовжуємо активно розбудовувати наші фортифікаційні споруди. Ми не зупиняємося ні на хвилину для того, щоб посилювати нашу оборонну здатність.

Синєгубов зазначив, що на північному напрямку не фіксують перекидання росіянами техніки.

"Чисельність російських військ на півночі не збільшується. Періодично там іде ротація, злагодження підрозділів, проводяться певні організаційні дії. Є певні підтягування техніки, але сил і засобів наразі недостатньо для відкриття нової лінії фронту", — зазначив Синєгубов.

За словами керівника ОВА, українські військові активізуються на всіх напрямках на Харківщині, в області вживають заходи активної протидії наступу.

"Про ефективність зведення оборони також свідчить те, що росіяни думають, ухвалюють рішення: чи йти у наступ по цьому напрямку. Деякі фортифікації, побудовані цьогоріч, вже використовуються нашими військовими", — сказав Олег Синєгубов.

У реєстрі "Оберіг" будуть дані про вручення повістки — Міноборони

Заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко поінформувала, що у реєстрі "Оберіг" буде окреме поле про статус вручення людині повістки і буде видно, якщо вона не оновила дані.

Про це Катерина Черногореноко розповіла у коментарі спільноті програмістів Dou.ua.

"Оповіщення військовозобов’язаних відбувається лише згідно із законодавством — особисто та завірено підписом. Всі інші методи наразі не є правомірними", — додала урядовиця.

Також Черногоренко пояснила, що якщо певні дані "некоректні", людина зможе звернутися до служби підтримки для актуалізації або для отримання алгоритму для зміни цих даних.

"Першочергово ми говоримо саме про внесення змін у контактні дані (номер телефону, електронна адреса та місце фактичного проживання — ред)", — сказала вона.

Інші дані потенційно можливо буде з часом змінити і через електронний кабінет.

"Але наразі ситуація така: змінювати некоректну інформацію про себе треба в тих службах, які є тримачами реєстрів та інформації. Умовно, якщо неправильно вказано дані про шлюб чи дітей, потрібно звертатися в ДРАЦС", — зазначила заступниця міністра оборони.

За її словами, у мобільному застосунку для військовозобов’язаних людина не бачитиме історію змін щодо кожного поля з датою, але бачитиме загальну дату оновлення. Умовно — дані оновлено 18.05.2024 року.

У Запоріжжі внаслідок російських обстрілів зазнав пошкоджень притулок для тварин: п'ять собак дістали травм

У Запоріжжі внаслідок масованого ракетного обстрілу 8 травня зазнав пошкоджень притулок для тварин. Російський снаряд влучив за п'ять метрів від одного з вольєрів. Травм дістали п’ять собак, ще двох — розшукують.

Про це Суспільному повідомила волонтерка притулку Олександра Жулінська:

“Поранення великі, також велика кількість собак перебуває у великому стресі. Деякі намагаються втекти, сховатися, але ми зараз починаємо давати заспокійливі препарати”.

РФ ударила по Харкову: поранень зазнали щонайменше троє дітей

Вибухи пролунали у Харкові вдень 8 травня. У місті та області не оголошували повітряну тривогу. РФ вдарила по території освітньої установи. Таку попередню інформацію повідомив керівник обладміністрації Олег Синєгубов.

Відомо про двох поранених дітей — 13- і 15-річного хлопців. Загалом за даними міського голови Ігоря Терехова та керівника ОВА Синєгубова, поранень зазнали щонайменше троє дітей.

Рада проголосувала за продовження воєнного стану і загальної мобілізації

Верховна рада ухвалила закон №11234 про затвердження Указу президента про продовження дії воєнного стану, а також №11235 про продовження загальної мобілізації. Продовження воєнного стану підтримали 339 депутатів, повідомив нардеп Ярослав Железняк.

"З 14 травня 2024 року на 90 днів. Відповідно до 11 серпня 2024 року 2024 року. Це було вже одинадцяте голосування Ради за воєнний стан. Далі підписання президентом", — написав він у Телеграм.

Саміт НАТО відбудеться у Вашингтоні 9-11 липня

Сполучені Штати приймуть саміт Північноатлантичного альянсу у Вашингтоні 9-11 липня цього року. Офіційні заходи розпочнуться 10 липня. Про це йдеться у пресрелізі, який опубліковано на сайті НАТО.

Зазначається, що зустрічі проходитимуть під головуванням генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга в конференц-центрі Walter E. Washington Convention Center, 801 Allen Y. Lew Place NW, Washington, DC 20001, США. Міжнародний медіа-центр (IMC) буде розташований на місці та працюватиме цілодобово з 09:00 з 9 липня для акредитованих ЗМІ, щоб забезпечити висвітлення офіційних заходів саміту, включаючи громадський форум НАТО.

"Ближче до саміту медіа-програма буде доступна онлайн. Щоб допомогти ЗМІ спланувати поїздку, очікується, що святкування 75-ї річниці НАТО відбудеться 9 липня у другій половині дня. Офіційні заходи саміту розпочнуться 10 липня вранці, а останні пресконференції відбудуться 11 липня у другій половині дня", — йдеться у повідомленні.

Російські війська влучили по житловому району Харкова, повідомив міський голова Терехов. За попередніми даними, поранень зазнали діти.

Метою ДРГ, яку 8 травня зупинили на півночі Харківщини, була розвідка — Синєгубов

Диверсійно-розвідувальну групу чисельністю до 10 росіян зупинили на північному кордоні Харківщини вранці 8 травня. Про це Суспільне Харків повідомив речник ОСУВ "Хортиця" Андрій Задубінний.

"По ній одразу відкрили вогонь на ураження. Внаслідок цього змусили росіян відмовитися від виконання завдань і вони, зазнавши втрат, повернулись на суміжну територію Російської Федерації. В полон росіян не взяли. Попередньо, можливі "300-ті". ДРГ виявили буквально щойно вони почали заходити", — розповів Задубінний

Російську диверсійно-розвідувальну групу на Харківщині також фіксували минулого тижня. Не виключене повторення їхніх заходів, розповів журналістам очільник обладміністрації Олег Синєгубов.

"ДРГ — це від п'яти до 10 людей. Групу вчасно виявили, стосовно знищення чи нанесення ураження чекаємо інформації від Генштабу. ДРГ ми фіксували минулого тижня, про це ми доповідали. Не виключено повторення заходів таких груп", — зазначив Синєгубов.

Про те, що в районі села Пильної Липецької громади на територію області зайшла ДРГ, у ранковому зведенні 8 травня повідомив Генштаб ЗСУ.

У Харкові чутно серію вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Прокурори почали розслідування через ракетний обстріл РФ по енергооб’єкту Франківщини

Через ракетний обстріл РФ по енергооб’єкту Івано-Франківщини прокурори почали досудове розслідування. Про це повідомили на сайті обласної прокуратури.

Як йдеться у дописі, вранці 8 травня 2024 року збройні сили Росії завдали ракетного удару по Івано-Франківщині. Ціллю ворога був об’єкт критичної інфраструктури. За попередньою інформацією, травмованих немає.

Обласна прокуратура відкрила провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни за ч. 1 ст. 438 КК України.

Внаслідок нічного обстрілу Білозерки поранена ще одна людина

Під час нічного обстрілу селища Білозерка Херсонської області російськими військами поранення отримала ще одна людина.

Про це в Telegram о 12:00 8 травня повідомила Херсонська обласна військова адміністрація.

До лікарні звернулась жінка, яка внаслідок російського удару по Білозерці отримала струс головного мозку та контузію. Поранену шпиталізували і налають необхідну допомогу, йдеться в повідоленні.

Російський військовий втік до Польщі

У Польщі на кордоні з Білоруссю затримали російського дезертира, який воював з Україною. 41-річний беззбройний чоловік незаконно перетнув державну межу. Зараз встановлюють мотиви солдата. Це підтвердила Підляська прикордонна служба Польщі.

Пожежа на нафтобазі в окупованому Луганську: в ОВА розказали про наслідки

Вночі із 7 на 8 травня в тимчасово окупованому Луганську загорілася нафтобаза, там вигоріли продукти нафтопереробки та зруйнована інфраструктура. Про наслідки пожежі в місті розказав у Telegram начальник Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор.

"Продукти переробки вигоріли, інфраструктура зруйнована – окупанти шукають винуватців. Кажуть, що ЗСУ. Для нас головне – це результат. Загарбники самі знають, що відновлювати такі об’єкти їм ніхто не буде. А заправляти російську військову техніку стане набагато складніше", — написав Лисогор.

На Куп'янському напрямку стабільність сьогодні та два тижні тому відрізняються — речниця 14-ї ОМБр

Війська РФ відновилися після втрат, яких зазнали на Куп'янському напрямку, зокрема людських. Підтягнувши резерви, вони активізували штурми українських позицій. Про це 8 травня в етері телемарафону "Суспільне.Студія" розповіла речниця 14-ї ОМБр ім. князя Романа Великого Надія Замрига.

"Іноді штурмують за підтримки авіації, завжди — за підтримки артилерії, мінометів, і тоді чисельна піхота, яку вони підтягнули, намагається штурмувати. Тобто, "класика", яка була місяць-два тому, пів року тому, все так само", — сказала Замрига.

Ніч 7 травня минула стабільно, але якщо порівняти цю "стабільність" два тижні тому і сьогодні, це зовсім різні значення.

За словами речниці, російські війська не змінили тактику штурмів: у них посилають групи з кількох людей, інколи — на малогабаритному транспорті (наприклад, мопедах — ред.).

"За можливості вони підвозять піхоту технікою, яка, звичайно, потрапляє на очі аеророзвідникам і ми намагаємося якомога щільніше та краще знищити цю техніку. Піхота, якщо встигла спішитися з автомобільної, броньованої техніки, розбігається по посадках. Якщо не встигла — чудово", — зазначила Надія Замрига.

Внаслідок обстрілів РФ у Комишувасі на Запоріжжі виникла пожежа — ДСНС

Минулої доби, 7 травня, у Комишувасі Запорізької області внаслідок обстрілів РФ виникла пожежа. Про це сьогодні, 8 травня, повідомили в пресслужбі ДСНС області.

"Рятувальники ліквідували загоряння трактора, сухої трави та сміття на загальній площі 250 кв.м. Інформація про постраждалих та загиблих не надходила", — йдеться в повідомленні.

Вночі було знищено 39 ракет та 20 "шахедів" — Повітряні сили

Вночі 8 травня 2024 року Росія завдала комбінованого удару по території України ракетами різних типів та ударними дронами. У результаті бойової роботи Силами оборони було знищено 59 повітряних цілей, зокрема, 39 ракет та 20 БПЛА типу "Shahed-131/136".

Про це у Telegram повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук.

Загалом противник застосував 76 засобів повітряного нападу – 55 ракет та 21 ударний безпілотник:

  • 1 аеробалістичну ракету Х-47М2 "Кинджал" (пуск із Тамбовської обл. – РФ);
  • 2 балістичні ракети "Іскандер-М" (із Криму);
  • 4 крилаті ракети "Калібр" (з акваторії Чорного моря);
  • 45 крилатих ракет Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95 МС (район пусків Саратовська обл. – РФ, акваторія Каспійського моря);
  • 1 крилату ракету "Іскандер-К" (із Криму);
  • 2 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69 (з території окупованої Запорізької обл.);
  • 21 ударний БПЛА типу "Shahed-131/136" (із районів Приморсько-Ахтарська, Курська обл. — РФ).

"До відбиття повітряного нападу противника було залучено винищувальну авіацію, зенітні ракетні війська Повітряних сил, мобільні вогневі групи та підрозділи радіоелектронної боротьби Сил оборони України", — йдеться у дописі Олещука.

В результаті протиповітряного бою знищено 59 повітряних цілей:

  • 33 крилаті ракети Х-101/Х-555;
  • 4 крилаті ракети "Калібр";
  • 2 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69;
  • 20 ударних дронів типу "Shahed-131/136".

Росія атакувала три українські теплоелектростанції — ДТЕК

Під час масованої атаки вночі 8 травня, під російські удари потрапили три українські теплоелектростанції (ТЕС). Обладнання станцій було пошкоджене.

Про це повідомляє пресслужба компанії ДТЕК.

"Ще одна надзвичайно важка ніч для української енергетики. Ворог обстріляв три наші ТЕС. Серйозно пошкоджено обладнання. Енергетики в ці хвилини працюють над ліквідацією наслідків атаки", — йдеться у повідомленні.

У ДТЕК додали, що це вже пʼятий масований обстріл енергетичних обʼєктів компанії за останні півтора місяця. Востаннє РФ атакувала теплоелектростанції ДТЕК під час масованих атак 22 та 29 березня, 11 та 27 квітня.

Загалом від початку повномасштабного вторгнення, теплоелектростанції ДТЕК були обстріляні близько 180 разів. За цей період від обстрілів на станціях 51 працівника було поранено, три енергетики загинули.

Росія втратила 13 танків і 970 військових за добу на війні в Україні — Генштаб

Станом на ранок 8 травня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 477 430 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За даними Генштабу, за добу російське військо втратило 970 військових.

З техніки окупанти РФ втратили:

  • танків ‒ 7418 (+13) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 14246 (+19) од,
  • артилерійських систем – 12317 (+30) од,
  • РСЗВ — 1057 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 792 (+0) од,
  • літаків — 349 (+0) од,
  • гелікоптерів – 325 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 9728 (+11),
  • крилаті ракети ‒ 2151 (+2),
  • кораблі ‒ 26 (+0) од,
  • підводні човни — 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 16549 (+40) од,
  • спеціальна техніка ‒ 2019 (+2)

Дані уточнюються.

За добу Сили оборони 84 рази вступали у бойові зіткнення з армією РФ — Генштаб

Збройні сили України продовжують утримувати позиції та відбивають штурми російських підрозділів на кількох напрямках. Оперативна обстановка на сході та півдні України залишається складною. Загалом протягом минулої доби на фронті відбулося 84 бойових зіткнення з армією РФ.

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ 8 травня.

"Загалом, противник завдав 1 ракетний та 47 авіаційних ударів, здійснив 97 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях ЗСУ та населених пунктах. Також вночі, російські окупанти в черговий раз атакували Україну, завдавши масованого ракетного удару. Внаслідок російських терористичних атак є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали низки багатоповерхівок та інші об'єкти цивільної та енергетичної інфраструктури. Детальна інформація уточнюється", — йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Дворічанське, Синьківка Харківської області; Новий, Дружба, Часів Яр, Олександропіль, Новоолександрівка, Очеретине, Прогрес, Водяне, Урожайне, Костянтинівка, Парасковіївка Донецької області; Комишуваха Запорізької області; Червоний Маяк, Іванівка, Дніпровське Херсонської області.

Під артилерійським вогнем було понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

Яка ситуація на фронті

На Волинському та Поліському напрямках оперативна ситуація залишається без суттєвих змін.

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність з метою недопущення перекидання українських військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону. Силами оборони недопущене проникнення російської ДРГ у районі населеного пункту Пальна Харківської області.

На Куп'янському напрямку ЗСУ відбили 16 атак у районах населених пунктів Синьківка, Піщани, Берестове Харківської області; Стельмахівка Луганської області

На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 3 атаки у районах населених пунктів Невське Луганської області та Терні Донецької області.

На Бахмутському напрямку ЗСУ відбили 17 атак у районах населених пунктів Верхньокам'янське, Виїмка, Спірне, Роздолівка, Іванівське, Нове та Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку Силами оборони відбито 27 атак у районах населених пунктів Олександропіль, Новоолександрівка, Прогрес, Євгенівка, Новоселівка Перша, Уманське, Нетайлове Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Силі оборони продовжують стримувати окупантів у районах населених пунктів Красногорівка, Костянтинівка, Водяне та Урожайне Донецької області, де вони за підтримки авіації 11 разів намагались прорвати оборону.

На Оріхівському напрямку армія РФ 6 разів атакувала позиції ЗСУ у районі Старомайорського Донецької області; Роботиного та північно-західніше Вербового Запорізької області.

На Херсонському напрямку росіяни не відмовляються від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Зокрема протягом минулої доби вони 3 рази марно атакували позиції ЗСУ.

"Водночас Сили оборони продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат у живій силі та техніці, виснажують армію РФ впродовж усієї лінії бойового зіткнення", — додали у Генштабі ЗСУ.

Протягом доби авіація Сил оборони та підрозділи ракетних військ завдали ударів по самохідному міномету 2С4 “Тюльпан”, пункту управління, 1 складу паливно-мастильних матеріалів та 5 районах зосередження особового складу противника.

У Києві відбій повітряної тривоги

У Києві відбій повітряної тривоги, повідомили в КМДА.

Росіяни атакували об’єкти генерації у шести областях

Армія РФ атакувала об’єкти генерації та передачі електроенергії у Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано- Франківській, Вінницькій областях.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

"Наслідки уточнюються. Енергетики вже працюють над їх ліквідацією. Ворог хоче позбавити нас можливості достатньо виробляти та передавати електроенергію. Ощадливе використання електроенергії - внесок кожного з нас у перемогу. Особливо важливим є відповідальне споживання у ранкові та вечірні години", — йдеться у повідомленні.

На Запоріжжі армія РФ поцілила в обʼєкти критичної та цивільної інфраструктури

На Запоріжжі армія РФ поцілила в обʼєкти критичної та цивільної інфраструктури. Є руйнування.

Про це повідомив голова ОВА Іван Федоров.

Попередньо, без постраждалих.

У Вінницькій області є влучання в об'єкти критичної інфраструктури

У Вінницькій області є влучання в об'єкти критичної інфраструктури, повідомив начальник Вінницької ОВА Сергій Борзов.

У Києві — повітряна тривога

У Києві оголосили повітряну тривогу, повідомили в КМВА.

На Полтавщині є влучання в обʼєкт енергетичної інфраструктури

На Полтавщині є влучання в обʼєкт енергетичної інфраструктури, виникла пожежа.

Про це повідомив голова ОВА Філіп Пронін.

За його даними, попередньо без постраждалих.

У Києві всі повітряні цілі були знищені

У Києві всі повітряні цілі були знищені. Попередньо без постраждалих.

Про це повідомив голова КМВА Сергій Попко.

За його даними, росіяни завдали по столиці ракетного удару, застосували крилаті ракети Х-101/Х-555/Х-55 із бортів стратегічних бомбардувальників Ту-95МС.

Повітряна тривога в столиці тривала понад три години. Ракети заходили на Київ з різних напрямків.

На Київщині загорівся обʼєкт цивільної інфраструктури

На Київщині загорівся обʼєкт цивільної інфраструктури, працюють рятувальники, повідомив міський голова Броварів Ігор Сапожко.

У Києві — відбій повітряної тривоги

У Києві — відбій повітряної тривоги.

У Києві працює ППО

У Києві працює ППО, повідомив начальник КМВА Сергій Попко.

На Львівщині працюють сили ППО

На Львівщині працюють сили ППО, повідомив голова ОВА Максим Козицький.

На Івано-Франківщині чутно звуки вибухів

На Івано-Франківщині чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Запоріжжі пролунала серія вибухів

У Запоріжжі пролунала серія вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

На Київщині працюють сили ППО

На Київщині працюють сили ППО, повідомили в КОВА.

У регіоні оголошена повітряна тривога.

У Києві оголошена повітряна тривога

У столиці оголосили повітряну тривогу, повідомили в КМДА.

У Харкові було чутно вибух

У Харкові було чутно вибух, ймовірно, за межами міста, повідомили кореспонденти Суспільного.

Перша африканська країна заявила про участь у Глобальному саміті миру

Кабо-Верде першою з країн Африки підтвердила участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії, який ініціювала Україна.

Про це президент України Володимир Зеленський повідомив 7 травня в Telegram.

Глава держави підкреслив, що в телефонній розмові з прем'єр-міністром Кабо-Верде Уліссешем Коррея-і-Сілвою обговорив зусилля заради залучення більшої кількості країн для участі в саміті миру.

Румунія розгляне відправлення в Україну однієї системи Patriot

Президент Румунії Клаус Йоганніс заявив у вівторок, що його країна розгляне можливість відправлення однієї зі своїх систем протиповітряної оборони Patriot в Україну для захисту від російських повітряних атак.

Про це він заявив після зустрічі з президентом США Джо Байденом у Вашингтоні, повідомляє Bloomberg.

Йоханніс підкреслив, що Румунія має найдовший кордон з Україною серед держав-членів Європейського Союзу.

Як пише Bloomberg, Румунія має одну систему Patriot, яка вже працює, і ще три, які знаходяться в процесі встановлення. Румунія може розглянути можливість передачі однієї з цих систем Україні.

Омбудсман передав МФЧХ документи щодо порушень діяльності російського Червоного Хреста

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець провів зустріч із президенткою Міжнародної федерації товариств Червоного Хреста Кейт Форбс, під час якої передав документи, що свідчать про низку порушень щодо діяльності російського Червоного Хреста.

Про це Дмитро Лубінець повідомив у своєму Telegram-каналі.

Лубінець підкреслив, що десятиліття російський Червоний Хрест перебуває на території Криму, який юридично є Україною. Окрім цього, наголосив Уповноважений, російський Червоний Хрест систематично порушує принципи нейтральності.

Організація із заборони хімічної зброї зробила заяву щодо України

Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) зробила заяву щодо ймовірного застосування хімічної зброї на території України.

Про це йдеться у повідомленні на сайті організації від 7 травня.

Стверджується, що як Україна, так і Росія звинуватили одна одну у використанні хімічної зброї.

ОЗХЗ наголошує, що "інформація, надана Організації наразі обома сторонами, разом із даними, доступними Секретаріату, є недостатньо обґрунтованою".

"Водночас ситуація залишається нестабільною та надзвичайно тривожною щодо можливого нового використання токсичних хімікатів як зброї", – йдеться в заяві.

На початок