Чому в Україні затягнулася закупівля вакцини від COVID-19. Думка експерта

Чому в Україні затягнулася закупівля вакцини від COVID-19. Думка експерта

Ексклюзивно
Чому в Україні затягнулася закупівля вакцини від COVID-19. Думка експерта
. AP

Колишній виконувач обов'язків керівника ДП "Медичні закупівлі" та регіональний менеджер Open Contracting Partnership Віктор Нестуля вважає, що в Україні затягнулася закупівля вакцин від COVID-19 через політичний конфлікт і спроби Міністерства охорони здоров'я взяти під свій контроль придбання препаратів.

Так, раніше міністр охорони здоров'я Максим Степанов сказав, що, за результатами роботи 2020 року робота "Медичних закупівель України є "вкрай неефективною". Проте ексочільник підприємства заявив Суспільному, що так не вважає.

"Я думаю, що це в першу чергу політичний конфлікт і намагання взяти закупівлі під свій контроль на рівні МОЗ. Я вважаю і наша організація, до речі, нещодавно робила оцінку закупівель здійснених ДП "Медзакупівлі" і найближчим часом ми готуємо теж випуск великої історії про те, які ефективні, насправді закупівлі, які здійснюють "Медзакупівлі України". На мою думку, це бажання керівництва МОЗ взяти ці закупівлі під свій контроль. Ймовірно, у тому числі для певних маніпуляцій чи зловживань", — заявив Нестуля.

Читайте також: Від двох доларів за дозу. Як світ домовлявся про закупівлю вакцин від COVID-19

За його словами, завадило також законодавство, оскільки за ним Україна може закуповувати ліки та вакцини, які зареєстровані на території України. Рада лише 26 січня розгляне законопроєкт про спрощення цієї процедури для вакцин від COVID-19.

Нестуля розповів, що дізнався про початок перемовин про закупівлю вакцини для України ще восени 2020 року, але впевнений, що вони велися й раніше, принаймні, з CovaxCovax — це світова ініціатива, яку створено на платформі Глобального альянсу із вакцин та імунізації, із метою прискорення розробки, виробництва та забезпечення рівного доступу до тестів, лікування та вакцин проти COVID-19. Близько 150 країн є учасниками цієї ініціативи, зокрема Україна.. При цьому, за його даними, багато інших країн вели перемовини ще з весни, задовго до третіх стадій клінічних випробувань вакцин.

Експерт зазначив, що й відповідний бюджет на вакцини з'явився в України лише наприкінці грудня 2020-того, тоді як кошти з Фонду боротьби з коронавірусом витрачалися на будівництво доріг.

Читайте також: "З Фонду боротьби з COVID-19 витрачена більша частина грошей. На що вони пішли"

"Звичайно, це велика сума грошей і багато країн з низьким рівнем доходу тут розраховують і на дотації, і на пожертви, і на кредитні кошти на допомогу від МВФМіжнародний валютний фонд, Світового банку тощо, але своїх ресурсів з огляду на те, як ми їх використали минулого року, у нас точно було би достатньо, якби це стало пріоритетним завданням", — вважає Нестуля.

Він додав, що про закупівлю вакцин змогли домовитися "абсолютно різні уряди" — від надзвичайно прогресивних США та Канади до Еквадору, Коста-Рики чи Албанії.

Що відомо

  • Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що вакцинація від COVID-19 в Україні на комерційній основі буде проходити паралельно з державною вакцинацією.
  • Міністерство охорони здоров'я планує розпочати кампанію з вакцинації населення від коронавірусу орієнтовно в середині лютого. Для щеплення використовуватимуть препарати китайського розробника Sinovac та американського Pfizer.
  • Закупівлю вакцини від COVID-19 для України буде здійснювати міжнародна компанія Crown Agents.
  • Оперативний штаб МОЗ з вакцинокерованих інфекцій затвердив план вакцинації населення від COVID-19, за яким вона відбудеться у чотири етапи та має охопити половину населення України за понад рік.
  • У світі вже розповсюджено понад 39 мільйонів доз вакцин проти коронавірусу у щонайменше 49 країнах з високим рівнем доходу. При цьому найбідніша держава отримала тільки 25 доз.
  • Кампанія з вакцинації від коронавірусу розпочалася вже у 46 країнах, 38 з яких відносяться до країн із високим рівнем доходу.
  • Європейська комісія закликала держав-членів ЄС встановити ціль прищепити щонайменше 70% населення об'єднаня до літа 2021 року.

Читайте також

Вакциновані. Як у світі проходить щеплення від COVID-19 та як почуваються люди, які його вже зробили

На початок