Комітет рекомендував Раді спростити реєстрацію вакцин від COVID-19

Комітет рекомендував Раді спростити реєстрацію вакцин від COVID-19

Комітет рекомендував Раді спростити реєстрацію вакцин від COVID-19
. AP

Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування рекомендував Верховній раді прийняти за основу і в цілому законопроєкт №4613 "Про лікарські засоби", який спрощує процедуру реєстрації та використання вакцин від COVID-19 в Україні.

Як ідеться в повідомленні на сайті комітету, відповідне рішення було ухвалене 20 січня.

"Розробка цього закону обумовлена необхідністю якнайшвидшого початку вакцинації наших громадян проти коронавірусної інфекції", — заявив голова комітету Михайло Радуцький.

Він пояснив, що з об’єктивних причин жодна розроблена у світі вакцина від СOVID-19 не пройшла повний цикл випробувань, тож щеплення в інших країнах розпочались в режимі екстреного використання. Водночас українське законодавство не передбачає такого режиму, тому для реєстрації вакцин в Україні потрібно змінити закон.

"Ця процедура дозволяє оперативно реагувати на загрозливі ситуації та застосовувати препарати для лікування одночасно із завершенням певних стадій клінічних випробувань", — сказав Радуцький.

Згідно з пояснювальною запискою до проєкту закону, його метою є синхронізація законодавства щодо лікарських засобів з Європейським Союзом, яка дозволить реєструвати вакцини від COVID-19 в Україні. На сайті комітету зазначено, що депутати пропонують надати можливість реєстрації ліків, які пройшли клінічні дослідження у США, Великій Британії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канаді, Китаї, Ізраїлі, Індії, Мексиці, Бразилії або Європейському Союзі.

На думку авторів, такий перелік убезпечить Україну від можливості реєстрації за швидкою процедурою ліків з країн, де не застосовується жорстке регулювання ліків.

Що відомо

  • Українська влада планує розпочати вакцинацію від COVID-19 у середині лютого. Національний план передбачає, що половину населення буде прищеплено за понад рік.
  • Тим часом СБУ розслідує дострокову підпільну вакцинацію в Києві, а Ізраїль - контрабанду вакцини до України.
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба звернувся до китайського колеги з проханням посприяти найшвидшому наданню дозволу на експорт до України китайської вакцини від COVID-19.
  • Міністерство охорони здоров'я уклало договір із китайською компанією Sinovac Biotech на постачання майже двох мільйонів доз вакцини CoronaVac від COVID-19, яка лише завершує остаточні випробування у Бразилії і ще не схвалена Європейським Союзом.
  • МОЗ веде переговори з американськими виробниками вакцин щодо отримання доз препаратів від COVID-19 з США.
  • Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, що компанію "Лекхім" обрано посередником для закупівлі вакцини від коронавірусу Sinovac на вимогу китайської фармкомпанії-виробника Sinovac Biotech.
  • Світовий банк надасть Україні майже 2,5 мільярда гривень для закупівлі вакцини від COVID-19.
  • У світі вже розповсюджено понад 39 мільйонів доз вакцин проти коронавірусу у щонайменше 49 країнах з високим рівнем доходу. При цьому найбідніша держава отримала тільки 25 доз.

Читайте також

Вакциновані. Як у світі проходить щеплення від COVID-19 та як почуваються люди, які його вже зробили

На початок