Обстріл Херсона та передмістя Дніпра, Зеленський заявив про готовність почати контрнаступ. 465 день війни. Онлайн

Обстріл Херсона та передмістя Дніпра, Зеленський заявив про готовність почати контрнаступ. 465 день війни. Онлайн

Оновлюється
Люди стоять на вулиці після обстрілу Києва 30 травня 2023 року
. Мешканці гріються під ковдрою під час евакуації зі свого багатоповерхового будинку, який зазнав ушкоджень під час російської атаки на Київ, 30 травня 2023 р. Фото: AP/Роман Грицина

3 червня — 465 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

З-під завалів будинку в передмісті Дніпра дістали чоловіка

З-під завалів будинку в Підгородненській громаді Дніпропетровщини дістали чоловіка, повідомив голова ОВА Лисак. Станом на 22:40 відомо про 13 травмованих, серед них — троє дітей. Під завалами ще перебувають люди.

Зеленський показав наслідки удару по передмісю Дніпра

"Росіяни атакували місто. Влучили між двома двоповерховими житловими будинками. На жаль, під завалами перебувають люди. Усі служби працюють. Укотре Росія доводить, що є країною – спонсором тероризму. За все скоєне проти нашої держави та людей росіяни понесуть відповідальність", — написав президент Володимир Зеленський.

Через обстріл у Юнаківській громаді на Сумщині поранена людина

Протягом дня, 3 червня, сили РФ обстріляли Білопільську, Великописарівську, Краснопільську, Юнаківську громади. У Юнаківській одна людина отримала поранення, є пошкодження у Великописарівській громаді, повідомили в Сумській ОВА.

Внаслідок обстрілу Дніпропетровщини травми отримали шестеро людей

Шестеро людей травмовані, зокрема 6-річний хлопчик, внаслідок вибуху у Підгородненській громаді Дніпропетровської області, попередньо повідомив голова ОВА Лисак. Поранених доправили до лікарні у стані середньої тяжкості. Пошкоджений двоповерховий житловий будинок. Під завалами перебувають люди.

Внаслідок вибуху спалахнуло дві пожежі, їх гасять рятувальники. Понівечений також рятувальний підрозділ.

Боррель обговорив з Південною Кореєю боєприпаси для України

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель обговорив із міністром оборони Південної Кореї Лі Чон Супом оборонні потреби України.

Зустріч відбулась на полях Азійського саміту з безпеки "Діалог Шангрі-Ла" (SLD).

"Хороша зустріч із міністром оборони Кореї Лі Чон Супом на SLD23. Розділили тривогу з приводу провокацій КНДР, що продовжуються, і обговорили потреби України в боєприпасах", — написав Боррель у своєму Twitter.

За його словами, ЄС разом із Південною Кореєю працює над створенням нового партнерства у сфері безпеки та оборони.

Боррель обговорив з Південною Кореєю боєприпаси для України

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель обговорив із міністром оборони Південної Кореї Лі Чон Супом оборонні потреби України. Зустріч відбулась на полях Азійського саміту з безпеки "Діалог Шангрі-Ла" (SLD).

"Хороша зустріч із міністром оборони Кореї Лі Чон Супом на SLD23. Розділили тривогу з приводу провокацій КНДР, що продовжуються, і обговорили потреби України в боєприпасах", — написав Боррель у своєму Twitter.

За його словами, ЄС разом із Південною Кореєю працює над створенням нового партнерства у сфері безпеки та оборони.

Як повідомлялося раніше, 1 червня Європейський парламент підтримав проєкт закону, що дозволяє Євросоюзу збільшити обсяги виробництва снарядів та ракет для України, а також пришвидшити темпи їхнього постачання.

Незаконно отримав майже 2 млн гривень: викрили суддю з Луганщини, який отримав громадянство РФ

Судді з Брянківського району Луганщини заочно повідомили про підозру у шахрайстві в особливо великих розмірах. Як повідомила пресслужба ДБР, він отримав громадянство РФ, після чого протягом двох років отримував українську зарплату.

За інформацією слідчих, після окупації Брянківського району Луганщини підозрюваного перевели до суду в іншому регіоні України. Але на нове місце роботи він не з'явився та поїхав до РФ, де отримав громадянство.

"При цьому суддя усвідомлював, що після набуття громадянства іншої країни його повноваження як судді мають бути припинені. Він приховав це від Державної судової адміністрації України аби продовжувати отримувати суддівську винагороду. Протягом двох років судді незаконно було виплачено з державного бюджету 1 мільйон 894 292,23 гривні", — йдеться у повідомленні.

Йому оголосили про підозру за частиною 4 статті 190 Кримінального кодексу України - шахрайство в особливо великих розмірах.

Підозрюваному загрожує позбавлення волі до 12 років з конфіскацією майна.

Харківська область — повітряна тривога.

Дніпропетровська область — повітряна тривога.

У Дніпрі до оголошення тривоги пролунали вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Запорізька, Донецька області — повітряна тривога.

"Як росіяни скидали бомбу — під’їзду не було": історія маріупольців, які виїхали з рідного міста і живуть в Києві

Ольга Лихачова з Маріуполя разом із чоловіком та 15-річною донькою понад рік як виїхали з рідного міста. Їхня квартира у Лівобережному районі зруйнована. Нині родина проживає у Києві. Спогадами про початок повномасштабного вторгнення, евакуацію та думками про те, чи повернеться у Маріуполь після звільнення, вона поділилась із Суспільним.

"До останнього не вірили, що має щось відбуватися"

Ольга розповідає, що тривожна валіза вже була зібрана, а того дня прокинулися від бомбардування близько 4 ранку.

"До останнього не вірили, що має щось відбуватися. Це був довгий день. Одразу переїхали до моєї мами на 23-мікрорайон (Західний район Маріуполя — ред.), вважаючи цей район більш безпечним", — згадує вона перший день повномасштабної війни.

На той момент на районі ще працювали магазини, все можна було придбати. З 1 березня, каже, нічого не можна було купити, тому люди за продуктами ходили на оптові бази.

Протягом 1-2 березня пропали й електропостачання, водопостачання, а вже 5 березня й газ.

"Там є річка. Під обстрілами спускалися по воду до водойми, також з калюж черпали воду, розтоплювали сніг на вогні, з батареї зливали воду. А 2 березня вже не було зв’язку. 8 березня весь день просиділи у коридорі", — каже маріуполька.

Жінка згадує, що дотримувалися правила двох стін, а у підвал не спускалися, тому що не вистачало місць та й там були щури.

Повний текст публікації читайте за посиланням

Відрядження до Словаччини з візитом у Ніццу. Кириленко прокоментував закордонну поїздку начальника Краматорської МВА

Начальник Краматорської МВА Олександр Гончаренко під час офіційного відрядження у Словаччину побував у французькій Ніцці, де він зустрічався з донькою. Цю інформацію в ексклюзивному коментарі Суспільному Донбас підтвердив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко. Він також розказав подробиці та хронологію цієї закордонної поїздки, назвав причини "порушення маршруту" відрядження та надав оцінку цій ситуації.

За інформацією Кириленка, він погодив відрядження у Словаччину, як того вимагає процедура, очільника Краматорської МВА Олександра Гончаренка на період з 16 по 21 березня 2023 року.

"Далі я просто можу по факту розповісти як відбувалась ситуація, тому що я ці питання просто хронологічно встановив, і мені доповів вже начальник адміністрації після виходу певних сюжетів. Окремо я поставив питання з приводу Ніцци, перебування його там і чи передбачено це було", — розказав очільник Донецької ОВА.

Як зазначив Кириленко, у відрядженні були прописані всі заплановані зустрічі із значенням дат, коли вони мали відбуватись. Кордон зі Словаччиною Гончаренко перетнув ввечері 16 березня. А перед тим зустрівся з ВПО та відвідав релоковані підприємства у Закарпатті.

"17 березня була запланована зустріч Гончаренка з надзвичайним та повноважним послом України в Словаччині. Але вона була перенесена приблизно на добу, на 18 березня. І в цей час Гончаренко, перебуваючи в Європі, також вирішив, що є можливість відвідати Ніццу. У нього старша донка навчається в європейському коледжі в Ніцці. Доньку він бачив крайній раз у лютому 2022 року, коли почалось широкомасштабне вторгнення", — розказав Кириленко.

Також він зазначив, що на його питання про відвідування місць відпочинку у Ніцці, Гончаренко категорично заперечив цей факт.

З 18 по 20 березня, за словами очільника Донецької ОВА, Гончаренко провів всі заплановані зустрічі і 21 березня, як було заплановано, він повернувся в Україну. Також він додав, що на це відрядження кошти державного або місцевого бюджету не використовувались.

У Бахмуті ситуація умовно стабільна, "вагнерівці" ще не залишили місто — Маляр

Українські військові продовжують утримувати південно-західні околиці Бахмута. Бойовики так званої ПВК "Вагнер" все ще залишаються в місті.

Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр у Telegram.

"У місті Бахмут ситуація умовно стабільна. Ми контролюємо південно-західні околиці міста. Вагнерівці остаточно ще не залишили місто. Здійснюють інструкторську роботу з прибувшими загонами регулярної армії", — написала вона.

Маляр повідомила, що на Бахмутському напрямку російські окупаційні війська намагались повернути втрачені позиції, але відступили. Вона також зазначила, що наразі російська армія виснажена через постійні атаки, які вона проводила на Авдіївському, Мар'їнському, Лиманському та Бахмутському напрямках протягом кількох місяців.

"Вийти за цей час на кордони Донецької і Луганської областей ворогу так і не вдалось Ворог виснажився і зараз здійснює заміну військ та перегрупування", — пояснила Маляр.

При цьому армія РФ продовжує обстрілювати та завдавати авіаударів на всіх напрямках.

"Натомість географія наступальних дій дещо інша. На трьох із зазначених напрямків — Бахмутський, Авдіївський, Шахтарський — протягом доби ворог наступальних дій не проводив. На інших трьох напрямках — Куп’янський, Лиманський, Мар’їнський — ворог активний та проводить доволі інтенсивні наступальні дії, але безуспішно", — зазначила посадовиця.

У тимчасово окупованому Скадовську російські військові облаштували шпиталь на території дитячого садка

У Скадовську Херсонської області російські окупанти облаштували польовий шпиталь на території дитячого садка. Про це у Facebook повідомив Генштаб ЗСУ.

За інформацією Генштабу, там на лікуванні перебувають понад 50 військових РФ з пораненнями різного ступеня важкості.

"Російські окупанти продовжують використовувати інфраструктуру тимчасово окупованих населених пунктів для надання медичної допомоги своїм пораненим військовослужбовцям", — йдеться у дописі.

В окупованому Мелітополі пролунали вибухи — мер

У Мелітополі, окупованому російськими військами, пролунала серія вибухів. Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров.

"Жителі Мелітополя повідомляють про понад 5 гучних вибухів, які добре чули у північній частині міста. Зʼясовуємо подробиці", — написав посадовець у Telegram.

Раніше Федоров повідомив, що у селі поблизу окупованого РФ Мелітополя на залізниці, яку використовують російські війська, стався вибух.

"Кілька годин тому залізничні рейки поблизу села Долинське Якимівського району гучно зупинили роботу. Рашисти використовують нашу залізницю для перевезення особового складу і військової техніки на фронт", — написав він.

Росія завдала 19 авіаударів за добу — Генштаб

Протягом 3 червня російська авіація завдала по українських позиціях 19 ударів, при цьому війська РФ понад 10 разів обстрілювали територію України. Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

"Загалом, протягом доби, ворог завдав 19 авіаційних ударів та здійснив понад 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою", — йдеться у повідомленні.

Російські збройні формування продовжують зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей, повідомили в ГШ. Протягом доби вони здійснили 16 атак, проте всі вони були відбиті підрозділами Сил оборони.

МЗС здійснило демарш через відеозапис, поширений урядом Угорщини

Міністерство закордонних справ заявило про офіційний демарш у зв’язку із позначенням окупованого Криму не у складі України на відеозаписі, поширеному угорським урядом. Про це повідомляє пресслужба МЗС.

"30 травня на YouTube-каналі уряду Угорщини було опубліковане відео із некоректним позначенням карти України. Позначення Кримського півострова територією, яка не входить до складу України, суперечить неодноразово заявленій позиції офіційного Будапешта про підтримку суверенітету та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах", — йдеться у повідомленні.

У міністерстві закликали Угорщину припинити вдаватись до провокацій.

"Угорщина має припинити чинити провокації та дотримуватися взятих на себе міжнародних зобов'язань в рамках членства в ООН, ЄС і НАТО. Підігрування агресивній політиці Росії не сприяє швидшому відновленню миру в Європі, за який угорський уряд виступає на публіці", — підкреслили в МЗС.

На доручення міністерства тимчасовий повірений України в Угорщині здійснив офіційний демарш перед угорською стороною.

"На місці хлопців міг бути будь-хто": що говорить про загибель курсантів ДСНС поранений однокурсник

Внаслідок вибуху у Національному університеті цивільного захисту 31 травня двоє курсантів — Роман Сліпець та Євгеній Кочетов — загинули, ще один — Дмитро Солодовніков — зазнав поранень. Дмитро розповів Суспільне Харків про вибух, його можливі причини та свій стан.

"Якщо мовчати, це може трапитись ще раз"

День вибуху Дмитро пам'ятає добре: "Я пам'ятаю все: присмак вибухівки у роті — гірко-солодкий, пилюка піднялася, як двері винесло... Куди саме — я не зрозумів, скоріш за все, мені в голову, але винесло. Шматочок стіни відпав".

Лікарі діагностували у курсанта контузію, черепно-мозкову травму, струс головного мозку, осколкові поранення та проблеми зі слухом.

У переддень вибуху, 30 травня, начальник кафедри піротехнічної та спеціальної підготовки Олександр Шевчук, який за словами студентів віддав наказ розібрати снаряд, покликав до себе одного з загиблих, Євгенія Кочетова, згадує Дмитро.

"Хлопці попросили у Шевчука Kärcher, щоб безпечно вимити вибухівку. У вівторок він покликав щодо мого завдання — я робив плакати про мінну небезпеку — і попросив покликати Женю Кочетова. Жені він говорив: "У вас час до п'ятниці. Чайник, молоток і арматура — сидіть і робіть. Якщо ні, то не вийдете тоді, весь курс буде страждати — бігати". Різноманітні покарання буде вигадувати й вони будуть без канікул", — каже Солодовніков.

Повний текст публікації читайте за посиланням

Трьом жителям Дніпропетровщини повідомлено про підозру за заклики в підтримку РФ

Двох жителів Кам`янського та жителя Кривого Рогу на Дніпропетровщині підозрюють у колабораційній діяльності. Про це йдеться у пресрелізі обласної прокуратури, який отримало Суспільне.

За даними слідства, проросійськи налаштовані громадяни у забороненій соціальній мережі розміщували публікації з підтримкою рішень та дій держави-агресора. Також публічно закликали до співпраці з РФ, схвалювали російську окупацію українських територій та підтримували російські збройні формування.

У помешканнях чоловіків вилучено мобільні телефони та комп’ютерну техніку із доказами їхньої причетності до протиправної діяльності.

Усім трьом повідомлено про підозру за частиною 1 статті 111-1 КК України. Їм загрожує позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

З тимчасово окупованих державних агропідприємств Херсонщини військові РФ вивозять до Криму сільськогосподарську техніку

Російські військові вивозять до тимчасово окупованого Криму сільськогосподарську техніку, яку викрали з державних підприємств аграрної промисловості на ТОТ Херсонської області. Про це повідомив Центр національного спротиву.

Для перевезень використовують військову техніку російських військових. Зокрема, крадуть трактори та комбайни.

На Черкащині перевіряють укриття

На Черкащині поліцейські разом із профільними службами обстежують укриття. Вже провели перші комісійні обстеження, розповіла Суспільному речниця Головного управління поліції Черкащини Наталія Ткачук.

Мета — визначити рівень готовності до використання за призначенням захисних споруд цивільного захисту та забезпечити безперешкодний цілодобовий доступ до них.

"Якщо ви виявили у вказаних об’єктах будь-які порушення чи недоліки або об’єкт укриття зачинений, просимо одразу звертатись до поліції на спецлінію 102", – зазначила Наталія Ткачук. У разі виявлення недоліків будуть надані рекомендації стосовно їхнього негайного усунення, а у випадку відмови вжиття відповідних заходів відповідальними особами, винні будуть притягнуті до відповідальності, пояснила речниця.

Як повідомив керівник ОВА Ігор Табурець, 2 червня на Черкащині провели засідання регіональної комісії ТЕБ та НС. Йшлося про забезпечення цілодобово вільного доступу до укриттів по області:

"Найближчими днями спецкомісії перевірять кожне укриття, зокрема і щодо укомплектування всім необхідним. Практично щоденно ворог атакує країну з повітря. Тож наше завдання – гарантувати можливості для убезпечення жителів, коли звучить сигнал тривоги", – повідомив Ігор Табурець. Станом на 2 червня на Черкащині налічується 1 522 об’єкти, що можуть слугувати укриттями.

Перевіряють доступність та призначають відповідальних за приміщення: у Дніпрі проінспектували 76 укриттів

2 червня у Дніпрі перевірили стан укриттів та можливість безперешкодного доступу до них. Під час рейду оглянули 76 таких приміщень. Про це йдеться на сайті поліції Дніпропетровщини.

За повідомленням, до перевірки долучились правоохоронці, рятувальники та представники органів влади. Перевіряли стан сховищ, можливість доступу до приміщень, а також встановлювали осіб, які  несуть безпосередню відповідальність за функціонування укриттів.

2 червня було перевірено 76 укриттів. Проте перевірки продовжаться, доки не буде встановлений стан усіх сховищ у місті, повідомили у поліції.

"Якщо під час повітряної тривоги ви виявили об’єкт цивільного захисту зачиненим, повідомляйте про це до поліції або  ДСНС за спецномерами 101 або 102", – зазначили на сайті поліції.

Суд Києва обрав запобіжний захід підозрюваним щодо закритого укриття в поліклініці

3 червня Голосіївський суд Києва обрав запобіжний захід підозрюваним у справі про закрите укриття у поліклініці, біля якої вночі 1 червня загинули троє людей у Деснянському районі столиці.

Як повідомляє кореспондент Суспільного із зали суду, керівника поліклініки, його заступника та посадовицю РДА відправили на цілодобовий домашній арешт. Охоронцю медзакладу суд обрав запобіжний захід — тримання під вартою.

Біля Хмельницької АЕС був виявлений безпілотник — МАГАТЕ

29 травня біля Хмельницької АЕС був виявлений безпілотний літальний апарат (БПЛА), який становив "загрозу ядерній безпеці" з повітря. Про це повідомляє МАГАТЕ.

У пресслужбі Хмельницької АЕС інформацію про безпілотник не підтвердили, але й не спростували.

За інформацією моніторингової місії МАГАТЕ, минулого тижня на майданчики ЮУАЕС, Чорнобильської, Рівненської та Хмельницької АЕС прибули нові групи експертів МАГАТЕ.

"МАГАТЕ встановило постійну присутність на цих чотирьох об’єктах у січні в рамках розширення діяльності з підтримки ядерної безпеки та безпеки в Україні під час конфлікту", — йдеться у повідомленні.

Зі ствольної артилерії та міномета: росіяни обстріляли два села на Новгород-Сіверщині

Війська РФ 3 червня обстріляли два села в прикордонній Новгород-Сіверській громаді. Про це повідомляє оперативне командування "Північ" у своєму каналі в Telegram.

Зокрема, з 11:20 до 11:40 військові зафіксували вісім приходів, ймовірно зі ствольної артилерії, в районі села Грем'яч. Пізніше, з 13:10 до 14:10, росіяни знову гатили по Грем'ячу зі ствольної артилерії. Було вже 10 приходів.

Майже водночас, з 13:25 до 14:20, військові зафіксували п'ять приходів, ймовірно з міномета калібру 120 мм, в районі села Гай.

Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Фейковій секретарці окупаційної адміністрації Станіслава повідомили про підозру у колабораційній діяльності

СБУ оголосила підозру так званій "секретарці" окупаційного органу влади у Станіславі Наталі Сміюсі. Її підозрюють у колабораціонізмі та правопорушенні, скоєному за попередньою змовою з іншими учасниками.

Повідомлення про підозру опубліковане на сторінці Офісу Генерального прокурора.

Слідчі встановили, що наприкінці серпня Наталя Сміюха влаштувалась "секретаркою" у так звану "Станіславську ВЦА". Організовувала діяльність комунальних підприємств, підбирала працівників та виплачувала заробітну плату, закликала місцевих підприємців реєструватись за законодавством РФ, проводила "прийом громадян з гуманітарних питань".

Також під час проведення "псевдореферендуму" вона як "членкиня дільнично-виборчої комісії" ходила по домівках місцевих і агітувала голосувати за "позитивні зміни під керівництвом РФ".

Їй загрожує від 10 до 12 років ув’язнення, з обмеженням прав, з конфіскацією майна або без неї.

Залишається нестабільною: МАГАТЕ оцінило ситуацію на Запорізькій АЕС

Ситуація на Запорізькій атомній електростанції, окупованій російськими військовими, залишається нестабільною та потенційно небезпечною, зокрема, через відсутність зовнішьного резервного джерела електроенергії. Про це йдеться у звіті, оприлюдненому на сайті Міжнародного агентства з атомної енергії.

Як зазначається, один із п’яти принципів, представлених Генеральним директором МАГАТЕ Раді Безпеки ООН 30 травня і спрямованих на запобігання ядерній аварії, говорить, що зовнішнє електропостачання ЗАЕС "не повинно наражатися на ризик" і що "всі зусилля необхідно докласти так, щоб зовнішнє електропостачання завжди залишалося доступним і безпечним". Інші принципи, викладені на засіданні Радбезу, включали зобов'язання не завдавати ударів з території або по станції, не використовувати її як склад чи базу для важких озброєнь, а також захищати конструкції, системи та компоненти, необхідні для її безпечної та надійної експлуатації, від нападу чи актів саботажу.

"Хоча принципи отримали широку підтримку в Раді Безпеки ООН, що є дуже обнадійливим і важливим кроком вперед для гарантування ядерної безпеки на Запорізькій АЕС, загальна ситуація на об’єкті залишається вкрай нестабільною та потенційно небезпечною", – наголосив керівник організації Рафаель Гроссі.

Він зауважив, що на ЗАЕС вже протягом трьох місяців відсутнє зовнішнє резервне джерело живлення, що збільшує загрозу у разі пошкодження єдиної діючої магістральної лінії електропередач.

"Вразлива ситуація з електропостачанням на об'єкті, як і раніше, викликає глибоке занепокоєння, і, як вказують нещодавно встановлені принципи МАГАТЕ, необхідно активізувати зусилля для забезпечення більш стабільного та передбачуваного зовнішнього електропостачання", — підкреслив Гроссі.

У лісах Лиманської громади на розтяжці підірвався лісник

В Донецькій області в лісах Лиманської громади на розтяжці підірвався лісник Олександр Івков. Він пропрацював в лісництві 25 років. Про це повідомляє Східний лісовий офіс.

"Трагічні новини з Лиманщини. Перебуваючи в обході близько 15:00 2 червня на розтяжці підірвався 49-річний майстер лісу Івков Олександр Анатолійович. Загинув на місці. 25 років він пропрацював в Дробишевському лісництві трактористом та майстром лісу", — йдеться у повідомленні.

У чоловіка залишилась дружина та донька.

У відомстві додали, що наразі на Лиманщині небезпечними залишається близько 27 тисяч гектарів лісу.

"Лісівники щодня здійснюють справжній подвиг, виконуючи свої обов’язки та доглядаючи за лісом", — наголосили у лісництві.

У Сумській обласній прокуратурі розпочали досудове розслідування щодо загибелі пенсіонера внаслідок ударів РФ

За процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури проводиться досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством. Так, 2 червня, на Сумщині загинув 85-річний пенсіонер. Про це зазначили в прокуратурі.

За даними слідства, 2 червня в денний час російські військові з території РФ з мінометів обстріляли Хотінську громаду на Сумщині.

85-річний чоловік, який перебував на власній присадибній ділянці, отримав смертельні поранення.

Харківська, Полтавська області — відбій повітряної тривоги.

Росія тримає напоготові у Чорному морі до 16 "Калібрів" — ВМС

Росія вивела у Чорне море два судна, які є носіями крилатих ракет "Калібр", їхній загальний залп складає до 16 ракет. Про це повідомляється на Facebook-сторінці Військово-морських сил Збройних сил України.

Станом на 13:30 03 червня 2023 в Чорному морі на бойовому чергуванні знаходиться 9 ворожих кораблів, з них — 2 носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп до 16 ракет; в Азовському морі — 1 ворожий корабель", — йдеться у повідомленні.

Також у Середземному морі на бойовому чергуванні знаходиться до 7 російських кораблів, з них 1 носій крилатих ракет "Калібр" із загальним залпом до 4 ракет.

За даними ВМС, за добу, в інтересах РФ, прохід Керч-Єнікальською протокою здійснили:

  • до Азовського моря — 29 суден, з них 7 продовжили рух з протокою Босфор;
  • до Чорного моря — 15 суден, з них 4 продовжили рух у напрямку протоки Босфор.

"РФ продовжує порушувати Міжнародну конвенцію з охорони людського життя на морі 1974 р. (SOLAS), вимикаючи системи автоматичної ідентифікації (AIS), на цивільних суднах в акваторії Азовського моря", — зазначається в дописі.

Полтавська, Дніпропетровська, Харківська області — повітряна тривога.

Кількість обстрілів не зменшується, ротація сил РФ триває: якою була доба в Бахмуті

Армія РФ продовжує перекидати на Бахмутський напрямок десантні війська, найкращі з ще боєздатних підрозділів, інтенсивність обстрілів лишається високою. Про це повідомив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий.

"Ротаційні заходи (в районі Бахмута) намагаються прикривати потужним артилерійським вогнем. Там не зменшується кількість обстрілів - 400 обстрілів за цю добу, ворог здійснив 4 авіанальоти на бахмутському напрямку. Ми били по ворогу теж всіма можливими засобами - знищили 84 окупанти, 132 зазнали поранень, трьох взяли в полон, знищили 2 БТР, 2 БМП, 3 установки Град, 8 гармат різного типу, 3 станції РЕБ", — повідомив Сергій Череватий.

Череватий зазначив, що Бахмутський напрямок залишається пріоритетним для армії РФ. Наразі вони перекидають туди повітряно-десантні війська.

"Вони роблять все, щоб підтягнути саме в район Бахмута підрозділи на фоні тих підрозділів Вагнера, які звідти виходять. В першу чергу, це повітряно-десантні підрозділи, які в них виконують роль - радянська, потім російська традиція, що десант - це швидка допомога. Одні з найкращих підрозділів, які ще зберігають, підтягують туди", — наголосив Череватий.

Сергій Череватий додав, що армія РФ намагалась захопити Бахмут упродовж 10 місяців, втратила близько 100 тисяч вбитими і пораненими і не змогла повноцінно виконати цю задачу.

Лише повна деокупація України: МЗС прокоментувало "мирний план Індонезії"

Міністр оборони Індонезії Прабово Субианто запропонував "мирний план" врегулювання війни в Україні, що передбачає створення демілітаризованої зони та проведення референдуму на "спірних територіях" під контролем ООН. Міністерство закордонних справ заявило, що настання миру можливе лише за умови повної деокупації всіх українських територій.

Про це на своїй сторінці у Facebook заявив речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

"Минулоріч президент Джоко Відодо — перший із азійських лідерів — відвідав Київ, аби на власні очі ознайомитися із наслідками російської агресії. Ми цінуємо увагу, яку, вочевидь зробивши висновки із власної історії, Індонезія приділяє питанню відновлення миру в Україні", — зазначив він.

При цьому пропозиції, які озвучив індонезійський міністр, є неприйнятними, наголосив речник МЗС.

"Між Україною та Російською Федерацією немає спірних територій, аби там проводити референдуми. Здійснивши акт агресії, РФ окупувала Крим, частини Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Факт — зафіксованих в офіційних документах ООН", — підкреслив Ніколенко.

Він нагадав, що на окупованих територіях російська армія здійснює воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид.

"Росія має забратися із українських територій, а Україна — відновити свою територіальну цілісність в міжнародно визнаних кордонах. Альтернативних сценаріїв бути не може", — констатував представник міністерства.

Припинення вогню, розведення сил на 15-кілометрову відстань та створення демілітаризованої зони теж не спрацюють, переконаний Олег Ніколенко.

"Росія зараз намагається всіляко зірвати український контрнаступ. Припинення вогню без виводу російських військ із території України дозволить Росії виграти час, перегрупуватися, закріпитися на окупованих територіях та накопичити сили для нової хвилі агресії", — пояснив посадовець.

За його словами, довготривалий мир в Україні означає звільнення українських територій від російської окупації.

"На це і спрямована Формула миру президента України Володимира Зеленського. Запрошуємо Індонезію долучитися до її активного втілення", — підсумував Олег Ніколенко.

Вибух на дитмайданчику у Загорянівці: вибухівку принесла дівчинка з дому

Стан двох хлопчиків, які напередодні отримали поранення через вибух невідомого предмета на дитячому майданчику на Херсонщині, стабільний: молодший після огляду медиків перебуває вдома, старшому зробили операцію, його життю нічого не загрожує. Про це повідомив керівник ОВА Прокудін і додав, що предмет, який здетонував, на майданчик принесла інша дитина.

Єврокомісія не планує обмежень на в'їзд до ЄС для чоловіків призовного віку з України — єврокомісарка

Єврокомісія наразі не планує запроваджувати обмежувальні заходи для чоловіків призовного віку, які вʼїжджають до ЄС з України. Про це на зустрічі із журналістами сказала єврокомісарка із внутрішніх справ Ілва Йогансон, передає кореспондентка Суспільного.

"Для Євросоюзу всі українці, які прибувають у цей період як біженці, перебувають під парасолькою Директиви про тимчасовий захист (Temporary Protection Directive). Тож ми не зупинятимемо українців, які вʼїжджають до ЄС. Також ЄС не висилатиме нікого проти його волі", — сказала вона.

Зачинене укриття у Києві: суд відправив під домашній арешт керівника поліклініки

У Києві суд відправив під цілодобовий домашній арешт керівника поліклініки у Деснянському районі столиці, біля якої вночі 1 червня загинули троє людей, які намагалися потрапити в зачинене укриття. Напередодні йому оголосили про підозру в службовій недбалості та залишенні в небезпеці.

Також сьогодні мають обрати запобіжні заходи трьом іншим поідозрюваним.

На Волині повторно перевірять укриття та захисні споруди

В області повторно обстежать захисні споруди. Відповідне рішення ухвалили на позачерговому засіданні регіональної комісії з питань ТЕБ та НС, повідомили в обласній військовій адміністрації.

Як розповів начальник управління ДСНС України у Волинській області Володимир Грушовінчук, на Волині обліковано 346 захисних споруд: 93 сховища та 253 протирадіаційних укриття.

  • у Володимирському районі 85 захисних споруд,
  • 16 у Камінь-Каширському районі,
  • 81 у Ковельському районі,
  • 164 у Луцькому районі.

Окрім того, органи місцевого самоврядування облікували в області 18 споруд подвійного значення та 1 704 найпростіші укриття, – розповів Володимир Грушовінчук.

На засіданні комісії ТЕБ та НС вирішили:: визначити відповідальних за перевірку захисних споруд та забезпечити цілодобовий доступ населення до укриттів незалежно від форм власності.

На Харківщині внаслідок бойових дій загинуло 5 людей

Внаслідок бойових дій на Харківщині за добу п'ятеро людей загинули, ще десятеро поранені, у тому числі четверо дітей. Люди загинули й були поранені внаслідок мінометних, артилерійських, танкових обстрілів зі сторони РФ та підриву на вибухонебезпечних предметах.

В Україні перевірили понад чотири тисячі укриттів, з них понад 200 були зачинені

Очільник МВС Ігор Клименко повідомив, що станом на 3 червня перевірили понад 4800 укриттів по Україні.

”Зачиненими виявилися 252 об’єкти цивільного захисту, непридатними до використання — 893. Усі порушення зафіксовані. Складені акти передані відповідальним органам для усунення недоліків“, — зазначив він.

В Києві працюватиме комісія, яка перевірятиме укриття — Камишін

Від сьогодні, 3 червня, стартувала комісія щодо перевірки укриттів в столиці. Вона оцінюватиме доступність та базові параметри. Вся зібрана інформація буде передана Президенту. Про це повідомив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін в ефірі нацмарафону "Єдині Новини".

"Ми вже о 8-мій ранку провели нараду з міським головою Віталієм Кличком, з головою ВЦА Києва Сергієм Попком, з працівниками Ради Нацбезпеки, ДСНС, Нацполу, нашого міністерства і організували роботу нашої комісії по ревізії всіх укриттів Києва", — розповів Камишін.

За його словами, в Києві укриттів більш як 4 тисячі, проте точна кількість ще встановлюється.

Як розповів Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України, спецкомісію очолить команда ВЦА — заступник Сергія Попка генерал Володимир Кидонь. ДСНС допоможе з критеріями, за якими комісія буде оцінювати укриття: доступність (відкрите/не відкрите), базові параметри тощо.

"Разом з ДСНС ми робимо онлайн-механізм оцінки укриттів, чат-бот, який допоможе скористатися свідомою громадськістю. Домовилися з Віталієм Володимировичем, що щодня будемо отримувати звіти комісії о 8-мій ранку, а щовечора ми разом з ним вдвох будемо перевіряти один район Києва. Один день — один район. У нас 10 районів, 10 днів ми пройдемося, подивимося якісь вибіркові укриття, щоб для себе краще зрозуміти стан різних районах міста", — додав Камишін.

За його словами, за доручення Володимира Зеленського комісія працюватиме 10 днів. Після цього терміну вся звітність буде надана Президенту на Ставці Верховного головнокомандувача.

"Задача ревізії — показати реальний стан справ і надати рекомендації. Я впевнений, що міський голова зробить висновки і складе план дій по роботі з рекомендаціями. Перші укриття будуть перевірені вже сьогодні", — підсумував міністр.

У Херсоні затримали чинного посадовця ОВА, який працював на російських окупантів

У ході стабілізаційних заходів СБУ затримала чинного посадовця Херсонської ОВА. У період тимчасової окупації Херсона він добровільно працював на російських окупантів. Про це йдеться в Telegram СБУ.

Слідчі встановили, що він працював так званим "старшим експертом відділення бухгалтерських і фінансово-аналітичних експертиз експертно-криміналістичного центру" окупаційного управління МВС і допомагав фабрикувати справи проти патріотично налаштованих херсонців, йдеться в повідомленні.

Також в СБУ повідомили, що після звільнення Херсона підозрюваний спочатку "заліг на дно", а згодом знову влаштувався до обласної військової адміністрації.

Під час обшуків правоохоронці виявили закони, накази та інструкції МВС РФ та документи, які підтверджують його стажування в Москві.

Наразі затриманому повідомили про підозру у колабораційній діяльності. Суд обрав йому запобіжний захід у виді тримання під вартою. Посадовцю загрожує до 15 років тюрми.

Російські військові обстріляли три громади Сумщини, пошкоджений приватний будинок

Уночі та зранку, 3 червня, російські військові здійснили обстріли Середино-Будської, Білопільської та Юнаківської громад. Унаслідок цього пошкоджений один приватний будинок. Про це повідомили в Сумській ОВА.

Середино-Будська громада: по території здійснено мінометний обстріл — 2 вибухи. Унаслідок одного з обстрілів пошкоджений один приватний будинок.

Білопільська громада: був мінометний обстріл — 6 вибухів.

Юнаківська громада: теж здійснено мінометний обстріл — 1 вибух.

Через агресію РФ поранено 998 дітей — Офіс генпрокурора

Унаслідок збройної агресії Росії загинули щонайменше 484 українські дитини, ще майже тисяча дістали поранення. Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

"Станом на ранок 3 червня 2023 року більше ніж 1482 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 484 дитини загинули та понад 998 отримали поранення різного ступеня тяжкості", — йдеться у повідомленні.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області - 462, Харківській - 283, Київській - 128, Херсонській - 105, Запорізькій - 91, Миколаївській - 89, Дніпропетровській - 74, Чернігівській - 71, Луганській - 67.

Зокрема, на Харківщині 2 червня внаслідок обстрілу російськими військами смт Ківшарівка Харківської області поранений 3-річний хлопчик.

Також 2 червня між с. Лютівка та с. Леміщене автомобіль з родиною наїхав на вибуховий пристрій та підірвався. Дві дівчинки 12 і 15 років та 12-річний хлопчик, які були в авто, дістали поранення.

У Херсонській області 2 червня у с. Загорянівка на дитячому майданчику здетонував вибуховий предмет, залишений окупантами. Травми отримали двоє хлопчиків 3 та 10 років.

Армія РФ вдарила по Слов'янську

Зранку 3 червня окупанти завдали ракетного удару по Слов'янську. Без жертв та постраждалих. Про це повідомив начальник Слов’янської МВА Вадим Лях.

"Влучання ворожої ракети по вулиці Центральна 39, біля Будинку Побуту. Тримаймось, ми разом!", — повідомив Вадим Лях.

За минулу добу армія РФ обстріляла 24 населені пункти Запорізької області: є загиблі та поранені

Протягом минулої доби, 2 червня, російські військові обстріляли 24 населені пункти Запорізької області. Про це повідомили в Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Внаслідок російських обстрілів дві людини загинули та п'ятеро дістали поранення.

Зокрема, під час вечірньої атаки в Оріхові отримав травми 62-річний чоловік. Його доставили до медичної установи.

Загалом завдали 111 ударів по Пологівському, Василівському та Запорізькому районах :

  • з авіації атакували Новоданилівку та Ольгівське;
  • тричі застосували БПЛА в Гуляйполі та Чарівному;
  • 14 разів обстріляли з РСЗВ Оріхів, Залізничне, Новоіванівку, Темирівку, Єгорівку;
  • 92 артобстріли завдали по Оріхову, Преображенці, Гуляйполю, Малинівці, Степногірську, Кам'янському та навколишніх селах.

"Наразі зафіксовано 58 руйнувань житлових будинків та майна людей", — йдеться в повідомленні.

Як зазначають у ЗОВА, на Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Військові РФ основні зусилля зосереджують на утриманні зайнятих рубежів.

Генерал Олександр Сирський відвідав Бахмутський напрямок

Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський відвідав Бахмутський напрямок, нагородив бійців та спланував подальші дії. Про це генерал повідомив на своїй сторінці у Telegram.

"Бахмутський напрямок. Продовжую роботу з нашими воїнами на передовій. Для мене важливо особисто бачити наших бійців на фронті. Чути їх проблеми і пропозиції з перших вуст", — написав Сирський.

Сирський додав, що він разом з командирами спланував подальші дії Сил Оборони, та вручив бійцям відзнаки та подарунки.

Авіатори Сил оборони вдарили по скупченню російських військових у Скадовському районі

Авіація ЗСУ 2 червня вдарила по району зосередження військових РФ у тимчасово окупованому Скадовському районі Херсонської області. Про це в Telegram повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

При цьому ракетники та артилеристи знищили 10 солдатів РФ, три баражуючі боєприпаси "Ланцет", два танки, великокаліберну гармату "Гіацинт-Б" та п’ять одиниць автобронетехніки, йдеться в повідомленні.

Росія вивела у Чорне море два носії "Калібрів" — Гуменюк

Станом на ранок 3 червня на бойовому чергуванні у Чорному морі перебувають два носії крилатих ракет "Калібр", загалом російське угруповання в акваторії налічує 11 суден. Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" повідомила Наталія Гуменюк, керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України.

"Зараз на бойовому чергуванні 2 ракетоносії надводних. Корабельне угруповання в цілому в Чорному морі складається з 11 одиниць, один великий десантний корабель в тому числі", — розповіла вона.

За її словами, РФ проводить у Чорному морі постійні маневри, що також пов'язано не лише із бойовим застосуванням, а й з психологічним тиском.

"Ракети "Калібр" за своїми тактико-технічними характеристиками, навіть на ракетоносіях, які відтягнуті на понад 100 морських миль від контрольованого Україною берега, являють загрозу для всієї території України", — повідомила Наталія Гуменюк.

Війська Російської Федерації завдавали ударів по Очаківській громаді Миколаївщини

Російська армія протягом доби 2 червня 2023 року здійснила артилерійський обстріл акваторії Очаківської громади. Також ударила з артилерії по місту Очаків. Пошкоджені житлові будинки та лінія електропередач. Травмованих і загиблих немає. Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

Артилерійський обстріл акваторії Очаківської громади Миколаївського району відбувся 2 червня о 16:03. Травмованих та руйнувань немає.

Також 2 червня о 18:02 російські військові завдавли артилерійських ударів по місту Очаків Очаківської громади. Внаслідок влучань снарядів пошкоджені житлові будинки та лінія електропередач. Загиблі і травмовані серед людей не зафіксовані.

За словами керівниці Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони "Південь" Наталії Гуменюк, російські військові обстрілюють акваторію Дніпро-Бузького лиману та цивільні об’єкти, аби продемонструвати свою присутність і перевагу в напрямку Очакова.

Про це вона розповіла в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

"Протягом минулої доби 15 населених пунктів на правобережжі зазнали артилерійських обстрілів, зокрема і на Очаківському напрямку. Таким чином росіяни намагаються продемонструвати свою присутність, свою силу. Не маючи реальних успіхів у бойовій роботі, вони руйнують мирні будинки жителів правобережжя і Миколаївського напрямку, через лиман обстрілюють з Кінбурнської коси", — сказала Наталія Гуменюк.

ПВК "Вагнер" завершує виведення сил з Бахмута — британська розвідка

Росія перекидає на Бахмутський напрямок для заміни сил ПВК "Вагнер" підрозділи Повітряно-десантних військ, боєздатність яких значно знизилась після початку повномасштабного вторгнення РФ до України. Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

"Росія продовжує перекидати регулярні частини на бахмутську ділянку, а штурмовий загін групи "Вагнера" завершує відхід у тил", — йдеться у повідомленні.

За даними британської сторони, російські Повітряно-десантні війська відіграють все більш важливу роль у Бахмуті. Нині у цьому секторі діють частини їхніх 76-ї та 106-ї дивізій, а також двох додаткових окремих бригад.

"Повітряно-десантні війська сильно деградували порівняно зі своїм "елітним" статусом до вторгнення. Тим не менш, російські командири, ймовірно, намагалися зберегти деякі з цих все ще щодо боєздатних підрозділів як незалучений резерв", — вважає британська розвідка.

Оскільки натомість вони були змушені розгорнути їх для утримання лінії фронту в Бахмуті, всі російські сили, ймовірно, будуть менш гнучкими у реагуванні на оперативні виклики, вважають у Міноборони Великої Британії.

За добу на Донеччині поранено чотири людини

Протягом 2 червня від обстрілів з боку армії РФ на Донеччині поранення дістали четверо людей у Вугледарі, Гострому, Новоукраїнці та Торецьку, повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

За його словами, встановлено загиблих у Торецьку, які загинули раніше.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1545 людини, поранення отримали 3636 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

За добу знищено 560 російських військових — Генштаб

Протягом останньої доби Сили оборони знищили близько 560 російських військових, загальні втрати Росії у війні проти України перевищили 209 тисяч людей. Про це 2 червня повідомляє Генеральний штаб Збройних сил.

"Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 03.06.23 орієнтовно склали: особового складу — близько 209 470 (+560) осіб ліквідовано", — йдеться у повідомленні.

Також Сили оборони знищили:

  • танків — 3829 (+10) од;
  • бойових броньованих машин — 7502 (+12) од;
  • артилерійських систем — 3533 (+32) од;
  • РСЗВ — 582 (+7) од;
  • засобів ППО — 342 (+7) од;
  • літаків — 313 (+0) од;
  • гелікоптерів — 298 (+0) од;
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 3165 (+28);
  • крилатих ракет — 1132 (+15);
  • кораблів та катерів — 18 (+0) од;
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 6289 (+22) од;
  • спеціальної техніки — 475 (+10).

Дані щодо втрат російської сторони уточнюються, додали в Генштабі.

РФ вербує в армію колишніх в’язнів, звільнених умовно-достроково — Генштаб

Російські військові продовжують агітувати власне населення до проходження військової служби у різний спосіб, зокрема, намагаючись схилити до підписання контракту з армією колишніх в’язнів, що вийшли на свободу умовно-достроково.

Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил у ранковому зведенні 3 червня.

"У місті Зоринськ Алтайського краю, представники кримінально-виконавчої служби проводять роз’яснювальну роботу серед осіб, які мають умовно-дострокове звільнення від відбування покарання. Агітують щодо підписання ними контракту на 3-5 місяців військової служби", — розповіли в ГШ.

РФ не має успіху в штурмах на Бахмутському напрямку — Генштаб

За даними Генштабу ЗСУ на Бахмутському напрямку РФ проводила штурми у напрямку Іванівського, без успіху.

Також армія РФ завдала авіаційних ударів в районах Біла Гора та Часів Яр Донецької області, а також ракетного — по Дружківці.

Також від російських артилерійських обстрілів постраждали Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Часів Яр, Іванівське, Предтечине, Біла Гора та Нью-Йорк Донецької області.

У Росії можливий заколот чи військове протистояння — ГУР

Внаслідок успішних дій українських Сил безпеки і оборони, і деокупації територій, у Росії можливі внутрішні конфлікти всередині. Про це в

передачі "Новий відлік" сказав представник ГУР Міноборони Андрій Юсов.

За його словами, це – один із низки сценаріїв подій, які можливі на території московщини.

"Внаслідок успішних дій українських сил безпеки і оборони, і деокупації наших територій, можливі внутрішні конфлікти всередині самої московщини. Внаслідок успішних дій повстанців, які борються за свої права на території так званої Російської Федерації, росіян із паспортами цієї федерації, так само можливий внутрішній конфлікт", — сказав представник ГУР.

Юсов зазначив, що операція добровольців "Російського добровольчого корпусу" і легіону "Свобода Росії" досі триває.

На початок