Арешт за знімання роботи ППО, ревізія укриттів Києва, у союзників закінчується зброя для України. 464 день війни. Онлайн

Арешт за знімання роботи ППО, ревізія укриттів Києва, у союзників закінчується зброя для України. 464 день війни. Онлайн

Оновлюється
Дідусь над тілом загиблої онуки, 1 червня, Київ
. Дідусь сидить поруч із тілом загиблої онуки, Київ, 1 червня 2023 року. Вони з дружиною за один ранок втратили невістку та онуку. Фото: Владислав Мусієнко/Суспільне

2 червня — 464 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

Київ — відбій повітряної тривоги.

Росіяни покидають окупований Бердянський порт і вивозять зерно — мер Мелітополя

Міський голова тимчасово окупованого Мелітополя Іван Федоров повідомив, що росіяни покидають тимчасово окупований Бердянський порт. Зокрема, росіяни забирають кораблі, якими планували вивозити викрадене зерно.

"На жаль, зерно вивозять не тільки морем, а й залізницею. А близькість окупантів ставить під загрозу життя всіх цивільних мешканців", — додав Федоров.

Вибух на дитячому майданчику у Загорянівці Херсонської області: поранені двоє дітей

На Херсонщині, у Загорянівці Білозерської громади, внаслідок вибуху невідомого предмета на дитячому майданчику поранені двоє дітей. Про це у Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

У 13-річого хлопчика осколкові ураження кінцівок, 10-річний хлопчик отримав поранення живота.

"Дітей ушпиталили у доволі важкому стані. Медики надають усю необхідну допомогу. Старшого хлопчика оперують", — написав Прокудін.

Київ та низка областей — повітряна тривога.

У ГУР оцінили боєздатність "Вагнера"

ПВК "Вагнер" та інші військові структури нерегулярної армії РФ зазнали великих втрат у Бахмуті і відійшли "зализувати рани". Українській розвідці відомо про 7 тисяч живих "вагнерівців" після боїв у Бахмуті.

Про це в етері ток-шоу "Новий відлік" сказав представник Головного управління розвідки Андрій Юсов, відповідаючи на питання наскільки є боєздатною одиницею ПВК "Вагнер" після її запланованого виведення з Бахмута.

"Кашляти — кашляє, але здоровʼя уже не те. Це – головна причина. Саме після великих втрат особового складу і техніки, сил і засобів, величезної кількості вбитих і поранених ПВК і інші структури нерегулярної армії змушені були вдатися до таких кроків (відступу — ред.), які подали публічно під якимось іншим соусом", — сказав він.

Хоча, за словами Юсова, Пригожин не приховував великих втрат "Вагнера" і, напевно, чи не перший в РФ, хто почав говорити серйозно про великі кількості загиблих.

"Він назвав цифру: понад 20 тисяч втрат у вагнерівців на загал. Насправді ця цифра є значно більшою. Ми знаємо про 7 тисяч живого особового складу. Приблизно ось такими цифрами можемо оперувати. Це той нечастий випадок, коли говорять майже правду. Вони відійшли зализувати рани. Правильно говорять, що їх використовували в лоб для штурму найскладніших ділянок в мʼясних атаках замість регулярної армії", — сказав представник ГУР.

Він також сказав, що у Росії кількість ПВК зростає у геометричній прогресії.

"Сьогодні їх штампують десятками різні клани, різні групи, різні корпорації. Безумовно, все це робиться вже не для участі у війні проти України. Це робиться для захисту якихось власних вузьких корпоративних інтересів", — зазначив Юсов.

Але, за його словами, попри навіть втрати і проблеми, найпотужнішою ПВК залишається "Вагнер".

"Вони залишаються достатньо укомплектованим підрозділом, офіцерський склад збережений. Навчені головорізи, спецпризначенці на чолі з Уткіним, які можуть виконувати і далі поставлені завдання і не бояться в обличчя хамити "кадирівцям" і навіть приймати їхні виклики на розбірки. Є й інші. Є "Русичі", є якісь "Авангарди". Насправді їх зараз десятками створюється. Здебільшого, поки що на етапі формування та на папері. Декілька ПВК власне під егідою "Міністерства відступу", — сказав Юсов.

Зеленський нагородив 263 військовослужбовців, 211 з них — посмертно

Президент України Володимир Зеленський відзначив державними нагородами 263 військовослужбовців, з них — 211 посмертно. Відповідні укази №313/2023, №314/2023 та №315/2023 опубліковані на сайті Офісу президента.

Нагороди призначені за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України й самовіддане виконання військового обов’язку.

Зокрема, орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня нагороджено 18 військовослужбовців, орденом Богдана Хмельницького ІІ ступеня — трьох. Орденом "За мужність" ІІ ступеня відзначено чотирьох захисників, а орденом "За мужність" ІІІ ступеня нагороджено 207 військових.

Медаллю "Захиснику Вітчизни" відзначено 23 військовослужбовці, а медаллю "За військову службу Україні" 8 захисників.

Російські війська обстріляли дві громади в прикордонні Чернігівщини

Станом на 22:00 годину 2 червня російські війська обстріляли дві громади в прикордонні Чернігівщини. Про це повідомляє оперативне командування "Північ" у своєму каналі в Telegram.

Згідно з повідомленням, з 11.:15 до 11:36 військові зафіксували сім приходів, ймовірно з міномета 120 мм, в районі села Грем'яч Новгород-Сіверської громади.

З 17:10 до 17:35 зафіксували шість приходів, ймовірно із міномета 120 мм, в районі села Янжулівка Семенівської громади.

З 18:25 до 19:50 зафіксували 21 приход, ймовірно зі ствольної артилерії, в районі села Тимоновичі.

Також з 19:45 до 20:00 військові зафіксували чотири приходи, ймовірно зі ствольної артилерії, в районі села Архипівка.

Про втрати серед місцевого населення чи пошкодження цивільної інфраструктури інформація не надходила.

Масовані удари по Україні у травні: Скільки ракет і дронів збили сили ППО

У Повітряних силах ЗСУ показали результат бойової роботи сил протиповітряної оборони у травні, коли Росія мало не щодня завдавала масованих ударів по Україні. Київ та Київську область росіяни атакували 17 разів за місяць.

Командувач Повітряних Сил Микола Олещук опублікував інфографіку з кількість збитих повітряних цілей.

"Шалений результат бойової роботи у травні 2023-го!", — написав він.

За травень сили ППО збили 154 ракети з яких:

  • 7 "Кинджалів" (6 штук випустили 16-го травня);
  • 26 "Калібрів";
  • 13 "Іскандерів" різних модифікацій.

Наймасовіший ракетний обстріл стався 29 травня, було випущено тільки 37 крилатих ракет та 11 "Іскандерів".

Також було збито 403 безпілотники:

  • 369 Shahed 131\136 (наймасовіший обстріл 28 травня — 56 дронів);
  • 8 ударних БпЛА "Ланцет";
  • інші види розвідувальних дронів.

В Маріуполі з'явились оголошення про евакуацію з міста: запишуть лише "добропорядних"

У Маріуполі з'явились оголошення про можливу евакуацію наприкінці літа. Але туди будуть вносити лише тих, хто немає боргів за комунальні послуги.

Про це повідомляє пресслужба Маріупольської міської ради.

За її інформацією, у житловому комплексі "Невський", який окупанти побудували після захоплення Маріуполя, з'явилось оголошення про запис на евакуацію у серпні. Саме у цей період окупанти очікують активізацію бойових дій поблизу міста.

"Крім того, у повідомленні сказано про необхідність жителям оплатити комунальні рахунки. За неуплату – погрожують адміністративною відповідальністю", - зазначили у пресслужбі.

"Це не був нещасний випадок": мати курсанта ДСНС розповіла про загибель сина

Юлія Кочетова, мати загиблого курсанта Національного університету цивільного захисту 21-річного Євгенія Кочетова, вважає, що її син загинув внаслідок недбалості начальника кафедри піротехнічної та спеціальної підготовки Олександра Шевчука.

Жінка не зможе приїхати попрощатися із сином, адже перебуває в окупації у Запорізькій області.

"Мені сказали, що їх не довезли до лікарні. Одному — 21, другому — 22 роки. Їм жити й жити ще", — розповіла Юлія телефоном Суспільне Харків.

Із сином жінка зідзвонювалась щодня. Щоб вона не хвилювалась, Євгеній багато про навчання їй не розповідав.

"Це не був нещасний випадок. Це була недбалість цієї людини. Для того, щоб їх навчити, потрібно, щоб поруч стояв командир. Він просто кинув — робіть. І пішов. Коли це військовозобов'язані, вони розуміють, що це не все так просто: якщо тобі дали завдання — ти маєш це зробити. Вони ж не могли сказати: "А чого ми самі маємо це робити?". Їм наказали", — вважає мати загиблого курсанта.

Юлія Кочетова каже, що з університету їй дзвонили, але ніякої конкретної інформації не сказали.

"Я буду звертатися до юристів. Шевчук відправив робити те, чого не можна робити без нагляду. Він відправив їх до кімнатки в триповерховій будівлі. За словами очевидців, від сили вибуху ця будівля склалася, як картковий будинок".

Жінка не виключає, що на курсантів можуть тиснути в університеті, щоб ті не розголошували інформацію, яку знають.

Вхідні двері були зачинені: правоохоронці вручили чотири підозри за недопуск в укриття у Києві

Правоохоронці вручили підозри трьом посадовцям та охоронцю медзакладу у справі про закрите укриття у Києві, повідомляє Офіс Генпрокурора та Національна поліція.

Підозри отримали перша заступниця Деснянської районної державної адміністрації, директор лікарні, заступник директора з технічних питань та охоронець медзакладу.

Поліцейські опитали очевидців, потерпілих та персонал поліклініки. Також вони відшукали ключі, якими можна було відчинити укриття з обох сторін.

"У подальшому правоохоронці зайшли до бомбосховища та переконались, що вхідні двері й справді були зачинені", — йдеться в повідомленні.

Посадовцям інкримінують службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки. Санкція статті передбачає зокрема позбавлення волі до 5 років. А охоронцю — залишення в небезпеці, яке призвело до смерті. Йому загрожує позбавлення волі до 8 років. Нині вирішується питання про обрання запобіжних заходів.

Резніков: Австралія у липні надасть Україні черговий пакет безпекової допомоги

Австралія у липні оголосить черговий пакет безпекової допомоги Україні. Про це за результатами зустрічі з міністром оборони Австралії Річардом Марлзом у Twitter повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

"Відбулася змістовна зустріч з віцепрем'єр-міністром – міністром оборони Австралії Річардом Марлзом. Обговорили пріоритети України щодо посилення обороноздатності. Черговий пакет безпекової допомоги буде оголошено урядом Австралії у липні", — йдеться у дописі Олексія Резнікова.

Точної дати надання Австралією пакету безпекової допомоги, а також що до нього може увійти Резніков не озвучив.

Глава Міноборони України зазначив, що під час зустрічі попросив колегу розглянути можливість підготовки українських пілотів.

"Я попросив наших австралійських друзів розглянути можливість підготовки українських пілотів, надання медичних евакуаційних автомобілів та засобів радіоелектронної боротьби з безпілотниками. Мене зворушили слова мого колеги про захоплення надзвичайною хоробрістю українців, яка надихає багатьох людей", — написав Резніков.

Також Олексій Резніков повідомив про зустрічі з міністрами оборони Сінгапура та Нової Зеландії.

Укриття у Києві: розслідують розкрадання коштів під час ремонту сховищ

Правоохоронці розслідують можливе розкрадання грошей, які були виділені на ремонт укриттів у столиці. Про це повідомляє Київська міська прокуратура.

У межах слідства зібрані докази, які підтверджують змову із переможцями тендерів для привласнення бюджетних коштів.

Зокрема, в одному із укриттів Святошинського району експерти зафіксували неякісний ремонт, під час якого використали легкозаймисті матеріали. Вартість виконаних робіт завищена на понад мільйон гривень.

Правоохоронці продовжують перевіряти укриття та споруди цивільного захисту у столиці у межах досудового розслідування (ст. 191, ст. 366 Кримінального кодексу).

Російська армія обстріляла Нікополь на Дніпропетровщині

Протягом дня, 2 червня, російські військові обстріляли Нікополь, що на Дніпропетровщині. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив очільник обласної ради Микола Лукашук.

За його словами, вдарили по місту з артилерії. Рятувальники обстежили місце влучання. Поранених або загиблих немає.

В інших громадах області день минув без обстрілів, написав він.

РФ обстріляла Ківшарівку 2 червня керованими авіабомбами: є загиблі та поранені, серед них — дитина

РФ завдала удару двома керованими авіаційними бомбами по Ківшарівці Куп'янського району 2 червня. Про це повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов. За його словами, пошкоджений житловий будинок.

"Двоє людей загинули — чоловік похилого віку та жінка. Крім того, отримали поранення три жінки та трирічний хлопчик", — розповів Синєгубов.

Китайські авіакомпанії уникають польотів над РФ на шляху до США ЗМІ

Авіакомпанії з Китаю почали уникати польотів російським повітряним простором під час своїх нових нещодавно схвалених авіарейсів до та зі Сполучених Штатів.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на дані вебсайту з відстеження польотів FlightAware та представників авіагалузі.

Записи FlightAware свідчать, що китайські рейси, нещодавно схвалені Вашингтоном, не літають над Росією, тоді як раніше погоджені рейси китайських авіакомпаній до США все ще використовують російський повітряний простір.

У травні Міністерство транспорту США заявило, що дозволить авіакомпаніям Китаю збільшити кількість пасажирських рейсів до США до 12 щотижневих рейсів в обидва кінці. Раніше було дозволено лише вісім рейсів китайських перевізників на тиждень.

Заступник міністра з питань транспорту США Енні Петсонк відмовилася відповідати на запитання про те, чи вимагала адміністрація Байдена, щоб китайські перевізники уникали російського повітряного простору як умову схвалення чотирьох нових рейсів до США.

У китайському посольстві у Вашингтоні також не відповіли, чи погодилися китайські перевізники уникати російського повітряного простору для нових рейсів.

"Прямі авіарейси необхідні для збільшення взаємних візитів між китайським і американським народами. Ми сподіваємося, що відновлення рейсів піде на користь потоку людей і торгівлі між двома країнами", — зазначили у посольстві КНР.

Росія заборонила авіакомпаніям із США та іншим іноземним перевізникам здійснювати польоти над своїм повітряним простором у відповідь на те, що Вашингтон заборонив польоти Росії над США в березні 2022 року після того, як країна вторглася в Україну.

На Харківщині дві ракети поцілили в лісовий масив — Синєгубов

Дві ракети, попередньо, С-300, поцілили у лісовий масив Чугуївського району на Харківщині, повідомив голова ОВА Синєгубов. Постраждалих та значних руйнувань немає, інформацію уточнюють.

США сподіваються відновити "ядерний" договір з Росією — CNNї

Адміністрація президента США Джо Байдена прагне залучити Росію до столу переговорів для обговорення контролю над ядерною зброєю (Договір про скорочення ядерних озброєнь, ДСНО) після того, як президент Володимир Путін призупинив участь РФ в угоді на початку цього року.

Про це повідомляє CNN з посиланням на джерела.

Зазначається, що США сподіваються відновити угоду та домовитися про наступну угоду після закінчення терміну її дії в 2026 році. Поки що ці спроби були відхилені.

Однак 2 червня Білий дім планує поєднати промову радника з національної безпеки Джейка Саллівана з кроком щодо приховування інформації від Росії, яка повинна була бути надана в рамках ключової угоди.

"Ми сподіваємося, що в сукупності така комунікація, яку ми здійснюємо через цю промову, контрзаходи й будь-які потенційні подальші дії на двосторонньому рівні призведуть до дискусії. Звичайно, для танго потрібні двоє", — розповів високопоставлений представник адміністрації.

Чиновник сказав, що адміністрація Байдена готова вести переговори з Росією без попередніх умов.

У Харкові пролунали вибухи 2 червня. Що відомо про атаку РФ

У Харкові 2 червня пролунали вибухи. Перший вибух почули о 17:05. У місті та області оголосили повітряну тривогу о 17:09. Інформації про те, куди влучила армія РФ, також чи є поранені внаслідок атаки, на цю хвилину немає.

Через грозу у столиці та області подекуди є часткові відключення світла

У ДТЕК повідомили, що в Києві та області ремонтні бригади ДТЕК переведені у посилений режим. Також через грозу вже є часткові відключення у Подільському, Оболонському та Святошинському районах столиці та Фастівському і Бучанському районах Київщини.

"Складні погодні умови можуть призвести до падіння дерев та обриву проводів. Будьте обережні, не нехтуйте правилами безпеки та не наближайтесь до ліній електропередачі", — йдеться в повідомленні.

ССО просили посприяти виїзду закордон Трубіцина — "Схеми"

Сили спеціальних операцій просили ГУР посприяти виїзду закордон депутата Київради Владислава Трубіцина. Про це йдеться у коментарі ССО журналістам проєкту "Схем" (Радіо Свобода).

У січні 2023 року ССО просили начальника Головного управління розвідки Кирила Буданова сприяти виїзду Трубіцина та ще 4 людей для забезпечення ССО "спеціальним обладнанням". Вони мали поїхати як представники благодійного фонду "Рідна Оболонь".

"На жаль, характер завдання не може бути розкритим, так як містить дані, що становлять службову таємницю", – зазначив речник ССО Олександр Кіндратенко.

Саме цей лист за підписом ГУР допоміг підозрюваному в корупції депутату виїхати закордон у травні. З того часу він двічі не з’явився на засідання Вищого антикорупційного суду.

Журналісти дізнались, що усі п'ятеро отримали дозвіл на виїзд з 28 січня по 25 травня 2023 року.

"Кожна з цих осіб виїжджала, скажімо так, у різні проміжки часу, тому нас попросили, щоб ми зробили один загальний документ на всіх", – пояснив речник.

В ССО "вкрай негативно" ставляться до того, що Трубіцин скористався цим дозволом в особистих цілях та не повернувся в Україну.

"Головне, щоб відчула Росія і її війська" – Зеленський про український контрнаступ

Президент Володимир Зеленський заявив, що в українському контрнаступі головне, щоб його відчула Росія і її війська на окупованих територіях.

Про це він сказав під час спільної пресконференції з президентом Естонії Аларом Карісом, відповідаючи на питання естонських журналістів про контрнаступ.

"Це не кіно і мені складно сказати як ви побачите контрнаступ. Головне, щоб це побачила Росія і не лише побачила, а відчула. Особливо ми говоримо про ті війська, які окупували на нашу територію. Деокупація наших територій – це і є результат нашого контрнаступу. Коли це буде відбуватись, ви зрозумієте, що він відбувається", — сказав президент.

Уряд Швейцарії не підтримав закон про реекспорт зброї в Україну

Парламент Швейцарії (Національна рада) відхилив законопроект, відомий як "Lex Ukraine", який дозволив би третім державам передавати Україні зброю швейцарського виробництва.

Про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті уряду Швейцарії.

Зазначається, що проти закону проголосували 98 депутатів, тоді як 75 — підтримали.

У документі йшлося про те, щоб дозволити реекспорт зброї до кінця 2025 року. Його прихильники вважали, що Швейцарія повинна надавати більше підтримки Україні та робити свій внесок у європейську безпеку. Водночас опоненти зауважували, що непрямі постачання озброєнь є проблематичними з точки зору принципів нейтралітету і що це питання "поваги до швейцарського законодавства".

Представники консервативної Швейцарської народної партії (SVP) до того ж висловили сумнів, що непрямі постачання швейцарської зброї матимуть вирішальну роль для війни.

Проте дискусія щодо зброї для України триває і після рішення Національної ради. На розгляді в парламенті перебуває ще кілька пропозицій на цю тему. Зокрема йдеться не про виняток, а про фундаментальні зміни до так званого закону про військові матеріали.

З початку повномасштабної війни РФ проти України Швейцарія відмовляла Німеччині, Іспанії та Данії в проханнях про передачу зброї Україні, посилаючись на чинний закон, який забороняє постачання зброї в зони бойових дій.

Наразі Швейцарія може дозволити реекспорт виробленої в країні зброї лише у виняткових випадках, наприклад якщо Рада безпеки ООН засудить війну Росії проти України, або якщо Генеральна асамблея ООН зробить це більшістю у дві третини голосів.

На Київщині майже 30 родин отримають нове житло замість зруйнованого війною

На Київщині ще 27 сімей отримають нове житло, з яких 5 – багатодітні родини. Їхні попередні домівки були зруйновані під час бойових дій в області.

Про це повідомляє КОВА.

Спеціальна комісія розглянула питання щодо житла для сімей, які погодилися його отримати в запропонованих громадах.

"Мова йде про надання компенсації для придбання квартир у містах Богуслав, Бровари, Бориспіль, Фастів та селищі міського типу Макарів", — йдеться в повідомленні.

На попередньому засіданні комісія обговорювала перелік сімей, які мають отримати житло в ІІ черзі. А також житла, яке можна придбати завдяки виплаті грошової компенсації за Програмою "Нова оселя на 2022-2023".

Впродовж двох діб російські військові майже 190 разів атакували Запорізьку область: є загиблий та поранені

Протягом двох діб, 31 травня та 1 червня, війська РФ 189 разів обстріляли територію Запорізької області. Завдали авіаударів та застосували артилерію, РСЗВ та безпілотники по населених пунктах Запорізького, Пологівського та Василівського районів. Внаслідок обстрілів є загиблий та поранені.

Про це сьогодні, 2 червня, повідомили у пресслужбі ГУ Нацполіції Запорізької області.

Внаслідок дводенних обстрілів, руйнувань зазнали житлові будинки на Пологівщині - зокрема, в Оріхові, Гуляйполі та довколишніх селах:

"Осколками розірваного снаряду смертельно поранено 78-річного пенсіонера".

Також армія РФ атакувала Василівський район. Зафіксовані влучання в житлові будинки у Степногірську та Плавнях:

"У результаті обстрілу поранені двоє людей, їх доправлено до лікарні".

Більш ніж половина наявних укриттів в Херсоні працює, решту готують — ОВА

На деокупованій Херсонщині налічується 235 захисних споруд, з них 139 — у Херсоні. На сьогодні в місті діють 83 укриття, інші — відновлюють та ремонтують. Про це у телемарафоні "Єдині новини" повідомив керівник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

За його словами, у Бериславському районі встановили 191 найпростіше укриття, а в Херсонському 151.

"Працюємо над відновленням і ремонтом всіх укриттів. Працівники ДСНС та поліцейські перевіряють, щоб вони були відкриті і доступні для людей. Також ведеться встановлення мобільних укриттів. Наразі у Херсоні їх вже 80", — сказав Прокудін.

Жодну країну НАТО Україна не буде втягувати у війну — Зеленський

До Києва з візитом прибув президент Естонії Алар Каріс. Він зустрівся з Володимиром Зеленським та запевнив, що Естонія підтримуватиме Київ у боротьбі за незалежність, а також домагатиметься членства України в ЄС і НАТО. Зеленський своєю чергою заявив, що Україна не шукає альтернативи Альянсу, але потребує гарантій безпеки до закінчення нинішньої війни. Україна також не буде втягувати у війну жодну з країн НАТО.

Про це вони сказали на спільній пресконференції, передає кореспондент Суспільного.

"Ми не шукаємо заміни НАТО. Ми не шукаємо альтернатив. Наведіть мені приклад, яка країна НАТО воює із Росією? На території якої країни НАТО зараз є російські війська? Це говорить про те, що поки що це найкращі гарантії безпеки для України. Крапка. Ми люди адекватні і розуміємо, що жодну країну НАТО ми не будемо втягувати у війну. Україна не буде членом НАТО поки йде ця війна. І не тому, що не хочемо, атому, що це неможливо", — сказав Зеленський.

За словами президента, на сьогодні гарантіями безпеки для України є санкції, фінансові гарантії і зброя.

"Те що є сьогодні не в документах, а в реальності. Але якщо ми хочемо, щоб воно було на папері, то там має бути чітко вказано, що вони супроводжуються чимось конкретно, ці гарантії безпеки діють для України доти, доки не буде головної гарантії — членства в НАТО", — наголосив Зеленський.

Президент Естонії наголосив, що Україна заслужила на мир, але в межах своїх міжнародно визнаних кордонів.

"Харків, Донецьк, Херсон, Крим і вся українська земля ніколи не мусить зазнати війни. Ми маємо вести Україну до кола демократичних країн, до нашої демократичної родини. І також домагатися розширення ЄС та НАТО. Я не хочу жити в світі, де потрібно вести діалог з дітовбивцями, з тими хто бомбардує лікарні, дитсадки, школи. Їхнє місце за ґратами", — сказав Каріс.

Він наголосив, що винні у злочинах росіяни мають бути покарані.

"Після агресії ми маємо зупинитися на підзвітності. Злочини проти людства, геноцид, воєнні злочини та злочини агресії ніколи не мають залишатися без кари і ми маємо почати від самої верхівки. Міжнародна спільнота підтримує створення міжнародного спеціального трибуналу", — сказав президент Естонії.

Дуда заявив, що запропонує поправки до закону про розслідування впливу Росії на Польщу

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що запропонує поправки до закону про розслідування впливу Росії на країну. Таку заяву Дуда зробив на тлі критики зі сторони політичних опонентів, що прийняття документа може призвести до заборони опозиційним політикам займати державні посади.

Про це президент Польщі сказав на пресконференції.

"Я вирішив зробити крок, який стане своєрідним тестом для учасників польської політичної сцени, як правлячого табору, так і опозиції. Я підготував поправки до закону, цілу низку положень, які врегульовують або змінюють ті питання, які викликають найбільші суперечки. Ця поправка буде подана мною сьогодні", — сказав Анджей Дуда.

Але, як зазначив Дуда "це все одно буде яка буде Комісія, який буде незалежною від парламенту, тому що я не хочу, щоб після парламентських виборів вона була скинута з рахунків, і я не хочу, щоб члени парламенту були членами цього комітету".

Вір додав, що Комісія повинна діяти старанно, і вважає, що члени парламенту, депутати й сенатори не повинні бути її членами, і це повинно бути включено в закон.

"Я вважаю, що цей закон був прийнятий занадто пізно, що ця Комісія, яка розслідує російський вплив на нашу безпеку, повинна була бути створена набагато раніше. Я шкодую, що її призначили тільки зараз і що можна сказати, що вона була створена під потреби виборчої кампанії. Але добре, що вона є і повинна почати функціонувати якнайшвидше, тому що її робота дозволить запобігти подальшому поширенню російського впливу в нашій країні", — підкреслив президент Польщі.

Російські війська обстріляли Комишуваху на Запоріжжі. Є загиблі та поранені

Російські війська атакували селище міського типу Комишуваха Запорізького району. Внаслідок обстрілу загинули двоє мирних жителів, ще четверо людей поранені.

Про це сьогодні, 2 червня, повідомили у Запорізькій ОВА.

Росіяни обстріляли багатоповерховий будинок у населеному пункті. Мінно-вибухові травми отримали жінки 41, 84 та 87 років, а також 21-річний чоловік:

Поранених доставили в медичний заклад.

Ще дві жінки, 44 та 77 років, загинули від отриманих травм.

На Харківщині на вибухівці підірвався автомобіль, в якому їхала сім'я з трьома дітьми.

Як повідомив голова ОВА Олег Синєгубов, подія сталася сьогодні близько 12:00 в поблизу сіл Морозова Долина та Леміщине Богодухівського району.

"На невідомому вибуховому пристрої підірвався автомобіль, в якому їхала сім'я з трьома дітьми. Жінка 37 років загинула на місці. Важких поранень зазнали дві дівчинки 12-ти та 15-ти років та 12-річний хлопчик. Усі постраждалі госпіталізовані, наразі медики борються за їхні життя", — написав він у Телеграм.

Голова ОВА наголосив, що мінна небезпека на Харківщині залишається дуже високою і закликав жителів області бути максимально обережними.

"Не відвідуйте ліси, поля, лісосмуги, узбіччя доріг, береги водойм тощо. Це може бути смертельно небезпечно. Пересувайтеся виключно по дорогах з твердим покриттям. В разі виявлення підозрілого предмета в жодному разі не торкайтеся його. Відійдіть на безпечну відстань та повідомте ДСНС або Нацполіцію", — зазначив Синєгубов.

Орбан відмовляє Україну від контрнаступу. В МЗС відреагували

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, назвав себе єдиним політиком в ЄС, який прагне миру і намагається відмовити українців від контрнаступу та закликає Україну до переговорів з Росією. В МЗС України закликали Орбана довести, що він прагне миру, засудивши вторгнення РФ та перестати блокувати обмежувальні заходи ЄС.

Як пише Telex, у своєму п'ятничному зверненні Орбан заявив, що український контрнаступ буде кровопролитним і тому варто вмовити Україну і Росію почати переговори.

Угорський прем'єр зазначив, що як людина, яка півтора року служила у війську знає "навіть без військової академічної освіти, бо навчився цього в армії", що під час наступу втрати війська зростають утричі.

"А для країни, чиє населення становить незначну частину населення супротивної сторони, розпочати масштабні військові атаки за таких обставин — це кровопролиття. Ми повинні зробити все, навіть до початку контратаки, щоб переконати сторони в необхідності припинення вогню та мирних переговорів", — сказав він.

Також Орбан заявив, що він єдиний прем'єр-міністр у Євросоюзі, який є прихильником миру.

"Навіть у найкращому випадку неможливо досягти кращого результату на передовій, на полі бою, ніж той результат, якого можна було б досягти з української точки зору шляхом переговорів", — сказав він.

У відповідь на слова Орбана речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко заявив, що позиція України незмінна — мирні переговори можуть бути можливі лише після повного виведення російських військ із території України.

"Припинення вогню без виконання цієї умови призведе до заморожування статус-кво, надасть Росії можливість перегрупуватися, накопичити сили та вдатися до нової хвилі агресії. Доведено досвідом 2014-2022 років. Ба більше, щоденні російські ракетні атаки та атаки дронами по українських містах доводять, що в Москві не розглядають інших сценаріїв, окрім як продовжувати війну", — написав він у Facebook.

Ніколенко зазначив, що українська сторона взяла до уваги твердження Віктора Орбана про те, що йому важко бути єдиним прем'єр-міністром в ЄС, який виступає за мир.

"Аби полегшити цю ситуацію, закликаємо главу угорського уряду почати нарешті діяти. Наприклад, засудити російську агресію, вимагати від Москви припинити війну та повернути російську армію на російську територію, долучитися до заходів міжнародної ізоляції Росії, не підривати єдність в ЄС", — зазначив речник МЗС.

У Києві перевірять витрату коштів на укриття, будуть ухвалені кадрові рішення по районах — Кличко

На облаштування укриттів у Києві виділено загалом 1,2 млрд грн з міського бюджету. У кінці червня КМДА підіб’є підсумки використання цих коштів, за незадовільні результати керівникам райдержадміністрацій загрожує звільнення. Також влада столиці посилить контроль за доступністю укриттів.

Про це сказав сьогодні, 1 червня, мер Києва Віталій Кличко на засіданні постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

На сьогодні, за словами мера, використання коштів на облаштування сховищ "вкрай незадовільне". Він наголосив, що за ці завдання відповідають голови РДА.

Після перевірок можуть бути звернення до Президента про відсторонення чи звільнення очільників районів, сказав Кличко.

Він нагадав, що голів районів столиці призначає Президент, за поданням уряду. "Мер столиці не може не те що звільнити голову району, а навіть винести йому догану!", — зауважив Віталій Кличко.

Він також поінформував про рішення, ухвалені на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки 1 червня.

Зокрема, цілодобовий доступ до укриттів мають забезпечувати всі установи й заклади, а відповідальні служби повинні це контролювати.

Також до інспекції сховищ залучатимуть громадськість — містяни можуть стати інспекторами громадського контролю, звернувшись до Департаменту муніципальної безпеки.

Патрульна поліція Києва допомагатиме перевіряти доступність укриттів під час повітряної тривоги в комендантську годину.

Також, за словами Віталія Кличка, Київрада на позачерговому засіданні 8 червня звернеться до парламенту. Столичні депутати ініціюють посилення відповідальності власників укриттів, зокрема приватних — за недопуск людей та неналежну роботу сховищ.

Що відомо про проблеми з доступом укриттів у столиці

Уночі 1 червня Росія завдала ракетного удару по Києву. Внаслідок цього у Деснянському районі столиці загинули три людини: 9-річна дівчинка, її 34-річна мама і 33-річна жінка. Чоловік однієї з загиблих та жителі району стверджують, що укриття, де хотіли сховатися від обстрілу люди, було зачинене.

Мер Києва Віталій Кличко ініціював тимчасове відсторонення від виконання обов'язків посадовців Деснянського району через загибель людей унаслідок атаки РФ уночі 1 червня. Мова про голову Деснянської райдержадміністрації Дмитра Ратнікова і керівника медзакладу, де надійшли скарги на роботу укриття.

Правоохоронці затримали трьох посадовців та охоронця медзакладу у справі про закрите укриття у Києві.

На базі Департаменту муніципальної безпеки КМДА сформують 10 мобільних груп за участі громадських активістів, які перевірятимуть стан укриттів і цілодобовий безперешкодний доступ до них населення.

Передумовою для серйозної дипломатії та міцного миру є сильна Україна — Блінкен

США і союзники не мають ілюзій щодо прагнень президента РФ Володимира Путіна і вважають, що передумовою для серйозної дипломатії та реального миру є сильна Україна, здатна стримувати будь-яку майбутню агресію. Тому західні партнери допомагають Україні у створенні збройних сил майбутнього.

Про це сказав держсекретар Ентоні Блінкен під час візиту у Гельсінкі, повідомляє кореспондентка Суспільного.

"Коли дивишся на довгострокові стратегічні цілі президента Путіна, не залишається сумнівів у тому, що сьогодні Росія опинилася у значно гіршому становищі, ніж до повномасштабного вторгнення", — сказав він.

За словами держсекретаря США, там, де Путін збирався показати силу, продемонстрував слабкість, де мав намір розколоти — об'єднав.

"Це не випадково, це прямий результат мужності та солідарності українського народу та продуманих, рішучих швидких дій, які ми та наші партнери зробили для підтримки України", — сказав Блінкен.

Він вкотре наголосив, що США і союзники мають намір підтримувати оборону України "сьогодні, завтра і стільки, скільки потрібно".

"І саме тому, що ми не маємо ілюзій щодо прагнень Путіна, ми вважаємо, що передумовою для серйозної дипломатії та реального миру є сильна Україна, здатна стримувати будь-яку майбутню агресію та захищатися від неї", — сказав держсекретар.

Блінкен зазначив, що відповідь Заходу на стратегію Путіна – "вигравати сьогоднішні битви, одночасно формуючи завтрашній стратегічний ландшафт".

"Це означає допомагати Україні у створенні збройних сил майбутнього – із сильними ВПС, у центрі яких перебувають сучасні бойові літаки. З інтегрованою мережею протиповітряної та протиракетної оборони. З сучасними танками та бронетехнікою. З національним потенціалом для виробництва боєприпасів. З навчанням та допомогою для підтримання сил та техніки у бойовій готовності", — сказав він.

Водночас Блінкен заявив, що США вітають "будь-яку ініціативу", яка допоможе посадити президента Путіна за стіл переговорів "для участі у змістовній дипломатичній роботі".

"Ми підтримуватимемо зусилля – чи то з боку Бразилії, Китаю чи інших країн, якщо вони допоможуть знайти шлях до справедливого та тривалого миру, який відповідає принципам Статуту ООН", – підкреслив держсекретар.

До Києва прибув президент Естонії Алар Каріс

Володимир Зеленський повідомив, що до Києва із візитом прибув президент Естонії Алар Каріс.

"Естонія серед тих, чия допомога нашій обороні – найшвидша і найбільша, якщо подивитися на співвідношення обсягу допомоги та ВВП країни. Дякуємо за всю підтримку", — написав президент у Telegram.

Воллес: Україна не стане членом НАТО найближчим часом

“Ми повинні бути реалістами і сказати: “Цього не станеться у Вільнюсі (під час саміту лідерів НАТО, запланованому на літо в столиці Литви — ред.). Цього не станеться найближчим часом”, — сказав міністр оборони Великої Британії Бен Воллес в інтерв'ю газеті The Washington Post.

Відповідаючи на запитання про перспективи вступу України до НАТО, Воллес зазначив, що існують розбіжності щодо шляху Києва до вступу. Міністр сказав, що НАТО, як і ЄС, не має повторювати помилок минулого, надаючи багато обіцянок таким кандидатам, як Україна.

Зеленський провів засідання Ставки. Говорили про проблему зачинених укриттів

Президент України Володимир Зеленський 2 червня провів чергове засідання Ставки Верховного головнокомандувача, під час якого зокрема доручив міністру з питань стратегічних галузей промисловості Камишіну провести повну ревізію всіх захисних споруд Києва, міністру внутрішніх справ Клименку — по всій Україні.

Міністри мають надати звіт за десять днів.

Міністр оборони Британії заявив, що у союзників закінчується обладнання, яке "можна пожертвувати"

У Великої Британії та інших союзників України вичерпуються запаси озброєнь, які вони можуть надати Києву, сказав міністр оборони Сполученого Королівства Бен Воллес в інтерв'ю газеті The Washington Post.

“Ми побачили реальність, яка полягає в тому, що наше оборонне обладнання, яке можна пожертвувати — закінчується”, — сказав Воллес.

Це означає  що тепер Велика Британія та інші країни змушені купувати більше зброї, а не надавати її  з національних запасів.

Водночас за словами Воллеса, західні країни продовжують підтримувати надання зброї та фінансування Україні. Вони не тиснуть на лідерів у Києві, щоб змусити сісти за стіл перемовин  з Росією та йти на поступки.

Киян, що знімали роботу ППО, відправили під цілодобовий домашній арешт

Чотирьох мешканців Києва суд відправив під цілодобовий домашній арешт, повідомила в коментарі Суспільному речниця міської прокуратури Максимець.

Вони, за даними СБУ, в ніч на 16 травня знімали роботу ППО в столиці та виклали фото і відео в соцмережі.

США вітають "будь-яку ініціативу", яка допоможе посадити Путіна за стіл перемовин — Блінкен

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що США вітають "будь-яку ініціативу", яка допоможе посадити президента Путіна за стіл переговорів "для участі у змістовній дипломатичній роботі".

"Ми підтримуватимемо зусилля – чи то з боку Бразилії, Китаю чи інших країн, якщо вони допоможуть знайти шлях до справедливого та міцного світу, який відповідає принципам Статуту ООН", — сказав Блінкен, виступаючи 2 червня у Фінляндії.

МАГАТЕ передасть персоналу українських АЕС необхідне медичне обладнання

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергетики Рафаель Гроссі повідомив, що незабаром експерти прибудуть на кілька українських АЕС, аби передати персоналу необхідне медичне обладнання та підтримку, обіцяну у квітні.

Є реальна можливість, що Україна зможе повернути Крим вже цього року — Воллес

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес в інтерв'ю The Washington Post заявив, що існує реальна можливість того, що Україна зможе успішно повернути Крим вже цього року, оскільки у Росії закінчується необхідне обладнання.

"Те, що ми бачили на полі бою, полягає в тому, що якщо ви вдарите російським силам в правильному місці, вони фактично розваляться. Можна посилати молодих людей вмирати десятками тисяч, що вони й роблять, але не можна магічно створити танки та системи озброєння, які їм потрібні", — сказав він.

Троє загиблих на Донеччині, поранені в інших областях: як минула доба у регіоних

Київщина: нічна атака із застосуванням росіянами одночасно ракет та БПЛА. Всі цілі знищені. Влучань не зафіксовано. Попередньо — двоє постраждалих від падіння уламків. Дорослий та дитина. Дорослого госпіталізовано та прооперовано. Життю нічого не загрожую, стан задовільний. Дитині допомогу надали вдома без госпіталізації.

Чернігівщина: за добу — 10 обстрілів, Новгород-Сіверський, Корюківський та Чернігівський райони. Вночі росіяни завдали авіаудару із гелікоптерів. В селі Сновської громади згоріли 5 будинків та 5 господарських споруд. Без жертв.

Сумщина: вночі та зранку армія РФ здійснила 6 обстрілів (17 вибухів). Обстрілів зазнали Білопільська, Шалигинська, Зноб-Новгородська, Середино-Будська, Юнаківська громади. Одна людина поранена.

Запорізька: 111 ударів завдали росіяни по 22 містах і селах області минулої доби. Одна людина загинула у Гуляйполі. Під час обстрілу у Плавнях постраждала сім'я - 35-річного чоловіка та 60-річну жінку з мінно-вибуховими травмами оперативно доставили до медичного закладу.

Дніпропетровщина: вчора було здійснено артилерійський обстріл та зафіксовано 2 випадки атаки БПЛА на території Нікопольського району. У Нікополі внаслідок обстрілу поранено двоє людей. Одна людина постраждала у Марганці.

Харківщина: минулої доби росіяни завдали ракетного удару по місту Харкову. Попередньо — із ЗРК С-300. Пошкоджено будівлі підприємства, зруйновано корпус апаратного цеху. Зазнали поранення жінка 63 років та чоловік 56 років, госпіталізації не потребували. Ще чотири людини постраждали по області.

Луганщина: минулої доби росіяни з повітря атакували Сергіївку та Білогорівку. Новоселівське, Невське та Білогорівку цього разу обстріляли із різних видів артилерійського озброєння. За добу противник здійснилт 94 обстріли (396 снарядів).

Донеччина: росіяни здійснили 38 обстрілів, обстріляли 20 населених пунктів. За добу на Донеччині: 3 загиблих, 12 поранених.

Миколаївщина: вночі силами та засобами протиповітряної оборони на Миколаївщині знищено російський ударний БпЛА "Shahed-136". Постраждалих по області немає.

Херсонщина: за добу по області росіяни здійснили 81 обстріл (381 снаряд), з них по м. Херсон — 9 обстрілів (38 снарядів). Загалом 16 людей протягом доби отримали поранення.

Нідерланди хочуть купити десятки танків Leopard 1 для України

Нідерланди хочуть придбати ще кілька десятків танків Leopard 1 для доставки в Україну, а також розглядають можливість поставки в Україну кількох зенітно-ракетних комплексів Patriot, повідомляє NL TIMES.

Зазначається, що Кабінет міністрів Нідерландів хоче закупити танки у швейцарського виробника, а для цього потрібно отримати дозвіл від швейцарського уряду, який "досі неохоче співпрацював у постачанні зброї".

У Київраді ухвалили рішення про цілодобовий доступ до укриттів

У Київраді ухвалили рішення про цілодобовий доступ до укриттів, обов'язкове для всіх установ і закладів, повідомив міський голова Кличко за підсумками засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

8 червня Київрада звернеться до парламенту щодо встановлення відповідальності за недопуск людей та неналежну роботу укриттів.

Суддю Тандира відсторонили від здійснення правосуддя

Суддю Макарівського райсуду Олексія Тандира відсторонили від здійснення правосуддя до 25 липня — за рішення одноголосно проголосували 13 членів Вищої ради правосуддя, повідомляє кореспондентка Суспільного.

Тандира підозрюють у вчиненні смертельної аварії в стані алкогольного сп’яніння в ніч на 26 травня, внаслідок якої загинув нацгвардієць.

У парламенті Швейцарії не дозволили третів країнам передавати Україні зброю швейцарського виробництва

Нижня палата парламенту Швейцарії — Національна рада — відхилила законопроєкт, який дозволив би третім державам передавати Україні зброю швейцарського виробництва, повідомляється на офіційному сайті парламенту.

Проти проголосували 98 депутатів, за — 75, двоє утрималися.

Дискусія про передачу зброї продовжуватиметься попри рішення Національної ради, оскільки на розгляді в парламенті перебуває ще кілька пропозицій на цю тему.

США закупатимуть у Японії тротил для снарядів, які передаватимуть Україні

Сполучені Штати домовилися з Японією про закупівлю тротилу для 155-мм артилерійських снарядів, які планують передати Україні в межах підготовки до контрнаступу Сил оборони, повідомляє Reuters.

Конституція Японії дозволяє використовувати військову силу лише для самооборони і забороняє японським компаніям експортувати зброю за кордон.

Однак за даними джерел, США знайшли можливість купити тротил у Японії в умовах глобальної нестачі боєприпасів. Ймовірно, йтиметься про продаж промислового тротилу, який є товаром подвійного призначення і використовується не лише військовими.

У Середино-Будській громаді на Сумщині через обстріл поранена людина

Уночі та зранку 2 червня армія РФ обстріляла п'ять громад Сумської області. У Середино-Будській поранений місцевий житель, загорівся будинок. Також російські військові відкрили вогонь по Білопільській, Шалигинській, Зноб-Новгородській та Юнаківській громадах, повідомили в ОВА.

Станом на 09:00 2 червня зафіксовані 6 обстрілів з мінометів, артилерії та стрілецької зброї.

Внаслідок обстрілу Вовчанська на Харківщині 1 червня поранені люди

Троє людей дістали поранень внаслідок обстрілу прикордонного Вовчанська з боку РФ 1 червня.

Про це повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Протягом дня російські окупанти масовано обстрілювали Вовчанськ", — написав Синєгубов.

У місті внаслідок обстрілу пошкоджені: магазин, приміщення пожежної частини, житлові будинки. На місці також спалахнули пожежі.

СБУ арештувала "нову порцію" активів Марченко на майже 740 млн грн

За матеріалами Служби безпеки накладено арешт на акції Оксани Марченко в 7 підприємствах припортової інфраструктури на Одещині, повідомили в СБУ зранку 2 червня.

Мова йде про корпоративні права в АТ "Ексімнафтопродукт", ПрАТ "Синтез Ойл", ПрАТ "Синтез Транзит", ТОВ "Укрлоудсистем", АТ "Одеснафтопродукт", ПрАТ "Чорноморський паливний термінал" та ТОВ "Альбіон Коммодітіз".

Дружина Медведчука володіла частками у цих компаніях через низку офшорних структур. Загальна вартість заблокованих активів становить майже 740 млн грн.

Рейд РДК на Бєлгородщину створив дилему для російського командування — британська розвідка

Російське командування зараз стоїть перед гострою дилемою: зміцнювати оборону в прикордонних регіонах Росії чи укріплювати свої позиції на окупованих територіях України. Про це інформує Міноборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки.

“Зранку 1 червня партизанські загони вдруге за останні десять днів атакували Бєлгородську область Росії. У складній обстановці на полі бою безпілотні літальні апарати завдали удару по місту Бєлгород (35 км на території Росії), в той час як влада евакуювала цивільне населення з прикордонного міста Шебікіно після обстрілу”, — йдеться у звіті британських розвідників.

За даними британської розвідки, російські військові та внутрішні війська, ймовірно, досягли швидшого успіху у стримуванні цього рейду, ніж попереднього.

Однак, згідно з власним прес-релізом Міноборони Росії, воно вдалося до розгортання всього спектру військових вогневих засобів на власній території, включаючи ударні вертольоти та важку термобаричну ракетну установку ТОС-1А.

Повітряні Сили: вночі знищили 21 "Шахед" і 15 крилатих ракет

Вночі 2 червня сили ППО знищили 21 "Шахед" і 15 крилатих ракет, якими росіяни атакували Україну, уточнили у командуванні Повітряних Сил ЗСУ.

За даними Повітряних Сил, спершу російські окупанти атакували дронами-камікадзе "Shahed-136/131". Це сталося близько 23.00 у ніч на 2 червня. Заходили з південного напрямку, використовуючи рельєф місцевості та русло Дніпра.

Близько 3.00 години крилаті ракети Х-101/Х-555, випущені стратегічними бомбардувальниками Ту-95мс з Каспію, уже були в повітряному просторі України. Заходили з північного напрямку, атакуючи Київ, маневрували, намагаючись ввести в оману протиповітряну оборону.

"Силами та засобами протиповітряної оборони Повітряних Сил, у взаємодії з ППО складових Сил оборони України, усі 15 крилатих ракет та 21 ударний дрон знищено", — повідомили у Повітряних Силах.

26 масованих обстрілів по місту. В Авдіївці від танкового обстрілу минулої доби загинула жінка

1 червня російські військові завдали 26 масованих обстрілів по Авдіївці й чотири авіаракетні удари. Минулої доби загинула жінка 1976 року народження, яка потрапила під танковий обстріл.

Про це в ефірі нацмарафону "Єдині новини" повідомив начальник Авдіївської МВА Віталій Барабаш.

За його словами, армія РФ стріляє з усього наявного озброєння — ствольною артилерією, танками, мінометами, "Градами".

Барабаш розповів, що 1736 людей лишаються в місті станом на ранок 2 червня. Всі жителі отримують гуманітарну допомогу. В Авдіївці досі шукають 12-річного хлопця.

"Вчора звернулися до ОВА та РВА, щоб вони подовжили термін примусової евакуації", — повідомив начальник міської військової адміністрації.

Також Віталій Барабаш сказав, що 1 червня військові РФ понад 250 разів обстріляли позиції навколо міста. "Трохи грунти не дають їм змоги штурмувати — декілька днів поспіль падали дощі. За минулу добу 8 штурмових дій по нашому напрямку відбулись. Досі прагнуть атакувати місто. За останні три тижні було декілька спроб "піти в лобову" на Авдіївку — всі спроби закінчилися буквально нічим", — розповів він. За словами Барабаша, у боях російські війська втратили техніку — більше десятка танків, БМП та декілька сотень солдатів.

Керівник МВА додав, що позавчора в одному бою українські війська ліквідували близько чотирьох десятків російських військових.

"Втрат немає, операція триває" — представники РДК

Представники Російського добровольчого корпусу вийшли на зв‘язок із Суспільним. Сказали таке: "Втрат немає, всі цілі будуть досягнуті. Операція триває. Всі коментарі, коли вийдемо".

"Російський добровольчий корпус" (РДК) та легіон "Свобода Росії" 1 червня оголосили про початок другої фази "звільнення" Бєлгородської області, опублікувавши відповідні відеозвернення. За їхніми словами, вони йшли у Шебекінському напрямку.

Майже три години ракети і дрони кружляли над Черкащиною — керівник ОВА

У ніч 2 червня на Черкащині чули звуки вибухів. Працювали сили ППО. Підсумок їхньої роботи наразі з'ясовують. Про це повідомив Суспільному керівник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець.

"Уночі наші оборонці надійно тримали небо над Черкащиною. Майже три години поспіль ми мали загрозу з повітря, фіксуючи масовий проліт ворожих ракет і дронів над територією", — повідомив Ігор Табурець.

Інформація про травмованих чи руйнації внаслідок повітряної атаки росіян не надходила.

"В області працювали сили ППО. Результати роботи наразі з'ясовуємо", — додав керівник ОВА.

Російські війська обстріляли дві громади на Миколаївщині

Протягом доби 1 червня армія Російської Федерації завдала артилерійських ударів по акваторії Очаківської громади. Також обстріляла населені пункти Куцурубської громади. Пошкоджені житлові будинки. Травмованих та загиблих немає.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

Військові Російської Федерації 1 червня 2023 року завдали артилерійських ударів по акваторії Очаківської громади Миколаївського району. Обстріли сталися о 10:59 та об 11:31. Травмовних немає.

О 16:30 обстрілів зазнали два населених пункти Куцурубської громади. Внаслідок влучань артилерійських снарядів пошкоджені житлові будинки. Загиблих і травмованих серед людей немає.

За інформацією районних військових адміністрацій, у місті Миколаїв, Первомайському, Баштанському та Вознесенському районах день та ніч минули без обстрілів.

Також за інформацією оперативного командування "Південь", в ніч проти 2 червня 2023 року під час ракетно–дронової атаки над Миколаївщиною сили протиповітряної оборони знищили ударний БпЛА іранського виробництва "Shahed-136", що використовують російські війська.

За минулу добу армія РФ обстріляла понад 20 населених пунктів Запорізької області: є загиблий та поранені

Протягом минулої доби, 1 червня, російські військові обстріляли 22 населених пункти Запорізької області. Одна людина загинула, дві — дістали поранення.

Про це 2 червня повідомили в Запорізькій ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Внаслідок обстрілів загинув 68-річний житель Гуляйполя.

"Під час обстрілу у Плавнях постраждала сім'я — 35-річного чоловіка та 60-річну жінку з мінно-вибуховими травмами оперативно доставили до медичного закладу", — повідомили в ОВА.

Армія РФ обстріляла: Новоданилівку, Полтавку, Степове, Кам'янське, Темирівку, Затишшя, Червону Криницю, Гуляйполе, Оріхів, Малу Токмачку, Преображенку, Ольгівське, Малинівку, Залізничне, Новоандріївку, Гуляйпільське, Чарівне, Білогір'я, Щербаки, Червоне, Степногірськ, Плавні.

Надійшло 31 повідомлення про руйнування будинків (квартир) громадян та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Внаслідок обстрілів Херсонщини російськими військами поранені 16 людей

Внаслідок обстрілів Херсонщини 1 червня поранені 16 людей. За добу армія РФ 81 раз обстріляла територію області. Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

Військові РФ з мінометів, артилерії, "Градів", ПТРК, БПЛА та авіації випустили 381 снаряд по Херсонщині, 38 – по Херсону. Обласний центр обстріляли дев'ять разів, йдеться в повідомленні.

Також Прокудін повідомив, що внаслідок обстрілів пошкоджені будівлі соціальної та критичної інфраструктури в Херсонському та Бериславському районах.

Пораненого внаслідок падіння уламків на Київщині чоловіка прооперували — КОВА

Пораненого внаслідок падіння уламків на Київщині чоловіка прооперували, загрози його життю немає, повідомив голова Київської ОВА Руслан Кравченко.

Внаслідок нічного обстрілу на Київщині пошкоджені цивільні об’єкти, травмовані люди — Офіс Генпрокурора

Внаслідок нічного обстрілу на Київщині пошкоджені цивільні об’єкти — приватні будинки, господарські споруди та автомобілі мирних мешканців. Про це інформує Офіс Генпрокурора.

11-річна дитина отримала тілесні ушкодження, чоловіка 68 років госпіталізовано до лікарні.

Під час огляду місць подій виявлено уламки дронів і ракет, тип яких встановлюється.

ISW проаналізував реакцію російської влади на рейд РДК на Бєлгородщині

Реакція російських чиновників і блогерів на обмежений рейд РДК і легіону “Свобода Росії” у Бєлгородській області свідчить про те, що в російському інформаційному просторі зберігається підвищена тривожність щодо війни в Україні. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Як повідомили в ISW, речник Кремля Дмитро Пєсков заявив 1 червня, що президент Росії Володимир Путін постійно отримує інформацію про ситуацію в Бєлгородській області. А також що Путін нагородив голову Шебекінського району Володимира Жданова орденом Мужності за його “реакцію на ситуацію на кордоні”.

Губернатор Бєлгородської області В’ячеслав Гладков оголосив, що російські чиновники в Бєлгородській області евакуювали 200 дітей до Пензенської області і планують евакуювати ще 600 дітей до Калузької і Ярославської областей 3 червня. Крім того, російська служба Бі-бі-сі повідомила 1 червня, що Гладков домовився з владою кількох російських регіонів прийняти 1200 жителів Бєлгорода під час евакуації.

“Ці евакуації, увага Путіна, про яку повідомлялося, і характеристика рейду Міноборони як спроби "вторгнення" на російську територію свідчать про те, що Кремль намагається використати ці обмежені рейди для підтримки поточних інформаційних операцій, які мають на меті представити війну в Україні як екзистенціальну і заручитися підтримкою всередині країни для затяжної війни”, — йдеться в аналітичному звіті.

За даними аналітиків, деякі російські провоєнні блогери використали ситуацію в Бєлгородській області для критики російського керівництва, тоді як інші стверджували, що обмежені рейди є передвісниками українських контрнаступальних операцій. Колишній російський офіцер Ігор Гіркін стверджував, що підвищена активність всередині Росії є наслідком того, що російські війська розтратили резерви восени 2022 року, російські чиновники не змогли перевести економіку на військові рейки, а також рішення Кремля не запроваджувати воєнний стан. Інший блогер прямо критикував Путіна за те, що він вдає, ніби в Шебекіному все гаразд.

На Донеччині за минулу добу загинули двоє людей, ще 12 поранені

Протягом 1 червня від обстрілів з боку армії РФ на Донеччині загинули двоє людей в Авдіївці та Часовому Ярі, також вдалося встановити інформацію щодо одного загиблого у Вугледарі. Ще 12 жителів області минулої доби отримали поранення, повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

За його словами, поранення дістали люди в Часовому Ярі, Торецьку, Сіверську, Антонівці, Красногорівці, Нью-Йорку, Ласточкиному.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1542 людини, поранення отримали 3632 людини. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

За добу російське військо втратило 540 військових — Генштаб ЗСУ

Станом на ранок 2 червня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 208 910 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 540 військових.

Російські війська з важкої артилерії атакували Нікополь на Дніпропетровщині

У ніч на 2 червня війська РФ вдарили з важкої артилерії по Нікополю на Дніпропетровщині. Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За його словами, загиблих та поранених немає.

Наразі територію обстрілу обстежують рятувальники.

За словами голови обласної ради Миколи Лукашука, повітряна тривога на Нікопольщині у ніч на 2 червня тривала майже 8 годин.

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 13 ударів по окупантах — Генштаб ЗСУ

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 9 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки, а також 4 — по зенітно-ракетних комплексах окупаційного війська. Про це зранку 2 червня повідомили у Генштабі ЗСУ.

Українські захисники знищили два російських ударних БпЛА типу “Ланцет” та один розвідувальний БпЛА типу “Орлан-10”.

Підрозділи ракетних військ і артилерії протягом минулої доби уразили один пункт управління, один зенітно-ракетний комплекс, п’ять артилерійських підрозділів на вогневих позиціях, дев’ять районів зосередження озброєння та військової техніки окупантів.

Окупанти продовжують примусову паспортизацію на Херсонщині

За даними Генштабу ЗСУ, російські окупанти продовжують примусову паспортизацію населення на тимчасово захоплених територіях Херсонської області. Зокрема, російська окупаційна адміністрація визначила 1 вересня цього року кінцевим терміном отримання паспорта громадянина РФ із обов’язковою письмовою відмовою від українського паспорта. Також, місцеві енергетичні компанії повідомляють про обов’язкове перепідписання  нових договорів на постачання електроенергії тільки при наявності російського паспорта.

Усім українським громадянам, які відмовляться від отримання російських документів, погрожують припиненням постачання електроенергії, депортацією, конфіскацією майна та примусовим виселенням із власних осель.

На фронті тривають обстріли — Генштаб ЗСУ

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається сталою, ознак формування наступальних угруповань не виявлено. Про це зранку 2 червня повідомили у Генштабі ЗСУ.

На Сіверському та Слобожанському напрямках окупанти продовжують зберігати військову присутність у прикордонних з Україною районах. Завдали авіаційного удару в районі Галаганівки Чернігівської області. Здійснили мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів Берилівка, Єліне, Містки, Хотіївка, Тимоновичі, Янжулівка, Красний Хутір та Миколаївка Чернігівської області; Середина-Буда, Атинське, Павлівка, Писарівка, Угроїди, Краснопілля, Славгород Сумської області, а також Уди, Козача Лопань, Гоптівка, Огірцеве, Гатище, Бугруватка, Вовчанськ, Мала Вовча, Варварівка, Бударки, Чугунівка на Харківщині.

На Куп’янському напрямку російські військові протягом минулої доби безуспішно наступали західніше Масютівки Харківської області та біля Куземівки на Луганщині. Завдали авіаційних ударів в районах Вільшана, Котлярівка, Крохмальне Харківської області та Сергіївка — Луганської. Артилерійських і мінометних обстрілів окупантів зазнали Фиголівка, Новомлинськ, Дворічна, Масютівка, Лиман Перший, Кислівка, Берестове Харківської області та Новоселівське Луганської області.

На Лиманському напрямку протягом минулої доби росіяни безуспішно наступали в районі Білогорівки Луганської області та Спірного на Донеччині. Завдали авіаційних ударів в районах Білогорівки Луганської області та Ямполівки, Сіверська та Спірного на Донеччині. Артилерійських обстрілів зазнали Невське, Білогорівка Луганської області та Новосадове,  Торське, Спірне і Миколаївка Донецької області.

На Бахмутському напрямку протягом доби російське військо завдало авіаційних ударів в районах Хромове, Біла Гора, Олександро-Шультине Донецької області. Від російських артилерійських обстрілів постраждали Краматорськ, Васюківка, Оріхово-Василівка, Новомаркове, Григорівка, Часів Яр, Іванівське, Предтечине, Біла Гора, Диліївка, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.

На Авдіївському напрямку окупанти не наступали. Завдали авіаційних ударів в районах Авдіївки та Водяного Донецької області. Здійснили артилерійські обстріли населених пунктів Авдіївка, Водяне, Первомайське, Карлівка Донецької області.

На Мар’їнському напрямку українські захисники відбили усі атаки окупантів у районі Мар’їнки. Там же росіяни завдали авіаційного удару, артилерійських обстрілів зазнали Георгіївка, Мар’їнка, Побєда та Новомихайлівка Донецької області.

На Шахтарському напрямку окупанти завдали авіаційних ударів в районах Вугледара, Пречистівки та Великої Новосілки Донецької області. Здійснили обстріли населених пунктів Вугледар, Пречистівка та Новоукраїнка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках окупанти продовжують оборонятися. Завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Роботине Запорізької області та Берислав, Козацьке, Одрадокам’янка Херсонської області. Здійснили обстріли населених пунктів Іллінка, Велика Новосілка, Времівка, Зелене Поле Донецької області; Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Білогір’я, Мала Токмачка та Новоандріївка Запорізької області; Марганець та Нікополь Дніпропетровської області; Зміївка, Веселе, Іванівка, Інгулець, Садове, Антонівка, Зеленівка, Дніпровське, Кізомис Херсонської області та місто Херсон.

Військо РФ вночі ударило по Україні, попередньо, 15 крилатими ракетами і 18 "Шахедами" — Генштаб ЗСУ

За попередньою інформацією, у ніч проти 2 червня окупанти ударили по Україні 15 крилатими ракетами (тип уточнюється) та  18 іранськими ударними БпЛА “Shahed” — усі ці повітряні цілі були знищені українськими захисниками. Про це зранку 2 червня повідомили у Генштабі ЗСУ. Інформація уточнюється.

Протягом минулої доби російське військо  завдало 12 ракетних ударів із застосуванням 10 балістичних та крилатих ракет типу “Іскандер” по Києву, які були знищені українськими захисниками, та 2 зенітних керованих ракет С-300 по Харкову. Крім того, завдали 46 авіаційних ударів та здійснили 107 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах. Є загиблі та поранені мирні громадяни, серед яких діти, пошкоджено дитячу поліклініку, житлові багатоквартирні будинки, приватні будинки та інша цивільна інфраструктура.

Ймовірність завдання ракетних та авіаційних ударів по всій території України і надалі залишається високою, наголошують у Генштабі ЗСУ.

На фронті окупанти продовжують зосереджувати основні зусилля на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей. Протягом минулої доби підрозділи сил оборони відбили 25 атак росіян.

Вночі над Києвом та навколо міста знищили понад 30 повітряних цілей — КМВА

У ніч проти 2 червня військо РФ атакувало Київ одночасно крилатими ракетами і дронами. Про це повідомив начальник КМВА Сергій Попко. За попередньою інформацією, у повітряному просторі над Києвом та навколо Києва силами та засобами протиповітряної оборони були виявлені і знищені понад 30 повітряних цілей різного типу.

Інформація щодо руйнувань і потерпілих відсутня.

"Пуски ракет були здійснені із стратегічних бомбардувальників Ту-95МС з району Каспію, ймовірно — крилатими ракетами типу Х-101/555. Синхронно, з різних напрямків Київ атакували БпЛА, за попередніми даними – баражуючі боєприпаси "Shahed". Але наша ППО — просто титани!" — написав Попко.

Тривогу у столиці оголосили о 1.55 ночі, відбій пролунав о 4.37. Пізніше в КМВА повідомили про виявлення у Дарницькому районі уламків на проїжджій частині зі слідами горіння, але ця інформація не підтвердилася.

Європарламент підтримав збільшення виробництва боєприпасів для України

Європейський парламент підтримав проєкт закону, що дозволяє Євросоюзу збільшити обсяги виробництва снарядів та ракет для України, а також пришвидшити темпи їхнього постачання, повідомляється на сайті установи.

"Закон про підтримку виробництва боєприпасів (ASAP) спрямований на прискорення доставки боєприпасів та ракет в Україну та на допомогу державам-членам поповнити свої арсенали. Впроваджуючи цільові заходи, включно із фінансуванням у розмірі 500 мільйонів євро, ASAP прагне наростити виробничі потужності ЄС для вирішення поточної нестачі оборонної продукції, зокрема боєприпасів класу "земля-земля" та артилерійських боєприпасів, ракет і їхніх компонентів", — йдеться у повідомленні.

Документ передбачає, що Європейська комісія визначатиме, картуватиме і постійно контролюватиме наявність цих оборонних виробів, їхніх компонентів та відповідних вихідних матеріалів. Законопроєкт також встановлює механізми, принципи та тимчасові правила для забезпечення своєчасної та постійної доступності цієї оборонної продукції для покупців у Європейському Союзі.

На початок