Примусова евакуація дітей, повернення з полону українських захисників. 377 день війни. Онлайн

Примусова евакуація дітей, повернення з полону українських захисників. 377 день війни. Онлайн

Примусова евакуація дітей, повернення з полону українських захисників. 377 день війни. Онлайн
. Український військовослужбовець гасить пожежу на палаючому танку в Часів Ярі, Донецька область, Україна, понеділок, 6 березня 2023 року. AP Photo / Libkos

7 березня — 377 день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни РФ проти України. Попередні головні новини читайте тут, відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • В бою під Бахмутом загинув герой України Дмитро Коцюбайло "Да Вінчі". Йому було 27 років.
  • Україна 7 березня повернула з російського полону 130 військових: 126 чоловіків та чотири жінки. Серед них — захисники "Азовсталі" та бійці з Донецького напрямку.
  • Кабінет міністрів схвалив механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій.
  • Російські військові розстріляли українського полоненого за слова "Слава Україні". За попередніми даними, ним був військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади Тимофій Шадура, який вважається зниклим безвісти з 3 лютого 2023 року. Зеленський пообіцяв РФ покарання за цей та кожен воєнний злочин, а у МЗС закликали Міжнародний кримінальний суд розслідувати вбивство.
  • За минулу добу армія РФ 65 разів обстріляла Херсонщину, четверо людей отримали поранення. На Донеччині через обстріли — одна загибла людина та семеро поранених.
  • Зеленський провів чергове засідання Ставки, де обговорили ситуацію в Бахмуті. Головнокомандувач ЗСУ Залужний та командувач Східного угруповання військ Сирський висловились за продовження оборони міста та подальше посилення позицій. Президент наказав "знайти відповідні сили, щоб допомогти хлопцям у Бахмуті".
  • Волонтерка Юлія Паєвська "Тайра" стала лауреаткою міжнародної премії "Відважні жінки". Церемонія нагородження відбудеться 8 березня у Білому домі.

Генеральний секретар ООН відвідує Україну

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш прибув до Польщі на шляху до України, повідомив Суспільному прессекретар Стефан Дюжаррік.

У середу, 8 березня, вранці генсек ООН зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським у Києві, щоб обговорити продовження Чорноморської зернової ініціативи в усіх її аспектах, а також інші актуальні питання.

"Це вже третій візит Генерального секретаря в Україну за останній рік. Пан Гутерріш повернеться до штаб-квартири ООН у Нью-Йорку у четвер вдень", — повідомили у пресслужбі.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 377 дня війни. Нову текстову хроніку 8 березня — читайте тут.

Протягом дня армійці РФ обстрілювали дві громади Сумської області, зафіксовано 45 ударів

7 березня, армійці РФ здійснили обстріли двох територіальних громад Сумської області: Білопільської та Есманської. Було зафіксовано 45 ударів з мінометів та артилерії. Про це повідомили в ОВА. Також в обласній військовій адміністрації додали, що за даними військових, ситуація на прикордонні Сумщини контрольована.

По території Білопільської громади був здійснений мінометний обстріл − 8 ударів.

Есманська громада зазнала 27 ударів з артилерії та 10 мінометних ударів. У Сумській ОВА зазначили, що жертв та руйнувань немає. Також в ОВА додали, що за повідомленнями військових, наразі оперативна обстановка на прикордонні Сумщини контрольована. Формування російських наступальних угруповань поблизу державного кордону не виявлено.

Канада надасть 3 млн доларів на розмінування об'єктів в Україні

Прем'єр-міністр Джастін Трюдо та міністр закордонних справ Канади Мелані Джолі оголосили про нову багатосторонню підтримку України, спрямовану на вирішення критично важливих потреб у сфері енергетики та безпеки. Оголошення було зроблено під час офіційного візиту до Канади президентки Європейської Комісії Урсули фон дер Ляєн.

Канада передасть Україні сім електричних трансформаторів, що допоможуть відновити енергосистему, зруйновану атаками Росії. Ці трансформатори, надані через механізм цивільного захисту ЄС, дозволять українцям живити свої домівки та користуватися найнеобхіднішими побутовими приладами.

"У тісній координації з Європейським Союзом Канада оголошує про виділення додаткових $3 млн на розмінування об'єктів в Україні. Це фінансування сприятиме важливим зусиллям з відновлення та реконструкції в Україні та доповнює понад 32 мільйони доларів, які Канада вже надала на підтримку протимінної діяльності", — йдеться у повідомленні уряду Канади.

В ОПУ відреагували на інформацію про "проукраїнську групу", яка нібито підірвала Nord Stream

Україна не має відношення до інциденту із "Північними потоками" у Балтійському морі і не має інформації щодо "проукраїнську групу із підриву". Про це заявив радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк.

"Хоча я люблю колекціонувати цікаві конспірологічні теорії про український уряд, мушу зазначити: Україна не має стосунку до казусу в Балтійському морі та не має інформації щодо "проукраїнських груп із підриву". Що сталося з "Північними потоками"? "Вони затонули", як кажуть у самій РФ…" — написав він у Twitter.

7 березня газета New York Times повідомила про нібито причетність "проукраїнської групи" до підриву газопроводів "Північний потік". У відповідь на публікацію NYT, в уряді Німеччини заявили, що розслідування вибуху на газопроводі "Північний потік" ще не дало результатів.

США не виключають можливості впровадження санкцій проти Грузії

Як заявив на брифінгу речник Держдепартаменту США Нед Прайс, США схвильовані ухваленням парламентом Грузії законопроекту про "іноагентів", ініційованого партією "Сила народу".

Цей законопроєкт парламент ухвалив у першому читанні. Він фактично є аналогом закону, ухваленого в Росії. Згідно з документом, ЗМІ та громадським організаціям, які отримують фінансування з-за кордону, надаватимуть статус "агентів іноземного впливу". Реєструвати іноагентів має прокуратура. Для фізичних осіб за порушення закону передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років, для юридичних — штраф.

"США це партнер Грузії останні десятиліття . США продовжує бути партнером населення Грузії . Але кожен хто голосував за цей закон буде притягнутий до відповідності, — наголосив Прайс. — Ми продовжимо моніторити ситуацію у Грузії . Мирні протести мають право відбуватися, а люди — мають право виявляти свою позицію, таке право має людина в кожній країні світу".

Збитки, яких Росія завдала довкіллю України, мають стати складовою репарацій — Єрмак

Про це заявив керівник Офісу президента Андрій Єрмак. Він зазначив, що світ не повною мірою усвідомлює масштаб загрози екологічній системі України, а також ризики для інших країн, що їх несе російське вторгнення. Саме тому це питання має стати предметом обговорення на всіх міжнародних майданчиках.

"Та шкода, якої вже завдано українській екосистемі, обчислюється мільярдами доларів. Це має стати складовою репарацій, сплати яких ми вимагатимемо від Росії", – сказав Андрій Єрмак.

Він додав, що екологічний чинник має відіграти важливу роль у формуванні проукраїнської позиції окремих країн світу, які досі дотримувалися нейтралітету в питанні війни в Україні.

Усі три версії щодо авіатрощі у Броварах залишаються робочими – Клименко

Усі три основні версії у розслідуванні причин авіакатастрофи у Броварах 18 січня, у якій загинули керівництво і співробітники Міністерства внутрішніх справ, залишаються робочими. Йдеться про порушення правил польоту, технічна несправність гелікоптера та умисні дії щодо знищення транспортного засобу.

Про це у інтерв'ю Укрінформу заявив очільник МВС Ігор Клименко. Він нагадав, що причини падіння гелікоптеру розслідують СБУ і ДБР під процесуальним керівництвом Офісу генпрокурора.

"Я пропоную дочекатися результатів проведених експертиз, у тому числі із залученням іноземних, передусім французьких, спеціалістів", – сказав міністр.

Він додав, що саме міністр внутрішніх справ ухвалює рішення про використання того чи іншого гелікоптера або літака.

У Броварах Київської області 18 січня впав гелікоптер, унаслідок катастрофи загинуло керівництво МВС — міністр Денис Монастирський, державний секретар міністерства Юрій Лубкович та перший заступник міністра Євгеній Єнін. За останніми даними загинули 14 людей, з них одна дитина. Отримали поранення 25, з них — 11 дітей. Кабмін створив робочу групу для розслідування авіакатастрофи.

ЄС запровадив санкції проти чотирьох росіян за сексуальне насильство

Рада Європейського Союзу запровадила санкції щодо дев'яти фізичних та трьох юридичних осіб за порушення прав людини, зокрема, за застосування сексуального та гендерного насильства. Серед них четверо росіян — двоє військових і двоє поліцейських, йдеться на сайті Єврокомісії.

У санкційному списку двоє російських офіцерів – генерал-майор Микола Кузнєцов та полковник Раміль Ібатуллін. У документі зазначено, що військові під їхнім командуванням систематично брали участь в актах сексуального насильства та зґвалтувань в Україні навесні 2022 року.

Співробітники московської поліції, які підпали під санкції Євросоюзу — це Олександр Федоринов та Іван Рябов. Як зазначили в ЄС, Федоринов, як в.о. начальника поліційної дільниці в Москві в березні 2022 року санкціонував довільні арешти та затримання, а також подальші тортури жінок, які брали участь в антивоєнних демонстраціях.

Співробітник того ж відділення Рябов за наказом Федоринова в березні 2022 року довільно затримував і катував жінок, які брали участь в антивоєнних демонстраціях.

У Києві затримали чоловіків, які фотографували об'єкти інфраструктури

Про це повідомляє патрульна поліція столиці.

"Нещодавно на вулиці Резервній охоронці порядку помітили чоловіка, який побачивши поліцейських, помітно занервував та підозріло себе поводив. Під час поверхневої перевірки в телефоні 26-річного киянина інспектори виявили додаток, через який він фотографував об'єкти інфраструктури міста та отримував за це винагороду", — йдеться у повідомленні.

Інший випадок трапився на вулиці Богатирській. У 42-річного чоловіка патрульні виявили бінокль, записувальні прилади та фотоапарат, в якому були зображення блокпостів та військових об'єктів Києва.

Гуттериш 8 березня зустрінеться з Зеленським

Про це йдеться у повідомленні представника генерального секретаря ООН.

"Генеральний секретар щойно прибув до Польщі на шляху до України. У середу вранці він зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським у Києві, щоб обговорити продовження Чорноморської зернової ініціативи в усіх її аспектах, а також інші актуальні питання", — повідомили у штаб-квартирі ООН.

Це вже третій візит Генерального секретаря до України за останній рік. Гутерриш повернеться до штаб-квартири Організації Об'єднаних Націй у Нью-Йорку 9 березня у другій половині дня.

У Бердянську пролунав вибух

Про це повідомляє міський голова Мелітополя Іван Федоров.

"Місцеві повідомляють, що нібито це наслідки "прильоту", — написав Федоров у Telegram.

Російські війська вдарили по Синельниківському району Дніпропетровщини

Протягом дня, 7 березня, військові РФ обстріляли з важкої артилерії Синельниківський район Дніпропетровщини. Про це повідомив очільник обласної ради Микола Лукашук.

За його словами, під вогонь потрапила Великомихайлівська громада, пошкоджено лінію електропередач. Минулося без поранених. Більше російських атак в області протягом дня не було, написав посадовець.

Канадські інструктори навчатимуть українських бійців тактичній медицині

Про це під час пресконференції у Кінгстоні оголосив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

"Ми продовжуємо навчання інженерів у рамках операції UNIFIER щонайменше до осені, а також відправляємо військовослужбовців Збройних сил Канади для допомоги українським силам із тактичними медичними навичками", — сказав Трюдо.

Він додав, що Канада також додатково виділить 3 млн доларів на розмінування в Україні, та крім того працюватиме над доставкою енергетичного обладнання до України.

"Попередила одразу". Марта Костюк — про відмову від рукостискання з росіянкою після дебютного фіналу WTA

Марта Костюк у березні здобула свій перший титул на рівні WTA. 20-річна українка тріумфувала на турнірі ATX Open в американському Остіні. У фінальному матчі друга ракетка України здолала росіянку Варвару Грачову в двох партіях за 92 хвилини на корті. Після переможного розіграшу між тенісистками не відбулося традиційного рукостискання біля сітки, також за підсумками фіналу не було й спільного фото між суперницями з церемонії нагородження.

Читайте також: "Хочу присвятити цей трофей Україні". Марта Костюк прокоментувала виграш першого турніру WTA у кар'єрі

Костюк, що від початку повномасштабного російського вторгнення активно виступала за якомога жорсткіші санкції проти тенісисток з РФ та Білорусі, принципово відмовилася від символічного жесту на тлі війни в Україні. Про це тенісистка розповіла в інтерв'ю порталу btu.org.ua.

Про позицію Грачової стосовно війни Росії в Україні:

"Варвара не висловила ані мені особисто, ані публічно свого засудження вторгнення Росії до України, засудження дій влади своєї країни. Тому для мене це певна ознака того, що в душі людина підтримує те, що відбувається зараз, підтримує війну".

Серед іншого, Костюк пояснила, що заздалегідь сповістила організаторів про свою позицію напередодні фіналу.

Ляшко розповів, скільки відновлено медзакладів, зруйнованих за час війни

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

"Зараз близько 200 лікарень відновили. Центри первинної медико-санітарної допомоги в деяких населених пунктах побудували з нуля, бо були зруйновані вщент. Але велика кількість (медзакладів, — ред.) залишається пошкодженою", — сказав він.

За словами міністра, у багатьох випадках відновлення не можуть розпочати, бо медзаклади постійно перебувають під обстрілами, і це впливає на доступність медичної допомоги. Водночас Ляшко наголосив, що там, де є можливість, медзаклади модернізують, зокрема їм передають обладнання, закуплене або за кошти держбюджету, НСЗУ або за міжнародних партнерів.

На Херсонщині в окупованому Стрілковому школярів змушують співати гімн РФ

На Херсонщині в окупованому Стрілковому Генічеського району так звані "вчителі" примушують дітей на перерві вивчати та співати гімн РФ. Про це йдеться у вечірньому зведенні Генерального штабу Збройних сил України.

Після уроків, окупаційні освітяни залишають школярів разом з батьками вивчати російські конституцію, законодавство, історію та літературу, повідомляє у зведенні Генштаб.

Зеленський подякував українським захисникам, які знищують армію окупантів

"67-ма бригада, воїни, слава вашій хоробрості! Всі українці, хто б’ється за Бахмут, слава вашому героїзму! Дякую всім воїнам, чиї стійкість і наполегливість знищують армію окупанта на Донбасі! Сьогодні відзначу за результати 10-ту окрему гірсько-штурмову бригаду, 56-ту окрему мотопіхотну, 93-тю і 54-ту окремі механізовані бригади. Слава вам, воїни! Морпіхи "Тридцятьпʼятки", десантники 79-ї десантно-штурмової бригади, 55-та артилерійська бригада, наші гармаші. Слава вам, воїни!", — наголосив Володимир Зеленський.

Президент також подякував прикордонникам, Нацгвардії, розвідці, силам безпеки, які діють на донбаських напрямках: "Слава всім, хто дає результат Україні там, де тривають найжорсткіші битви! Кожному солдату, сержанту, офіцеру, генералу, які разом зі своїми бійцями в боях, – слава!".

Зеленський: В бою під Бахмутом загинув герой України Дмитро Коцюбайло "Да Вінчі"

Про це повідомив президент Володимир Зеленський.

"Сьогодні в бою загинув Да Вінчі, герой України, доброволець, людина-символ, людина-хоробрість, – Дмитро Коцюбайло. Боєць 67-ї окремої механізованої бригади, комбат. Загинув в бою під Бахмутом, у бою за Україну", — сказав президент.

Сили оборони знищили російський ракетний комплекс ППО “Бук-М1-2”

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

"Авіація Сил оборони України завдала 6 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії протягом доби уразили 1 російський зенітний ракетний комплекс ППО “Бук-М1-2” та 3 райони зосередження живої сили противника", — зазначили у Генштабі.

Росіяни обороняються на Запорізькому та Херсонському напрямках — Генштаб

"Основні зусилля ворог і далі зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Продовжує безуспішні наступальні дії в районі Оріхово-Василівки, Дубово-Василівки, Бахмута, Кам’янки, Авдіївки та Мар’їнки Донецької області", — повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

Протягом доби росіяни завдали по території України 19 авіаційних та 1 ракетний удар, а також 5 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

  • На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Протягом поточної доби війська РФ здійснили мінометні та артилерійські обстріли районів населених пунктів Сеньківка, Карповичі Чернігівської області; Старікове, Голишівське, Павлівка, Волфине, Грабовське на Сумщині та Гур’їв Козачок, Ветеринарне, Козача Лопань, Стрілеча, Глибоке, Красне, Зелене, Анискине, Дворічна і Западне Харківської області.
  • На Куп’янському та Лиманському напрямках росіяни намагаються прорвати оборону українських військ. Вели безуспішні наступальні дії у напрямку Гряниківки, Невського та Спірного. Здійснив артилерійські обстріли районів населених пунктів Табаївка та Крохмальне Харківської області; Стельмахівка, Невське, Червонопопівка, Діброва Луганської області, а також Серебрянка, Спірне, Роздолівка, Федорівка та Ягідне на Донеччині.
  • На Бахмутському напрямку війська РФ продовжують наступати, не припиняють штурмувати місто Бахмут. Українські захисники відбили атаки в районах населених пунктів Іванівське, Кліщіївка та Бахмут. Ворожих обстрілів зазнали Залізнянське, Дубово-Василівка, Богданівка, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Диліївка, Торецьк, Залізне та Нью-Йорк Донецької області.
  • На Авдіївському та Шахтарському напрямках росіяни здійснили безуспішні наступальні дії в напрямку населених пунктів Красногорівка, Новокалинове, Кам’янка, Сєверне, Первомайське, Невельське і Мар’їнка. Обстрілів РФ зазнали райони понад 15 населених пунктів. Серед них — Бердичі, Авдіївка, Водяне, Красногорівка, Георгіївка, Вугледар, Золота Нива, Велика Новосілка, Времівка та Нескучне Донецької області.
  • На Запорізькому та Херсонському напрямках військові РФ обороняються. Обстрілів зазнали, зокрема, Малинівка, Гуляйполе, Залізничне, Мала Токмачка, Таврійське, Новоданилівка, Новоандріївка, Степове і Кам’янське Запорізької області, Нікополь - Дніпропетровської, а також Шляхове, Берислав, Шилова Балка, Тягинка, Антонівка, Дніпровське, Білозерка та Станіслав Херсонської області та місто Херсон. Загалом, райони 30 населених пунктів.

Повернення полонених українців: наймолодшому звільненому ще не виповнився 21 рік

У Координаційному штабі повідомили подробиці операції з обміну військовополонених.

"Більшість звільнених – 87 осіб – потрапили в полон у Маріуполі, зокрема, були евакуйовані з "Азовсталі". Решта врятованих українців воювали на Донецькому (в районі Бахмута та Соледара) та Луганському напрямках", — йдеться у повідомленні.

Читайте також: Захисники Бахмуту, Соледара та "Азовсталі". Україна повернула з російського полону 130 військових

Серед звільнених – 45 військовослужбовців Збройних сил України, 25 нацгвардійців, 23 прикордонника, 21 воїна Військово-морських сил України, восьмеро "тероборонівців" та вісім представників Державної спеціальної служби транспорту.

"Більшість захисників та захисниць повертаються додому з пораненнями та хворобами, набутими в боях та під час перебування в неволі. Наймолодшому звільненому ще не виповнився 21 рік, найстаршому скоро виповниться 64 роки", — додали у Координаційному штабі.

За рік прикордонники затримали понад 11 тисяч порушників кордону

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну прикордонники затримали більше ніж 11 тисяч порушників кордону. Вони намагалися виїхати поза пунктами пропуску. Ще понад 4 тисячі намагалися виїхати за підробленими документами., повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко. "Найбільше ми затримуємо на ділянках кордону з Румунією та Молдовою. Загалом з 24 лютого на зеленій ділянці кордону було затримано понад 11 тисяч таких порушників. Ще 4100 порушників було зупинено в пунктах пропуску під час спроби виїхати за підробленими документами та в інший незаконний спосіб", — сказав Демченко. За його словами найбільша кількість тих, хто намагався незаконно перетнути кордон за підробленими документами фіксувалась на кордоні з Угорщиною та Польщею.

На Миколаївщині виявили місця дислокації російських військ

Правоохоронці продовжують фіксувати воєнні злочини російських військових на території Миколаївщини. Сьомого березня прокурори, поліцейські та вибухотехніки оглянули місця дислокації військовослужбовців Російської Федерації на території Баштанського району.

Про це повідомляє Миколаївська обласна прокуратура.

Правоохоронці та вибухотехніки оглянули місця дислокації російських військових у селі Бурханівка Снігурівської територіальної громади. На місцях дислокації військ РФ виявили боєприпаси, документи та інші відомості, які підтверджують воєнні злочини та допоможуть ідентифікувати безпосередніх учасників подій.

Встановлюються всі обставини вчинення російськими солдатами воєнних злочинів, досудові розслідування тривають за фактом "Порушення законів та звичаїв війни".

МЗС України відреагувало на закиди Лукашенка про Мачулищі

Міністерство закордонних справ України "категорично відкидає інсинуації" невизнаного низкою держав президента Білорусі Олександра Лукашенка про нібито причетність України до атаки на російський літак-розвідник А-50У на аеродромі "Мачулищі". Про це у Facebook написав речник МЗС Олег Ніколенко.

За його словами, заяви Лукашенка є черговою спробою створити штучну загрозу зі сторони України заради виправдання своєї підтримки агресії Росії.

"Загрозу потрібно шукати не в Україні, яка бореться за себе та шукає миру. Вона лежить в Росії, яка всілякими способами намагається іще більше втягнути Білорусь у війну, остаточно позбавити її незалежності та суверенітету", — написав Ніколенко.

Розстріл за "Слава Україні": у ГУР кажуть, що убивць вже розшукують

Розстріл росіянами беззбройного українського полоненого — це порушення Женевських конвенцій. В Україні вже триває робота з розшуку російських військових, які скоїли цей злочин. Про це в етері Суспільного заявив представник ГУР Міноборони Андрій Юсов.

"Це черговий тяжкий злочин окупантів, кричуще порушення міжнародного права. Мова йде про страту військовополоненого, який без зброї і під захистом Женевської конвенції. Після гасла "Слава Україні" його було вбито. Це прояв геноцидної війни", — сказав він.

У відповідь на питання чи може бути це відео з вбивством російською провокацією, Юсов зазначив, що у будь-якому разі — це свідомий крок.

"Свідомо записали цей злочин на відео і свідомо його оприлюднили. Ті акти геноциду, яких рашисти не соромляться. Це публічна політика цього людиноненависницького режиму і цієї, так званої, армії. Для чого? Для підвищення рівня ненависті до українців всередині країни, залякати самих українців. Але це речі, які лише згуртовують українців до боротьби", — сказав представник ГУР.

Він наголосив, що "якими б не були вороги", українці дотримуються міжнародного права у поводженні із російськими військовими.

Юсов також зазначив, що українські правоохоронці уже розшукують росіян, які розстріляли українського полоненого воїна.

"Це комплексна робота, яка вже триває. Це завдання всіх і честі також. І в цьому випадку, і в інших. Завдання всього сектору безпеки і оборони, а також і громадянського суспільства. Думаю, що будуть встановлені", — сказав він.

Представник ГУР також зазначив, що Офіс уповноваженого з питань щодо безвісти зниклих та загиблих за особливих обставин, Координаційний центр працюють над поверненням не лише українських військовополонених, але й загиблих захисників. "Кожен має повернутися додому", — наголосив він.

Крім того, Юсов зазначив, що правовий статус військовослужбовців національних підрозділів та іноземного легіону не відрізняються. Вони на законних підставах проходять військову службу за контрактом і мають всі права і обов’язки військовослужбовців ЗСУ.

"Україна як держава гарантує захист прав всім військовослужбовцям, у т.ч. іноземним громадянам і військовослужбовцям національних підрозділів та іноземному легіону. В разі необхідності лікування в реабілітаційних центрах, а за потреби за кордоном", — сказав він.

За словами представника ГУР, були випадки, коли іноземні громадяни потрапляли в полон, їх визволяли, і вони так само свідчили про порушення прав і умов утримання військовополонених.

"В даній ситуації однаково погано всім. Україна бореться за повернення кожного свого захисника і цивільних так само", — сказав Юсов.

У Бахмуті досі залишаються близько п'яти тисяч людей, серед них — 37 дітей — ОВА

Попри напружену ситуацію в Бахмуті, який зруйнований на 80%, тут залишаються меньше п'яти тисяч жителів, серед них 37 дітей. Про це під час марафону розповів голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

"Евакуйовано всіх дітей, чиї батьки позбавлені батьківських прав, дітей-сиріт, дітей, які перебувають у дитячих будинках сімейного типу", — зазначив Кириленко.

За словами Кириленка, у місті залишається 37 дітей, що мають батьків, які відмовляються евакуюватися.

Україна повернула з російського полону 130 військових

Під час чергового обміну Україна повернула з російського полону 130 військових, повідомив голова ОП Андрій Єрмак.

Кабмін дозволив примусову евакуацію дітей із зон активних бойових дій

Кабінет міністрів схвалив механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій. Таке рішення було ініційоване та розроблене Координаційним штабом з питань проведення обов’язкової евакуації населення, повідомляє пресслужба Кабміну.

Підставою для проведення обов’язкової евакуації відтепер є рішення обласних військових адміністрацій, погоджене з органами військового командування та Координаційним штабом з питань проведення обов’язкової евакуації населення.

Обов’язкова евакуація у примусовий спосіб дітей здійснюватиметься за супроводом одного з батьків, особи, яка їх замінює, або іншого законного представника.

У Кабміні зазначають, що діти, що опинилися у зоні проведення бойових дій, не можуть самі про себе подбати. Тому вся відповідальність за них – на дорослих. Відмова батьків чи опікунів евакуювати дитину не допускається. Адже йдеться про її життя.

Питання захисту життя дітей та їх негайної евакуації з особливо небезпечних територій взяла під особистий контроль віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук.

"Обов’язок держави – оберігати життя і здоров’я дитини. Прийняте сьогодні рішення має спонукати батьків більш зважено підходити до питання евакуації їхніх дітей. Якщо дорослі не спроможні подбати про безпеку дитини, то це має зробити держава", – прокоментувала Верещук.

Генеральний секретар ООН відвідує Україну

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш прибув до Польщі на шляху до України, повідомив Суспільному прессекретар Стефан Дюжаррік.

У середу, 8 березня, вранці генсек ООН зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським у Києві, щоб обговорити продовження Чорноморської зернової ініціативи в усіх її аспектах, а також інші актуальні питання.

"Це вже третій візит Генерального секретаря в Україну за останній рік. Пан Гутерріш повернеться до штаб-квартири ООН у Нью-Йорку у четвер вдень", — повідомили у пресслужбі.

Перші польські Leopard вже в Україні

У пресслужбі Міністерства оборони Польщі повідомили, що перші чотири танки Leopard 2 вже в Україні. Цього тижня країна передасть ще десять з 14 обіцяних танків. Також віцепрем'єр-міністр Маріуш Блащак повідомив, що в Польщі готові запустити сервісний хаб на заводі Bumar-Łabędy, який займатиметься ремонтом і сервісним обслуговуванням танків Leopard, що поставляються в Україну.

"Завод Bumar-Łabędy має належні умови для ведення такої діяльності. Але є принципова проблема у вигляді відсутності запчастин для цих танків. Це виклик, який стоїть перед Польщею та Канадою. Але, звичайно, це проблема, яку може вирішити лише Німеччина, німецька оборонна промисловість", — зазначив він.

Лукашенко визнав, що російський літак A-50 отримав ушкодження на аеродромі Мачулищі

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що російський літак далекої розвідки А-50У зазнав ураження в результаті атаки на аеродромі "Мачулищі".

Про це повідомляє пресслужба президента Білорусі.

"На щастя, літак не зазнав якихось значних пошкоджень, крім подряпин і однієї пробоїни в корпусі, яка військовому літаку не заважає виконувати його обов'язки", — сказав Лукашенко.

Також він додав, що попросив росіян прислати інший А-50.

Лукашенко також розповів, які завдання виконував літак-розвідник на території Білорусі.

"Що це за літак? На території Білорусі це не російський літак. Це я попросив президента Росії направити мені повітряне судно для того, щоб ми могли контролювати периметр наших білоруських кордонів, та у спільному білорусько-російському угрупованні відпрацьовувати певні навички", — сказав Олександр Лукашенко.

Він наголосив, що А-50 "не залітав на територію України, навіть не наближався до кордону".

У Чорному морі знаходиться 11 кораблів РФ, серед яких нема ракетоносіїв

Керівниця пресцентру Сил оборони та охорони оперативного командування “Південь” Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону Суспільного повідомила, що зараз всі ракетоносії РФ заведені в пункти базування, станом на зараз в Чорному морі 11 кораблів, серед яких немає ракетоносіїв.

"Те, що вони маневрують і намагаються змінювати пункти розташування кораблів, це швидше за все спроба підшукати нову тактику. Погодна ситуація не впливає на це. Вона стабільна — немає штормового попередження, погіршення погоди. Скоріше за все, ракетоносії треба переспорядити, або бойовий дух не такий вже й бойовий", — зазначила вона.

У Повітряних силах повідомили, що системи Patriot невдовзі будуть в Україні

Речник командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону Суспільного наголосив, що система Patriot буде в Україні, їх очікують найближчим часом.

"Рішення прийнято, люди навчаються. Очікуємо найближчим часом, є заяви про навчання наших людей на цих комплексах. Як побачите, що наш командувач тестує за кермом Patriot, як це було з IRIS-T нещодавно у підсумковому матеріалі про рік війни, то він вже точно буде в Україні. Або ж ми сповістимо про перший рашистський літак, який зіб’є той Patriot — здатен збивати цілі на відстані до 150 км аеродинамічні цілі. Це літаки, гелікоптери, крилаті ракети. Балістика менше — 40 км — але це дуже потрібна для нас зброя разом із SAMP-T. Наберемося терпіння", — зазначив Ігнат.

У батальйоні "Братство" заявляють, що Ткаченко заборонив відспівувати їхніх військових у Лаврі

Лідер добровольчого батальйону "Братство" Дмитро Корчинський заявив, що Мінкульт не дозволив відспівувати в Лаврі чотирьох бійців диверсійної групи батальйону, які загинули в Брянській області РФ 25 грудня 2022 року. У міністерстві повідомили, що не отримували таких звернень.

Дмитро Корчинський у своєму Facebook написав, що міністр культури Олександр Ткаченко "не дозволив керівництву Києво-Печерського заповідника відімкнути Успенський собор Лаври для панахиди над загиблими бійцями".

Своєю чергою Мінкульт розмістив у своїх соціальних мережах повідомлення, що "не надавало відмови щодо відспівування загиблих військових в Успенському соборі 7 березня". Як зазначили в міністерстві, для проведення панахиди потрібне звернення від релігійних громад, а вони нічого не отримували.

"Станом на 23:50 6 березня до МКІП не було звернень від ПЦУ або будь-якої іншої релігійної громади. Відповідно до цього жодних відмов чи погоджень МКІП не надавало", — йдеться у повідомленні Мінкульту.

У своєму дописі Дмитро Корчинський пише, що до Ткаченка особисто звертався Митрополит Єпіфаній.

"Причина одна — вам і вашому міністру наплювати на загиблих героїв. Загиблі хлопці, ще до повномасштабного вторгнення брали участь у десятках громадських акцій за звільнення лаври від УПЦ ФСБ. Саме тому вони мали бути відспівані в ній", — пише Корчинський.

Після того, як у верхніх соборах Києво-Печерської лаври перестали служити представники УПЦ (МП), то розпоряджатися тим, хто служитиме у храмах стало Міністерство культури та інформаційної політики України.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Сухопутні війська оприлюднили попередні дані про розстріляного на відео військового

У пресслужбі 30-ої окремої механізованої бригади повідомили, що 6 березня в соціальних мережах та засобах масової інформації було оприлюднено відеозапис розстрілу військовослужбовця Збройних Сил України, якого російські окупанти стратили після його слів "Слава Україні!"

За попередніми даними, загиблим є військовослужбовець 30-ї окремої механізованої бригади Тимофій Миколайович Шадура.

"Тимофій Шадура вважається зниклим безвісти з 3 лютого 2023 року після бойових дій в районі міста Бахмут. Наразі тіло нашого військовослужбовця знаходиться на тимчасово окупованій території. Остаточне підтвердження щодо особи буде встановлено після повернення тіла та проведення відповідних експертиз", — йдеться в повідомленні.

Міноборони закликало громадян до "тиші" через загибель українського полоненого

"До загиблих та їх родин має бути насамперед повага. Соцмережі і тактовність - несумісні, менше з тим, краще дочекатись допоки бригада (командир) офіційно підтвердить особу загиблого", — написала заступниця міністра оборони Ганна Маояр.

Армія РФ обстріляла Костянтинівку з "Торнадо-С", двоє лююдей поранені

Російські окупаційні війська 6 березня з РСЗВ "Торнадо-С" обстріляли Костянтинівку. Обстрілом пошкоджені газогін, заклад освіти та житлові будинки. Поранень зазнали мирні жителі. Також російські війська обстріляли ще 14 населених пунктів області.

Про це повідомила пресслужба поліції Донеччини

"З "Торнадо-С" та артилерії окупанти обстріляли Костянтинівку. Руйнувань зазнали заклад освіти, газогін, 3 багатоквартирних та один приватний будинок, гаражі, автомобілі. Є поранені цивільні мешканці", — повідомили у поліції.

За інформацією очільника Донецької ОВА Павла Кириленка, через обстріл Костянтинівки поранення отримали двоє людей.

Відбої тривоги.

СБУ затримала чоловіка, який збирав розвіддані для захоплення Очакова

Служба безпеки України заявила про затримання агента головного управління генерального штабу ЗС Росії, який збирав розвідувальні дані для захоплення Очакова на Миколаївщині.

"Контррозвідка Служби безпеки зірвала плани РФ щодо створення умов для окупації території прибережних районів Миколаївської області. У результаті масштабної спецоперації в Очакові затримано агента головного управління генерального штабу зс РФ (більше відомого як гру), який збирав розвіддані для захоплення українського міста", — йдеться у повідомленні.

Україна отримала допомогу для енергосектору з 30 країн — Галущенко

Україна отримала від міжнародних партнерів 450 вантажів гуманітарної допомоги з енергетичним обладнанням від початку повномасштабного вторгнення РФ. Загальна вага допомоги сягнула понад 5650 тонн. Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко.

"Завдяки цій допомозі ми змогли відновити роботу великої кількість об’єктів енергетичної інфраструктури, які росіяни обстрілювали з ракет, дронів та артилерії. Це надзвичайно великий внесок в енергетичну стабільність України і, зрештою, нашої майбутньої перемоги", — зазначив Галущенко.

Серед отриманого обладнання – понад 1700 генераторів, близько тисячі трансформаторів, мобільні газові котельні, спецтехніка, високовольтне обладнання для ремонту ЛЕП, пересувна кабельна лабораторія.

Усього допомогу Україні надали 30 країн світу з різних континентів. Завдяки цьому повернули "світло і тепло мільйонам українців, пройшли цю надскладну зиму і вже готуємося до наступного опалювального сезону", додав український міністр.

Київ і вся Україна — повітряна тривога.

З Донеччини за сім місяців обов’язкової евакуації перемістилися 50 тис. громадян — Мінреінтеграції

З Донецької області за сім місяців обов’язкової евакуації до безпечніших регіонів перемістилися 50 тисяч громадян. Про це повідомляє Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

"З серпня 2022 року триває обов’язкова евакуація з Донеччини. Таким чином, за 7 місяців до безпечних регіонів перемістилися майже 50 тисяч громадян. Серед них – більш як 6 тисяч дітей і понад 2 тисячі маломобільних", — йдеться у повідомленні.

Продовжується евакуація з деокупованих територій, яка розпочалася восени минулого року. В її межах з Харківщини за пів року виїхали більш ніж 24 тисячі людей. З нещодавно звільнених територій Херсонщини за 4 місяці евакуювалися понад 19 тисяч громадян.

У Мінреінтеграції нагадують: з питань евакуації можна звертатись на цілодобову гарячу лінію: 15-48. Для повідомлень через месенджери Вотсап/Телеграм/Вайбер діє номер: (096) 078-84-33.

В Україні вважаються зниклими 356 дітей — Офіс омбудсмена

В Україні з початку повномасштабної війни з Росією вважаються зниклими 356 дітей. Про це повідомила пресслужба Офісу омбудсмена.

"За даними державного порталу розшуку дітей “Діти війни”, станом на 7 березня 2023 року (в Україні — ред.) вважаються: зниклими — 356 дітей, депортованими — 16224 дитини, знайденими - 10230 дітей, повернутими - 308 дітей", — йдеться у повідомленні.

До України за добу повернулися 29 тисяч громадян — ДПСУ

В Україну минулої доби, 6 березня, прибули 32 тисячі осіб, 29 тисяч з них – українці. Про це повідомляє Західне регіональне управління Державної прикордонної служби України – Західний кордон. Загалом за добу 6 березня західні кордони України з Європейським Союзом та Молдовою перетнули 60 тисяч осіб та 16 тисяч транспортних засобів.

Із України минулої доби вибули 28 тисяч осіб, 17 тисяч з них перетнули кордон з Польщею, решта прослідували до інших країн ЄС та Молдови.

До України за минулу добу прослідували 32 тисячі осіб, 29 тисяч з них – громадяни України. Також за добу було оформлено 49 вантажівок з гуманітарною допомогою.

За оцінками НАТО, Росія втратила в Бахмуті в 5 разів більше солдатів, ніж Україна — CNN

За оцінками розвідки НАТО, на кожного українського солдата, який загинув, захищаючи Бахмут, російські війська втратили щонайменше п'ятьох. Про це пише CNN з посиланням на  військового представника НАТО, який говорив на умовах анонімності.

За словами джерела, співвідношення п'ять до одного є обґрунтованою оцінкою, яка базується на даних розвідки. Незважаючи на сприятливе співвідношення, він також додав, що Україна зазнає значних втрат, захищаючи місто.

CNN нагадує, що в Україні неодноразово заявляли, що росіяни зазнали великих втрат під час спроби захопити Бахмут.

"Наші захисники завдали противнику значних втрат, знищили велику кількість техніки, примусили до бою кращі штурмові підрозділи Вагнера і знизили наступальний потенціал ворога", — заявив  командувач Східного угрупування військ, генерал-полковник Олександр Сирський після візиту до Бахмута в неділю.

Інститут дослідження війни також заявив, що зусилля Росії щодо захоплення Бахмута значно погіршили її здатність до подальших наступальних дій.

"Російські військові, ймовірно, будуть намагатися підтримувати будь-які подальші наступальні операції протягом декількох місяців, що дасть Україні шанс перехопити ініціативу", — йдеться у повідомленні Інституту в понеділок.

Сили оборони вдарили по спостережному пункту та знищили склад боєприпасів в Олешках на Херсонщині

Ракетно-артилерійські підрозділи та авіація Сил оборони вдарили по спостережному пункту російських військ та знищили склад боєприпасів в Олешках Херсонської області. Про це на сторінці у Facebook повідомляє Оперативне командування "Південь".

Також знищили танк Т-72 та скоротили вороже військо на 12 військовослужбовців, йдеться в повідомленні.

За даними командування, російська армія за добу з артилерії та мінометів атакувала дев'ять населених пунктів Херсонщини. На територію школи в Козацькому ворог знов спрямував дрон, споряджений розривною гранатою.

У районах населених пунктів Зелений Гай, Потьомкіне і Любомирівка люди підірвались на російських мінах, повідомляє ОК "Південь".

Загалом зазначається, що 6 березня одна людина загинула, п'ятеро поранених.

21 населений пункт Запорізької області обстріляли росіяни протягом минулої доби

Протягом минулої доби, 6 березня, російські військові обстріляли цивільну інфраструктуру 21 населеного пункту Запорізької області.

Про це повідомили в пресслужбі Запорізької ОВА з посиланням на інформацію Національної поліції.

Обстріляні населені пункти: Затишшя, Новоданилівка, Гуляйполе, Шевченкове, Новоандріївка, Чарівне, Ольгівське, Мала Токмачка, Малинівка, Білогір'я, Щербаки, Полтавка, Червоне, Залізничне, Оріхів, Кам'янське, Степове, Плавні, Приморське, Степногірськ, Таврійське.

Надійшло 26 повідомлень про руйнування будинків (квартир) мирних жителів та об’єктів інфраструктури в результаті обстрілів військовослужбовцями РФ.

Як зазначають у ЗОВА, окупанти продовжують чинити тиск на жителів тимчасово окупованої території Запорізької області. В окремих населених пунктах, з 1 січня, люди, які не мають паспорта громадянина РФ, не можуть отримати грошові виплати, зокрема зарплати. Розрахунок має бути виключно через картки російських банків.

З РСЗВ та міномета: російські війська обстріляли Семенівську громаду на Чернігівщині

Російські війська двічі за день 6 березня обстріляли Семенівську громаду, що в прикордонні Чернігівщини. Про це Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

Зокрема, о 12:15 окупанти обстрілювали громаду з реактивної системи залпового вогню. Прикордонники зафіксували 13 вибухів. Вогонь вівся з російського села Бровничі.

Пізніше, о 13:05 з боку того ж села був обстріл з міномета 120 мм калібру. Зафіксували один вибух.

Німецькі військові вчать українців працювати на системі ППО IRIS-T — Міноборони

Військовослужбовці Повітряних сил Збройних сил Німеччини проводять тактичну підготовку українських військових на системі протиповітряної оборони IRIS-T SLM.  Про це повідомляє Міністерство оборони України.

“Військовослужбовці Повітряних сил Збройних сил Німеччини проводять тактичну підготовку українських військових на системі ППО IRIS-T Infra-Red Imaging System – Tail/Thrust Vector controlled SLM. Вони спираються на свій досвід роботи з подібними системами, які вже були введені в Збройні сили Німеччини. Для цього моделюється використання системи за допомогою загальних сценаріїв”, — йдеться в повідомленні.

Систему озброєння IRIS-T SLM можна розгорнути проти широкого спектру загроз, включно з повітряними загрозами, такими як дрони, літаки, вертольоти або крилаті ракети, відзначили у міністерстві.

“Наразі система доставлена в Україну та використовується Збройними силами України для захисту населення та критичної інфраструктури від російських авіаударів. Вона інтегрована в існуючі системи протиповітряної оборони”, — повідомили у Міноборони.

У жовтні 2022 року Німеччина передала Україні перший з чотирьох зенітно-ракетних комплексів IRIS-T SLM. Постачання наступних трьох систем планується цього року.

Українські сили, вочевидь, стабілізували свій оборонний периметр у Бахмуті — британська розвідка

Протягом вихідних українські сили, ймовірно, стабілізували свій оборонний периметр у Бахмуті після попереднього просування російських військ на північ міста. Про це інформує Міністерство оборони Великої Британії з посиланням на дані британської розвідки. Загалом українська оборона Бахмута продовжує виснажувати сили з обох сторін, відзначили британські розвідники.

За даними британської розвідки, приблизно 2 березня російський удар зруйнував міст через єдину дорогу з твердим покриттям до Бахмута, яка все ще перебуває під контролем України. Бездоріжжя, ймовірно, перешкоджає українським зусиллям з постачання, оскільки все частіше використовуються ґрунтові дороги, наголошують у розвідці Великої Британії.

Розвідники також відзначили, що публічні розбіжності між ПВК “Вагнер” і Міністерством оборони Росії щодо розподілу боєприпасів підкреслюють складність утримання високого рівня особового складу та боєприпасів, необхідних для просування росіян з їхньою нинішньою тактикою.

У Чорному морі зросла кількість російських ракетоносіїв: який рівень небезпеки удару

У Чорному морі на бойовому чергуванні зросла до чотирьох кількість ракетоносіїв. Про це 7 березня в ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомила начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

Наразі у морі чергує два надводних та два підводних носії ракет, загальний залп може складати до 24 "Калібрів". Прокоментувала Наталя Гуменюк і постійні зміни корабельного складу російської армії:

"Ця гра на нервах може бути спрямована на випробування нашої міцності. Однак перебування корабельного угруповання, в складі якого є ракетоносії на бойовому чергуванні означає, що рівень загрози ракетної атаки є надзвичайно високим, бо вони готові до застосування будь-якої миті".

За словами очільниці пресцентру, нарощування кількості ракет у морі може бути, зокрема, й елементом психологічного впливу, направленим на демонстрацію того, що у російської армії достатня кількість боєприпасів.

Також Наталя Гуменюк розповіла, що наразі зросла розвідка армії РФ дронами. Вони намагаються частіше їх запускати з півночі країни, оскільки на півдні їх успішніше виявляє та знищує українська ППО.

Станом на 6 березня у Чорному морі на чергуванні залишалися три ракетоносії із сумарним запасом 16 "Калібрів".

За добу російське військо втратило 1060 військових — Генштаб ЗСУ

Станом на ранок 7 березня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 154 830 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу російське військо втратило 1060 військових.

На Донеччині від обстрілів загинула людина, ще семеро поранені

Протягом 6 березня на Донеччині від обстрілів російської армії загинула одна людина у Максимільянівці, ще семеро жителів в області отримали поранення.

Про це повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

За його інформацією, поранення отримали троє людей у Часовому Ярі, двоє людей у Шахтарському та двоє людей у Костянтинівці.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1400 людей, поранення отримали 3138 людей. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Армія РФ 65 разів за добу обстріляла Херсонщину: поранені четверо людей

Російська армія впродовж доби 6 березня з важкої артилерії та "Градів" 65 разів обстріляла Херсонську область. Випустила 354 снаряди, повідомив в Telegram голова ОВА Олександр Прокудін.

Херсон військові РФ обстріляли тричі. 18 снарядів влучили у приватні й багатоквартирні будинки. Поранені четверо людей, йдеться в повідомленні.

Російські війська обстріляли акваторію Очаківської громади, що на Миколаївщині

На Миколаївщині вдень шостого березня російські війська завдали ударів по акваторії Очаківської громади. Загиблих немає.

Про це повідомляє Миколаївська обласна військова адміністрація.

Військові РФ обстріляли акваторію о 14:04. Завдали артилерійських та мінометних ударів.

За інформацією Миколаївської обласної військової адміністрації, у Миколаєві, Первомайському, Вознесенському та Баштанському районах день та ніч минули без обстрілів.

Боротьба за Бахмут має стратегічне значення через склад російських сил у цьому районі — ISW

Боротьба України за Бахмут набула стратегічного значення через нинішній склад російських сил, зосереджених у цьому районі. Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, у деяких західних доповідях нещодавно з'явилися припущення, що Україна витрачає свої сили і техніку переважно на новобранців з "групи Вагнера", які є просто гарматним м'ясом. У цих доповідях також зазначається, що такий обмін буде невигідним для України навіть за умови високого співвідношення російських і українських втрат.

“Це спостереження загалом справедливе, хоча кількість придатних до бою російських ув'язнених не є безмежною, і постійне знищення десятків тисяч з них у Бахмуті означає, що вони не будуть доступні для більш важливих боїв”, — йдеться в аналітичному звіті.

Загалом аналітики наголошують, що Бахмут не є важливим ні в оперативному, ні в стратегічному плані.

“Взяття Бахмута є необхідним, але недостатнім для подальшого просування російських військ у Донецькій області, і російські війська вже зазнали таких великих втрат у боях за місто, що їхній наступ, найімовірніше, завершиться після того, як вони його отримають — якщо не раніше”, — йдеться у звіті.

Отже, втрата Бахмута не становить для України великого оперативного чи стратегічного занепокоєння.

Російські війська, що воюють у Бахмуті, зараз складаються з елітних елементів ПВК “Вагнер” та російських повітряно-десантних підрозділів, а також з військ нижчої кваліфікації. За даними української розвідки, російські сили під Бахмутом нещодавно змінили тактику і залучили до бойових дій висококваліфікованих спецпризначенців та елементи звичайних військ. В ISW раніше повідомляли про посилення присутності російських повітряно-десантних військ (ВДВ) навколо Бахмута з кінця грудня на початку січня, що вказує на те, що регулярні російські війська, можливо, підтримують або навіть витісняють операції групи Вагнера навколо Бахмута.

“Група Вагнера”, ймовірно, все ще використовує полонених для підтримки операцій в Бахмуті, хоча і в значно меншій мірі, ніж у попередні місяці, через масові втрати, яких зазнали ці новобранці під час лобових штурмів, що виснажують особовий склад. Але зараз ПВК “Вагнер” також відправив у бій своїх найкращих солдатів, і саме вони втрачають свої позиції разом з новобранцями”, — відзначили аналітики.

За даними ISW, битва за Бахмут може фактично серйозно погіршити стан найкращих сил “вагнерівців”, позбавивши Росію одних із найефективніших і найскладніших для заміни ударних підрозділів.

“Можливість завдати шкоди елітним підрозділам “групи Вагнера”, а також іншим елітним підрозділам, якщо вони будуть задіяні, в умовах оборонної міської війни, де показник виснаження особового складу явно на користь України, є дуже привабливою”, — йдеться в аналітичному звіті.

Українські захисники збили російський літак Су-25 і дрони різних типів — Генштаб ЗСУ

Авіація Сил оборони за минулу добу завдала 15 ударів по районах зосередження окупантів, а також удару по зенітно-ракетному комплексу на вогневій позиції. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 7 березня.

Крім ударних безпілотних літальних апаратів “Шахед-136”, за добу, що минула, українські захисники збили російський літак Су-25 та ще 8 дронів різних типів.

Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили пункт управління, 8 районів зосередження окупантів, 2 засоби протиповітряної оборони окупаційного війська, артилерійський підрозділ на вогневих позиціях, склад боєприпасів та радіолокаційну станцію окупантів.

У Луганську частину міської поліклініки окупанти хочуть використовувати як казарму — Генштаб ЗСУ

За даними Генштабу ЗСУ, щоб убезпечити своїх військовослужбовців, у тимчасово окупованому Луганську російські окупанти вирішили використовувати частину міської поліклініки як казарму. До приміщення вже завезені двоярусні ліжка для особового складу. В той же час, керівництво медичного закладу має вирішити низку питань щодо розміщення персоналу та прийому пацієнтів.

На Запоріжжі окупанти тиснуть на людей задля видачі паспортів РФ — Генштаб ЗСУ

За даними Генштабу ЗСУ, для досягнення певних цілей щодо видачі російських паспортів, окупанти продовжують здійснювати тиск на жителів Запорізької області. У окремих населених пунктах, з 1 січня, люди, які не мають паспорта громадянина Російської Федерації, не можуть отримати грошових виплат, зокрема, зарплати. Розрахунок має здійснюватися виключно через картки російських банків.

На фронті тривають обстріли — Генштаб ЗСУ

На Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках формування наступальних угруповань окупантів не виявлено. Про це повідомили у Генштабі ЗСУ зранку 7 березня.

Протягом минулої доби обстрілів зазнали райони населених пунктів Сеньківка і Карповичі Чернігівської області; Старікове, Голишівське, Павлівка, Волфине і Грабовське Сумської області та Ветеринарне, Стрілеча, Красне, Тернова, Огірцеве, Вовчанськ і Бударки на Харківщині.

На Куп’янському та Лиманському напрямках російське військо намагається прорвати оборону українських військ. Вело безуспішні наступальні дії у напрямку населених пунктів Гряниківка, Невське, Білогорівка та Федорівка. Здійснило артилерійські обстріли районів населених пунктів Путникове, Фиголівка, Дворічна, Гряниківка і Крохмальне Харківської області; Новоселівське, Стельмахівка, Невське, Червонопопівка і Діброва — Луганської та Терни, Ямпіль, Роздолівка і Федорівка на Донеччині.

На Бахмутському напрямку окупанти — попри значні втрати — продовжують штурмувати місто Бахмут та його околиці. За минулу добу лише біля села Дубово-Василівка росіяни здійснили 37 атак. Також вели наступ у районах населених пунктів Білогорівка, Федорівка, Залізнянське, Ягідне та Іванівське — успіху не мали. Артилерійські та мінометні обстріли відбувалися в районах населених пунктів Залізнянське, Оріхово-Василівка, Дубово-Василівка, Часів-Яр, Бахмут, Іванівське, Ступочки, Дружба, Торецьк, Майорськ та Нью-Йорк.

На Авдіївському та Шахтарському напрямках окупанти безуспішно наступали в напрямку населених пунктів Новокалинове, Красногорівка, Кам’янка, Сєверне, Первомайське, Невельське та Мар’їнка Донецької області. Російських обстрілів зазнали, зокрема, Красногорівка, Кам’янка, Авдіївка, Тоненьке, Сєверне, Водяне, Первомайське, Невельське, Мар’їнка, Вугледар та Велика Новосілка.

На Запорізькому та Херсонському напрямках військо РФ веде оборону. Обстрілів зазнали, зокрема, Времівка Донецької області; Гуляйполе, Залізничне, Гуляйпільське, Кам’янське, Таврійське Запорізької області; Нікополь на Дніпропетровщині, а також Зміївка, Шляхове, Херсон, Козацьке, Ольгівка, Тягинка, Антонівка та Білозерка Херсонської області.

Сили оборони за добу відбили понад 140 атак окупантів — Генштаб ЗСУ

Основні зусилля окупантів зосереджуються на наступі на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках. Минулої доби українські воїни відбили на них понад 140 атак. Про це інформує Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 7 березня.

Загалом військо РФ завдало 50 авіаційних та 5 ракетних ударів. Зокрема, під час авіаударів, окупанти використали 11 БпЛА типу Шахед-136, 9 з яких — збито. Також окупанти здійснили 59 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, зокрема, по населених пунктах. Загроза завдання ракетних ударів залишається високо ймовірною по всій території України.

У ДТЕК пояснили, коли інформуватимуть про ліміти споживання електроенергії

У ДТЕК запустили опитування стосовно необхідності щовечора інформувати про обмеження споживання електроенергії. Відтепер інформацію надаватимуть тричі на тиждень.

Зазначається, що протягом трьох тижнів в країни немає дефіциту електроенергії. Тож енергетики цікавляться у доцільності повідомляти про те, що обмежень наразі немає.

Мінекономіки погіршило прогнози зростання ВВП України у 2023 році

Мінекономіки погіршило прогноз зростання ВВП України у 2023 році до 1%, рівень інфляції на кінець року становитиме 24%. Про це під час дискусії "Чи зможе українська економіка зрости у 2023 році?" сказав заступник міністра економіки України Олексій Соболєв.

За його словами, прогноз росту ВВП погіршили насамперед через припущення, що воєнні дії не завершаться в середині року.

"Наразі основне припущення полягає в тому, що бойові дії продовжуватимуться майже весь рік. Це, своєю чергою, вплинуло і на прогноз ВВП, який наразі оцінюється в 1% зростання на кінець року", — сказав Соболєв.

На початок