Масове поховання в Ізюмі, МАГАТЕ вимагає вивести війська РФ з ЗАЕС. 205-й день війни Росії проти України. Онлайн

Масове поховання в Ізюмі, МАГАТЕ вимагає вивести війська РФ з ЗАЕС. 205-й день війни Росії проти України. Онлайн

Оновлено
Масове поховання в Ізюмі, МАГАТЕ вимагає вивести війська РФ з ЗАЕС. 205-й день війни Росії проти України. Онлайн
. Ізюм, український військовий, 14 вересня 2022 року. Фото: Суспільне Харків/В'ячеслав Мавричев

16 вересня — 205-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Генасамблея ООН дозволила президенту України Володимиру Зеленському виступити на тижні високого рівня сесії Генасамблеї ООН у форматі відеозвернення. За таке рішення проголосував 101 учасник. Проти — 7 (Росія, Куба, Білорусь, Еритрея, КНДР, Нікарагуа та Сирія). Утримались — 19.
  • Президент РФ Володимир Путін на саміті у Самарканді заявив, що основна ціль російської "військової операції" проти України лишається незмінною та полягає у "звільненні" всієї території Донбасу. Він також додав, що країни Європи "можуть зняти санкції з газогону "Північний потік-2", якщо їм закортіло".
  • ООН направить місію до місця масових поховань в Ізюмі. За даними джерел CNN, група зі спостереження за дотриманням прав людини вирушить до Ізюма та його околиці якнайшвидше.
  • У звільнених з окупації містах Вовчанськ, Куп'янськ, Балаклія та Ізюм виявили 10 російських катівень, з них шість — в Ізюмі.
  • В Ізюмі на Харківщині виявили масове поховання людей. За даними Нацполіції, відомо про 445 поховань. Крім цього, поблизу Ізюма, на деокупованій території виявили близько 50 загиблих. У Мінреінтеграції вважають, що кількість загиблих в Ізюмі може перевищувати число жертв у Бучі.

Текстовий онлайн 17 вересня — читайте тут.

Масове поховання в Ізюмі, МАГАТЕ вимагає вивести війська РФ з ЗАЕС. 205-й день війни Росії проти України. Онлайн
В Ізюмі Харківської області після деокупації виявили масове поховання на понад 440 тіл, 16 вересня 2022 року. Фото: Олександра Новосел / Суспільне

Росія повторила в Ізюмі те, що зробила в Бучі — Зеленський

"На Харківщині тривають слідчі дії в районах, які були звільнені від російської окупації. Знайдені катівні, у яких знущалися з мирних жителів окупованих міст і селищ, приміщення, у яких тримали людей – навіть іноземців. Зокрема сімох громадян Республіки Шрі-Ланка, студентів Куп’янського медичного коледжу. Ще в березні їх захопили російські солдати і згодом утримували цих людей у підвалі. Лише тепер, після звільнення Харківщини, ці люди були врятовані, їм надається належна медична допомога. Триває ексгумація тіл на місці масового поховання біля Ізюма. Станом на цей час встановлено понад 440 могил. Про кількість похованих там людей ще зарано говорити, слідчі дії тривають. Вже є чіткі докази катувань, знущання з людей… Ба більше, є свідчення, що російські солдати, чиї позиції були неподалік цього місця, стріляли по похованнях просто для розваги. Світ повинен на все це відреагувати. Росія повторила в Ізюмі те, що зробила в Бучі", — розповів у вечірньому зверненні президент Зеленський.

— Бомба впала і піднялась страшенна пилюка в драмтеатрі. Усе падає й падає, ми чуємо, як тремтять стіни, і дивимось один на одного.

До 2014 року Маріупольський драмтеатр носив назву «російський», але після початку війни на сході та окупації Росією Криму це слово з назви забрали. Пів року тому російські війська скинули на нього бомбу — у той час, як там перебували сотні людей. Зараз актори театру відтворюють ці події на сцені та створюють новий театр — український.

На Запорізьку АЕС доставили необхідні запчастини для ремонту ліній електропередачі, що обстрілюють окупанти — Енергоатом

Співробітники "Енергоатома" доставили до Запорізької АЕС необхідні матеріали для ремонту пошкоджених окупантами ліній електропередач та енергоблоків.

"Колона з 25 вантажівок ДП "НАЕК "Енергоатом", пройшовши ворожі блокпости, дісталася Енергодара. Компанія забезпечила доставку першочергово необхідних запчастин для ремонту пошкоджених ліній електропередачі та енергоблоків Запорізької АЕС, яку продовжують тероризувати російські окупанти", — поінформували в компанії.

Разом з ремонтними матеріалами поновили запас хімічних реагентів, необхідних для роботи ЗАЕС, і додаткові запаси пального для забезпечення роботи дизель-генераторів у разі знеструмлення станції.

У Києві та низці областей оголошено повітряну тривогу.

Умисне вбивство мирних жителів в Ізюмі не може бути виправданим і має бути розслідуване – посол Ізраїлю

Умисне вбивство мирних жителів на нещодавно звільненій території під Ізюмом не може бути виправданим і повинно бути розслідуване. Про це заявив посол Держави Ізраїль в Україні Михайло Бродський.

"Я глибоко вражений жахливими картинами масових поховань, знайдених на нещодавно звільненій території під Ізюмом. Умисне вбивство мирних жителів не може бути виправданим і повинно бути розслідувано", — наголосив дипломат.

У визволеному від російських загарбників Ізюмі Харківської області виявили поховання понад 400 цивільних і військовослужбовців.

У Росії внесли коміка Максима Галкіна в список іноземних агентів. Він не підтримав війну в Україні

Про це йдеться на сайті Мін'юсту Російської Федерації.

В міністерстві вважають, що Галкін отримував фінансування з України при "вчиненні політичної діяльності". Він став 23 номером у списку фізосіб включених до цього переліку. Галкін публічно виступав проти війни, яку Росія розв'язала в Україні. Він проводив концерти, кошти з яких спрямовувалися на допомогу біженцям з України.

Боррель заявив, що вражений масовими похованнями, які знайшли в Ізюмі

Високий представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель зробив офіційну заяву щодо ситуації з масовими похованнями, які знайшли в Ізюмі після відступу росіян.

Він зазначив, що керівництво РФ та всі причетні до цього будуть притягнуті до відповідальності.

"ЄС підтримує всі зусилля задля досягнення цієї мети", — запевнив Боррель.

99% людей ексгумованих в Ізюмі мають ознаки насильницької смерті

Про це повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

"Серед тіл, які були ексгумовані сьогодні, 99% з ознаками насильницької смерті. Є декілька тіл із зав'язаними за спиною руками, а одна людина похована з мотузкою на шиї. Вочевидь цих людей катували і стратили. Також серед похованих є діти", — розповів голова області.

У Кремлі прокоментували заяву Зеленського щодо поновлення транзиту аміаку

"Хіба люди й аміак — це одне й те саме?", — сказав речник президента РФ Дмитро Пєсков у відповідь на запитання, чи готовий Кремль розглянути варіант обміну, пише ТАСС.

Пєсков назвав цю заяву Зеленського недоречною

Раніше Володимир Зеленський запропонував розблокувати транзит російських добрив через територію України в обмін на українських полонених.

"Я проти поставок аміаку з РФ через нашу територію і зробив би це тільки в обмін на наших полонених. Саме це я запропонував ООН", — заявив він у коментарі Reuters.

Російські війська обстріляли Марганецьку громаду Дніпропетровищини

Надвечір 16 вересня російські війська двічі обстріляли Марганецьку громаду зі ствольної артилерії та "Градів", поранено двоє людей, повідомив голова обласної ради Микола Лукашук.

За його словами, людей, які були поранені під час обстрілів госпіталізували. Зруйнований один приватний житловий будинок та газопровід."

Шольц пообіцяв збільшити військову допомогу Україні

Як повідомляє Radio Essen, Володимир Кличко, який є ексчемпіоном світу з боксу у надважкій вазі, закликав федеральний уряд на чолі з канцлером Олафом Шольцем діяти швидше у питанні постачання зброї в Україну.

"Ми можемо зупинити цю війну і зупинити Росію тільки сучасною зброєю, сучасними технологіями", — сказав він в інтерв'ю Німецькому агентству друку в Берліні.

Відтак необхідно, щоб Німеччина надала Україні основні бойові танки Leopard 2 і бронетранспортери типу Marder, зауважив колишній спортсмен.

"Захід, цей вільний світ рухається надто повільно", — поскаржився Кличко.

У відповідь канцлер ФРН Олаф Шольц пообіцяв Україні подальшу підтримку: "Ми надамо більше зброї. Ми забезпечуватимемо цю підтримку надійно і так довго, як це необхідно".

В ОП прокоментували заяви Путіна щодо України

"Путін знову говорить про прагнення до миру? Дивно. Тому, що "вирішення конфлікту" вкрай просте – негайне виведення російських військ з усієї території України", — написав у Twitter радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

Раніше Володимир Путін зробив низку заяв щодо війни в Україні. На саміті у Самарканді він зокрема заявив, що основна ціль російської "військової операції" проти України лишається незмінною та полягає у "звільненні" всієї території Донбасу. Він також додав, що країни Європи "можуть зняти санкції з газогону "Північний потік-2", якщо їм закортіло". Також Путін наголосив, що докладе максимум зусиль заради якнайшвидшого завершення війни.

В Україні планують створити стратегію відвідування місць пам’яті війни

Державне агентство з розвитку туризму України (ДАРТ) зібрало ініціативну групу, яка працюватиме над стратегією відвідування місць пам’яті російсько-української війни, повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики.

"Враховуючи зацікавленість міжнародних та вітчизняних туроператорів, а також іноземних туристів до відвідування локацій, що перебували в окупації, Державне агентство розвитку туризму України виступило з ініціативою, що має на меті об’єднати зусилля держави та громадськості задля розробки стратегії відвідування місць пам’яті, пов’язаних з військовою агресією Росії в Україні", – зазначила голова ДАРТ Мар’яна Олеськів.

"Наше основне завдання – створити професійний майданчик для обговорення, який повинен стати полем спільного пошуку та пропозицій. Окремим питанням, яке заслуговує особливої уваги, має стати недопущення на таких об’єктах випадків надмірного туризму та десакралізації жертви, принесеної українцями заради перемоги".

Зеленський: Звільніть наших військовополонених в обмін на російський експорт аміаку

Президент Володимир Зеленський запропонував розблокувати транзит російських добрив через територію України в обмін на українських полонених.

"Я проти поставок аміаку з РФ через нашу територію і зробив би це тільки в обмін на наших полонених. Саме це я запропонував ООН", — заявив він у коментарі Reuters.

Мова йде про роботу аміакопроводу Тольятті-Одеса, що розрахований на перекачування до 2,5 млн тонн аміаку на рік. 24 лютого 2022 року, у день російського вторгнення в Україну, російська компанія "Тольяттиазот" зупинила транзит аміаку трубопроводом.

В Ізюмі триває ексгумація тіл з масового поховання

Повідомляють про понад 400 мертвих цивільних, серед них — діти. Більшість тіл мають сліди насильницької смерті.

За словами Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, у масовому поховані під Ізюмом знайдені тіла військових ЗСУ, яких можливо катували. Всі тіла доправлять на судово-медичну експертизу аби ідентифікувати та встановити причину смерті.

НАЕК "Енергоатом" доставив на ЗАЕС обладнання для ремонту пошкоджених ліній

Про це повідомила пресслужба регулятора.

"16 вересня 2022 року, колона з 25-ти вантажівок ДП "НАЕК "Енергоатом", пройшовши ворожі блокпости, дісталася Енергодару. Компанія забезпечила доставку першочергово необхідних запчастин для ремонту пошкоджених ліній електропередачі та енергоблоків Запорізької АЕС, яку продовжують тероризувати російські окупанти", — йдеться у повідомленні.

Крім того, було поновлено незнижувальний запас хімічних реагентів, необхідних для роботи ЗАЕС і доставлено додаткові запаси пального для забезпечення роботи дизель-генераторів у разі знеструмлення станції.

Блінкен: Агресія РФ спрямована проти міжнародних принципів, що допомогають підтримувати мир та безпеку

Про це державний секретар США Ентоні Блінкен заявив під час пресконференції з Міністром закордонних справ Йорданії.

"Ця агресія не тільки проти України та її народу, це агресія на самі принципи міжнародних відносин, що допомагають підтримувати мир та безпеку. Порушник Уставу ООН номер один — це Росія", — наголосив держсекретар.

Він додав що США "бачили звіти про масові поховання в Ізюмі: "Звісно, що це продовження історії, що все ще триває. Коли ми бачимо відступ Росії з території, яка вона раніше окупувала, ми бачимо що там залишилось. І ця остання знахідка - 440 захоронень в Ізюмі — це ще одне нагадування про це".

Генасамблея ООН дозволила Зеленському виступити через відеозвернення

Про це повідомив постійний представник України в ООН Сергій Кислиця.

Раніше він написав, що президент України не зможе взяти участь у засіданні через те, що цього року передбачається тільки очна участь всіх делегатів. Однак, після голосування у Генасамблеї ООН, 16 вересня, ситуація змінилась і Володимиру Зеленському дозволили виступати в форматі онлайн-звернення. Ініціатором рішення виступила українська сторона.

За рішення проголосував 101 учасник. Проти — 7 (Росія, Куба, Білорусь, Еритрея, КНДР, Нікарагуа та Сирія). Утримались — 19.

"Ворожа поправка зазнала рішучої поразки. Росія в черговий раз вистрілила собі в ногу. На цей раз по-білоруськи", — написав Кислиця. Раніше Генасамблея проголосувала проти пропозиції Білорусі дати право на відеозвернення не тільки Зеленському, але й іншим лідерам держав.

Загальні дебати тижня у Генасамблеї ООН пройдуть 20-26 вересня.

Мобільні центри МВС надаватимуть адмінпослуги на звільнених територіях Харківщини

Як повідомляє пресслужба МВС, мешканці міста Чугуєва та селища Донець у такому мобільному центрі можуть отримати наступні послуги:

  • відновлення та обміну посвідчення водія;
  • відновлення свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу ;
  • реєстрація/перереєстрація транспортних засобів;
  • видача міжнародного посвідчення водія.

Актуальний графік виїздів – можна дізнатися на сайті Головного сервісного центру МВС.

Путін: ЄС може зняти санкції з газопроводу "Північний потік - 2", якщо "закортіло"

Про це президент РФ заявив під час саміту Шанхайської організації співробітництва в Самарканді (Узбекистан).

"Зрештою, якщо закортіло, якщо все так важко, візьміть і зніміть санкції з "Північного потоку - 2", 55 млрд кубічних метрів щороку — тільки кнопку натиснути, і все пішло", — наголосив Путін.

Він також заявив, що "санкції проти дітей деяких російських політиків, введені Заходом, є позамежними і межують із шизофренією": "Я думаю, що це шизофренія. Тому, що неповнолітніх дітей під санкції ставити – це взагалі позамежні речі. Мені здається, що вони просто вже перестали розуміти, що вони роблять".

РФ розмістила поруч з Україною 800 літаків і гелікоптерів

Про це повідомив прессекретар Повітряних сил України Юрій Ігнат.

"Противник зосередив навколо України значне авіаційне угруповання. Його кількість коливається і налічує близько 800 літальних апаратів, які розміщені на 40 військових летовищах", — заявив Ігнат.

За словами посадовця, РФ зосередила свої сили на власній території, а також у Білорусі та на території окупованого Криму.

"Там зосереджені різні типи літальних апаратів, близько 430 літаків різних типів, а також 340 гелікоптерів", — пояснив Ігнат.

Він додав, що Росія також застосовує літаки дальньої та стратегічної авіації, з яких завдаються удари по території України крилатими ракетами різних типів. Окрім того, РФ використовує літаки дальнього радіолокаційного виявлення "А-50", а також літаки-ретранслятори Іл-22".

Після виявлення масових поховань в Ізюмі, Зеленський закликав світ визнати РФ спонсоркою тероризму

Президент Володимир Зеленський закликав світових політиків та міжнародні організації визнати на юридичному рівні Росію державою-спонсором тероризму після виявлених масових поховань в Ізюмі.

"Ви бачили Бучу, Маріуполь, тепер Ізюм. Скільки ще це може продовжуватися? Скільки ще таких місць мають створити російські терористи перш ніж світ їх зупинить? Сьогодні я звертаюся до всіх - до Америки та Європи, до політиків, до ООН та всіх міжнародних організацій, до лідерів держав та кожної людини, яка цінує життя. На сьогодні немає лише одного: визнання правди. Визнання Росії спонсором тероризму", — заявив президент.

У Куп'янську окупанти незаконно утримували 400 людей у камерах, розрахованих на 140

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

"Незаконна в'язниця рашистів була облаштована у райвідділку поліції Куп'янська, де під час російського вторгнення знаходився "керівний центр" окупаційної адміністрації. Встановлено, що в цих приміщеннях рашисти утримували та знущалися з місцевих мешканців, які відмовлялися з ними співпрацювати", — йдеться у повідомленні.

У СБУ зазначили, що серед куп'янчан мало хто хотів допомагати росіянам, тому "тюрма" була переповнена втричі: у камерах, розрахованих на 140 осіб одночасно тримали понад 400.

"Незаконно ув'язнені громадяни змушені були спати стоячи. За міжнародними конвенціями, таке поводження визнається катуваннями та є жорстокими, нелюдськими видами поводження і покарання", — зазначили в СБУ.

Путін заявив, що "план спецоперації в Україні не підлягає коригуванню"

З такою заявою президент країни-агресорки виступив на саміті Шанхайської організації співробітництва в Самарканді (Узбекистан). Він зазначив, що "план спеціальної військової операції коригуванню не підлягає, основною метою є звільнення всієї території Донбасу".

Також Путін запевнив, що "наступальні операції в Донбасі не припиняються, вони йдуть невеликим темпом, російська армія займає нові і нові території".

Росія воює не повною армією, воює тільки частиною російської армії, контрактною частиною. Зовсім недавно Збройні Сили Росії завдали пару ударів чутливих, будемо вважати, що вони попереджувальні. Якщо далі ситуація буде розвиватися подібним чином, то відповідь буде більш серйозною", — заявив президент РФ.

Він також додав, що якщо Зеленський "не готовий і не хоче розмовляти з Росією" — той не треба" і зауважив, що "на Заході не дочекаються розвалу РФ".

Президент Туреччини зустрівся з Путіним

Про це повідомляє CNN Türk.

Реджеп Тайїп Ердоган зустрівся з Володимиром Путіним на полях саміту Шанхайської організації співробітництва в Самарканді (Узбекистан). Зустріч тривала 40 хвилин. Після зустрічі Путін заявив про те, що оплата чверті газу, що постачається з Росії в Туреччину, буде здійснюватися в рублях, а постачання газу в країни ЄС, через "Турецький потік" тривають безперервно.

Масове поховання в Ізюмі, МАГАТЕ вимагає вивести війська РФ з ЗАЕС. 205-й день війни Росії проти України. Онлайн
Реджеп Тайіп Ердоган (зліва в центрі), розмовляє з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим, президентом Узбекистану Шавкатом Мірзоєвим, президентом Росії Володимиром Путіним, президентом Білорусі Олександром Лукашенком і президентом Ірану Ібрагімом Раїсі (крайній праворуч) на саміті ШОС в Самарканді, Узбекистан. Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган розмовляє з президентами Азербайджану, Узбекистану, Ірану, Росії та Білорусі. Фото: Turkish Presidency via AP

Військові резерви Москви менші, ніж передбачалося — міністерка оборони Німеччини

Росія зазнала значних втрат у військах і техніці в Україні, і вплив останнього контрнаступу Києва може виявити, що військові резерви Москви менші, ніж передбачалося, заявила в інтерв'ю Reuters міністерка оборони Німеччини Крістін Ламбрехт.

Масове поховання в Ізюмі, МАГАТЕ вимагає вивести війська РФ з ЗАЕС. 205-й день війни Росії проти України. Онлайн
Крістін Ламбрехт. Крістіне Ламбрехт, Міністр оборони Німеччини. Фото: Андре Паїн / Getty Images

"Російські військові наразі зазнали значних втрат — як у військах, так і в техніці, —сказала Ламбрехт. — Уявлення про те, що російські сили мають у своєму розпорядженні фактично необмежені військові засоби... не відповідає дійсності".

Вона додала, що "буде дуже цікаво побачити, наскільки великі залишилися резерви російських військових насправді": "Я думаю, що це значно менше, ніж ми, ймовірно, думали спочатку. З усім тим, не варто помилятися: Росія далека від поразки і все ще має різні військові варіанти".

На окупованих територіях росіяни розміщують у школах та ліцеях військову техніку та особовий склад

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

"Російські окупаційні війська продовжують використовувати заклади освіти на тимчасово захоплених територіях для розміщення особового складу та військової техніки. Так, за наявною інформацією, у населеному пункті Хомівка Луганської області, на території місцевого аграрного ліцею, розміщується військова техніка, а у корпусах - особовий склад противника. Така ж ситуація і в інших окупованих населених пунктах Харківської (Подоли), Запорізької (Чернігівка) та Херсонської (Підстепне) областей", — йдеться у повідомленні.

За добу росіяни завдали 4 ракетні, 5 авіаційних ударів та здійснили 12 обстрілів із систем реактивної артилерії по території України, постраждала інфраструктура понад 18 населених пунктів. Зокрема, це Харків, Золочів, Дружківка, Сіверськ, Закітне, Нью-Йорк, Мар’їнка, Полтавка, Малі Щербаки, Мирне, Велике Артакове, Кривій Ріг, Нікополь, Ольгівське, Запоріжжя, Оріхів та Миролюбівка.

Війська РФ здійснювали обстріли з танків, мінометів та артилерії, а саме:

  • на Харківському напрямку, зокрема і з території російської федерації, - в районах населених пунктів Гоптівка, Козача Лопань, Мала Вовча, Нескучне, Зибине, Вовчанськ, Стрілеча, Дворічна, Куп’янськ та Пристін;
  • на Слов’янському напрямку – в районі населеного пункту Гороховатка;
  • на Краматорському напрямку – Пришиб, Тетянівка, Крива Лука, Озерне, Пискунівка, Райгородок, Стародубівка, Білогорівка, Сіверськ, Верхньокам’янське, Спірне, Ярова, Святогірськ, Донецьке та Білогорівка;
  • на Бахмутському напрямку – Нью-Йорк, Білогорівка, Роздолівка, Миколаївка Друга, Зайцеве, Одрадівка, Соледар, Бахмут, Бахмутське, Яковлівка, Весела Долина, Веселе та Майорськ;
  • на Авдіївському напрямку – Мар’їнка, Красногорівка, Первомайське, Новомихайлівка, Авдіївка та Водяне.
  • На Південнобузькому напрямку обстрілів зазнали населені пункти Правдине, Луч, Степова Долина, Любомирівка, Новогригорівка, Мирне, Широке, Киселівка, Первомайське, Білогірка, Сухий Ставок, Іванівка, Біла Криниця, Новопетрівка, Ольгине, Високопілля, Нововознесенське та Осокорівка.

Військові РФ запровадили режим посиленої безпеки на Південнобузькому напрямку. Місцевим жителям деяких населених пунктів Херсонської області заборонено наближатись до переправ.

Утім, ЗСУ відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Весела Долина, Бахмут, Зайцеве, Авдіївка та Новомихайлівка. Протягом поточної доби авіація Сил оборони уразила 4 райони зосередження живої сили та військової техніки РФ і 1 опорний пункт.

Підрозділи протиповітряної оборони на різних напрямках знищили літак Су-24, дві крилаті ракети та один БпЛА РФ. У результаті вогневого ураження по станції розвантаження було зірвано поповнення російських окупаційних військ резервами. Крім того, в зону ураження потрапили 2 райони зосередження живої сили та бойової техніки росіян.

Генштаб офіційно заперечив існування конфлікту у військово-політичному керівництві

"Ми керуємося принципом єдиноначальності і не допускаємо всередині військового колективу розколів. Будь-які політичні спекуляції довкола конкретних дій на тому чи іншому напрямку і відверто провокативне намагання втягнути у це вище військово-політичне керівництво держави неприпустимі", — йдеться у заяві Генерального штабу ЗСУ.

У Генштабі додали, що "деяким блогерам абсолютно точно не слід сьогодні розповідати про неіснуючі конфлікти, що позначається на наших спроможностях та консолідації": "Ще раз: не треба говорити про те, чого немає і що призводить до суспільного непорозуміння".

Раніше журналіст Юрій Бутусов заявив, що Володимир Зеленський" спровокував конфлікт у військовому керівництві" демонстративно не запросивши на "відзначення звільнення Ізюму главкома ЗСУ Залужного".

На Дніпропетровщині ЗСУ збили три ракети "Іскандер" та БПЛА "Орлан-10"

"На Дніпропетровщині, протиповітряною обороною Повітряного командування "Схід" Повітряних Сил ЗСУ знищено три крилаті ракети "Іскандер-К" та один БпЛА оперативно-тактичного рівня "Орлан-10", — повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

ООН направить місію до місця масових поховань в Ізюмі

Про це повідомляє CNN із посиланням на власні джерела.

"Джерело в ООН повідомило CNN, що група Управління ООН зі спостереження за дотриманням прав людини вирушить до Ізюма та його околиці якнайшвидше", — йдеться у повідомленні.

Співрозмовник видання повідомив, за це може бути група з розслідування воєнних злочинів. Нині їхнє конкретне призначення не розкривається.

Громадяни Польщі з 16 вересня зможуть перебувати в Україні протягом 18 місяців

Про це повідомляє Державна прикордонна служба України.

"Громадяни Польщі, їх подружжя та діти (незалежно від громадянства), які в'їхали в Україну з території Республіки Польща для тимчасового перебування, а також їх діти, які народилися на території України, мають право перебувати на території України на законних підставах протягом 18 місяців", — кажуть в ДПСУ.

16 вересня набрав чинності закон "Про встановлення додаткових правових та соціальних гарантій для громадян Республіки Польща, які перебувають на території України".

Франція, Німеччина та Польща створять спеціальну місію з навчання ЗСУ

Спільну заяву опублікували на сайті міністерства закордонних справ Німеччини.

"Ми визнаємо, що допомога в підтримці українських сил в довгостроковій перспективі передбачає вихід за рамки надання обладнання, зокрема, шляхом створення спеціальної європейської місії з навчання та надання допомоги українським силам в ЄС, яка також забезпечить технічне обслуговування та ремонт військової техніки", — йдеться у заяві.

Крім того, міністри привітали угоду міністрів фінансів ЄС про надання Україні додаткового пакета макрофінансової допомоги у розмірі п'ять мільярдів євро та закликали до подальшої активізації зусиль щодо "якнайшвидшого досягнення угоди щодо дев'ятої програми фінансування Європейської Ради".

Від початку вторгнення РФ загинуло 39 українських журналістів

Про це повідомляє Національна спілка журналістів.

За верифікованими даними НСЖУ, 8 загиблих журналістів виконували професійні обов’язки, 13 медійників – цивільні жертви. 18 журналістів мобілізувалися до армії та загинули на внаслідок бойових дій. Відомості про ще двох зниклих  журналістів-воїнів перевіряються.

Масове поховання в Ізюмі, МАГАТЕ вимагає вивести війська РФ з ЗАЕС. 205-й день війни Росії проти України. Онлайн
Джерело: НСЖУ

Уряд схвалить постанову про придбання військових облігацій через "Дію"

Як повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, відповідна постанова буде схвалена на засіданні уряду 16 серпня.

"Військові облігації стали одним із надзвичайно важливих інструментів фінансування нашої армії. За час повномасштабної війни український бізнес та громадяни вже придбали військових облігацій на суму більше ніж 100 млрд гривень. Сьогодні на засіданні Уряду ми затвердимо постанову, яка дасть можливість кожному українцю старше 18 років просто і зручно придбати військові облігації через "Дію", — наголосив Шмигаль.

Масове поховання в Ізюмі, МАГАТЕ вимагає вивести війська РФ з ЗАЕС. 205-й день війни Росії проти України. Онлайн
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, фото: КМУ

Він додав, що кожен громадянин зможе заповнити просту заявку, обрати вид військових облігацій і придбати їх, аби підтримати обороноздатність нашої держави.

Стан готовності до опалювального сезону становить понад 80% — Шмигаль

Про це під час засідання уряду повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Стан готовності вже більше ніж 80%. Накопичено значні ресурси вугілля, продовжується закачування газу в сховища. Формуємо домовленості з партнерами про додаткові поставки блакитного палива. Виділили 1,4 млрд гривень на підготовку до екстрених ситуацій. Вже закуплено майже 1,5 тисячі мобільних генераторів, десятки резервних котлів. Сформований оперативний штаб, який буде швидко вирішувати будь-які кризові питання. Насамперед питання ліквідації наслідків атак Росії на нашу критичну інфраструктуру. Ми готувались і готуємося до всіх сценаріїв", — заявив голова Кабінету міністрів.

Читайте також: Опалювальний сезон: в "Укренерго" прокоментували, чи буде взимку електрика

Війська РФ обстріляли село на Дніпропетровщині

Російські війська з важкої артилерії обстріляли село Велика Костромка на Дніпропетровщині: загинуло двоє чоловіків, ще один — поранений, повідомив голова ОВА Валентин Резніченко.

До кінця року Україна має запровадити понад 100 стандартів ЄС — Стефанішина

Про це в інтерв'ю Суспільному сказала віце-прем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

"Політична задача, визначена президентом, парламентом і урядом, полягає в тому, щоб до кінця року виконати все, що ми можемо виконати по угоді про асоціацію. Ми рухаємося в цьому напрямку, нам потрібно імплементувати понад 100 різних стандартів Європейського союзу. Для цього у нас розроблені всі акти, більші з них потребує ухвалення законів в парламенті. У парламенті робота до кінця року спланована, в уряді також. Цей прогрес до кінця року дозволить нам швидше перейти до перемовин", — сказала Стефанішина.

Тобто, України одночасно виконує вимоги угоди про асоціацію, а також вимоги як до кандидата у члени ЄС.

Стефанішина зазначила, що умови угоди про асоціацію можуть бути неактуальними, але вони мають бути виконані: "Вона (угода — ред.) була не першої свіжості, навіть на момент її підписання. П’ятого вересня (2022 року), в Брюсселі була делегація на чолі з прем’єр-міністром. Це була перша "топова" зустріч, після отримання України статусу кандидата вже в форматі розширення. Ми домовились, що ми продовжуємо виконувати угоду про асоціацію. Це збір актів ЄС, які треба імплементувати, щоб в нас ринки і державна система працювала синхронно з ЄС".

Зеленський провів засідання Ставки. Що обговорювали

Президент України Володимир Зеленський 16 вересня провів чергове засідання Ставки Верховного головнокомандувача, на якій розглянули подальші кроки з деокупації територій України, повідомляє Офіс президента.

Учасники Ставки Верховного головнокомандувача розглянули подальші кроки з деокупації територій України та ухвалили необхідні рішення. "Окремо зупинилися на матеріально-технічному забезпеченні сил оборони та актуалізували перелік озброєння, необхідного для продовження операції зі звільнення українських земель", — говориться у повідомленні.

ЗСУ звільнили понад 400 населених пунктів у Харківській області

Заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко повідомив, що звільнено 421 населений пункт. У звільнені райони постійно відправляється гуманітарний вантаж, попри обстріли.

"На деокупованих територіях Харківської області тривають роботи з відновлення житлової та критичної інфраструктури. "Харківгаз" там де це можливо проводить обстеження та оцінку зруйнованих мереж, для відновлення газорозподільної системи", — додав Тимошенко.

У Києві затримали агента РФ, який намагався влаштуватися до полку "Азов"

У Києві затримали агента РФ, який намагався влаштуватися до бойового спецпідрозділу полку "Азов". Він був завербований російськими спецслужбами для проведення розвідувально-підривної діяльності. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За даними слідства, затриманий — житель Донеччини, який у 2015 році приєднався до угруповань терористичної організації "ДНР". Там він входив до складу підконтрольних РФ так званих "1-го та 2-го армійських корпусів".

"Зокрема, проходив службу в загоні спеціального призначення "республіканської гвардії ДНР". До 2018 року він брав активну участь у бойових діях проти українських військ на сході нашої держави. Проте згодом бойовик залишив своїх ватажків і виїхав до РФ. Там він був завербований російськими спецслужбами для проведення розвідувально-підривної діяльності. Щоб виконати завдання, зловмисник був перекинутий з території РФ в Україну до початку повномасштабного вторгнення", — йдеться у повідомленні.

У разі проникнення до лав ЗСУ він міг передавати своїм російським кураторам дані про місця дислокації та переміщення українських військ, а також кількість їхнього особового складу і техніки, зазначають в СБУ.

Правоохоронці викрили і затримали агента під час спроби проходження відбору до полку "Азову".

Йому повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 258-3 ККУ — участь у терористичній групі чи терористичній організації. Затриманому загрожує від 8 до 15 років позбавлення волі з можливою конфіскацією майна.

Триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до його організації, додали в СБУ.

На Уманщині спрацювала ППО

Про це повідомив керівник Черкаської ОВА Ігор Табурець. Він зазначив, що люди не постраждали.

"Маємо незначні пошкодження кількох нежитлових будівель і аварійне відключення об’єктів електропостачання. Невдовзі їхня робота буде відновлена", — написав він.

Сили ППО збили три крилаті ракети, які були спрямовані на Дніпропетровщину

Про це повідомили в повітряному командуванні "Схід". Три крилаті ракети були спрямовані по трьох районах Дніпропетровщини.

У Чорному морі знайшли дірявий пліт, на якому намагалися врятуватися моряки з "Москви"

У Чорному морі торгове судно знайшло рятувальний пліт із затонулого корабля "Москва". Плавзасіб тримався завдяки тому, що був прив'язаний до рятувальних жилетів. Про це повідомили в пресслужбі Ізмаїльського прикордонного загону.

На плоту знайшли зламане, пошкоджене корозією весло та балони для підкачування повітря. Також там був водонепроникний мішок з російськими монетами, елементами одностроїв моряків та морпіхів. На жилетах та одностроях були бойові номери.

Знахідку капітан судна вирішив передати прикордонникам Ізмаїльського загону, боєць якого послав російський воєнний корабель.

"Схоже, що пліт був несправний, і загарбники, які намагалися на ньому врятуватися, вдавалися до відчайдушних кроків. Очевидно, щоб утримати на воді дірявий плавзасіб, російські моряки познімали з себе рятувальні жилети (що категорично заборонено) та прикріпили їх до плота, аби зберігати його плавучість", – йдеться у дописі.

На дірявому плоту є напис: "Никакой паники! Плот сохраняет плавучесть в любых условиях и дает вам надежную защиту".

Внаслідок удару РФ руйнувань зазнали гідротехнічні споруду у Кривому Рогу

Російські військові знову вдарили по критичній інфраструктурі Кривого Рогу. Є серйозні руйнації гідротехнічних споруд, повідомив керівник ОВА Валентин Резніченко.

"Рятувальники та аварійні служби вже ліквідують наслідки "прильотів". Роблять усе, щоб запобігти техногенній катастрофі", — написав він.

РФ офіційно припинила бути учасницею Європейської конвенції про права людини

Росія офіційно припинила бути високою договірною стороною Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод у зв’язку з виключенням з Ради Європи. Про це повідомляє пресслужба Європейського суду з прав людини.

Зазначається, що припинення участі відбулося відповідно до резолюції про припинення членства РФ у Раді Європи, ухваленої Комітетом міністрів 16 березня 2022 року та відповідно до резолюції про наслідки припинення членства РФ в Раді Європи, ухваленої пленумом суду 22 березня 2022 року.

В ЄСПЛ зазначили, що суд, як і раніше, може розглядати скарги, спрямовані проти РФ у зв'язку з її діями або бездіяльністю, за умови, що вони були подані до 16 вересня.

На розгляді суду перебувають 17 450 позовів до Росії.

У Луганську загинув "генпрокурор ЛНР"

Так званий "генпрокурор ЛНР" Сергій Горенко загинув після вибуху в його "офісі" в окупованому Луганську. Про це повідомив керівник ОВА Сергій Гайдай. За попередніми даними, він помер від отриманих поранень унаслідок вибуху в його кабінеті.

Крім Горенка, загинула і його "заступниця" Катерина Стегленко.

Кількість загиблих в Ізюмі може перевищувати число жертв у Бучі – Мінреінтеграції

В місті Ізюм Харківської області в межах операції по розшуку загиблих розпочалася ексгумація тіл на локаціях масового поховання.

Про це повідомляє Мінреінтеграції.

Як повідомив уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Олег Котенко, одну з локацій знайшли за допомогою відео, яке у вільний доступ виклали росіяни.

За його словами, для безпечної ексгумації територію було зачищено, оскільки зберігалася висока ймовірність мінної небезпеки.

"Наразі ми працюємо над ексгумацією тіл військовослужбовців. Потім тіла будуть передані експертам для подальшої ідентифікації осіб загиблих. На жаль, це тільки початок нашої роботи тут, скільки локацій ще буде знайдено на деокупованих територіях поки не відомо, але сувора реальність вказує на те, що кількість загиблих в Ізюмі може в рази перевищувати Бучанську трагедію", – резюмував посадовець.

РФ вдарила по Кривому Рогу

У Кривому Розі чутно звук вибуху, повідомляють кореспонденти Суспільного. У міста та області оголошена повітряна тривога. Керівник ВЦА Вілкул підтвердив ракетний удар по місту.

В окупованому Луганську стався вибух поблизу будівлі "Генеральної прокуратури". Цю інформацію Суспільному підтвердили місцеві жителі.

У звільнених містах Харківщини виявили 10 російських катівень — Нацполіція

У звільнених містах Харківщини виявили 10 російських катівень, з них шість — в Ізюмі. Про це на брифінгу заявив очільник Національної поліції України Ігор Клименко, повідомляє кореспондент Суспільного. Також у поліції повідомили, що наразі відомо про 445 поховань

"Вас тут не чекають": Латвія закриває кордон для росіян

З 19 вересня Латвія обмежує в'їзд громадянам Росії із шенгенськими візами. Про це повідомив міністр закордонних справ Латвії Едгарс Ринкевич.

Він також закликав російські війська забратися з України.

"З 19 вересня Латвія, з міркувань безпеки та у зв'язку з російською агресією, обмежує в'їзд російським громадянам із шенгенськими візами. Росіяни, не намагайтеся перетнути кордон, на вас тут не чекають, припиняйте війну проти і забирайтеся з цієї прекрасної країни!" — написав він у Twitter.

У центрі Херсона, за будівлею облдержадміністрації, в районі апеляційного суду видно стовп диму, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти суспільного.

В Україні через обстріли окупантів зросла кількість поранених дітей — ОГПУ

Станом на 16 вересня 2022 року більше ніж 1137 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабного вторгнення Росії. Статистику опублікував Офіс генерального прокурора.

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 384 дитини загинули та понад 753 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

"Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях", — говориться у повідомленні.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 393, Харківській — 213, Київській — 116, Миколаївській — 72, Чернігівській — 68, Луганській — 61, Херсонській — 55, Запорізькій — 46, Дніпропетровській — 26. Повідомляється, що зниклими безвісти вважаються 230 дітей, депортовано 7716.

Депутата Деркача оголосили в розшук, підозрюють у держраді

Національне антикорупційне бюро розшукує народного депутата Андрія Деркача. Його підозрюють у держзраді та незаконному збагаченні, йдеться у повідомлені НАБУ.

У САП розповіли, що під час досудового розслідування встановлено, що народний депутат за період 2019-2022 рік одержав щонайменше 567 тис. дол. США від правоохоронних та розвідувальних органів РФ за підривну діяльність проти України, зокрема дискредитацію України на міжнародній арені, погіршення дипломатичних відносин зі Сполученими Штатами Америки, а також ускладнення інтеграції України до Європейського Союзу та НАТО.

Андрій Деркач
Facebook Андрій Деркач

РФ відчуває нестачу "штурмовиків" і молодших офіцерів — британська розвідка

Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням на дані розвідки.

У відомстві зазначили, що пов’язана з Кремлем російська приватна військова компанія "Вагнер" принаймні з липня проводить кампанію з вербування російських засуджених для проходження служби в Україні. Ув'язненим запропоновано пом'якшення покарання, а також грошове заохочення.

"Вербування було пожвавлено: нещодавно опубліковане відео, ймовірно, показує власника ПВК "Вагнера" Євгена Пригожина, який вербує в’язнів. На відео Пригожин наголошує, що шукає лише "бійців для десантно-штурмових підрозділів", — йдеться у звіті.

У розвідці також зазначили, що російські військові училища скорочують курси навчання та зсувають терміни випуску курсантів і майже напевно, що їх перекинуть в Україну для участі у війні.

"Проблема російської людської сили стає дедалі гострішою. Прискорення навчання курсантів та потреба "Вагнера" у штурмових загонах дозволяють припустити, що дві з найгостріших "нестач" під час кризи укомплектування збройних сил, ймовірно, пов'язані з бойовою піхотою та молодшими командирами", — йдеться у повідомленні.

ЗСУ за добу знищили 200 окупантів, засіб ППО та шість танків

За даними Генштабу, станом на 16 вересня загальні бойові втрати Росії у війні з Україною орієнтовно становлять 54 050 осіб з особового складу. Крім цього, окупанти втратили:

  • танків / tanks ‒ 2199 (+6) од,
  • бойових броньованих машин / APV ‒ 4690 (+8) од,
  • артилерійських систем / artillery systems – 1302 (+7) од,
  • РСЗВ / MLRS – 312 (+1) од,
  • засоби ППО / Anti-aircraft warfare systems ‒ 168 (+1) од,
  • літаків / aircraft – 250 (+0) од,
  • гелікоптерів / helicopters – 216 (+1) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня / UAV operational-tactical level – 908 (+0),
  • крилаті ракети / cruise missiles ‒ 233 (+0),
  • кораблі /катери / warships / boats ‒ 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн/ vehicles and fuel tanks – 3550 (+28) од,
  • спеціальна техніка / special equipment ‒ 121 (+1).

Найбільших втрат противник зазнав на Бахмутському та Донецькому напрямках.

У Мелітополі загорівся аеродром з авіацією окупантів

Міський голова Іван Федоров повідомив, що над аеродромом з базою російський військових піднявся густий чорний дим. Подробиці уточнюються.

У РФ посилили приховану мобілізацію і вербування на тлі поразки на Харківщині — ISW

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

"Кремль реагує на поразку у Харківській області посиленням прихованої мобілізації, а не висуванням умов для загальної", — зазначають аналітики.

Глава Чечні Рамзан Кадиров закликав усі регіони РФ розпочати "самомобілізацію" і не чекати, коли Кремль оголосить воєнний стан. За його словами, кожен суб'єкт РФ має залучити не менше 1000 військовослужбовців.

Деякі губернатори підтримали такий заклик. А призначений Росією глава окупованого Криму Сергій Аксьонов оголосив про формування на півострові двох добровольчих батальйонів на підтримку закликів Кадирова.

В ISW також зазначили, що поразка у Харківській області спонукала Кремль оголосити загальноросійське вербування.

"Кремлівські чиновники та державні ЗМІ раніше не закликали до вербування по всій країні, а натомість доручали місцевим чиновникам та ЗМІ формувати сили нібито за власною ініціативою, — йдеться у звіті.

За словами аналітиків, ця реформа набору, ймовірно, забезпечить велику підтримку Кремля серед націоналістичних діячів, які дедалі більше критикують російське Міноборони, навіть якщо вербувальна кампанія не призведе до створення великої кількості боєздатних військ.

В ISW припускають, що влада РФ могла відмовитися від своїх зусиль захищати окремі регіони від вербування, що може посилити соціальну напругу. Раніше повідомлялося, що Кремль намагався захистити жителів Москви від повідомлень про формування добровольчого "Собянінського полку".

За даними інституту, у Бурятії, Калмикії, Тиві та Якутії почалися публічні виступи проти акценту Кремля на вербуванні за етнічною ознакою. Заяви російської пропагандистки Маргарити Симоньян про "самомобілізацію" викликали численні негативні коментарі серед росіян, які закликають російських олігархів платити за війну та йти воювати.

Окупаційна влада змогла відкрити на Херсонщині лише 20% шкіл

На території тимчасово окупованої Херсонської області росіяни не змогли запустити "навчальний процес", в межах якого русифікують українських дітей. 1 вересня окупаційна влада відкрила 91 з 457 шкіл, що становить 19,9%, повідомляє Центр національного спротиву.

Причина – відсутність дітей, оскільки більшість родин виїхали з регіону, йдеться в повідомленні.

Також, за даними центру до шкіл пішло 15,5 тисяч дітей, а це 12,3% від загальної кількості. До першого класу пішло 1254 дитини - 11,4%.

"Такі цифри є красномовним свідченням реальної підтримки окупантів з боку місцевих. Більшість жителів не стала віддавати своїх дітей в заручники ворогу в його пропагандистські осередки", – пише ЦНС.

На Донеччині від обстрілів росіян загинули п'ятеро людей

Протягом 15 вересня від обстрілів російських окупантів загинули п'ятеро жителів Донеччини, ще шестеро людей отримали поранення. Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Від обстрілів окупантів загинули жителі Селидового, Красногорівки, Мар'їнки, Соледара та Бахмута.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 851 людей, 2124 — отримали поранення. Точну кількість загиблих та поранених у Волновасі та Маріуполі встановити неможливо.

Військові РФ приховують масові втрати особового складу від ударів ЗСУ на Херсонщині

Про це йдеться у ранковому Генерального штабу ЗСУ.

"Військові РФ намагаються приховати масові втрати після вогневого ураження, завданого Силами оборони по місцях їх зосередження. В результаті ефективних високоточних ударів в районах населених пунктів Херсон, Василівка, Перевальськ та інших трупи російських солдатів вивозили у переповнених вантажівках", — йдеться у повідомленні.

Також Генеральний штаб інформує, що протягом минулої доби на південному напрямку російські війська обстріляли з артилерії прифронтові райони вздовж всієї лінії зіткнення, вели повітряну розвідку та здійснили 34 вильоти авіації для ураження територій Херсонської та Запорізької областей.

Через обстріл Нікополя військами РФ поранена 57-річна жінка

Через обстріл Нікополя, що на Дніпропетровщині, військами РФ у ніч на 16 вересня поранена 57-річна жінка. Про це повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

Загалом цієї ночі було шість обстрілів Нікопольського та Криворізького районів Дніпропетровщина. Армія РФ з "Градів" та важкої артилерії вдарила по чотирьох громадах.

У центрі Нікополя пошкоджено 11 багатоповерхових та приватних будинків, ліцей, дитячий садок, центр соціального обслуговування, кілька підприємств, газогони та лінії електропередач.

Обстріли спричинили чотири пожежі, їх уже загасили.

У Червоногригорівській громаді понівечені три багатоповерхівки та магазин. Люди неушкоджені. У Марганецькій та Зеленодольській громадах після обстрілів також не було поранених і загиблих.

У РФ посилили приховану мобілізацію і вербування на тлі поразки на Харківщині — ISW

Після вдалого контрнаступу ЗСУ у Харківській області влада Росії посилює приховану мобілізацію і вербування для війни в Україні. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

"Кремль реагує на поразку у Харківській області посиленням прихованої мобілізації, а не висуванням умов для загальної", — зазначають аналітики.

Глава Чечні Рамзан Кадиров закликав усі регіони РФ розпочати "самомобілізацію" і не чекати, коли Кремль оголосить воєнний стан. За його словами, кожен суб'єкт РФ має залучити не менше 1000 військовослужбовців.

Деякі губернатори підтримали такий заклик. А призначений Росією глава окупованого Криму Сергій Аксьонов оголосив про формування на півострові двох добровольчих батальйонів на підтримку закликів Кадирова.

В ISW також зазначили, що поразка у Харківській області спонукала Кремль оголосити загальноросійське вербування.

Крім того, в інституті припускають, що влада РФ могла відмовитися від своїх зусиль захищати окремі регіони, зокрема Московський, від вербування, що може посилити соціальну напругу.

РФ готує провокацію під "чужим прапором" — ОК Південь

Росіяни готують провокацію під "чужим прапором" на окупованих територіях, повідомляє Оперативне командування "Південь".

Жителям тимчасово окупованих територій слід врахувати, що необхідно утриматися від відвідування громадських місць в період з 17 по 20 вересня.

"Окупаційними військами готуються диверсії з використанням одягу Збройних сил України та Державного прапора. Ворог буде намагатися дискредитувати наші підрозділи інсценуванням негідних вчинків і провокацій", — йдеться в повідомленні.

Військові закликають українців до пильності.

У США відреагували на погрози РФ через можливі постачання Україні далекобійної зброї

Сполучені Штати Америки направляють озброєння в Україну тільки для захисту її території від російського вторгнення. По це на брифінгу заявив речник Держдепу США Нед Прайс відповідаючи на питання щодо погроз РФ відреагувати на постачання Україні далекобійної зброї.

"У мене немає відповіді на почуте від РФ. Я хотів би наголосити, що все, що ми надали нашим українським партнерам, мало лише одну мету — дати можливість захистити свою країну, свободу, свою демократію від вторгнення РФ. Йдеться про озброєння українських партнерів тим, що їм потрібне для збереження свого суверенітету, незалежності, а також територіальної цілісності", — заявив він.

Раніше офіційна представниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що якщо США ухвалять рішення про постачання Україні ракет великої дальності, то Вашингтон перейде червону межу і стане безпосередньою стороною конфлікту.

ЗСУ завдали ударів по ППО, логістичних вузлах та понтонних переправах росіян

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

За інформацією військових, росіяни обстрілюють позиції ЗСУ вздовж лінії зіткнення, намагаються перегрупувати війська на окремих напрямках, проводять повітряну розвідку. Залишається загроза нанесення повітряних та ракетних ударів по всій території України.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація не змінилася.

На інших напрямках росіяни обстрілювали інфраструктуру з танків та артилерії різних типів:

  • на Сіверському напрямку – в районі населеного пункту Лугівка Сумської області;
  • на Харківському напрямку, зокрема з території російської федерації – в районі Гоптівки, Козачої Лопані, Малої Вовчої, Зибиного та Стрілечої;
  • на Слов’янському напрямку – Дворічна та Гороховатка;
  • на Краматорському напрямку – Пришиб, Тетянівка, Крива Лука, Озерне, Пискунівка, Райгородок, Стародубівка, Білогорівка, Сіверськ, Роздолівка та Спірне;
  • на Бахмутському напрямку – Нью-Йорк, Лиман, Миколаївка Друга, Зайцеве, Одрадівка, Соледар, Бахмут, Бахмутське, Яковлівка та Веселе;
  • на Авдіївському напрямку – Мар’їнка, Красногорівка, Первомайське, Авдіївка та Водяне.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках війська РФ активних дій не проводили. Здійснювали обстріли по всій лінії зіткнення.

На Південнобузькому напрямку фіксувався вогневий вплив російської артилерії вздовж всієї лінії зіткнення. Крім того, росіяни вели повітряну розвідку БпЛА та здійснили 34 літаковильоти оперативно-тактичної авіації для завдання ударів по території Херсонської і Запорізької областей.

"Противник намагається приховати масові втрати після вогневого ураження, завданого Силами оборони по місцях зосередження російських військ. В результаті ефективних високоточних ударів в районах населених пунктів Херсон, Василівка, Перевальськ та інших, трупи російських солдатів вивозили у переповнених вантажівках", — йдеться у повідомленні.

Як повідомили у Генштабі, ЗСУ успішно відбили атаки росіян в районах населених пунктів Одрадівка, Зайцеве, Бахмут, Весела Долина, Авдіївка та Новомихайлівка.

Протягом минулої доби, для підтримки дій наземних угруповань, авіація ЗСУ здійснила 18 ударів по місцях зосередження військ і техніки РФ. Підтверджено ураження 13 опорних пунктів, районів зосередження озброєння і військової техніки та 5 позицій комплексів протиповітряної оборони. Втрати росіян уточнюються.

Підрозділи протиповітряної оборони Збройних Сил України на різних напрямках знищили два російські безпілотники.

Підрозділи Ракетних військ і артилерії вдарили по трьох районах скупченні військових та бойової техніки РФ. В зону ураження потрапили логістичні вузли та понтонні переправи росіян.

Росіяни завдали по Україні 26 ракетних та авіаударів

Війська РФ завдали 11 ракетних, 15 авіаційних ударів та здійснили 96 обстрілів із систем реактивної артилерії по об’єктах на території України. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

За минулу добу внаслідок авіа і ракетних ударів, а також використання протиповітряних ракет росіяни пошкодили інфраструктуру понад 30 населених пунктів. Зокрема Костянтинівки, Дружківки, Куп’янська, Сіверська, Нью-Йорка, Мар’їнки, Гуляйполя, Мирного та Великого Артакового.

Війська РФ вдарили по Очакову

Війська РФ завдали ракетного удару по Очакову, обійшлося без жертв. Про це повідомляє Оперативне командування "Південь".

Авіація ЗСУ завдала 9 ударів по російських військах, а ракетно-артилерійські підрозділи виконали понад 330 вогневих завдань по районах зосередження живої сили, озброєння і техніки, складу боєприпасів у Бериславському районі, по Каховському мосту, по п'яти понтонних переправах біля Дар'ївки, Садового.

За добу росіяни втратили на півдні: 71 військового, 27 одиниць озброєння і техніки, у тому числі 5 танків, 14 одиниць іншої автобронетехніки, реактивну систему залпового вогню "Град", самохідну артилерійсько-мінометну установку "Нона-С", самохідну артустановку "Гвоздика", зенітну самохідну установку "Шилка", дві гаубиці і два 120-мм міномети.

Корабельне угруповання ЧФ РФ загальною кількістю 13 одиниць продовжує маневри вздовж кримського узбережжя ховаючись від шторму і ймовірних поразок зброєю Сил оборони. Водночас тримає напоготові 3 надводних і 1 підводний ракетоносій, на бортах яких 28 "калібрів".

Папа Франциск назвав "морально прийнятними" постачання зброї Україні

Папа Римський Франциск назвав "морально прийнятними" постачання зброї Україні для захисту від вторгнення РФ. Про це він заявив журналістам на борту літака під час повернення з Казахстану, де він брав участь у зустріч релігійних лідерів, пише Reuters.

У понтифіка запитали, чи правильно з точки зору моралі відправляти зброю Україні.

"Це політичне рішення, яке може бути морально прийнятним, якщо воно приймається за умов моралі", — сказав Франциск.

Він пояснив різницю моральним та аморальним постачанням зброї в іншу країну.

"Це може бути аморальним, якщо намір полягає в тому, щоб спровокувати нову війну чи продати зброю чи скинути зброю, яка (країні) більше не потрібна. Мотивація - це те, що значною мірою визначає моральність цієї дії", — зазначив понтифік.

Папа наголосив, що принципи "справедливої війни" Римо-Католицької церкви допускають пропорційне використання летальної зброї для захисту від нації-агресора.

"Самооборона — це не тільки законно, це і вираження любові до Батьківщини. Хто не захищає себе, хто не захищає щось, той це її любить. Ті, хто захищає, люблять її ", — сказав Франциск.

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден підписав розпорядження про надання Україні близько 600 мільйонів доларів військової допомоги. Про це йдеться у повідомленні Білого дому.

"Делегую держсекретареві США повноваження здійснити виділення до 600 мільйонів доларів на оборонні засоби і послуги Міністерства оборони (США – ред.), військовий вишкіл і навчання для надання допомоги Україні", — йдеться у документі.

У Харкові прогриміли вибухи

У Харкові вночі 16 вересня прогриміли вибухи під час повітряної тривоги, повідомив мер міста Ігор Терехов.

За його словами, "приліт" стався у Слобідському районі, поруч із житловим будинком.

"За попередньою інформацією, горить авто біля будинку, постраждали комунікації. Чи є постраждалі – наразі не відомо", – зазначив він.

Потрібен прогрес у наданні Україні систем ППО — Зеленський

"Потрібен прогрес у наданні Україні систем протиповітряної оборони (ППО). Ми вже маємо домовленості з певними країнами, наші дипломати працюють з іншими", — сказав Зеленський у вечірньому зверненні.

Читайте також: У листопаді Україна має виконтати сім рекомендацій Єврокомісії — Зеленський

У Мін’юсті нагадали підприємцям алгоритм фіксації збитків від російської агресії

Докази майнових втрат внаслідок війни варто збирати вже зараз, щоб у подальшому можна було їх використати для отримання компенсації, повідомляє Міністерство юстиції. Зазначається, що фіксувати збитки варто як щодо нерухомого, так і щодо рухомого майна.

Як пояснюють у Мін’юсті, якщо підприємство є власником нерухомого майна або замовником будівництва щодо об’єктів будівництва, або за ним таке майно (об’єкти будівництва) закріплено на праві господарського відання чи праві оперативного управління, а також якщо підприємство інвестувало та фінансувало будівництво об’єктів, щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт, і таке майно зазнало руйнації чи пошкодження, необхідно зібрати відомості про пошкодження або знищення нерухомого майна (дата та орієнтовний час настання події, опис пошкодження, зокрема площа або протяжність пошкодженого нерухомого майна, фото-, відеофіксація (за наявності) та подати відповідне повідомлення самостійно через портал/мобільний застосунок "Дія" або центр надання адміністративних послуг чи нотаріуса.

Навіть якщо підприємство винаймало нерухомість для здійснення господарської діяльності, необхідно фіксувати всі пошкодження або руйнування, яких воно зазнало, шляхом фото- або відеозйомки, оскільки це слугуватиме доказом причин знищення рухомого майна, яке в ньому знаходилось, порадили у міністерстві.

Також, як зазначили в Мін’юсті, варто провести ревізію наявних на підприємстві документів, які підтверджують придбання обладнання, інших речей, знищених внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації.

Якщо ці документи також знищені, то за можливості потрібно відновити їх. Без надання доказів щодо підтвердження володіння майном компенсацію отримати неможливо, попередили у міністерстві.

Палаючі машини з палаючими людьми в них — Тайра дала свідчення перед Гельсінською комісією США

15 вересня українська парамедикиня та волонтерка Юлія Паєвська (Тайра) виступила перед Гельсінською комісією США, де розповіла про злочини військовослужбовців Російської Федерації, свідком яких вона стала під час перебування в полоні окупантів. Під час своїх свідчень, Паєвська розповіла про факти порушення прав людини, свідком яких вона стала, зосередившись на деталях.

"Вагітні полонені, їхня доля невідома ані рідним, ні державі. Боєць, якого три години били, а потім кинули в підвал, як мішок. І лише за день до нього хтось прийшов. Мертва дитина на руках матері. Семирічний хлопчик із кульовими пораненнями вмирає у мене на руках, бо цього разу я не змогла врятувати його. Ув’язнені у своїх камерах тижнями кричать і вмирають від тортур без будь-якої медичної допомоги. Півмільйонне місто гине на моїх очах під авіаударами: методичними, спланованими. Авіаудари по лікарнях і житлових кварталах. Лікарня, повна поранених солдатів і цивільних, де закінчилися анестетики та антибіотики. Солдати і весь медичний персонал сплять дві-три години на добу, тому що операції йдуть одна за одною", — розповіла Паєвська.

Росіяни атакували Одещину ракетою. ППО збила її

Вночі 15 вересня росіяни запустили з акваторії Чорного моря ракету морського базування "Калібр". Сили ППО збили її, повідомили в оперативному командуванні "Південь". Днем раніше сили протиповітряної оборони відігнали авіацію противника, яка планувала завдати ракетний удар.

На початок