Удар по Кривому Рогу, звільнення Харківщини, гроші росіян під санкціями. 204-й день війни Росії проти України. Онлайн

Удар по Кривому Рогу, звільнення Харківщини, гроші росіян під санкціями. 204-й день війни Росії проти України. Онлайн

Оновлено
Удар по Кривому Рогу, звільнення Харківщини, гроші росіян під санкціями. 204-й день війни Росії проти України. Онлайн
. Ізюм, 14 вересня 2022 року. Фото: Суспільне Харків/В'ячеслав Мавричев

15 вересня — 204-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • МАГАТЕ ухвалило резолюцію щодо негайного звільнення ЗАЕС. "За" проголосували 26 країн, Китай та РФ виступили "проти", ще 7 держав — Єгипет, ПАР, Сенегал, Бурунді, В'єтнам, Індія та Пакистан — утрималися.
  • США запровадили санкції проти лідера Чечні Кадирова, трьох його дружин та близьких родичів. Кадиров вже перебуває під санкціями Австралії, Канади, ЄС, Японії, Швейцарії та Великобританії.
  • Росія завдала ракетного удару по Кривому Рогу. Російські війська атакували гідротехнічні споруди внаслідок чого рівень води в річці Інгулець піднявся на 2,5 метра, а місто частково лишилося без водопостачання. Є ризики підтоплення.
  • Українські захисники звільнили село Киселівка на Херсонщині, від обласного центру їх відділяє лише Чорнобаївка.
  • Починаючи з 6 вересня ЗСУ звільнили на Харківщині близько 8500 квадратних кілометрів території, близько 388 населених пунктів, близько 150 тисяч людей.
  • Президент України Володимир Зеленський прибув до звільненого Ізюма Харківської області. Там офіційно підняли український прапор.
  • Кабінет міністрів затвердив проєкт бюджету на 2023 рік. Пріоритет — оборона.
  • У латвійських банках заморожено близько 80 млн євро через санкції, введені проти РФ через війну в Україні. Також ЄС продовжив дію індивідуальних антиросійських санкції ще на шість місяців.

Текстовий онлайн 16 вересня — читайте тут.

Росія випустила по Україні понад 3800 ракет

Про це під час вечірнього звернення повідомив президент України Володимир Зеленський.

"Держава-терорист застосувала проти нас вже понад 3800 різних ракет. Але жодна ракета не наблизить Росію до її мети. Підкорення України не буде. І кожна ракета наближає Росію до більшої міжнародної ізоляції, до більшої економічної деградації та до ще чіткішого історичного засудження", — повідомив Зеленський.

Президент також підтвердив, що у звільненому від РФ Ізюмі на Харківщині знайдене масове поховання людей.

"Необхідні процесуальні дії там уже розпочалися. Більше інформації – чіткої, перевіреної інформації – має бути завтра. Завтра ж в Ізюмі будуть журналісти – українські та міжнародні. Ми хочемо, щоб світ знав, що реально відбувається і до чого призвела російська окупація. Буча, Маріуполь, тепер, на жаль, Ізюм... Росія всюди залишає по собі смерть. І повинна за це відповідати. Світ повинен притягнути Росію до реальної відповідальності за цю війну. Зробимо все для цього. Вічна пам'ять усім, чиє життя забрали окупанти! Вічна слава кожному, хто воює за Україну", — додав Зеленський.

У звільненому Ізюмі виявили масове поховання на понад 440 тіл — Котенко

У звільненому Ізюмі Харківської області виявлено масове поховання на понад 440 тіл, повідомив уповноважений з питань зниклих безвісти осіб Олег Котенко у коментарі "Настоящему времени". За словами Котенка, окупанти самі публікували відео із цього поховання в Ізюмі, тому українські сили його шукали.

"І десь є реєстр, у якому, я думаю, вони нам підказуватимуть, де вони взяли це тіло для поховання. Ми зараз працюємо над цим, і я думаю, що ми ці списки знайдемо і ми розумітимемо, що це за людина, чому їй було присвоєно номер, а не прізвище. Але є там і прізвища, а ще там є вінки, і дата загибелі там також є на деяких. Більшість, я думаю, загинули під обстрілами, ми за датами це вже зрозуміли: люди загинули, коли вони били з артилерії по місту", — сказав Котенко.

Рівень води в річці Інгулець знизився

Рівень води в річці Інгулець знизився і продовжує падати після удару по дамбі, каже начальник військової адміністрації Кривого Рогу Вілкул.

14 вересня російські військові завдали удару по місту — випустили сім крилатих ракет, які влучили у гідротехнічні споруди. Внаслідок цього рівень води в Інгульці піднявся.

Частково підтоплені більше ніж сто житлових будинків, зокрема підвали, в яких люди облаштували бомбосховища. Жителів двох районів відселили у безпечні місця.

В Одесі пролунав вибух. Наразі в місті та області оголошена повітряна тривога.

У Білгородській області Росії на кордоні з Україною спалахнув прикордонний пункт

Про це заявив губернатор регіону В’ячеслав Гладков.

"Триває обстріл села Нехотіївки Білгородського району. Один із снарядів потрапив на заправну станцію, внаслідок чого сталася пожежа. Попередньо постраждалих немає, АЗС давно не працює. Паливо відсутнє. Підрозділи МНС виїхали на місце", — написав він на своєму Telegram-каналі.

Удар по Кривому Рогу, звільнення Харківщини, гроші росіян під санкціями. 204-й день війни Росії проти України. Онлайн
Фото: t.me/vvgladkov

Згодом губернатор додав, що під час перевірки вдалося з’ясувати, що внаслідок надзвичайної ситуації був пошкоджений митний термінал.

Гладков стверджує, що причиною пожежі став обстріл з боку України.

Білий дім закликав Китай виступити проти війни Росії з Україною

Про це координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій у Білому домі Джон Кірбі заявив під час зустрічі президентів Китаю та Росії.

"Ми не вважаємо, що хтось має бути осторонь, — сказав Кірбі. – Увесь світ повинен виступити проти того, що робить пан Путін. Зараз не час для будь-яких звичних справ із паном Путіним".

Він додав, що Пекін не надає допомоги на ведення військових дій проти України та не порушив режим санкцій.

Арешт Медведчука подовжили ще на два місяці

Личаківський районний суд Львова продовжив до 14 листопада запобіжний захід у вигляді арешту для Віктора Медведчука, повідомляє пресслужба Личаківського районного суду.

"Слідчий суддя Личаківського районного суду м. Львова задовольнив клопотання Генерального прокурора та продовжив строк утримання під вартою народного депутата України Медведчука Віктора Володимировича на 60 днів до 14.11.2022 року", — йдеться у повідомленні.

Віктора Медведчука підозрюють у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 258-3 КК України — посягання на територіальну цілісність України, розкрадання природних ресурсів, передача таємної інформації російським спецслужбам, державна зрада та сприяння діяльності терористичної організації. Підозра за останнім епізодом (сприяння тероризму) була оголошена 8 жовтня 2021 року.

У США створили фонд для фінансування українських стартапів

Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації.

"Blue & Yellow Heritage Fund — це перший венчурний фонд американської компанії ff Venture Capital, який націлений саме на роботу з українськими проєктами та економічне відновлення нашої держави. Його презентували під час глобального форуму лідерства SALT у Нью-Йорку за участі Президента України Володимира Зеленського", — йдеться у повідомленні.

Мета фонду — зібрати 50 мільйонів доларів, щоб проінвестувати їх у розвиток українських стартапів таких сфер:

  • технологій та ШІ;
  • автоматизації виробництва;
  • робототехніки;
  • кібербезпеки та оборони;
  • енергетики;
  • зв’язку;
  • транспорту та логістики;
  • охорони здоров’я.

До ЗСУ розпочалися поставки зимової форми

Про це розповіла заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"Пам‘ятаєте скільки було "зради" з приводу бронежилетів і касок на початку повномасштабної війни? А потім десь вона зникла. Тому, що величезні обсяги на сотні тисяч особового складу неможливо завезти в умовах повномасштабної війни за тиждень чи два. Але Міноборони впоралось і зараз в нас є навіть запас на кілька бригад", — вказується у повідомленні.

За її словами, станом на зараз всі контракти укладені і вже почалось значне за обсягами постачання. Командування сил логістики ЗСУ розвантажує і ставить на облік цілий караван транспорту з зимовими речами.

А саме це:

  • Більше 100 тисяч флісок.
  • Більше 200 тисяч комплектів термобілизни.
  • Більше 180 тисяч трусів.
  • Плюс окремо форма, окремо брюки, окремо рубашки.

"До суботи це вже повинно відобразитись в обліку. Далі Командування буде розподіляти", — зазначила заступниця міністра оборони.

Росія відмовляє у перетині кордону тим, хто отримав паспорт РФ на окупованих територіях

Про це повідомив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

"Російські прикордонники масово відмовляють у перетині кордону тим, хто отримав ru-паспорт на окупованих територіях, починаючи з 2014 року. Така доля власників російського паспорта — бути ізгоями не лише у світі, а й в улюбленій Росії. Вони не потрібні ніде. "Родина бросит, сынок. Всегда", — написав Подоляк у Twitter.

У Бахмуті призупинили розбір завалів зруйнованої багатоповерхівки через загрозу обстрілів

Про це Суспільному розповіла речниця Головного управління ДСНС України у Донецькій області Вероніка Бахал. За її словами, станом на 20 годину рятувальники розібрали 12 тонн зруйнованих елементів будинку.

Речниця додала, що з квартири на четвертому поверсі рятувальники витягнули чоловіка, який був заблокований через руйнування будинку.

"За попередньою інформацією під завалами можуть знаходитись люди", — зазначила Вероніка Бахал.

МАГАТЕ закликало російських військових залишити ЗАЕС — резолюція

Як повідомляє Reuters, це друга резолюція щодо вторгнення Росії в Україну, ухвалена Радою керівників МАГАТЕ. "За" проголосували 26 країн, Китай та РФ виступили "проти", ще 7 держав — Єгипет, ПАР, Сенегал, Бурунді, В'єтнам, Індія та Пакистан — утрималися.

Резолюція закликає Росію "негайно припинити всі дії проти Запорізької атомної електростанції та будь-якого іншого ядерного об’єкта в Україні, щодо них".

У Барселоні вандали розмалювали буквами "Z" історичні обʼєкти

Про це повідомило іспанське видання Metropoli. Знаки помітили на проспекті Параллель і на набережній. Символи "Z" також з’явилися на старому мурі часів Римської імперії, збудованому між IV та I століттями до нашої ери.

Удар по Кривому Рогу, звільнення Харківщини, гроші росіян під санкціями. 204-й день війни Росії проти України. Онлайн
Фото: hmarochos

За інформацією Громадського радіо, символи з’явилися також на будівлі, де розміщений волонтерський центр, який надає допомогу українським біженцям.

Карлос Родрігес, член республіканської ради округу, зажадав, щоб муніципальна влада провела "негайний ремонт" і забезпечила збереження історичних і родових елементів.

Верховний суд остаточно заборонив діяльність "ОПЗЖ"

Про це " пресслужба СБУ.

"15 вересня Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду України відхилив апеляційну скаргу проросійської політичної партії «Опозиційна платформа – За життя" ("ОПЗЖ") і таким чином, остаточно заборонив її діяльність в нашій країні", — йдеться у повідомленні.

У СБУ нагадали, що рішення про заборону функціонування "ОПЗЖ" було прийнято на підставі указу президента та рішення РНБО: "Вони ґрунтувалися на доказах її деструктивної діяльності, зібрані у межах реагування СБУ на загрози національній безпеці. Йдеться передусім про демонстративну підтримку та популяризацію агресивної антиукраїнської політики Росії, як на рівні керівництва, так і рядових її членів".

Росіяни обстріляли Запорізький район касетними боєприпасами

Про це повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

"15 вересня близько 17:30 окупанти здійснили обстріл Новоолександрівської ОТГ Запорізького району із використанням боєприпасів касетного типу РСЗВ. Ракети влучили в поле у зв'язку з чим сталося займання сухостою. На місце події викликано ДСНС. Руйнувань та постраждалих не виявлено", — зазначив Старух.

РФ вдарила ракетами по об'єктах критичної інфраструктури Кривбасу — Вілкул

Про це повідомив голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

"Від імені територіальної громади Кривого Рогу ми вже не просимо, а вимагаємо від цивілізованих країн світу визнати Росію країною-терористом! Знову терористичний акт. Удари крилатими ракетами по об’єктах критичної інфраструктури Кривбасу, пов’язаних виключно з цивільним населенням. Без втрат", – написав Вілкул у Telegram.

У Криму викладача звільнили з роботи за українську пісню про "Байрактар"

Викладача Білогірського технікуму в окупованому Росією Криму звільнили роботи після того, як включив у аудиторії пісню українського виконавця Тараса Боровка про безпілотник Bayraktar, повідомляють російські ЗМІ.

В окупаційному "управлінні МВС" на півострові повідомили, що поліція "проводить перевірку". Відео з викладачем, який увімкнув пісню, з'явилось у соціальних мережах – на нього поскаржились учні, за те, що він нібито "постійно розповідав, як чекає на прихід ЗСУ, в соцмережах "хейтив" росіян, тішився втратами ЗС РФ і натякав, що скоро Кримського мосту не буде". У Білогірському технікумі повідомили ЗМІ, що Білозеров нібито сам звільнився за власним бажанням.

США та Україна посилили обмін розвідувальною інформацією

Про це повідомляє CNN із посиланням на джерело в оборонній сфері.

За даними журналістів, протягом останніх місяців українська сторона виявляє більше готовності ділитися розвідданими зі США, що дозволяє американським офіційним особам краще допомагати українцям у плануванні їхніх операцій на полі бою.

"Зараз довіри набагато більше, ніж було на початку війни. І українці визнають, що чим більше вони діляться, тим більше вони можуть отримати натомість", — пояснив співрозмовник, близький до президента Володимира Зеленського.

Джерело у Збройних силах США підтвердило цю інформацію.

Росія зазнала значних втрат на Слобожанщині: два полки підлягають розформуванню — Генштаб

"Підтверджено значні втрати противника на Слобожанському напрямку. Так, 202-й та 204-й стрілецькі полки 2 армійського корпусу окупаційних військ, що брали участь у бойових діях, спішно виведені на тимчасово окуповану територію Луганської області та підлягають розформуванню. Залишки особового складу розподілені серед підрозділів мобілізаційного резерву. Через велику кількість поранених у населеному пункті Новоайдар під військові шпиталі терміново перепрофільовують цивільні медичні заклади, зокрема й дитячу лікарню", — повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зведенні.

Також у Генштабі додали, що від авіаційних, ракетних ударів та реактивних систем залпового вогню РФ за добу постраждала інфраструктура понад 20 населених пунктів. Це, зокрема, Кривій Ріг, Нікополь, Білогірка, Мар’їнка, Ольгівське, Оскіл, Миколаїв, Очаків, Любомирівка, Гуляйполе та Мирне.

"За поточну добу ворог завдав 5 ракетних, 5 авіаційних ударів та здійснив 23 обстріли із систем реактивної артилерії по військових та цивільних об’єктах на території України", — йдеться у зведенні.

Щодо обстрілів з боку РФ на Сіверському напрямку – в районах населених пунктів Галаганівка Чернігівської області та Кіндратівка Сумської області;

на Харківському напрямку – Вовчанськ, Гоптівка, Баранівка, Висока Яруга, Нескучне та Сотницький Козачок;

на Слов’янському напрямку – Куп’янськ;

на Краматорському напрямку – Тетянівка, Білогорівка, Сіверськ, Миколаївка, Краматорськ, Івано-Дар’ївка та Верхньокам’янське;

на Бахмутському напрямку – Суха Балка, Миколаївка Друга, Зайцеве, Одрадівка, Соледар, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут та Весела Долина.

на Південнобузькому напрямку росіяни вели обстріли вздовж всієї лінії зіткнення. та повітряну розвідку БпЛА - здійснили 48 вильотів.

Сили оборони України успішно відбили атаки противника в районах населених пунктів Весела Долина, Майорськ та Зайцеве. Поточної доби, для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони здійснила 18 ударів по місцях зосередження живої сили і техніки росіян. Підтверджено ураження 10 районів зосередження живої сили окупантів, 3 опорних пунктів та 5 позицій зенітних ракетних комплексів. Підрозділи Ракетних військ і артилерії завдали ураження по 3 пунктах управління, 12 районах зосередження живої сили та бойової техніки армії РФ: в зону ураження потрапили 2 склади боєприпасів, засоби протиповітряної оборони та логістичні вузли.

США замовили понад 1800 Javelin заміть тих, що доставили в Україну

Як повідомляється на сайті Пентагону, 13 вересня армія США уклала контракт на виробництво на суму 311 мільйонів доларів зі спільним підприємством Javelin (JJV) Raytheon Missiles and Defense і Lockheed Martin на постачання більше ніж 1800 "Джавелінів". Вони послужать поповненням для тих снарядів із запасів Міністерства оборони, які були відправлені в Україну для підтримки ЗСУ.

На сьогодні спільне підприємство Javelin виробило понад 50 000 ракет Javelin і понад 12 000 багаторазових командних пускових установок. Очікується, що Javelin залишиться в збройовому арсеналі США до 2050 року і проходитиме постійну модернізацію.

Поблизу Херсона чутно звуки вибухів, повідомили кореспонденти Суспільного.

Зеленський розповів, як Україна повертатиме переселенців

Про це президент Володимир Зеленський розповів у відповідь на питання журналістів під час пресконференції з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

"Ми сьогодні обговорювали питання, мені здається, що шукати внутрішню мотивацію для українців не треба, вони люблять державу, хочуть приїхати додому. Питання — гарантувати їм безпеку. Безпеку людям і можливість надати. Питання складне, за одну хвилину його не вирішити. Я б" звернув би увагу перш за все на інфраструктуру безпеки у нашій державі, перш за все це те, що ми можемо швидко зробити реконструкцію освітньої інфраструктури, куди повертатися, куди дітям іти до школи тощо", — сказав президент.

Він додав, що звернувся із запитом щодо допомоги на реновацію до Конгресу США, до президента Байдена, до Єврокомісії: "Є гроші, які нам потрібні цього року, є другий транш, який нам потрібен наступного року. Крім цього авжеж безпека це протиповітряна оборона, ми всі розуміємо, ППО і ПРО. Я не знаю, як це вирішити дуже швидко, але те, що це пріоритет 100%. Ми почали ці розмови і є результати позитивні щодо постачання Nasams та Iris-T, що стосується німецьких партнерів, ми очікуємо декілька систем, поки що ми не отримали жодної. Так само як у США ми очікуємо, вдячні за підтримку цього процесу, очікуємо NASAMS, поки що ми цього з вами не отримали". А

Зеленський додав, що Україна планує "працювати ще з цього приводу" з Францією, Італією, Німеччиною та Ізраїлем.

США запровадили санкції проти лідера Чечні Кадирова, трьох його дружин та близьких родичів

Про це повідомляється на сайті Міністерства фінансів США.

"Публічно називаючи себе путінським "піхотинцем", Кадиров був підвищений у званні до "генерал-лейтенанта" за свою роль у подальшому вторгненні Росії в Україну. Чеченські підрозділи, підконтрольні Кадирову, діяли в Бучі, де російські війська здійснювали звірства і руйнували будинки. Кадиров вербувався для участі у військових діях Росії через клуби змішаних єдиноборств, що дозволяє йому і його підрозділам продовжувати свою діяльність в Україні", — йдеться у повідомленні.

Удар по Кривому Рогу, звільнення Харківщини, гроші росіян під санкціями. 204-й день війни Росії проти України. Онлайн
Рамзан Кадиров. Глава Чечні Рамзан Кадиров, фото: Associated Press

Також вказується, що Кадиров накопичив величезні статки в результаті близьких відносин з Володимиром Путіним: "Марнотратство Кадирова включає в себе будинок в Об'єднаних Арабських Еміратах, приватний зоопарк, дорогі автомобілі і особистий фонд".

Крім того, санкції запроваджені проти його найближчих родичів та трьох дружин: Медні Кадирової, Фатіми Хазуєвої, Амінат Ахмадової. Під обмеження потрапили також три дочки Кадирова та його кузен Турпал-Алі Вахаевіч Ібрагімов.

Кадиров також перебуває під санкціями Австралії, Канади, ЄС, Японії, Швейцарії та Великобританії.

ЄС виділяє 300 млн євро на притулок для ВПО та ремонт зруйнованих шкіл

"Маємо 150 млн євро, щоб забезпечити внутрішньо-переміщених осіб в Україні необхідним притулком, і буде ще 150 млн на підтримку шкіл, щоб полагодити ті руйнування, завдані війною. Полагодити це в короткостроковій перспективі. Я знаю, що 70 шкіл потребують негайних ремонтних робіт, і 70 тисяч дітей, які могли б відвідувати ці школи", — розповіла президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на пресконференції після зустрічі з Володимиром Зеленським в Києві.

Вона також додала, що 5 млрд євро допомоги які схвалив Європарламент у вигляді займів надійдуть до України всередині жовтня.

25 жовтня в Берліні світові експерти обговорюватимуть відновлення України

Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на пресконференції після зустрічі з Володимиром Зеленським.

"Ми обговорювали, як ми будемо діяти по структурі, по платформі подальшої реконструкції, і будемо працювати аж до 25-го жовтня. 25-го жовтня в Берліні зберуться експерти з усього світу, які будуть говорити про відбудову та відновлення України в надзвичайно ефективний та швидкий спосіб", — розповіла фон дер Ляєн.

Вона додала, що ЄС не може "збалансувати ті жертви, які відчуває український народ через цю війну, ми ніколи не зможемо компенсувати те, що ви робите і вашу боротьбу за демократію, за людство, за повагу до міжнародного права".

На Миколаївщині від початку вторгнення РФ загинули 436 цивільних жителів, зокрема 11 дітей

Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Віталій Кім.

"Наразі постраждале цивільне населення – це 1 613 осіб. З них – 436 загинули, зокрема, 11 дітей", – сказав Кім.

Він додав, що за час війни були пошкоджені 10 940 об’єктів, з яких 7 150 – це житловий фонд, зокрема багатоповерхівки: "Дуже сильно пошкоджене місто, наприклад, позавчора, тому що було близько десяти ракет С-300 і вони майже всі влучили у якісь будівлі".

РСЗВ та бронетранспортери: Німеччина планує передати Україні військову допомогу

Як повідомляє Bild, про це заявила на конференції Бундесверу міністр оборони ФРН Крістін Ламбрехт.

"Уряд Німеччини вперше поставить бронетехніку Україні. Будуть поставлені 50 бронетранспортерів Dingo, а також дві нові самохідні РСЗВ MARS II та 200 ракет", — йдеться у повідомленні.

Удар по Кривому Рогу, звільнення Харківщини, гроші росіян під санкціями. 204-й день війни Росії проти України. Онлайн
Бронетранспортер Fuchs.

За даними видання, варіант постачання Dingo розглядався із кінця липня при тісній координації кількох федеральних міністерств як альтернатива бронетранспортеру Fuchs.

Dingo — це броньована та опціонально озброєна машина, яка використовується для патрулювання та розвідки, зазначає Bild. Бундесвер має понад 500 автомобілів Dingo у різних модифікаціях.

Бійці спецпідрозділа СБУ "відпрацювали" російську техніку на Півдні

"Під час аеророзвідки бійці ЦСО "А" СБУ виявили позиції російських БМД та МТЛБ. Тож влучно відпрацювали по них кумулятивними зарядами з безпілотника. Як наслідок, ворожа техніка швидко перетворилася на металобрухт", — повідомили в СБУ.

Росіяни вдарили ракетами по Кировоградщині

Про це повідомив голова обласної військової адміністрації Андрій Райкович.

"На території Петрівської громади зафіксовано прильоти ворожих ракет. Агресор намагається варварськи нищити інфраструктурні об’єкти. Одну ракету збито ППО", — написав Райкович у Telegram.

Війна в Україні увійшла в нову фазу, Захід має продовжити підтримку — Боррель

Про це заявив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель у своїй колонці для видання Project Syndicate.

"Війна Росії проти України вступила до нової фази. Українська армія стрімко настає, звільняючи багато міст та сіл і змушуючи російські війська відступати. Поки що невідомо, як далеко зайде український контрнаступ, уже ясно, що стратегічний баланс на місцях зміщується", — зазначив посадовець.

Удар по Кривому Рогу, звільнення Харківщини, гроші росіян під санкціями. 204-й день війни Росії проти України. Онлайн
Жозеп Боррель. Верховний представник Європейського Союзу Жозеп Боррель, фото: AP

Політик наголосив, що попри дії Росії Європейський Союз повністю мобілізувався для протистояння енергетичній кризі, зокрема, із випередженням графіку заповнивши свої газосховища більш як на 80%. Окрім того, ЄС скорочує споживання газу, допомагає незахищеним споживачам, а також розглядає запровадження податків для енергетичних компаній, які отримали надприбутки, й працює над обмеженням вартості експорту російської нафти.

"Коротко: загальна стратегія працює. Ми повинні продовжувати підтримувати Україну, чинити тиск на Росію санкціями та допомагати нашим глобальним партнерам у дусі солідарності", — підкреслив Боррель.

Зеленський: ім'я Урсули фон дер Ляєн з'явиться на Алеї сміливості в Києві

Про це президент Володимир Зеленський повідомив під час зустрічі з президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн.

"На цій площі ми збираємося не випадково, тому що, на цій площі знаходяться ім’я тих лідерів Європи і всього світу, які підтримували нас, нашу державу, народ, наших людей, нашу економіку, продовж цієї війни були на нашому боці проти агресії РФ. І тому я хотів би, щоб сьогодні на цій алеї сміливих з’явилося ім’я шановного президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн", — заявив Зеленський.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Зеленський вручив фон дер Ляєн орден Ярослава Мудрого І ступеня. Частина переговорів відбулася у форматі "сам на сам". Сторони обговорили низку актуальних питань: енергопостачання, членство України в ЄС, фінансову допомогу від Євросоюзу.

СБУ повідомила про підозру екс-"регіоналу" Царьову та ще двум колаборантам

Про це повідомляє пресслужба відомства.

"Мова йде про двох колишніх народних депутатів України від "Партії регіонів" Олега Царьова та Володимира Олійника, а також так звану "міністерку закордонних справ "ДНР" Наталію Ніконорову. Вони відомі своїми українофобськими та сепаратистськими поглядами, а з 2014 році переховувалися від правосуддя", — йдеться у повідомленні СБУ.

Понад половини українських біженців у Польщі вчать мову, щоб отримати висококваліфіковану роботу — опитування

52,8% працевлаштованих у Польщі українців вивчають польську мову, щоб згодом отримати висококваліфіковану роботу. Про це йдеться у даних опитування Міжнародного агентства з працевлаштування Gremi Personal (опитали 1440 українських громадян), пише ЕП.

35% респондентів планують розпочати вивчення польської найближчим часом. А 12,2% стверджують, що для того, щоб забезпечити себе гідним рівнем життя в Польщі, їм достатньо знань рідної мови.

Росіяни знов завдали ракетного удару по Кривому Рогу

Про це повідомив начальник ВЦА Олександр Вілкул.

"Кривий Ріг – ракетний удар. Залишайтесь у укриттях. Нічого не знімайте та не викладайте у соцмережі. Знову два прольоти в районі гідротехнічних споруд", — написав Вілкул у Telegram.

Ватажок "ЛНР" заявив, ЗСУ дійшли до меж Луганської області, але "підстав для паніки немає"

Ватажок самопроголошеної "ЛНР" Леонід Пасічник визнав успіхи контрнаступу українських військових. Він заявив, що ЗСУ перебувають біля кордонів самопроголошеної “республіки”. Про це Пасічник сказав під час церемонії нагородження так званих “героїв “ЛНР”, передає ТАСС.

"Ситуація дуже напружена. Противник зробив спробу наступу по всьому фронту. Практично на сьогоднішній день він перебуває біля кордонів "ЛНР". Хочу всіх запевнити, що підстав для паніки немає", — заявив ватажок “ЛНР”.

"Республіка" живе у штатному режимі, запевнив Пасічник.

Збройні сили України у вересні почали контрнаступальні дії на кількох напрямках, зокрема на півночі та півдні. Продовжується звільнення населених пунктів від російських сил на Донеччині, Харківщині та Херсонщині.

G7 хоче створити карту інвестиційних можливостей для України — міністр економіки Німеччини

Країни "Великої сімки" працюють над залученням іноземних компаній у відновлення економіки та інфраструктури України, щоб спростити цей процес.

Про це в інтерв’ю Der Spiegel повідомив міністр економіки та енергетики Німеччини Роберт Хабек.

Зокрема, урядовець повідомив, що G7 планує створити своєрідну "карту інвестиційних можливостей" для України.

"З цією метою відповідні торгові палати повинні об'єднати свої висновки та, таким чином, полегшити участь іноземних компаній у відбудові країни", — зазначається в повідомленні.

При цьому після перемовин із українською міністеркою економіки Юлією Свириденко у кулуарах консультацій G7 у Бранденбурзі посадовець розповів, що німецькі компанії вже можуть інвестувати в Україну.

"Ви знову подарували світові надію. Мужність України у боротьбі з Росією вражає", — звернувся Хабек до Свириденко.

У відповідь та сказала, що Україна нині воює на два фронти — економічний та військовий.

"Дуже важливо забезпечити можливість інвестицій в Україну", — наголосила вона.

За оцінкою Хабека, загалом для відновлення України знадобиться близько 350 мільярдів євро.

USAID надасть Україні 33 мільйони доларів у наступні 5 років. На що підуть кошти

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) розпочинає проєкт підтримки фінансового сектора України на 33 млн доларів. Проєкт, що має на меті сприяти більшій інтеграції української фінансової системи з європейськими та міжнародними ринками, розрахований на 5 років.

Про це оголосила на зустрічі з журналістами у Перемишлі заступниця голови USAID у Європі та Євразії Ерін МакКі, передає кореспондентка Суспільного.

“Фінансовий сектор України продемонстрував велику стійкість перед російською агресією в країні. Тим не менш, тиск на нього, особливо на представників приватного сектора, зростає, оскільки зростають і ризики ведення бізнесу”, — сказала МакКі.

За її словами, доступ до кредитів, страхування та послуг, а також ризики, пов’язані з війною, особливо для малого бізнесу, стримують економічне зростання.

Мета проєкту USAID полягає в тому, щоб побудувати функціональний конкурентний ринок, який відповідає стандартам Європейського Союзу та інтегрований у міжнародну фінансову систему, пояснила МакКі.

До проєкту залучать широке коло державних органів і фінансових посередників, включно з банками, лізинговими, страховими та інвестиційними компаніями.

Особлива увага приділятиметься постачальникам фінансів у приватному секторі. Зокрема, йдеться про небанківські фінансові установи та фінансові технологічні компанії, які необхідні для підтримки конкуренції та інновацій.

У розвідці розповіли, як планувався контрнаступ на Харківщині

Головне управління розвідки Міністерства оборони провело всі необхідні заходи, щоб викрити плани і наміри російських військових по всій лінії фронту та допомогти підготувати контрнаступ на Харківщині та Херсонщині.

Про це в інтерв'ю виданню Kyiv Post розповів представник ГУР МО України Вадим Скібіцький.

За його словами, протягом тривалого часу українські військові намагалися стримати наступальні темпи Росії, насамперед на Донеччині, окупація якої нині є головною метою армії РФ. Водночас у серпні російське командування розпочало передислокацію військ і ресурсів у південному напрямку.

"Рано чи пізно, ми розуміли, що потрібно буде проводити контрнаступальні дії й на Харківському напрямку. Насамперед через загрозу Харкову, яка, до речі, досі зберігається", — зазначив посадовець.

Скібіцький пояснив, що ще навесні українська сторона визначила Балаклію як слабке місце Росії.

"У червні стало очевидним, що наступ на балаклійському напрямку можливий. Дії, які ми планували в Херсонській і Запорізькій областях, допомогли розвинути загальні успіхи Збройних сил України", — розповів розвідник.

Водночас у липні деякі позиції російської армії, в першу чергу щодо резервів, були не зовсім зрозумілі. Однак у серпні ситуація прояснилася, коли росіяни почали активно перекидати свої війська і, по суті, стратегічні резерви батальйонної стратегічної групи Східного округу – з харківського та донецького напрямків.

За місяць російське командування перекинуло значну кількість військ на південь, що створило умови для успішних дій української армії на Херсонському та Харківському напрямках і дозволило розвинути цей успіх.

"Нашою головною метою є деокупація всіх захоплених територій", — наголосив Скібіцький.

ЗСУ знищили базу росіян у Новій Каховці

В Управлінні стратегічних комунікацій ЗСУ повідомили, що ЗСУ в ніч проти 15 вересня знищили базу окупантів у Новій Каховці на Херсонщині.

В ОК "Південь" додали, що протягом ночі ракетно-артилерійські підрозділи українських військових вдарили по району зосередження живої сили та техніки окупантів у передмісті Херсона, а також "забезпечили стійкий вогневий контроль Каховського мосту".

Президент Фінляндії хоче обмежити видачу віз росіянам — ЗМІ

Президент Фінляндії Сауле Нііністьо виступає за рішення обмежити видачу віз росіянам. Володіння нерухомістю в Фінляндії більше не повинно бути позитивним фактором при прийнятті рішення про видачу візи в майбутньому. Про це пише місцеве видання HBL.

"Досі ми розглядали володіння нерухомістю чи то квартирою у Фінляндії як фактор, що підтверджує отримання візи. Але тепер, можливо, варто чітко вказати, що нерухомість, куплена в Фінляндії після дати сповіщення, не є жодною особливою позитивною підставою для отримання візи", — пояснив Нііністьо.

Рішення по візовому питанню будуть обговорюватися на консультаціях з Держрадою. Президент також хоче спільної позиції в країнах Шенгенської угоди, оскільки зараз є країни, які видають візи більш швидко, ніж Фінляндія.

ДБР відкрило провадження через аварію із Зеленським

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження через автотранспортну пригоду за участі кортежу президента Володимира Зеленського.

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

"Працівники Державного бюро розслідування відкрили кримінальне провадження за фактом дорожньо-транспортної пригоди, що сталась у середмісті Києва 14 вересня. Легковик зіткнувся з автівкою президента України та машинами супроводу", — йдеться у повідомленні.

Нині правоохоронці проводять весь комплекс необхідних слідчих дій.

"За їхніми результатами ДБР проінформує громадськість", — додали в Бюро.

У Києві та низці областей оголошено повітряну тривогу.

ЗСУ, волонтери, президент: кому найбільше довіряють українці

Всупереч російській агресії, рівень довіри громадяни України до державних органів лише зростає, при цьому найбільше українці довіряють військовим, рятувальникам, волонтерам та президенту.

Про це свідчать дані опитування, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва разом із соціологічною службою Центру Разумкова.

"Попри випробування війни та зусилля російської пропаганди довіра українців до державних та соціальних інститутів тільки зростає. У порівнянні з результатами опитування Фонду «Демократичні ініціативи» отриманими у серпні 2021 року, станом на серпень 2022 року, серед українців зріс баланс довіри до всіх державних органів та соціальних інститутів, які були включені в опитування", — йдеться у повідомленні.

Водночас серед українців спостерігається низький рівень довіри до політичних партій.

"Зростання суспільної довіри свідчить про високий рівень соціальній згуртованості громадян", — вважають соціологи.

За їхніми даними, найбільше за останній рік зріс баланс довіри зріс до президента України — на 92%. Також більш ніж на 50% зріс баланс довіри до ключових державних органів, які нині опікуються питаннями захисту держави — МВС (+65%), Національної гвардії (+64%), РНБО (+56%), Національної поліції (+54%), ДБР (+53%), Прикордонної служби (+53%), добровольчих загонів (+52%) та ДСНС (+50%).

"Станом на серпень 2022 року, найбільший позитивний баланс довіри мають: ЗСУ (91%), ДСНС (82%), Національна гвардія (81%), волонтерські організації (77%), Прикордонна служба (74%), добровольчі загони (73%) та Президент України (71%)", — розповіли у Фонді.

Водночас найменше українці довіряють політичним партіям (-55%), судовій системі (-46%), чиновникам (-46%), комерційним банкам (-37%) та Верховній раді (-19%).

"Таким чином, за рік (із серпня 2021 року по серпень 2022 року) топ-3 державних органів та соціальних інститутів за балансом довіри змінився наступним чином: ЗСУ зберегли свої позиції; ДСНС і Національна гвардія потіснили волонтерські організації та церкву; трійка аутсайдерів залишилася незмінною", — зазначається в дописі.

Серед респондентів, які довіряють президенту, більш ніж 90% переконані у перемозі України у війні. Ті, хто не має довіри до гаранта держави, рідше вірять у перемогу, однак все одно 64% переконані, що Україна зможе перемогти у війні.

У південній частині Мелітополя пролунали два потужні вибухи, повідомив міський голова Іван Федоров.

"Докторе, заховайте мої документи. Спаліть форму" — як працює під окупацією лікарня в Снігурівці

Снігурівку на Миколаївщині російські військові окупували у середині березня. Ще раніше в місті зникло світло й газ. У магазинах майже зникли харчові продукти, а в аптеках — ліки. Проте весь цей час продовжувала працювати снігурівська лікарня.

Де лікарі знаходили ліки, де діставали бензин й солярку для генераторів, як в лікарні переховували тероборонівців, що в ній відбувалося під час постійних обшуків, Суспільному розповів Валентин Шмигельський — в.о. головного лікаря, який був у Снігурівці до кінця квітня та потім виїхав до Миколаєва.

Читайте інтерв'ю: "Докторе, заховайте мої документи. Спаліть форму" — як працює під окупацією лікарня в Снігурівці

Крилата ракета влучила в промислове підприємство Кривого Рогу. Що відомо

Крилата ракета влучила в промислове підприємство Кривого Рогу. Про це повідомив начальник військової адміністрації міста Олександр Вілкул.

Руйнування серйозні, наслідки уточнюються, зазначив він.

В "Укравтодорі" показали безпечний маршрут на деокуповану територію Харківщини

"Укравтодор" склав безпечний маршрут до нещодавно звільнених населених пунктів Харківщини. Серед них Куп'янськ, Ізюм та Балаклія. Про це повідомили в організації 15 вересня.

Передусім відновлюємо транспортне сполучення до міст Балаклія, Куп'янськ та Ізюм. Нижче – маршрут, яким до цих населених пунктів цивільні можуть дістатися з Харкова. У компанії не рекомендують пересуватися цим маршрутом без нагальної потреби, адже на околицях ще тривають розмінування.

Переглянути маршрут можна за посиланням.

Жителі Умані Черкаської області повідомляють про звуки вибухів. У місті та області оголошено повітряну тривогу.

Згодом ця інформація не підтвердилась, повідомив керівник ОВА Ігор Табурець.

РФ вдарила по Кривому Рогу

Армія РФ завдала ракетного удару по Кривому Рогу на Дніпропетровщині, повідомив керівник військової адміністрації Олександр Вілкул.

У Києві та низці областей оголошено повітряну тривогу.

Карта повітряних тривог станом на 15 вересня
Карта повітряних тривог станом на 15 вересня 13:05

ЗСУ збили за добу чотири літаки РФ

Про це повідомили у Повітряних силах ЗСУ.

"14-го вересня зенітними ракетними підрозділами Повітряних Сил Збройних Сил України знищено п’ять повітряних цілей — один БПЛА оперативно-тактичного рівня та чотири літаки окупантів", — йдеться в повідомленні.

Один літак — штурмовик Су-25 росіян, знищено на східному напрямку. Три літаки — бомбардувальники Су-24, збили на півдні країни.

РФ не пускає через кордон з виданими в ОРДЛО російськими паспортами — ГУР

РФ не визнає власні паспорти, видані на території самопроголошених “Л/ДНР”. Їхніх власників не пропускають через кордон. Про це інформує Головне управління розвідки Міноборони України.

За даними ГУР, після наступу українських Сил Оборони різко змінились настрої проросійськи налаштованих жителів ОРДЛО. Відзначається невдоволення ходом проведення так званої “спеціальної операції” та діями російського уряду. Панує думка, що РФ здає інтереси так званих “республік”, відзначають розвідники.

Ці настрої додатково посилились після того, як з’ясувалось, що видані на території ОРДЛО російські паспорти не мають юридичної сили на території РФ.

“Принаймні тим, хто намагався виїхати із “Л/ДНР” за таким паспортом, на російському кордоні пояснюють, що “ви ніхто і звати вас ніяк”, — йдеться у повідомленні ГУР.

Також, за даними розвідки, серед особового складу 14-ї окремої бригади спеціального призначення (в/ч 74854) ЗС РФ поширюється інформація, що до 01.12.2022 має завершитись один із етапів так званої “спеціальної військової операції”.

Після цього, за цією інформацією, нібито планується вивести з частини окупованих територій України регулярні підрозділи ЗС РФ.

“Начебто, ці території буде передано під контроль так званим “добровольчим батальйонам”. Ймовірно, на зразок 1 (Донецьк) і 2 (Луганськ) армійських корпусів”, — йдеться у повідомленні ГУР.

Сенатори США представили законопроєкт про визнання РФ спонсором тероризму

Американські сенатори демократ Річард Блюменталь та республіканець Ліндсей Грем представили законопроєкт про визнання Росії країною-спонсором тероризму. Про це повідомляє Reuters.

Документ містить положення, що дозволить президентові США Джо Байдену відмовитися від визнання країни спонсором тероризму з міркувань національної безпеки після того, як він засвідчить Конгресу, що Росія більше не підтримує акти міжнародного тероризму.

"Необхідність цього заходу зараз як ніколи актуальна", — сказав сенатор Блюменталь, заявивши про вбивства мирних жителів та інші "жорстокі утиски" в Україні після вторгнення Росії.

Сенатор Грем своєю чергою заявив, що визнання РФ спонсором тероризму надішле потужний сигнал підтримки України Києву, союзникам США, водночас накладаючи на Росію суворі покарання і дозволяючи подати на неї позов у судах США за дії в Україні та посилення санкцій.

Агентство зазначає, що поки що не відомо, коли і чи може цей документ бути винесений на голосування. Але два сенатори вже кілька місяців виступають за це ухвалення такого рішення.

У липні спікер Палати представників від Демократичної партії Ненсі Пелосі заявила, що такий крок вже "давно назрів".

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Війська РФ обстріляли Нікополь з території Запорізької області

Вночі 15 вересня російські збройні сили з боку Запорізької області накрили вогнем місто Нікополь.

Про це повідомили у Міністерстві внутрішніх справ України.

Як йдеться у повідомленні, росіяни вели обстріли з реактивних систем залпового вогню та ствольної артилерії. Вони також скерували у місто дронів-камікадзе.

"У результаті пошкоджень зазнали два підприємства, їхні будівлі та склади, санаторій. Попередньо відомо про пошкодження 10 приватних будинків, господарчих споруд, газопроводу", — зазначили у МВС.

Там також додали, що російські війська обстріляли села Марганецької громади, там зазнали пошкоджень лінії електропередач.

Військові РФ обстріляли шість населених пунктів на Херсонщині

14 вересня російські війська обстріляли шість населених пунктів Херсонської області: Архангельське, Високопілля, Токареве, Таврійське, Іванівку та Довгове. Про це на сторінці у Facebook повідомляє поліція Херсонської області.

Обстрілами зруйнувало та пошкодило житлові будинки, гаражі, автомобілі. У Довговому — загорілися кілька будинків, вони повністю знищені вогнем, йдеться у повідомленні.

За фактами воєнних злочинів слідчі поліції відкрили провадження за статтею 438 Кримінального кодексу України "Порушення законів та звичаїв війни".

Єврокомісія надасть пʼять мільйонів євро на підтримку української культури

14 вересня Європейська Комісія оголосила про відкриття конкурсу в межах річної програми "Креативної Європи" для реалізації проєктів із підтримки української культури. На здійснення проєктів виділено пʼять мільйонів євро.

"Можливість культурного висловлювання та доступ для культури – необхідні частини життя. Це допомагає нам справлятися з травматичними подіями, формувати індивідуальну та колективну стійкість та дає нам інструменти для взаєморозуміння", – зазначила Марія Ґабрієль, уповноважена з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді.

У конкурсі зможуть узяти участь митці й культурні організації з України або інших країн, які беруть участь у програмі "Креативної Європи". У межах конкурсу відберуть три проєкти для фінансування.

Місія МВФ в Україні отримала нового очільника

Міжнародний валютний фонд призначив новим керівником місії в Україні Гевіна Грея. Про це повідомляє Bloomberg.

Грей розпочне роботу з 20 вересня замінить на цій посаді Іванну Владкову Холлар, яка очолювала місію МВФ в Україні з травня 2020 року, а тепер переходить на іншу посаду у Фонді.

Гевін Грей обіймав посаду глави місії в Іраку з 2018 до 2020 року. Він допомагав налагодити відносини з Іраком, якому кредитор надав гроші на відновлення після війни.

Зеленський поспілкувався з актором Бенедиктом Камбербетчем

Президент Володимир Зеленський поспілкувався з британським актором Бенедиктом Камбербетчем.

"Щиро вдячний за солідарність із нашою державою та громадянами. Важливо, щоб тема України залишалася однією з головних. І такі відомі люди допомагають нам достукатися до народів тих держав, де влада не підтримує Україну", — написав президент.

Частина військ РФ втікала з Харківщини в очевидній паніці — британська розвідка

У британській розвідці вважають, що під тиском ЗСУ частина російських військ втікала з Харківської області в "очевидній паніці", про що свідчить покинуте високовартісне обладнання.

Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

У британській розвідці зазначили, що українські сили продовжують зміцнювати контроль над щойно звільненими районами Харківської області, а російські війська в основному відійшли з району на захід від річки Оскіл.

"Спосіб відведення російських військ за останній тиждень відрізнявся. Деякі підрозділи відступили у відносно хорошому порядку та під контролем, тоді як інші втекли в очевидній паніці", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що високовартісне обладнання, залишене при відступі російськими військами, включало засоби, необхідні для забезпечення артилерійського стилю ведення війни Росії. Серед них принаймні один контрбатарейний радар ZOOPARK і одна артилерійська машина управління IV14.

"Покинута техніка підкреслює неорганізований відступ деяких російських підрозділів і, ймовірно, локальні збої в командуванні та управлінні", — зазначилои у британській розвідці.

Президентка Єврокомісії прибула в Київ

"У Києві, мій третій візит з початку війни. Так багато змінилося. Україна тепер кандидатка в ЄС. Я обговорю із Володимиром Зеленським і Денисом Шмигалем як продовжувати зближувати наші економіки та людей, поки Україна просувається до вступу", — написала Урсула фон дер Ляєн.

Російські військові обстріляли лікарню Торецька

Вночі 15 вересня Торецьку громаду обстріляли російські окупанти. Внаслідок обстрілу зазнала руйнувань будівля хірургії "Центральної міської лікарні". Про це повідомили в пресслужбі Торецької МВА.

В МВА додали, що руйнувань зазнало дитяче та хірургічне відділення, а також пошкоджені вікна в пологовому будинку.

"Внаслідок чого постраждали співробітники — молодші медичні сестри", — повідомили в пресслужбі.

Генштаб ЗСУ назвав втрати РФ за добу

Загалом станом на ранок 15 вересня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 53850 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу росіяни втратили близько 200 військовослужбовців та багато техніки, зокрема:

  • танків ‒ 2193 (+13) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 4682 (+17) од,
  • артилерійських систем – 1295 (+5) од,
  • РСЗВ – 311 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 167 (+0) од,
  • літаків – 250 (+4) од,
  • гелікоптерів – 215 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 908 (+0),
  • крилаті ракети ‒ 233 (+0),
  • кораблі /катери ‒ 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3522 (+21) од,
  • спеціальна техніка ‒ 120 (+0).

Найбільших втрат росіяни зазнали на Криворізькому та Миколаївському напрямках. Дані уточнюються.

В Україні зросла кількість поранених внаслідок війни дітей — ОГПУ

Станом на ранок 15 вересня щонайменше 1134 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації, повідомили в Офісі Генпрокурора.

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 384 дитини загинули та 750 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

"13 вересня внаслідок обстрілу ворогом Харківської області поранено 14-річного хлопчика", — повідомили в ОГПУ.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 393, Харківській — 210, Київській — 116, Миколаївській — 72, Чернігівській — 68, Луганській — 61, Херсонській — 55, Запорізькій — 46, Дніпропетровській — 26.

Як зазначили в Офісі генпрокурора, ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2480 закладів освіти. З них 289 зруйновано повністю.

Як проти держав-спонсорів тероризму: У США обговорюють посилення санкцій проти РФ

Адміністрація президента США Джо Байдена веде обговорення з Конгресом США запровадження проти Росії нових санкцій, які були б аналогічні оголошенню РФ країною-спонсором тероризму. Про це на брифінгу заявив речник Державного департаменту США Нед Прайс.

За його словами, з перших годин після вторгнення РФ в Україну 24 лютого США з партнерами запустили низку пакетів санкцій, спрямованих не тільки проти президента РФ Володимира Путіна та його помічників у Кремлі, але також і "поплічників та інших осіб, які їх підтримують".

"Ми збираємось продовжувати це робити. І в нас навіть останніми днями тривали дискусії з Конгресом про кроки, які були б доцільними і, що важливо, ефективними для використання, оскільки ми продовжуємо збільшувати витрати Російської Федерації за її жорстоке вторгнення", — сказав Прайс.

Речник Держдепу пояснив, що відмова США визнавати Росію країною-спонсором тероризму пов'язана з побоюваннями, що таке рішення матиме непередбачувані наслідки. Наприклад РФ може заборонити неурядовим гуманітарним організаціям доставляти допомогу в окуповані Росією регіони України чи знову заблокувати українські порти і тим самим припинити експорт продовольства "зерновим коридором".

Прайс зазначив, що у Вашингтоні вважають, що є інші підходи, щоб притягнути російську економіку та російський уряд до відповідальності, без ризику таких непередбачених наслідків.

"Є кроки, які ми вже ухвалили, і кроки, які ми можемо вжити й обговорюємо з Конгресом, які б мали наслідки, аналогічні тим, що передбачені законом про держави-спонсори тероризму, без небажаних наслідків", — сказав речник Держдепу.

У Чорному морі побільшало російських десантних кораблів

Російська армія збільшила кількість великих десантних кораблів у Чорному морі до п'яти. Про це повідомили в Оперативному командуванні "Південь".

Загалом в морі маневрують 15 бойових російських кораблів, які укриваються в ракетобезпечному районі. Серед яких два ракетоносії — надводний і підводний, що мають напоготові 12 ракет.

Росія завдала по Україні 27 ракетних та авіаударів — Генштаб

Від авіаційних, ракетних ударів та застосування реактивних систем залпового вогню постраждала інфраструктура понад 30 населених пунктів. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Це, зокрема, Кривій Ріг, Харків, Краматорськ, Вовчанськ, Костянтинівка, Лозова, Сіверськ, Білогорівка, Миколаївка, Верхньокам’янське, Соледар, Бахмут, Бахмутське, Весела Долина, Зайцеве, Юр’ївка, Нью-Йорк, Первомайське, Кам’янка, Времівка, Степове, Малі Щербаки, Сухий Ставок, Костромка, Біла Криниця та Мирне.

За минулу добу росіяни завдали 8 ракетних, 19 авіаційних ударів та здійснили 86 обстрілів із систем реактивної артилерії по військових та цивільних об’єктах на території України.

ЗСУ завдали 12 авіаударів по позиціях сил РФ і збили чотири літаки — Генштаб

Збройні сили України відбили атаки росіян поблизу вісьмох населених пунктів і завдали 12 авіаударів по місцях зосередження військ і техніки РФ. Підрозділи протиповітряної оборони на різних напрямках знищили чотири російські літаки. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

Сили оборони продовжують успішно відбивати атаки військ РФ, зокрема, в районах населених пунктів Спірне, Соледар, Майорськ, Зайцеве, Одрадівка, Весела Долина, Водяне та Новомихайлівка.

Протягом минулої доби, для підтримки дій наземних угруповань, авіація Сил оборони здійснила 12 ударів по місцях зосередження військ і техніки РФ. Підтверджено ураження шести районів скупчення російських військових, двох взводних опорних пунктів та чотирьох позицій зенітних ракетних комплексів. Втрати росіян уточнюються.

Крім того, підрозділи протиповітряної оборони ЗСУ на різних напрямках знищили чотири російські літаки: три Су-25 та один Су-24М.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках росіяни обстрілюють інфраструктуру із танків, мінометів та артилерії::

  • на Сіверському напрямку – в районі Галаганівки Чернігівської області;
  • на Харківському напрямку – в районах населених пунктів Баранівка, Гоптівка, Висока Яруга, Нескучне та Куп’янськ;
  • на Краматорському напрямку – Тетянівка, Крива Лука та Білогорівка;
  • на Бахмутському напрямку – Веселе, Яковлівка, Бахмутське, Бахмут, Весела Долина, Зайцеве і Суха Балка;
  • на Авдіївському напрямку – Авдіївка, Первомайське, Водяне, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка;
  • на Запорізькому напрямку – Вільне Поле, Зелене Поле, Новопіль, Велика Новосілка, Павлівка, Оріхів, Мала Токмачка та Білогір’я;
  • на Південнобузькому напрямку – Біла Криниця, Ольгине, Любомирівка, Тернові Поди, Правдине, Мирне та Іванівка. Крім того, ворог постійно веде повітряну розвідку БпЛА.

За інформацією Генштабу, підтверджено знищення значної кількості військовослужбовців та військової техніки підрозділів 137-го парашутно-десантного полку 106-ї парашутно-десантної дивізії ЗС РФ на Бахмутському напрямку. Значні втрати не дозволяють цьому підрозділу продовжувати бойові дії.

РФ переміщує залишки військ з Харківщини для посилення оборони у Донецькій та Запорізькій областях — Генштаб

Щоб утримати тимчасово окуповані території Донеччини та Запоріжжя, Росії доводиться перекидати залишки своїх військ з Харківського напрямку.

Про це повідомили у ранковому зведенні Генерального штабу Зброних сил України 15 вересня.

"З метою утримання тимчасово захоплених територій ворог намагається укріпити першу лінію оборони у Донецькій та Запорізькій областях — переміщує резерви зі складу підрозділів 3 армійського корпусу, а також залишки підрозділів, які були виведені з Харківського напрямку", — йдеться в повідомленні.

Також окупанти завдали ударів по Харкову, Баранівці, Гоптівці, Високій Ярузі, Нескучному та Куп'янську.

Внаслідок аварії через ракетний удар по Кривому Рогу підтоплені 112 будинків, жителів двох районів міста відселено

У Кривому Розі триває ліквідація наслідків ракетного удару, завданого військами РФ 14 вересня, повідомив начальник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

З міркувань безпеки жителів двох районів тимчасово відселили до шкіл та дитсадочків.

Зокрема, на час ліквідації наслідків відселені жителі вулиць Штерна, Гжацька, Склевата, Югоківська, Григорівська, Земнукова Інгулецького району.

А також вулиць Лепицького, Іорданська, Бажанова, Грабовського, Машинобудівників, Черняховського, Дунайська, Ходича, Маріупольска, Сташкова, Зарічна, Першотравнева, Староярмаркова, Плєханова, Маміна-Сібіряка, Ентузіастів Центрально-Міського району.

Станом на ранок 15 вересня відомо про підтоплення 112 приватних будинків та дачних ділянок. Втім, як зазначив Олександр Вілкул, рівень води у місцях підтоплення спадає.

"Ліквідація наслідків триває. Жителі підтоплених будинків евакуйовані. Вода вже є у всіх районах, окрім військового містечка та мікрорайону Макулан. Виявлено ще одне влучання в гідротехнічні споруди, перебитий водогін, його вже лагодять", — сказав Олександр Вілкул.

За його словами, на час робіт жителів зазначених мікрорайонів забезпечать привізною водою.

За повідомленням голови Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентина Резниченка, росіяни вдарили по Кривому Рогу ракетами "Кинджал" та "Іскандер".

Через атаку рівень води на різних ділянках річки Інгулець піднявся від 1 до майже 2 метрів. Наразі його вдалося знизити на 13 сантиметрів, він й далі падає. Рятувальники та аварійні служби продовжують роботу.

Через ракетний удар пошкоджені кілька водоводів. У Софіївський громаді без води майже 5 000 людей. Відновлювальні роботи тривають.

Російські війська знову вдарили по Запоріжжю

В результаті удару пошкоджено інфраструктурне підприємство міста, повідомив секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв.

"Запоріжжя знову зазнало ворожої атаки. Зафіксовано "приліт" поруч з одним з інфраструктурних підприємств міста. На цей час відомо, що у будівлі повилітали шибки. Окрім того, через ушкодження виникло знеструмлення", — повідомив він.

За попередньою інформацією постраждалих немає.

Засновник ПВК "Вагнер" стає обличчям війни РФ проти України — ISW

Наближений до президента РФ Володимира Путіна бізнесмен Євген Пригожин, якому приписують контроль над ПВК "Вагнер", стає обличчям російської війни. Про це йдеться у звіті американського інституту вивчення війни.

В ISW нагадали, що 14 вересня Пригожин виступив із вербувальною промовою, оголосивши, що російські військовополонені беруть участь у війні з 1 липня, коли вони відіграли важливу роль у захопленні Вуглегірської ТЕЦ.

За словами аналітиків, Пригожин вводить "сталінський" метод вербування, який дозволяє Кремлю уникнути наказу про загальну мобілізацію.

"Військові блогери постійно вихваляють успіх Пригожина в Україні, а деякі навіть говорять, що він має замінити міністра оборони Росії Сергія Шойгу, якого вони і кремлівські експерти звинувачують в поразці Росії під Харковом", — йдеться у звіті.

В Інституті зазначають, що російський військовий кореспондент і Максим Фомін (псевдонім Владлен Татарський) стверджував, що говорив з Пригожиним про ситуацію на українсько-російському кордоні після виведення російських військ з цього району.

За словами експертів, зустріч Пригожина і Фоміна, якщо вона відбулася, може свідчити про те, що Кремль намагається відповісти на багатомісячні скарги блогерів на те, що Міноборони Росії не почуло їхню критику, що підкреслює неефективність російського вищого командування.

"Пригожин є близькою довіреною особою Путіна, і його відносини з військовими блогерами можуть допомогти зберегти їхню підтримку військових зусиль Кремля, водночас звинувачуючи Шойгу і Міноборони РФ в поразці навколо Харківської області", — зазначили в ISW.

Євген Пригожин — російський бізнесмен єврейського походження, ресторатор, власник кейтерингового бізнесу, засновник фабрики тролів з Ольгіна. Пригожина називають "кухарем Путіна" через великий бізнес у сфері харчування, який заробляє на державних підрядах. Крім того, Пригожина пов'язують із керівником Групи Вагнера Дмитром Уткіним. Серед оточення останнього був виявлений глава служби безпеки однієї з фірм Пригожина.

Повітряна тривога у Запорізькій області

У Херсоні було чути звук вибуху, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Миколаєві та області повітряна тривога.

На Херсонщині ЗСУ вдарили по трьох місцях зосередження військ РФ та знищили два склади боєприпасів

Авіація ЗСУ завдала 13 ударів по позиціях військ РФ, повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров.

"Ракетно-артилерійські підрозділи виконали 285 вогневих завдань. В тому числі, по трьох районах зосередження живої сили, озброєння та техніки в Голій Пристані, Дудчанах і Криничанці, по складах боєприпасів в тих самих Дудчанах і в Садовому, по пункту управління безпілотниками в Комишанах", — зазначав він.

За даними командування втрати російських військ становлять: 33 військових, 31 одиниця техніки, 11 танків, п'ять гаубиць "Мста-Б", самохідна артустановка "Гвоздика", 13 одиниць автобронетехніки, два склади з боєприпасами в Миколаївському і Херсонському районах.

"Під щільним вогневим контролем перебували Каховський міст і переправа в Дар'ївці. Окупанти не мали жодної можливості ними користуватися", — повідомив Назаров.

Росіяни вдарили по Кривому Рогу "Кинджалами" та "Іскандерами" — ОК "Південь"

Російські війська випустили по Кривому Рогу 7 ракет типу "Кинджал" та "Іскандер", повідомляє Оперативне командування "Південь".

"За уточненими даними для цього ракетного удару ворог застосував аеробалістичні ракети типу "Кинджал" та "Іскандер", - йдеться у повідомленні.

Протягом дня війська РФ продовжували ракетно-артилерійські, танкові та мінометні обстріли позицій ЗСУ та населених пунктів вздовж лінії зіткнення, а також атакували авіацією і передову, і тилові райони.

Російські війська вночі завдали ракетного удару по Харкову

Російські війська вночі завдали ракетного удару по Харкову.

"Приліт" був у Київському районі, повідомив міський голова Ігор Терехов.

"Вночі близько о пів на першу ракетний обстріл Київського району. Попередньо без жертв, постраждалих і руйнувань", — повідомив мер.

Майже вся Харківщина деокупована — Зеленський

Станом на 14 вересня майже вся Харківська область звільнена від російських військових, деокуповано майже 400 населених пунктів, повідомив у зверненні президент України Володимир Зеленський.

У звільнені райони отримали доступ українські та іноземні журналісти.

"Те, що ми зараз бачимо на Харківщині — докази геноциду проти українського народу", — наголосив Зеленський.

У Кривому Розі просять евакуюватися мешканців певних вулиць через підтоплення

Про це повідомив керівник ОВА міста Олександр Вілкул. Людей відвезуть до шкіл та дитсадків. Просять взяти із собою документи та цінні речі. У місті ліквідовують наслідки обстрілу російських окупантів по гідротехнічних спорудах.

“Ще раз хочу сказати, ситуація контрольована, ми розуміємо що робити”, — додав Вілкул.

Унаслідок удару по гідроспорудам Кривого Рогу спостерігається значний витік води, повідомив заступник керівника ОП Тимошенко. За рівнем води у приватному секторі, де є ризики підтоплення, слідкують.

У Кропивницькому було чутно звук, схожий на вибух

У Кропивницькому було чутно звук, схожий на вибух, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У місті та області оголошена повітряна тривога.

Росіяни знову обстріляли Сумщину

Краснопільську та Хотинську громади на Сумщині обстріляли військові РФ: пошкоджені приватні будинки, зайнялася пожежа.

У РНБО викрили понад 200 "експертів", яких пропаганда Кремля використовує у власних інтересах — ЦПД

Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України викрив загалом понад 200 аналітиків, політиків, журналістів і науковців, яких російська пропаганда використовує у власних інтересах. Зокрема, за даними Центру, головний "рупор пропаганди Кремля" за кордоном RT-international активно залучає представників Угорщини, Норвегії, Сполучених Штатів Америки, Великої Британії, Бельгії, Мароко, Бразилії, Китаю та інших країн до поширення антиукраїнських наративів.

На Київщині села звільняють від будівельного сміття — КОВА

У селах Київської області розчищають території від будівельного сміття після руйнувань. Про це повідомляє Київська обласна військова адміністрація.

"У Київській області розчищають території від будівельного сміття. Роботи продовжуються в різних громадах області. Нині такі роботи йдуть у кількох громадах, у тому числі у віддалених північних населених пунктах області", — йдеться у повідомленні.

Зокрема, за останній тиждень у селищі Слобода-Кухарська Іванківської громади вивезено 1000 тонн сміття. Зазначається, що у цьому населеному пункті вщент зруйновано 38 житлових будинків, а всього пошкоджено 79 будинків. Наголошується, що зараз бригади працюють у Калиновому, а після цього перейдуть у село Заруддя.

У двох районах Київщини триває розмінування — жителів попередили про звуки вибухів.

Глави МЗС України, Литви та Ірландії обговорили поставки зброї для України

Міністри закордонних справ України, Литви та Ірландії Дмитро Кулеба, Ґабрієлюс Ландсбергіс та Саймон Ковені обговорили поставки зброї для України. Про це повідомив глава української дипломатії на спільній з міністрами Литви та Ірландії пресконференції в Одесі.

"Ми проговорили і конкретні двосторонні поставки, які здійснює Литва, і за які ми вдячні, а також підтримку Ірландії зусиль Європейського Союзу зі зміцнення української обороноздатності. Для мене було надзвичайно важливо не просто почути запевнення колег у тому, що вони і надалі продовжуватимуть свою підтримку", — сказав Кулеба.

Міністр підкреслив, що сторони обговорили конкретні речі, які можуть бути зроблені для того, щоб в України було більше зброї, у тому числі у військово-морських сил нашої держави. Крім того глава МЗС Литви поінформував про сьогоднішнє рішення уряду його країни, який оголосив про додаткові постачання БТРів, два з яких мають надійти до України найближчим часом.

Читайте також: "Гарантами безпеки" України мають стати найсильніші держави — Зеленський
На початок