У США відреагували на погрози РФ через можливі постачання Україні далекобійної зброї

У США відреагували на погрози РФ через можливі постачання Україні далекобійної зброї

У США відреагували на погрози РФ через можливі постачання Україні далекобійної зброї
. Нед Прайс. Фото: АР

Сполучені Штати Америки направляють озброєння в Україну тільки для захисту її території від російського вторгнення.

По це на брифінгу заявив речник Держдепу США Нед Прайс відповідаючи на питання щодо погроз РФ відреагувати на постачання Україні далекобійної зброї.

"У мене немає відповіді на почуте від РФ. Я хотів би наголосити, що все, що ми надали нашим українським партнерам, мало лише одну мету — дати можливість захистити свою країну, свободу, свою демократію від вторгнення РФ. Йдеться про озброєння українських партнерів тим, що їм потрібне для збереження свого суверенітету, незалежності, а також територіальної цілісності", — заявив він.

Раніше офіційна представниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що якщо США ухвалять рішення про постачання Україні ракет великої дальності, то Вашингтон перейде червону межу і стане безпосередньою стороною конфлікту.

Що відомо

США з перших днів війни підтримують Україну та надають їй зброю та техніку на мільярди доларів, яка допомагає у боротьбі з окупантами. Зокрема сучасні артилерійські ракетні системи HIMARS, гелікоптери Мі-17, позашляховики для прикордонників, гаубиці та різноманітні боєприпаси.

9 травня президент США Джозеф Байден підписав ленд-ліз для України — законодавчий акт, який спрощує процес передачі зброї безоплатно, в оренду або з відшкодуванням після завершення війни. За цією процедурою рішення про надання озброєння вирішуватиметься впродовж 72 години.

Водночас Байден заявив, що США не постачатимуть Україні ракетні комплекси, які дозволятимуть уражати цілі, розташовані на території Росії. Втім, ЗМІ ширили інформацію, що Україна зможе отримати РСЗВ, але не великої дальності

Читайте також

Масове поховання в Ізюмі, МАГАТЕ вимагає вивести війська РФ з ЗАЕС. 205-й день війни Росії проти України. Онлайн

"Росія вдалася до кожного зі шляхів геноциду" — Тімоті Снайдер про російський фашизм, майбутнє України та Зеленського

На початок