ООН відправляє місію в Ізюм, вибух у Херсоні, Путін відповів на контрнаступ ЗСУ. 206-й день війни. Онлайн

ООН відправляє місію в Ізюм, вибух у Херсоні, Путін відповів на контрнаступ ЗСУ. 206-й день війни. Онлайн

Оновлено
ООН відправляє місію в Ізюм, вибух у Херсоні, Путін відповів на контрнаступ ЗСУ. 206-й день війни. Онлайн
. В Ізюмі Харківської області після деокупації виявили масове поховання на понад 440 тіл, 16 вересня 2022 року. Фото: Олександра Новосел / Суспільне

17 вересня — 206-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • В Ізюмі на Харківщині триває ексгумація тіл з масового поховання. За даними голови ОВА Синєгубова, їх понад 400 і більшість мають сліди насильницької смерті. Серед похованих є діти. Всі тіла направлять на судово-медичну експертизу. ООН направить місію до місця масових поховань в Ізюмі.
  • Путін прокоментував український контрнаступ, заявивши, що Росія "достатньо стримано відповідає" Україні. Президент РФ додав, що метою війни "залишається звільнення Донбасу".
  • Російські війська з важкої артилерії обстріляли село Велика Костромка на Дніпропетровщині: загинуло двоє чоловіків, ще один — поранений. Також армія РФ знову вдарила по критичній інфраструктурі Кривого Рогу. Є серйозні руйнації гідротехнічних споруд, повідомив керівник ОВА Резніченко.
  • В окупованому Херсоні у будівлі апеляційного суду, де розміщувався окупаційний уряд, стався вибух. За даними росЗМІ, поранення отримала так звана "начальниця департаменту праці і соціальної політики", її водій загинув.
  • Так званий генпрокурор "ЛНР "і його "заступниця" загинули від отриманих травм внаслідок вибуху в окупованому Луганську, повідомив керівник ОВА Гайдай.

Хроніку подій війни 18 вересня — читайте і дивіться тут.

Зеленський пообіцяв покарання причетним до воєнних злочинів в Україні

Російські військові, які вбивають мирних українців та чинять інші воєнні злочини на території України, нічим не відрізняються від нацистів і так само розплачуватимуться за свої вчинки життям чи свободою. Про це заявив президент Володимир Зеленський у відеозверненні 17 вересня.

"Всюди, де є Україна, буде наш прапор і ніде не залишиться цього звірства — рашизму, який повторює те, що робили нацисти. Вони хіба що не роблять мило з людей, не роблять абажури зі шкіри... Масштаб не на всю Європу... Але принцип той самий. Табори, де збирають людей, щоб убити. Депортації. Спалені міста й села, знищені повністю – нічого не залишається живого після рашизму. Ракетний терор. Масові поховання. Катівні. Найжорстокіші знущання з іще живих людей. І безмежна, нічим не прикрита ненависть, з якою вони виправдовують цю війну, яку вони й розпочали", — наголосив політик.

Президент додав, що у звільненому Ізюмі Харківської області тривають ексгумаційні роботи на місці знайденого масового поховання.

"Проводяться експертизи тіл. Отримані нові докази тортур, які застосовувались проти людей, які там поховані. У звільнених районах Харківщини знайдено вже понад десять катівень – у різних містах і селищах. Коли окупанти втікали, вони кинули й апарати для знущання. Навіть на звичайному вокзалі Козачої Лопані знайшли приміщення для тортур, знайшли інструменти для катувань струмом. Це просто вокзал!", — зауважив глава держави.

Він констатував, що катування було повсюдною практикою на окупованій території.

"Так робили нацисти. Так роблять рашисти. І відповідатимуть вони так само – і на полі бою, і в залах суду. Ми встановимо всі особистості тих, хто катував, хто знущався, хто приніс це звірство з Росії сюди, на нашу українську землю", — підсумував Володимир Зеленський.

"Нова ера для глобальної безпеки почалася": у НАТО запевнили в подальшій підтримці України

Північноатлантичний альянс не знизить військову підтримку України, оскільки розпочата Росією війна становить загрозу для всього міжнародного порядку. Про це під час пресконференції 17 вересня у столиці Естонії Таллінні, де проводиться конференція Військового комітету НАТО, повідомив його голова адмірал Роб Бауер.

"Без сумнівів, нова ера для глобальної безпеки почалася. Кристально ясно, що цей конфлікт більший, ніж Україна. Увесь міжнародний порядок піддається атаці, і вільні демократичні нації світу мають його захистити", — зауважив він.

Адмірал звернув увагу на те, що під час заходу вперше міністри оборони країн НАТО привітали своїх колег зі Швеції та Фінляндії за столом як запрошених учасників. За його словами, керівники оборонних відомств також обговорили, як вони підтримуватимуть та збільшуватимуть союзницьку підтримку Україні.

"Амуніція, екіпірування, тренування, які проводять союзники та інші країни, забезпечують велику різницю на полі бою. НАТО підтримуватиме Україну так довго, як це знадобиться", — наголосив Бауер.

У деокупованому Ізюмі на Харківщині ексгумували 59 тіл — Синєгубов

З місця масового поховання в Ізюмі, яке облаштували російські військові, експерти поліції ексгумували 59 тіл. Серед них — цивільні та військові.

Про це ввечері 17 вересня повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

"Тіла 16 цивільних чоловіків та 26 жінок доставлять на подальшу експертизу. 17 — військовослужбовців", — написав Синєгубов.

За інформацією Синєгубова, більшість загиблих мають сліди насильницької смерті. Усього на місці масового заховання — понад 450 могил.

У Нікополі та Нікопольській територіальній громаді триває артилерійський обстріл.

Російські військові пострілом з танку вбили двох жінок у Стрілечій на Харківщині

️Дві жінки загинули внаслідок обстрілу окупантів у прикордонному селі Стрілеча у Липецькій громаді вдень 17 вересня. Про це повідомив в. о. начальника військової адміністрації Харківського району Володимир Усов.

За його словами, російські військові пострілом з танку з території РФ знищили цивільний автомобіль, в якому перебували дві жінки. Усе сталося вдень після 15:00, сказав Усов.

Російські війська обстріляли громаду на Дніпропетровщині: одна людина поранена, є руйнування

Надвечір 17 вересня російські війська обстріляли Покровську громаду Синельниківського району. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

"Попередньо, одна людина поранена. Масштаби руйнувань з’ясовуються", — написав він.

Також, за словами голови облради, вдень російські військові зі ствольної артилерії вдарили по Марганецькій громаді. Загиблих і поранених немає. Зруйновано 10 приватних житлових будинків, 6 господарчих споруд, дві автівки, газопровід та лінія електропередач.

Через обстріли частина жителів Марганця залишилась без світла. Електропостачання в місті вже відновлено, ще в частині Марганецької громади його відновлять найближчим часом.

Центр окупованого Донецька потрапив під обстріл

Окупований Донецьк потрапив під обстріл. Про це повідомив у Telegram заступник глави МВС України Антон Геращенко.

"Окупанти прислухалися до слів Зеленського і почали курити, де ще не потрапило, в результаті потрапило центром Донецька. Чекаємо на офіційну інформацію про масштаби збитків від "цигарки", — додав він.

За даними окупаційної адміністрації Донецька, потрапляння в районі площі Леніна, де загорівся автомобіль, пряме влучення по будівлі адміністрації Ворошилівського району, приліт на перетин Гринкевича і бульвару Пушкіна.

Окупанти повідомляють про чотирьох загиблих під час обстрілу.

"Загинули троє чоловіків - анкетні дані встановлюються (двоє з них згоріли в автомобілі) та одна жінка 1964 р.н. Отримали поранення дві жінки 1955 р.н. та 2001 р.н. та один чоловік 1984 р.н", — йдеться у повідомленні.

Також у повідомленні зазначили, що під час обстрілу було пошкоджено два багатоквартирні житлові будинки (уламками посічені скління вікон, балкони), дві будівлі технікуму моди та дизайну (пошкоджено покрівлю та скління вікон), одну адміністративну будівлю (пошкоджено покрівлю, скління вікон).

Окупаційна влада Донецька звинувачує українських військових в обстрілі.

На Запоріжжі виявили 21 можливого колаборанта

Запорізькі поліцейські провели рейд у селі Приморське Василівського району. Зокрема спрямували зусилля на виявлення колаборантів, стабілізацію криміногенної ситуації, та розв'язання нагальних проблем населення. Про це повідомляє ГУ Нацполіції у Запорізькі області.

У результаті комплексних заходів встановлено 21 особу з-поміж мешканців населеного пункту, які можуть співпрацювати з окупаційними військами або бути коригувальниками вогню.

Також на території одного з домоволодінь поліцейські виявили та вилучили 56 кущів канабісу з ознаками культивації. Окрім того, під час перевірок на одному з блокпостів Степногірська у громадян вилучили наркотичні речовини, а також мобільні телефони, які значилися як викрадені.

Експоліцейського зі звільненого Вовчанська на Харківщині підозрюють у держзраді

У квітні колишній вовчанський поліцейський, за версією прокуратури, почав співпрацювати з окупантами та обійняв посаду слідчого псевдополіції. Чоловіку заочно оголосили підозру у державній зраді, повідомили 17 вересня у Харківській обласній прокуратурі.

"Експоліціянт виконував незаконні вказівки представників ЗС РФ, а саме: проводив огляди місця подій, допитував осіб тощо. Згодом зрадник отримав "підвищення" від окупантів та обійняв посаду так званого "начальника слідчого відділу" у псевдоправоохоронному органі окупантів", — повідомили у поліції.

Підозрюваному загрожує довічне ув'язнення.

Також правоохоронці розшукали 20-річного чоловіка, який міг допомагати окупантам у Вовчанську, повідомили у поліції.

За добу РФ завдала ударів по понад 30 населених пунктах — Генштаб

Протягом 17 вересня російські збройні формування завдали низку ракетних, авіаційних та артилерійських ударів по території України, внаслідок чого пошкодження дістала інфраструктура понад 30 населених пунктів. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України у вечірньому зведенні.

"За поточну добу ворог завдав 4 ракетні та 15 авіаційних ударів, здійснив понад 20 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по військових та цивільних об’єктах на території України", — йдеться у повідомленні.

Внаслідок цього постраждала інфраструктура понад 30 населених пунктів України.

"Це, зокрема, Харків, Сіверськ, Дружківка, Костянтинівка, Нью-Йорк, Мар’їнка, Красногорівка, Полтавка, Кривий Ріг, Запоріжжя, Нікополь, Оріхів, Миролюбівка та Очаків. Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України", — пояснили військові.

При цьому загалом росіяни не змінюють своїх цілей, намагаючись окупувати територію Донеччини й зірвати контрнаступ ЗСУ.

Горлівка потрапила під обстріл: троє загиблих та 11 поранених

Окупована Горлівка зазнала обстрілу. Є загиблі на вулиці Ртутній. Про це повідомив так званий мер Горлівки Іван Приходько.

Він заявив, що під обстріл потрапив Микитівський район. "Список загиблих збільшився до трьох людей. Ще 11 людей отримали поранення", — розповів Приходько.

Окупаційна влада звинувачує українських військових в обстрілі.

Українська сторона поки не коментує цю ситуацію.

Військовий експерт центру Разумкова Олексій Мельник у коментарі Суспільному зазначив, що будь-які повідомлення про те, що ЗСУ воюють проти цивільних українських громадян це провокація.

"Мета російських окупантів налаштувати місцеве населення проти українських військових”, — розповів Мельник.

Російські окупанти обстріляли десять населених пунктів Харківщини — Генштаб

Військові РФ завдали удари у районах населених пунктів Харків, Кудіївка, Гоптівка, Анискине, Дворічна, Куп’янськ, Сенькове, Гороховатка, Бахтин та Кам’янка, повідомили ввечері 17 вересня у Генеральному штабі Збройних сил України.

Російські військові обстрілювали Харківщину з авіації, танків та артилерії, розповіли у ГШ.

В Олешківській громаді окупаційна влада забороняє місцевим збирати врожай

В Олешківській громаді невстановлені представники окупаційної влади забороняють місцевому жителю збирати врожай зернових. Вони діють за силової підтримки військовослужбовців РФ, повідомляє поліція Херсонської області.

Також до поліції надійшли заяви від жителів області про мародерство російськими військовими. Військові РФ самовільно заселяються до осель громадян та користуються їх майном.

"Протягом минулої доби російські військові викрали три автомобілі, мопед та два плавзасоби місцевих жителів. В обласному центрі з затону озброєні російські військові викрали вантажну баржу та теплохід", — йдеться в повідомленні відомства.

Військові РФ готують шляхи відступу: для цього затопили вагони в районі Каховської ГЕС

Внаслідок дій Сил оборони щодо виведення з ладу всіх переправ через Дніпро на Херсонському напрямку, російські військові готують собі шляхи відступу. Так, в районі Каховської ГЕС, для побудови надалі переправи, вони затопили 9 вагонів. Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Також, підтверджено знищення понад 180 військових РФ у Херсоні. Удар був завданий 10 вересня по будівлі ТОВ “Алкосервіс”, де розміщувався особовий склад та військова техніка противника.

Підрозділи Росгвардії та ФСБ п’ять днів розбирали завали та діставали тіла загиблих, намагаючись приховати втрати.

Співробітникам миколаївського аеропорту, який розбили війська РФ, привезли гуманітарну допомогу

У Миколаєві видали гуманітарну допомогу співробітникам міжнародного аеропорту, який російські війська розбили ще навесні. Вантаж привезли 16 вересня з Німеччини та Румунії. Передав пакунки особисто принц Баварський, який ініціював збір грошей.

У допомогу входять фільтри для води, їжа, засоби особистої гігієни та сумки з засобами життєзабезпечення. В таких сумках: ліхтарі, пауербанки, радіо — все це заряджається або від електромережі, або за допомогою механізмів на самих пристроях, обертаючи які прилад самозаряджається. Тобто працювати вони можуть незалежно від наявності струму в мережі. Тут є і мініпічка та аптечки. Все, це на думку волонтерів, предмети першої необхідності в умовах війни.

"Ми вирішили приїхати до Миколаєва, оскільки у Баварії є дуже багато стосунків саме з цим регіоном. Адже ми маємо бути там, де найнеобхідніше. Ми вважаємо, що жителі Миколаєва зараз перебувають в регіоні, де необхідна допомога. Саме тому ми тут", — розповів принц Людвіг Баварський.

Цей вантаж — результат співпраці волонтерів з Німеччини, Румунії та кількох українських міст. Перед будівлею аеропорту розвантажили дві вантажівки. Гуманітарні набори видають співробітникам летовища за списками, після перевірки документів. Цей вантаж обійшовся майже сто тисяч євро, з урахуванням того, що компанії, в яких закуповували предмети, зробили знижку в 50 відсотків.

В інтернеті стартував новий флешмоб на підтримку України

Українські правозахисники запустили флешмоб солідарності на підтримку України після того, як в мережі з’явилася фотографія тіла загиблої людини із масового поховання в Ізюмі, яка носила на зап’ястку синьо-жовтий браслет.

Запуск флешмобу анонсувала українська правозахисниця, голова правління організації "Центр громадянських свобод" Олександра Матвійчук.

"Усіх нас шокувало фото вбитого росіянами людини з синьо-жовтим браслетом на зап’ястку. Я ношу майже ідентичний", — написала правозахисниця у своєму Twitter.

Вона закликала користувачів мережі публікувати свої фотографії з такими браслетами.

"Світло набагато сильніше за темряву, як і наша солідарність сильніша за будь-яку жорстокість. Запускаємо флешмоб. Опублікуйте свою фотографію з синьо-жовтим браслетом і хештегом", — зауважила Матвійчук.

В інтернеті стартував новий флешмоб на підтримку України

Одеська група програмістів "Технарі" розробила застосунок "єППО", завдяки якому українці зможуть повідомляти про побачені російські ракети, БПЛА чи вибух. Про це повідомив один з розробників Геннадій Сульдін.

"Після встановлення додатка "єППО" на свій смартфон, кожен громадянин України, побачивши повітряну ціль, зможе натиснути на велику червону кнопку на екрані телефону і через кілька секунд на монітор командирів бригад, дивізіонів і батарей ППО з'являться відмітки виявлення безпілотників і крилатих ракет у нашому ближньому та далекому тилу. Черговий офіцер командного пункту ППО на підставі інформації і від РЛЗ ЗСУ, і від наземних спостерігачів видасть швидку і точну вказівку зенітникам. І російська ракета буде збита", — зазначив Геннадій Сульдін.

Також з його словами, додаток отримав схвалення від командирів з'єднань ППО ПВК "Південь", командувача ВМСУ віцеадмірала Олексія Неїжпапи та командувача ОУВК "Олександрія" генерал-майора Ковальчука. У майбутньому додаток "єППО" планується інтегрувати до "Дії" та забезпечити йому надійний захист даних.

Через обстріл у Краматорську 5 поранених, пошкоджено 31 будинок — ОВА

Про це повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

"Росіяни знову вдарили по приватному сектору — використали комплекс С-300. Серед поранених — одна дитина", — написав він на своєму Telegram-каналі.

Посадовець нагадав, що Краматорськ майже щодня зазнає обстрілів.

"Залишатися в місті небезпечно!", — наголосив Кириленко.

Дніпропетровська, Запорізька область — повітряна тривога.

Світовий банк виділить 30 мільярдів доларів для боротьби з продовольчою кризою

Світовий банк планує виділити 30 мільярдів доларів, щоб допомогти компенсувати нестачу продовольства, яка посилилась через війну в Україні. Як повідомляє Reuters, про це в інтерв’ю заявив Аксель ван Троценбург.

"Світовий банк готовий надати до 30 мільярдів доларів для боротьби з нестачею продовольства у світі, посиленою вторгненням Росії в Україну, і наразі виділив майже 10 мільярдів доларів фінансової допомоги, обіцяної Києву", — йдеться у повідомленні.

Він також підкреслив на тому, що світ має проявити "абсолютну солідарність" з Україною.

"І ця солідарність має підтримуватися не лише у короткостроковій, а й у довгостроковій перспективі", — сказав посадовець.

На Херсонщині у Каховському районі військові РФ викрали пастора Християнської церкви

У Каховському районі на Херсонщині російські військові захопили в полон пастора Християнської церкви. Забрали майно та автомобіль чоловіка. Про це повідомляє поліція Херсонської області.

Також у передмісті Херсона військові РФ забрали в полон місцевого жителя, про це поліції повідомила його наречена.

"Під час спілкування із чоловіком телефоном слухавку взяв російський військовослужбовець, який повідомив, що у нареченого великі проблеми та він захоплений у полон", — йдеться у повідомленні поліції.

На Донеччині обмежують в'їзд на нещодавно звільнені території

У Донецькій області військові не будуть пропускати людей на звільнені території. Обмеження будуть діяти до стабілізації ситуації. Про це повідомляє Донецька ОДА.

"Відтепер на Донеччині заборонений несанкціонований в’їзд на територію деокупованих територіальних громад. Діятиме заборона до завершення проведення у цих населених пунктах стабілізаційних заходів", — йдеться у повідомленні.

Обмеження на проїзд вступають з 16 вересня. Порядок та умови отримання дозволу наразі невідомий.

З портів Одещини "зерновим коридором" вирушило 10 суден

17 вересня з портів Одеської області "зерновим коридором" вирушило десять суден з українським продовольством. Про це повідомили в Міністерстві інфраструктури України.

Зокрема, до Африки вирушив балкер IKARIA ANGEL, зафрахтований Всесвітньою продовольчою програмою ООН, на борту якого 30 тисяч тонн пшениці.

"Це зерно буде розповсюджено в Ефіопії, країні, яка відчуває продовольчу небезпеку після чотирьох років посухи. Частина населення Ефіопії, згідно з висновками ООН, наразі знаходяться на межі продовольчої катастрофи. В рамках Програми ООН буде додатково закуплено ще 190 тисяч тонн зернових для подальшого експорту в країни, що потерпають від нестачі продовольства", — зазначив Міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

В ОПУ прокоментували "мирний план" президента Мексики

Мирний план врегулювання війни в Україні, який запропонував президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор, не відповідає українським інтересам. Про це у своєму Twitter заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

"Лопес Обрадор, ваш план — це залишити мільйони під окупацією, збільшити кількість масових поховань та дати Росії час відновити резерви перед новим наступом? Тоді ваш "план" — це російський план", — підкреслив він.

Посадовець припустив, що президент Мексики використовує тему війни в Україні лише для власного піару.

Україна отримала $1,5 млрд безповоротної допомоги від США

До державного бюджету України останній транш у розмірі 1,5 млрд доларів з 4,5 млрд доларів безповоротної допомоги, наданої Сполученими Штатами Америки через Цільовий фонд Світового банку. Про це повідомляє пресслужба Мініфіну.

Кошти надані в рамках проєкту "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні".

Гроші підуть на відшкодування витрат бюджету на забезпечення пенсійних виплат та окремих програм державної соціальної допомоги, таких як оплата житлово-комунальних послуг, підтримка малозабезпечених сімей, дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства, ВПО тощо.

"Ці грантові кошти є черговим вагомим внеском у фінансування невідкладних потреб для нашої країни. Це дозволить нам і надалі забезпечувати виплати зарплат, соціальних і пенсійних виплат та допомогу для внутрішньо переміщених осіб в умовах боротьби з агресором", — зазначив міністр фінансів Сергій Марченко.

Іспанія відправила Україні боєприпаси для важкої артилерії

Іспанія відправила в Україну п'ятий транспортний літак із боєприпасами для великокаліберних артилерійських систем. Про це йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

"Міністерство оборони Іспанії офіційно повідомило, що "9 вересня 2022, літак Повітряно-космічних сил ЗС Іспанії Т-23 вилетів з авіабази Торрехон-де-Ардос (Мадрид) і транспортує в Україну боєприпаси великокаліберної польової артилерії. Це вже п'ятий рейс зі зброєю, переданою Україні Іспанією за останні дні", — йдеться у повідомленні.

У Генштабі зазначили, що минулого тижня чотири рейси вилетіли з бази в Роті (Кадіс). Загалом вантажі, які були здійснені цими днями, становлять 75 піддонів великокаліберних боєприпасів.

Крім того, у відповідь на звернення міністра оборони Олексія Резнікова Міністерство оборони Іспанії відправило в Україну вантажівку з медичними засобами.

Росіяни обстріляли середмістя Костянтинівки, восьмеро людей поранені

Російські окупанти 17 вересня вдень обстріляли Костянтинівку, восьмеро людей отримали поранення. Про це повідомляє кореспондент Суспільного.

За його інформацією, окупанти обстріляли центр міста. В двох будинках вибуховою хвилею пошкоджені вікна. Жінка, яка у момент обстрілу знаходилась на балконі, отримала поранення. ЇЇ забрала карета швидкої допомоги.

Згодом пресслужба Костянтинівської міської військової адміністрації повідомила про вісьмох поранених жителів міста, серед яких — дворічна дитина.

На місці обстрілу продовжують працювати правоохоронці та рятувальники.

У НАТО запевняють, що зима не вплине на підтримку України

НАТО з настанням зими не буде змінювати свою позицію щодо підтримки України в її боротьбі проти російського вторгнення.

Про це заявив голова Військового комітету Альянсу адмірал Роб Бауер під час конференції цього комітету, яка відбувається в Естонії.

За його словами, союзники НАТО будуть підтримувати Збройні сили України стільки, скільки буде необхідно.

"Надзвичайна сміливість українських Збройних сил і українського народу знову й знову братиме гору над опонентом. Наближається зима, але наша підтримка залишиться незламною", — заявив Бауер.

За його словами, війна РФ проти України стала нападом на міжнародний порядок, заснований на правилах.

Серед небезпек Бауер назвав і Китай, "який масово нарощує військові зусилля і вдається до небезпечної риторики".

Конференція Військового комітету НАТО розпочалася в Таллінні 16 вересня. Вперше у заході беруть участь представники Фінляндії та Швеції.

Померла 11-річна дівчинка, поранена під час обстрілу Чугуєва

11-річна поранена дівчинка, яку госпіталізували в Чугуєві, від отриманих травм померла, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"Від російського терору загинула безневинна дитина. На жаль, 11-річна дівчинка, яку госпіталізували в Чугуєві, від отриманих травм померла", — повідомив він.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак відреагував на смерть дитини.

"У Чугуєві росіяни вбили 11-річну дівчинку. Слабкі невдахи, які воюють з дітьми. російська нація ганебна, бо саме вона відповідальна за тих, хто здійснює боягузливі злочини. За тих, хто перекреслив майбутнє цілих поколінь росіян, які будуть розплачуватися за все це, через власні комплекси і неадекватність",— написав він.

"Слава ЗСУ": у Черкасах погасили ексклюзивну благодійну марку

У Черкасах 17 вересня відбулося спецпогашення власної марки міста "Слава ЗСУ". Кожен, хто придбає комплект, стане учасником благодійного проєкту — гроші спрямують на підтримку Центру реабілітації воїнів ЗСУ.

Урочисте погашення провели в День міста Черкаси на площі біля міськради, повідомила з місця події власна кореспондентка Суспільного Катерина Криниця.

Вартість комплекту марок, конверта та листівки — 300 гривень. Їх випустили накладом у 500 екземплярів. Кількість продажу комплектів в одні руки обмежена.

Марка спеціально випущена для Черкас за ескізом стінопису "Захисник України" або "Оберіг", який створили в місті переселенці з Харкова.

"Сьогодні ми погасили марку, що була випущена за ініціативою мерії. Це власна марка міста, вона має назву «Слава ЗСУ», на ній зображений наш мурал з військовим. Вона є благодійною, кошти направлять на реабілітаційний центр для військових. Це марка саме міста Черкаси, тобто це унікальна марка, яку замовило місто", — пояснив керівник черкаської дирекції "Укрпошти" Олександр Марченко.

На спецпогашення запросили авторку муралу — Яну Волк з Харкова. Їй подарували першу марку.

"До мене звернулись з проханням розмістити цей малюнок на марці. Я була здивована, але це надзвичайно приємно, що так відзначили", — поділилася враженнями Яна Волк.

Маока "Слава ЗСУ"
Суспільне Черкаси/спецпогашення марки "Слава ЗСУ" 17 вересня

Росіяни обстріляли Чугуїв на Харківщині: поранена 11-річна дитина

Російська армія завдала ударів по місту Чугуїв. Поранення отримала 11-річна дитина, її госпіталізували.

Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

"За попередніми даними, від влучань є пошкодження критичної інфраструктури, приватного сектору, підприємства, автозаправної станції. На місцях працюють всі профільні служби", — написав Синєгубов.

Одна з ракет влучила у приватний сектор, повідомив Суспільному речник обласного управління ДСНС Євген Василенко.

"Там зайнялася господарча споруда – пожежа 15 кв. м. Ще щонайменше одна ракета влучила в адмінбудівлю у селі Кам’яна Яруга. Рятувальники оглядають місце влучання, інформації про поранених та загиблих нині немає, каже Василенко.

Німеччина продасть Україні 18 САУ RCH-1550, але доставлять їх у 2025 році

Федеральний уряд Німеччини схвалив продаж Україні 18 самохідних артилерійських установок RCH-155, про які Київ просив ще в середині липня.

Про це повідомляє Welt am Sonntag з посиланням на слова посла України в Німеччині Андрія Мельника.

"Це стане суттєвим внеском у посилення ефективності українських військових. Сподіваюсь, що федеральний уряд продовжить послідовно йти цим шляхом", – сказав він.

Дипломат сподівається на схвалення подальших аналогічних контрактів.

Видання нагодує, що минулого тижня Шольц обґрунтував свою відмову від постачання бойових танків Україні "розподілом праці" між Німеччиною та США у військовій підтримці України. За словами Шольца, Німеччина могла б "зробити акцент на протиповітряній обороні та артилерії".

За інформацією Welt am Sonntag, контракт на постачання 18 гаубиць із компанією Krauss-Maffei Wegmann коштує 216 мільйонів євро. Його ще в середині липня обговорювали глави оборонних відомств України та Німеччини Олексій Резніков та Крістіне Ламбрехт.

Очікується, що постачання RCH-155 будуть готові не раніше як через 30 місяців після укладання контракту, тобто у 2025 році. Виробник не хотів починати виготовлення САУ до отримання згоди уряду.

Російські військові втікаючи замінували міст на Балаклію — Нацполіція

Армія РФ, відступаючи з Харківської області, замінувала міст на Балаклію та встановила мінний шлагбаум. Про це повідомила Національна поліція.

"400 кг тротилу — стільки вибухівки окупанти заклали під міст при в‘їзді в Балаклію. Більше того — встановили мінний шлагбаум. Але наші вибухотехніки професійно впоралися із таким "сюрпризом" і розмінували пастки, приготовлені ворогом нашим Найкращим у світі захисникам", — зазначив голова Нацполіції Ігор Клименко.

Росіяни обстріляли Слов’янську ТЕС

Слов’янську ТЕС на Донеччині зранку обстріляли ворожі війська, на станції пошкоджено обладнання, повідомив начальник Донецької ОВА Павло Кириленко.

"Слов'янську ТЕС обстріляли російські окупанти сьогодні зранку. Пошкоджено обладнання на території станції. Пожежу, що здійнялася від обстрілу, зараз приборкують рятувальники", — повідомив він.

За його словами, через обстріл у місті Миколаївка почалися перебої з водопостачанням.

"Окупанти навмисне цілять по інфраструктурних об'єктах області, намагаючись нанести якомога більшої шкоди передусім мирному населенню", — додав Кириленко.

Російські війська обстріляли Краматорськ

Відомо про трьох поранених, повідомив міський голова Олександр Гончаренко.

"Ворожий удар по Краматорську. Приватний сектор. Вже відомо про 3 поранених, рятувальні роботи тривають", — зазначив він.

Харків'яни повідомляють про звуки, схожі на вибухи

Умисні вбивства в Ізюмі не мають виправдання — посол Ізраїлю

Посол Ізраїлю в Україні Михайло Бродський заявив, що масове вбивство мирних мешканців Ізюма, що на Харківщині, не може бути виправданим та має бути розслідуване. Про це він написав у своєму Twitter.

"Я вражений жахливими фотографіями масових поховань, виявлених на нещодавно звільненій території під Ізюмом", — зазначив дипломат.

Він закликав до розслідування смертей цивільних.

"Умисне вбивство цивільних осіб не може бути виправданим і має бути розслідуваним", — наголосив посол.

Повітряна тривога у Запорізькій області

Кабмін передав повноваження щодо виплати субсидій та пільг Пенсійному фонду

Із жовтня готувати документи та виплачувати субсидії та пільги українцям буде Пенсійний фонд. Відповідну постанову ухвалив Кабінет міністрів, повідомляє ПФУ.

Постановою передбачено, що з 1 жовтня виплачувати призначені органами соціального захисту населення субсидії та пільги буде Пенсійний фонд України.

З 1 грудня Фонд буде і призначати, і виплачувати субсидії та пільги.

Також у ПФУ зазначили, що українці як і раніше одержуватимуть виплати на свій банківський рахунок або через пошту.

Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль пообіцяв, що попри війну, українці не залишаться без субсидій в опалювальному сезоні 2022-2023 років.

Тіла на смітнику: у деокупованому селі на Харківщині знайшли трьох невідомих українських воїнів

Під час огляду села Великі Проходи після деокупації на смітнику у лісі знайшли тіла трьох невідомих українських бійців. Про це Суспільному розповів "Іспанець", командир 227-го батальйону Сил територіальної оборони.

"У боях за населений пункт Великі Проходи загинуло багато бійців, українських героїв, які віддали життя, звільнюючи цей населений пункт, починаючи з квітня місяця. Тут є тіла трьох бійців Збройних сил України, які російські окупанти просто вивезли і викинули на смітник", — каже "Іспанець".

Бійці ЗСУ, які знайшли тіла побратимів, вважають, що упізнати їх можна буде за допомогою ДНК-тесту.

"Ні честі, ні доблесті у цієї армії, якщо це можна назвати армією, немає, тому що ми їхні тіла передаємо і зберігаємо, щоб їхні рідні могли їх поховати. Щодо наших бійців... ви побачили. Тут три герої, які віддали життя за звільнення цього населеного пункту", — зазначив командир.

Місце, де знайшли тіла загиблих українських бійців. Вересень, 2022
Місце, де знайшли тіла загиблих українських бійців. Вересень, 2022. Фото: Суспільне Харків

На Луганщині окупанти посилили перевірки — шукають партизанів

Через активізацію українських партизанів окупанти на Луганщині посилили перевірки місцевих жителів, також вони відключили мобільний та кабельний інтернет.

Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

"Говорять, що "панікі нєт", але насправді окупанти та колаборанти в жаху — їм повсюди бачаться партизани, на вулицях міст все частіше з’являються жовто-блакитні стрічки, листівки-привіти, а так званим "міліціонерам" скоро не буде на чому їздити — системно мають порізані колеса в автівках", — повідомив Гайдай.

Також окупанти слідом за мобільним інтернетом відключили й кабельний, люди залишаються в інформаційній ізоляції.

За три дні російські військові випустили 13 крилатих ракет по Кривому Рогу

Російські військові три дні поспіль били крилатими ракетами по об’єктах критичної інфраструктури Кривого Рогу. Про це йдеться у Telegram-каналі начальника військової адміністрації Кривого Рогу Олександра Вілкула.

За його словами, протягом трьох днів російські військові вдарили по місту тринадцятьма крилатими ракетами.

"Російські військові просто намагалися змити водою три райони міста, в яких проживає понад 150 тисяч людей. За три дні – 13 крилатих ракет. "Іскандери", "Ікси" і найдорожчі російські ракети, яких в них всього декілька десятків – "Кинджал", – написав він.

Також Олександр Вілкул доповнив, що у Кривому Розі з 14 вересня цілодобово діє штаб з ліквідації наслідків аварії на гідротехнічних спорудах міста.

Росіяни з артилерії обстріляли Семенівську громаду на Чернігівщині

Російські окупаційні війська після 15:00 16 вересня обстріляли прикордоння Чернігівської області. Цю інформацію Суспільному підтвердила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

На території громади прикордонники зафіксували один вибух артилерійського снаряда. Вогонь росіяни вели з боку населеного пункту Скачок.

Нагадаємо, що 15 вересня військові зафіксували 15 вибухів на території Новгород-Сіверської територіальної громади.

Також з 14:00 до 15:00 тривав обстріл Семенівської територіальної громади, де нарахували 26 вибухів. А після 16:00 і протягом години пролунав 31 вибух з міномета. Вогонь окупанти відкривали з району російського села Ломаківка.

Водночас російські війська обстрілювали Сновську та Корюківську територіальні громади. Зафіксовано чотири прильоти, припускають, з міномета калібру 120 мм.

У Бахмуті під час обстрілу окупантів загинув рятувальник

У Бахмуті 16 вересня під час розбору завалів зруйнованої обстрілом окупантів п'ятиповерхівки загинув рятувальник Ілля Ахметгарєєв.

Про це повідомила пресслужба ГУ ДСНС України у Донецькій області.

"Під час розбору завалів зруйнованого внаслідок авіаудару житлового будинку у Бахмуті відбувся повторний обстріл. Внаслідок влучення снаряда в покрівлю будинку стався обвал конструктивних елементів, Ілля опинився під завалами, отримавши травми несумісні з життям", — йдеться у повідомленні.

Мексика в ООН запропонує план досягнення п'ятирічного перемир'я в Україні

Міністр закордонних справ Марсело Ебрард на засідання Генасамблеї ООН запропонує план створення "Комітету з діалогу та миру" для негайного припинення бойових дій в Україні.

Про це заявив президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор під час промови на військовому параді до Дня незалежності країни, передає CNN.

За його словами, ініціатива буде спрямована на досягнення перемир'я щонайменше на 5 років "задля миру між усіма націями".

Обрадор зазначив, що план дозволить присвятити час "вирішенню значних і серйозних економічних і соціальних проблем, які стосуються народів світу".

Пропозиція Мексики передбачає, що прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді, Папа Римський Франциск і генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш виступлять посередниками в комітеті.

Президент Мексики висловив надію, що це дасть початок прямим переговорам між лідерами України та Росії.

Обрадор також розкритикував антиросійські санкції та "масове постачання" зброї в Україну, назвавши їх "діями, які сприяли тяглому протистоянню, додатковою порцією ірраціональності".

Російські війська обстріляли Нікопольський район Дніпропетровщини

У ніч на 17 вересня армія РФ обстріляла Нікопольський район Дніпропетровщини з "Градів" та важкої артилерії. Про це йдеться у Telegram-каналі голови обласної військової адміністрації Валентина Резніченка.

За його повідомленням, під вогонь потрапили три громади району — Нікопольська, Марганецька та Мирівська.

Російські військові атакували Нікопольщину шість разів. По містах та селах району випустили більш ніж 90 снарядів.

Попередньо, людей не зачепило. Є пошкодження будинків, автівок, ліцею, цеху промислового підприємства, газоводів та лінії електропередач. В одному з сіл Мирівської громади зник зв’язок. Масштаби руйнацій уточнюються.

У інших районах області ніч минула без атак.

Росія вдарила ракетою по підприємству у Харкові

Російська армія вдарила ракетами по Харкову в ніч на 17 вересня. Одна з ракет влучила у будівлю підприємства в Індустріальному районі.

Поранених та загиблих внаслідок обстрілу немає, повідомляє обласне управління Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Обстріл стався о 01:53. На місці влучання ракети виникла пожежа.

"Пожежу на площі 200 квадратних метрів ліквідовувало три відділення ДСНС. Жертв та постраждалих немає", — йдеться у повідомленні.

Голова Харківської ОВА повідомив, що на місці обстрілу знайшли залишки ракети типу "С-300".

За добу з 16 по 17 вересня харківські рятувальники 19 разів виїжджали на гасіння пожеж, аварійно-рятувальні роботи, а також для надання допомоги містянам.

За добу піротехніки ДСНС знищили 451 російський вибухонебезпечний предмет.

Генштаб ЗСУ назвав втрати росіян

За добу армія РФ втратила близько 200 військовослужбовців, а також танки, бронемашини, літак, безпілотники та крилаті ракети. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

Станом на ранок 17 вересня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 54 250 військовослужбовців.

З техніки за добу росіяни втратили:

  • танків ‒ 2202 (+3) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 4701 (+11) од,
  • артилерійських систем – 1306 (+4) од,
  • РСЗВ – 312 (+0) од,
  • засоби ППО ‒ 168 (+0) од,
  • літаків – 251 (+1) од,
  • гелікоптерів – 216 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 911 (+3),
  • крилаті ракети ‒ 236 (+3),
  • кораблі /катери ‒ 15 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3571 (+21) од,
  • спеціальна техніка ‒ 121 (+0).

Дані щодо втрат російських військ уточнюються.

Повітряна тривога у Харківській, Запорізькій, Кіровоградській областях

Поховання в Ізюмі свідчать про те, що звірства військ РФ у Бучі не були аномалією — ISW

Масові поховання і російські катівні у звільнених містах на Харківщині свідчать про те, що росіяни скоюють воєнні злочини на всіх окупованих територіях.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни.

Виявлення масових поховань мирних жителів і камер тортур у щойно звільненому Ізюмі підтверджують, що звірства в Бучі не були ізольованими воєнними злочинами, а мікрокосмом російських звірств на окупованих Росією територіях", — зазначили в ISW.

В Інституті нагадали, що у квітня їхня співробітниця попереджала, що "Буча — це видимий мікрокосм навмисної терористичної кампанії Росії проти українців. Такі навмисні звірства відбуваються на окупованих Росією територіях України".

В ISW припускають, що українські захисники під час звільнення окупованих населених пунктів, ймовірно, продовжуватимуть знаходити докази російських воєнних злочинів і звірств.

ЗСУ відбили п'ять атак і завдали удару по позиціях військ РФ — Генштаб

Війська РФ намагаються повністю окупувати Донецьку область, організувати оборону та утримати тимчасово захоплені території, а також зірвати активні дії ЗСУ на окремих напрямках. Росіяни обстрілюють позиції українського війська вздовж лінії зіткнення, перегруповують війська на окремих напрямках, вводять резерви та ведуть повітряну розвідку.

Про це йдеться у зведенні Генштабу ЗСУ.

Залишається загроза авіаційних та ракетних ударів по всій території України.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках обстановка без суттєвих змін.

На інших напрямках росіяни здійснили обстріли із озброєння танків, мінометів та артилерії:

  • на Харківському напрямку, зокрема й із території РФ, – в районах населених пунктів Кудіївка, Гоптівка, Стрілеча, Вільхуватка, Анискине, Синьок, Кам’янка, Пристін та Дворічна;
  • на Слов’янському напрямку – в районі населених пунктів Гороховатка та Бахтин;
  • на Краматорському напрямку – Крива Лука, Пискунівка, Райгородок, Старий Караван, Миколаївка, Дронівка, Роздільне, Сіверськ, Верхньокам’янське, Святогірськ, Соснове, Олександрівка та Яремівка;
  • на Бахмутському напрямку – Білогорівка, Роздолівка, Виїмка, Одрадівка, Соледар, Миколаївка Друга, Бахмут, Бахмутське, Яковлівка, Весела Долина, Веселе та Майорськ;
  • на Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог активних дій не проводив. Від вогню артилерії противника постраждали Авдіївка, Веселе, Опитне, Нетайлове, Зелене Поле, Полтавка та Новопіль;
  • на Південнобузькому напрямку росіяни здійснювали обстріли по лінії зіткнення. Вогневого впливу зазнали понад 26 населених пунктів.

На тимчасово захоплених територіях Запорізької області, так званий голова цивільно-військової адміністрації, нещодавно заявив про посилення "санкцій" щодо патріотично налаштованих українських громадян.

"Відчуваючи рух опору, окупанти та колаборанти залякують людей позбавленням волі за надання підтримки представникам руху опору, а активістам погрожують примусовим вивезенням до самопроголошених “ЛДНР”, де за подібну діяльність передбачена смертна кара", — повідомили у Генштабі.

За минулу добу підрозділи ЗСУ відбили атаки росіян, завдавши втрат, в районах Бахмута, Зайцевого, Авдіївки, Миколаївки Другої та Новомихайлівки.

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по армії РФ.

"Підтверджено ураження 9 районів зосередження військ та техніки армії РФ, трьох опорних пунктів, тилового пункту управління та двох позицій зенітних ракетних комплексів. Крім того, наші підрозділи ППО на різних напрямках знищили один літак Су-24, три крилаті ракети та один БпЛА ворога", — йдеться у повідомленні.

За минулу добу Ракетні війська і артилерія вдарили по резервах військ РФ в районах зосередження та на станції розвантаження. Втрати російських військ уточнюються.

Війська РФ завдали 28 ракетних та авіаударів по території України

За минулу добу росіяни завдали 4 ракетні, 24 авіаційних удари та здійснили 72 обстріли із систем реактивної артилерії. Про це йдеться у зведенні Генштабу ЗСУ.

Від авіаційних, ракетних ударів та застосування РСЗВ постраждала інфраструктура понад 58 населених пунктів. Зокрема, це Харків, Золочів, Дружківка, Сіверськ, Закітне, Нью-Йорк, Веселянка, Мар’їнка, Красногорівка, Полтавка, Малі Щербаки, Мирне, Велике Артакове, Кривій Ріг, Нікополь, Ольгівське, Запоріжжя, Оріхів, Миролюбівка, Очаків та Сухий Ставок.

На Південнобузькому напрямку війська РФ здійснювали обстріли по лінії зіткнення. Вогневого впливу зазнали понад 26 населених пунктів.

Генштаб підтвердив значні втрати "Союзу добровольців Донбасу"

У Росії відмовилися лікувати поранених бійців "союзу добровольців Донбасу", бо вони не мають статусу регулярного військового формування. Про це йдеться у зведенні Генштабу ЗСУ.

"Підтверджено значні втрати серед підрозділів "союзу добровольців Донбасу". Пораненим представникам батальйону зазначеного незаконного збройного формування, які брали участь у штурмі Авдіївки, після евакуації до Ростова-на-Дону, було відмовлено в наданні медичної допомоги у шпиталі, тому що вони не мають статусу регулярного військового формування", — йдеться у повідомленні.

ЗСУ вдарили по пункту управління військ РФ в Херсоні та знищили переправу поблизу Садового

Авіація ЗСУ та ракетно-артилерійські підрозділи завдали ударів по розташуванню військ РФ на Херсонщині, повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров".

За його словами, вдарили по пункту управління в Херсоні та знищили альтернативну понтонну переправу поблизу Садового.

Також, знищена станція радіоелектронної боротьби в Новій Каховці та війська РФ зазнали втрат поблизу Старої Збур’ївки, де була зосереджена їхня жива сила та техніка.

"Нашою авіацією завдано 15 ударів по розташуванню ворога, а ракетно-артилерійськими підрозділами виконано 250 вогневих завдань", – повідомив Назаров.

За даними командування російське військо втратило: 33 військових, два танки, 152мм гаубицю "Мста-Б", 120 мм мобільний міномет, дев'ять одиниць автобронетехніки. Решта – розвідується.

Полтавська, Дніпропетровська, Харківська, Сумська, Херсонська, Миколаївська, Кіровоградська, Запорізька область — повітряна тривога.

Генштаб підтвердив, що Німеччина планує передати Україні РСЗВ MARS II та бронеавтомобілі

Генеральний штаб Збройних сил України підтвердив, що німецький Бундесвер планує надати Україні реактивні системи залпового вогню MARS II та 50 бронеавтомобілів Dingo. Як повідомляється на Facebook-сторінці Генштабу, про це заявила міністерка оборони ФРН Крістіне Ламбрехт на конференції Бундесверу в Берліні.

"Бундесвер поставить ще дві реактивні системи залпового вогню MARS II із 200 ракетами в поєднанні з навчанням від Бундесверу. Бундесвер також надасть 50 броньованих автомобілів типу "Dingo ATF", — зазначила посадовиця.

У своєму виступі Ламбрехт дала зрозуміти, що війна в Україні вимагає нових відповідей, у тому числі й для Бундесверу, зауважили в ГШ.

"Оскільки ми перебуваємо на переломному етапі політики безпеки, це саме те, про що ми хочемо говорити сьогодні і завтра", — зауважила посадовиця.

"Росія та її керівництво будуть притягнуті до відповідальності": Боррель заявив, що ЄС шокований вбивствами в Ізюмі

Євросоюз шокований масовим вбивством цивільних мешканців Ізюма Харківської області та докладе зусиль для того, щоб покарати всіх причетних до цього злочину. Про це заявив Верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель, повідомляється на офіційному сайті ЄС.

"Європейський Союз глибоко вражений виявленими українською владою масовими похованнями з більш ніж 440 тілами в Ізюмі, місті, нещодавно звільненому від вторгнення російських військ. Ми рішуче засуджуємо ці звірства", — наголосив посадовець.

За його словами, всі причетні до воєнних злочинів будуть відповідати за свої вчинки.

"Росія, її політичне керівництво і всі, хто причетний до порушень міжнародного права та міжнародного гуманітарного права в Україні, будуть притягнуті до відповідальності. ЄС підтримує всі зусилля щодо цього", — підсумував Боррель.

Він зазначив, що агресивна війна Росії проти України залишає за собою кривавий та руйнівний слід по всій Україні.

Миколаївська область — повітряна тривога.

В Офісі президента підтвердили удар по Херсону

Збройні сили України завдали удару по об’єктах в окупованому Херсоні, однак ціллю ударів не була ліквідація колаборанта Кирила Стремоусова.Про це заявив радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі програми "Воздух" на YouTube-каналі Ходорковський Live.

"Все, що відбувається у Бердянську, Мелітополі, Херсоні — це абсолютно законні військові цілі. Там немає жодних терактів, жодних, умовно кажучи, кримінальних порушень. Якщо там відбувається відпрацювання диверсійними групами, як ми бачимо в Бердянську, або це прямий удар відповідної артилерії, як ми бачимо в Херсоні — все це відпрацювання конкретних військових цілей", — підкреслив він.

За словами посадовця, у такий спосіб Україна публічно демонструє бажання звільнити свої території та важливість для колаборантів та представників російської окупаційної адміністрації вчасно залишити ці території. При цьому Подоляк наголосив, що метою ударів не була ліквідація колаборанта Кирила Стремоусова, як той повідомив раніше, заявивши, що в його кабінет влучили п’ять ракет від реактивної системи залпового вогню HIMARS.

На Харківщині знайдені катівні, у яких знущалися з мирних мешканців

Про це у зверненні повідомив президент України Володимир Зеленський.

"На Харківщині знайдені катівні, у яких знущалися з мирних мешканців окупованих міст і селищ. Є свідчення, що російські військові стріляли по похованих просто для розваги». Президент Зеленський у новому зверненні повідомив, що поблизу Ізюма на Харківщині триває ексгумація тіл загиблих мирних мешканців — станом на зараз встановили понад 440 могил", — сказав він.

В ООН, за словами президента, уже готують групу, яка побуває поблизу Ізюма та підготує доповідь про російські військові злочини

Львівщина зможе прийняти ще 100 тисяч переселенців на зимовий період

Львівщина очікує ще на близько 100 тисяч переселенців, які через війну не можуть зимувати у своїх будинках, повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

"З наближенням холодного періоду Львівська область очікує на прибуття близько 100 тисяч вимушених переселенців, які через терористичні дії армії рф залишилися без води, газу та електропостачання. Відтак, ми будемо вдячні Республіці Польща за допомогу в облаштуванні прихистків на Львівщині, є потреба у теплих речах, покривалах, продуктах тривалого зберігання, дизельних генераторах та електрообігрівачах, а також в облаштуванні пунктів обігріву", — написав Козицький.

Очільник Львівщини вів перемовини про допомогу вимушеним переселенцям, які прибудуть в область з Воєводою Люблінським Лехом Справкою під час зустрічі на ПП Рава-Руська – Гребенне.

"Пан Справка пообіцяв, що прокомунікує з бізнесом у повітах й запросить долучатись до гуманітарної допомоги нашим землякам", — додав Козицький.

У Львівській області проживає понад 400 тисяч вимушених переселенців, 250 тисяч з них зареєстровані, як ВПО. 2 серпня Кабінет міністрів ухвалив рішення про обов'язкову евакуацію населення з Донецької області. Вона пов’язана з ризиком того, що через інтенсивні ворожі обстріли Україна не зможе забезпечити населення теплом у зимовий період, а тому є ризик для життя людей. Віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук прогнозує, що обов'язкову евакуацію, яка зараз відбувається з Донецької області, можуть поширити і на інші області, що постраждали від бойових дій.

На початок