Головні події першої половини 2020 року: хроніка

Головні події першої половини 2020 року: хроніка

Головні події першої половини 2020 року: хроніка
.

2020 рік минув лише наполовину, хоча здається, що він триває вже пів століття. Як правило, щороку стається кілька визначних подій, але за останні шість місяців в Україні та світі відбулося стільки всього, що здається, ніби ми стали частиною симулятора, який запускає всі можливі сценарії одразу. Пандемія COVID-19, протести у США, пожежі, катастрофи та космічні досягнення – Суспільне згадує головні події першої половини 2020 року.

8 січня – В Ірані збито літак МАУ

Незабаром після вильоту з Тегерана зазнав катастрофи Boeing-737 рейсу PS752 авіакомпанії МАУ. Літак, який прямував до Києва, був збитий іранською ракетою на тлі військового протистояння зі США. На борту перебувало 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, всі загинули. 11 січня генерал Амір Алі Гаджизаде заявив, що бере на себе всю відповідальність.

20 січня – У Китаї поширюється невідома хвороба

За два дні 139 людей захворіло на невідому хворобу легенів. Уперше новий тип вірусу був зафіксований в китайському місті Ухань в грудні, пізніше він поширився на інші регіони країни. Представники охорони здоров’я зазначили, що до спалаху пневмонії призвів штам коронавірусу COVID-19.

1 лютого – Велика Британія вийшла з ЄС

31 січня о 23:00 за лондонським часом (01:00 за Києвом) Сполучене королівство Великої Британії та Північної Ірландії перестало бути членом Європейського Союзу. Прем'єр Джонсон у своєму зверненні до британців заявив, що Brexit – це "не кінець, а лише початок, момент світанку, коли піднімається завіса й розпочинається новий акт нашої величної національної п’єси".

6 лютого – Сенат виправдав Трампа у справі про імпічмент

У вересні 2019 року спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі оголосила про запуск процесу імпічменту президента Дональда Трампа. Приводом стала його телефонна розмова з Володимиром Зеленським – Трампа звинуватили у тиску на президента України щодо розслідування справи сина ексвіцепрезидента США Джо Байдена. 6 лютого американський Сенат відхилив обидві статті звинувачення ("зловживання владою" та "перешкоджання діяльності Конгресу") – третя в історії США процедура імпічменту завершилася.

9 лютого – Перший випадок зараження українця коронавірусом

5 лютого круїзний лайнер Diamond Princess, на борту якого перебувало близько 3700 осіб, помістили на двотижневий карантин в японському порту Йокогами – у 10 пасажирів виявили коронавірус. Станом на 9 лютого кількість інфікованих зросла до 70, серед них був і громадянин України. У МЗС України повідомили, що його стан задовільний, хворого розміщено в лікарні, а ситуація перебуває під контролем міністра закордонних справ.

20 лютого – Протести у Нових Санжарах

У Нових Санжарах Полтавської області розпочалися протести місцевих жителів через плани уряду розмістити тут евакуйованих з Китаю через епідемію коронавірусу українців. За день протести переросли у сутички, внаслідок яких одному правоохоронцю проломили голову, а в автобус з евакуйованими українцями кидали каміння. У підсумку ні в кого з евакуйованих коронавірусу виявлено не було, проте вони отримали сильний стрес і були шоковані тим, як їх зустріли на батьківщині.

3 березня – Перший підтверджений випадок коронавірусу в Україні

В Україні зафіксували перший випадок коронавірусу в однієї людини після подорожі за кордон. "Учора я говорив про чотири підозри на коронавірус. Сьогодні підозра підтвердилася в однієї людини. Всі матеріали додатково передані до вірусологічної лабораторії ВООЗ. Ми почали працювати з усіма особами, з якими контактувала ця людина", – повідомив під час брифінгу головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

11 березня – ВООЗ оголосила пандемію

Через істотне збільшення випадків захворювання, кількості смертей та ступеня світового ураження коронавірусом ВООЗ оголосила епідемію вірусу COVID-19 пандемією. За словами гендиректора ВООЗ Адхана Гебреєсуса, це необхідний крок задля того, щоб світова спільнота звернула увагу на тривожний рівень поширення хвороби та складність її перебігу.

11 березня – В Україні запровадили карантин

Уряд затвердив заходи, які необхідно вжити через загрозу епідемії коронавірусної інфекції та для недопущення поширення COVID-19 – зокрема, ввів тритижневий карантин по всій Україні. Обмеження стосуються дитсадків, шкіл, вишів і масових заходів з участю понад 200 осіб. Вітчизняним виробникам засобів індивідуального захисту обмежили експорт, допоки вони повністю не забезпечать Україну продукцією. Як уточнив Денис Шмигаль на брифінгу, рішення уряду було прийняте з огляду на ситуацію з поширенням вірусу за кордоном.

13 березня – Перша смерть від коронавірусу в Україні

71-річна мешканка Радомишля на початку березня повернулася додому з Польщі. На момент повернення симптомів коронавірусу в неї виявлено не було. Проте вони з'явилися пізніше, хоча, за даними МОЗ, хвора не звернулася до лікарів одразу, приблизно впродовж тижня займаючись самолікуванням. Медики дізналися про цей випадок лише 12 березня. Жінку одразу госпіталізували та підключили до апарату вентиляції легенів, однак це вже не допомогло.

25 березня – Уряд ввів надзвичайну ситуацію на території всієї України

Кабінет міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації по всій території України та продовжив карантин до 24 квітня. "Надзвичайна ситуація та карантин діятимуть з можливістю продовження, а якщо ми поборемо коронавірус, то з можливістю прийняти окреме рішення уряду щодо завершення карантину", – сказав після голосування прем'єр Денис Шмигаль. При цьому він попросив не плутати надзвичайну ситуацію з надзвичайним станом.

31 березня – Рада проголосувала за відкриття ринку землі

На позачерговому засіданні Український парламент ухвалив закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення". Закон надає власникам сільськогосподарської землі право на продаж своїх ділянок (паїв), а також купувати землю. До того часу люди могли передавати землю лише в оренду. Продаж землі стане можливим з 1 липня 2021 року. До 2023 року право на покупку землі буде тільки у фізичних осіб. Для юридичних осіб ринок землі має запрацювати з 2024 року.

4 квітня – Пожежа у Чорнобильській зоні відчуження

У Чорнобильській зоні відчуження на території Котовського лісництва почалась масштабна лісова пожежа, яку вдалося ліквідувати тільки через 10 діб, а в окремих місцях пожежники продовжували гасити лісову підстилку до 3 травня. Винуватець пожежі – 27-річний житель села Рагівка, який задля забави підпалив сміття й траву в трьох місцях, а коли вогонь вітром перекинуло далі, хлопець вже не зміг впоратися та загасити багаття. Від пожеж постраждало понад 22% території заповідника, під загрозою опинились рідкісні представники флори та фауни. Після цього випадку Уряд запропонував посилити відповідальність за спалювання сухої рослинності.

16 квітня – Київ накрила пилова буря

Через відсутність опадів узимку столицю накрила пилова буря. Україною почав розгулювати шквальний вітер, який спричинив аварії по всій країні, без електрики залишились сотні населених пунктів. У МВС порадили залишатися вдома або, у випадку виходу на вулицю, бути обережними біля дерев, які несуть потенційну небезпеку, не перебувати біля них і не залишати транспортні засоби.

17 квітня – У Києві зафіксовано найвищий рівень забруднення повітря у світі

Дим від пожеж у Чорнобильській зоні та на Житомирщині дістався Київського регіону, після чого рівень забруднення у місті сягнув найвищого показника у світі. Забруднення повітря пилом перевищило гранично допустимі значення у 2-4 рази, в окремих районах Києва він становив "дуже велику загрозу" для здоров’я.

20 квітня – Ціна на американську нафту WTI вперше в історії впала нижче нуля

Ціна нафти WTI з поставкою у травні на Нью-Йоркській товарній біржі вперше в історії стала негативною. Це означає, що виробники платили покупцям за те, щоб вони забирали нафту. Оскільки на ринку утворився сильний надлишок нафти, трейдери не могли знайти покупців на свої травневі контракти, за якими нафту поставляли б уже в фізичному об'ємі. Але оскільки нафту ніде було зберігати, ціна впала до негативних показників.

21 травня – Зеленський підписав "антиколомойський закон" про банки

Президент Зеленський підписав закон про банки, який унеможливлює повернення націоналізованих банків колишнім власникам. "Документ передбачає комплекс змін, спрямованих на вдосконалення діяльності банків, зокрема шляхом зміцнення корпоративного управління, та врегулювання особливостей судового провадження у справах щодо виведення банків з ринку", – повідомили у пресслужбі Офісу президента. Цей закон був останньою невиконаною умовою Міжнародного валютного фонду. Так Україна отримала шанс на черговий транш фінансової допомоги.

24 травня – Зґвалтування у Кагарлику

До правоохоронців надійшло повідомлення, що у лікарню міста Кагарлик звернулася 26-річна жінка із повідомленням про побиття та зґвалтування. Наступного дня Внутрішня безпека Нацполіції затримала двох співробітників місцевого відділу поліції – Миколу Кузіва та Сергія Сулиму. За даними ДБР, вони катували й ґвалтували жінку, яку викликали до відділення як свідка та застосували фізичну силу до її чоловіка. 2 липня підозру у тортурах та зґвалтуванні було вручено ще двом поліцейським із Кагарлика. 21 липня Голосіївський суд Києва продовжив слідство у справі про зґвалтування і тортури в Кагарлицькому відділі поліції на шість місяців.

25 травня – Вбивство Джорджа Флойда та протести в Америці

Під час арешту із застосуванням сили поліцейський задушив темношкірого американця Джорджа Флойда. Правоохоронців викликав продавець магазину, який підозрював, що Флойд розрахувався з ним підробленою 20-доларовою банкнотою. На оприлюднених записах із камер спостереження помітно, що Флойд поводився спокійно та дозволив поліцейським надягнути на нього кайданки і відвести до службового авто. Через загибель американця на вулиці міста вийшли сотні людей, багато з яких були у масках з написом "Я не можу дихати". Невдовзі мирні демонстрації перетворилися у найбільші в історії країни заворушення та підпали будинків, поліція відповіла сльозогінним газом і гумовими кулями. 10 червня Флойда було поховано з великими почестями. Протестні акції продовжилися з вимогою провести реформу поліції та урізати її фінансування.

30 травня – Запуск SpaceX

Вперше після майже дев’ятирічної перерви американські астронавти вирушили на Міжнародну космічну станцію на пілотованому кораблі компанії SpaceX бізнесмена Ілона Маска. Космонавти проведуть на станції від 30 до 119 днів, а потім повернуться на Землю. Запуск Crew Dragon може закінчити монополію Росії на доставляння астронавтів на МКС, зробити SpaceX основним підрядником NASA і вплинути на майбутнє космічних польотів – зробити їх повністю комерційними.

22 червня – Повінь на західній Україні

Інтенсивні опади спричинили паводок в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській та Закарпатській областях. Унаслідок стихії загинуло три людини та ще одна зникла безвісти, понад 400 осіб евакуювали. Для доставки ліків, їжі та води населенню залучили військову авіацію. За три дні випало до 70% місячної норми опадів, що спричинило потужні потоки, які на своєму шляху руйнували дамби, мости і переходи. Зокрема, Дністер розлився майже на 7 метрів.

14 липня – Рада легалізувала гральний бізнес

У другому читанні Верховна рада ухвалила законопроєкт про державне регулювання грального бізнесу, від якого у 2020 році планувалося отримати понад 4 мільярди надходжень до держбюджету. Проголосувати за законопроєкт в першому читанні вдалося тільки з другої спроби. Під час першого голосування за основу свої голоси "за" віддали лише 213 нардепів з 226 необхідних. Розгляд документу в цілому затягнувся через понад 3,5 тисячі поправок, які були до нього подані.

21 липня – Захоплення заручників у Луцьку

Уранці 21 липня озброєний чоловік захопив заручників та забарикадувався в рейсовому автобусі "Еталон" на центральній площі Луцька. Він здійснив два постріли в бік правоохоронців та кинув гранату, яка не здетонувала. У минулому Максим Кривош відбув два терміни ув'язнення за незаконне зберігання та поводження зі зброєю, а також бандитизм і вимагання. Після розмови з президентом Кривош звільнив трьох заручників. А після того як Зеленський виконав вимогу чоловіка та записав відео з порадою дивитись фільм "Земляни" – відпустив усіх інших і здався.

На початок