Зґвалтування в Кагарлику: суд продовжив слідство на пів року

Зґвалтування в Кагарлику: суд продовжив слідство на пів року

Ексклюзивно
Зґвалтування в Кагарлику: суд продовжив слідство на пів року
. фото з Facebook А. Геращенка

Голосіївський суд Києва продовжив слідство у справі про зґвалтування і тортури в Кагарлицькому відділі поліції на шість місяців. Крім того, суд продовжив на два місяці тримання під вартою експоліціянту Кузіву, а найближчим часом має розглянути продовження терміну запобіжного заходу підозрюваному Сергію Сулимі.

Як розповіла Суспільному адвокатка потерпілої Олена Сотник, 22 липня суд мав розглянути апеляцію щодо цілодобового домашнього арешту для третього підозрюваного у справі, але засідання перенесли через графік адвоката.

"Його адвокат Чевгуз також є адвокатом у справі у Переяслав-Хмельницькому щодо вбивства поліцейським 5-річного хлопчика. Завтра у нього засідання у цій справі, тому апеляцію перенесли", – розповіла вона.

Ще одному фігуранту справи Левандюку запобіжний захід обрали лише два тижні тому, тож він досі перебуває під вартою.

За словами Олени Сотник, суд розгляне клопотання щодо тримання під вартою Сергія Сулими 22 липня о 10:30. Адвокатка висловила сподівання, що дію запобіжного заходу йому також продовжать.

Крім того, вона повідомила, що у справі з'явилися додаткові епізоди щодо катування інших осіб в інший період часу, де фігурують ті самі підозрювані, що демонструє системність такої практики.

"Поєднання цих епізодів в одній справі виключає теорії підозрюваних про те що, це був наклеп, і що немає підстав їх звинувачувати. Коли є системність і кілька потерпілих, які можуть доказами підтвердили катування, я думаю, що у нас можуть бути серйозні аргументи для суду, щоб ці люди надовго сіли", – наголосила Сотник.

За її словами, також захист зміг домогтися, щоб потерпілій надали цілодобову охорону, проте правоохоронці погодилися на це лише після втручання депутаток Верховної ради.

"Ми підняли це питання і попросили народних депутатів, жінок з різних фракцій, які поїхали до поліції з вимогою виконати закон. Аргументів для відмови не було, тож зараз у потерпілої є цілодобова охорона", – розповіла адвокатка.

Також Сотник зауважила, що сторона захисту у цілому задоволена перебігом справи.

"Остаточно ми будемо задоволені, коли суд ухвалить відповідне рішення", – зазначила Сотник.

За її словами, наразі захист чекає на проведення низки експертиз, частину з яких відправили на додаткові дослідження. Деталі експертиз адвокатка назвати не змогла через таємницю слідства.

Що відомо

  • Внутрішня безпека Нацполіції затримала двох співробітників Кагарлицького відділу поліції Київщині, яких підозрюють у зґвалтуванні та побитті 26-річної жінки.
  • За даними ДБР, поліцейські катували й гвалтували жінку, яку викликали до відділення як свідка. Зокрема, вдягали на неї протигаз, сковували у кайданки та стріляли над головою з табельної зброї, кілька разів зґвалтували.
  • Крім того вони погрожували зґвалтувати чоловіка, який у цей час перебував у приміщенні поліцейського відділення. Його били дубинками по голові, зламали ребра і ніс.
  • У ДБР повідомили, що оперуповноважений Сергій Сулима підозрюється у зґвалтуванні, вчиненому групою осіб (ч. 3 ст. 152 ККУ).
  • Начальник одного з секторів Кагарлицького ВП Микола Кузів підозрюється у співучасті у зґвалтуванні, вчиненому групою осіб та перевищенні влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, що супроводжувались насильством (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 152, ч. 2 ст. 365 ККУ).
  • Пізніше слідство змінило кваліфікацію справи щодо поліцейських, яких підозрюють у зґвалтуванні і катуванні жінки і чоловіка у райвідділку Кагарлика на Київщині.
  • У місії Організації об'єднаних націй з прав людини звернулися до Верховної Ради, офісу генпрокурора та Державного бюро розслідувань з вимогою швидко і неупереджено провести розслідування щодо зґвалтування і катування у райвідділку поліції Кагарлику на Київщині.
  • 26 травня суд відправив під варту оперуповноваженого Сергія Сулиму та начальника одного з секторів Кагарлицького ВП Миколу Кузіва, яких підозрюють у зґвалтуванні жінки та катуванні двох людей у відділі поліції в місті Кагарлик на Київщині.

На початок