Сенат виправдав Трампа у справі про імпічмент

Сенат виправдав Трампа у справі про імпічмент

Сенат виправдав Трампа у справі про імпічмент
.

Американський Сенат відхилив обидві статті звинувачення в сторону президента Дональда Трампа. Третя в історії США процедура імпічменту завершилася.

Статтю "зловживання владою" підтримали 48 сенаторів, проти були 52. За статтю "перешкоджання Конгресу" проголосували 47 сенаторів, проти - 53, інформує CNN.

Загалом всі республіканці відхилили звинувачення проти Трампа, а демократи підтримали. Опозиційна партія одноголосно висловилася за всі статті звинувачення проти президента. Це сталося вперше в історії імпічменту США.

Також уперше в США сенатор підтримав звинувачення проти президента зі своєї партії. Сенатор Республіканської партії від штату Юта Міт Ромні проголосував "за" статтю "зловживання владою".

Аби імпічмент Трампу відбувся, стороні обвинувачення в Сенаті потрібно було отримати голоси щонайменше двох третин сенаторів (тобто 67 із 100). У Сенаті 53 сенатори представляють Республіканську партію, 45 — Демократичну, ще два сенатори позиціонують себе як незалежні, але перебувають в опозиції до республіканців. Таким чином, результати імпічменту виявилися прогнозованими.

Трамп відреагував на своє виправдання роликом у Twitter, де він зображений на обкладинці американського журналу TIME. Відео вийшло трохи дивним.

Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі жорстко розкритикувала Сенат за виправдання Трампа в процесі імпічменту.

У заяві вона наголосила, що Трамп "залишається загрозою американській демократії" через "зраду" республіканців конституції країни. Пелосі заявила, що президент США "стоїть вище закону і здатний маніпулювати виборами".

Як відомо:

  • 25 вересня 2019 року спікерка Палати представників США демократка Ненсі Пелосі оголосила про запуск процесу імпічменту президента Дональда Трампа.
  • Приводом стала телефонна розмова президента США з президентом України Володимиром Зеленським. Наступного ж дня стенограма розмови двох лідерів була опублікована у відкритому доступі. Трампа звинуватили у тиску на президента України щодо розслідування справи сина ексвіцепрезидента США та опонента Трампа на майбутніх президентських виборах Джо Байдена.
  • Пізніше Комітет із питань судочинства Палати представників США схвалив статті імпічменту президента Дональда Трампа. Юридичний комітет Палати представників Конгресу США 16 грудня оприлюднив звіт на 658 сторінках, в якому рекомендував Палаті представників США оголосити імпічмент президенту Дональду Трампу, а Сенату — усунути його з посади.
  • Палата представників Конгресу США після тривалих дебатів провела голосування й оголосила імпічмент Трампу.
  • Трамп переконаний, що залишиться на своїй посаді незважаючи на те, що Палата представників Конгресу США оголосила йому імпічмент.
  • Захист Трампа вважають, що тиск на Україну — не привід для імпічменту.
  • 25 січня американський канал ABC повідомив, що отримав аудіо, на якому чутно, як буцімто президент США Дональд Трамп говорить, що хоче, щоб тодішню посолкиню в Україні Марі Йованович було звільнено.
На початок