Надзвичайна ситуація та надзвичайний стан. У чому відмінність

Надзвичайна ситуація та надзвичайний стан. У чому відмінність

Надзвичайна ситуація та надзвичайний стан. У чому відмінність
. УНІАН

25 березня Кабінет міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації по всій території України та продовжив карантин до 24 квітня. Під час засідання у середу прем'єр вкотре попросив не плутати надзвичайну ситуацію з надзвичайним станом. До того, за даними Суспільного, керівництво держави кілька днів вагалося, чи вводити надзвичайний стан, однак, наслухавшись від громадян звинувачень в обмеженні прав і свобод, поки що вирішило відмовитися від цієї ідеї. Заплановане не цей тиждень позачергове засідання парламенту з приводу НС скасували.

Ми зібрали інформацію про те, чим надзвичайна ситуація відрізняється від надзвичайного стану.

Умови для надзвичайної ситуації

Згідно з чинним законодавством, надзвичайною ситуацією вважається ситуація природного, техногенного або іншого характеру, за якої порушуються умови життя і діяльності людей.

Її може бути запроваджено як в окремій організації, в окремому регіоні, так і на державному рівні. Надзвичайна ситуація передбачає низку медичних, фінансово-економічних та інших заходів, які спрямовані на запобігання, реагування й ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації, що виникла.

Надзвичайна ситуація не передбачає обмеження прав і свобод громадян.

Під час надзвичайної ситуації громадяни України мають право на:

  • отримання інформації про надзвичайну ситуацію та про заходи необхідної безпеки;
  • забезпечення та використання засобів колективного й індивідуального захисту;
  • звернення до місцевої влади щодо питань захисту від надзвичайних ситуацій;
  • компенсацію за роботу в зонах надзвичайних ситуацій;
  • соціально-психологічну підтримку та медичну допомогу.

У законі наголошується, що під час надзвичайної ситуації діяльність органів центральної і місцевої влади має бути гласною і відкритою, а населенню мусять надавати всю необхідну інформацію оперативно і достовірно.

Щодо медичної складової, то під час надзвичайної ситуації мають бути підготовлені всі наявні сили і засоби закладів охорони здоров'я незалежно від форм власності та господарювання.

Надзвичайна ситуація та надзвичайний стан. У чому відмінність
Суспільне. Карпати

Зокрема, має бути накопичення медичних засобів захисту, медичного та спеціального майна і техніки. Також повинен здійснюватися контроль за станом довкілля, санітарно-гігієнічною та епідемічною ситуацією, підготовка медичного персоналу та загальне медико-санітарне навчання населення.

У період надзвичайної ситуації передбачається введення режиму карантину та обсервації, знезараження осередку ураження та додержання протиепідемічного режиму підприємствами, установами й організаціями, незалежно від форм власності і господарювання, та населенням.

До ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та задля захисту населення залучаються професійні аварійно-рятувальні та спеціальні (воєнізовані) аварійно-рятувальні служби. Також можуть залучатися підрозділи Збройних сил та інші військові формування.

Усі підприємства, установи та організації, незалежно від форми власності, мають вжити всіх необхідних заходів для захисту своїх працівників.

Під час дії надзвичайної ситуації громадяни зобов'язані:

  • дотримуватися заходів безпеки, не допускати порушень виробничої дисципліни, вимог екологічної безпеки;
  • вивчати основні способи захисту населення і територій від наслідків надзвичайних ситуацій, правила користування засобами захисту;
  • дотримуватися відповідних вимог у разі виникнення надзвичайних ситуацій.

Фінансування заходів щодо попередження, ліквідації надзвичайних ситуацій та їхніх наслідків здійснюється за рахунок коштів держбюджету, місцевих бюджетів, а також коштів підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності і господарювання, а також добровільних пожертвувань фізичних та юридичних осіб, благодійних організацій та об'єднань громадян, інших не заборонених законодавством джерел.

Умови для надзвичайного стану

Надзвичайний стан — це особливий правовий режим, який може тимчасово вводитися в Україні чи в окремих її місцевостях при виникненні надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру не нижче загальнодержавного рівня, що призвели чи можуть призвести до людських і матеріальних втрат, становлять загрозу життю і здоров’ю громадян.

Він передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення безпеки і здоров’я громадян, а також допускає тимчасове обмеження у здійсненні конституційних прав і свобод людини і громадянина.

Надзвичайний стан вводиться лише за наявності реальної загрози безпеці громадян або конституційному ладові, усунення якої іншими способами є неможливим.

Надзвичайний стан може бути введений в разі:

1) виникнення особливо тяжких надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру (стихійного лиха, катастроф, особливо великих пожеж, застосування засобів ураження, пандемій, панзоотій тощо), що становлять загрозу життю і здоров’ю значних верств населення;

2) масових терористичних актів, що супроводжуються загибеллю людей чи руйнуванням особливо важливих об’єктів життєзабезпечення;

3) виникнення міжнаціональних і міжконфесійних конфліктів, блокування або захоплення окремих особливо важливих об’єктів або місцевостей, що загрожує безпеці громадян і порушує нормальну діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування;

4) масових безладів, що супроводжуються насильством над громадянами, обмежують їх права і свободи;

5) спроби захоплення державної влади чи зміни конституційного ладу України шляхом насильства;

6) масового переходу державного кордону з території суміжних держав;

7) необхідності відновлення конституційного правопорядку і діяльності органів державної влади.

Надзвичайна ситуація та надзвичайний стан. У чому відмінність
Офіс президента

Надзвичайний стан в Україні або в окремих її місцевостях вводиться указом президента України, який підлягає затвердженню Верховної Ради України протягом двох днів від моменту звернення глави держави.

У своєму указі президент має обґрунтувати необхідність введення надзвичайного стану, зазначити строк, на який він вводиться, надати перелік надзвичайних заходів на конституційних прав свобод громадян, які будуть обмежені, й іншу інформацію.

Надзвичайний стан в Україні може бути введено на строк не більш як 30 діб, і не більш як на 60 діб в окремих її місцевостях. У разі необхідності надзвичайний стан може бути продовжений президентом, але не більш як на 30 діб. Указ про продовження дії надзвичайного стану набуває чинності після його затвердження Радою.

В умовах надзвичайного стану органам, що здійснюють управління на відповідній території, надаються додаткові повноваження для здійснення заходів, необхідних для ліквідації загрози безпеці громадян.

Під час надзвичайного стану можуть бути введені такі заходи:

  • встановлення особливого режиму в’їзду і виїзду, а також обмеження свободи пересування по території, де вводиться надзвичайний стан;
  • обмеження руху транспортних засобів та їх огляд;
  • посилення охорони громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства;
  • заборона проведення масових заходів, крім заходів, заборона на проведення яких встановлюється судом;
  • заборона страйків;
  • примусове відчуження або вилучення майна у юридичних і фізичних осіб.
Надзвичайна ситуація та надзвичайний стан. У чому відмінність
Кордон. Ілюстративне. Фото: ДПСУ

Під час надзвичайного стану може бути проведена часткова або повна евакуація населення, встановлення карантину та проведення інших обов’язкових санітарних та протиепідемічних заходів, запровадження особливого порядку розподілення продуктів харчування і предметів першої необхідності та інше.

Що передбачає надзвичайний стан для громадян

Також під час надзвичайного стану може бути запроваджено комендантську годину (заборона перебувати на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень особи у встановлені години доби).

Перевірку документів у громадян може бути посилено, а за необхідності — здійснюватися й особистий огляд, огляд речей, транспортних засобів, багажу і вантажів, службових приміщень та житла громадян.

Крім того, може бути введена заборона виготовлення і розповсюдження інформаційних матеріалів, що можуть дестабілізувати обстановку; регулювання роботи цивільних теле- та радіоцентрів, заборона роботи аматорських радіопередавальних засобів і радіовипромінювальних пристроїв особистого і колективного користування та особливі правила користування зв’язком та передачі інформації через комп’ютерні мережі.

Забезпечення громадського порядку, охорони життя, здоров’я, прав, свобод і законних інтересів громадян в умовах надзвичайного стану здійснюється силами і засобами органів Національної поліції, в тому числі Національної гвардії, Служби безпеки, Військової служби правопорядку у Збройних Силах.

Нині у зв'язку з пандемією коронавірусу, надзвичайний стан введений у низці країн, зокрема у Казахстані, Португалії, Перу та інших країніх.

Щодо надзвичайного стану в Україні, то після кількаденної дискусії всередині владних кабінетів прем'єр-міністр Денис Шмигаль та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявили, що поки що впровадження таких заходів не є доцільним.

На початок