Операція "Евакуація". Усе про повернення українців з Китаю

Операція "Евакуація". Усе про повернення українців з Китаю

Оновлено
Операція "Евакуація". Усе про повернення українців з Китаю
. ДПСУ

20 лютого в Україну прибув борт з евакуйованими з охопленого коронавірусом Китаю. Серед пасажирів — 45 громадян України та 27 іноземців (громадяни Аргентини, Еквадору, Домініканської Республіки, Сальвадору, Коста-Ріки, Чорногорії, Панами та Ізраїлю). На борту літака також перебувають супроводжуючі лікарі.

21:00

Більшість протестувальників розійшлися. Під санаторієм залишилися близько 10 людей. Мітингарі намагалися підпалити шини під будівлею, однак їх загасили.

20:00

Протестувальники розбили скло в одному з автобусів, в якому везуть евакуйованих. Про це Суспільному повідомили люди, які перебувають в одному з автобусів.

Операція "Евакуація". Усе про повернення українців з Китаю
UA: Полтава

За даними UA:Полтава, 7 автобусів з українцями та іноземцями прибули в медичний центр Національної гвардії Нові Санжари та заїхали на його територію.

Мешканці Нових Санжар зустрічають евакуйованих з Китаю криками "Ганьба". Поліція відтісняє протестувальників

Після 18-ї години стало відомо, що до Нових Санжар вилетіли прем'єр-міністр Олексій Гончарук і міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька.

У Православній церкві України та Українській греко-католицькій церкві закликали українців не перешкоджати прибуттю громадян, а проявити милосердя та любов.

Голова Полтавської ОДА Олег Синєгубов через протести у Нових Санжарах оприлюднив відеозвернення, запевнивши місцевих мешканців, що їм нічого не загрожує, оскільки з Китаю евакуювали здорових людей без ознак респіраторної інфекції.

До "Нових Санжар" приїхав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Люди намагалися штурмом пробитися до райдержадміністрації, де він перебуває. Сюди увійшло підкріплення правоохоронців.

Станом на 14:20 дорогу біля "Нових Санжар" розблокували, але пікет триває. Місцеві жителі досі проти того, що в санаторій привезуть українців з Китаю.

Протест у Нових Санжарах
Протест у Нових Санжарах. UA Полтава

Протест у Нових Санжарах
Протест у Нових Санжарах. UA Полтава

Персонал, який раніше працював у "Нових Санжарах", вивезено з об'єкту. Ніхто з них не контактуватиме з розміщеними в обсервації особами. У складі групи, яка там перебуватиме, є лікарі, медперсонал і технічні спеціалісти для гарантування належного перебування і безпеки людей. Про це розказали в уряді.

Станом на 14:00 кортеж з українцями та іноземцями у супроводі поліції та швидкої виїхав за межі Міжнародного аеропорту "Харків". Перед цим медики розповіли, що стан здоров'я громадян задовільний.

У МОЗ повідомили, що вжито всіх можливих заходів з дотримання безпеки пасажирів, членів екіпажу та працівників аеропорту. А також нагадали, що жодного випадку хвороби, спричиненої коронавірусом, в країні не зареєстровано.

Станом на 11:50 літак з евакуйованими із Китаю українцями та іноземцями приземлився у Харкові.

Кореспондент Суспільного перебуває у аеропорту. Борт було розміщено на окремій ізольованій стоянці.

"Біля трапу літака інспектори прикордонного контролю лише провели ідентифікацію осіб та проставили відмітки в паспортні документи іноземців. Прикордонний контроль здійснювався у захисному спорядженні із дотриманням всіх норм і правил санітарно-епідеміологічної безпеки відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил Всесвітньої організації охорони здоров’я у відокремленій зоні летовища", — кажуть прикордонники.

Українці прилетіли із Китаю
Українці прилетіли із Китаю. Евакуйовані з Уханя українці

Українці прилетіли із Китаю
Українці прилетіли із Китаю. ДПСУ

Українців та іноземців вивозять з аеропорта Харкова
Українців та іноземців вивозять з аеропорта Харкова. ДПСУ

Українці повернулися з Китаю
Українці повернулися з Китаю. ДПСУ

Українці прилетіли в Китай
Українці прилетіли в Китай. ДПСУ

Голова Харківської ОДА Олексій Кучер розповів, що перед перельотом українці та іноземці проходили огляд, і ознак захворювання у них виявлено не було.

"Люди пройшли оперативну перевірку. На борту працюють медики", — сказав Кучер.

На запитання, чи правда, що в одного з пасажирів є температура, він відповів, що такої інформації немає.

Голова ОДА підкреслив, що і медики, і митники знаходяться у найновітніших захисних костюмах. За його словами, після перевірки 5 автобусів відвезуть людей до закритого військового медзакладу "Нові Санжари" на Полтавщині, а літак і багаж відправлять на дезінфекцію.

Кучер також обурився реакцією українців, які виходять на акції протесту, зазначивши, що саме так і проявляється реальний їхній патріотизм. Він додав, що настрій евакуйованих пригнічений.

Перед цим, об 11:15, літак вилетів до Харкова з Києва, де раніше приземлився на дозаправку.

Згідно з повідомленням МВС, з Харкова українців та іноземців спеціальним транспортом ДСНС України в супроводі та під охороною поліції буде доправлено на територію медичного центру Національної гвардії України "Нові Санжари" у Полтавської області.

"Неодноразові суворі санітарно-епідеміологічні перевірки стану їхнього здоров’я, проведені китайською владою під час посадки на борт у КНР, під час проміжної посадки в місті Алмати у Казахстані, а також контроль їхнього стану на борту літака під час польоту фаховими лікарями МОЗ України підтвердили, що всі евакуйовані не мають жодних симптомів хвороби і є здоровими", — йдеться в повідомленні.

У МВС наголосили, що усі особи на борту пройдуть належний прикордонний контроль із дотриманням норм санітарно-епідеміологічної безпеки відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил Всесвітньоі організації охорони здоров’я у спеціальній відокремлені зоні летовища.

Станом на 10:00 20 лютого літак, який до того понад годину кружляв над Харківщиною та Дніпропетровщиною, приземлився у Києві.

Як свідчать дані Flightradar, спочатку борт летів у бік Харкова, а потім зробив кілька кіл над Харківською та Дніпропетровською областями, а потім полетів у бік Києва.

Годину кружляв над областями. Літак з евакуйованими з Уханя прямує до Києва

На сайті SkyUp вказано, що літак мав прибути до Борисполя о 07:56.

Над Харківщиною кружляє літак з евакуйованими з Китаю українцями

Українці вернулися з Китаю
Фото: МВС.

Літак у аеропорту Борисполя
Фото: МВС.

Літак у аеропорту Борисполя
Літак в аеропорту Борисполя. Фото: МВС.

Літак у аеропорту Борисполя
Літак в аеропорту Борисполя. Фото: МВС.

Літак у аеропорту Борисполя
Літак в аеропорту Борисполя. Фото: МВС.

В Офісі президента зазначили, що у Борисполі було вжито всіх заходів безпеки, жодної бактеріологічної небезпеки немає.

Тим часом у самих "Нових Санжарах" місцеві мешканці, які протестують проти завезення співгромадян з Уханя, вступили в сутичку з поліцією. На місце інциденту підігнали спецтехніку. Місцеві збиралися там же ще ввечері 19 лютого.

Вони вимагають у правоохоронців везти людей з Китаю "до себе додому".

Що відомо:

  • Повідомлялося, що громадян України та іноземців, яких заберуть із Китаю українським літаком, на період обсервації (14-денного карантину) розмістять в одному закладі, а також забезпечать охороною поліції та Національної гвардії.
  • Президент Володимир Зеленський заявив, що якщо окремі політики будуть підбурювати людей перекривати дороги через евакуацію з Китаю громадян України, то він привезе їх всіх до них додому.
  • У Міністерстві внутрішніх справ заявили, що евакуйованих охоронятимуть поліцейські та військовослужбовці Нацгвардії.
  • 18 лютого близько 300 людей зібралися в Микулинцях Теребовлянського району на протест проти ввезення 98 евакуйованих з Китаю людей.
  • У Винниках, що поблизу Львова, 19 лютого люди перекрили в'їзд до місцевого госпіталю та почали звозити до воріт медичного закладу шини.
  • 19 лютого Тернопільська обласна рада відмовилася дозволити аеропорту міста прийняти літак з евакуйованими з китайського міста Ухань українцями. Медичні заклади Тернополя також не готові прийняти пацієнтів з підозрою на коронавірусну інфекцію.
  • Водночас голова Одеської облдержадміністрації Максим Куций повідомив, що затвердив низку додаткових заходів для недопущення проникнення вірусу у регіон, з медиками узгоджено план дій на випадок прибуття до області пацієнтів з ознаками хвороби. За його словами, додатковою госпітальною базою може стати лікарня Ізмаїлу.

Фото: Nikolay Anatskyi

На початок