В Україні підтверджено перший випадок коронавірусу

В Україні підтверджено перший випадок коронавірусу

Оновлено
В Україні підтверджено перший випадок коронавірусу
. УНІАН

В Україні зафіксували перший випадок коронавірусу в однієї людини після подорожі за кордон.

"Вчора я говорив про чотири підозри на коронавірус. Сьогодні підозра підтвердилася в однієї людини. Всі матеріали додатково передані до вірусологічної лабораторії ВООЗ ... Ми почали працювати з усіма особами, з якими контактувала ця людина", — повідомив під час брифінгу головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

За його словами, на в'їзді до країни хворому виміряли температуру, після чого чоловік поїхав у Чернівецьку область, де "самоізолювався" згідно з виданою на кордоні пам'яткою про необхідність уникати контактів.

"На кордоні було проведено температурний скринінг. Температура в людини була нормальна. Після цього він через державний пункт пропуску в Україну повернувся до Чернівецької області, там було проведено додатковий температурний скринінг, заповнено опитувальник, а також надана пам'ятка про самоізоляцію, оскільки людина подорожувала по країнах, в яких були зареєстровані випадки COVID-19", — зазначив головний санлікар.

За словами Ляшка, Україна перебуває у тій фазі розвитку епідемії, коли "ми говоримо, що у нас реєструються поодинокі випадки завезених випадків коронавірусної інфекції".

"Інкубаційний період триває до 14 днів. Ми говоримо про пік інкубаційного періоду — це 5-7. Вони подорожували з 21 лютого. Симптоми з'явилися 28 числа. Госпіталізація відбулася 29 числа. 1 (березня — ред.) були проведені лабораторні дослідження у вірусологічній лабораторії. Симптоми у нього наразі: лихоманка і кашель", — розповів Ляшко.

Дружина хворого без симптомів хвороби також перебуває у самоізоляції. За словами Ляшка, хворий та його дружина не зустрічалися з родичами та друзями після повернення, згідно рекомендаціям.

"Як і очікувалося, в Україні зафіксовано перший випадок захворювання, спричиненого новим коронавірусом. Наголошую, держава готова оперативно реагувати й надавати кваліфіковану медичну допомогу", – відзначив прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

Він також закликав отримувати інформацію з відкритих джерел та повідомив, що уряд створив спеціальну інформаційну сторінку, з якого можна отримувати актуальну інформацію про коронавірус в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китайський вірус. Що треба знати та як вберегтися

Що відомо:

  • Раніше коронавірусну інфекцію було зафіксовано у шести громадян України. Четверо — члени екіпажу круїзного лайнера Diamond Princess, який стоїть на карантині біля берегів Японії. Першу хвору вже виписали з лікарні в Токіо. Ще одна українка захворіла в Італії.
  • За даними МОЗ, експрес-тести на визначення коронавірусної інфекції мають прийти 10 березня.
  • У ВООЗ вважають, що пік епідемії коронавірусу вже позаду, а поширення захворювання поки що не набуло характеру пандемії.
  • 30 січня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила надзвичайний стан після того, як було зафіксовано більше 8 тисяч випадків коронавірусу у світі.
  • Прикордонна, митна та Держпродспоживслужба України посилили заходи безпеки в аеропортах і пунктах пропуску на кордоні задля виявлення та попередження випадків захворювання на коронавірус.
  • Ніхто з пасажирів, які прилетіли з інших країн до аеропортів "Київ" і "Бориспіль", не відмовився від вимірювання температури тіла.
  • 20 лютого 45 українців і 27 іноземців прибули з Уханя, їх розмістили в медцентрі "Нові Санжари". У самих Нових Санжарах Полтавської області з цього приводу розпочалися протести місцевих жителів.
  • Жодного випадку коронавірусу серед евакуйованих з Китаю не зафіксовано.
На початок