У Кремлі відбулась "інавгурація" Путіна, СБУ викрила замах на Зеленського. 804 день війни. Онлайн

У Кремлі відбулась "інавгурація" Путіна, СБУ викрила замах на Зеленського. 804 день війни. Онлайн

війна, ЗСУ
Рідні загиблих військових біля могил у місті Пустомити, Львівська область. REUTERS/Gleb Garanich

Війська РФ 16 разів за день атакували Нікопольщину: четверо людей дістали поранення

Про це повідомив начальник обласної військової адміністрації Сергій Лисак. За його словами, внаслідок обстрілів поранено жінку старшого віку. У неї осколкові поранення. Вона перебуває у лікарні в стані середньої тяжкості.

Ввечері 7 травня посадовець написав, що протягом дня військові РФ завдали по Нікопольщині 14 ударів дронами-камікадзе та двічі обстріляли з артилерії. Атак зазнали Нікополь, Покровська, Мирівська та Марганецька громади.

Загалом поранення дістали четверо людей: жінки 91 та 50 років. Й чоловіки – 37 і 40 років. Пошкоджені 10 приватних будинків, три гаражі та стільки ж господарських споруд. Побиті теплиця і парник. Одне авто понівечене, ще одне – знищене. Зачепило лінії електропередач.

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн подій 806 дня війни. Нову хроніку 8 травня — читайте тут.

МЗС повідомило Організацію із заборони хімічної зброї щодо системних порушень з боку РФ

Про це перший заступник міністра закордонних справ Андрій Сибіга проінформував генерального директора Організації із заборони хімічної зброї Фернандо Аріаса.

Сибіга звернув особливу увагу на застосування державою-агресором спеціальних боєприпасів, споряджених токсичними хімічними речовинами, проти військовослужбовців Сил оборони України. Сторони домовились про продовження активної співпраці для встановлення всіх фактів порушення Конвенції про заборону хімічної зброї та застосування такої зброї в Україні.

"Кожен континент буде представлений на нашому Саміті у Швейцарії", — Зеленський

"Продовжуємо наш марафон підготовки першого Глобального саміту миру – Саміту, який може й повинен показати, чого варта міжнародна співпраця та всі слова про захист Статуту ООН і міжнародного порядку, заснованого на правилах, – слова, які звучали протягом років цієї війни. Кожен лідер, який братиме участь у Саміті, кожен лідер, який зараз допомагає з організацією Саміту, кожна держава, чию силу ми зараз додаємо до спільної сили захисту людського життя, однозначно проявить себе в цьому марафоні – у підготовці Саміту миру. Сьогодні я говорив із лідерами Іспанії, Бельгії, Латвії, Фінляндії та Кабо-Верде. Крок за кроком ми вийдемо на справді глобальну спільноту – кожен континент буде представлений на нашому Саміті у Швейцарії", — розповів Володимир Зеленський.

Він додав, що "поки в Москві лише лицемірно використовують "термін "багатополярність", щоб прикрити свої спроби контролювати життя інших націй", Україна створює реальний інструмент реальної багатополярності – запрошує на Саміт миру світову більшість.

Зеленський: "Будь-яка затримка зараз щодо зброї, чи щодо снарядів, чи щодо комплектування наших бригад коштуватиме надто дорого для всіх у світі"

Про це заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні.

"Усі пакети постачання зброї та снарядів для України зараз надзвичайно важливі. Цей час визначає весь рік – і в боях, і в тренуванні, і в забезпеченні. Будь-яка затримка зараз щодо зброї, чи щодо снарядів, чи щодо комплектування наших бригад коштуватиме надто дорого для всіх у світі, хто справді хоче захисту від Росії. І я дякую кожній нашій бойовій бригаді – усім, хто бʼється на передовій, бʼється результативно та хоробро, не здаючи позицій, – дякую за те, що ви є в України", — зазначив Зеленський.

Станом на вечір сьогодні в море вийшов підводний човен, який є носієм крилатих ракет — Сили оборони Півдня

Про це в ефірі Суспільного повідомив начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони Півдня Дмитро Плетенчук.

"Літаки тактичної авіації ворога постійно перебувають в повітрі. Навколо Криму вони патрулюють, у них є відповідне озброєння. Вони перебувають в західній частині Криму періодично. Тому загроза існує постійно. Стратегічна авіація так само активна. Коли ми бачимо, що вони вийшли на пускові рубежі, то розуміємо, що зараз будуть відпрацьовувати, і відповідні структури про це повідомляють", — наголосив Плетенчук.

За його словами, станом на вечір сьогодні в море вийшов підводний човен, який є носієм крилатих ракет: "Тому ця небезпека зараз має враховуватися як наявна. Куди він вирішить запустити свої крилаті ракети типу Калібр буде відомо, коли він здійснить пуски. Але все це моніториться і повідомляється. Тому час на реакцію, хоч невеликий, але є".

Ситуація в енергосистемі залишається досить напруженою — голова НЕК "Укренерго"

Про це в ефірі Суспільного повідомив голова правління НЕК “Укренерго” Володимир Кудрицький.

"Періодично відчувається дефіцит потужності. Це пов’язано з досить масштабними руйнуваннями електростанцій, особливо теплових, гідро-, які трапилися за останні півтора місяця. Відтак українська енергосистема активно користується імпортом електроенергії з Європи. Нам як оператору доводиться час від часу залучати аварійну допомогу. Це коли сусідні країни дають в екстреному режимі додаткову підтримку українській енергосистемі, коли електроенергії не вистачає. А останнім часом і погодні умови не сприяють тому, щоб всі абоненти були заживлені. У нас справді є знеструмлення через негоду. Але це скоріше сезонне явище, яке буває щороку, незалежно від обстрілів, і досить швидко усувається після того, як погода стабілізується".

Він додав, що на Харківщині і в районі Кривого Рогу діють певні обмеження електропостачання. На Харківщині і для домогосподарств, і для бізнесу. А в районі Кривого Рогу — для промислових підприємств.

РФ обстріляла шість громад Сумщини: де були влучання

Обстрілів з боку РФ зазнали Хотінська, Юнаківська, Миропільська, Білопільська, Краснопільська, Великописарівська громади Сумської області, повідомили в ОВА.

Білопільська громада: російські військові вдарили з мінометів (4 вибухи) та РСЗВ — реактивних систем залпового вогню (6 вибухів). Миропільська громада — здійснено артилерійський обстріл (2 вибухи). У Хотінській громаді зафіксовано обстріли з РСЗВ (6 вибухів) та артилерії (1 вибух).

По території Юнаківської громади російські солдати вдарили з РСЗВ (6 вибухів) та мінометів (2 вибухи). На Великописарівську громаду скинули 20 мін з території РФ. Краснопільська громада: здійснено мінометний обстріл (2 вибухи).

У боях за Україну загинули двоє грузинських добровольців

Про це повідомляє Эхо Кавказа.

"Унаслідок бойових дій на Авдіївському напрямку загинули бійці загону "Чорний орел" Давид Гогадзе і Бесо Ломідзе. Загін "Чорний орел" висловлює співчуття родинам, які зазнали великої втрати. Боротьба триває до останньої краплі крові, до останнього подиху", — йдеться у повідомленні.

За даними видання, близько 1500 грузинських добровольців воюють в Україні з перших днів повномасштабного російського вторгнення.

Кіберфахівці ГУР вивели з ладу російські онлайн-сервіси компанії 1С

Про це повідомили джерела Суспільного.

Спецоперація ГУР почалася 7 травня. Окрім онлайн-ресурсів 1С, атакою вивели з ладу ресурси корпоративного хмарного провайдера Cloud4y та сервер віддаленої роботи 1С - Scloud.

Користувачі сервісів скаржаться на відсутність доступу до онлайн-інструментів та серверів, а також пишуть про неспроможність служб підтримки атакованої компанії відновити доступ до оплачених ресурсів.

Воювали на боці РФ на Запоріжжі: двом громадянам України повідомили про підозру у держзраді

Правоохоронці повідомили про підозру у державній зраді двом жителям Криму, громадянам України. За даними слідства, чоловіки добровільно доєдналися до лав армії РФ та воювали проти ЗСУ поблизу Вербового та Роботиного на Запоріжжі. Про це повідомили у пресслужбі Запорізької обласної прокуратури.

За даними слідства, двоє чоловіків, із Джанкойського району та міста Севастополь окупованого півострова Крим, у жовтні 2023 року добровільно підписали контракти та доєдналися до лав 56-го десантно-штурмового полку ЗС РФ. У складі армії Росії на посаді стрільців підозрювані воювали на Запорізькому напрямку, зокрема поблизу Вербового та Роботиного:

"Українські захисники взяли підозрюваних у полон під час бойових дій під Вербовим у лютому 2024 року та передали правоохоронцям", — йдеться у повідомленні.

Чоловікам повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 (Державна зрада) Кримінального кодексу України. Якщо їхню провину буде доведено, їм загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

На фронті протягом доби відбулось 64 бойових зіткнення — Генштаб

Про це повідомляється у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

"Загалом, ворог завдав 1 ракетного та 40 авіаційних ударів, здійснив 72 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах. Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є поранені серед цивільного населення", — йдеться у повідомленні.
  • На Сіверському та Слобожанському напрямках росіяни зберігають військову присутність у прикордонних районах, проводять диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснюють обстріли населених пунктів з території РФ, нарощують щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали понад 10 населених пунктів, серед них Білопілля, Хотінь, Запсілля Сумської області.
  • На Куп’янському напрямку українськими воїнами відбито 11 атак в районах населених пунктів Синьківка, Піщане Харківської області; Стельмахівка Луганської області, де РФ, за підтримки авіації, намагалася покращити тактичне положення. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Степова Новоселівка, Берестове Харківської області.
  • На Лиманському напрямку Силами оборони відбито 2 атаки в районі населеного пункту Невське Луганської області. Від артилерійських та мінометних обстрілів постраждали понад 10 населених пунктів, серед них Макіївка, Невське Луганської області; Терни, Ямполівка, Торське Донецької області.
  • На Бахмутському напрямку українськими воїнами відбито 10 атак в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Виїмка, Спірне, Роздолівка, Іванівське, Новий та Андріївка Донецької області, де російське військо, за підтримки авіації, намагалося покращити тактичне положення. Також росіяни завдали авіаційний удар в районі населеного пункту Дружба Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилося понад 10 населених пунктів, зокрема Оріхово-Василівка, Часів Яр, Кліщіївка Донецької області.
  • На Авдіївському напрямку українськими захисниками відбито 18 атак в районах населених пунктів Олександропіль, Новоолександрівка, Прогрес, Євгенівка, Новоселівка Перша, Уманське, Нетайлове Донецької області, де РФ, за підтримки авіації, намагалася витіснити підрозділи ЗСУ із займаних рубежів. Також російська армія завдала авіаційний удар північно-західніше населеного пункту Очеретине Донецької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Калинове, Новоолександрівка, Новопокровське та Уманське Донецької області.
  • На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати РФ в районах населених пунктів Красногорівка, Костянтинівка, Водяне та Урожайне Донецької області, де росіяни, за підтримки авіації, 7 разів намагалися прорвати оборону ЗСУ. Також, російські військові завдали авіаційного удару в районі населеного пункту Парасковіївка Донецької області. Під артилерійським та мінометним вогнем РФ опинились понад 10 населених пунктів, серед них Красногорівка, Максимільянівка, Костянтинівка Донецької області.
  • На Оріхівському напрямку росіяни 4 рази атакували позиції ЗСУ в районі Старомайорського Донецької області; Роботиного та північно-західніше Вербового Запорізької області. Завдали авіаудару в районі населеного пункту Комишуваха Запорізької області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Малинівка, Червоне, Роботине, П’ятихатки Запорізької області.
  • На Херсонському напрямку російська армія не відмовляється від наміру витіснити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом доби, за підтримки авіації, здійснили 2 безуспішні атаки на позиції українських військ в районі населеного пункту Кринки Херсонської області. Також армія РФ завдали авіаційних ударів в районах населених пунктів Червоний Маяк, Іванівка та Дніпровське Херсонської області. Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 20 населених пунктів, серед них Львове, Інженерне, Антонівка Херсонської області.

Євлаш: Росія планує подальші операції, аналізує досягнутий результат, накопичує і збирає ракети

Про це речник Командування Повітряних Сил ЗСУ Ілля Євлаш повідомив в ефірі Суспільного.

"Ми перебуваємо в таких умовах, що ні на мить не можемо розслаблятися, особливо, що стосується Повітряних Сил, основна задача яких — це відбиття повітряного нападу та захист нашого повітряного простору. Противник підступний, він не раз вдавався до масованих обстрілів, коли цього найменше чекаєш. Протягом останніх місяців ворог завдавав активних ракетних та комбінованих ударів із застосуванням великої кількості різного типу ракет та дронів. Зараз тимчасове затишшя, однак ми не можемо сказати, що можна видихнути з полегшенням. Ворог, звісно, планує подальші операції, аналізує досягнутий результат, накопичує і збирає ракети. Однак коли саме буде, ми не знаємо напевне, але маємо бути готовими", — наголосив Євлаш.

Він нагадав, що останнім часом РФ інтенсифікувала удари балістикою по Одесі.

"Зараз бачимо КАБи по Сумщині. Перед тим активно застосовував ракети Х-50, Х-69. а до того були зенітні ракетні комплекси С-300. Тобто це постійна циркуляція. ворог постійно змінює свої цілі залежно від стратегічного задуму. Тому ми маємо аналізувати і адекватно реагувати на загрози".

Зеленський обговорив використання фінського досвіду побудови цивільних укриттів

Про це президент Володимир Зеленськй повідомив у соцмережі Х.

"Провів телефонну розмову з президентом Фінляндії Александром Стуббом. Президент Фінляндії підтвердив свою участь у Саміті миру у Швейцарії. Обговорили продовження оборонної співпраці та можливість використання фінського досвіду побудови цивільних укриттів. Вдячний Фінляндії за всю допомогу та підтримку", — зазначив Зеленський.

Мінфін розмістив військові облігації на суму понад 9,3 млрд гривень

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

"Купівля військових облігацій сприяє перемозі над російською агресією. Кожна інвестована на облігації гривня підтримує нашу армію та фінансову стабільність країни", — йдеться у повідомленні.

Війська РФ 16 разів за день атакували Нікопольщину: четверо людей дістали поранення

Про це повідомив начальник обласної військової адміністрації Сергій Лисак. За його словами, внаслідок обстрілів поранено жінку старшого віку. У неї осколкові поранення. Вона перебуває у лікарні в стані середньої тяжкості.

Ввечері 7 травня посадовець написав, що протягом дня військові РФ завдали по Нікопольщині 14 ударів дронами-камікадзе та двічі обстріляли з артилерії. Атак зазнали Нікополь, Покровська, Мирівська та Марганецька громади.

Загалом поранення дістали четверо людей: жінки 91 та 50 років. Й чоловіки – 37 і 40 років. Пошкоджені 10 приватних будинків, три гаражі та стільки ж господарських споруд. Побиті теплиця і парник. Одне авто понівечене, ще одне – знищене. Зачепило лінії електропередач.

Латвія передала Україні комунікаційного обладнання вартістю близько 100 тисяч євро

Як повідомляє Міністерство оборони України, обладнання має забезпечити бригади зв'язком на тактичному рівні.

"Завдяки нашим партнерам продовжуємо закривати потреби наших підрозділів на тактичному рівні. Нова партія обладнання від Латвії допоможе у налагодженні зв’язку на лінії фронту", — заявила заступниця міністра оборони з питань цифрових трансформацій, цифрового розвитку та цифровізації Катерина Черногоренко.

Кабмін підтримав указ Зеленського щодо створення Сил безпілотних систем

Про це повідомив міністр оборони України Рустем Умєров.

"Кабінет міністрів підтримав проєкт Указу Президента України, напрацьований Міноборони спільно з Генштабом, про створення окремого роду військ в ЗСУ – Сил безпілотних систем. Це стратегічний крок для нашої країни в умовах зростаючої загрози з боку Росії", — зазначив міністр.

Він додав, що Сили безпілотних систем – це сучасне і необхідне рішення для ефективного використання нашого бойового потенціалу та технологічної переваги над ворогом на всіх рівнях – стратегічному, оперативному і тактичному – за допомогою безпілотних систем у повітрі, на суходолі та на морі.

Косово передасть Україні боєприпаси до мінометів різних калібрів

Міністр оборони частково визнаного Косова Еюп Мачедонс заявив, що держава передасть Києву боєприпаси до мінометів калібром 120-мм, 60-мм і 81-мм. Про це глава оборонного відомства Косова повідомив українським журналістам у Приштині, передає кореспондент Hromadske.

"Я не буду вдаватися глибоко в деталі, але можу сказати, що це мінометні снаряди 120 мм, 60 мм, 81 мм, військові вантажівки для перевезення особового складу та озброєння, бронемашини, тактичні машини для підтримки підрозділів в Україні в транспортно-оперативному аспекті", — розповів Мачедонс.

За його словами, Косово вже передало Україні першу партію допомоги — тактичні автомобілі та бронетехніку — та готує другий пакет, який включатиме мінометні снаряди. Окрім того, Косово тренує українських фахівців з розмінування. 2022 року перша група Центру протимінної діяльності завершила тренування в частково визнаній країні. Зараз, за словами міністра, Косово готується тренувати другу групу.

"Ми налаштовані рішуче підтримувати Україну у всіх аспектах відповідно до наших умов і можливостей", — додав міністр.

На узбережжя Одещини винесло міну

На узбережжя Одещини 7 травня через шторм винесло міну. Про це повідомили у Державній прикордонній службі України.

Там зазначили, що вибухонебезпечний предмет виявив місцевий житель та сповістив прикордонників. Далі міну ліквідували фахівці спеціального підрозділу ВМС ЗСУ шляхом контрольованого підриву.

На війні загинув звільнений з російського полону вінничанин Назарій Гринцевич на псевдо "Грінка"

21-річний вінничанин Назарій Гринцевич на псевдо "Грінка" загинув на фронті.

Про це Суспільному відомо з власних джерел.

Назарій три місяці разом з побратимами тримав оборону на Азовсталі, після чого потрапив у полон. Понад 4 місяці його тримали в колонії окупованої так званої "ДНР".

Назарій Гринцевич був одним із наймолодших військових, які брали участь в обороні Азовсталі.

21 вересня оборонця разом з 215 українськими військовополоненими визволили з російського полону — в рамках великого обміну.

Армія РФ обстріляла Комишуваху Запорізької області: є поранений — Федоров

Сьогодні, 7 травня, російські військові обстріляли селище Комишуваха Запорізького району. Одна людина дістала поранення.

Про це повідомив очільник Запорізької ОВА Іван Федоров у своєму Telegram-каналі.

"Цивільний чоловік  постраждав через атаку армії РФ на Комишуваську  громаду. Два авіаційних удари росіяни завдали по селищу Комишуваха Запорізького району. Поранений цивільний чоловік. Вибуховою хвилею та уламками пошкоджені будівлі, виникла пожежа".

Армія РФ вдарила по Білопіллю з "Градів": що відомо про пошкодження

Зранку Білопілля на Сумщині обстріляли з "Градів". Внаслідок влучань є пошкодження приміщення місцевого банку. Чотири працівники були всередині, вони вціліли. Про це Суспільному розповів керівник банківського відділення Андрій Жаворонков.

Близько 11:00 у Білопіллі пролунали вибухи, про це повідомили кореспонденти Суспільного. Згодом, місцеві бачили стовпи диму. За словами місцевих мешканців, нарахували три вибухи.

На ТОТ Херсонщини окупанти встановлюють "пункти мобілізації" та посилюють набір до "добровольчих батальйонів" — Прокудін

Кремль поставив завдання окупаційній адміністрації — збільшити кількість місцевих угруповань на ТОТ Херсонщини хоча б на 10%. Сформувати списки кандидатів мають окупаційні військкомати.

Про це у марафоні "Єдині новини" повідомив очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Він розповів, що на тимчасово окупованій Херсонщині російська адміністрація буде використовувати єдиний реєстр військового обліку та розсилати ймовірним призовникам електронні повістки. І додав, що у більшості населених пунктів немає стабільного мобільного та інтернет-зв'язку.

"Вони встановлюють незрозумілі намети, називають їх "пунктами мобілізації", збирають туди людей. Також росіяни хочуть посилити ще набір до так званих "добровольчих батальйонів", до яких набирають жителів окупованих наших громад. Завдання передали військкоматам", — говорить керівник ОВА.

Також Прокудін розповів, що вже два роки, порушуючи усі норми міжнародного права, Росія проводить в тимчасово окупованих громадах примусову паспортизацію. За його словами, переважно це відбувається під дулом автомата, через тиск, через примус та погрози.

"Наразі без цього документа взагалі неможливо отримати будь-яку допомогу. Не можна отримати медичну, чи пенсію, чи виплати, чи гуманітарку, або влаштуватись на роботу, оформити, переоформити документи. Навіть дітей в дитсадки та в школи не пускають. І нині людям, які не взяли російські паспорти, ще погрожують, що їх депортують і визнають іноземцями", — каже Прокудін.

Олександр Прокудін розповів, що на цей час є можливість виїхати за межі окупованих територій у людей з будь-яким паспортом.

"Людей випускають, вони виїжджають. Люди роблять такий великий круг через Крим, Росію, Білорусію. І заїжджають через Сумську та Волинську область до нас. Ми їх там зустрічаємо. І ми закликаємо те, щоб люди виїжджали з окупації, є організації, які допомагають нам це робити", — каже очільник ОВА.

СБУ викрила російських агентів, які готували замах на Зеленського

СБУ викрила мережу російських агентів, які готували вбивство президента України Володимира Зеленського — затримано двох полковників УДО, повідомили у пресслужбі.

ГУР МО про майбутні ядерні навчання РФ: "Ядерний шантаж — це постійна практика Кремля"

Заступник керівника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов коментуючи нещодавнє оголошення Росією ядерних навчань, заявив, що ядерний шантаж РФ – це постійна практика Кремля і нічого "нового" в цьому немає.

Про це Андрій Юсов сказав в ефірі "Радіо Свобода" (проєкт "Свобода.Ранок").

"Те, що мають, тим і брязкають (ядерною зброєю – ред.). Зрештою це постійна практика Кремля. Чогось нового особливо тут немає. Є вже офіційні заяви міжнародної спільноти з цього привожду. Що стосується ядерного шантажу, зрозуміло, це питання до вільного світу, до Заходу. Я думаю, що реакція буде адекватною і правильною", – сказав Юсов.

Він також зауважив, що важливіші нинішні події на полі бою.

"Є набагато цікавіші і важливіші речі – те, що відбувається безпосередньо на полі бою, там ворог так само продовжує реалізовувати й планувати заходи проти нашої державності", – сказав Юсов.

Путін взяв участь в "інавгурації" та склав присягу

У Росії очільник Кремля Володимир Путін взяв участь у “інавгурації” та склав присягу “президента”. У Міністерстві закордонних справ України не бачать підстав для визнання Володимира Путіна демократично обраним і легітимним президентом Росії. Як заявив Верховний представник ЄС Жозеп Боррель, вибори у РФ не були ані вільними, ані справедливими. Раніше резолюції ПАРЄ та Європарламенту підтвердили неправочинність проведення "виборів" на ТОТ України, їх недемократичний характер на території РФ та фактично заперечують легітимність їх результатів.

Відповідні кадри з “інавгурації” Путіна опублікували російські ЗМІ.

Путін розпочав свій п'ятий термін на посаді терміном на шість років.

Через атаку РФ по Одещині 21 квітня збитки для довкілля склали понад 360 млн грн — Держекоінспекція

Екологи підрахували суму збитків довкіллю внаслідок російської атаки по транспортно-логістичному об'єкту припортової інфраструктури Одещини 21 квітня.

Про це 7 травня повідомили у Державній екологічній інспекції Південно-Західного округу.

Тоді від вибухової хвилі та уламків ракети пошкоджень також зазнали приватні будинки на трьох вулицях. За даними інспекції, внаслідок атаки металевими уламками та будівельними відходами засмітило понад шість тисяч квадратних метрів землі. Сума збитків склала понад 49 мільйонів гривень.

"Також встановлено забруднення земельної ділянки нафтопродуктами площею майже 45 квадратних метрів, сума збитків складає майже 311 мільйонів гривень", — йдеться у повідомленні.

Армія РФ завдала авіаудару по Торецьку та влучила в будівлю поліції

Російські окупаційні війська 6 травня обстріляли 11 населених пунктів Донеччини. Внаслідок обстрілу пошкоджені 12 цивільних об'єктів.

Про це повідомила пресслужба поліції Донеччини на сайті.

"Окупанти завдали 1 879 ударів по регіону. Внаслідок артилерійських обстрілів пошкоджено приватний будинок в Часовому Яру, Великій Новосілці та дві оселі в Калиновому, — йдеться у повідомленні.

За даними поліції, окупанти завдали авіаудару по Торецьку та влучили в адмінбудівлю поліції.

По селищу Петрівка військові РФ вдарили з артилерії, внаслідок чого загинула людина, розповіли у відомстві.

Внаслідок обстрілів армією РФ у Пологівському районі виникла пожежа — ДСНС

Вчора, 6 травня, внаслідок російських обстрілів по території Пологівського району Запорізької області виникла пожежа у житловому будинку. Внаслідок загоряння поранених та загиблих немає. Про це сьогодні, 7 травня, повідомили у ГУ ДСНС України у Запорізькій області.

Зазначається, що вогонь спалахнув на території житлового будинку внаслідок обстрілу армією РФ села Новоданилівка Пологівського району:

"Рятувальники ліквідували загоряння житлового будинку на загальній площі 56 кв.м. Інформація про травмованих та загиблих не надходила", — йдеться у повідомленні.

Армія РФ обстріляла Білозерку на Херсонщині

Військові РФ вранці 7 травня обстріляли Білозерку Херсонської області. Поранена місцева жителька.

Про це у Telegram інформувала Херсонська ОВА.

Внаслідок російського обстрілу пошкоджені двері, вікна та дахи у близько десятка приватних будинків, йдеться у дописі. Також отримала поранення шиї та вибухову травму 51-річна місцева жителька, яка їхала маршруткою. Її ушпиталили для надання медичної допомоги, повідомили в ОВА.

Армія РФ атакувала чотири прикордонні громади Чернігівщини

Війська РФ впродовж доби 6 травня атакували чотири прикордонні громади Чернігівщини. Атакували область з мінометів, ствольної артилерії та некерованими авіаційними ракетами.

Про це Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

Новгород-Сіверська громада

Прикордонники зафіксували чотири приходи, ймовірно, НАР з літака по селу Грем’яч.

Семенівська громада

  • Три приходи, ймовірно, зі ствольної артилерії по селу Хотіївка.
  • Один прихід, ймовірно, з міномета 120 мм по селу Леонівка.

Сновська громада

Дев'ять приходів, ймовірно з міномета 120 мм по селу Хрінівка.

Городнянська громада

Три приходи, ймовірно, зі ствольної артилерії по селу Гасичівка.

Армія РФ атакувала три громади на Сумщині. Били з мінометів, артилерії та скидували авіабомби

Вночі та зранку 7 травня, російська армія здійснила 5 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 21 вибух.

Про це повідомили в Сумській обласній військовій адміністрації.

Обстрілів зазнали Білопільська, Глухівська та Есманьська громади.

  • Есманьська громада: армія РФ била з артилерії (2 вибухи) та мінометів (3 вибухи).
  • Білопільська громада: здійснено авіаудари керованими авіабомбами (3 вибухи) та обстріл з мінометів (10 вибухів).
  • Глухівська громада: зафіксовано авіаудари також з керованих авіаційних бомб (3 вибухи).

16-річна дівчина та її батько поранені внаслідок авіаудару по Боровій на Харківщині

По Боровій на Харківщині ввечері 6 травня били планерувальним УМПБ Д30 СН, повідомив начальник поліції регіону Володимир Тимошко у Facebook. Серед поранених — дочка та батько.

  • Близько 22:40 росіяни вдарили по Руських Тишках, внаслідок влучань двох снарядів пошкоджені приватні будинки, господарчі споруди, гаражі;
  • УМПБ армія РФ також скидала об 11:16 на Глушківку, внаслідок влучання пошкоджені будинок, вікна, паркан, гараж.

Військові РФ минулої доби били по 17 населених пунктах Херсонщини

Російські військові минулої доби обстріляли 17 населених пунктів Херсонської області.

Про це в Telegram вранці 7 травня повідомив керівник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Під російським обстрілом були Антонівка, Іванівка, Благовіщенське, Дніпровське, Токарівка, Інженерне, Садове, Приозерне, Станіслав, Кізомис, Велетенське, Берислав, Республіканець, Шляхове, Новоолександрівка, Червоний Маяк та місто Херсон, йдеться у дописі.

Пошкоджені адмінбудівля, газогін, дві багатоповерхівки, 16 приватних будинків, офісне приміщення та приватні автомобілі. Одна людини отримала поранення, інформував керівник ОВА.

На Донеччині одна людина загинула, четверо поранені від обстрілів за добу

Протягом 6 травня від обстрілів з боку армії РФ на Донеччині загинула одна людина у Петрівці. Ще четверо жителів Костянтинівки отримали поранення.

Про це у Telegram повідомив начальник Донецької обласної військової адміністрації Вадим Філашкін.

Загальна кількість жертв в області від початку повномасштабного вторгнення:

  • 1955 загинули,
  • 4881 поранена.

Точну кількість загиблих та поранених у Маріуполі та Волновасі наразі встановити неможливо.

Авіація і ракетні підрозділи ударили по окупантах РФ — Генштаб

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу російського окупаційного війська.

Про це Генштаб ЗСУ повідомляє у ранковому зведенні 7 травня.

Підрозділи ракетних військ завдали ураження по 2 артилерійських засобах окупантів РФ, а сили та засоби протиповітряної оборони України знищили 1 керовану авіаційну ракету Х-59.

Чотири рази за ніч війська РФ вдарили по Нікопольщині

У ніч на 7 травня російська армія чотири рази атакувала Нікопольський район Дніпропетровщини.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомив начальник обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

За його словами, з артилерії обстріляли Марганецьку громаду. Також дронами-камікадзе вдарили по Нікополю та Мирівській громаді.

Внаслідок атак пошкоджені три приватні будинки, господарська споруда, магазин і газогін. Загиблих та постраждалих немає.

Минулої доби армія РФ завдала 291 удар по території восьми населених пунктів на Запоріжжі

Минулої доби, 6 травня, російські військові завдали 291 удару по території восьми населених пунктів Запорізької області. Внаслідок обстрілів поранених та загиблих немає.

Про це сьогодні, 7 травня, повідомив очільник Запорізької ОВА Іван Федоров у своєму Telegram-каналі.

Армія РФ завдала 291 удару по території восьми міст та сіл Запорізької області:

  • п'ять разів з реактивних систем залпового вогню обстріляла Малу Токмачку та Роботине;
  • 102 БпЛА атаки здійснила по території Червонодніпровки, Гуляйполя, Левадного, Роботиного, Малої Токмачки, Малинівки та Новоандріївки;
  • 184 рази з артилерії обстріляла територію Гуляйполя, Новоданилівки, Малої Токмачки, Роботиного, Левадного та Малинівки.
"Надійшло десять повідомлень про руйнування житла", — йдеться у повідомленні.

За добу російське військо втратило 1160 військових — Генштаб

Станом на ранок 7 травня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 476 460 військовослужбовців.

Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За даними Генштабу, за добу російське військо втратило 1160 військових.

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 31 атаку росіян — Генштаб

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка залишається без суттєвих змін.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 7 травня.

На Сіверському та Слобожанському напрямках РФ зберігає військову присутність у прикордонних районах, проводить диверсійну діяльність, щоб не допустити перекидання українських військ на загрозливі напрямки, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону.

На Куп’янському напрямку українські воїни відбили 14 атак в районах населених пунктів Синьківка, Піщане, Берестове Харківської області та Стельмахівка на Луганщині.

На Лиманському напрямку Сили оборони відбили 7 атак в районах Невського, Серебрянського лісництва на Луганщинві та Тернів і Ямполівки Донецької області.

На Бахмутському напрямку українські воїни відбили 17 атак в районах населених пунктів Білогорівка Луганської області; Верхньокам’янське, Виїмка, Роздолівка, Новий, Кліщіївка та Андріївка Донецької області.

На Авдіївському напрямку українські захисники відбили 31 атаку в районах населених пунктів Новоолександрівка, Новопокровське, Сокіл, Уманське, Яснобродівка, Нетайлове та Невельське Донецької області.

На Новопавлівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати військо РФ в районах населених пунктів Красногорівка, Парасковіївка, Костянтинівка, Водяне та Урожайне Донецької області, де росіяни 15 разів намагалися прорвати оборону українських військ.

На Оріхівському напрямку військо РФ 6 разів атакувало позиції українських захисників в районі Старомайорського Донецької області та Роботиного Запорізької області.

На Херсонському напрямку військо РФ не відмовляється від наміру вибити українські підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра. Так, протягом минулої доби росіяни здійснили 3 безуспішні атаки на позиції українських військ.

Водночас українські воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам РФ втрат в живій силі та техніці, виснажують росіян вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Генштаб: на фронті за добу відбулося 97 бойових зіткнень

На фронті протягом минулої доби відбулося 97 бойових зіткнень. Загалом військо РФ завдало 2 ракетних та 83 авіаційних удари, здійснило 101 обстріл із реактивних систем залпового вогню по позиціях українських військ та населених пунктах.

Про це повідомляє Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 7 травня.

Внаслідок російських атак є поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали житлові будинки та інші об’єкти цивільної інфраструктури.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Грем’яч Чернігівської області; Олексіївка, Мінакове, Білопілля, Ворожба Сумської області; Золочів, Петропавлівка, Борова Харківської області; Стельмахівка, Білогорівка Луганської області; Андріївка, Дружба, Прогрес, Стара Миколаївка, Калинове, Новоолександрівка, Іванівка, Новоселівка Перша, Сокіл, Вовче, Євгенівка, Новопокровське, Антонівка, Водяне, Урожайне Донецької області та Червоний Маяк і Іванівка на Херсонщині.

Під артилерійським вогнем були понад 120 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської та Миколаївської областей.

Reuters: сім країн планують взяти участь в інавгурації Путіна

Сполучені Штати та більшість країн Європейського Союзу бойкотуватимуть церемонію інавгурації Путіна в Кремлі на новий шестирічний термін президентства. Водночас Франція та деякі інші країни ЄС надішлють своїх представників.

Про це пише Reuters.

Зазначається, що різна дипломатична реакція західних держав підкреслила розбіжності щодо того, як поводитися з російським очільником Кремля через два роки після того, як він почав повномасштабне вторгнення в Україну.

Велика Британія та Канада заявили, що не надішлють нікого для участі в церемонії, яка відбудеться через день після того, як Росія оголосила в понеділок про проведення тактичних ядерних навчань, які, як вона сподівається, охолодять "гарячі голови" на Заході.

Європейський дипломат сказав, що 20 країн-членів ЄС бойкотуватимуть інавгурацію, але очікується, що сім інших країн пришлють своїх представників. Крім Франції, очікується участь Угорщини та Словаччини, повідомили два дипломатичні джерела.

Єрмак: Україна прагне завершити безпекову угоду зі США у травні

Українська команда під керівництвом голови Офісу президента Андрія Єрмака у понеділок, 6 травня, провела четвертий раунд переговорів із США щодо майбутньої двосторонньої угоди з безпеки.

Про це повідомили в Офісі президента.

Зазначається, що сторони обговорили найбільш принципові положення угоди, формулювання низки питань, а також визначили дату наступного раунду переговорів.

"Вдячний переговорним командам за вже проведену роботу – відчутний прогрес щодо узгодження тексту документа. Маємо пришвидшити процес, щоби фіналізувати укладення двосторонньої безпекової угоди вже цього місяця", – наголосив Андрій Єрмак.

The Independent: Росія більше не використовує Кримський міст для перевезення зброї

Росія перейшла на використання сухопутних маршрутів для постачання своєї лінії фронту після неодноразових атак України на Керченський міст, який з’єднує материкову Росію з тимчасово окупованим Кримом.

Про це пише The Independent.

За даними аналітиків українського приватного розвідувального агентства Molfar, аналіз супутникових знімків показує, що на мосту, який Росія побудувала після анексії Криму у 2014 році, практично відсутній рух транспорту, і тому він більше не може бути ефективною військовою мішенню для української армії.

Шольц підтримав план ЄС пустити заморожені російські активи на закупівлю зброї для України

Близько 90% доходів, отриманих від заморожених російських активів, мають бути витрачені на закупівлю зброї для України.

Про це заявив у понеділок, 6 травня, канцлер Німеччини Олаф Шольц, пише Reuters.

Зазначається, що у такий спосіб німецький канцлер підтримав попередню пропозицію ЄС використовувати виплати відсотків за російськими активами для підтримки захисту України.

"Важливо, щоб ми також погодилися з тим, що ці гроші можуть бути використані для закупівель зброї не тільки в ЄС, але й для закупівель у всьому світі", — сказав Шольц журналістам після зустрічі з членами урядів трьох балтійських країн у Ризі.

На початок