Дубінському запобіжний захід лишили без змін — апеляційний суд

Дубінському запобіжний захід лишили без змін — апеляційний суд

Ексклюзивно
Апеляція про запобіжний захід депутату Дубінському
Олександр Дубінський на судовому засіданні в Печерському райсуді, Київ, 13 листопада 2023 року. Фото: Анна Самара/Суспільне

У Київському апеляційному суді 7 грудня тривало засідання суду щодо народного депутата Олександра Дубінського. Захисники раніше подавали апеляцію стосовно тримання нардепа під вартою. Суд лишив цей запобіжний захід без змін.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

"Сьогодні я пройшов рентген нарешті. За медичним висновком, який мені наданий у Київському слідчому ізоляторі, у мене зламане 10-те та 11-те ребро з лівого боку. Це фактично встановлює катування", — повідомив Дубінський перед засіданням. Він мав на увазі побиття в Київському СІЗО, про яке заявив 2 грудня.

Суд проходив у закритому режимі. Журналістів пустили лише на оголошення рішення.

Після ухвали суду Олександр Дубінський у коментар суспільному розповів, що його дві ночі поспіль били, переводивши для цього з подвійної камери СІЗО до кримінальної. Він сказав, що, на його думку, це аби спонукати його свідчити, або змінити свої свідчення, або змінити публічну думку про владу, яку Дубінський виголошує.

Дубінський розповідає: спершу просив про офіційне медобстеження в СІЗО, йому відмовили, потім адвокати звернулися до Шевченківського суду з цим проханням, там видали відповідну ухвалу, в СІЗО її не виконали, потім подали клопотання у ВАКС. І врешті сьогодні Дубінському зробили рентген, що підтвердив перелами 2 ребер. Висновок медобстеження передали захисникам. Вони будуть клопотати, аби Дубінського перевели в інше місце утримання, одиночні камери — задля безпеки.

Олександр Дубінський Київський апеляційний суд, 13 листопада 2023 року, запобіжний захід
Олександр Дубінський на судовому засіданні в Київському апеляційному суді, 13 листопада 2023 року. Фото: Анна Сергієць/Суспільне

Що каже Дубінський про побиття у СІЗО

Народний депутат Олександр Дубінський 2 грудня заявив, що його побили у Київському СІЗО. Він казав, що перед побиттям його перевели в іншу камеру.

Як сказав у коментарі Суспільному адвокат Дубінського Руслан Гладкий, у Дубінського численні синці та підозра на перелом ребра. За словами Гладкого, Дубінського били по всьому тілу одночасно 5-6 людей. Як сказав захисник, хто конкретно напав на нардепа наразі невідомо, адже побиття відбулось у темряві.

3 грудня поліція Києва резюмувала, що перевірка не підтверджує інформацію про побиття Дубінського. В СІЗО сказали, що "за результатами огляду лікарями швидкої допомоги встановлено задовільний стан здоров’я та відсутність підстав для госпіталізації за межі установи попереднього увʼязнення". Але в нардепа заявили, що судова медекспертиза не проводилася.

У ніч на 14 листопада Печерський районний суд Києва обрав запобіжний захід народному депутату Олександру Дубінському у вигляді тримання під вартою на 60 діб без альтернативи застави у справі про держзраду — повідомляла кореспондентка Суспільного.

У чому полягає підозра Дубінському

СБУ та ДБР заявили, що зібрали докази держзради українського нардепа, який під позивним "Буратіно" здійснював інформаційно-підривну діяльність на користь Росії. Зазначається, що організація розхитувала суспільно-політичну ситуацію в Україні та дискредитувала державу у світі.

Як повідомили в СБУ, злочинну організацію заснував заступник начальника ГРУ Володимир Алєксєєв. Вона діяла в Києві. З території РФ керував групою заступник Алєксєєва – Олексій Савін. ОГПУ додає, що організацію створили у 2016 році, до її складу входили 2 українські депутати та представник Генпрокуратури.

За даними слідства, крім Дубінського, до складу групи входив екснардеп Андрій Деркач, який перед повномасштабним вторгненням виїхав за кордон. Також до агентурної мережі входив експрокурор Костянтин Кулик, він теж переховується від правосуддя за кордоном. Керував агентурною мережею в Україні Ігор Колесніков (позивний "Ветеран"), наголошують правоохоронці. Колесніков розповів, що у 2019 році депутати Деркач і Дубінський провели 2 замовні пресконференції, де транслювали тези, які передали з Росії, йдеться у матеріалах слідства.

Що відомо про обшуки у Дубінського і чергову підозру

1 листопада у чинного нардепа Дубінського проходили обшуки. Як розповіли Суспільному джерела, правоохоронці перевіряли "можливу причетність парламентаря до організації незаконного переправлення через державний кордон України у змові з іншими особами".

Після цього сам Дубінський оприлюднив коментар у своєму Telegram-каналі, де фактично підтвердив обшуки.

Згодом у Службі безпеки України вказали, що проводять обшуки у спільників народного депутата, який організував схему для ухилянтів.

3 листопада СБУ та Держбюро розслідувань оголосили Дубінському підозру в організації схеми для незаконного виїзду чоловіків за кордон.

6 листопада депутату Олександру Дубінському обрали запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту у справі про схему незаконного перетину кордону для чоловіків.

Що відомо про Дубінського

У 2019 році "Наші гроші" повідомляли, що нардеп від “Слуги народу” Олександр Дубінський і його родина за кілька років придбали 24 квартири, 17 автівок, два будинки та 70 соток землі. Через це Офіс генерального прокурора відкрив два кримінальні провадження.

11 січня 2021 року Мінфін США запровадив санкції проти сімох українців та чотирьох медіакомпаній через звинувачення у втручанні в американські вибори. Серед них був і народний депутат Олександр Дубінський.

25 січня відбулося засідання фракції "Слуга народу", на яке приїхав президент Володимир Зеленський. На ньому він запропонував Дубінському вийти з фракції, однак той відмовився.

Сам нардеп напередодні засідання зазначав, що ситуація з санкціями, які на нього наклало Міністерство фінансів США, є "фейком та інформаційною кампанією, що спрямована на його дискредитацію".

1 лютого Дубінського виключили зі складу фракції "Слуга народу".

13 березня голова партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко заявив, що не має претензій до Дубінського, тому не бачить підстав виключати його з партії.

На з'їзді партії "Слуга народу" 13 березня Олександра Дубінського включили до нового керівного органу політсили — Національної ради громад.

Київська обласна організація партії "Слуга народу" заявила про неприпустимість включення Дубінського до нового органу політсили та ініціювала проведення позачергової конференції 14 березня, на якій обрала новим головою осередку народного депутата Андрія Мотовиловця.

Читати ще

На початок