Майже 20 сенаторів-республіканців закликали Джо Байдена припинити допомагати Україні

Майже 20 сенаторів-республіканців закликали Джо Байдена припинити допомагати Україні

Білий дім, Вашингтон, США
. Білий дім, Вашингтон, США. Фото: AP

Група сенаторів-республіканців написали спільного листа до президента США Джо Байдена, у якому закликають припинити допомогу Україні у такому форматі, "як це було до цього часу".

Лист опубліковано на ресурсі Scribd.

Серед сенаторів, які підписали листа – скандально відома трампістка й прихильниця теорії змови QAnonРух, який об'єднує прихильників поширеної в США конспірологічної теорії, згідно з якою експрезидент США Дональд Трамп збирається викрити гігантську міжнародну схему сексуальної експлуатації маленьких дітей, до якої причетні лідери Демократичної партії США, що поклоняються Сатані. Марджорі Тейлор Грін, а також Ренд Пол, який гальмував виділення допомоги Україні.

"Почався другий рік війни, але осяжного кінця не видно, як і немає чіткої стратегії, як її завершити. Маріонеткова війна (в оригіналі – proxy war) з Росією в Україні – не в інтересах США і загрожує ескалацією, яка може вийти з-під контролю", – пишуть автори листа.

На їхню думку, нинішня стратегія адміністрації Байдена – постійна допомога і санкції ведуть до "ескалації та ще більшого насильства" і збільшують загрозу прямого зіткнення з Росією.

Серед іншого, вони розкритикували рішення передати Україні HIMARS, тому що його сприйняли як серйозну провокацію, та критикують потенційні рішення про надання Україні нових видів озброєння більшої дальності.

"Ми будемо виступати проти усіх подальших пакетів допомоги, якщо вони не будуть прив’язані до чіткої дипломатичної стратегії, спрямованої на те, аби швидко завершити цю війну", – йдеться у колективному листі сенаторів.

Вони також вважають, що терпіння Москви у "веденні маріонеткової війни з НАТО", мовляв, може добігти краю у будь-який момент, а саме рішення Путіна напасти на Україну має бути чітким доказом, що він готовий застосовувати силу.

Підписанти також аргументують, що США витрачають надто великі кошти в інтересах України, влада якої "історично загрузла в корупції" тоді, коли у США достатньо власних внутрішніх проблем. На додачу, аргументують сенатори, така масштабна допомога шкодить боєготовності американської армії.

Вони також вважають, що рішення Білого дому підтримувати Україну сприяє зближенню Росії та Китаю, а це додаткова загроза.

"Є прийнятні способи, як США можуть підтримати українців, але безлімітне постачання зброї на підтримку нескінченної війни – це не один з таких варіантів. У наших національних інтересах – заохотити до переговорів, які потрібні невідкладно для того, щоби цей конфлікт отримав розв’язку. Закликаємо вас просувати досягнення миру шляхом переговорів між двома сторонами", – підсумовують сенатори.

Що відомо про військову допомогу США Україні

Сполучені Штати Америки з перших днів війни підтримують Україну та надають їй зброю та техніку на мільярди доларів, яка допомагає у боротьбі з окупантами. Зокрема сучасні артилерійські ракетні системи HIMARS, гелікоптери Мі-17, позашляховики для прикордонників, гаубиці та різноманітні боєприпаси.

9 травня 2022 року президент США Джозеф Байден підписав ленд-ліз для України — законодавчий акт, який спрощує процес передачі зброї безоплатно, в оренду або з відшкодуванням після завершення війни. За цією процедурою рішення про надання озброєння вирішуватиметься впродовж 72 години.

Сенат США у четвер, 15 грудня торік, схвалив закон про витрати на оборону на 858 мільярдів доларів на 2023 рік, до якого увійшли 800 мільйонів доларів допомоги Україні. Раніше цей документ отримав схвалення Палати представників.

29 2022 року грудня президент США Джо Байден підписав закон про бюджет на 2023 фінансовий рік. Бюджетний пакет містить $772 млрд на внутрішні програми та $858 млрд на оборону. Він включає майже $45 млрд на надзвичайну допомогу Україні та близько $38 млрд для регіонів, що відновлюються після стихійних лих.

18 січня видання Politico повідомило, що США готуються оголосити про один із найбільших пакетів військової допомоги Україні в п’ятницю, 20 січня. Новий пакет міститиме бойові броньовані машини Stryker, а також додаткову артилерію та боєприпаси.

20 березня США оголосили про надання нового пакета оборонної підтримки для України на $350 мільйонів доларів.

4 квітня США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на суму 2,6 млрд доларів. До нього увійшли зокрема ракети для Patriot, HIMARS та NASAMS, артилерійські і танкові боєприпаси.

Читайте також

Залужний поговорив телефоном із командувачем Обʼєднаних сил НАТО в Європі. Про що йшлося

США оголосили про виділення Україні нового пакета військової допомоги на $325 млн

США та партнери України розглядають можливість заборони експорту товарів до РФ

На початок