У США Сенат схвалив оборонний бюджет на 2023 рік з 800 млн дол допомоги Україні

У США Сенат схвалив оборонний бюджет на 2023 рік з 800 млн дол допомоги Україні

Сенат США (Конгрес)
. Фото: Shutterstock

Сенат США у четвер, 15 грудня, схвалив закон про витрати на оборону на 858 мільярдів доларів на 2023 рік, до якого увійшли 800 мільйонів доларів допомоги Україні. Про це інформує Reuters. Раніше цей документ отримав схвалення Палати представників. Тепер його направили на підпис президенту США Джо Байдену.

858 мільярдів доларів, які США планує витратити на оборону у 2023 році, журналісти називають рекордними. Ця сума на 45 мільярдів доларів перевищує кошторис, запропонований президентом Джо Байденом. Крім того закон скасовує мандат армії на вакцину від COVID.

Закон на 2023 фінансовий рік, зокрема, включає збільшення зарплати військовим на 4,6%, фінансування закупівлі зброї, кораблів і літаків, а також підтримку Тайваню, який стикається з агресією з боку Китаю, та України, яка бореться з вторгненням Росія.

Раніше стало відомо, що у США Палата представників Конгресу у четвер, 8 грудня, схвалила законопроєкт про національну оборону на 2023 фінансовий рік на суму 858 мільярдів доларів.

Законопроєкт, зокрема, передбачає виділення 2,7 мільярда доларів на збільшення потужностей виробництва боєприпасів, а також тимчасову відмову від деяких обмежень на контракти на боєприпаси для підтримки України.

Обоонний бюджет ухвалюється щороку з 1961 року і стосується всього: від підвищення зарплати для військ США (цього року воно становить 4,6%) до кількості кораблів і літаків, які можна придбати, та як вирішити проблеми з Китаєм і Росією. Законодавці використовують NDAA як засіб для низки ініціатив.

Що відомо про військову допомогу США Україні

Сполучені Штати Америки з перших днів війни підтримують Україну та надають їй зброю та техніку на мільярди доларів, яка допомагає у боротьбі з окупантами. Зокрема сучасні артилерійські ракетні системи HIMARS, гелікоптери Мі-17, позашляховики для прикордонників, гаубиці та різноманітні боєприпаси.

9 травня президент США Джозеф Байден підписав ленд-ліз для України — законодавчий акт, який спрощує процес передачі зброї безоплатно, в оренду або з відшкодуванням після завершення війни. За цією процедурою рішення про надання озброєння вирішуватиметься впродовж 72 години.

Водночас Байден заявив, що США не постачатимуть Україні ракетні комплекси, які дозволятимуть уражати цілі, розташовані на території Росії. Втім, ЗМІ ширили інформацію, що Україна зможе отримати РСЗВ, але не великої дальності.

На початок