"Зброя, здатна знищити цінні російські цілі": що таке HIMARS

"Зброя, здатна знищити цінні російські цілі": що таке HIMARS

"Зброя, здатна знищити цінні російські цілі": що таке HIMARS
HIMARS M142. РСЗВ M142 HIMARS / Фото: defence-ua.com

1 червня Пентагон опублікував список зброї 11-ого пакету військової допомоги, яку нададуть Україні. Серед них система ракетного вогню HIMARS M142. Що це за зброя та як її поява на фронті вплине на військову ситуацію в Україні — з’ясовувало Суспільне.

HIMARS M142 (High Mobility Artillery Rocket System) — це високомобільна артилерійська система ракетного вогню. Вона вважається більш мобільною, ніж M270 MLRS — ще одна РСЗО, яка є на озброєнні США, тому що за основу використовується 6-ти колісна вантажівка, а не гусенична база.

Система стріляє 227-мм ракетами з GPS-керуванням і випускає до 6 ракет за раз або одну балістичну ракету ATACMS. У залежності від модифікації вона може вражати цілі на відстані до 300 кілометрів.

За джерелами The Washington Post боєприпаси, які отримує Україна для ракетної системи HIMARS матимуть дальність ураження до 70 кілометрів. Американський чиновник додає, що українська влада запевнила, що застосовуватися зброя буде лише на російських об'єктах усередині України, не запускаючи ракети на територію Росії.

Як повідомляє ТАСС, у Кремлі до передачі РСЗВ ставляться негативно. Про це заявив офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков.

“Подібні постачання не пробуджують в українського керівництва бажання відновлювати мирні перемовини”, — зазначив він.

Литовський військовий експерт Даріус Антанаітіс зазначає, що росіяни використовують величезну кількість артилерійського вогню і завдати удару у відповідь не так легко. З HIMARS українські військові матимуть можливість це зробити на більш далекій відстані, ніж росіяни зможуть до них дістатися.

“Тільки уявіть собі, що у росіян є командний пункт, навіть аеродром десь у тилу позиції, я б сказав, 50 км, і позиція дивізійного рівня. У цьому випадку HIMARS зможуть легко її вразити. Інший момент, давайте подивимось на острів Зміїний. Ви також, ймовірно, зможете вразити російських окупантів на цьому острові”, — додає Антанаітіс.

HIMARS розробляли впродовж 1996-2000, а експлуатувати почали з 2005.

Вага — 16,25 т, висота - 3,2 м. Система розрахована на 3-х людей: водій, навідник та командир. Перезаряджається система екіпажем приблизно за хвилину без допомоги інших транспортних засобів. Транспортувати HIMARS можливо літаком С-130 або більшими, а також морськими суднами.

“Отримавши HIMARS, ви підвищите та посилите здатність своєї армії знищувати російську армію. Ви збільшите кількість боєприпасів та ймовірність завдати шкоди. Це абсолютно дивовижна зброя, яка може знищити цінні цілі російської армії”, - пояснює Даріус Антанаітіс

500 таких установок раніше замовила Польща, повідомляв міністр оборони Маріуш Блащак. Також HIMARS є на озброєнні у Румунії.

Що відомо

  • 30 травня президент Сполучених Штатів Джозеф Байден заявив, що США не постачатимуть Україні ракетні комплекси, які дозволятимуть уражати цілі, розташовані на території Росії.
  • В цей же день американські ЗМІ повідомили, що США можуть надати Україні РСЗВ, але не великої дальності. Це означає, що Україні ймовірно не нададуть так звані тактичні ракетні системи, що здатні уражати цілі на відстані до 300 кілометрів.
  • Посол США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що адміністрація президента Джо Байдена "від самого початку" чітко наголошувала, що постачатиме Україні тільки оборонну зброю для протистояння російській агресії.
  • 26 квітня на авіабазі "Рамштайн" у Німеччині відбулася зустріч міністрів оборони 40 країн, метою якої було узгодження військової допомоги для України у протистоянні з Росією. За її результатами було домовлено утворити постійну Контактну групу на підтримку України, яка збиратиметься кожного місяця.
  • Як заявила після зустрічі тодішня речниця Білого дому Джен Псакі, понад 30 країн зголосилися виділити більш як п’ять мільярдів доларів для надання військової допомоги Україні в її протистоянні з Росією.

Читайте також

Яку зброю раніше надали США Україні

РСЗВ: як нова американська зброя, що прямує в Україну, може допомогти виграти війну

Ленд-ліз: як США допомагатимуть Україні перемогти у війні

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

На початок