Гаубиці, протикорабельні ракети та боєприпаси. Що у новому пакеті військової допомоги від США

Гаубиці, протикорабельні ракети та боєприпаси. Що у новому пакеті військової допомоги від США

Гаубиці, протикорабельні ракети та боєприпаси. Що у новому пакеті військової допомоги від США
. Гаубиця М777. Фото: Міноборони США

15 червня президент Сполучених Штатів Джозеф Байден оголосив про новий пакет військової допомоги для України загальним обсягом в 1 мільярд доларів. За словами керівника Пентагона Ллойда Остіна, до нього увійдуть дрони, гаубиці M777, протикорабельні ракети Harpoon, боєприпаси, прилади нічного бачення, тепловізори, радіостанції та інше спорядження.

Про це посадовець повідомив на пресконференції 15 червня.

"Це вже дванадцяте виділення обладнання із запасів Міністерства оборони США із серпня минулого року", — зазначив Остін.

Відповідно до інформації, оприлюдненої на сайті Пентагону, допомога включатиме:

  • 18 155-міліметрових гаубиць;
  • 36 000 снарядів калібру 155 міліметрів;
  • 18 тактичних машин для буксирування 155-міліметрових гаубиць;
  • Додаткові боєприпаси для високомобільних реактивних артилерійських систем;
  • Чотири тактичні машини для евакуації обладнання;
  • Запчастини та інше обладнання.

Також у межах USAIUSAI передбачає, що Сполучені Штати закуповують можливості у промисловості, а не постачають обладнання безпосередньо із запасів Міністерства оборони США. (Ініціативи сприяння захисту України) США передадуть:

  • Дві системи берегової оборони "Гарпун";
  • Тисячі захищених радіостанцій;
  • Тисячі приладів нічного бачення, тепловізорів та іншої оптики;
  • Фінансування навчання, технічного обслуговування, підтримки, транспорту та адміністративних витрат.

"Наразі Сполучені Штати виділили Україні близько 6,3 мільярда доларів допомоги в галузі безпеки з моменту приходу до влади адміністрації Байдена, зокрема, близько 5,6 мільярда доларів від початку неспровокованого вторгнення Росії 24 лютого. Із 2014 року Сполучені Штати виділили понад 8,3 мільярда доларів США на надання допомоги у сприянні безпеки України", — підкреслили в Пентагоні.

При цьому генерал Марк Міллі заявив, що за кілька тижнів ЗСУ отримають американські системи HIMARS. Водночас інші країни пообіцяли надати Україні, зокрема артилерійські системи, а Німеччина планує передати три реактивні системи залпового вогню та боєприпаси до них, повідомив Остін.

Що відомо

  • 26 квітня на авіабазі "Рамштайн" у Німеччині відбулася зустріч міністрів оборони 40 країн, метою якої було узгодження військової допомоги для України у протистоянні з Росією. За її результатами було домовлено утворити постійну Контактну групу на підтримку України, яка збиратиметься кожного місяця.
  • Як заявила після зустрічі тодішня речниця Білого дому Джен Псакі, понад 30 країн зголосилися виділити більш як п’ять мільярдів доларів для надання військової допомоги Україні в її протистоянні з Росією.
  • За підсумками другої зустрічі Контактної групи з питань оборони України, яка відбулася 23 травня, близько 20 країн погодилися надати додаткову безпекову допомогу Україні. Зокрема, Данія зголосилась передати Україні протикорабельні ракети Harpoon для захисту її берегів, а Чехія — гелікоптери вогневої підтримки, танки і ракетні системи.

Читайте також

"Єдиний сигнал: Україні потрібна зброя" — Маляр про Рамштайн-3

У штаб-квартирі НАТО розпочалася зустріч контактної групи з оборони України "Рамштайн-3". Що відомо

Вторгнення Росії в Україну, день 112. Текстовий онлайн

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок