Зброя надходитиме за 48 годин: експерт про ленд-ліз для України

Зброя надходитиме за 48 годин: експерт про ленд-ліз для України

Ексклюзивно
Зброя надходитиме за 48 годин: експерт про ленд-ліз для України
.

Палата представників США схвалила законопроєкт щодо відновлення програми часів Другої світової війни на захист демократії в Україні. Це дозволить швидше надсилати зброю, боєприпаси та обладнання в Україну. Щоб документ набув чинності, його має підписати президент США Джозеф Байден. Що передбачає ленд-ліз, як він працюватиме і як тепер зміниться допомога Україні розповів в ефірі Українського радіо голова громадської Ліги "Україна — НАТО" Сергій Джердж.

Про ленд-ліз під час Другої світової війни

"Під час Другої світової війни США забезпечували Радянський Союз усім необхідним. Більшість вантажних автомобілів, які перевозили артилерію, були американськими. Значна частина літаків — це були "Кобри" та інші типи, які використовували радянські пілоти. Це був і метал, з якого виплавляли танки тут, на місці. Наприклад, всі великі візки — шарикопідшипники, необхідні для того, щоб башта в танку рухалася, — це було постачання зі США для всіх типів радянських танків. Без цього жоден танк не був би побудований", – пояснив експерт.

Він додав, що також надсилали зі США й алюміній, з якого виробляли радянські літаки. Це було і продовольство, яке допомогло зберегти життя мільйонів людей.

"Не кажучи вже про автомобілі-джипи, які з′явилися в американській армії, і на яких їздило військове радянське керівництво в той час. Постачали навіть теплий одяг. Це була величезна допомога, без чого СРСР не зміг би на Східному фронті встояти і протидіяти", – додав Джердж.

Зазначається, ця допомога була також і для Великої Британії, для інших країн антигітлерівської коаліції. Загалом вона була спрямована на боротьбу проти Гітлера, нацистської Німеччини, яка тоді прагнула панувати світом.

"Радянський Союз так і не розрахувався за допомогу, яку йому надавали США. Це все на довгі роки розтягувалося і врешті згодом списали цей борг", – нагадав експерт.

Що зміниться для України із запровадженням ленд-лізу

"Сама формула запровадження ленд-лізу для України символізує, проти кого вона спрямована. Сьогоднішній "Гітлер" і сьогоднішня нацистська країна, що загрожує всьому людству, — це Росія, Кремль і персонально Путін. Допомога Україні ленд-лізом — це історична перекличка, що уособлює вектор боротьби проти зла", – зауважив Сергій Джердж.

Він переконаний, ленд-ліз для України допоможе швидше та оперативніше надавати зброю, вирішувати питання за 48 чи за 72 години.

"Частину зброї нам нададуть безкоштовно, за якусь частину ми будемо розраховуватися потім, при чому терміни ці невизначені. Йдеться про те, що це вже відбудеться після перемоги і після завершення війни, що для нас є важливим", – пояснив експерт.

"При чому за техніку, що була розбита під час боїв чи пошкоджена, платити не прийдеться. Це дуже позитивна форма підтримки для нашої країни. Думаю, що Міністерство оборони США вже готує цю допомогу для України — навіть зі своїх складів у Європі", – резюмував експерт.

Що відомо

  • 15 березня президент США Джо Байден схвалив виділення Україні 13,6 мільярда доларів допомоги. Гроші пішли на підтримку Збройних Сил, гуманітарну допомогу, зокрема для біженців. Частину коштів (2 мільярди доларів) направили країнам ЄС, які приймають українських біженців, а ще 6,7 мільярда — на відправку військової допомоги Україні та союзникам США у Європі.
  • 21 квітня Байден заявив, що США виділять ще 800 млн доларів на озброєння Україні. Також США нададуть додаткових 500 мільйонів доларів економічної допомоги Україні і не пускатимуть російські кораблі в американські порти.
  • 28 квітня президент США звернувся до Сенату для схвалення додаткової підтримки Україні в розмірі 33 мільярди доларів. З них 20 мільярдів підуть на закупівлю озброєння й спорядження для українських військових, 8,5 мільярда — на пряму економічну підтримку, а ще 3 мільярди — на гуманітарні й продовольчі цілі.
  • За даними Міноборони США, з початку роботи адміністрації Джо Байдена Сполучені Штати виділили Україні понад 4 мільярди доларів на підтримку безпеки, зокрема понад 3,4 мільярда доларів з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Читайте також

"Ми не нападаємо на Росію, а допомагаємо Україні боронитися від російської агресії". Що сказав Байден

Зустріч 40-ка міністрів на базі "Рамштайн" — це перше засідання військової антипутінської коаліції — Клімкін

"Якщо ми не позбавимося русифікації, то за 10-30 років матимемо таку ж війну" — інтерв'ю з Даніловим

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок