HIMARS та гелікоптери: США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні

HIMARS та гелікоптери: США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні

HIMARS та гелікоптери: США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні
. РСЗВ M142 HIMARS / Фото: defence-ua.com

Сполучені Штати нададуть Україні новий пакет військової допомоги, який включатиме ракетні системи залпового вогню великої дальності HIMARS.

Про це йдеться у заяві президента США Джозефа Байдена, оприлюдненій 1 червня пресслужбою Білого дому.

"Сьогодні я оголошую новий значний пакет безпекової допомоги для надання своєчасної та критичної підтримки українським військовим. Завдяки додатковому фінансуванню України, ухваленому за підтримки переважно двох партій у Конгресі США, Сполучені Штати зможуть продовжувати надавати Україні більше зброї, яку вони так ефективно використовують для відсічі російським атакам. Цей новий пакет озброїть їх новими можливостями та передовою зброєю, включаючи HIMARS із бойовими боєприпасами, щоб захистити свою територію від наступу Росії. Ми продовжуватимемо очолювати світ у наданні історичної допомоги для підтримки боротьби України за свободу", — сказав Байден.

Президент США також зазначив, що народ України продовжує надихати світ своєю мужністю та рішучістю, борючись за захист своєї країни від російської агресії.

"Сполучені Штати будуть підтримувати наших українських партнерів і продовжувати надавати Україні озброєння та обладнання для захисту", — наголосив він.

Відповідно до заяви Пентагону, загальна сума допомоги сягне 700 мільйонів доларів. Окрім HIMARS, пакет включатиме:

  • п'ять протиартилерійських радарів;
  • дві радіолокаційні станції повітряного спостереження;
  • 1000 "джавелінів" та 50 командно-пускових установок;
  • 6000 одиниць протитанкової зброї;
  • 15 000 155-мм артилерійських снарядів;
  • чотири гелікоптери Мі-17;
  • 15 тактичних машин;
  • запчастини та обладнання.

Раніше про схвалений пакет допомоги повідомив Держсекретар США Ентоні Блінкен.

"Сьогодні вранці президент Байден оголосив новий пакет безпеки для того, щоб озброїти ЗСУ тим, що вони потребують для протистояння агресії Росії. Складніші ракетні системи залпового вогню — це частина того, що ми постачали ще раніше", — зазначив посадовець.

За його словами, ця зброя також дозволить посилити позиції України під час переговорів з РФ.

"Щодо зброї — українці запевнили, що вони не будуть використовувати цю зброю по цілях в Росії. У нас є довіра між країнами", — сказав Блінкен.

Він також закликав РФ припинити агресію проти України.

"Це Росія нападає на Україну, а не навпаки. Потрібно, щоб Росія вдалася до деескалації", — наголосив держсекретар.

За словами генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, ця допомога є демонстрацією провідної ролі США у підтримці України. Він також висловив стурбованість через заплановані Росією навчання із використанням стратегічних ядерних комплексів "Ярс".

"НАТО уважно стежить за ядерними навчаннями Росії і ядерною риторикою Путіна. Ці погрози є дуже небезпечними. Використання ядерної зброї Росією абсолютно змінить цей конфлікт", — зауважив посадовець.

M142 HIMARS – американська реактивна система залпового вогню на колісному шасі. M142 HIMARS створена на базі п'ятитонного колісного шасі FMTV Армії США та може нести шість реактивних 227-міліметрових снарядів РСЗВ або одну оперативно-тактичну балістичну ракету ATACMS, яка може вражати ціль на відстані до 300 кілометрів. Водночас США заявили, що не поставлятимуть Україні ракети через побоювання, що ЗСУ використовуватимуть їх для знищення цілей, розташованих на території Росії. У комплектації, яка буде надана українській армії, HIMARS вражатимуть цілі на відстані до 80 кілометрів.

Що відомо

  • 30 травня президент Сполучених Штатів Джозеф Байден заявив, що США не постачатимуть Україні ракетні комплекси, які дозволятимуть уражати цілі, розташовані на території Росії.
  • В цей же день американські ЗМІ повідомили, що США можуть надати Україні РСЗВ, але не великої дальності. Це означає, що Україні ймовірно не нададуть так звані тактичні ракетні системи, що здатні уражати цілі на відстані до 300 кілометрів.
  • Посол США при ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що адміністрація президента Джо Байдена "від самого початку" чітко наголошувала, що постачатиме Україні тільки оборонну зброю для протистояння російській агресії.
  • 26 квітня на авіабазі "Рамштайн" у Німеччині відбулася зустріч міністрів оборони 40 країн, метою якої було узгодження військової допомоги для України у протистоянні з Росією. За її результатами було домовлено утворити постійну Контактну групу на підтримку України, яка збиратиметься кожного місяця.
  • Як заявила після зустрічі тодішня речниця Білого дому Джен Псакі, понад 30 країн зголосилися виділити більш як п’ять мільярдів доларів для надання військової допомоги Україні в її протистоянні з Росією.

Читайте також

Яку зброю та на яку суму Україна отримала від США з початку війни

РСЗВ: як нова американська зброя, що прямує в Україну, може допомогти виграти війну

Ленд-ліз: як США допомагатимуть Україні перемогти у війні

Підписуйтесь на розсилку Суспільного — головні новини та тексти тижня в одному листі.

Читайте нас у Telegram: головні новини України та світу

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі аккаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок