Мюнхенська безпекова конференція-2023: підсумки

Мюнхенська безпекова конференція-2023: підсумки

Макрон Вучич Шольц Мюнхенська безпекова конференція 2023
Президент Франції Еммануель Макрон, президент Сербії Александр Вучич та канцлер Німеччини Олаф Шольц на Мюнхенській безпековій конференції, 17 лютого 2023. Thomas Kienzle/Pool Photo via AP

Головними темами дискусій 59-тої Мюнхенської безпекової конференції стали війна в Україні та збереження миру у світі. Три дні це обговорювали лідери країн, дипломати та військові експерти. Зокрема президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем’єр-міністр Сполученого Королівства Ріші Сунак, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, віцепрезидентка США Камала Гарріс та президент України Володимир Зеленський. Детальніше — в матеріалі Суспільного.

День 1

Перший день Мюнхенської конференції відкрив президент України Володимир Зеленський. Він звернувся до учасників форуму по відеозв’язку, заявив, що "ми маємо перемогти Путінів по всьому світу" та наголосив про необхідність швидко приймати рішення західними партнерами: "Швидкість наших домовленостей, наших рішень, наших постановок — це швидкість, від якої залежить життя".

Зеленський Мюнхенська безпекова конференція 2023
Володимир Зеленський виступає на Мюнхенській безпековій конференції. AP Photo/Michael Probst

Канцлер Німеччини Олаф Шольц запевнив, що Німеччина надає найкращу підтримку Україні, на яку країна здатна на цей час: "Ми докладаємо усіх зусиль, щоб надати перші танки Leopard дуже скоро. Також почались тренування солдатів".

Президент Франції Еммануель Макрон назвав чотири поразки Путіна. Перша — на полі бою. Друга — поразка колоніальної ментальності. Третя — те, що відбулася консолідація військових сил України та НАТО. Четверта — місце, яке тепер займає Росія у світі. Також президент Франції закликав міжнародних партнерів посилювати зусилля у підтримці України.

Читайте також: "Попереду чимало важкої роботи, але перші кроки ви зробили" — фон дер Ляєн про Україну в ЄС та трибунал для Росії

День 2

Велика Британія постачатиме Україні далекобійні ракети та ППО. Про це на другому дні безпекової конференції у Мюнхені заявив прем’єр країни Ріші Сунак: "Разом ми маємо допомогти Україні прикрити міста від російських бомб та іранських дронів. Саме тому Сполучене Королівство буде першою країною, яка надасть Україні зброю далекої дії. І ми працюємо з партнерами, щоб надати Україні й передові системи ППО".

Сунак закликав партнерів подвоїти військову підтримку України й зазначив, що для перемоги Києву потрібно більше артилерії, бронетехніки та ППО.

Ріші Сунак Камала Гарріс Мюнхенська безпекова конференція 2023
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак та віцепрезидентка США Камала Гарріс на Мюнхенській безпековій конференції, 18 лютого 2023. AP Photo/Michael Probst

Віцепрезидентка США Камала Гарріс наголосила на тому, що війська РФ скоюють злочини проти людяності на території Україні та мають бути притягнені до відповідальності: "Російські військові систематично атакують цивільних, вбивають, піддають тортурам, гвалтують, депортують, страчують і б’ють. Російська влада депортувала сотні тисяч людей з України до Росії. У тому числі й дітей". Також Гарріс згадала, зокрема, атаку росіян на театр у Маріуполі, де поряд був великий напис "діти" та масові вбивства в Бучі.

Президентка Молдови Мая Санду зазначила, що війна Росії проти України має вплив на кожен аспект безпеки Молдови та закликала НАТО надати її країні літаки: "Найбільша проблема, яка у нас є зараз, — це потреба літаків для спостереження та захисту повітряного простору. Це потреба Молдови, і також всього регіону".

Генсек НАТО Єнс Столтенберг наголосив, що перемога Росії становитиме небезпеку для світу: "Якщо Путін виграє в Україні, це стане знаком для нього та інших авторитарних лідерів, що вони можуть використовувати силу, щоб отримати те, чого бажають. Це зробить світ більш небезпечним і вразливим. Тож підтримка України — це не лише моральне рішення, це наша безпека".

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн повідомила, що ЄС разом зі США готували санкційний пакет проти Росії ще до початку вторгнення: "Ми разом з американськими партнерами готували пакет потенційних санкцій, ще у грудні, на випадок, якщо Росія справді нападе на Україну. Але сподівалися, що цього не станеться".

Санна Марін Камала Гарріс Ульф Крістерссон Мюнхенська безпекова конференція 2023
Прем’єр-міністерка Фінляндії Санна Марін, віцепрезидентка США Камала Гарріс та прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон на Мюнхенській безпековій конференції, 18 лютого 2023. AP Photo/Michael Probst

Прем’єр-міністерка Фінляндії Санна Марін зазначила, що якби світ належно відреагував на анексію Криму у 2014 році, війни могло б не бути та додала, що Фінляндія підтримуватиме Україну скільки буде потрібно.

Держсекретар Сполучених Штатів Ентоні Блінкен заявив, що Росія втратила на війні в Україні близько 200 тисяч військових: "Тільки подивіться, що Путін зробив зі своєю країною. Зараз ми маємо, за публічними даними, близько 200 000 втрат росіян в Україні".

Також у Мюнхені Блінкен зустрівся із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою та пообіцяв, що США і надалі підтримуватимуть Україну. Дмитро Кулеба зазначив, що ключовими речами у 2023 році є швидкість доставки та стабільність поставок. Це ті речі, у яких співпраця зі Сполученими Штатами є необхідною.

Читайте також: "На кону наше спільне майбутнє" — Шарль Мішель про Україну в ЄС, Конституційний суд і поїздку на Донбас

День 3

Останній день конференції прем’єр-міністри країн-учасниць з Верховним представником ЄС Жозепом Боррелем, обговорили питання безпеки в Європі.

Зокрема Боррель наголосив, що після бомбардувань та вбивств, які скоюють росіяни, Україна не має іншого шляху, як стати членом ЄС. Також Верховний представник ЄС закликав партнерів пришвидшити постачання зброї Україні: "Ми витратили забагато часу на прийняття критично важливих рішень, зокрема, про надання танків. Для перемоги у класичній війні потрібні танки. Ти не виграєш без цього виду зброї. Члени Союзу мають швидко надати Україні зброю, яка у них є, на додачу до тієї, яку вони уже пообіцяли".

***

Виконавчий директор фонду "Відродження" Олександр Сушко каже, заяви, що пролунали на Мюнхенській конференції показують сталість підтримки України: "Вона дедалі більше стає на рейки довгострокової політики. Для нас це важливо. Одна справа, коли ми отримуємо короткі рішення сьогодні на завтра, інша, коли партнери усвідомлюють, що ця війна не закінчиться завтра і до неї потрібно готуватися маючи довгострокові плани постачання озброєння".

Ван Ї Мюнхенська безпекова конференція 2023
Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї на Мюнхенській безпековій конференції, 18 лютого 2023. AP Photo/Petr David Josek

Також Сушко прокоментував заяву Ван Ї — міністра закордонних справ Китаю, який повідомив під час Конференції, що на річницю повномасштабного вторгнення РФ Китай опублікує свій "мирний план":

"Вони не вперше говорять, що готові надати певну посередницьку допомогу. Однак реалії полягають у тому, що їм вигідно, щоб РФ досягла якогось успіху у цій війні. Для них не так важлива сама Росія, тим більше не так важлива Україна. Але їм важливо, щоб послабився західний світ. І в першу чергу США. Тому навряд чи ми можемо розраховувати на їхню щиру підтримку. Хоча, безумовно, якісь елементи ми бачили. Це намагання пересвідчитися, що не буде ядерної ескалації з боку РФ".

Олександр Сушко також додає, що Китай може чекати виснаження України та західної коаліції, розраховуючи, що у певний момент і Україна, і Захід будуть готові піти на поступки: "Власне про це і йдеться, коли вони кажуть про якийсь там план посередництва".

Читайте також

На початок